Dagens klimatbild: Kallaste majmånaden i mannaminne i Arktis

AA arktis DMI kallaste maj RED

Danska meteorologiska institutet började redovisa temperaturmätningar i centrala Arktis 1958. I år blev det en överraskning, vi fick den kallaste majmånaden i mannaminne, se det inringade området i figuren.

Detta uppmärksammades av meteorologen Joe Bastardi den 12 juni. Man kan följa Bastardis Twitter här, där han ofta kommenterar intressanta väderhändelser.

Vi har tidigare beskrivit Odens expedition ArtofMelt, som handlar om att möta våren, se här. I stället för att möta varma vårvindar blev den ett vittnesbörd om det kalla Arktis under maj och även början av juni. Oden har nu avslutat sin kryssning runt 80 breddgraden, längre norrut än så orkade inte Oden ta sig i ismassorna. Prof. Tjernström kräver nu starkare isbrytare för att rå på den starkare isen i Arktis, se intervju i Aftonbladet.

Uppgiften var att studera vårens ankomst i Arktis. Det dröjde ända till 10–12 juni innan de fick se en glimt av våren, alltså bara ett par dagar innan expeditionen avslutades.

Vad säger detta om den globala uppvärmningen, att Arktis är kallare än i mannaminne? Att isutbredningen inte minskat de senaste 15 åren, utan ökar? Att Framexporten är på unikt hög nivå?

Har den Arktiska förstärkningen slagit om till avsvalning i stället för uppvärmning?
– Inte omöjligt. Klimatet i Arktis är volatilt och reagerar starkt på underliggande globala trender, exempelvis att solcyklerna försvagats sedan solmaximum på 1960-talet, eller att det sker förändringar i den meridionala energitransporten söderifrån.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Lasse

    Tack Gabriel
    Ovanligt kallt i Arktis och ovanligt stabilt väder även här.
    Gissar att Odens forskare var glada över en dag över nollan så deras månadslånga väntan fick ett resultat.
    Ovanligt varmt vatten främst i Atlanten.
    Allt kan väl förklaras så småningom.
    Varför inte titta på avsaknaden av moln vilket ger solen fritt flöde och dagtid hög värme. Nätterna är dock inte över den normala temperaturen. Titta på luftfuktigheten för att förstå utstrålningen effekt. Gissar jag.

  2. mattias

    På radio sa Tjernström att han förvånades över hur snabbt smältsjöar bildades – på något dygn. Det är klart, att så länge medeltemperaturen ligget under 0 grader går det ju inte så snabbt. Tur att de hade tålamod att stanna ända till 10 juni så att de fick uppleva denna snabba smältning ( vid vattnets smältpunktstemperatur).

  3. Tack, Gabriel!
    Vet du ngt om hur dom mäter och har mätt detta – satellit, återskapade temperaturer eller har dom ngt annat?

    Intressant att dom redovisar kylan – Oden var ju inne på detta redan 2018, isen tjocknar och modellerna haltar.

    Måseskär på västkusten tappade mångfalt fler vinterdygn under perioden från slutet på 60- talet till början på 90- talet – under dom senaste 30 åren har bara 5 mindre vinterdygn noterats..lite märkligt.
    Stationer som bl a Måseskär är intressanta eftersom dom ligger mitt i dom långsammare klimatskeendena.

    Arktis kommer nog att fortsätta överraska oss – och forskarna.
    Arktis har ju dessutom en verkligt intressant havspuls som betvingat mänsklighetens vilja genom årtusenden.

  4. johannes

    ”I år blev det en överraskning,”

    Varför skulle det vara så? Det finns ingen koppling mellan CO2 och klimat av betydelse. CO2 är inte drivande.
    (Med förtydligande i de halter som vi rör oss med. Kom igen när CO2 blir en betydande del av atmosfärsmassan.)

  5. Björn

    Klimatforskningen börjar få ett löjets skimmer över sig. Den borde vara förutsättningslös, men är inte det. Den intellektuella ärligheten kräver ett objektivt uttalande, likväl en objektiv analys av Oden-expeditionen, från Tjernström. Han har ju också varit en tid vid SMHI, vilka han borde ta i örat, när de vilseleder svenska folket, som här: Man kunde idag på väderkartorna läsa, ”Meddelande om höga temperaturer 26-30 grader”, med andra ord, varning för sommartemperaturer.

  6. Gabriel Oxenstierna

    Magnus #3

    Metoden beskrivs såhär på DMIs hemsida:

    Calculation of the Arctic Mean Temperature
    The daily mean temperature of the Arctic area north of the 80th northern parallel is estimated from the average of the 00z and 12z analysis for all model grid points inside that area. The ERA40 reanalysis data set from ECMWF, has been applied to calculate daily mean temperatures for the period from 1958 to 2002. From 2002 to present the operational model (at all times) from The ECMWF is used for mean temperature calculations.

    The ERA40 reanalysis data, has been applied to calculate daily climate values that are plotted along with the daily analysis values in all plots. The data used to determine climate values is the full ERA40 data set, from 1958 to 2002.

    På länken nedan finns pdf med ytterligare information.
    http://ocean.dmi.dk/arctic/documentation/arctic_mean_temp_data_explanation_newest.pdf

    Det är i huvudsak reanalys, kombinerat med observationer.

  7. Nr 6 Gabriel.
    Tackar!
    Kul att det fortfarande går att hitta värden från Arktis som inte bara känns anpassade!👍

  8. Mats Enqvist

    # 5+6. Från Kopernicus:

    ”Climate reanalyses combine past observations with models to generate consistent time series of multiple climate variables. Reanalyses are among the most-used datasets in the geophysical sciences. They provide a comprehensive description of the observed climate as it has evolved during recent decades, on 3D grids at sub-daily intervals.”

    Hur mycket observation och hur mycket modell i slutresultatet? Hur transparent? Känns inte helt betryggande med detta manipulerande av basdata.

  9. Torbjörn

    #1 Lasse
    Det varma vattnet kanske inte är så varmt.

    NOAA använder en ny version sedan förra året, där de uttryckligen säger att den nya versionen ska hitta värmen.

    OISST V2.1 heter versionen om någon är intresserad att granska.

    Samma sak gjorde DMI förra veckan med deras graf över havsisens tjocklek, men de verkar ha gått tillbaka till tidigare version igen.

    Är det ingen mer än jag som blir förbannad på att forskare försöker ”skapa” data som passar deras story.

    Hur många version ska det behövas innan andra forskare börjar ifrågasätta?

  10. Ivar Andersson

    ”Klimatforskarna” får ett löjets skimmer över sig när 102 klimatmodeller är viktigare än verkligheten.
    Prof. Tjernström kräver nu starkare isbrytare för att rå på den starkare isen i Arktis. Skulle isen inte vara borta redan för 10 år sedan?

  11. Sören G

    Det här läser jag i lokaltidningen om Odens expedition och Viktorias besök ombord: ”Vågorna drar in från Isfjorden, som namnet till trots inte har frusit på över tolv år. Förr gick det att åka skoter över till andra sidan om vintern. Men nu utgör fjorden ytterligare ett i raden av vittnesmål över hur snabbt den globala uppvärmningen går i Arktis.
    – Man ser, och framförallt hör, skillnad från när jag var här senast. Det var 2008 och i dag är det 2023. Det är oroväckande och sorgligt när man förstår vad det får för konsekvenser för djur och natur, säger kronprinsessan Victoria till TT:s utsända.
    På den norska ögruppen Svalbard har polartorsken bytts ut mot atlanttorsk, spetsbergsgrisslan ersatts av vanlig sillgrissla och den tinande permafrosten lett till våldsam erosion. Och vintrarna är i genomsnitt tio grader varmare än för 30 år sedan.
    Längre in i fjorden ligger den blågula isbrytaren Oden. De senaste sex veckorna har hon extraknäckt som forskningsfartyg för en svenskledd expedition som bland annat har studerat början på issmältningssäsongen i Arktis.
    – Det är viktigt att vi förstår vad det är som händer i polarområdena, säger kronprinsessan Victoria.”

  12. Nr 9 Torbjörn.
    Vi är många som plågas av agendan före vetenskapen – mänskligheten tycks ha råkat ut för något virus i hjärnans förnuftscentra.

    Men vi får glädjas åt att alarmisterna valde dom välmående isbjörnarna som frontfigur och vårat eget vasalopp – jag finner en viss tröst i deras okunskap och gissar att dom snart snubblar på sina egna fötter – långt före mållinjen!

  13. UWb

    Dagens is på Grönland och runt nordpolen är egentligen inget annat än resten från den senaste nedisningen. Målet verkar vara tillväxt av denna ismassa då larmrapporter kommer när den minskar, inte när den ökar.

    För oss som lever i Sverige så borde tillväxt vara oroande, då normaltillståndet här är is och inte barmark. Nu kan vi vara glada, för att nästa istid kommer ju att hoppas över på grund av våra utsläpp av koldioxid, eller hur fungerar det egentligen.

    https://energyeducation.ca/encyclopedia/Glacial_and_interglacial_periods

  14. Torbjörn

    #12 Magnus
    Det är bara så enormt enerverande att höra politiker, msm och PK-människor prata om att ”rädda” klimatet från ”krisen”, när de i själva verket inte har en susning.

    Till och med professorer verkar ha obetydlig kunskap om klimatet även om det är deras huvudområde.

    Jag förstår att det är komplicerat och består av många faktorer, medan en professor verkar detaljstudera en ensklid faktor och förlita sig på andras forskning i övrigt utan att själv kritiskt granska det.

    Eftersom misstag sker även bland forskare, borde man kanske granska varandras arbete djupare, det var på det sättet jag upptäckte att forskare underskattar solinstålningen.

    Den underskattade solinstålningen gör att andra faktorer blir överskattade, vilket leder till felaktiga modeller

  15. Lasse

    #9 Torbjörn
    Ändrad metodik och sen lägga in det i samma diagram för att visa på en förändring. Är det så så är det ännu en skandal!
    Att de inte skäms!

  16. Torbjörn

    #15 Lasse
    Så fungerar de flesta mätserier som har med klimatet att göra.

    NOAA brukar ändra version med jämna mellanrum, ofta när det inte visas någon uppgång.
    Till exempel har temperaturanamolin för 2010 skrivits upp med 0,1C under en period mellan 2010 och 2019.
    Liknande justering är gjorda på de flesta mätningar.
    År 2016 var det varmaste uppmätt med en anamoli på 0.94C, som 6år senare skrivs till 0.99C.
    ”The average global temperature across land and ocean surface areas for 2016 was 0.94°C (1.69°F) above the 20th century average of 13.9°C (57.0°F), surpassing the previous record warmth of 2015 by 0.04°C (0.07°F).”
    ”The year 2022 was the sixth warmest year since global records began in 1880 at 0.86°C (1.55°F) above the 20th century average of 13.9°C (57.0°F). This value is 0.13°C (0.23°F) less than the record set in 2016 and it is only 0.02°C (0.04°F) higher than the last year’s (2021) value”

    Systematiskt skrivs temperaturen upp, bedrägligt säger jag

  17. Lars Kamél

    Enligt klimathotsreligiöstrogna institut var årets maj en av de varmare majmånaderna sedan mätningarna började (2:a? 3:e?). Antagligen behövdes det många korrektioner av rådata för att åstadkomma det.
    Dessutom nämns aldrig i sådana sammanhang, att mätserierna började under en av de kallaste perioderna, utanför istider, i Jordens historia. De börjar ju vanligen i mitten/slutet av 1800-talet.
    Egentligen finns nästan inga data från södra halvklotet så långt tillbaka. Bara mätningar från några enstaka orter, Mätningar i Antarktis, utanför Antarktiska halvön, inleddes först 1958. Så påståenden om utvecklingen av global medeltemperatur sedan 1800-talet borde i stället kallas utveckling av medeltemperaturen på norra halvklotet.
    De klimathotsreligiösa är nu alldeles till sig för att Nordatlanten är varmare än någonsin sedan mätningarna började. De lägger inte märke till att den nordligaste delen av Nordatlanten är kallare än normalt. Och de struntar helt i de havsområden som är kallare än normalt. Dessa områden går ju inte ihop med klimathotsreligionens dogmer.

  18. Gabriel Oxenstierna

    Lars 17

    ”Dessutom nämns aldrig i sådana sammanhang, att mätserierna började under en av de kallaste perioderna, utanför istider, i Jordens historia. De börjar ju vanligen i mitten/slutet av 1800-talet.”
    Ja, detta är en olycklig omständighet som är svår att komma runt.
    Samma sak som med isutbredningen i Arktis, mätningarna med satellit började 1979 och då råkade det vara nära en topp.

    ”De klimathotsreligiösa är nu alldeles till sig för att Nordatlanten är varmare än någonsin sedan mätningarna började. De lägger inte märke till att den nordligaste delen av Nordatlanten är kallare än normalt.”
    Ja, den mätningen har bara med data upp till 60 breddgraderna, enligt artikel på WUWT:
    https://wattsupwiththat.com/2023/06/14/anomalous-anomalies/

    Därmed exkluderas stora delar av den allt kallare Södra oceanen, och även den kalla Nordatlanten. Så det är hög grad av körsbärsplockning.

  19. Torbjörn

    ”This paper describes an upgraded version, DOISST v2.1, which addresses biases in v2.0. Overall, by updating v2.0 to v2.1, the biases are reduced to −0.07° and −0.14°C in the global ocean and Indian Ocean, respectively, when compared with independent Argo observations and are reduced to −0.04° and −0.08°C in the global ocean and Indian Ocean, ”

    https://journals.ametsoc.org/configurable/content/journals$002fclim$002f34$002f8$002fJCLI-D-20-0166.1.xml?t:ac=journals%24002fclim%24002f34%24002f8%24002fJCLI-D-20-0166.1.xml

  20. Tege Tornvall, nätverket Klimatsans

    Vem älskar is? Om de nu verkligen älskar is. är det bara att flytta till Kolahalvön, Kolyma eller Kamtjatka. Vilka gör det? Världens klimatflyktingar flyttar från kyla till värme, inte tvärtom. Punkt!

  21. Gabriel Oxenstierna

    Tege 20

    Suverän poäng!

    Vi ser också hur semestrande europeer flyr den extrema 30-gradiga värmen hemmavid ner till länder med ännu varmare väder. Nästan inga vill fly norrut till kallare väder.

  22. stig morling

    Hej alla ”väderbekymrade”. Här kommer en glad sommarhälsning!/Salve/Stig
    Här är den sköna sommaren
    Text: Evert Taube
    Jag sjöng vid bondens knut
    nu är sommaren här
    Det är våren som är slut
    svara bonden så tvär:
    ”Djupt gick tjälen här i nord
    och sanna mina ord,
    det är krig och politik som har fördärvat vår jord!”
    Jag sjöng för handelsman
    där han stod i butik
    Se nu blommar ju din strand
    och nu glittrar din vik
    Men han svarade burdus:
    ”Ja du går i glädjerus,
    men se krig och politik drar nöd och sorg till mitt hus”.
    Då gick jag ner till strand
    där låg skutan förtöjd
    Se goddag på dig sjöman
    Hör du fåglarnas fröjd
    Gökar gala här i land
    under solens höga brand.
    Men han svarade ”Jag seglar till ett varmare land”.
    Jag gick i aftonsång
    för att höra Guds ord
    När jag står i kyrkans gång
    hör jag kyrkherrens ord
    ”Satan följer dina spår
    höst och vinter och vår
    och han jagar dig om sommaren i blommande snår”.
    Då sprang jag ut på ängen
    där mandelblom står
    och då ser jag lilla Karin
    till brunnen hon går
    Och då ropar hon till mig
    ja på blommande stig
    ”Se här är den sköna sommaren som jag har lovat dig”