Dagens fredagstankar

japan
Ni kanske redan har sett bilderna ovan (klicka på dem för större varianter) – reparationerna började en vecka efter skalvet, och var klara efter 6 dagar. Japanerna har all min beundran. Vi ska inte heller glömma över 20000 döda, och ett elände att få på fötter igen. Hörde siffran 2000 miljarder kronor någonstans i morse, för det materiella, alltså. Vi får återkomma när facit för kärnkraftverken klarnat. Just nu är det ett sammelsurium av motsägande uppgifter i media.
Vad har vi att vänta i framtiden? Kanske vi borde blicka tillbaka 100 år i tiden, när franske konstnären Villemard förutspådde vår vardag. Det är en otrolig serie på ca 20 bilder, på denna länk.  Ett exempel ges nedan – ljudböcker förutspåddes redan då – men kanske inte som vi ser dem i dag.
future5
Några senare nyhetsklipp av tänkvärd natur:
fre251
fre252
fre253
fre254
Sen –  kom ihåg vad Maggie inskärpte i början av året – dämpa personangreppen här på TCS – var snälla mot varann:
4776ec
4776fb
Slutligen – lyssna/titta gärna på Spark’s klassiker i morgon kväll under Earth Hour, gärna på hög volym.  Var konstant seriös om naturen och livet, istället för att delta i WWF:s förljugna världsomspännande spektakel under en idiotisk timme. (I morse var det f.ö. åter förskrämda småbarn med gasolkök på TV. (Värmlandsnytt från i går, återutsänt ca 6:15 i morse på SVT1, Hallersrudsskolan på Hammarö, utanför Karlstad)). 
sparks
Någon tipsade förra året om just denna låt, och i detta sammanhang. Tack för det! (Den finns också i en senare cover-version med Martin L. Gore från Depeche Mode). Själv upptäckte jag Sparks våren 1975, när jag var postdoc i Canada – blev helt betagen av denna nyskapande popmusik i albumet Kimono My House. Såg dem sen på Olympen i Lund på hösten, men Mael-brodern Russel klarade tyvärr inte sina krävande falsettsångnummer något vidare live. Ron Mael -ofta klädd i kofta och prydd med Hitler-mustasch – flirtade med alla unga damer närmast scenen, med ett obetalbart minspel.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Peter…
  om Aftonbladets ”före- och efterbilder”.
  Har du bevis för vilken bild som är före respektive efter?
  Hade varit kul med en bild på maskiner och folk i arbete…
  Jag tror personligen inte på att man i Japan prioriterar insatserna på det sätt som artikeln vill ge sken av.

 2. Peter Stilbs

  Uffeb – nej – men jag hoppas inte Japanerna eller någon annan skulle bluffa om sådant. Vore mycket illa, och skulle leda tankar till retuscheringsarbeten (numera Photoshop) i diktaturstater för propagandaändamål.

 3. Peter #2
  Jag tror inte att det handlar om en Japansk bluff.
  Jag tror inte heller att Photoshop har använts.
  Jag menar bara att någon har lurat Aftonbladet genom att visa två helt äkta foton, men gjort affär av det genom att påstå att den som är tagen tidigare är tagen sex dagar senare…
  Att återställa en stategiskt viktig väg för att komma fram med hjälparbete eller viktiga samhällsfunktioner på sex dagar är inte omöjligt, men herregud… hur korkade tror du att japanerna är?
  Inte sjutton skulle dom bry sig om att återställa vägrenen och montera nya räcken och skyltar i en katastrofsituation?
  Hur naiv får man vara?

 4. Peter Stilbs

  Uffeb – jag tror man gör vad man kan – där man kan göra något. Ovanstående var kanske en baggis i sammanhanget, om man hade utrustning – vägar måste också hållas öppna.
  Något annat bruk för en asfaltläggningsmaskin finns ju inte heller.
  Men vi får se.  Enligt min bild är japanerna mycket noggranna, och gör med stor stolthet ett bra jobb – inklusive att sätta upp räcken och kratta.
  Minns fortfarande en mellanlandning på Narita/Tokyo. En stab av markpersonal bugade unisont på plattan över varje Jumbojet de släppte iväg.

 5. Peter Stilbs

  Uffeb – notera att de bruna träden längst till höger är BORTA (skadade/döda/bortfraktade då?) i den bild som sägs vara ”senare” – sådana tar minst 20 år att växa upp.

 6. Peter #5
  Nu är jag lite lätt färgblind, så jag kan inte tolka hur du menar.
  Men jag kan däremot se att bilderna är tagna på olika avstånd från träddungen till höger.
  Men min poäng är att jag har högre tankar om japaners prioriteringar än du och Aftonbladet… 🙂
  Dom skulle aldrig i h-e lägga resurser på att laga en oviktig väg på rekordtid när dom har problem som vi tydligen har svårt att föreställa oss.

 7. L

  Uffeb, här kan du se maskiner och folk i arbete:
   
  http://forums.thedailyshow.com/?page=ThreadView&thread_id=38834

 8. Peter igen #5
  Det kanske är som så att båda bilderna är tagna vid ett helt annat tillfälle?
  Det kanske handlar om ett problem med en väg på grund av ett ras eller en jorbävning som inte har ett smack med den nuvarande katastrofen att göra?
  Bilder från ett annat år kanske? En händelse då alla reurser inte behövdes på annat och viktigare?
  Jo så kan det kanske vara. Men det kan ju vara fel eftersom jag tänkt själv. 🙂

 9. Peter Stilbs

  Uffeb – visst finns möjligheten att det är ett ”naturligt” jord/ler-ras pga regn etc, och att någon gjort en story av det. Jag hoppas det inte är så. L.s bilder #7 ger visst stöd.

 10. Kent Forssgren

  Missa inte tredje kommentaren i L´s bildsekvens. Där finns förklaringen!

 11. Håkan Bergman

  Uffeb – hur vet du att vägen är oviktig? Såvitt jag förstår har väl svårigheten att ta sig fram till dom svårast drabbade områdena varit det som hämmat räddningsarbetet mest. Helikoptrar är nog bra för en första krisinsats, men för dom volymer av hjälptransporter som behövs nu och för lång lång tid framåt så är det nog lastbilar som gäller. Och i dom områden som inte drabbats av tsunamin så lär dom värsta skadorna vara just skador på vägarna, husen har man lärt sig att bygga jordbävningssäkra.

 12. Kent Forssgren

  En ilsken fredagstanke går till kommuncheferna i Karlskrona. Av den halva miljonen i avkastning som Ingeborg Lindahls fågelfond har gett, har drygt 400 000 gått till kommunanställdas löner och bara lite drygt 90 000 kronor till fågelmat för 2010. Borde vara åtalbart.
   
  Mitt i smällkalla vintern slutade Karlskrona kommun att mata stadens fåglar. Många dog. Det är djurplågeri, säger fågelvännerna. Kommunen har lockat hit fåglar med mat och så slutar man plötsligt att utfodra dom mitt i värsta vintern. Det är hemskt.
   
  http://www.sydostran.se/index.93360—1.html

 13. Peter S
  Tack för de fantastiska bilderna!
  Egentligen borde vi här på TCS spåna ihop vår egen framtidsvision för, ja varför inte år 2100. Sen kan Bim och Kalle S få odödliggöra våra spådomar! 🙂
  Apropå Sparks. Min blygsamhet förbjuder mig att berätta vem det var som tipsade. 😉
  Men visst var de bra! Jag såg dem i Sthlm på Domino, förmodligen samma år, -75.
  Och Uffeb tillägnar jag en annan Sparks-låt. Obs, med glimten i ögat! 😉
  http://www.youtube.com/watch?v=QAzESJ62irI

 14. Bertel

  Peter S
  Åter igen, njutbar collage(statistiken ang tonårsgraviditeter tog priset). 
  Här kommer en Finsk musikalisk hälsning(tältade i anarkistlägret under Ruis-Rock(Åbo med 60 000 deltagare) 1971-2)och musikanten i frågan vad en av lägrets ”medlemmar”.
  http://www.youtube.com/watch?v=nlh8fu_EhV4 
   

 15. Kent Forsgren #10
  Menade du den dopade spenaten?

 16. Håkan Bergman #11
  Jag har ingen aning om var den fotograferade vägen finns, men jag hävdar att dom där borta i Japan är klokare än vi tror.
  Att dom skulle snygga upp en körbar väg med vägräcken och skyltar i det läge som råder i stora delar av Japan nu betraktar jag som helt otroligt.
  I så fall är dom till och med mer halvkorkade än jag. 🙂

 17. Ann L-H

  En äldre kvinna mitt i katastrofens Japan intervjuades i TV i veckan. Hon beklagade sig inte för allt elände runt omkring utan konstaterade att de äldre nu måste göra allt för att bygga upp landet igen och framför allt ge barnen och ungdomarna framtidstro.
  Här förmedlar MSM troget den dagliga dosen av den gröna agendans framtida hot. Också ett sätt att bygga upp landet och ge ungarna framtidstro.   

 18. OT
  Earth Hour sågas i debattartikel i SVD.
  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/earth-hour-en-symbol-for-problem-inte-losningar_6039527.svd

 19. Håkan Bergman

  Uffeb
  Men snälla, jag har inte ifrågasatt japanernas förstånd, tror t.o.m. att dom i många avseenden är betydligt klokare än oss, kulturella skillnader finns dock som kan ta sig olika festliga uttryck. Sen ska man komma ihåg att vägbyggen idag är mera industrialiserat och standardiserat än många föreställer sig, att måla mittlinjer och sätta upp vägräcken ingår s.a.s. i kitet när man sätter in proffs, vill du ha nåt enklare får du speca det. Dessutom, med tanke på att dom vägar man väljer att prioritera i ett sånt här läge kommer med allra största sannolikhet att bli hårt belastade med tung trafik dygnet runt för lång tid framåt så är säkerligen normal säkerhetsstandard inte bortkastad, avbrott i transporterna pga simpla trafikolyckor är väldigt onödigt och hindrande i ett sånt läge.

 20. Peter Stilbs

  Tack Labbibia & Bertel – M A Numminen är en av mina favoriter. Han blev nyss hedersdoktor vid Åbo Akademi – mycket mer välförtjänt än Linköpings förstaval 😉
  Egentligen är han extremt musikalisk på ett paradoxalt sät.

 21. Håkan Bergman #19
  Jo du. Det gäller att jobba långsiktigt även när det är katasrofer där hundaratusentals människor utan bostäder saknar mat, värme och vatten.
  Jag har träffat många japaner genom både arbetet och fritidsaktiviteter.
  Jag kan lova dgi att ingen skulle ha ställt upp på att snygga till den där vägstumpen i dagens läge.
  Även om dom är väldigt lojala mot sina chefer och jobbar fort och duktigt.
  Men – och det är nog prespriberat nu – lite speciella är dom.
  Skräcken för radioaktivitet finns kvar hos många.
  Tänkte skriva mer OT om mina möten med japaner. men det blir både för långt och för komplicerat.
  Men när det gäller bilderna om hur man reparerar en väg i Japan så tror jag att bilderna togs vid ett annat tillfälle.
  Eller varför inte i den södra delen av Japan där man inte behövde bry sig om vad som hände i norr…

 22. L

  Uffeb, Naka ligger på ostkusten ca 10 mil norr om Tokyo. Eftersom det är en betalväg ligger det i ägarens intresse att den är i bästa skick.

 23. L #22
  Aha.
  Men jag tror fortfarande inte på att japaner är så cyniskt profithungriga.
  Men vem vet?

 24. .. forts.. L #22
  Men det är kanske så att intäkterna från den reparerade vägen ska gå till att reparera vägar där det behövs?
  🙂 🙂

 25. Kent Forssgren

  Detta har kanske uppmärksammats tidigare? I fall inte: FN´s Ban Ki-moon ber skådespelare att fixa jordens klimat! Ban Ki-moon försöker kanske återupprepa Al Gore´s framgångar i Hollywood.
  U.N. leader asks Hollywood for help in fight against global climate change
  The UN is becoming increasingly desperate at their failure to convince the “man in the street” about global warming, particularly since the weather is refusing to co-operate over the last few years. They are now seeking to enroll the entertainment industry into their propaganda war and Ban Ki Moon breezed into Hollywood this week to meet writers, directors and producers. The taxpayer of course pays for all these junkets via national contributions to the UN.
  http://utahclimate.org/articles/uns-ban-ki-moon-seeks-climate-change-blockbuster#more-1887

 26. Uffe B gör bedömningen att vi inte får vara så korkade att tro att japanerna är så korkade att de lagar vägen så snabbt och dessutom sätter upp vägräcken …
  Han har träffat så många japaner att han, som den store människokännaren han är, kan han lova att ingen av dem skulle ställa upp på sådant! Eller att de skulle vara så cyniskt profithungriga!
  ”Hur naiv får man vara” och ’Skulle de vara tom mer halvkorkande’ än han själv fågar han!?
  Tja, vad säger man!?
  Till Uffe: Under varje bild i L:s länk står det siffror. Första siffram 3 står för mars, andra siffran 11, den 11:e är när Jordbävningen inträffade. Siffrorna 14 till 17 är datumen då arbetet ufördes. PÅ bilden den 16:e ser tex vägsträckan utan vägräcken.
  Om du tvivlar hur nära i tiden dessa bilder är tagna föreslår jag att du jämför grenverket och topparna på de fyra träd till höger i de två bilderna, vilka syns bättre här.
  Och om du underar vilken av dessa bilder är tagna före den andra föreslår jag att du bedömer på vilken av dem asfalten är äldre (och om du inte är lika stor asfaltskännare också, kan jag berätta att ny alsfalt är mörkare och ser slätare ut)

 27. Jonas N #26
  En kort kommentar.
  Prioriteringar kan ta sig de mest konstiga uttryck. Men om det fanns någon form av ekonomisk vinning för några få genom att genomföra och dokumentera ett skitsnabbt vägbygge där det inte akut behövdes så är det snarare ett tecken på korruption.
  Eller ska man kalla det brist på empati och förmåga at se helheter.
  Eller kanske förträngning… 🙂

 28. Uffe …
  Det var du som inledde den här tråden med att kalla alla möjliga personer för korkade, sedan cyniska. Och nu landar du i korrumperade också ..
  Och på vägen garanterade du lite allt möjligt annat också, ganska länge tex att bilderna nog var fejk eller visade ngt helt annat.
  Och det var när du höll dig till ’sakfrågan’ här. Det normala är ju annars att du bara klagar över och gissar om andras personligheter … tex som i #27.
  Och klagar ännu mer över sådant när detta påpekas …

 29. Uffeb!
  Det är trevligt att se att det finns en skeptiker i dig också! 😉  

 30. L

  Uffeb, i Japan bor 128 miljoner människor på en yta mindre än Sveriges, 343 invånare per km2 jämfört med Sveriges 21 inv/km2.
   
  Det gör att man inte kan fuska sig fram som vi, i något avseende.

 31. Håkan Bergman

  Uffeb, du har inte tänkt tanken att man får börja med att restaurera vägnätet söderifrån för att få upp hjälpinsatserna till dom drabbade, kan ju tänkas att dom t.o.m. är i behov av maskiner för att reparera vägarna däruppe. Japaner är ena listiga jävlar.

 32. Uffe B och övriga …
  Det är förstås ganska mänskligt både:
  – Att gissa en massa saker,
  – Att sedan hitta på fler gissningar för att förklara eller stödja de(n) första,
  – Att vara motsrävig och senfärdig med att inse att man nog tänkte/hade lite fel, eller
  – Att iaf försöka rädda delar av den initiala gissningen, ev med nya gissningar
  – Och på vägen då först söka fel hos indicierna, och det som faktiskt visar/indikerar hur det hängde ihop från början,
  – Att därefter söka felen hos dem som kommer med detta, för
  – Att slutligen tillskriva dessa en massa oheliga eller osympatiska och andra personliga drag och motiv (tex att dom måste vara korkade)
  Det är iofs ganska mänskligt, iaf till en början. Men inte så snyggt mot slutet …
  Ja ungefär som AGW-kyrkan och deras tro att CO2 är det som främst styr klimatet …. (ifall nu någon missade mitt försök till analogi 🙂 )

 33. Håkan Bergman #31
  De flesta av oss är kloka, oavsett språk eller geografi.
  Men jag tvivlar fortfarande på att människor i Japan skulle pyssla om en väg utanför katastrofområdet i nordväst med tanke på hur läget är nu.
  Men låt oss avsluta den diskussionen nu.
  Att några kärnkraftsarbetare fått vatten i stövlarna är ett annat ointressant ämne som vi inte bör börja tjatas om.
  Dom gör så gott dom kan där borta. Precis som vi vi hade gjiort vid en katastrof.

 34. L

  Uffeb, katastrofområdet är i nordost…

 35. L #34
  Helt rätt.
  Nordost är det.
  Jag har tidigare reagerat på hur man i svensk TV och media vänt på väderstrecken. Men den här gången snubblade jag själv… 🙂

 36. Staffan D.

  Snö i Östergötland på söndag, säger NT som talat med SMHI.  Den 27 mars. 
  –  Ännu roligare är Accuweather, som berättar om ”Record Sierra Nevada Snow” den här säsongen.  670″ (1700 cm) i Squaw Valley.  I Mammoth Mountain var det 589″ (1500 cm);  normalt där är 343″ (870 cm).  Före stormen i går hade Alpine Meadows fått ”a phenomenal 744 inches” (1890 cm). 
  –  Ja, nog är klimatet märkligt. 
  http://www.accuweather.com/blogs/news/story/47449/excessive-sierra-nevada-snow-a.asp

 37. Seb

  Lite off topic kanske men jag försökte fördriva några minuter på youtube och fick precis se en glödlampa med kontinenter på jämte youtube loggan på samma sida, det är en länk till earthhour.org, hade varit intressant att veta vad den reklamplatsen kostade och vad det sen är värt i isbjörnar, pingviner eller dylikt?

 38. Torsten Wedin

  OT:
  Hur många har anmältsig till Freedomfest 14 maj?
  http://www.freedomfest.nu/
  Det blir fri utgång till PUB/Restaurang efteråt. Jag tänkte ta med mig några nyskrivna verser.
  Totte

 39. L

  Staffan D, en kamrat har ett hus vid Lake Tahoe, på gränsen till Kalifornien. Där snöade det en meter förra helgen och huset ligger under 4 meter snö nu!

 40. Bertel

  Uffeb # 27
  Oavsett vilka prioriteringar Japan har gjort efter en ofattbar katastrof(vi vet bätre vad som pågår vid kärnkraftsverken vid Fukushima, trots 20 tusen döda och total ödeläggelse av städer i norra Japan,s stillahavskust????).
  Dina farhågor kommer att belysas i framtiden, eftersom Japan har en parlamentarisk katastrofkommission(vilket har ingen operativ roll), dvs deras enda uppgift är att bedöma, i efterhand, hur staten(inkl de som är ansvariga för infrastruktur dvs vägbyggen) har hanterat naturkatastrofen.
  Jag uppfattar dig som dryg i dina uttalanden, eftersom du är(som jag tolkar), hånfull för deras uppoffringar(de återställer infrastrukturen så snabbt som möjligt).
  Fungerande infrastruktur är högt prioriterad vid ALL katastrofarbete(läs tex Röda korsets kompendium om detta). Utan vägar(utom luftburen eller vattenburen), ingen hjälp.
  Så ta dig tid och fundera stund samt hedra offren, innan du åter tar ton gentemot vägarbeten i Japan.
    

 41. Kent Forssgren

  En reflexion kring hur jordbävningen i Japan tycks ha hanterats i Japan. I Sverige har vi haft två vintrar. Hur har vi hanterat dessa? 
  Tänk om vi här skulle ha drabbats av en jordbävning med magnitud 9, plus en tsunami på 15-20 meter?
  Vi fick faktiskt en liten försmak om  jordbävning i Skåne för ett par årt sedan. Jag råkade befinna mig över epicentrum. Det kändes ordentligt och rädd blev jag. Det var ingen mardröm. Spickorna i husväggarna var i alla fall verkliga.
  Vårt land är till hälften omgivet av hav! Vi kommer inte att drabbas av tsunamis säger vetenskapen. Men om. Det handlar faktiskt om sannolikheter.
  Vilken förberedelse har vi? När vi inte ens klarar av att ploga bort snön från tågspåren.

 42. bom

  UffeB har presterat ett nytt mästerverk. Det innehåller de vanliga koka soppapåspikarna.
  Kapitalismen är ond och korkad och måste tyglas av de goda röda.
  Bilderna är tagna från olika utsiktpunkter alltså är det fejk
  Japanerna skulle inte bygga vägar när folk behöver akuthjälp. Etc.
  Jag erinrar mig ett par saker:
  1. Marten Toonders serie Tom Puss. Den korkade björnen Oliver B Bumble anses av den smarte dvärgen Will Try ”ha ett stort tänkeri”.
   
  2. Fantomen. När fantomen slår till står blixten stilla.
   
  Hoppas ni ser analogierna ehuru långsökta. UffeB är det inte dags för Dig att nu säga t ex OK Peter Du hade som vanligt fullständigt rätt och jag hade som vanligt rätt mycket om bakfoten? Och varför är inte Gunbo vaken och kommer med sitt fniss tror Du?
   
   
   

 43. pekke

  Är bilderna sanna så måste jag verkligen ta av mig mössan !
  Här i Värmland har vintern gått hårt åt vägarna och de pratar om tjäle under vägarna som är 1 ( en ) meter djup och frostsprängningar av asfalten.
   
  Flera gator här i Kallsta´har asfalt som smulats sönder av frostsprängning ( inte dubbdäck ! ), ser ut som nån kört med pansarvagn på en del gator.
  När det skall bli åtgärdat vet varken kommun eller värmländska gudar !
   
  Vore tacksamt med en japansk vägunderhållare.
   
  För att vara snäll mot våra klimatalarmister dedikerar jag en grön låt med Ozzy till dom med text ( tyvärr lite taskigt ljud ).
  http://www.youtube.com/watch?v=uCSN1wiLMVI&feature=related
   

 44. Mer fredagskul:
  Här hittar ni en riktig uppsträckning från den trevlige, sakligt korrekte, och i frågan mycket påläste och kunnige prof Olle Häggström ..
  .. av den notoriskt uppstudsige, obstruerande, okunnige och osaklige, numera intellektuellt bankrutte prof. em. Pehr Björnbom  vars beteende närmast bör liknas en oförbätterlig alkoholists!
  Läs och njut!
  🙂

 45. Visste ni inte att i Japan har man en superb vägunderhåll som är mycket effektiv.
  I Japan är mycket bra på allmänna med järnvägsnätet,förseningarna
  där handlar nästan på sekunders fel,inom en minut ar nog max.
  ALI.K.

 46. Lena Krantz

  Jonas N #43
  Nu dröp du av sarkasm men den är mer än befogad.
  😉
  Nu skall vi ju kan inte sänka oss ner till UI:s mobbingnivå här men jag tror att du ändå vet vad jag tänker om sagda herre.

 47. Hej och tack för att du stöder tron på japanen, människan, livet och förnuftets seger i kampen mot lösnummers profit av ”vår” katastroflängtan…
   
  Oljeraffinaderier brinner i veckor,,,, kanske 25000dör i världens mest utvecklade land av en jordbävning som gav 9 på Richterskalan och upp till 24m tsunamivåg… noll har eller kommer dö av strålning från de stenålders reaktorer som inte har (till skillnad mot dagens) passiv kylning…… que! passiv kylning va e´de´?
  [50 reaktorer är i drift i Japan och har räddar hundratusentals liv mot om de vore vind, våg, vatten eller solkraft-verk….]
  Jo du bondläpp (och hela svenska riksdagen (finns 10%förnuftiga, typ Dick Erixsson, så visa er…. kom fram…))… det är när reservkylvattnet har högre lägesenergi än det normala kylvattnet och räcker för att med sitt termiska energibehov kyla tills det som kan vara farligt, klinga ut…..
   
  förövrigt bondläpp(alla fattar att det är gröna Stockholm och alla miljöpartisympatisörer jag sammanfattar med bondläpp, eller?) så fungerar saltsmältreaktorer tvärt om, ju mindre kylning, ju lägre effekt, strömavbrott…………… allt rinner ner och stelnar i sina dumptankar (tills någon vill ha energi och startar upp… människor kan starta, naturen stoppar)..
   
  Riktiga bondlappar, är nog egentligen de som vet mest och bäst….
   
  Jag kanske ska gå på mötet Timbro anordnar, bara för att klä av Maria Wetterstrand en gång för alla, så hon och hennes parti går till historien som det parti som var mest mot;
   
  Människor, djur och natur….
   
   

 48. Bertel

  Jonas N # 43
  Herre jeee!!!! och innan ni läser mitt inlägg läs vad denne Olle H har skrivit på UI, se inlägg ovan.
  Vi som har följt båda bloggarna och tagit del av Pehr,s mycket sakliga och kunniga ton blir Olle Häggström,s utlägg häpnadsväckande och som jag har antytt tidigare, beskriver Olle H,s uttalande mer om en person,s inneboende egenskaper eller brister, än förankring i verkligheten.
      

 49. Hej Lena, jag ska preliminärt vara i stan när Maria ska bli för evigt sänkt i Timbros arangemang… ska vi gå till sammans? måste anmäla snart, men jag skulle gilla din närvaro…. så kan vi skratta och jag förhoppningsvis lyssna…. efteråt…
   
   
  Vet du Lena?
   
  Jag mins aldrig vad jag säger, men de andra säger och jag överröstar, mins och betänker jag i efterhand vart ord av…
   
  Inte konstigt ingen på jorden skulle kunna vinna en debatt mot mig… i ett godtyckligt ämne….
   
  Tag…. ..
   
  Om man malde säd i ”kvarnstenar” för 50.000år sedan i södra Afrika…. he he he he(är jag slem eller är jag)

 50. Lena Krantz

  Gunnar #48
  Jag vet inte om jag skall gå men vi kan väl höras på Facebook istället?
  😉

 51. Jag lade ner Face book,,,, det var skit svårt, inget facebook vill man gör…
   
  Nu mer köper jag kläder från fucusfusionsociety och skulle få 30% rabbat om jag var med i FB…. kanske bara du och jag… kan man vara FB med bara en? (o.k. jag kan kasta in 20barn och andras ungar, men sen blir det kass, kan man ha FB med max 20?)
   
  Kram (intellektuellt)….Lena

 52. Lena Krantz

  Du kan väl öppna den igen, jag menar varför ta det så allvarligt, det är ju bara en möjlig kanal bland många andra?
  😀

 53. Lena den växte och jag fick sms för allt och inger, vem jag missar…
  Så minskade jag till 100 ”vänner” jag har fler än så i IRL, men detta är plastvälden….
   
  Då fick jag mail (från ännu en av mina förebilder Lars Berns påstodda vänner)…
  Typ jag känner Lars Bern så du ska var försiktig med vem du stänger av……….
   
  FB=>skit………………………
   
  Numer köper jag kläder från Lawrencevilles Plasma Physics lite dyrare,,,,

 54. Lena Krantz

  Gunnar #52
  Fast du har ju min mailadress
  skriv alltså hellre ett mail än att försöka typ maila på TCS…snälla!

 55. Fl´åt…. Lena, jag var i AC-DC världen…  Jätte förlåt…..
   
  Och ursäkta för mig, i detta rum.

 56. Lena Krantz

  Gunnar
  Lugn och fin nu….men rätt sak på rätt plats!
  😀
  Kram
  /L

 57. Frdeagsnattsshypotes/ undran
  Det här med att Co2-molekyler tar upp energi och genast avger densamma i slumpvis vald riktning…….Om jag har förstått saken rätt så pratar vi om utsänd energi som är cirkus -70grader C. Rätta mig gärna om jag har fel.
  Om nu denna ”varma” energi sänds tillbaka mot Jorden, där det rent logiskt sett borde vara varmare än -70 grader C, så borde den ju verka kylande, inte värmande?
  Eller?
  Lyssna gärna på det här medan ni funderar…..elgitarrsolot i slutet av låten är i mitt tycke magnifikt!
  http://www.youtube.com/watch?v=1wbw9_tyWZU

 58. KristianA

  OT:
  http://www.metro.se/kolumner/vattenkraft-skordar-fler-liv-an-karnkraft/EVHkcw!DNaPRfsfpr4A6/
  Som vanligt, MSM är med.

 59. KristianA

  Grön energi (självlysande?)
  http://www.dailymail.co.uk/home/moslive/article-1350811/In-China-true-cost-Britains-clean-green-wind-power-experiment-Pollution-disastrous-scale.html

 60. Peter Stilbs

  Bertel #47 – allt är mycket värre än man trott med denne Häggström 😉

 61. Jan-Erik S.

  Beträffande de träd som försvunnit i övre högra hörnet på foto 2:
  Finns skäl att misstänka att dessa försvann i flodvågen eller kapats ner för att förbättra åtkomligheten till den nedre väg som går där.

 62. Jan-Erik S.

  Sen så ligger det inte i japanernas lynne att bluffa om det som påstås eftersom det kan kontrolleras av vem som helst. Tvärtom!
  Jag har fullt förtroende av japanernas sätt att hantera situationen. Visst, det tar några dagar eftersom det är hierarktiskt uppbyggt men när de kommer igång så är de oslagbara.

 63. Bertel

  OT men följer humorspåret. Läs denna underbara betraktelse av Johan Hakelius.
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/johanhakelius/article12787105.ab

 64. Bertel
  Haha….tack!
  ”halvmeterhöga hurtbullar i överlevnadsoveraller”…. 😀

 65. Bertel

  Labbibia # 64
  Han skriver så träffande om vår, många gånger, följugna värld i Stockholms innerstan och annonstädes.   🙂

 66. ThomasJ

  Iofs inte speciellt ’kul’ men nedranns imponerande ’coverage’ över vad som händer & fötter utanför den blågula ankdammen här:
  http://english.aljazeera.net/watch_now/
  Har under några veckor följt siten och bl.a. jämfört med BBC motsvarande nyhetsbevakning (SVT & SR finns bara inte med i konkurrensen…) och tar intryck [positiva] från deras nämnanden, att [typ]: ”…uppgifter vi ej kan/kunnat bekräfta…” i rapporteringen.
  Tänk [’bara’ 😉 ] om svensk MSM kunde ta till sig samma, egentligen basic, journalistisk etik…  😉
  Mvh/TJ

 67. OT
  Men inte i den här gamla tråden…
   Om vägbygge i Japan.
  Visst är dom duktiga. Bilderna som jag först såg i Aftonbladet är nog också helt riktiga.
  Det har jag blivit övertygad om efter att ha fått tipps om länkar till källan.
  Mina funderingar om äktheten handlade inte om medveten manipulering med hjälp av Photoshop. Det handlade om min förvåning över prioriteringar i Japan, och om det eventuellt kunde handla om att någon ”vem som helst” hade tagit fotografierna i en annan ordning.
  Jag skrev ett mail till artikelförfattaren på Aftonbladet och bad om referens till källan. Ni vet ju hur media kan bete sig. Men jag fick inget svar.
  Hur som helst så har det högst troligt skett så som förmedlats. Det har ju företaget som driver vägen beskrivit tydligt med mängder av bilder och text som jag inte kan läsa.
  Men varför?
  Knappast för att slå sig för bröstet och vidga marknaden utanför landets gränser.
  Kan det vara för att trösta och inge hopp hos de hundratusentals Japaner som har betydligt större problem?
  Kan det vara för att visa framfötterna inför kommande utmaningar/upphandlingar med vägbyggen i de värst drabbade områdena?
  Jag har ingen aning, men kan inte låta bli att tänka själv.
  Eftersom det var vägföretaget som gick ut med reportaget samtidigt som journaliser från när och fjärran berättade om betydligt värre problem så kan man ana att det hamdlade om marknadsföring.
  Men duktiga är dom. Inget snack om den saken.

 68. Bertel

  Uffeb # 68
  En reflektion från din sida(# 68) på mitt frågande svar , som än är än obesvarad av dig?(# 40), men åter till ämnet.
  Hur vet du att återbyggnad av denna väg har förhindrat hjälparbetet i Japan efter jordbävningen och tsunami?????
  Beskriv hur en mer funktionell hantering i denna enorma nationella naturkatastrof i Japan bör bedrivas gällande infrastruktur
  Ser framemot din samlade syn på hanteringen av naturkatastrofen.

 69. Uffe B
  Jag tror att ’ägande’ räcker som  förklaring. Företaget Nexco, som äger motorvägen och har detta som sitt levebröd, sin affärsidé, har precis som alla andra ägare eller innehavare av ett jobb (inkomstkälla) ett intresse av att bevara detta.
  När saker går sönder lagar man dem för att kunna fortsätta. Samma sak med vilket jobb som helst, blir man sjuk försöker man kurera sig så man kan återgå till jobbet.
  Och iom att vägar, vägbyggen och -underhåll är vad man håller på med var man nog också rustad (hade utrustning mm) för att göra detta snabbt. Inget konstigt alls i detta. Vare sig i prioriteringen, eller förmågan eller hur snabbt man fixade detta.
  Det intressanta i sammanhanget var snarare du som spann iväg på precis alla andra tangenter du kunde hitta på. Och alla handlade om att folk var dåliga, korkade, cyniska, giriga, empatilösa, saknade helhetssynd mm. Och samma kväll körde du liknade tirader i tre strängar parallellt: Att andra inte fattade eller tom var lite bakom …
  Och som vanligt slirar du på sanningen i efterhand: Visst insinuerade du en massa om att saker var manipulerade. Photoshop var ju bara en av varianterna (om dopad spenat) om olika årstider, olika kameraposition etc.
  Men som du vet: Att småfubba eller slingra sig funkar sämre på ett internetforum där allt står kvar … Ändå håller du på!

 70. Glömde denna länk (översatt) med Nexco:s pressmeddelande.

 71. Bertel #69
  Det vet jag inte.
  Det kostar ju pengar att flytta folk och maskiner till områden som saknar vägar också. 
  En samlad syn på hanteringen av katastrofen i Japan kan du inte få från mig.
  Men låt oss slippa störa diskussionerna om huruvida man ska ha mörkt eller ljust hemma…

 72. Uffe #72
  Poängen var ju att du under ett stort anta inlägg gav din ’samlade bild’ av vad du tyckte, trodde och menade om en herrans massa saker. Inklusive att du talade om för oss vad japanerna skulle vägra att utföra …
  Jag tror nog du gav oss precis rätt bild av vad du ville ha sagt, dvs av din bild. Poängen man kanske behöver göra (och du ta till dig) är hur lång tid och långt ifrån den verkliga situationen du var, och att det återigen handlade om att se dåliga egenskaper hos andra …

 73. pekke

  UffeB
  Vilket är smartast ?
  Snabbt bygga upp infrastrukturen vägar/järnvägar ?
  Eller låta vägar/järnvägar ligga demolerade och enbart använda lufttransporter ?
  Vilket är effektivast i längden ?
   

 74. Jonas N #73
  … ”och att det återigen handlade om att se dåliga egenskaper hos andra …”

  Den biten överlåter jag åt dig. Där är du oöverträffad.

 75. Uffe … Du snackar skit!
  Du gjorde inget annat igår. I denna fråga, och i några till. Trots att andra förskte hjälpa dig på rätt väg igen. Inklusive jag!
  Det är just din sista mening i #75 som är sånt skitsnack. Igår var det bara extra tydligt.

 76. pekke #74
  Jag trodde vi hade lagt ner det här tjafset om saker som varken du eller jag är tillräckligt insatta i när det gäller geografi och skador på försörjningsvägar i ett katastrofomåde med hundratusentals människor utan ett eget hem.
  Kan vi lägga ned nu? OK?

 77. Skogsmannen

  Jonas N!
  Funderade länge på om jag skulle lägga mig i debatten bl a med bakgrund av att jag beundrar din förmåga att vara en sakligt debatterande ”terrier”, men…..
  Du borde notera att UffeB med sin kommentar enligt #68 visar att ”boxen” för hans tänkande har vuxit lite (han viker ju för f-n ner sig).
  En ranghög hanhund vet när det inte behövs mer morrande.

 78. Uffe .. du gjorde ju inget annat igår än att berätta vad japaner skulle göra, vad de vägrade att göra, hur korkade de var eller inte, geografin där osv. Du tom var expert på ’japanernas’ kynne ..
  Jag förstår att du nu vill att just sådant inte diskuteras längre! Det krävs ingen stor ’människokännare’ för att förstå dina motiv. Förstår du dem själv? Eller behöver vi fråga ’japanerna’ om varför du håller på som du gör? 😉

 79. Lena Krantz

  Skogsmannen #78
  Jag har inte hängt med i den diskussionen men vill bara säga att det var en underbart rolig kommentar!
  😀

 80. Skogsmannen

  Lena!
  Det glädjer mig att man roar någon.

 81. pekke

  UffeB #77
  Man bygger upp infrastrukturen snabbt efter en katastrof !
  Gör man inte det så kommer katastrofen fortgå tills infrastrukturen är uppbyggd !
  Titta på Haiti där nästan ingenting är uppbyggt, det är fortfarande ett land i kaos.
   
  Det är du Uffe som käbblar !
  Utan en fungerande infrastruktur skulle inte dina kära dalafjällen fungera !!

 82. Skogsmannen … Det har lite att göra med all den dynga som Uffe B ständigt försökt skicka åt mitt håll på just detta område … Se tex #75. Jag försöker stävja sådant framöver. Men innan jag slipper sådant befarar jag att Uffe måste få sina egna uppkastningar i retur ytterligare några ggr. Till förtret för samtliga … Sorry.
  Angående din liknelse: Jag ser mig inte som en segrande hanhund, och jag tror inte Uffe B ser vare sig mig på det viset, eller sig själv som den som nu blottar strupen.
  Men visst var #68 ett försök till reträtt. Fast jag tycker att ’tillrättaläggande’ vore en mycket mer adekvat beskrivning.
  PS Varken du eller Lena K behöver hålla med mig om ni inte gör det. Tvärtom! Jag uppskattar att bli emotsagd DS

 83. pekke

  pekke #82
  Utan en fungerande infrastruktur skulle inte dina kära dalafjällen inte fungera !!
  Naturligtvis !

 84. pekke

  pekke #84
  Skyller på på spriten, det blev både rätt å fel med dubbelt inte i meningen, men alla även Uffe begriper nog andemeningen.
   
  Ska hälla i mig mer bränsle så det kan nog bli fler meningsfel.
   
  😎
   

 85. Jonas N #79
  ”… du gjorde ju inget annat igår än att berätta vad japaner skulle göra, vad de vägrade att göra, hur korkade de var eller inte, geografin där osv. Du tom var expert på ‘japanernas’ kynne .. ”

  Kul att du får berätta vad du uppfattar, men hur intressant är det?
  Jag tycker att vi lägger ner påhoppen om hur japanerna funkar och reparerar vägar.
  Om jag uppfattas som en hund på rygg med blottad strupe så är det OK för mig.
  Jag lever i en annan verklighet och ser inga hundar i rummet. Möjligen en och annan dammråtta om jag hukar mig, men just nu sitter jag bekvämt tillbakalutad och förundras över hur bloggandet kan spåra ur… 🙂

 86. Pär Green

  Kanske därför brått med vägbygge!
  Greenpeace har gjort egna mätningar i Japan och funnit enligt TV4 nyheterna kl 22 kraftigt förhöjda värden! Uppgraderad till nivå 7

 87. Gunbo

  Skogsmannen #78,
  ”En ranghög hanhund vet när det inte behövs mer morrande.”
  Men ranghöga män har tyvärr inte ranghöga hanhundars instinkter.
  Tack för ditt insiktsfulla inlägg!

 88. Skogsmannen

  Jonas N!
  Jag förstår dig om du upplever att du har mycket ackumulerad dynga på dig från det hållet. Men det gör det än viktigare att hålla huvudet kallt för att inte bli bortgjord (man kan förlora på att vinna ibland, ja jag vet att det låter svamligt men så är det faktiskt).
  Beklagar men maskinen gick sönder i dag vilket tvingar mig till ofrivillig ledighet i morgon (vilket bl.a har gett som konsekvens att alkolåset på kommentarsfunktionen nu är nära att slå till). Därför jag nöjer mig med att säga att jag insisterar till min kommentar enligt #78.

 89. Gunbo

  Jonas #83,
  ”Det har lite att göra med all den dynga som Uffe B ständigt försökt skicka åt mitt håll på just detta område.”
  Så du menar att det är en ”one way traffic”? 

 90. Gunbo

  Lena K #80,
  ”…det var en underbart rolig kommentar!”
  Visst var det!

 91. Pär Green

  Pekke # 85
  Vi skulle ju inte vara på lyset idag 😉

 92. Skogsmannen

  Pär Green!
  Jo, det är i alla fall min tolkning av debatten här!

 93. Lena Krantz

  Gunbo #91
  Jo fast Jonas är väl medveten om att jag tycker att han är lite ”terrier” ibland så det finns inget ont blod på så vis. Vi gör det vi kan på det vis vi kan bäst, det är inte mer med det.

 94. Lena Krantz

  fast visst var det en rolig kommentar!

 95. pekke

  Gunbo
  Det är nog det bästa med den här bloggen, man får skälla lite på varandra och svamla hit å dit.
  Tror nog både Uffe å Jonas håller med om det, lite flasback light så att säga fast med inriktning på den vetenskapliga klimatalarmismen.
   
  Från en sketen arbetare utan akademisk utbildning men med vetenskapligt och tekniskt intresse.
   
   
   

 96. Pär Green

  Skogsmannen # 93
  Så var det ju, men det är inte försent ännu 😉
   

 97. Gunbo

  Pekke #96,
  ”Det är nog det bästa med den här bloggen, man får skälla lite på varandra och svamla hit å dit.”
  Kan hålla med dig. Men en del är så väldigt snarstuckna för minsta lilla motstånd, vilket jag tycker snedvrider debatten. Klarar man inte av att ens tankar ifrågasätts är det illa. 

 98. De flesta som skriver här har något sakligt att komma med.
  Då kan man lära sig något direkt eller ställa en fråga.
  Men det finns några få som ständigt försöker förlöjliga personer som ställer frågor eller redovisar en skeptisk uppfattning.
  Hur gör man då?
  Man ler igenkännande och håller käft?
  Jo ofta blir det så.
  Men vad händer?
  För det mesta så fortsätter vederbörande att referera till avslutade försök till dialog eftersom det är debatt med vinnare och förlorare som önskas.
  Inte sagt som ett inlägg i en ny debatt, snarare tänkt som en fundering.
  För övrigt kan jag berätta att jag är motståndare till att bygga fler kraftverksdammar som i ett nafs kan döda enormt många människor om dom brister. Jag tycker inte heller om vindkraftverk eftersom dom förfular landskapet och dödar havsörnar.
  När det gäller kärnkraft så har jag stora förhoppningar, men det tycka dra ut på tiden innan de små ofarliga energiknippena kan bli lönsamma. pengar finns det, men var finns tekniken som lockar pengarna?
  I övrigt så lever jag normalt och kör både bil (en Ford Scorpio Cosworth med alldeles för stor motor i halka) och spelar golf. Äter till och med kött.

 99. Gunbo

  Pekke igen,
  Tillägg: ”Från en sketen arbetare utan akademisk utbildning men med vetenskapligt och tekniskt intresse.”
  Det är inget att urskulda sig för! Akademiska utbildningar garanterar inte klokhet och visdom! Det finns det många belägg för.

 100. …forts #99
  Och vad var det sakliga i det inlägget kan många undra?
  Det handlade om diskussionsklimatet här.
  Det finns ju en stor potential för dialog när så många samlas.
  Varför måste det bli tuppfäktning och liknelser med hundar som visar strupen ibland?
  Magie själv skrev flera gånger för mycket länge sedan att det handlar om mer än väder och klimat, och att det gäller att bredda synsättet, och tänka mer på fattiga i andra länder. Jag förstår att det inte hör hemma här. Det är för stort och för svårt, men när tjafs om vem som sagt vad och när om vem tar tid och utrymme så…
  … då behövs kanske en kul låt eller annat från Youtube…

 101. Gunbo #90
  Det är ffa lite one-way-reasoning från somliga: Önskan att få kasta skit på person, och när detta bemöts eller påpekas svara med att ’nu är du personlig’. Sådant är omoget. Du och Uffe (och ibland magnus) är extremt snarstuckna där. Men ändå försöker ni alla få det till att andra är som ni. Och framhålla det som negativt. Som jag sa, jag finner detta omoget. Klarar inte av att få sådant påpekat!
  Uffe B tex försöker i #99 att beskylla andra för vad han ständigt, och speciellt tydligt under senaste dygnet, håller på med. Och menar att allt han säger och gör är någon annas fel. Speciellt när han försöker smita med en massa svammel är det andras fel att han inte får göra det oemotsagd.
  Dvs den vanliga ståndpunkten från det hållet: ’Någon annan har ansvaret, jag bara gnällde för sådant jag tyckte …’
  Gunbo verkar fö ha samma revanschbehov mot somliga (de inte vågar nämna vid namn) men som han/de alldrig vågar stå upp för.
  Varför är det så UffeB/Gunbo … att ni drivs så starkt av önskan att få in en träff. Har ni glömt att klimatet skiter i era små ömkliga antipatier?

 102. Gunbo #98
  ” Klarar man inte av att ens tankar ifrågasätts är det illa.”
  Bra sammanfattat om en blogg som uppmanar alla att tänka själv.
  Det skulle kunna bli en modifierad slogan för bloggen  🙂

 103. Uffe #101
  Varför behövde du ägna en hel kväll åt at kasta omotiverad dynga åt precis alla håll: Åt dem som la fram information, åt dem som gladdes åt den, åt dem som inte köpte ditt svammel, åt dem som utförde stordåden, åt dem som klargorde fakta.
  Vet du det? Varför är ditt behov av att flänga dynga så stort?
  Du vågar ju knappt svara när den du flänger mest åt svara på den!
  Efter att ha (verbalt) spytt på precis alla, försöker du göra andra som bemötte det till dom ansvariga. Varför?
  Och Gunbo dyker upp här, och gör exakt samma sak: Hackar på dem som bemöter dyngsvamlet. I anklagande ton! Varför?
  Eller är ni bara PAvlovs hundar allihopa … ??

 104. Uffe (och Gunbo)
  Det är inte dina (era) tankar som ifrågasätts. Det är vad du (ni) skriver. Och när detta sker regreggerar du (ni) till gnälliga försmådda fruntimmer (vilket inte har med kön att göra)
  Poängen med er båda är ju att ni blir till bjäbbiga barn som käftar emot känslomässigt i nästan samma ögonblick ni blir emotsagda. Och dessutom spelar offer för det …

 105. Gunbo

  Jonas #102,
  Jag kan bara replikera med meningen från min kommentar #98: ”Klarar man inte av att ens tankar ifrågasätts är det illa.”
   

 106. Jonas N #102
  ”Varför är det så UffeB/Gunbo … att ni drivs så starkt av önskan att få in en träff. Har ni glömt att klimatet skiter i era små ömkliga antipatier?”

  Hallå! Jag vet inte ens vem Gunbo är.
  Att du kände dig träffad berodde inte på feghet från min sida.
  Du vet nog själv att du älskar att vara spetsig och hellre debatterar än diskuterar.

 107. Gunbo

  Jonas #105,
  ”Och när detta sker regreggerar du (ni) till gnälliga försmådda fruntimmer (vilket inte har med kön att göra).”
  Det heter regredierar (tillbakagång till ett tidigare utvecklingsstadium).
  Dessutom: numera kallas ”fruntimmer” för kvinnor.
  Din kommentar # 105 är på samma nivå: regression och gnälligt, försmått ”fruntimmer” (kvinna). 

 108. Gunbo, du är väl den som oftast ’går sönder’ när du blir emotsagd. Angtingen tystnar, byter ämne, börjar anklaga, eller helt ballar ur …
  Jag har en uppfattning om varför du är sån. Jag har inget bekymmer med det. Men skyll inte detta på mig!
  Uffe, du och Gunbo uppvisar samma beteende. JAg håller inte dig ansvarig för att han ofta tramsar på samma sätt som du. Jag känner mig inte träffad. Speciellt inte av dig. Och ’feghet’ handlar om att dyu skyller ifrån dig, och sedan menar att även det var andras ’ansvar’
  Igår tex diskuterade vi återuppbyggnaden av en japansk väg. Och du spydde oförskämdheter på alla som pratade väl om detta. Och idag skyller detta på andra … Det är omoget menar jag!
  Då försöker du göra mitt påpekande om detta till ämnet. Det är också omoget! Speciellt för en som närmar sig 70 bast!

 109. Jonas N #109
   
  ”Och idag skyller detta på andra … Det är omoget menar jag!”
  Det första är ett påhopp på mig med en omskrivning som jag inte kan acceptera som riktig.
  Det andra är däremot riktigt såvitt jag förstår. 
  Det du menar är troligen det du upplever.
  Och det får du väl göra om det är OK för dig. Mig kvittar det.

 110. Gunbo … tack för påpekandet om stavningen men där finns flera. Vidare skrev jag uttryckligen att det handlade om fruntimmer (oavsett kön)
  Min fråga avsåg fortfarande: Varför är gnällbehovet på andra människor så stort när de uträttar ngt? Uffe B angående vägbyggena. Och Gunbo enbart för att han förstås dök upp här enbart för att försvara gnäll-Uffes trams.
  Varför är ni två totalt oförmögna att glädjas åt positiva utvecklinar? Vare sig det gäller en transportled i Japan, eller att CO2-hotet än en gång visar sig vara mindra allvarligt än vad gapmakrana kraxat om!?
  Är det för att ni egentligen hejar på gapmakarna? På alarmisterna?
  Vet ni det ens själva? Uffe B som bara ett dygns sedan ville spela expert om hur ’japanerna egentligen är’!?
  Vet ni öht vad ni menar? Vad i så fal!

 111. Uffe # 110
  Om du idag har ett svar på varför du spelar offer, efter att ditt mångordiga skitsnackande om andra igår påtalas … kan du väl lägga fram detta.
  Och om du inte kan göra detta då är väl min observation (om ditt gnällande nu) helt korrekt! Behöver jag verkligen klippa in all dynga du skrev!? Den finns ju ovan!

 112. Jonas N #111
  Nu kan vi avsluta det här tjafset tycker jag.
  Du är en mästare på att placera ut halmgubbar att debattera med.
  Trots att du inte fattat vad begreppet betyder.
  Jag är ingen som vill spela ”expert på hur japanerna är”, det är din halmgubbe som du har har konstruerat med några få ord.
  Den fortsatta debatten blir ju lättare att vinna om man först skapar en expert som inte finns.
  Men du kanske lär dig hur äcklig din debattteknik är så småningom.
  Just nu är det i alla fall ingen kvar i den här ringhörnan. Zzzzzz

 113. Gunbo

  Jonas #109,
  ”Gunbo, du är väl den som oftast ‘går sönder’ när du blir emotsagd. Angtingen tystnar, byter ämne, börjar anklaga, eller helt ballar ur … ”
  Att försvara sina tankar och teser är väl knappast att ”gå sönder”?
  I så fall har du ”gått sönder” ett otal gånger. Att jag börjar anklaga beror vanligen på irrelevanta personliga påhopp som inte har med sakfrågan att göra, ”ballar ur” får du förklara närmare för jag har svårt att förstå innebörden.
  Vad jag uppfattat de senaste åren är att du, på den här bloggen, utnämnt dig själv till något slags chefsideolog med rätt att utöva åsiktscensur. Det är beklämmande att se hur övriga deltagare förskrämt faller till föga för dina tillrättavisningar och urskuldande försöker avleda din uppmärksamhet från sina små försök till kritik mot ditt sätt att agera.
   
  Jag är säker på att du nu ställer dig helt oförstående till ovansagda för självinsikt saknar du totalt. Men det brukar vara vanligt bland auktoritära personer.

 114. Olaus Petri

  Uffe, du är inte i ringhörnan för att du ligger golvad på canvasen. Och domaren har räknat klart och kallat på läkaren. ”A judgement call by all means”. Förmodligen ser du ut som Anders ”the Little” Eklund efter att ha, enligt egen utsago, boxats finfint mot ”Terrible Tim” Witherspoon. Matchen var slut i första ronden efter cirkus 90 sekunder eftersom Eklund låg som en darrande kompassnål på golvet.
   
  Varför inte bara klädsamt erkänna att det var överilat att komma med så tvärsäkra och värderande omdömen? Men mer intressant är förstås Jonas fråga om vad det är som får dig att gå i taket när något positivt är i gärningen? Måste mörkret råda för att katastrofen, i detta fall, skall bli riktigt lyckad?

 115. Jag hade precis tänkt lämna datorn och krypa ner i en skön säng när jag såg ett nytt läsvärt inlägg från Gunbo.
  Nu har det ju kommit att handla mycket om Jonas N efterson han hoppar på allt som ligger utanför ämnet, och kan leda till en vinna- förlora debatt. Den som håller ut längst vinner ju.
  Men Gunbo, jag vill inte kalla Jonas för auktoritär. Snarare en person som saknar auktoritet och försöker finna en mening i livet genom att vara bäst på att hålla ut längst i debatter med sina egenprofilerade ”halmgubbar”. Och det roliga för JN är att några få går i fällan och försvarar hans halmgubbar.
  Men det är ju det som är finessen med att bygga halmgubbar i en debatt. Han är duktig på det.
  Men nu lovar jag att det ä zzzzzzzzzzzzz här.

 116. Gunbo

  Uffeb #116,
  ”Men Gunbo, jag vill inte kalla Jonas för auktoritär. Snarare en person som saknar auktoritet och försöker finna en mening i livet genom att vara bäst på att hålla ut längst i debatter med sina egenprofilerade ”halmgubbar”.”
  Helt rätt, men auktoritära personligheter är just sådana som du beskrive. Att vara en auktoritet är raka motsatsen – en person som har kunskap och visdom utan att behöva använda de egenskaperna för att nå en auktoritär position.

 117. pekke

  Gunbo # 100
  Jag urskuldar mig icke !
  Men jag hänger inte med när det blir allt för akademiskt !
   
  Jag har inte det språket.
   
  Jag kan plocka isär en ny eller gammal bil och montera ihop den utan större problem och det gäller även en dator både praktiskt å teoretiskt.
  UffeB klagar på att det är krångligare med nya bilar, men de flesta grundfelen är oftast samma som det var på gammal bilar, elfel och dåliga tändstift/tändkablar, många verkstäder kollar bara felkoden och byter ut enheten som ger felkoden utan att kolla om den är felaktig eller om den ger en felkod pga nåt som sker tidigare i motorns funktion.
  Tyvärr verkar även vårt samhälle fungera likadant i dag både i den offentliga och privat sektorn, man ser bara den enheten som ger en ” felkod ” och försöker byta ut eller förbättra enheten men missar att det kan vara nåt annat i hela följdkedjan som är felaktigt.
   
  En felkod från en enhet betyder inte alltid att det är fel på den, det kan även betyda att något är fel före eller efter enheten.
   
  Nåt som jag lärt genom åren är att teori och praktik är två skilda världar !
  Jag lever i den praktiska världen där grejer måste funka !
   

 118. Bertel

  Olaus Petri # 115
  Eller, för att upprätthålla rakryggad förmåga att stå för sina åsikter, ta del av Konstantin Tzo,s eller Roy Jones Jr,s  agerande i ringen.
  Ps. Ni som inte uppfattar boxning som ädel sport, klicka inte på denna länk.Ds
  http://www.youtube.com/watch?v=XnC8sRqyIb0&feature=related

 119. Skogsmannen

  Pekke!
  Hittade ett gammalt citat som står sig bättre än någonsin, eller hur!
  Teori är när när man vet allt men inte hur det fungerar i verkligheten.
  Praktik är när man vet hur det fungerar i verkligheten men inte varför.
  Allt för ofta är teori och praktik förenade – ingenting fungerar och ingen vet varför.
  Dagens samhälle i ett nötskal!

 120. Uffe och Gunbo …
  Ni två har ett extremt tydligt behov av att hitta negativa personliga egenskaper hos andra. Och ni är ofta dom första med att dra upp den aspekten. Jag frågar mig varför.
  Uffe, du ägnade hela fredagskvällen här åt att tala och tycka illa om människor, vad de gjorde, tyckte, trodde och mer gissningar. Tex rörande återuppbyggnaden av en väg. Där flera försökte få dig på rätt köl igen. Det var du som ville tala illa om människor du inte kände. Och jo, du var väldigt tydlig med att proklamera att du minsann ’kände japanerna, och visste vad de skulle vägra göra’ det är raka motsatsen till en halmgubbe (ett begrepp som du inte riktigt förstår fö) se #21:
  Jag har träffat många japaner genom både arbetet och fritidsaktiviteter .. Jag kan lova dgi att ingen skulle ha ställt upp på att snygga till den där vägstumpen i dagens läge.
  Men jag var den (en av dem) som påpekade att du återigen klankade på människors personlighet. Kallade dem korkade, cyniska och mycket mer. Och var ute ock cyklade. Och när detta påpekas för dig då tar du tom till ’äckliga’
  Gunbo, du verkar också ha behovet att hitta fel hos andra människor, och deras personligheter. Med att ’gå sönder’ menar jag just detta. Att gå över till person när sakfrågor diskuteras. Det är raka motsatsen till vad du skriver i #114: Egna åsikter och teser om något.  Här var det ett vägbygge som diskuterades. Det var först när Uffes långvariga skitsnackande om andra personer påtalades som du Gunbo  dök upp. Och då givetvis för att ’försvara’Uffe. Och förstås med en idiotslutkläm: ”för självinsikt saknar du totalt” och ”det brukar vara vanligt bland auktoritära personer”
  Ni två riktigt finner varandra i ert skitsnackarbehov, läs vad ni skriver from #88 och framåt. Och kom ihåg att allt detta uppkom för att Uffe absolut hade behovet av att snacka skit om andra när en raserad väg snabbt byggdes upp igen.
  När detta påpekades och sedan kritiserades, då blir han/ni till offer. Och ert behov eskalerar.  Jag har råkat på många personer som hela tiden måste ’förklara’ saker med att det är fel på andras personligheter. Inte fakta, inte i sak, utan just personegenskaper, ständigt. Och jag skulle förstås kunna spekulera i (precis som ni gör) vad detta beror på, eller tömma ur mig alla mina gissningar om era karaktärsdrag som ligger bakom. Men då skulle jag ju hålla på som ni.
  Då är det lättare att fråga: Var kommer allt sådant ifrån? Varför är det behovet så starkt? Jag har frågat förut, tex ovan.
  Och svaret (svaren) blir typiskt nog: Andra personers personligheter och allt som är fel med dem! Om och om igen!
  🙂
  Men OK … ert behov av att snacka skit om andra kanske bör kvalificera som ”Att försvara sina tankar och teser” … för det är ju främst det som era tankar och teser handlar om. Och jo, ni ’går sönder’ när detta påpekas eller än hellre när det får mothugg.
  Och nåde den som karaktäktäriserar detta i negativa ordalag. Eller hur!? 🙂
  Angående ’självinsikt’ (som du gärna drar upp):
  Är du Gunbo medveten om detta behov? Tror du att Uffe är det?
  (Det var två enkla Ja/Nej frågor)

 121. Olaus Petri

  OT. Bertel! Är ett stort fan av både Kosta och Roy Jones Jr. Enligt mig är Jones kanske den bäste (alla viktklasser och tider inräknade). Both power and handspeed.

 122. bom: Jag blev ombedd att ta bort din kommentar om Olle Häggström (av Olle H själv). Han ansåg att den var kränkande för honom och jag håller med om att det är onödigt att föreslå att någon är i behov av vård. Bättre ordval nästa gång, tack. 🙂

 123. Gunbo

  Jonas #120,
  ”Jag har råkat på många personer som hela tiden måste ‘förklara’ saker med att det är fel på andras personligheter.” 
  Tänk att du inte insett att du själv tillhör de här personerna! Vem är det som först kommer med karaktärsanalyser så snart du misstänker att en person har ”cyklat i AGW-diket”?
  ”… eller tömma ur mig alla mina gissningar om era karaktärsdrag som ligger bakom.” Det håller du ju på med hela tiden när du inte har tillräckligt med argumet i sakfrågan!

 124. Gunbo …
  Seså Gunbo, ”.. när du inte har tillräckligt med argumet i sakfrågan” … nu får du väl ändå ge dig! Jag brukar ju mala på både om sakfrågan, och tjata på folk att de skall förklara vad de menade när jag tycker de är oprecisa.
  Vem är det som först kommer med karaktärsanalyser
  I denna tråd var det Uffe B (#3 och många därefter), och många därefter, nästan alla). Även din första kommentar #87 (tidigare #88, och precis alla du skrivit sen) var ett försök till nedsättande personomdöme …
  Du har alldeles rätt i att jag bemöter sådant (iaf från några). Men det stämmer inte vare sig att jag börjar, eller att jag har behoet att dra dit. Min fråga gällde tvärtom:
  Inser du att du har det behovet (dom som gärna talar om självinsikt). Och därefter (fråga 2): Tror du att Uffe B inser detta starka behov.
  Jag frågar dig eftersom du ju själv menar att du vet nästan exakt hur människor tänker.

 125. forts Gunbo …
  Efter att ha besvarat dom två föregående Ja/nej frågorna (i #124) skulle jag gärna vilja veta vad du menade med följande (#113):
  Vad jag uppfattat  .. är att du .. utnämnt dig själv till något slags chefsideolog med rätt att utöva åsiktscensur. Det är beklämmande att se hur övriga deltagare förskrämt faller till föga för dina tillrättavisningar och urskuldande försöker avleda din uppmärksamhet från sina små försök till kritik mot ditt sätt att agera
  Att du gärna vill att det skall vara så förstår jag (du skrev ju faktist det). 
  Men vad i herrans namn skulle jag kunna censurera? Vad skulle jag kunna vara ’chef’ över eller tom ’chefsideolog’ för? Hur skulle jag kunna censurera åsikter? Andras tom? Utnmana mig? Och menar du alltså att andra som kommenterar på precis samma villkor som jag, skulle vara rädda? Falla till föga? Vara beklämmande individer? För att det inte vågar? Av rädsla för tillrättavisningar? Från mig? Att de urskuldar sin kritik?
  Vad i jösse namn menar du egentligen? Detta är en blogg där folk kommenterar. Vuxna människor (dom flesta).