Dagen efter

Gruvområde i Kina

Jag tror inte att vindkraft har en framtid. I alla fall inte med dagens teknik och inte på längre sikt. Frågan är hur vårt kultur- och naturlandskap kommer att se ut då? När politiker och miljörörelsen vaknar upp ur det förnybara ruset och alla de vindkraftverk som placerats ut överallt helt har mist sin funktion, vad är det för värld vi ser? Kommer de att stå kvar som groteska monument över en tid i panik och klimatångest eller kommer politikerna, energibolagen, vindkraftföretagen och markägarna ha återställt allt som det var förut?
Hur politikerna kommer att agera kanske vi får svar på ganska snart. Det kommunala vindkraftsbolaget i Värmland är i kris, igen. Värmlands Folkblad skriver om den dåliga investeringen och att den aldrig kommer att kunna räknas hem. När nu ytterligare ett vindkraftverk har havererat kan det mycket väl hända att kommunerna ger upp. Rent matematiskt är det kanske bäst att reparera men det finns psykologiska faktorer med i bilden också. Exakt vilka dessa är skriver de inte men jag förmodar att de menar att kommuninvånarna helt enkelt har ledsnat på hela denna sorgliga historia. Om några veckor räknar man med att ha kalkyler på de olika alternativen och först då kan politikerna fatta ett beslut. Väljer de att inte reparera och kanske dra sig ur helt och hållet får vi kanske veta vad som händer med anläggningarna när det kommer till kritan.

Vindkraftverk och elbilar är naturligtvis inte utan miljöpåverkan. Klotet har ett intressant inslag där Sveriges radios Kina korrespondent, David Carlquist, besöker staden Baotou i Inre Mongoliet. Här har åkermark förvandlats till gruvområde och både människor och djur förgiftas.

”Många vittnar om får som fått så missbildade tänder att de dör av svält eftersom de inte kan tugga ordentligt. Många människor ska ha drabbats av liknande missbildningar. Förekomsten av cancer i de här områdena är även betydligt högre än i övriga Kina. Många har även drabbats av benskörhet, blindhet, och en mängd andra åkommor. ”

Det här är baksidan av myntet som brukar kallas ”Ny ren energi”.

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Lasse

    Vindkraft kan väl vara en del i en palett som genererar el-tycker jag.
    I dagens nät så ser man direkt på priset om det blåser eller ej i södra Sverige, speciellt om ytterligare en kärnreaktor är avställd som idag : http://www.svk.se/Drift-och-marknad/Kraftsystemet/Aktuell-driftsituation/
    Miljöproblem bör hanteras direkt vid källan, om det är slig från gruvdrift med arsenik, så bör dessa isoleras i upplag med kontrollerad avrinning.
    Det är inget argument mot att vi använder järn! Även mynt innehåller metaller!

  2. Lasse

    #1 Forts: Vi har väl små problem med vår vindkraft i förhållande till våra grannar speciellt Tyskland.
    Vad som sker när kapaciteten på de ickeflödande källorna skall täcka större andel är att de levererar för mycket el vid fel tidpunkt. De sneglar säkert på vår reglerbara vattenkraft! Men då krävs ledningar som inte finns! Bra artikel idag om detta:
    http://notrickszone.com/#sthash.HnNUwayN.dpbs

  3. sibbe

    Vindkvarnar i Tyskland måste rivas efter 20 år i drift. Enligt Der Spiegel online demonteras kvarnarna på samma sätt som då de monteras, men det tar längre tid att demontera. Det är det ”litet” problematiskt med ”problemavfall, såsom vingarna. Enligt andra tidningar så har de flesta vindmölleägarna överhuvudtaget inga reserver för sånt eftersom man (säkert gärna) glömt bort det. Vanliga kraftverksbolag måste ju förstås ha sådan reserver. Det blir intressant vem som sist och slutligen betalar nedmonteringen. Troligtvis den ”nedsmutsande” kraftverksindustrin…

  4. Ingvar

    Just magnetframställningen som förstör för människor och djur borde komma fram i svensk press!!

    OT.
    Men lika huvudlöst. Drick mindre mjölk, korna släpper ut metan som förstör klimatet.
    http://www.svd.se/nyheter/inrikes/forslag-till-nya-kostrad-uppror-mjolkbonder_4310457.svd

    Lägg ner ”Livsmedlsverket”

  5. Daniel Wiklund

    Europas största vindkraftspark är planerad att byggas i Markbygden i Piteå kommun. Den har påbörjats men har time-out just nu pga ekonomiska problem. Lite märkligt att man bygger här uppe, där det finns ett stort överskott på el via vattenkraften. Så stort så att det finns el för ca 40 datahallar av den typ som Facebook byggt i Luleå, bygger just nu sin andra. Dom hallarna drar enormt mycket el, en hall lika mycket som hela Luleå, SSAB undantagen. Men SSAB förser Luleå och Boden med billig fjärrvärme. Facebook var inte intresserade av att ta vara på spillvärmen.

  6. Mikael W.

    När jag läser denna artikel tänker jag på vissa kommentatorer på denna fantastiska site:

    http://www.dn.se/nyheter/varlden/de-ar-putins-soldater-pa-natet/

  7. OR

    Lasse #2
    Tack för länken. Alltihop verkar övertydligt, och den grundläggande insikten som alla borde kunna se är att vi inte behöver effekt utan tillgång till energi, som är starkt tidsberoende. Schweiz har ett utbyggt system av pumpar som kan pumpa upp vatten i magasinen med gratis el från Tyskland. Det scenariot hade man nog inte räknat med när detta ganska ineffektiva system började byggas på 60-talet. Eon håller på att knoppa av de delar som producerar reglerkraft för att bilda ett eget bolag och sälja det. Gissa hur många spekulanter det kan finnas när det hela beror på att reglerkraften inte lönar sig på grund av regleringar och konkurrens med subventionerad energiproduktion.

    Lena, Dagen efter:
    ” – groteska monument över en tid i pank och klimatångest.” Ett litet framåtsyftande skrivfel: ’panik’ hör till det förgångna och ’pank’ till Dagen efter!

  8. Peter Stilbs

    Dessa två tingestar, resta några meter utanför naturskyddsområde i Värmland illustrerar saken väl https://www.klimatupplysningen.se/2012/08/06/vara-basta-semesterbilder/

  9. Mikael W.

    Bra att veta angående journalister i världen:
    https://www.youtube.com/watch?v=a1gKWARtR5U

  10. Mats G

    På mig biter inte känsloargument som estetik eller fåglar dör. De argumenten ligger väl i botten i listan mot vindkraftverk. Att de inte fungerar borde vara ett bättre argument. Driv ett stålverk med vindkraft och det kommer att konka på 6 mån.

  11. OR
    Ha ha….nästan rolig felskrivning men rättad nu. Tack för din uppmärksamhet!

  12. Peter F

    Min favorit när jag stöter på vindkraftsentusiaster.

    Mycket skrot blir det.

    https://www.youtube.com/watch?v=lJ_bHVJfHrs

  13. Björn

    Vurmandet för vindkraftverk är helt obegripligt. Kraftverk som är utmattade efter 15-20 år och ändå är gångtiden endast 20-25% av årets timmar, hur kan en sådan teknik vara försvarbar? Ytterligare problem är landskapsförfulningen, både ljud och ljusstörningar, icke självbärande kostnader o.s.v. Varför inte bryta ut vindkraftens vara eller icke vara och låta Riksdagen rösta om dess framtid?

  14. pekke

    Livsmedelverket rekommenderar att man minskar sin mjölkkonsumtion.
    Aj,aj, är det farligt för hälsan månntro ?

    Nej ! Det är farligt för klimatet !!

    http://mobil.svd.se/nyheter/forslag-till-nya-kostrad-uppror-mjolkbonder_svd-4310457

    Vansinnet sprider sig tydligen hos myndigheterna.

  15. Håkan Bergman

    pekke #14
    Mjölk i all ära, men ska man hålla sig vital upp i åren är det andra drycker som gäller.
    http://www.telegraph.co.uk/men/active/mens-health/11383790/Beer-could-help-protect-brain-from-Parkinsons-and-Alzheimers.html

  16. Slabadang

    Förnyelsebart = Orwellskt språkbruk:

    Med vanligt språk betyder förnyelsebart = Ideologiskt utopiskt dysfunktionell, svindyr, verksamhet till för att förstöra välfärd miljö samt säker och stabil effektiv energiförbrukning.

  17. Johan M

    #5 Daniel Wiklund

    ”Facebook var inte intresserade av att ta vara på spillvärmen.”

    Kanske för att det inte är lönsamt. Även om mängden energi är densamma så är set en stor skillnad om den kommer som 140-gradigt vatten eller som 30-gradigt vatten. Temperaturen på spillvärmen är nog rätt stor mellan ett stålverk och en kylanläggning för datorer.

  18. Lasse

    #17 Visst är det lönsamt att ta tillvara på spillvärme med 30 grader om man inte har överskott av annan spillvärme med högre kvalitet. Värmepumpar finns! Facebook har fellokaliserats om de ville vara optimalt resurssnåla. I Stockholms fjärrvärmenät finns det en havsvattenvärmepump i Värtan-byggd på 80 talet samt flera spillvattenvärmepumpar! (även fjärrkyla!)
    Dagens ring P1 drabbades av skogsfolk som ondgjorde sig över import av Italienska sopor. En resurs är nyttig bara för den som kan nyttja den, vilket vi kan i fjärrvärmeanläggningar.
    Det är inget fel att nyttja energin effektivt!
    SCB kom idag med siffror om tillväxten: – Energirelaterade insatsvaror +42,9%(2014)
    Vad som ligger bakom kan man fråga sig!

  19. Daniel Wiklund

    Det berodde ju också på att det är svårt för Faceboook att konkurrera med den fjärrvärme vi har i Luleå, som är Sveriges billigaste.

  20. TK

    14000 övergivna vindkraftverk i usa, samma sak kommer det nog att hända annanstans också:

    http://toryaardvark.com/2011/11/17/14000-abandoned-wind-turbines-in-the-usa/

  21. Håkan Bergman

    TK #20
    Undrar om dom måste betala fastighetsskatt för snurrorna? Den skatten är väl städers och kommuners huvudsakliga inkomstkälla over there vad jag förstår.

  22. Men den ekonomiska föreningen Vindkraft Gässlingen som äger ett av vindkraftverken i Vindkraft Vänern har däremot haft ett rekordår, med över åtta miljoner kilowattimmar på deras enda verk. Det är betydligt mer än tidigare år. Trots detta lyckosamma resultat är det ekonomiskt bekymmersamt även för Vindkraft Gässlingen, beroende på låga elpriser.
    Se http://www.vf.se/nyheter/karlstad/rekordar-vindkraft-gasslingen

  23. pekke

    Håkan B#15
    Får bli några på lördag em. fast några 2 000 liter som det står sist i artikeln tror jag inte det blir, pallar nog inte med det.

  24. TK

    Håkan Bergman #21
    Vem betalar? Vindkraftbolagen som har gått i konkurs åratal sen?
    Och dom som ännu inte har gått i konkurs får ju massa bidrag från skattebetalarna…

  25. Ingemar Nordin

    Ähum. Häromveckan skänkte jag 1000 kronor av beskattade medel till vindkraftens bevarande:
    http://www.farhultsbyaforening.se/webb/mollan.htm

    Och jag tycker att vindkraften har ett visst kulturhistoriskt värde. Det jag inte förstår, eller snarare är motståndare till, är att vår regering med tvångsmedel (skatt) vill att jag också skall bidra till denna kraftkälla från det förgångna.

    Kanske är regeringen en del av de anti-industriella krafter som ogillar all teknik efter 1850-talet? Det finns visst en religiös sekt som tror stenhårt på det – Amish http://sv.wikipedia.org/wiki/Amish

  26. pekke #14
    ” Aj,aj, är det farligt för hälsan månntro ?”

    http://gluten-celiaki.blogspot.se/2013/03/komjolken-kalvens-foda-eller-manniskans.html

  27. Håkan Bergman

    Ingemar N. #25
    Så dom tänker göra en Rickfors.
    https://www.youtube.com/watch?v=frmV8_3RfMA

    Vi har en i Stockholm också, den kunde nog behöva lite segelduk på vingarna.
    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/71/Skanskvarn_2011.jpg

  28. Daniel Wiklund

    Lite OT. Läser på Donna Laframboise`s blogg att ”climate deniers is a form of murder”. Det är en kanadensare som med en petition försöker få fler att skriva under på det. Man får nog börja se om sitt hus: )

  29. Gunnar Strandell

    Ingemar Nordin #25
    Här är ett annat, näraliggande, sätt att bevara en gammal mölla.
    Men jag tror inte att det går att göra lika bra med dem som sätts upp idag.
    Men kanske de ändå duger som miljö för någon TV-serie.
    Den här var i alla fall med i ”Kullamannen”.

    Länkar:
    http://www.skonahem.com/inredning/Vill-du-bo-i-en-vaderkvarn-Kolla-in-den-har-makalosa-bostaden-i-Skane

    Efter 20:48:
    http://www.oppetarkiv.se/video/1060629/kullamannen-avsnitt-2-av-7

  30. Slabadang

    Jag är skitstolt …. rätt argument framförda till rätt part på rätt sätt och av rätt skäl!

    Resul,tat:

    ”25 procent av svenska folket accepterar att miljö- och etikhänsyn i förvaltningen av AP-fondernas pensionssparande leder till sänkta pensioner, visar en Sifo-undersökning bekostad av Sjunde AP-fonden. 67 procent tycker inte att hänsynen till etik och miljö får leda till sänkta pensioner, medan 8 procent är osäkra. Bland de över 65 års ålder är det knappt var sjunde som godtar en pensionssänkning.

    Det finns två andra tydliga skäl att inte nedprioritera dagens överordnade mål att maximera avkastningen, skriver Sjunde AP-fondens ledning på DN Debatt. Det första är att AP-fonderna redan sedan länge är en drivande kraft i utvecklingen av ansvarsfulla och hållbara investeringar. Det andra är att en målkonflikt skulle göra att förvaltarna blir fria att välja att sänka pensionerna för att istället prioritera politiska mål. De lobbyister och särintressen som vill använda det statliga pensionssparandet till stöd åt glesbygd, småföretag eller miljöåtgärder har därför en konflikt med de pensionärsorganisationer som inte vill acceptera pensionssänkningar.”

    Folket är klokt !!

  31. Ingemar Nordin

    Slabadang #30,

    Visst, detta är en mycket grundläggande principiell fråga. Om pensionsfonderna plötsligt skall kunna användas för tillfälliga politiska syften, som t.ex. V och Mp vill, så öppnas dörren till ett obegränsat och mycket obehagligt köpslående mellan partierna om att köpa röster via pensionsfonderna. I pensionsfonderna ligger en massa pengar i en stor hög som utgör en stor frestelse för våra politiker att kunna lova bort till andra. Och man glömmer lätt att pengarna är avsatta medel från äldre löntagares lön; dvs. inbesparade medel. Det vore som att börja knapra på folks sparbankskonton och konfiskera dom för att vinna lite populatritetspoäng.

    De 25% som tycker att ett sådant förfarande är OK borde skämmas.

  32. dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

    #4 Ingvar
    Det där med kor och metan har jag aldrig begripit. Har inte kor ett existensberättigande som levande varelser? Det blir ju inte mindre metan för att man inte äter dem eller inte dricker deras mjölk. Det borde ju snarare leda till fler kor och ännu mer metan. Om man inte avser att utrota stackarna. Och i så fall borde man väl definitivt äta dem och inte bara låta köttet gå till spillo?
    (Sen undrar jag också, lite OT, var farao kommer kor ifrån? Förekommer de vilt i naturen. Jag kan aldrig påminna mig att jag sett att det skulle finnas vilda kor någonstans i världen, det närmaste är väl de heliga i Indien. De kan ju inte bara ha uppstått spontant färdigdomesticerade.)

  33. Pelle L

    Från Ny teknik http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/vindkraft/article3881100.ece?

    Fakta Vindkraftens utbredning de tre senaste åren
    2012
    Antal vindkraftverk: 2 403.
    Effekt: 3 743 MW.
    Årsproduktion: 7,2 TWh.

    2013
    Antal vindkraftverk: 2 724.
    Effekt: 4 538 MW.
    Årsproduktion: 8,8 TWh.

    2014*
    Antal vindkraftverk: 3 040.
    Effekt: 5 363 MW.
    Årsproduktion: 11,0 TWh.
    *Prognos gjord i oktober 2014 av Svensk Vindenergi

    Någon som kan översätta dessa siffror till lättförståeliga data om vindkraftens ”tillgänglighet”?

  34. Jan lindblom

    Det borde väl bli ungefär 24% av maximal årsproduktion 2014. Siffror vi sett se senaste åren. Inte de 30% som entusiasterna ibland framför för nya aggregat.

  35. Björn

    Pelle L [33]; Jag kan inte annat än få fram att tillgängligheten för åren 2012, 2013, 2014 är respektive 22, 22 och 23.4 % av märkeffekten. Mer kan man inte förvänta sig annat än i undantagsfall.

  36. Sören G

    Om kor och metan. Vilda idisslade som älgar släpper väl också ut metan?

  37. Sören G

    32# dolf (a.k.a. Anders Ericsson)
    Kor, eller som det heter, nötboskap härstammar från den numera utdöda uroxen.

  38. dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

    Tycker världen skulle bli tråkigare utan kor, pellefanter, noshörningar, flodhästar, giraffer och vad det nu kan finnas mer för några metan-brottslingar. Undrar om de gröna aldrig tänker på det.

  39. Johan M

    #33 Pelle L

    Tillgänglighet har inte mycket med årsproduktion att göra. Tillgänglighet är nog om de leverar när du vill att de skall leverera. Man vill at de skal leverera kalla dagar i januari och februari men det kan man tyvärr inte ta för givet att de gör; tvärt om så kan man nog räkna med att de blir kalla dagar då de leverera under 1% av installerad effekt.

  40. Björn

    Johan M [39]; Om det inte blåser så är ett vindkraftverk inte tillgängligt. Med detta följer att vindkraften endast är tillgänglig när det blåser.

  41. Pelle L

    Tack Jan Lindblom, Björn och Johan M!

    Det var naturligtvis, som ni insåg, kvoten levererad energi/installerad effekt jag avsåg, fast jag uttryckte mig klumpigt.

    Den är alltså runt 22%.
    För siffrorna för år 2014 är väl som de flesta prognoser glädjekalkyler 🙂

    Vad jag minns så redovisades 21% på den tiden när Svensk Vindenergi publicerade några vettiga siffror.

    Helt off topic
    Kommer ni ihåg när SVT publicerade tittarsiffror.
    Det var innan TV-tittandet på deras kanaler började sjunka dramatiskt 😉

    Kommer ni ihåg när varje tidning hade en liten ruta med TS-kontrollerad upplaga?
    Det var innan läsarsiffrorna började sjunka dramatiskt 😉
    Man kan ju dra sina egna slutsatser…

  42. Lejeune

    …och till havs funkar det inte mycket bättre:

    http://notrickszone.com/2015/02/05/the-chart-wind-energy-proponents-fear-youll-see-offshore-wind-turbines-stay-in-bed-4-of-every-5-workdays/#sthash.vkBokpqH.dpbs

  43. tty

    Daniel Wiklund #5

    ”Facebook var inte intresserade av att ta vara på spillvärmen.”

    Det där är en gammal grönsaga. Exakt vad tror du man kan använda 30-gradig luft till? Fjärrvärme använder 80-90 gradigt vatten. Elektronikkylluft har så litet energiinehåll att den bara är användbar för uppvärmning av samma hus där den produceras (vilket Facebook också gör).
    För att få upp temperaturen till en nivå där den kan användas för fjärrvärme skulle man troligen få lov att köra den igenom tre värmepumpar i serie. Vansinnigt dyrt och drar troligen mycket mer energi än man får ut.

  44. tty

    Björn #35 m fl

    Jag får det till 21,9, 22,1 respektive 23,1 % verkningsgrad 2012-2014. Det är intressant att notera att medelstorleken per vindkraftverk under samma tid ökat från 1,55 till 1,76 MW, alltså 13-14%.
    Det verkar alltså som om det inte ligger särskilt mycket i påståendet att större vindkraftverk har bättre verkningsgrad.

    Nu är ju det stora problemet med vkv inte att de inte producerar särskilt mycket, åtminstone inte så länge vi har vattenkraft och kärnkraft. Problemet är de sällsynta tillfällen då de producerar för fullt, eftersom det inte finns någonstans att göra av kraften. Markprojektet i Norrbotten som nämnts ovan förutsätter sålunda minst en ny 380 kV-ledning ned till Sydsverige. Det finns naturligtvis en mycket bättre och billigare lösning, nämligen att stänga av vindkraftverken när det råkar blåsa överallt samtidigt. Så gör man t ex i Skottland, men det tenderar att ge upphov till politiskt obehagliga frågor.

  45. tty

    SörenG #36

    Alla idisslare släpper ut metan på samma sätt som kor. Idisslare är alltså medlemmar av underordningen Ruminantia med fem familjer:

    Slidhornsdjur (kor, får, getter, antiloper, myskoxar, gnuer och liknande, ca 140 arter)
    Hjortdjur (ca 50 arter)
    Giraffdjur (giraffer och okapier, 3 arter)
    Gaffelbockar (en enda art i Nordamerika)
    Myskhjortar (ca 10 arter)
    Mushjortar (ca 10 arter)

    Jag är dock inte säker på att mushjortarna drabbas av klimatbannlysningen eftersom de har en primitivare matsmältningsapparat än de övriga.

    Övriga växtätande djur brukar kallas för caecalider. De har en betydligt mindre effektiv matsmältning och producerar vad jag vet ganska litet metan (liksom även människor).

    Konstigt förresten att livsmedelverket inte beordrar övergång från ris till potatis också. Risodling är en mycket stor metanproducent.

  46. Daniel Wiklund

    tty, saga eller inte. Det var chefen på NCC (som byggde datahallen ) som sa att det hade varit möjligt om Facebook gått med på det.

  47. Johan M

    #18 Lasse

    #17 Visst är det lönsamt att ta tillvara på spillvärme med 30 grader om man inte har överskott av annan spillvärme med högre kvalitet. Värmepumpar finns!

    Bara för att värmepumpar finns så betyder det inta att det är lönsamt och lönsamheten blir mindre ju lägre temperatur flödet har.

    Om du vill se på hur spillvärme slösas bort så kan du googla lite på ”fjärrvärme oskarshamn kärnkraftverk” så får du se hur våra skattesubventionerade biokraftvärmeverk kan sätta marknaden och förnuftet ur spel.