Cosa Nostra satsar på vindkraft

En kort notis om att italiensk polis har gripit fem personer på östra Sicilien misstänkta för maffia-korruption i samband med upphandlingen av ett större vindkraftsprojekt.
Cosa Nostra har länge försökt att ta sig in på affärsområdet  förnyelsebar energi, säger en av polisens utredare.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. L

  Det är antagligen inte mycket bättre i Sverige, där vindkraftsföretag och politiker vävs ihop till ett enda ryggdunkande perpetuum mobile…
  http://www.solleftea.se/foretagare/nyhetsarkiv/arkiv/kommedpaett2dagarsmoteomvindkraftsetableringen.5.407dd2f513aff60d4d728ec.html

 2. Niklas L

  #1
  Om regionen mellannorrland sägs på arrangerande energidalen´s hemsida:
  ”Regionen Mellannorrland har mycket goda förutsättningar att bli en stark aktör i den samhällsomställning från fossil till förnybar energi som fortlöpande pågår.”
  Detta alltså sagt om väderkvarnarnas framtid, frågan blir ju vilken jävla fossilenergi ska de ersätta? Svergie har ju redan för höge farao 97% fossilfri elframställning.
  100 Miljarder i investeringar på någonting som levererar el i som mest 20% av tiden… Ren jävla dumhet alldeles utan maffians deltagande…

 3. Thomas P

  Finns det något område i Italien där maffian inte är inblandad? De lär ju göra mindre skada där än på många andra håll. Själv tycker jag kopplingarna till kärnkraft är värre:
  http://www.nuclearpowerdaily.com/reports/Mafia_sank_boat_with_radioactive_waste_official_999.html
  Än värre är det om de blir inblandade i korruption för att sälja undermåliga delar till reaktorer.

 4. Hans H

  Cosa Nostra har dom också NGO-status ?

 5. Thomas
   
  Din länk var intressant. Det verkar som om  mindre nogaräknade hanterare av kärnavfall tyckte det var ’bättre’ om skeppen sjönk än att man tog hand om avfallet. Enligt artikeln fick Maffian betalt för att sänka skepp.
   
  Däremot är det något annorlunda än den brottslighet som uppstår kring alla de ställen där staten delar ut stora summor av medel, eller tvingar medborgarna att köpa vissa saker (mot deras vilja).
   
  Lite roligt också att du i ena stunden spelar upprörd över ’hur oärliga förnekarna är’ (ang en notrickzone postning), och i nästa stund relativiserar Maffian-korruption vilken du sedan försöker relativisera en ytterligare gång …
   
  Det gäller att ha sina prioriteringar klart för sig, eller hur?

 6. Thomas P

  Jonas #5 Jag tycker bara det är lite desperat att i jakten på elaka saker att säga om vindkraft lyckas dra upp att maffian är inblandad där också. Tror du maffian är mindre inblandad i fossilbränslen?

 7. Hans, frågan är väl snarare ifall de är NGOs eller GONGOs .. kring vindkrafts cirkusen är iofs den saken lätt att avgöra.
   
  För övrigt vill jag minnas att en av de inblandade i Helikopterrånet mot G4S värdedepå i Västberga också var ’VD’ för ett sk vindkraftsbolag. Men jag kan tyvärr inte hitta den informationen igen … Någon som vet mer?

 8. Kaka söker maka!

 9. Är detta detta som är ”the Cause”, Cosa Nostra?

 10. Thomas #6, bara en dag sedan tyckte du att det var närmast självklart att brottslighet flockades kring stora penningströmmar som finns iom och kring klimathotsindustrin. ’Vad är det med det’ undrade du?
   
  Och då vill jag ändå påminna om att de allra flesta helt orättfärdiga peningsströmmarna som vanligt folk tvingas avstå från under hot om  våld inte klassas som brottslighet, därför att de som skapar och sedan lever och på och vill upprätthålla dem säger att just de får lov att sätta upp sådana ’regler’ … Men brottslighet är det likväl. Bara inte olaglig i lagens mening!

 11. Magog

  Börjar bli svårt snart att skilja den ena maffiaverksamheten från den andra. Det är lättare att hitta likheter än skillnader. Det närmar sig Endgame snart för den populistiska korporativistiska multikultistatens utsvävningar.

 12. Jonas N #7
  Flashback har svaret
  https://www.flashback.org/sp18971228
  Ett av bolagen som nämns:
  http://www.kraftovind.se/
  Verkar idealiskt om man skall lytfta av stat och kommuner en större slant, utan helikopter.

 13. Thomas P

  Jonas #10 Du tillhör de där som anser att skatt är stöld?

 14. Helikopterrånaren var tydligen djupt insyltad i mediabranschen och röd/red ingår i företagsnamnet på de förvaltningsbolag han är/var inblandad i. I övrigt är det ”grönt” som gäller, se hela listan:
  Antal bolagsengagemang: 13 stKRAFTÖ AB (556708-7456), StyrelseledamotRed Capital No 1 Club AB (556745-6727), StyrelseledamotRöda Klubben AB (556751-0911), StyrelseledamotStenberg Vindkraft AB (556762-3979), StyrelseledamotPixWorks AB (556762-5420), StyrelseledamotSolberg Vindkraft AB (556769-7676), Styrelseledamot, OrdförandeBaudin Vindkraftentreprenad AB (556773-5179), StyrelseledamotKraftö Vindkraftspark 2 AB (556781-2200), StyrelseledamotKraftö Vindkraftspark 4 AB (556783-2257), StyrelsesuppleantKraftö Vindkraftspark 5 AB (556783-2265), StyrelsesuppleantKraftö Vindkraftspark 3 AB (556783-7496), StyrelseledamotAlexander Eriksson Produktion (750514-XXXX-00001), InnehavareSevilla Bildproducenterna Kommanditbolag (969649-6414), Komplementär

 15. Jag tror vi kan härmed mynta vindkraften som vertikala helikopterrån

  Alexander Eriksson fick väl iden till helikopterrånet när han såg vilken ”räkmacka” vindkraften var.

  Skämt åsido, det är naturligtvis så att maffian söker sig till områden som omsätter mycket pengar. Det är dock olyckligt att EU och Sverige skapar en fiktiv marknad där i slutänden vinsterna betalas av skatter för något som ingen efterfrågar – dvs dyr el. Det borde inte vara möjligt att skapa en marknad på tjugohundratalet som lockar till sig maffian – dvs både carbon-credits och vindkraften är som flugpapper för oseriösa företagare och brottslighet, just därför att man säljer luft

 16. Nuvarande ägare och styrelseledamort för Kraftö AB är Christoffer Ceasar. Han har ett företag kallat Ceasar Invest, verkar inte speciellt seriöst, eller snarare man blir lite misstänksam?

   

 17. Thomas, tror du att ordvändningar (och nyspråk) stärker din ståndpunkt? Hur då i så fall?

 18. Lars J, mycket fyndigt, men visste menade du horisont(!) -ella helikotperrån!

 19. Perfekt #12, ja det var precis den personen jag syftade på. Märkligt att i princip inget om detta gick att läsa i ’vanliga media’ .. eller kanske inte!?

 20. Thomas P #13
  Skatt behöver inte vara stöld men horisontella helikopterrån är det!

 21. Lars Jonsson #16
  Caesar har ett intresse för fallskärmar. Undrar om det är av den svenska börsmodellen eller mer som DB Coopers?
  http://sv.wikipedia.org/wiki/D.B._Cooper
  Den mannen skall jag forska lite om när jag får tid.

 22. Första försöket gav träff avseende denne Caesar och helikoptrar:
  Haha, otroligt roligt att du går på Guldbaggen med Christoffer Ceasar, även känd för en av de största töntarna i Hässleholm under hela vår uppväxt. Har han kvar sin stylade volvo 740 med jättestor vinge som han körde runt och spelade ”rosa helikoptern” i och spann loss? Kan på allvar inte sluta skratta åt detta sammanträffande.”
  Från BlondinBellas blogg http://blondinbella.se/2012/01/24/guldbaggegalan/
  Skall bli spännande att se hur denna framgångssaga utvecklar sig.
   

 23. OT.
  Bra artikel om hot mot planeten på JoNova
  http://joannenova.com.au/2013/02/two-asteroids-in-one-day/

 24. Via Kraftö går spåret efter de horisontella helikopterrånarna till Big Wind: http://www.nordiskvindkraft.se/default.asp?sid=14&nid=32
  http://www.res-group.com/
  Hinner inte gräva mer ii detta nu

 25. Apropå horisontella och vertikala, jag tänkte på att vindsnurrorna står vertikalt, men de förstör ju horisonten så kanske horisontrån. Eller med tanke på att de strimlar rovfåglar och fladdermöss, kanske strimlande horisontlån. Men det är i alla händelser intressant att se att denna marknad drar till sig allsköns bedragare. 

  Vad som övergår mitt förstånd är att en näringsgren som enbart förstör natur och landskap och sprider osämja och konflikter på landsbygden kan hyllas som miljövänlig, förnyelsebar energi. Tyvärr är just grannsämja och sammanhållning mycket viktig på landsbygden, men det är också skör och det är lätt att tända en eld av osämja vilken an förstöra traktens energi för lång tid framöver – vindkraftsbolagens framfart är tyvärr en i många fall oetisk och mycket olycklig. Det finns säkerligen de som arbetar i god tro att det de gör bidrar med något positivt för miljön, det är tyvärr inte sant. Det gläder säkerligen en rad männidkor som tjänar pengar men det är absolut av ondo för naturvården. 

 26. István

  Thomas #3
  Det där med radioaktiva tunnorna som maffian skulle ha sänkt var troligen en medie-anka. Har definitivt i minnet att man har dementerat ryktet senare. Tyvärr saknar belägg för detta.
  Sedan kan vi ju fundera över om ett sådant tilltag kunde tänkas vara förenligt med maffians väsen? Det är kallhamrade människor men med en god portion sund förnuft. Det finns värden (utöver pengarna) som även Cosa Nostra håller högt, t.ex. familjens- hembygdens framtid etc.
   

 27. István #26
  En vanlig TP-nyhet med andra ord. Eftersom vi ännu inte fått någon kommentar på hans förra ”nyhet” är det sannolikt att även detta var en icke-händelse även för TP nu när den har ifrågasatts.
  Hur var det nu med detta TP, hur många kom?
  http://www.desmogblog.com/2013/01/25/mystery-company-posts-job-opportunity-anti-wind-power-protesters

 28. pekke

  Ett svenskt klimatskojeri:
  ” Nordic Gas Cleaning lanserade under hösten 2011 en ny lustgasrenare som sjukhusen skulle få testa gratis. Enligt en undersökning av Sveriges Radio var det minst elva sjukhus som tog erbjudandet. Landstingen var tvungen att ingå i ett hyresavtal med kreditbolaget Wasa kredit för att få prova maskinen.
  I avtalet stod det att en hyra på fem år skulle kosta 15 000 kronor i månaden och att Nordic Gas Cleaning skulle stå för hyran de två första åren. Det skulle också gå att säga upp avtalet. ”
   
  http://www.dn.se/nyheter/sverige/miljonforlust-skulle-bli-miljovinst
   
  Sådana här bedrägerier är nog lättast att rikta mot den offentliga sektorn där ” klimat och miljö ” verkar vara ett ledord i nästan all deras verksamhet.
   

 29. BjörnT

  Det här passar kanske i denna tråd….

  Secret funding helped build vast network of climate denial thinktanks
  Anonymous billionaires donated $120m to more than 100 anti-climate groups working to discredit climate change science”
  Mer här.
   
   

 30. Slabadang

  Björn T!
   
  För att sätta saker i sitt storleksammanhang i ditt tunnelseende!
  http://joannenova.com.au/2009/07/massive-climate-funding-exposed/
  Komma här och yla om några miljoner när CAGW fullproppas med miljarder!! ??

 31. Slabadang

  Lite mer om hur det funkar på SVT och sossarnas makt och kontroll över bygget!
  Att prata om andras värderingar för att slippa prata om sina egna är den taktik den med med skit i mjölpåsen använder. Rapport hävdade att Cntern var ”infiltrerad” av Timbro. Att fackbossarna i SVTs styrelse är aktiva i think tanks såsom Rådhuset och Arena utgör på essingebroar i vardera ögat på Rapport.
  Nu har ”Dokument inifrån” av en Reeeeen händelse reeeeeeen tillfällighet … har INGENTING med göra att Arena nu släpper böcker om just det ämne ”reportaget” helt okritiskt förmedlar. Nu är det inte lögner om kissblöjor som vägs som skall ut genom propagandatrumpeten utan nu är det ”löneandelen av kapitalet” som skall säljas in och SVT har ingen aning om hur snabbt de ska lyda husses vilja.
  Börjar ni fatta hur det funkar i bunkern ute på gärdet snart??
  Motargumenten har ni här:
  http://www.newsmill.se/artikel/2013/02/18/svt-sprider-felaktigheter-om-l-nerna
   

 32. BjörnT

  Slabbe…den stora konspirationen…..mönstret  börjar bli tydligt…rösta på xenofoberna…

 33. BjörnT #32
  Detvar ju ovanligt sammanhängande för att komma från dig. Troligen beror det på att det var ännu mindre innehåll än vanligt.

 34. Pelle L

  BjörnT kul att använda ett nytt ord?
   
  Men du vet tydligen inte vad xenofobi är, eftersom du använder ordet som något allmänt förhatligt?
   
  Är det inte lite för enkelt att bara slänga ur sig invektiv i stället för vettiga argument?