Correns ledare

Gran

 

Den 8 december skrev Corren en intressant ledare med rubriken ”Märklig grön attraktionskraft”.

Det politiska läget i Sverige sammanfattas med att Socialdemokraterna är i en djup kris och att Moderaterna lever högt på förtroendet för Anders Borg och att Sveriges ekonomi hittills inte drabbats kännbart av eurokrisen.

Men det märkligaste är Miljöpartiet som, enligt den senaste SCB-mätningen nu är Sveriges tredje största parti med 11,7 % procent av rösterna. Tittar man på vilka som sympatiseras med MP står det klart att de har lyckats attrahera den urbana medelklass som alla vill åt. Frågan är varför?

”MP vill lägga sig i vad vi tycker och tänker – genom normkritisk myndighet, genuscertifierade förskolor, lyckopolitik med mera – och styra vad vi konsumerar samt hur vi förflyttar oss. Borde inte den välutbildade, urbana medelklassen föredra att tänka själv?”

 

Ja det kan man ju verkligen fråga sig tänker jag, borde inte välutbildade relativt välavlönade människor föredra att tänka själva?

 

Jonny tipsade här på TCS om en debattartikel i DN publicerad den 14 december i år. Författarna till artikeln i DN är Johan Rockström och László Szombatfalvy och den har rubriken ”Om medierna prioriterar klimatet lyssnar politikerna”. De menar att media delvis är ansvariga för resultatet i Durban eftersom man, i finanskrisens spår, inte har haft fokus på klimatfrågan.

”Klimatförändringen sker snabbare och med större risker än vi tidigare förväntat, och utan en stark opinion bland allmänheten kommer den globala politiska klimatapatin att befästa sitt grepp.”

De menar att eftersom demokratiska stater inte vill ingå överenskommelser som strider mot folkmajoritetens vilja är det medias uppgift att genom omfattande opinionsbildning skapa acceptans ”för ett globalt, neutralt beslutsorgan med hela mänskligheten som uppdragsgivare”.

På denna debattartikel har även Correns ledare reagerat. Under rubriken ”Klimatet och demokratin” skriver de om de obehagliga antidemokratiska tendenser som ibland finns i klimatdebatten.

När klimatfrågan står på agendan framställs demokratin ibland som ett problem som borde avskaffas. Rockströms och Szombatfalvys debattartikel här ovan nämns som ett exempel. De skriver i ledaren att herrarna R o S med tillfredställelse noterar att 75 procent av svenskarna ”anser att  människor bör acceptera stora eller mycket stora uppoffringar” för att rädda klimatet, Det gör debattartikeln ännu mer obehaglig och vilka uppoffringar är det som det globala beslutsorganet ska tvinga fram, frågar Corren?

De skriver om andra exempel där antidemokratiska klimatidéer har framförts som när ekonomijournalisten Diane Francis skrev i Expressen att en globalt lagstiftad ettbarnspolitik a la Kina är det enda sättet att rädda klimatet. Eller när Andreas Malm gav ut en klimatbok, 2007, där han menade att ekosocialism med global planekonomi är den enda räddningen.

”Dessa antidemokratiska tendenser kan slå över i ren politisk extremism. Den 18-åring som 2007 dödade 8 personer och sig själv på Jokelaskolan i Finland ska ha inspirerats av ekofascisten Pentti Linkolas idéer att det krävs en kraftig befolkningsminskning för att rädda miljön.”

De frågar sig också om att människors ifrågasättande av klimatforskningen beror på att människor reagerar mot de antidemokratiska inslagen i förslagen till åtgärder. Detta eftersom de flesta värderar frihet och demokrati högt, avslutar Corren.

 

Vad gäller det sista måste jag protestera. Att ifrågasätta medias förvanskade bild av klimatforskningen är ju inte samma sak som att ifrågasätta själva forskningen. För min personliga del handlar det mer om att jag inte har fått svar på de frågor jag har men jag är övertygad om att de kommer, så småningom.

Däremot värderar jag frihet och demokrati mycket högt, så långt var det rätt!

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Det är långt till nästa val. S har genom sin fullständigt förbluffande nye partiledare skrämt i väg åtminstone 10% av sina presumtiva väljare.
    Eftersom de flesta av dessa inte kan tänka sig att rösta borgerligt eller kommunistiskt, så återstår bara 2 alternativ. Soffan eller MP.

    MP har dessutom enorm draghjälp av Mainmedia som ständigt ger dem rejält med medialt utrymme. Media granskar dem inte heller kritiskt, till skillnad från övriga partier.

  2. Peter Stilbs

    Jag blev chockad häromdagen av att läsa att MP hade 20% stöd i Stockholms stad. Nästan lika overkligt som att förra veckan bevittna tredje avsnittet av ”Världens bästa skitskola”, med puckade svenska skolelever ”Experimentverkstaden” 

    http://urplay.se/165326

    Jag hoppas se de andra tre i julhelgen.

    Tyvärr tror jag det finns ett klart samband mellan denna djupa okunskap och ungdomligt stöd till MP i storstadsregioner.

  3. Labbibia>>

    Läste någon undersökning att man såg en förflyttning av sosseväljare till SD. Dock inte så stor som till Mp vad man nu ska dra för slutsatser av det?

    I de sista väljarbarometrarna har man dock inte kunnat se denna vandring i någon större omfattning.  

  4. Med risk för att vara politiskt inkorrekt 😀

    ……Vad står det faktiskt i ledaren?

    Jo….

    ….”Enligt SCB är det unga, högutbildade, ogifta kvinnor som bor i Stockholm eller Göteborg…..”

    (min fetning)

  5. Nostradamus

    Ja, men den tendensen är inte ny. Den fanns redan i förra valet, då det ju var S-flyktade väljare som hjälpte SD in i Riksdagen.
    SD-arna sade ju själva att Mona var deras bästa vallokomotiv.. :-/

    SD tappade ju mark i den senaste undersökningen, samtidigt som S också gjorde det. Alltså måste dessa S-röster vandrat åt något annat håll, soffan eller MP då.

  6. LBt

    3/4-delar av svenska folket menar att CO2-utsläpp förorsakar global uppvärmning. Förefaller naturligt att denna tydliga åsiktsmajoritet ger avtryck i det parti som tydligast förespråkar begränsat fossilt utnyttjande.

  7. LBt

    3/4 av svenska folket har heller inte genomskådat den enorma propaganda som Storebror Staten ägnat sig åt i klimatfrågan. De tror följdaktligen på all dyngspridning från det hållet.

    Men det blir bättre och bättre, dag för dag.
    Senast i går pratade jag på jobbet med en kund, som nyligen förstått hur det förhåller sig. Obs, det var han, inte jag, som tog upp ämnet.

    Han var inte nådig i sin kritik över vad politikerna och deras förlängda arm myndigheterna sysslar med.

  8. Mr. G.

    Bra diskussionsämne. Läs gärna Andrew Revkin om IPCC’s kommunikationsplan. Här: 
    http://dotearth.blogs.nytimes.com/2011/12/19/climate-panel-needs-to-follow-its-own-advice/
    Och Richard North här:
     http://www.eureferendum.blogspot.com/2011/12/vote-for-apathy.html
    Att kommunikation är en AGW-prioritet kan man lätt förstå när en liten «nit-shit – organisation som SEI  håller sig med tre fast anställda kommunikatörer. Turligt nog anser sig IPCC inte ha råd med en stor kommunikationsavdelning:
    http://crocodoc.com/iiVEs8y
    Man har inte ens lyckats med att rekrytera en ny kommunikationschef sedan den senaste lämnade IPCC i all hast i februari. UNEP’s kommunikationchef Nick Nuttall – f.d. The Times – håller därför i trådarna.

  9. Peter Stilbs

    LBt #6 – Jag menar också att mer CO2 bör ge uppvärmning – fysikens lagar pekar på några (2-3) tiondels grader senaste 100 åren. Det är bara bra, i så fall. vetenskapligt har inte denna speciella uppvärmning ens bekräftats.

    Att sen verka för att släppa loss de djupt okunniga galenpannorna i MP i mycket omfattande ”politiska åtgärder” för att ”lösa klimatfrågan” tyder enbart på dåligt omdöme från Din sida.  

  10. Skicka Rockström till Nordkorea! Där kan han njuta av ett fossilfritt jordbruk och se vilka uppoffringar som krävs. Sida är säkert villiga att betala resan.
    Varför är journalister så okritiska?????

  11. ces

    Det är vid latteborden på Södermalm och motsvarigheten i Göteborg som värvningen av miljöpartister sker. Eftersom ogifta kvinnor i storstäderna är relativt ointresserade av politik enl vissa undersökningar ger överrepresentationen av mediamänniskor i dessa stadsdelar god utdelning. En hastig titt på statsTV bekräftar de teorier man fått höra av ”väl insatta” kompisar vid latteborden.

  12. Måns B

    Lena och övriga

    Hur kan ni förvånas över MPs uppgång i opinionsmätningarna. Oavsett vad man anser här på TCS så finns det ju en ganska stor miljöengagerad grupp människor i Sverige. Vad har de för alternativ.

    Moderaterna: är inte intresserade av frågan (varför de till stora delar släppt den till Centern) och verkar inte heller anse sig behöva det eftersom dom går bra ändå.
    KD och FP har i princip aldrig varit på banan
    Centern har sköljt ut barnet med badvattet (ytterligare ett steg i den riktningen med Ek).
    Sossarna har ingen politik alls för tillfället.
    Vänstern hmmmm

    Ergo MP även om man inte sympatiserar med allt så är det: ”Doing the best of a bad job”, för tillfället.

    Ojdå glömde visst att kommenterar SD, men så kommer det nog att förbli

  13. Måns B

    Tyvärr är det  alltför få som tillräckligt satt sig in i frågan för att förstå skillnaden mellan att vara ”miljöengagerad” och att förespråka drakoniska åtgärder för att ”rädda planeten”, som om de genomförs riskerar att välta den moderna civilisationen över ända…..

  14. Toprunner

    Måns B #12: Det är ju lite synd att du inte nämner SD:S miljöpolitik eftersom den är den mest realistiska då de är ensamma om att förespråka utbyggnad av den enda miljövänliga och hållbara energiproduktionen… kärnkraft.
    Dessutom vill de ta tillbaka all infrastruktur (läs t.ex. elnät) i statlig ägo vilket med facit i handen vore en mycket klok och insiktsfull åtgärd.

  15. Måns B

    Labbibia #13

    Angående drakoniska åtgärder för att rädda planeten så läs en av Monbiots senaste artiklar, den sätter de ekonomiska aspekterna lite i perspektiv. Märk väl att jag inte egentligen ifrågasätter besluten att stötta bankerna mer eller mindre i panik, men det är så tydligt vad vi är villiga att betala för och vad vi inte är. Skälet är förstås att det är lätt att sätta en summa på pengar, men lika väl så kan det ha varit ett förhastat beslut eftersom det ingalunda löste några finansiella kriser. 

    Jag har tidigare hävdat att det finns så otroligt mycket andra situationer där vi mer eller mindre kastar pengarna i sjön att jag har otroligt svårt att se varför man ska bli så upprörd över att investera i ett läge där en stor del av forskarna är överens. Även om det skulle visa sig att de har fel, så vore investeringen i jämförelse med den finansiella krisen inte drakonisk, det är helt enkelt en grov överdrift.   

  16. Måns B

    Topprunner #14
    Om du tänker efter så förstår du nog varför jag inte är så intresserad av att diskutera SD’s miljöpolitik. Precis som alla andra så har de bra och dåliga ideér. Men in SDs fall överväger de dåliga så pass grovt på min våg att det inte finns någon poäng i att diskutera de bra.

  17. Bengt Abelsson

    LBt # 6
    CO2 kan, givet en fördubbling av halten, göra som värst 1,5 grad.
    Så långt är vi överens.
    Frågan är hur snabbt, och vilka konsekvenserna är, plus och minus.
    Tad Pfeffer säger på UI att, med nuvarande takt, stiger havsytan till år  2100 med hela 16 cm.
    Men jag får väl en enkelbiljett till yttre rymden av mr Pachauri, eller polisbesök och husrannsakan.
     
     
     

  18. István

    Lbt, Måns B.
    Hur exakt gynnas miljön av att lägga ner ett existerande kärnkraftverk, som fyller högsta krav på säkerhet?
    Tillgång på energi är ju nyckeln till god miljövård. 
    Stödjer ni MP`s etanol politik? Att köra våra bilar på livsmedel?
    Vilka miljövinster finns det med etanoldrift?
    Även bortsett från etik, moral och glesbygdsfolk?
    Stödjer ni MP`s kvicksilverpolitik?
    Att få in små Hg-bomrer i våra hem?
    Vilka attraktioner finns det i MP`s politik?

     

  19. Måns B

    Istvan, du missförstod nog mitt inlägg.

    Vad jag säger är att om man är miljöengagerad i dag finns det inte något egentligt alternativ till MP även om man inte sympatiserar med allt. Personligen anser jag att miljöpolitiken för tillfället är en katastrof.

  20. bert

    #17 Kan mänskligheten åstadkomma en fördubbling av CO2 halten? Om AGW-anhängarna får som de vill ska CO2 halten dras ned till 350 ppm, alltså 10 %. Är den mänskliga andelen så stor att det ens är möjligt att komma ned på den nivån?

  21. Håkan

    => Måns B  19

    Du skriver:
    ”Vad jag säger är att om man är miljöengagerad i dag finns det inte något egentligt alternativ till MP även om man inte sympatiserar med allt”

    Är inte detta att förenkla till dumhetens gräns?

    Som alla andra frågor är ”att vara miljöintresserad” inte något något binärt fenomen. Jag tror säkert att de flesta på denna sida är miljöintresserade men som alla andra frågor består miljöfrågan av avvägningar prioriteringar och sunt förnuft.

    Personligen tror jag på en grundprincip att hushålla med alla resurser (både förnyelsebara och icke förnyelsebara), att inte skita ned miljön och i övrigt påverka naturen så lite som möjligt. 

    Jag tror inte på att lägga ned kärnkraft för att i en drömvärld ersätta den med med förnyelsebar energi, när det i sinnevärlden innebär kol.

    Jag tror inte på att smygvägen få tillbaka kvicksilver i naturen via ”miljövänliga”(?) glödlampor när vi äntligen lyckats totalförbjuda kvicksilverutsläpp.
     
    Jag har aldrig trott på Etanol eftersom enkel huvudräkning räcker för att inse nackdelarna, som extra ”bonus” tillkommer även skövling av regnskogen.

    Jag tror inte på att föröda naturen via meningslösa vindkraftsparker som förstör livsmiljön för både människor och djur utan att bidra till energiförsörjningen på ett meningsfullt sätt. (Har du åkt förbi Braehus i Gränna? Vackert eller hur ?)

    Jag tror inte på att 20 000 människor varje år åker till COP möten för att framförhandla meningslösa avtal som i realiteten bara innebär att bestämma var nästa års COP möte skall gå av stapeln (tänk om samma energi och pengar lagts på tex multiresistenta bakterier).

    Vad tycker du att jag som miljöintresserad skall rösta på?  Knappast miljöpartiet?

  22. Bertel

    Här kommer Åsa Romson,s inlägg på SvD/brännbunkt.http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/regeringen-saknar-initiativ-i-klimatpolitiken_6721995.svd
     
    Inte så vass som jag trodde(hon har utelämnat en del), men samma mål som alltid, dvs vi måste nå klimatmålen.
    Kan vi ha mål? gällande klimatet och därmed styra naturliga klimatvariationer?

    Närmare politisk utopi kan man inte komma.

  23. LBt

    Ni läser överlag slarvigt, jag har bara noterat att MP:s framgångar är tämligen självklara mot bakgrunden av var en tydlig majoritet av svenska folket står.
    Hur jag ställer mig till MP:s politik är en helt annan fråga, dock István, jag ser ingen poäng med att lägga ner fungerande kärnkraft så länge ingen ersättning finns, tycker att etanol som bränsle möjligen kan vara försvarligt i Brasilien och menar att EU-beslutet att förorda energilampor med kvicksilver är ett misstag bl.a.
    Vidare Peter S, jag tänker inte väga mitt omdöme mot ditt. 

  24. Måns B

    Håkan
    Nä jag är inte för något av det som du räknar upp och det har jag varit ganska tydlig med här förr. Det var inte heller vad jag sa. Just nu känns det som om både du och Istvan vill ha någon som ni kan banka in lite öppna dörrar för. Dessutom så är det inte MP som driver just dessa frågor i någon större omfattning i politiksverige just nu, det verka finnas rätt så god enighet om de frågorna, i den mån de alls diskuteras.

    Men låt mig fråga då, om du nu är miljöengagerad och inte väljer MP, vad ser du då som alternativet, dvs vilket parti bedriver en bättre miljöpolitik… eller över huvudtaget en miljöpolitik anser du.

  25. Bertel
    >Närmare politisk utopi kan man inte komma.
    Den va bra!

  26. Håkan Bergman

    Åsa Romson i SvD:
    ”Sol-el pekas ut som det mest intressanta teknikutvecklingen just nu”
    Sällsynt dålig timing på den floskeln, men okey på torsdag har eländet vänts. 

  27. L

    Romson säger att i Tyskland jobbar fler inom förnybar energi än inom bilindustrin. Det var inte illa då 700.000 jobbar inom bilindustrin…

  28. Håkan

    => Måns B 19

    Som jag uppfattat det är MP för (eller har varit för) alla de frågor jag räknat upp (men de kanske inte  formulerar frågorna riktigt på samma sätt som i min sammanfattning).

    ”Men låt mig fråga då, om du nu är miljöengagerad och inte väljer MP, vad ser du då som alternativet, dvs vilket parti bedriver en bättre miljöpolitik… eller över huvudtaget en miljöpolitik anser du.”

    Tyvärr är nog svaret att det är de partier som vill minst inom miljöområdet som för närvarande är de som är minst skadliga för miljön.

  29. Bertel

    Håkan Bergman # 26

    Klockren reflektion.  🙂

    och lite kuriosa gällande kommande onsdag, för då firades jol/julblotet(jólablót) och dess gud hette Jólner(en av Odens många namn).

  30. Håkan Bergman

    L #27
    Åsa menar såklart anställda. 

  31. Peter Stilbs

    Helt OT – men Ingerö på SvD är en pärla:

    http://blog.svd.se/ledarbloggen/2011/12/20/dagen-da-wiehe-upptackte-aganderatten/  

    Ja, lev som man lär gäller visst bara vissa.  

  32. Bertel

    Peter Stilbs # 31

    Debateras också på Newsmill http://www.newsmill.se/artikel/2011/12/20/wiehe-ropar-p-kapitalet-f-r-att-tysta-kulturarbetare

    Sällan passar följande så bra i sammanhanget, som ordspråket, beträffande vänsterintellektuella fd/aktiva kommunister, att de är som rädisor, dvs röda utanpå men ack så vita inuti   🙂

  33. Peter Stilbs

    Bertel #32 – dessa människor förundrar mig en del, alltsedan min studenttid i Lund – på nära håll betraktande personer som ex Pehr Garthon och några andra, bl.a. Cornelis W. Vi har också andra ”kulturpersonligheter” som Erik Fernström (a.k.a. Jerry Williams) – hyllande amerikanska 50-talssamhällets musik – men ärkekommunist. Hade väl hamnat i Ljubljankafängelset kvickt på Stalintiden – som han ville tillsammans med Lenin ha som bordsgranne i något Go Kväll-program för något år sedan.

    Den ”folkkäre” Sven Wollter sägs fortfarande vara så långt till vänster man kan komma – i nivå med den värsta studentvänstern på sena 60-talet. Ofattbart, nu efter östblockets kollaps.

    Så, jag tror inte de är som rädisor, Bertel 

  34. Ingemar B

    ”antidemokratiska inslagen”… Det måste vara nån ärkeflummig ultra-nyliberal tänkare som kan kläcka ur sig når sånt! Det handlar ju om att styra in hela samhället åt ett håll som är långsiktigt hållbart! Det kan ju inte hänga på varje individ att agera ansvarsfullt, eftersom konsekvenserna globalt sett ligger så långt fram. I så stora perspektiv kan vi som individer bara inte tänka!

  35. Adolf Goreing

    Kommentar borttagen

  36. Slabadang

    Måns B!
    Känner du någon som inte är ”miljöintresserad”? Varför inte starta ett parti för de som ”tycker barn är jätteviktiga”. Jag blir liksom bara kränkt och förbannad när folk gör sig till mer än andra i frågor där alla egentligen tycker och vill samma sak men det är i frågan om HUR politiken skall genomföras och på bekostnad av vad som gör att det delas ut blåklockor i debatten. Man skapar medvetet konflikter där det egentligen inte föreligger någon än den man väljer att skapa.
    Problemet är ju att miljörörelsen är oseriöst inkompetent och har tagit sig vatten över huvudet och i de uppenbara miljöproblemen såsom överfiske och giftiga utsläpp så finns det liksom total samsyn. Det är ju i miljardinvesteringar i rena utopiska dumheter som utgör problemet. Brist på substans och vad vi nu lärt oss om ”biobränslen” är att hålet i huvudet för hela iden är större än den planet den sa sig skulle skydda.
    Att göra vår miljö till en konflikt på oseriösa argument mot en ”fiende” som bara är inbillad har förstört frågan och potentialen för bred samsyn och samverkan.
    det är konfliktteorier som driver de ”ideologiska cheferna” i Grinpiss. Om ”miljörörelsen” Kom med realt genomförbara seriösa förslag på verkligt existerande problem så vore det en walk ower att genomföra dem. Nu uppfylls inget av de kriterierna vad gäller hela klimatkyrkan och de korn av vettigheter som existerar drunknar i alla dumheter.
     
     

  37. Bertel

    Peter Stilbs # 33

    Den vithet som jag tänker på ang rädisor, är dessa personers egoism/egenytta som kommer till tals i form av privata förmögenheter, sommarhus på något pittorest lanskap(tex österlen), bostadsrätt på södermalm, privatskolor för barnen mm, mm, dvs de lever verkligen inte som de lär(och befinner sig milsvid ifrån sk arbetarklassen)och det gör det än märkligare, att så många av dessa herrar/kvinnor är fortfarande anhängare för marx/lenin/castro/mao mm, mm eller flyttar dessa totalitära läror med rättviseargument som följeslagare under gröna vågens klimathotsparably. 

    Har i min bekantskapskrets en ”godsägare”, där längornas hyresintäckter betalar hans privata boende på ca 400 kvm och han är inbiten kommunist, men har inget emot att leva på kapitalismens vilkor, så länge det gynnar honom.

     

  38. Adolf Goreing #35

    Men God Jul i alla fall…

    Ingemar B #34

    Intressant att du tar upp frågan om tidsperspektiv i människans tankeförmåga.

    Ungefär lika knepigt att acceptera den begränsningen som begränsningen i att snabbt fatta (och förstå) logaritmiska förändringar.

    Jag menar inte att det krävs hyperhjärnor för att fatta hur exempelvis en ständig fördubbling fungerar, jag menar bara att det ligger lite utanför det som är hjärnans invanda hantering av linjära förlopp. (tänker på kedjebrev och liknande affärsidéer som hade stor framgång i många år innan media lyckades tjata om hur knäpp det var).

    När det gäller framtida levnadsvillkor så jobbar våra hjärnor helst med att extrapolera linjärt från tidigare egna erfarenheter.

    De som är lite insatta i mer än den egna erfarenheten blir då ganska förvirrade och hittar på en egen linjär utveckling utifrån sin egen utgångspunkt.

    Ytterligheterna blir då:

    Kör på. Teknik och nya uppfinningar löser problemen var dom än uppstår.

    Eller: Hur har den filosofin lyckats förr? Incariket, Romarriket, etc..

    Fnissa gärna, men den här kommentaren handlade inte om vare sig forntida eller framtida väder eller medeltemperatur på Jorden.

  39. Slabadang

    Ingemar B!
     
    Att vara demokrat är tydligen att vara ”nyliberal”. Jag vet att socialismen i Sverige vill sudda ut begreppen och flytta målstolparna och det stärker liberalismens och demokratins existensberättigande. Vem som står för vad blir allt tydligare. För i varje klimathotare bor det en liten diktator och bessservisser.
    I klimathotet har alla små miljömussolinis och miljöcastros funnit sin gemensamma samlingslokal. jag tror inte det klimathotet i sig utan det är möjligheten att ta rygg på en fråga där man kan få makt och inflytande eftersom man saknar all kompetens och trovärdighet för att nå det i andra.

  40. Håkan

    => Uffe B
     
    Romarriket är väl snarast ett exempel på att ”Planetär förvaltning” kanske inte är en särskilt bra ide’.

  41. Slabadang

    Uffe B!
     
    Ingen kommentar är nog ett en relevantare reaktion. Fasen nu gjorde jag det i alla fall. 🙂 Incariket? Ja herregud Uffe det blir svårt att veta var man ska ta upp nån röd tråd när det inte finns nån liksom.

  42. Måns B

    Håkan #28
    Tyvärr är nog svaret att det är de partier som vill minst inom miljöområdet som för närvarande är de som är minst skadliga för miljön.

    Den uppfattningen får stå för dig 😉
    Som jag ser på det hela så är: att göra ingenting också att göra något.

    Nu är det tyvärr inte ens så enkelt, men eftersom det är så nära jul så varken känner jag för eller orkar ta upp den tråden just nu (man ska ju vara snäll är det sagt).

    Nåja ni får ha en God Julhelg skeptiker, vit lär den ju inte bli så det stör här nere i Skåne i alla fall nu när vi har NAO tillbaka i normaläge. Däremot så njuter jag av årets sista vårtecken med snödroppar i rabatten.

    Slående hur tomt det varit på raljanta väderkommetarer denna vinter.

  43. Slabadang

    Mäns B!
     
    God Jul på dig också! Jag kan ju som skeptiker gratta dig och naturvårdsverket att få ett rätt av fem möjliga de senaste Decembrarna 😉

  44. Håkan

     => Måns B  42

    ”Som jag ser på det hela så är: att göra ingenting också att göra något. ”

    När många politiker är impregnerade med ”vi måste agera snabbt” är det lätt att det sunda förnuftet rinner av dem i sin iver att handla snabbt, exemplen är många.

    När man går i fjällen finns det en enkel regel
    ”kommer du till en jokk som du inte vet hur du skall ta dig över, sätt dig ned och ta en kopp kaffe”. 

    De gånger jag brutit mot regeln har kaffet fått intas på andra sidan jokken medan utrustningen torkat.

    Att inte handla hade förhindrat många korkade klimatbeslut, några bra klimatpolitiska beslut kan jag för stunden inte komma på.

    God jul förresten.

  45. Svempa

    CO2-eriet har aldrig handlat om miljö per se. AGW har visat sig vara en synnerligen lämplig spelmarker för att driva i princip vilka frågor som helst. Luftiga påståenden kan göras hur som helst och bevisas genom att plocka de företeelser som passar en själv. Det som MP insett är att om man gör detta till en religiös moralfråga kommer den socialt nervösa delen av medelklassen att hugga på kroken.   Man vill ju inte tillhöra satans anhang inför den samlade änglakören. Precis på samma sätt hyllades socialismen under 70- och 80-talen. 

  46. Svempa

    Måns B #42

    Vad är normalläget för en fläktblad i en snurrande fläkt? 
     

  47. Slabadang #41

    Nu fnissar jag inte längre åt dina kommentarer.
    Jag ler lite, men det är inget hånleende.

    En ledtråd till dressinen kan annars vara att kommentaren inte handlade om Incariket, utan om resan. Vart är vi på väg?
    Det är lättare att spåra vidare om man är klar över startstationen.

  48. Håkan Bergman

    Bertel #29
    Nu ser jag att det exakta vintersolståndet inträffar först 06:30 den 22:a, men okey vi bekväma kan ju  konstatera att fr.o.m. torsdag så blir det bara bättre och bättre. Nu kan man ju tänka sig att det uppstår en knyck just när jordaxeln vänder där, jag har inte lyckats bevisa att det är så ännu, men försiktighetsprincipen säger att man bör hålla sig borta från kaj- och plattforms-kanter, inte heller bör man stå längst upp i en trappa t.ex.  Själv tänker jag ligga kvar i bingen för säkerhets skull.

  49. pekke

    Måns B

    ” Slående hur tomt det varit på raljanta väderkommetarer denna vinter. ”

    Bara för att va lite småjäv..g så har de fått en snöstorm i Amerikanska mellanvästern, ” Bill Cook jobbar på Best Western Hotel i Clayton, Colorado har inte upplevt en liknande storm sedan 1970-talet ”.
    http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14105231.ab

    God Jul.

  50. Håkan Sjögren

    Håkan # 28 : Du skriver ”Tyvärr är nog svaret att det är de partier som vill minst inom miljöområdet som för närvarande är minst skadliga för miljön.” En mycket träffsäker observation, grattis. Mvh, Din namne Håkan.

  51. Bertel

    Måns B

    God jul till er ekototalitäriärer.   🙂

  52. Lena Krantz

    Håkan Bergman # 48

    Tyvärr får du vänta lite till. Solen vänder inte förrän efter tre dagar, dvs den står still ett tag. Soluppgången sker alltså på exakt samma ställe vid horisonten i tre dagar. 

    På tredje dagen uppstånden….

    😀

       

  53. Gunbo

    Slabadang #43,

    I vilken del av Sverige bor du? Jag bor i Mellansverige och i mina dagboskanteckningar från 23 december 2007 står detta:

    ”I dag övervägde vi att sjösätta roddbåten igen och lägga ut nät men innan vi hade bestämt oss hade solen närmat sig horisonten och det blev för mörkt. Jag kollade elmätaren och konstaterade
    att förbrukningen under 2007 varit rekordlåg.

    Klockan är nu 00.20 och jag har varit ute med hundarna en sista gång. Det är midvinternatt, stjärnorna gnistra och glimma. Jag kollade temperaturen som är +5,8 grader.”

  54. Gunbo

    Lena K #52,

    ”På tredje dagen uppstånden….”

    Den var bra! 😀

  55. Bertel

    Lena K # 52

    Jag som tänkte fira jol i morgon och håller med Gunbo # 54, fyndigt.  🙂

  56. Håkan Bergman

    Lena #52
    Det där är bara en synvilla för såna som inte kan mäta med tillräcklig precision, själv är jag lika precis som IPCC och mäter i hundradels grader! 

  57. István

    Instämmer med Håkan & Håkan ovan.
    MP har varit ett stolpskott i svensk politik ända sedan Den Stora Säl-dödens dagar.
    Kanske är det FP och KD som har prostituerat sig minst i miljö/klimatfrågan? 

  58. Gunbo och Bertel

    Det är inte jag som är den fyndiga tyvärr. Faktum är att vissa menar ett det hela verkligen har ett samband. Världens ljus dör men återuppstår efter tre dagar. Dessutom är det inte så att detta bara finns i kristendomen.

    Nåväl, fira kan man väl göra ändå för hur som helst är ljuset på ingång s a s

    😉

        

  59. Håkan Berggren # 56

    Det ligger säkert en hel del i det!
     

  60. ThomasJ

    Finns där över huvud taget ett politiskt parti i Sverige att förtjäna en(din) röst? 
    Ph**n asså, där finns idag endast kandidater till ’vilket är minst dåligt’, vore nedranns utengemärkt att finna något som är bäst! – på egna meriter 😀

    Mvh/TJ

  61. Håkan Bergman

    Komplicerade saker det här med solens upp- och ned-gång, saxat från Wikipediasidan om soluppgång:
    Soluppgång inträffar när man, från en planet eller annan himlakropp i omloppsbana runtsolen, ser solen sakta gå upp över horisonten.
    Solen anses enligt svensk praxis (Den Svenska almanackan) ha gått upp när dess mittpunkt nått över horisonten. SMHI har definierat soluppgång som när solens rand syns över horisonten. Med denna definition är således dagarna längre.”
     
    Nu är ju inte den där sista meningen kristallklar, inget sägs ju om hur SMHI definierar solnedgången!

    Och saxar jag vidare från Wikipediasidan om solnedgång så finner jag följande:
    Solnedgång inträffar när man, från en planet eller annan himlakropp som roterar runt solen, tycker sig se solen sakta gå ner över horisonten. På jorden går solen ned i väster.
    Solen anses enligt svensk praxis ha gått ner när dess mittpunkt mött horisonten.
    Vid solnedgång kan flera olika ljusfenomen, som exempelvis aftonrodnadgröna blixten ochalpglöd, uppstå.”
     Alltså ingenting om hur SMHI definierar solnedgång. 
    Det blir värre, ska man bestämma solens uppgång när man rent optiskt kan se den eller när den rent matematiskt borde ”gå upp”?  Eller ”ned”?
     Eftersom jorden har en atmosfär så böjs ljuset från solen av så att vi optiskt kan se den redan innan den rent matematiskt ”gått upp” och efter att den lika matematiskt ”gått ner”.
     Men rent matematiskt så vänder vi på torsdag runt 06:30, så jag ligger kvar i bingen då och håller i mig. 

  62. István #57

    Hur menar du egentligen?

    Jag förstår att du beskriver din egen syn på svensk partipolitik, men vad menar du med stolpskott? Det tycks som att MP vinner gehör. 

    Vad menar du med att FP och KD prostituerat sig minst i miljö/klimatfrågan?

    Menar du att dom struntat i miljö/klimatfrågor för att driva andra och viktigare frågor?

    Vilka i så fall?

  63. ThomasJ

    Klart som spad att det är lätt som plätt, eller hur?  😉

    http://junkscience.com/2011/12/20/all-pro-green-hypocrisy-tom-bradys-green-dream-home/

    Huvudingrediensen är att vara på ’rätt sida’…  😯

    Mvh/TJ

  64. ThomasJ #60

    Du får försöka sätta dig in i vad partierna skriver i sina partiprogram, vad dom har gjort och hur, och tänka själv.

    Dessvärre räcker det inte längre att tänka innanför den eget ägda tomten och den egna plånboken. Allt hänger liksom ihop, men på ett mindre kaotiskt sätt än väder, och betydligt mer påverkat av människors oförutsägbara spekulationer.

    Så tipset är att du läser på, tänker efter, och röstar. Blir du sedan sviken så gör för f-n din röst hörd direkt!

  65. István

    Uffeb #62
    Och vad menar du över huvud taget? 

  66. István #65

    Jag ställde en fråga till dig.
    Vad jag menar med frågan handlade om vilka frågor du anser viktigast för våra politiker att prostituera sig i?

    Jag antog att du menade hur man lockar flest väljare…

  67. Sten Kaijser

    Lena #58
    Du har nog nästan rätt om solen. Jag minns att jag någon gång på 80-talet räknade ut att skillnaden i längd mellan den kortaste och den näst kortaste dagen handlade om cirka en sekund. Men sen ökar det snabbt, först till c:a 4 sekunder sedan till 9 o.s.v.
    så att redan på julafton så har dagarna börjat bli nästan märkbart längre (åtminstone om man har en riktigt bra klocka och klart väder.

  68. Bertel

    Lena K, Sten K, Håkan B

    När är det  jólablót?  Blir, ”lätt”, förvirrad av spretande besked.   🙂 

  69. Jan E M

    L och Bertel.

    Tyskland är inte lika beroende av sin fordonsindustri som Sverige är. Volvo Lastvagnar och Scania sysselsätter direkt och indirekt över 150 000 personer i Sverige. Perosnbilsproduktion är ingen stor sak i Sverige, det är färre än 30 000 totalt sett. Det är bara skogsindustrin som sysselsätter fler i Sverige, än fordonsindustrin, om man slår ihop skogsbruk, massaindustri, sågverksindustri och biobränsleproduktion.

    Produktionen av biobränslen i Sverige är värd mer än det dubbla än vad volvos bilar som produceras i Torslanda är värda. Med tanke på värdet av biobränslen så borde det vara runt 50 000 personer som direkt och indirekt jobbar med produktion av energiflis och energipellets.

  70. L

    Jan E M, och vad ville du säga med det inlägget?

  71. Jan E M

    L #70

    Jag ville bara visa att det mycket väl kan vara sant det som Åsa Romson påstår.

    Åsa Romson har, till skillnad mot många andra politiker, goda kunskaper om näringslivet i Sverige. Hur hennes kunskaper är om näringslivet i Tyskland känner jag inte till. Mina kunskaper om det är inte så stora att jag kan säga om hennes påstående är rätt eller fel, men lite kan jag och genom att göra jämförelser med Sverige så går det att avgöra om ett påstående är orimligt eller inte.

  72. L

    Jan E M, du visade knappast att Romsons påstående är sant. Men hon kanske räknar in alla cyklister i sin förnybara energiproduktion…

  73. Jan E M

    L #72

    Mitt påstående visar inte att Åsa Romson har rätt, bara att det kan vara rimligt.

    Själv avfärdar du påståendet utan att själv veta om det är sant eller inte.

    Energisektorn är en stor del av europas industri. Bara den svenska oljeimporten kostar 3-4% av svenska BNP. Då är inte hantering och distribution i Sverige medräknat. Det är dessutom mindre än 40% av totala energikonsumtionen.

  74. L

    Jan E M, jag avfärdar inte Romsons påstående men undrar om det verkligen arbetar mer än 700.000 människor med förnybar energi i Tyskland?

    Du säger att det är rimligt, fine. 

  75. Håkan Sjögren

    L # 74 : Om 700.000 människor arbetar med förnybar energi i Tyskland är det väl hög tid att sätta dem i något nyttigt arbete. Mvh, Håkan.

  76. Bertel

    Håkan Sjögren # 75

    Touché.    🙂 

  77. L

    Nu börjar också resultaten av ökad etanolinblandning i bensinen komma. Speciellt utombordare har visat sig få skador och även helt packa ihop, tidigare var det tankar och bränslesystem på båtar. Både bilar och båtar drar upp till 10 % mer bränsle och ingen vet hur mycket kortare livslängd motorerna får.

    Vem ska ta ansvaret, bensinbolagen eller politikerna…?