COP-nivåer, vad är det?

COP-nivåer

Väldigt många journalister som skriver om klimatet verkar tyvärr ha en låg kunskapsnivå, så låg att de inte ens tycks kunna reflektera över vad de skriver. Om en uppgift verkar för stor/hög för att kunna vara sann så är den förmodligen inte det. Varför kontrollerar de inte sina uppgifter en extra gång, de har ju ändå betalt för att skriva.

Ett bra exempel på det är när Magnus Alselind under rubriken ”Journalistiken kring det som är bevisat måste blir bättre” skrev att Greta Thunberg skrev följande på Twitter:

– Den svenska tidningen Expressen kommer nu att redovisa dagliga COP-nivåer i atmosfären ’med anledning av klimatnödläget’.

De har t o m klippt in en skärmdump från Gretas twitterflöde och naturligtvis skrev hon inte ”COP-nivåer i atmosfären” utan CO2-nivåer i atmosfären”. Nog verkar det som att den journalistiska nivån på Expressen Klimats redaktion har stora möjligheter att bli bättre, inte minst på att läsa. De borde också läsa på om vad som verkligen är ”bevisat” och inte. Även för en kvällstidning kan man väl begära att de åtminstone har ett hum om saken.

Klimathaveristisk journalistik gäller givetvis inte bara Expressen utan all svensk press. Svenska Dagbladet hade häromdagen en intressant ledare av Janerik Larsson.

Det handlar om en krönika av Toby Young i brittiska The Spectator och om hur olika undergångsvarningar släpps fram av BBC helt okontrollerade. Ett av BBCs larm formulerades:

”One million species at risk of immineny extinction according to major UN report”

Toby Young grävde sig ner till ett pressmeddelande från IPBES (FNs Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services) som delvis baserades på data från IUCN (Union for Conservation of Nature) som på sin hemsida skriver att 27 000 arter hotas av utplåning. Dessa 27 000 arter blev sedan 1 miljon, menade Young.

Ledaren är publicerad 2019-05-31 men 2019-05-23 skrev Peter Alestig i samma tidning:

”men är det verkligen rätt ord att använda för att beskriva hur vi riskerar att utrota miljontals arter”

Lägg märke till att antalet här har skruvats upp ytterligare, nu är det inte bara en miljon utan miljontals, dvs flera. Man kan fråga sig om ledarredaktionen inte läser sin egen tidning?

Peter Alestigs artikel handlade egentligen om att The Guardian nu har deklarerat att de kommer att använda andra ord än ex klimatförändringen som anses vara för klent för att beskriva den fruktansvärda tid vi lever i. Vi har alltså inte längre en klimatförändring utan en klimatkris, ett klimatsammanbrott eller t o m en klimatkollaps. Om detta ytterligare ökar på de klimatstrejkande ungdomarnas klimatångest och om det i så fall är en önskvärd effekt framgår inte. Gissningsvis bekymrar man sig inte om ungdomarnas mentala hälsa. Det är ju bara att klimatstrejka på fredagarna så är problemet löst för dem.

Vi ska ju numera gå omkring med böjd nacke i skam för att vi ”förstör planeten” och nya saker att känna skam inför dyker upp hela tiden. Nu senast är det klädskam som gäller. Någon skrev att människor med klimatångest nu får cykla nakna till jobbet men eftersom motion också genererar koldioxidutsläpp får vi allt tänka igenom det där med cykeln en gång till.

Idag blir det en varm och skön sommardag i Sverige men eftersom all värme är klimatförändring och eftersom det är ditt fel bör du inte njuta av den. Jag föreslår istället att du böjer din nacke och känner värmeskam.

 

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Håkan Bergman

  Det dyker upp fler och fler tecken på att drevet mot konsumtionssamhället börjar ge effekt. Undrar vad den belånade generationen kommer att tycka när dom står där med rumpan bar i snålblåsten.

 2. Daniel Wiklund

  Greta får gärna svara på hur man kan få det vackra vädret som är idag fler dagar. Jag som i min enfald ( OBS, inte mångfald) trodde att ”fy skäms” var historia. Dags att låta skamvrån göra comeback. Dags att flygplatsvakterna världen runt börjar kolla passagerarna om dom smugglar koldioxid, och inte enbart droger.

 3. Lasse

  Kan vi avskriva en tippingpoint: Arktis isläge är stabilt sen 13 år tillbaka!
  https://notrickszone.com/2019/06/04/climate-scientists-astounded-no-arctic-ice-loss-in-13-years-early-june-arctic-ice-growing/#comments

  Just de förvånade klimatvetenskaparna roar mig!
  Det visar att de som följer forskningen lätt kan bli ännu mer förvånade!
  Ett föredrag om Aktis is som hölls av en av dessa ”forskare” beskrev hur isen försvann fortare än våra modeller förutsatt. Det tog han som intäkt på att det var värre än vad vi tror-inte på att deras modeller var helt fel!
  Isdriften följer strömmar som växlar kan jag upplysa ”forskaren om!

 4. Kristian Fredriksson

  Jag har en förkärlek för de historiska temperaturserierna från Grönland då de är så tydliga och talande. Det är bara synd att det saknas data från Nuuk 1820 till 1865. Tasiilaq är nog det bästa exemplet på hur klimatet verkligen förändras på våra breddgrader. Här finns ingen ”urban heat island effect”och inte heller någon manipulation av rådata skulle jag gissa. Hurra för DMI. Det skall bli spännade att se vad som händer de kommande tio åren.

  http://polarportal.dk/vejr/historisk-vejr/

 5. Daniel Wiklund

  OT Gretarffekten i det danska valet. Mette Frederiksen, blivande statsminister säger ”Kära unga, ni gjorde valet till det första klimatvalet i dansk historia”. Snart är Greta statsminister. Snart är bilen ( inte elbilar) och flygplanen lika sällsynta som en klok politiker.

 6. Olav Gjelten

  Någon som förstår? Samtidigt som meteorologer på svt och media hela tiden hävdar att vi befinner oss i ett klimatnödläge där katastrofen är ytterst nära så talas talas hela tiden ett dubbelspråk. Exempelvis: ”äntligen är afrikavärmen här” med mera, med mera.

  Vad menar de egentligen? Var det en bluff detta med ”extremt farliga klimatförändringar?
  Eller ännu värre, skall vi glädja oss över att ”katastrofen” är här och nu??
  Kontakta gärna media och andra och fråga vad tusan är det de menar.

 7. Rolf Mellberg

  #3 Lasse
  #4 Kristian

  Det är ”väntans tider” nu tycker jag, GRACE-FO sköts ju upp för mer än ett år sen och data finns nu tillgängligt:
  https://gracefo.jpl.nasa.gov/news/143/grace-fo-first-science-data-now-available/

  …men hur länge till ska vi behöva vänta på att man drar intelligenta slutsatser?
  Vad gäller volymen av Grönlands is senaste års utveckling är väl detta nya sattelitdata mycket viktigt?

  Men en hel del annat kan väl fastställas med bättre precision? Antarktis förståss och möjligen även arktis isvolym?

  Någon här som satt sig in i detta?

 8. PT

  I stället för Greta.
  Jag är oerhört imponerad av hur man lyckats matcha fram Greta och hennes budskap. Ett fantastiskt skickligt PR-jobb.
  Vi som tycker att klimathotet är överdrivet och att de åtgärder som vidtas i klimatets namn skadar mer än de hjälper borde hitta en egen Greta. En person som kan vara motsvarande frontperson i vår strävan att visa att det mesta om klimathotet är fel. En person med kunskap och personlighet och som kan få tvivlare att lyssna och få igång en faktabaserad debatt i samhället. Jag har funderat mycket på detta och nu funnit personen i fråga:
  Elsa Widding. Hon är inte en ”vit, äldre, pensionerad man”, utan en ung välutbildad, intelligent kvinna och, vad jag kunnat se i några videoklipp, med en mjuk och vinnande framtoning. I samband med att hennes bok kommer ut bör vi hjälpa henne med att skaffa fram en skicklig PR-person eller företag som kan marknadsföra henne och boken och därmed hela processen om fakta kring klimatet. ”Placera” henne i olika TV-program av typ Skavlan mm. Få in intervjuer i TV, radio och pressen och få henne, hennes bok och budskapet i boken känt vitt och brett.
  Till detta krävs naturligtvis pengar. Jag är dock övertygad om att bland alla de läsare och insändare till vår blogg Klimatupplysningen finns personer som kan skaka fram seriösa, villiga och opolitiska företag eller institutioner som kan sponsra Elsa. Det är dock viktigt att sponsorerna är ”rena”, då journalisterna med iver skulle söka efter ”skelett i garderoben”.

  Klimatupplysningsbloggen är ju oerhört intressant och innehåller mycket kunskap och fakta, men har blivit en ”klubb för inbördes beundran”. Vi måste få ut budskapen utanför bloggen och få press, media, journalister och makthavare att lyssna och inse att frågan om klimatet måste få debatteras fritt och brett. Här har vi en jättechans när Elsas bok kommer ut om hon, boken och hela budskapet kan matchas rätt.

 9. Gunnar

  Visst merparten av journalister har nästan obefintliga kunskaper i naturvetenskap
  och kan ju därför skriva vilka tokigheter som helst. Det viktiga är väl dock att man snabbt
  kommer med en rättelse……….

 10. Sören G

  Fick ett uskick från el-levarnatör:
  ”Senaste tiden har debatten kring kärnkraft blossat upp ordentligt. Anledningen är att Ringhals 1 och 2 läggs ner inom kort. Men en fortsatt drift av reaktorerna skulle antagligen kräva statliga subventioner och leda till mer export av svensk el. Frågan är om svenska skattebetalare är villiga att betala för att göra Tyskland mer klimatvänligt?”

  Här menar man alltså att frotsatt drift av Ringhals 1 o 2 skulle leda till att svenska skattebetalare får betala för tyskarnas el. Det är väl bättre att ta bort straffbeskattningen på kärnkraften och sluta att subventionera vindkraften.

 11. Eskil

  Vi har en journalistkår som är genuint obildad i naturvetenskap och helt saknar förmåga att granska budskap och ställa relevanta frågor då ämnet närmar sig naturvetenskap och teknik. Då väljer de istället att helt utlämna sig till och okritiskt vidarebefordra budskap från lobbyister med ”rätt” ideologi.

 12. Christer Carlsson

  Ang PT, inlägg 8: Håller fullständigt med dej. Om Elsa skulle vilja (våga) dylikt så vore det oerhört positivt. Dessvärre är det förmodligen förknippat med att bli väldigt mycket påhoppad på diverse mer eller mindre tvivelaktiga sätt. Men, något dyligt måste till. Läser varje dag nu om en hel del ”fakta” som inte alls stämmer med vad som är bevisat.
  Jag tycker det kommer fram alldeles för lite direkta data som exempelvis temperatur uppgifter, istäcken, etc. Tror det måste framhållas synnerligen tydligt. Ex. nu uppmätta +0,32 grader i maj. Det ger helt annat än alla påståenden om vad modeller ger för framtiden….
  Hoppas Elsas bok och lansering av denna kan hjälpa till att bryta pressens nu enformiga upprepande av ”Gretas” bild av verkligheten.

 13. Göran J

  #8 PT

  Håller helt med om ditt resonemang om att få en frontfigur för det som är verkligt. Elsa har kunskapen om både energi och tekniken bakom och är kvinna.
  Det gäller bara att backa upp henne både ekonomiskt och PR mässigt . Själv tänker jag köpa flera exemplar av hennes bok för att ge bort till ”behövande” skolor och släktingar som är vilseledda av dagens, journalister, media, och andra.
  Det är tydligt att många behöver en lots som kan få dom att ta rätt väg. Idag är grundstötningar så frekventa bland landets journalistkår att det inte räcker med att sätta ut prickar och fyrar utan här behövs GUIDNING till målet.
  Att skolorna och lärarna i Naturvetenskap håller så låg nivå vet jag inte vad man skall göra åt men ett sätt är kanske att ta sina barn ur skolan och sätta dom att strejka för dålig undervisning. Både i Naturvetenskap och social och samhällsvetenskaplig undervisning.

 14. Mats Kälvemark

  #8 PT
  Du sammanfattar på ett mycket bra sätt vad som skulle krävas för att få ut vårt budskap. Just nu ägnar vi för mycket kraft åt internt ”finlir” för oss som redan är frälsta. Och Elsa Widding är ett väldigt bra förslag till frontfigur om hon själv vill och önskar detta.
  Men det kommer att krävas finansiering och backuporganisation. I motsats till alarmisterna har vi inga outsinliga källor av skattemedel att ösa ur eller någon sponring av miljardärmaffian.
  Och MSM kommer fortsatt att ge gratisreklalm för klimathotet.
  Det som i nuläget borde utnyttjas är att få ut det tydliga budskapet från ”verkligheten” i form av att isbjörnarna är inte hotade, inga öar dränks av stigande havsnivåer, Arktis isvolym följer de normala variationerna sedan hundratals år (Se bl.a. #4 Kristian ovan) och den globala temperaturen ökar inte dramatiskt. Om dessa fakta kan få fäste hos allmänheten så är nästa steg att de inser att kejsaren inte har några nya kläder utan är naken.
  Men pengar för finansiering för att få ut budskapet och en organsiation av eldsjälar är helt avgörande för att kunna vända situationen. I första hand får vi då komma upp till bevis för vår egen offervilja.

 15. Eskil

  COP används vanligtvis för värmepumpar och betyder coefficient of performance. COP faktor 3 betyder då att 1 kWh el in ger 3 kWh värme ut från pumpen. Då värmepumpar är mycket vanligt för uppvärmning utgick jag från att COP var ett allmänt känt begrep.

 16. Lasse

  Man behöver inte vara speciellt duktig för att se hur media luras av alarmister som gör bort sig gång efter annan.
  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/isfritt-i-arktis-om-20-ar
  Vem tror på SVT eller deras experter när de tom själv inte gör det:
  ”Att det kan bli isfritt redan till 2030 är ett ganska häpnadsväckande resultat.”
  Komiskt att de får hålla på!

  Jag gjorde en bedömning av avsmältningen baserad på Volym och Area från DMI under den period då isen smälte som fortast.
  1 mm per timme under en 14 dagars period-eller ca 0,09 KW/kvm .
  År efter år ser det ut som i deras kurvor.
  Hade det varit sol så borde isen smält 5 till 10 gånger den hastigheten.
  På baksidan av ett kuvert kan jag visa att johan Kulenstjerna SEI är en dålig forskare med noll koll!

 17. Christer Löfström

  # Lena Krantz
  Jag kollade Styrelsen för SI och beskrivningen av dig. Det står vad du studerat, men inte hur du får ihop till ”bröd o mjölk”

  ” Vi behöver information, inte desinformation, för att kunna fatta de beslut som gör mest nytta i framtiden.”

  Jag håller med, men det räcker inte med information. Det krävs analys.
  Att finna tossigheter i media är som att spela fotboll, och få slå straffsparken i tomt mål, utan målvakt.

  För mig som halvdansk är valresultatet i går på Grundlovsdag ingen överraskning. Sverige har kärnkraftskramare och Danmark har vindkraftskramare. Att Dansk Folkeparti går kraftigt tillbaka både i EU-val och folketings-val är naturligt, då övriga partier har samma migrationspolitik som DF. Stollen i Stram Kurs kom inte in i Folketinget.

  Det mest intressanta som kommit för mina ögon på senare tid är ett debattinlägg i Dagens Nyheter.
  Din kommentar till den?

  https://www.dn.se/debatt/genuin-oro-over-passiv-politik-bakom-ungas-klimatstrejker/

  Du skriver:
  ” Jag föreslår istället att du böjer din nacke och känner värmeskam.”

  Här vid Öresund är det klarblå himmel. En fysiker är en person som vet varför den är blå.
  Känner ingen skam! Behöver du peppas så förslår jag Rocksamba.
  ”Klarare, för varje dag blir vädret klarare…….Det är vi som är legenderna för dom som kommer sen”

  https://www.youtube.com/watch?v=O1y5Nqtsu_E

 18. tty

  COP-nivån är f n 24. Efter COP 25 i Santiago i december blir den 25.

 19. Olav Gjelten

  Obildad i naturvetenskap eller inte – vad spelar det egentligen för roll?? Precis ALLA med frisk hjärna måste se den extrema vinklingen av klimatfrågan som politiker och media nu i decennier ägnat sig åt! Låtsas folk vara dummare än de är? Varför jag en gång blev klimathotsskeptiker har just att göra med denna vinklingen som var SÅ uppenbar att det bara inte gick att ta miste på att det låg en agenda bakom. Jag vet mycket väl att jag är inte klyftigare än någon annan. Därför borde ALLA ha genomskådat det samma som jag gjorde redan för en halv mansålder sedan.

  En annan sak jag länge funderat över:
  Hur är det bara möjligt att glädja sig över varma sommardagar, när detta sägs vara själva beviset för att katastrofen redan är här? Vacklar klimathotstron trots allt???

 20. Christer Löfström
  Jag tvivlar inte på att ungdomarna är oroliga för klimatet men jag anser att det beror på vilken information de har getts i skolundervisningen. Ska du berätta om något för ett skolbarn i lågstadiet blir det naturligtvis i mycket förenklad form där du inte får med komplexiteten eller alla osäkerheter. Nu vet inte jag exakt vad de säger till dem men misstänker att bilden de ger är extremt förenklad. Man skulle nog kunna säga att barnen är indoktrinerade till att känna en stor oro för klimatet och att Greta blev en katalysator för denna oro.

 21. Ulf

  Funderar på att trycka upp en t shirt med ”vägra skam”. En väldigt försenad tonårsprotest mot förmynderi. I detta fall klimatförmynderiet.

 22. PT

  #8 Vill bara tillägga att jag kollade med Elsa Widding innan jag gjorde mitt inlägg. Inga protester!!

 23. Rolf Mellberg

  Angående Elsa Widding:

  Alla här är vi nog väldigt imponerade av Elsa, historik, kapacitet, förmåga att nå ut i offentligheten etc.

  Men jag vill nog föreslå att steg 1 bör vara att rida lite på klimat-paniken och rädda landet från en hotande energipolitisk katastrof. Primärt att försöka livstidsförlänga nuvarande kärnkraft och vara tidig ute med 4:gen (där jag tror att Moten Salt kommer att gå segrande fram)

  Därefter (när kärnkraftsstriden har vunnits) kan Elsa lägga mer fokus på klimatet.

  (Personligen vill jag dessutom ha mer på fötterna kring arktis och gröndlands isutveckling och de globala temperaturerna innan jag tar ställning alltför sturskt i klimatfrågan)

 24. Ulf

  Underrubrik, stoppa klimathysterin vägra klimatreligionen.

 25. Göran J

  Utomordentligt fånigt av Expressen att göra en affär av att mäta CO2 halten. En mätare för CO2 halten har jag köpt och den kostar ca 1500 – 2000 Skr.
  Att mäta halten CO2 är ingen lätt uppgift då det har en mängd beroenden av var du mäter. Själv har jag med min mätare konstaterat att normalt ligger CO2 halten hemma hos mig på 500 och ibland 600 ppm och ändå har jag en kontinuerlig växling av luften i huset genom värmeväxlare. Går jag utanför dörren är halten ca 400 – 410 ppm men går jag vidare in i skogen är halten 390 ppm.
  Så var skall Expressen ta sina mätvärden ifrån?
  Med mycket folk i huset kommer man lätt över 700 ppm.

 26. Sören G

  Man tror att koldioxidhalten styr temperatren. Det är Al Gores fake-film som spökar. Kunskapen att det var temperaruren som steg respektive sjönk först och att sedan CO2-halten följde efter med en fördröjning existerar inte hos gemene man/kvinna/skolelev.
  Det finns inga bevis för att CO2 har någon större inverkan på temperaturen. De naturliga faktorena (främst Solen) har mycket större betydelse.

  Det råder en koldioxidhysteri. Man har demonsiserat koldioxiden, livets gas utan vilken alla gröna växter och därmed djuren dör. – Det är nog många som tror att den är giftig.

 27. Arne

  Jag är enormt trött på msm och dess olika aktörer. Finns det något alternativ som är mer balanserat och rimligt? Jag vill inte läsa Fria tider o andra som varnar för att allt går åt helvete pga invandring. Jag vill ha vanliga objektivt förmedlade nyheter…!

 28. Olav Gjelten

  # 25
  Är det någon som vågar slå vad om att koldioxidmätaren inte kommer att placeras utefter en starkt trafikerad väg eller gata för att skrämma vettet av folk flest?
  Det ska givetvis vara uppenbart att det är de satans bilarna som är skulden. Att koldioxid är ett än värre gift än heroin vet alla redan.

 29. Lars-Eric Bjerke

  #10 Sören G,
  ”Men en fortsatt drift av reaktorerna skulle antagligen kräva statliga subventioner och leda till mer export av svensk el.”

  Ringhals produktionskostnad år 2018 var 19,8 öre/kWh. Ringhals mål är en produktionskostnad under 19 öre/kWh.
  http://www.rivet.se/RV_2019/Arsmote/2019-03-13%20Info%20fr%C3%A5n%20Ringhals%20%C3%85rsm%C3%B6te%202019-03-13.pdf

  Då beslutet togs om nerläggning av R1/2 var elpriserna på sommaren mycket låga. De senaste åren har dock priserna legat kring 40-50 öre/kWh hela året. Jag tror inte Vattenfall hade tagit samma beslut idag om det inte var ett önskemål från regeringen.

 30. Ingemar Nordin

  L-E B #29,

  ”Jag tror inte Vattenfall hade tagit samma beslut idag om det inte var ett önskemål från regeringen.”

  Jag håller helt med. Detta är ett rent politiskt (symbol)beslut, inte ett affärsmässigt. Att vi exporterar el till Tyskland beror ju på att vindkraften skapar ett visst överskott när det blåser. Och blåser det inte så klarar vi oss bra med vatten- och kärnkraft. Tyskland och Danmark måste då fylla på med kolkraft, kvarvarande kärnkraft samt import från Sverige och Norge. Om alla följer Tyskland så kraschar systemet, särskilt under kalla vinterdagar.

 31. Arne Nilsson

  # 25 Angående CO2 nivåer. I kommunen har vi en kursgård med koldioxidmätare inomhus. När man kommer på morgonen brukar bet vara runt 500 ppm. Tar vi ingen paus innan lunch så brukar det bli över 1000 ppm. Så antagligen kommer Expressen att placera mätaren i lämpligt rum. Sen kan de få vilket värde de vill.

 32. Fredrik S

  Tack Lena!

  Här är förresten en riktigt duktig reporter. Tur för oss att SEI finns.

  https://www.svd.se/avtrycket-minskade-med-25-procent–utan-anstrangning

 33. Fredrik S

  Undrar hur mycket co2 man sparar på att säga upp en tidningsprenumeration?

 34. Jag tror att expressen inte behöver köpa någon CO2-mätare för i alla moderna ventilationssystem så finns en CO2.halts-sond som kontrollerar ventilationsbehovet. Socialstyrelsen och Arbetarskyddsstyrelsen rekommenderar under 1000 ppm. Ofta hinner det att bli högre värden-

 35. DEn annan

  En bra artikel som kanske läses av andra än ss som sett igenom klimattramset
  https://kvartal.se/artiklar/100-procent-fornybart-ar-osmart/

 36. Håkan Bergman

  Jag förstår inte hur Expressen tänker här. Många lever ju i föreställningen att koldioxiden har nån magisk direkt effekt på temperaturen, nu kommer dom att upptäcka att det inte alls är så. Vilket naturligtvis är bra, men knappast vad Expressen vill uppnå.

 37. Olav Gjelten

  Klimatförändringar har aldrig någonsin tidigare inträffat i historien. Lita därför på Johan Rockström, Greta Thunberg, svt, svensk dagspress och på alla våra politiker i riksdagen.

  Vilken större intelligens söker ni??

 38. Lars Cornell

  #37 Olav. Är det ironi? Min intelligens räcker inte till att förstå vad du menar.

 39. ThomasJ

  Betecknade för den ’framgångsrika’ hjernevasken:

  https://www.youtube.com/watch?v=H-jYEGHrc3s

  I sanning helt djefvla otroligt ! 🙁 🙁 🙁

  Mvh/TJ

 40. Stig Larsson

  hej
  är det någon som uppmärksammat att på SMHI,s sida, börja dom ändra graderingen,
  så det ser varmare ut. På årsmedel är skalan mellan -2 c och + 3,2 c
  medans på medeltempen per månad är mellan -10 till + 10c
  det ser ut som det är mycket varmare
  https://www.smhi.se/data/meteorologi/kartor/showImg.php?par=tmpYrAvv

  https://www.smhi.se/data/meteorologi/kartor/monYrTable.php?par=tmpAvv
  är det för å skrämmas ?
  ändringen vart i månadsskiftet Maj/Juni

 41. Fredrik S

  Stig Larsson #40

  Jag tänkte på det också för någon vecka sedan men jag var inte säker på om det alltid varit så.

 42. Sören G

  I sjörapporten om vattenståndsmätningarna så anger man att man nu utgår från den nya standarden rh2000. Vad innebär det?

 43. Fredrik S

  ThomasjJ#39

  Ja, vad ska man säga?

  Han hade nog åkt taxi för att hitta dit.

 44. Stig Larsson

  Fredrik S #41
  brukar ha det som morgon-koll
  har kollat hela våren månad/års -medeltemp
  första Juni såg jag medeltempen var mörkröd helt plötsligt
  såg senare att skalan var annorlunda …

 45. Christer Löfström

  # 20 Lena Krantz

  Från DN artikeln

  ”Mer än hälften av demonstranterna var så unga att de gick i grundskolan eller gymnasiet och av dessa var två av tre flickor.”
  ”Bara en fjärdedel av skolungdomarna menade att det går att lita på att nationella regeringar kan lösa miljöproblemen”

  De närmsta 10 åren skall de studera på universitet, kanske naturvetenskap, resa, läsa och upptäcka världen. Internet är bra, men man missar det viktiga, som bara fås i mötet med verkliga människor.

  Om 10 år får vi se om de får betydelse för utvecklingen, i Sverige och i Världen.
  Kanske fattar de att det mest angelägna på global nivå är världsfattigdomen, som inte kan minskas med begränsningar på användning av kol, olja o gas.

  Ropen skalla, el åt alla!

 46. Staffan Lindström

  Angående SMHI:s kartor reagerar jag mest på att +2,0C över den erkänt kalla referensperioden 1961-1990 kräver ”skärseldsrött” Hur kunde vi svenskar för övrigt överleva temperaturstegringen från 2010 till 2011?? Ca 3C på ETT år??