"CO2 är ingen mördargas"

Per-Olof Persson står för en debattartikel i tisdagens utgåva av Ystads Allehanda.
”Det påstås att människor och natur kommer att dö av överhettning om vi släpper ut mer koldioxid i atmosfären”, kan vi läsa i ingressen. ”Men det finns inga historiska bevis för att koldioxid är en mördargas.”
Med utgångspunkt i en studie av Pearson & Palmer (2000) visar Per-Olof att det inte finns något orsakssamband mellan koldioxidhalten och temperaturen.
Kommentarerna är få men positiva. Allt fler tycks ha tröttnat på CO2-propagandan.
PS Jag vill dock påpeka att CO2 faktiskt har dödat människor. Se denna notis om Lake Nyos. Man kan tydligen dö av allt, även för mycket vatten.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Tege Tornvall

  Visst finns det oroande totalitära drag i AGW-hysterin. Liksom för många religioner och extrema ideologier väger Läran tyngre än enskilda mänskliga hänsyn om det kniper.
  Tege

 2. Jag roar mig med att försöka formulera en oemtsäglig kommentar på 500 tecken som avslutas possitivt.
  âr min i Ystads allehanda möjligen en arbetsbas???
   
  Om den kommentaren kan formuleras optimalt, kan alla enkelt lägga in den i alla klimatdebattforum…
   
  Jag är en komplett idiot på kommunikation (därför jag lyssnar så mycket på Richard Muller med fler) så numer försöker jag lära mig mest möjligt på det området.
   
  Alla med vettiga försöker såklart förbättra sina sämsta sidor, egoister odlar sin bästa och förkastar alla områden andra är den överlägsna…
   
  Eller hur Gunbo?
   

 3. Självklart går det att dö av för mycket vatten. Det är ju därför som människor som är under ytan för länge drunknar. Förresten går det också att bli allvarligt sjuk, och kanske också dö, av att för snabbt dricka för mycket vatten. Medicinvetenskapen har till och med ett namn för det tillståndet, men just nu minns jag det inte.
  Det är dosen som gör giftet, var någonting som medeltidens alkemister påstås ha kommit fram till. Idag verkar ingen fundera i sådana banor. Endera är ämnen gifter, oavsett dos, eller också är de ofarliga, fortfarande oavsett dos. Tror folk.

 4. Anders L

  ”Det påstås att människor och natur kommer att dö av överhettning om vi släpper ut mer koldioxid i atmosfären.”


  Var påstås det?
  ”Det finns inga historiska samband mellan koldioxid och Jordens medeltemperatur.”
  Jo, det gör det.
  ”Men det finns ett samband mellan dagens propaganda och att införa en totalitär ekofascistisk diktatur.”
  Jaha, är vi där nu igen … Och vem skulle stå för denna ekofascistiska diktatur, om man får fråga?
  (Att kraftigt förändra jordens atmosfär för alla nu levande människor samt för åtskilliga framtida generationer är ju också ett slags diktatur, eller?)

 5. L

  Anders L, jag fick 600.000 Google-svar på hur vi kommer att dö av värmen som CO2 ska åstadkomma, såna larm saknas inte…
   
   

 6. Inge

  AndersL #3:
  “Det finns inga historiska samband mellan koldioxid och Jordens medeltemperatur.”
  Jo, det gör det.
  Kan du visa något sådant samband Anders?

 7. Anders L # 3 : Anser Du att det blir en kraftig förändring av jordens atmosfär, om halten CO2 ökar med någon hundradels procent?

 8. Anders L.
  Gläd dig.
  Som första västerländska land har Sydkorea konstruerat en kärnkraftmodell som producerar elkraft 20% billigare än orenad obeskattad kolkraft.
   
  Så trotts att vi inte skulle kunna påverka jordens medeltemperatur mätbart om vi så gjorde allt vi kunde för att (som nu) öka vår kolväteförbränning, kommer maknadsekonomin priskonkurrera ut skiten.
  Vänj dig vid tanken att elkraft och drivmedel blir extremt billiga och omöjliga att beskatta mycket mer än till motsvarande 2:-/l    50öre/kWh. (det ger dock ett utrymme över dagens momssatts)

 9. Gunbo

  Gunnar L #2,
  ”Alla med vettiga försöker såklart förbättra sina sämsta sidor, egoister odlar sin bästa och förkastar alla områden andra är den överlägsna…”
  Helt rätt (om jag nu förstod meningen)!

 10. GunnarE

  Maggie, jag vill här påminna igen om Falstaff Fakir. Spec med din ankn till Gotland
  ”vatten är ett farligt gift
  som omger visby stift.”

 11. GunnarE

  Med anledning av: ”Man kan tydligen dö av allt, även för mycket vatten.”

 12. Alla vettiga försöker förbättra sina sämsta sidor.
   
  Därför du pluggar fysik och jag kommunikation…
   
  Jag svetsar det som ska bli mitt finaste smidesräcke, samtidigt som jag försöker nå den lägsta 10:ondelens av mänsklighetens kommunikationsförmåga…
  🙂

 13. Nå över…… skulle det stå….
  Det kan ta lång tid…
   
  Hjälp mig gärna, jag tål och gillar hårda ord.

 14. GunnarE

  Döda av CO2 eller… av syrebrist. CO2 är tung och rann nedför sluttningen mot byarna.

 15. GunnarE

  Visst påvekas man av för höga halter . Har  själv upplevt CO2-fylla. Men i det beskrivna förloppet är nog o2  bristen det man dör rätt snabbt av.

 16. Gunnar E: Självklart dog folket kring Nyos egentligen av syrebrist, men syrebristen orsakades av CO2 som trängde ut syret. Och vad orsakade CO2 att ”rinna över” då? Vi kanske kan skylla dödsfallen i Nyos på jorden?

 17. Håkan S

  I min hemtrakt (Höganäs kommun) dog nyligen två personer av vad man misstänker är koldioxidläckage från en tank som var avsedd för befrämjande av växtlighet (tomater) i växthus.
  Förutom det mycket märkliga i detta – koldiox kan kväva genom att tränga undan den syrerika luften i t ex en brunn, men är inte giftigt (ofta blandar man ihop koldioxid med koloxid) – visar detta två saker, som ofta påpekas (men märkligt nog inte verkar allmänt kännt):
  • koldioxid är en förutsättning för all växtlighet och behövs alltså i tillräcklig mängd om vi vill kunna föda jordens befolkning (plus alla djur, plankton, blommor, träd etc). Mer koldixid kan leda till ökad växtkraft.
  • koldioxid är tyngre än luft. Det är nära marken eller havet som  den har effekt och det är där det allra mesta stannar pga tyngdlagen, massverkans lag och andra fysiska förhållanden. Vill man veta hur högt koldioxiden når på en viss plats, får man en bra uppfattning om man ser hur högt träden växer.
  Ibland har man en känsla av att hela klimathysterin bygger på att väldigt många sov på naturtimmarna i skolan …
   

 18. GunnarE

  ”16”:
  Makterna kanske

 19. GunnarE

  #17#
  Rör inte vinden om för mkt för att det skulle kunna vara tydligt??

 20. ErikS

  Här är det minsann snillen som spekulerar :-D. Ingen som har funderat på att kolla fakta? Hur kommer det sig exempelvis att det finns begränsningar på koldioxidhalten på arbetsplatser i exempelvis USA?
   
  Nu menar jag naturligvis inte att de de koncentrationer vi kommer få i atmosfären, ens i ett worst-case scenario, skulle bli farligt för människor. Men helt ofarlig är inte koldioxid.

 21. GunnarE

  #20#
  Ingen här som sagt det.Allt är farligt i övermått. H2o är den vätska som tagit livet av flest människor. Aq-dest en liter uppdrucket lär även ta dig av daga liksom 3 hg koksalt. Lista är lång . Undrar om där finns något som inte platsar

 22. GunnarE

  Disk gäller om ett antal fler ppm innebär katastrofal fara.

 23. GunnarE

  Vi har gränsvärden även i vårt land, ex.v. i skolsalar där den är ett mått på ventilationen och i de halter det är tal om ger viss  dåsighet och nedsättning  av konc.-förmågan varför man då kan unddra om tråkiga lärare utsöndrar extra mkt av denna gas.

 24. ErikS

  GunnarE, jag syftade på maggies inlägg ovan, som alla tydligen höll med om. Det är visst lite svårt att för er i er lilla subkultur att inse att er älskade koldioxid faktiskt kan vara skadligt.

 25. GunnarE

  Det är fortfarande ingen här som jag har sett förneka att den gasen KAN vara skadlig

 26. Gunbo

  Gunnar L,
  Din självinsikt är föredömlig, likaså din ödmjukhet. Du har all min respekt även om jag inte håller med dig i en del frågor.

 27. GunnarE

  GunnarL:
  Svetsar ett smidesräcke? E..  öhh.. är inte det fusk?

 28. L

  ErikS, så du menar att det är ni övermänniskor som inte tål CO2?

 29. Lars C

  CO2 är livsfarligt. Blir man kvar i ett brinnande utrymme med CO2 släckning när de tömmer hela CO2 batteriet så dör man, antingen av rök och hetta eller av CO2.
  CO2 kan skapa kyla också, töm en CO2 släckare på den nakna foten så märks det med all önskvärd tydlighet.
  Hur många människor som får cancer och hjärtinfarkter av all oro över uppvärmningen orsakad av CO2 vågar jag inte tänka på. Inte heller hur många barn som får äta lugnande preparat för att orka med skolarbetet. På min tid var det bomben, var tid har sina orsaker till ångest. Konstigt att ingen konspirationsteoretiker sett sambandet mellan läkemedelsindustrin och kvällstidningarna.

 30. GunnarE
  Jag fuskar… efter det att de enskilda delarna är smidda ska man wella ihop dem, värme och slag, ni som  jobbar med stora maskiner vet hur de ibland råkar wella sig samman, lösningen då är fungerande centralsmötjning..
   
  Jag ger mig rätt ska vara rätt..
   
  Har någon sett smidestekniken för japanska samuraisvärd?
   
  Smeder var vättre förr, men då tog det innemot en mansålder att bygga något en krigsherre brukade negativt och ödelade på en dag.
   
  Ska släpa min handtverksförmåga i smutsen av ren ödmjukhet ett tag..
   
  Först ska jag dock köpa 03batterier till FM sändaren så jag kan lära medans jag slipar med truckluftdriven ”fil”..

 31. GunnarE

  Nädå GunnarL lag har stor resp. för det alster  jag sett på din blogg men när chansen att retas erbjuds på fat, kan jag inte  låta bli

 32. Gunbo att vi har skild referensram är min huvudsakliga anledning att försöka komminucera med dig…
   
  Vore du en granne eller någon i verkligheten, skulle såklart helt andra skäl överväga..
   
  Att göra någon glad IRL ger totalt sett en bättre värld….
   
  Det är både enkelt och svårt…
  Den som upphör att försöka är förlorad

 33. Gunbo

  Gunnar L,
  ”Att göra någon glad IRL ger totalt sett en bättre värld….
  Det är både enkelt och svårt…
  Den som upphör att försöka är förlorad”
  Så sant, så sant!

 34. Håkan

  Anders L
  “Det finns inga historiska samband mellan koldioxid och Jordens medeltemperatur.”
  ”Jo, det gör det.”
  Det är riktigt – knappt 30 år…

 35. En OT fråga till Peter Stilbs
  Diamant i fast form borde ha en syreatom eller liknade att ”knytaihop” kristallen med.
   
  Men om jag slår sönder en diamnt i absoluvakuum eller en ädelgas?
   
  Borde inte hela kristallen vittra ner till enskilda kolatomer?
   
  Nu när v i är klara med att såga CO2hotet kan vi ju få en bredare bildning från SI.
  Eller?

 36. GunnarE

  GunnarL:
  såg din fråga till Peter S
  http://www.geonord.org/org/AC/2005/september.html
  I passusen om diaman t står …endast kolatomer….

 37. GunnarE
  Det var som själva ….
  finns icke ett område där du är totralt ointreserad till skillnad från mig?
   
  Jag blir alltr mer förvånad… i IRL har jag inte de sista 13 åren möttnågon med mitt breda intresse (skilj intresse från förmåga, det finns fortfarande ett otal områden där min förmåga är helkass, inte bara kommunikation…
   
  Problemet var bara en rolig tanke jag inte fick svar på då jag läste kemi, sen dess har jag ett antal i samma fack.
   
  Bara ta en filosofisk…
  Om himlakropar är fasta, är det lika stort tomrum i Vintergatan som mitt pekfinger (om elementarpartiklar vore ”fasta”)
   
  Materia kanske inte finns..
   
  Bara en samling attraktionspunkter..  singulära hål….
   
  Då får jag stryka mina fusion och fissionsförhoppningar, men samtidgigt kan vi lösa alla problem med en illusion, då ändå inget finns,,,,,,, som vi lärt oss….
   
   
  Kanske vi ska fortsätta maggies blogg under en stjärnklar himmel, på en solvarm västkustklippa?

 38. Jag har just roat mig med en Stanfordföreläsning i kvantmekanik… fyfan vad de ligger i lä..
   
  I förhållande till Richard Muller.
  Jag tror jag ska ta en kurs i praktisk pedagogik…
   
  Sen djävlar ska jag fånga de som hatar naturvetenskap.
  De kommer älska verktygen att läsa och förstå omvärlden, i stort och smått, så de till sist inser att ju mer vi vet, ju mer vet vi att vi har kvar att förstå.
  Eller hur Anders L.

 39. Ni som lyssnar till Richard Muller.
  Han kommer aldrig få Nobellpris i fysik… han är inte ens extremt smart, men han har en otoligt bra pedagogik..
   
  Om ni hör han 26 föreläsningar om den fysik en framtida president (eller annan form av politisk ledare) bör kunna, så hör ni om alla projekt han hoppa av……
   
   
  Inte minst det från 90:talet då hans doktorand löste alla prblem så mycket fortare.
   
  Att inse sin begränsning, men ändå stötta de som är bättre, är en bra underskattad mänsklig engenskap.
   
  Eller hur Gunbo?

 40. Alla AGW dysterkorpar, nu ska ni få ännu en possitiv kunnskap.
  Från 5 till 6G människor tog det 12 år.
  det blir troligen detsamma från 6 till 7G, men samtidigt har medelåladern ökat markant… (skillnad på 5G med 25års medelålder och 7G där en stor del passerat fruktsam ålder fysiskt eller mentalt och ekonomiskt…)
   
  Snart finns knappt ett enda yrke där människor kan kunkurrera med maskiner, då försvinner drivkraften att ”tjäna” till sin ålderdom genom många outbildade barn.
   
  Prostution försvinner när de hollogram med kontaktkänsla finns för kontaktsökande ensamma.
  Det jag anser vara dystert är att allt fler blir allt ensammare, majoritetshushållet i Stockholm och många riktiga storstäder, är enmanshushåll.
   
  Vi ska ha en villa en sommarstuga och ett sydligt boende, men vi kan inte anpassa oss till ett gemensamt liv…
  Jag tror att ju rikare vi blir ju ensammare och färre blir vi.
   
  Jag bygger en fastighet som bara fungerar för tre generationer…
  Troligen blir det bara nyskandinaver som uppskattar lösningen…
   
  Vi borde lära oss att stå ut med varandras dåliga sidor…

 41. Gunbo

  Gunnar L,
  ”Att inse sin begränsning, men ändå stötta de som är bättre, är en bra underskattad mänsklig engenskap.”
  Du talar som en präst, som min saliga svärmor brukade säga.
  ”Jag tror att ju rikare vi blir ju ensammare och färre blir vi.”
  Ja, helt rätt, och har du funderat varför? Jo, för när vi har allt materiellt sett, behöver vi inte andra – tror vi.
  Fortsätt ditt filosoferande. Det är givande, för mig åtminstone.

 42. Mats Frick

  Gunnar, du fick in veckans höjdpunkt, trots läget i moll. Tillåt mig citera Thomas Jefferson från 1781:
  ”From the conclusion of this war we shall be going down hill. They [liberties of man] will be forgotten but in the sole faculty of making money, and will never think of uniting to effect a due respect for their rights. The shackles, therefore, will remain on us long, will be made heavier and heavier, till our rights shall revive or expire in a convulsion” (Notes on the state of Virginia, sid. 167).
  En mer modern betraktelse kom för ett par år sedan. Peace man…

 43. Lars C

  Gunnar Littmark!
  ”Jag bygger en fastighet som bara fungerar för tre generationer…
  Troligen blir det bara nyskandinaver som uppskattar lösningen…”
  Hur menar du?
  Rasar den ihop efter 3 generationer? 🙂
  Prostitution och hologram— Menar du hologram typ Startreck så kan vi nog glömma det under överskådlig tid. Eller? Du kanske har en intressant länk? Prostitutionen lär inte dö ut, den lever alltid kvart i någon form. Betänk att många äktenskap faktiskt är en typ av prostitution. Såg en gång en kontakt annons med rubriken ”Du eller allmänna arvsfonden” Det var en äldre mycket förmögen man som sökte ung kvinna för alla typer av tjänster. Fick han napp så är det ett solklart fall av kontraktsbunden prostitution som ingen lag kan komma åt.

 44. Lars C

  Jag kikade lite på Universeums hemsida. Om man klickar in sig på rutan arktis antarktis och väljer klimat så hamnar man här:
   
  http://www.polarisen.se/klimat
   
  I det sista stycket står det så här:
   
  För att ytterligare förklara hur dynamiska komplexa system hänger samman, kan man tänka sig att arealen av is ökar. Detta skulle leda till ökad reflektion och Jordens absorption av solstrålning skulle minska vilket i sin tur skulle leda till lägre temperatur och därmed ökad is-areal. Detta är ett tydligt exempel på en självförstärkande återkoppling (feedback) i klimatsystemet. Denna återkopplingsmekanism kan naturligtvis löpa i motsatt riktning där ökad temperatur ger minskad is-areal vilket ger ökad absorption av solstrålning och högre temperatur och minskad is-areal o.s.v. Om denna mekanism vore dominerande, skulle Jorden ha två stabila tillstånd. I det ena vore Jorden isfri och i det andra helt nedisad. Komplexa system är emellertid inte så känsliga för små störningar, eftersom det finns många stabiliserande processer, vilka inte bör försummas i modeller.”
   
  Verkar inte som om de tror på hela tippingpointteorin.
  Gäller inte samma sak angående min tanke om en med temperaturen avtagande effekt av tex metan?

 45. COLDEST JULY EVER RECORDED AT SOUTH POLE
  Inte mycket till global warming och smältande isar där då kan man förmoda

 46. GunnarE

  #Mats Frick#
  Ngn litterär gigant i början av förra seklet tyckte illa om att man beskärmade sig så över den fria prostitutionen när man närmast hyllade den äktenskapliga.  Såg en kommentar i TÅG-tidningen i Maj i år.

 47. GunnarE

  #Lars C#
  Nu föll jag i grubbel. Bi-stabilt system? Det betyder att det står i endera läget till ngt petar på det. Flop-flop-krets mm. Eller kan det innebära att det är ett svängande system som har 2 huvudsakliga attraktorer och att tillhörigheten till den ena eller andra kan påverkas av att man petar. Ser framför mig ngn sorts fjäderhistoria. Jag har sett att man säger att vi i det långa perspektivet nu befinner oss i nedisningsfas. Vad som kan peta tillräckligt för att tippa systemet borde väl då kräva en del rejäla energivariationer som( sol och vind och vackra flickor) …solvind och kosmisk strålning och de effekter detta utlöser. Dessutom händer det inte ”i mannaminne”.

 48. Lars C

  GunnarE
  Enligt Svensmark har jorden varit en snöboll X ggr och helt isfri Y ggr, Jag minns inte hur många, jag har lånat ut boken och kan inte kolla.
  Vad som avses i mitt klipp är väl att en mindre påverkan som i sig är en positiv återkoppling ballanseras upp av andra negativa så att ett nytt jämviktsläge uppnås. I ytterlighetsfallen kan det enligt Svensmark vara så att exstrema kosmiska händelser ligger bakom i kombination med de naturligt återkommande svängningarna. Här nämns närbelägna supernovor och passager av galaxens spiralarmar samt solsystemets pendlingar genom vintergatans horisontalplan plus mycket annat. Alltså yttre händelser av en storleksordning som inga jordiska återkopplingar rår på innan extremfallen inträffat

 49. GunnarE

  Håller med men bistabilitet kanske inte behöver vara så rigid.  Det kan väl vara två jämviktslägen att svänga kring  och tidsskalan är ju bortom vår fönuftsmässiga fattningsförmåga och miljön i galaxen har vi inte mycken aning om mycket på grund av  just detta. Vi rejsar ju genom både det ena och det andra vad jag förstår. Visst är det en storslagen vision som målas upp av människans litenhet. Undra på att den antropocentrerade religionen har bromsat kunskapsutvecklinge genom tiderna.

 50. GunnarE

  Med anledning av: ”Man kan tydligen dö av allt, även för mycket vatten.”