You can fool all the people some of the time…

Citatet tillskrivs Abraham Lincoln och lyder i sin helhet

 • You can fool all the people some of the time, and some of the people all the time, but you cannot fool all the people all the time

Ogörligt är det däremot att lura naturen, eller att i längden lura ekonomin

11046792_1104138372938092_9149655786071408307_n

Våra sjuköverpolitiker och ideologiskt verkande journalister gör dock sitt bästa på alla tänkbara plan. Vi översköljs just nu vid sidan av asylantströmproblematiken av klimatpropaganda, vilket bl.a. märks i antalet personer som vänder sig till KU för balanserad information – i ett slag fördubblades besöksfrekvensen i går. Glädjande.

En annan avgörande fråga i dag är är landets energipolitik, som just nu också leder rakt ner i avgrunden i en självförvållad dödsspiral. Jag tog upp detta häromveckan i KU-inlägget ”Som man bäddar får man ligga”

Efter detta har det tillkommit ytterligare synpunkter och information i media. Jag blev närmast förvånad över att man i gårdagens Rapport på SVT tog upp att den ståtliga elpanelsinstallationen längs E18 mellan Västerås och Enköping redan visat sig vara direkt olönsam. Detta var delvis p.g.a. dess komplexitet med vridbara paneler som följer solens bana. Krångel, underhåll och reparationer verkade vara vardagsmat, om man lyssnade mellan raderna.

Och ändå är hela kalaset subventionerat via de skattebaserade mekanismer som verkar. En utmärkt sammanställning redovisades nyss i Second Opinion, och bjuder till eftertanke – eller kanske kallsvett?

energis

Siffrorna är ju komplett absurda – 120 öres skillnad mellan vår absolut nödvändiga baskraft (storskalig vattenkraft och kärnkraft) och solpaneler. Det är ju mer än vad elen kostar i dag, inklusive saltade nätavgifter och skattepålagor! Men var så säker på att den obevekligt blir allt dyrare inom en nära framtid, som jag berörde i inlägget ”Som man bäddar får man ligga”.

Man tar sig för pannan – eftersom sjuklöverpolitikerna verkar tro att detta är den rätta vägen att gå – liksom man tills helt nyligen hävdade att invandringsströmmen från Mellanöstern, Afrika och Afghanistan var en ren vinstaffär?

 • Jag är ledsen att jag här tvingas ta ett exempel utanför bloggens område, men parallellen är ju så uppenbar och visar så tydligt hur inkompetenta och okunniga våra politiker tycks vara. En del förstår nog, men de vågar inte knysta av rädsla för sin fortsatta politiska karriär och den hägrande guldkantade pensionen.

I kommentarsfältet till mitt tidigare inlägg i morse tipsades vi också om Lomborgs sågning jäms med fotskinnet av två av Johan Rockströms propagandarhantlangare på SEI – läs och fundera. Jag hade tänkt skriva ”njut” – men det här är inget skämt, det är tyvärr dagens politiska verklighet. Politikerna tror på dessa substanslösa flumkarriärister som exempelvis SEI tycks vara sprängfyllt av.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Guy

  Trots att det inte var ett skämt njöt jag av läsningen. I eftertankens kranka blekhet började jag undra hur det är möjligt att nå proffessorstatus med nu redovisad inkompetens eller är det så att somliga är villiga att sälja sin ’själ’ för position makt och pengar.

  Berättelsen förskräcker.

 2. pekke

  När det gäller media så passar min kommentar från ditt förra inlägg bättre här:

  Sveriges Radio får kritik i sin rapportering från en annan politiskt het fråga.

  http://nwt.se/asikter/signerat/2015/12/01/sveriges-radio-klarar-inte-sina?refresh=true

  Man kan fråga sig hur de sköter sig enligt de egna opartiska reglerna i diverse ämnen ?

  Reglerna finns här: https://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/files/3113/14620.pdf
  Reglerna börjar på sida 17 i pdf:n ( sida 30 i ” handboken ” ).

 3. pekke

  Ja, artikeln i second opinion är värd att läsa samt kommentarerna under vilka visar hur vansinnig energipolitiken är just nu.

  http://www.second-opinion.se/energi/view/3029

 4. pekke

  Som av en händelse så slocknade centrala Stockholm.

  http://www.expressen.se/nyheter/stromavbrott-intraffat-i-centrala-stockholm/

  En liten försmak av framtida energipolitik eller … ?

 5. Lasse

  Det finns flera exempel på hur objektiva mätningar kan bedra oss.
  Den blogg som är mest aktiv när det gäller att avslöja dessa bedrägliga beteenden är denna:
  https://stevengoddard.wordpress.com/
  Förutom temperaturserier så är det Arktis utbredning och havsnivåhöjningen som de leker vetenskapare utan skrupler. Arktis havsis avtar med en mätserie som startar 1979-som av en händelse så är detta samma år som AMO har sitt minvärde. Det finns data som visar att isens utbredning var betydligt lägre ända fram tills 1976.
  Sen har vi det bedrägliga när de mäter havsnivån med två olika metoder för att visa en förändring!

 6. Allan Forsling

  En titel säger väldigt lite om trovärdigheten. Den oberoende forskningen vid våra universitet och institutioner är enligt min mening starkt urholkad.

 7. Håkan Bergman

  Lite OT, men eftersom det inte har uppmärksammats, så jag märkt det, i svenska media så lägger jag in en länk.
  http://www.politico.eu/article/denmark-a-referendum-explained/

 8. Mikael W.

  MSM/Mainstream Media = Weapons of mass manipulation

  Vi lever i lögnernas tidevarv.

  The reality = the opposite of the propaganda/PR

 9. jensen

  Sjuk-överpolitikerna är verkligen sjuka.

 10. jensen

  Lokalisationen är huvudsjälet.

 11. Lasse

  SR P1 om Kinas luftproblem just nu.
  Kopplas samman med klimatproblemen av gemene man och SR.
  Snacka om missledande reportage!
  Samma kol källa som släpper ut CO2 men med möjlig lösning som inte innebär minskad standard.
  Satsa på rening i stället för alternativa energikällor-det gjorde väst!
  Kolla här: http://aqicn.org/map/beijing/#@g/18.769/74.7613/2z

 12. Bo Carlsson

  ”Luftföroreningarna” i Kina som visades på SVT Rapport i går var vanlig dimma som förekommer överallt i världen ibland .Men visst förekommer luftföroreningar där, fast inte i det fall som illustrerades i inslaget.
  Vilket missledande propagandareportage.
  Men ingen fara, klimatmötet blir ändå ett fiasko som vanligt. Kina och Indien med flera länder går inte med på några tramsiga avtal som kan äventyra tillväxten i deras ekonomier.

 13. Christer

  Forskares främsta uppgift är inte att söka ”sanningen” – det har idag blivit allt viktigare att söka anslag eftersom tilldelade medel inte täcker alla kostnader. Och naturligtvis söker man anslag som är politiskt korrekta och självklart levererar insatsen efterfrågade resultat i svårbegripliga rapporter med avslutande – ”och vi behöver mer pengar för att undersöka X”. Rapporterna utsätts naturligtvis för ”Pal review” av kompisar i samma sits – som om det var kvalitets säkring värd namnet.

  Och som Lomberg påvisar – när det inte är lönsamt det du erbjuder marknaden då blir prio 1 att se till att det subventioneras. Och tyvärr sker det hela med ”heja-klacks journalisternas glada tillrop” – få kritiska frågor ställs och inga krav på fakta baserade underlag framförs vad man kan förstå som läsare. Det hela lär väl sluta som yttrandet som tillskrevs Thatcher – ”man får slut på andras pengar”.

 14. Lasse

  #12 Nja-dimman är svårtuggad!
  http://aqicn.org/forecast/asia/
  Men den blåser bort tills i morgon.

 15. Allan Forsling

  Från DN
  På en presskonferens på måndagen i Paris, dock inte på klimatmötet, fick Obama frågor om USA skulle stå fast vid sina klimatåtaganden när en ny president ska väljas om knappt ett år. Han avvisade klimatskeptiker som Trump med att säga:

  – Om 99,9 procent av forskarna och experterna tycker att det är viktigt och 99 procent av världens ledare, då måste också USA:s president tycka att det är viktigt.

  Ja, 99.9% av forskarna som lever på klimathotet… det glömde visst Obama att säga..

 16. Arne

  Uppfriskande med utländsk media!
  http://www.telegraph.co.uk/news/earth/paris-climate-change-conference/12025836/Paris-climate-conference-10-reasons-why-we-shouldnt-worry-about-man-made-global-warming.html?utm_campaign=Echobox&utm_medium=Social&utm_source=Facebook

 17. Ingemar Nordin

  Lasse #11,

  ”Kopplas samman med klimatproblemen av gemene man och SR.”

  Jag skulle gissa att denna sammanblandning av luftföroreningar och gasen CO2 är mycket medveten hos SR.

 18. ms

  Vindkraften klarar sig fint med relativt låga subvention ser det ut som, på sikt kommer den troligen att kunna fasas ut helt och ändå vara lönsam.

  Är inte riktigt med på hur de räknar på solpanelerna. Solcellsstödet ligger väl på 30% av investeringen (dock ingen garanti att stödet erhålls). Någon som är bättre insatt i hur de får det till att solkraft hos kommersiella aktörer subventioneras med 108 öre per kWh exempelvis?

  Kärnkraften: svårt att beräkna långsiktig kostnad per kWh när kostaden för slutförvarning inte riktigt är känd.
  Dessutom så subventioneras kärnkraften indirekt av staten. Att försäkra verksamheten gentemot den enorma potentiella skada som en terrorattack eller liknande skulle kunna ha är helt enkelt inte möjligt.

 19. Peter F

  Just sett del 2 av 4 på TV2 om smältande glaciärer. Vilken strunt. Bl a ojade man sig länge över en glaciär i Bolivia på 5000 meters höjd, tillika Bolivias enda skidort, som försvunnit på 20-talet år. Hemskt, men vänta nu. Glaciären var bara 4 hektar stor. Häpp hjärnsläpp. Jag tänker inte se de 2 återstående avsnitten. Igår hade Kunskapskanalen en underbar film om isbjörnar. Rekomenderas.

 20. Ingemar Nordin

  ms #18,

  ”Dessutom så subventioneras kärnkraften indirekt av staten. Att försäkra verksamheten gentemot den enorma potentiella skada som en terrorattack eller liknande skulle kunna ha är helt enkelt inte möjligt.”

  Tvärt om så beskattas kärnkraften hårt med krav på avsättning för ”slutförvaring”. Idag borde alternativet slutförvaring inte ens vara aktuellt. Satsa istället på gen 4 som förbränner kärnkraftsavfallet!

  Hotet om terrorattacker verkar mest komma från Greenpeace.

 21. Röda Stjärnan

  Det här är sjukt:

  Sedan elmarknaden omreglerades 1996 har energiskatten på el höjts med 203 procent, medan inflationen var cirka 21 procent. Under samma period har effektskatten ökat med 3 150 procent och fastighetsskatten för vattenkraft med 536 procent, räknat som kostnad per producerad kWh. Det här får negativa effekter på elmarknaden, menar Svensk Energi: De fiskala skatterna blir styrande, en oavsedd effekt.

  Ändå räcker inte skattemedlen till. Snacka om att politiker blivit fartblinda flera gånger om och gärna vill hantera och styra allt mer av våra pengar när de egentligen borde lägga sig i så lite som möjligt eftersom de är så fascinerande ineffektiva.

 22. JIMMY

  Härlig textbild med Tino Sanadndaji.

  Ja när man inte har kvar några fossila tillverknings jobb via lokala gräsrötter och intäkter från lastbilstillverkning eller den enda kvarvarande på Svensk mark biltillverkaren och ingen mera tankar världens högst beskattade fossil bränsle bensin diesel och inga mera fordonsskatter.

  Ja då blir det omöjligt att ge bort 240 miljoner kr till FN s ej folkvalda klimat religiösa pseudo diktat världs -regering med lånade Engelska banksläkter monopol pengar utomlads.

 23. Olav Gjelten

  Våra politiker hit och våra politiker dit. Men ett är säkert. Det är VI, svenska folket, som har röstat fram dem. Tyvärr tror jag också att de ganska väl visar spegelbilden av vad svenska folket vill ha: världens strängaste klimat- och miljöpolitik med en radikalt ändrad livsstil som innebär ett difinitivt slut på den välfärdspolitik vi haft sedan andta världskrigets dagar.
  Tillsammans med Nordkorea har vi världens mest hjärntvättade folk. Glöm inte det ni som gärna vill tro att politikerkåren är en sak och folket något helt annat. Att på detta vis inte vilja inse hur allvarligt läget har utveklat sig efter decennier med ensidig propaganda för klimat och miljö, gör det hela bara ännu värre.

 24. Guy

  Olav G # 23

  ”Våra politiker hit och våra politiker dit. Men ett är säkert. Det är VI, svenska folket, som har röstat fram dem. ”

  Nja, svenska folket har röstat på dom som ställt upp för att röstas på. Demokrati och ändå inte. Har du haft möjlighet att rösta på den/dom som kör den race du vill att skall köras, alltså åtminstone tillräckligt nära?

 25. Olav Gjelten

  Guy # 23
  Hur tror du jag gör när det är val och jag inte har andra än klimathotstroende att rösta på? Tror du att jag hjälper någon av dem så att de kan säkra sin politiska karriär med att få predika ut sitt budskap om att glaciärerna smälter som aldrig tidigare, att havsnivån snart är den att hundratals miljonstäder vid kusterna snart står under vatten med mera? Alla som lyssnar till vad politikerna själva säger kan väl inte låta bli att höra deras mantra som hela tiden upprepas: ”att klimatfrågan inte bara är männsklighetens viktigaste fråga, utan att den är ödesfrågan”. Den som trots detta röstar på dessa hjärntvättade individer måste väl göra det övertygade om att de har rätt???

 26. Thomas P

  Guy #24 ”Har du haft möjlighet att rösta på den/dom som kör den race du vill att skall köras, alltså åtminstone tillräckligt nära?”

  Det finns en hel uppsjö av minimala partier att rösta på och i värsta fall kan man starta ett själv om man har åsikter som absolut inte liknar någon annans. Det är klart, man får ingen representant i riksdagen om man är för få, men sådan är nu demokratin.

 27. Mats

  Problemet med att rösta in nya friska hjärnor är att de genast blir utfrysta av dem som redan sitter där.
  Att en nykomling försöker ändra på något som sitter i väggarna accepteras inte.
  Vi såg det på 90-talet med Ny demokrati, och vi ser det nu igen.

 28. Olav Gjelten

  Mats och Guy.
  Kan vi åtminstone vara överens om att det är uppåt väggarna fel såsom många gör: att de röstar på en politik de inte vill ha?
  Det hjälps inte ett dugg om vi gillar delar av ett partis politik när samma parti hela tiden säger att klimatfrågan är ödesfrågan och att vi radikalt måste ändra vår livsstil för att rädda planeten. Då faller det eventuellt ”goda” med partiet pladaskt åt h-e.

 29. Mats

  Olav #28: Jo, det är riktigt. Man måste försöka påverka, det håller inte att bara klaga utan att göra något.

  Såg för övrigt en del av in slaget på SVT som Peter #19 skriver om. Typiskt nog så åkte de i ett flygplan medan de mässade om klimatförändringar… Snacka om självmål!

 30. Guy

  Mats, Olav

  Det är inte enbart fråga om politikerna utan också tjänstemännen (eller heter det tjänstehennen?). Finansministern i Finland svarade på frågan om han läst en utredning med att han läst sammandraget. Så vad behövs den 800 – 1000 sidiga rapporten till? Det räcker med att skriva ett sammandrag för ingen läser mer än det.

  En annan tjänsteman på radion sade sej var tveksam till en ny koldioxidmätare som man kan räkna sina personliga utsläpp med. Samtidigt meddelade han att han minskat på sin köttkonsumtion??

  Samma rapport meddelade att om du stänger av din dator när den inte används så sparar du 2kg koldioxiekvivalenter per år men om du använder bilen till jobbet varje dag så är dina utsläpp tiofaldiga???? hjärnsläpp?

  Jag har aldrig begripit mej på att vi minskar våra utsläpp med att äta mindre kött. Jag tycker systemet är perfekt med djur som äter sådant vi inte kan använda till föda och omvandlar det till föda åt oss.

 31. CecilB

  Mats #27:

  Jag vill minnas att;

  När människan ser en låst ståldörr ser den ingen utväg och ger upp.
  Medans råttan inte ser den som ett hinder och stångar sig blodig.

  Vi behöver en råtta bland politikerna. Ett skjutjärn som inte ruckar på sig. Jag vill inte rösta på honom, men Åkesson är en bra Tomas P i riksdagen

 32. Mats

  Guy #30: det är inga politiker som läser dessa stora rapporter. De läser bara sammanfattningarna som någon underhuggare gör.
  Därmedt kan man säga att underhuggarna har god möjlighet att påverka, utan att synas…