Byar drivna av förnyelsebar el

simris eon

För några år sedan (2017) gick Eon https://www.eon.se/om-e-on/innovation/lokala-energisystem/vi-foernyar-simris  ut med buller och bång och skulle göra den lilla skånska byn Simris helt försörjd med förnyelsebar el var femte vecka. Eon fick 17,5 miljoner av staten i bidrag. Det gick inte helt enligt planen utan man var tvungen att koppla in sig betydligt oftare på det allmänna nätet, i synnerhet vintertid. Vi förutspådde problemen här https://klimatupplysningen.se/elbolaget-eons-o-driftsanlaggning-med-solceller-och-vindkraftverk-simris/ .

Men skam den som ger sig. ”Jag brukar säga att jag ser avslutet på Simris som en början snarare än ett slut.” säger Eons dåvarande projektledare Jörgen Rosvall i maj 2021. ” – Jag brukar säga att jag ser avslutet på Simris som en början snarare än ett slut. Vi har tagit våra erfarenheter vidare i olika projekt, både EU-finansierade och kommersiella …” https://byggkoll.byggtjanst.se/artiklar/2021/maj/lyckat-forsok-med-odrift/

Om det blivit någon uppföljning till Simrisprojektet vet jag inte. Jag har åtminstone inte sett något sådant. Kanske tog de skattesubventionerade medlen slut? Kanske kan man lugga lite mer pengar från EU i stället?

Nåväl, Sverige går inte alltid före helt ensamma. Simris var ju ”lyckat” i det solfattiga Sverige. Hur mycket mer lyckosamt borde det då inte vara i Indien, där det ju är stark sol nästan jämt? Åtminstone dagtid.

indisk solel

Men nej.

Daily Caller https://dailycaller.com/2022/05/15/greenpeace-solar-farm-india-cattle-shed-renewable-energy/  har en kritisk artikel med rubriken: ” FRÅN SOLGRID TILL BOSKAPSSKJUL: Hur Greenpeaces dröm om en soldriven by föll sönder på bara några år.”

De summerar innehållet:

  • Ett Greenpeace-finansierat solenergiprojekt i Indien har blivit helt nedlagt bara år efter att det byggdes, enligt lokala medier.
  • ”När den här solfarmen lades ner var det främst av två skäl”, säger Vijay Jayaraj, en Indien-baserad forskare. ”Den ena är kostnaden för kraften och den andra är tillförlitlighet.”
  • ”Ingen använder solenergi längre här,” sa Ravi Kumar, en lokal butiksägare, till ett Indien-baserat nyhetsutbud.

Nu är byn uppkopplad till det vanliga nätet vilket drivs av kolkraftverk.

Simris och den här indiska byn är bara ett par exempel på hur gröna utopister startar olika förnyelsebara projekt runt om i världen. Alla med samma nedslående resultat. Varför?

Den gröna industrin drar in massor med medel från enskilda donatorer, från stater, från EU och USA, och från FN med sin gröna fond. Det är själva affärsidén bakom alla dessa entusiastiska projekt. Att misslyckas är riskfritt för denna industri samtidigt som de ger dem både nya medel och fjädrar i hatten.

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Ann Löfving-Henriksson

    Den obevekliga verkligheten förstörde än en gång ett lysande projekt. Korrosion, smuts och så de eviga problemet med batterierna som tog slut efter bara några år. En liten livscykelanalys hade varit välkommen, men så dags var intresset för projektet slut.
    Tack för upplysningen.

  2. Stefan Eriksson

    Det är därför jag tänker (ibland) att jag skall börja ”odla” kakao här mellan Vänern och Vättern.
    Det är ju förstås helt utsiktslöst, men ibland verkar det vara en av förutsättningarna för att håva in feta bidrag från vår välmenande statsapparat.

    Opium är vad jag förstår lite kontroversiellt bland nomenklaturan i Bryssel.
    Bättre då med kakao.

    Men som sagt; ju hopplösare, desto bättre.

  3. Ulf

    Vad gäller vindkraft tillåter huvuddelen av media vilka lögner somhelst, speciellt de ifrån vår regering. Frågan är varför?
    https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/s-ar-mastare-pa-att-skruva-verkligheten/?referrer=rotator-item-1

  4. Magma

    Jag har faktiskt hittat och tagit till mig ett grönt energiprojekt som jag uppfattar lyckat – åtminstone sedan jag avgränsat, eller kanske snarare riktat om, utvärderingen en smula – dock enbart positiva erfarenheter.
    Och det handlar om att spara energi genom att isolera torpet och vårt uterum med hampa.
    Idéen fick jag från min dotters gymnasiearbete där hon gjort en inventering av de olika sorterna av isolering som marknaden erbjuder.
    Det jag var tvungen att avgränsa var kostnaden för inköp och enkelheten att lägga – dock inga orimliga avsteg för ett mindre projekt. Kostnaden då, för en 4 till 5 år sedan, cirka den dubbla mot mineralull (transport från Tyskland inräknat). Svårigheter att lägga var framförallt för att den är otroligt motståndskraftig mot en vanlig kniv när den skall anpassas till utrymmet i väggen – finns dock elektriska knivar som jag tyvärr inte hade tillgänglig vid tillfället.
    Största fördelen mot mineralull är att den absorberar och leder ut fukt som av någon anledning kondenserat i ett hus där ventilation och intermittent uppvärmning inte medger invändig ångspärr.
    Största fördelen mot andra ”gröna” isoleringsmaterial är att den inte behöver brand-dämpande tillsatser och att småkryp inte trivs i den.
    Isoleringsförmågan är ungefär som (något lägre) än mineralull.
    I övrigt har jag svårt att identifiera något lyckat så kallat grönt projekt, och det mest tragiska är som jag ser det den mängd ”gröna” projekt som när de granskas är helt kontraproduktiva på så sett att de skadar naturvärden och samhälle mer än traditionell teknik.
    Att det forskas och byggs pilotprojekt för att pröva teknikens gränser är naturligtvis enbart positivt – men att rusa kors och tvärs genom att bygga ut elintensiv industri och samtidigt rasera tillförlitlig elförsörjning är såpass hål i huvudet att jag verkligen hoppas att svenska folket uppmärksammat tokigheterna innan det är dags för val till riksdag.

  5. Sören G

    Man ska ställa om klimatet. Klimatomställning pratar man i medierna om. Man måste ställa om påstås det. Men det det handlar om är energiomställning.
    Hur ställer man om klimatet? Minskade utsläpp koldioxid kanske har någon liten påverkan på temperaturen på lång sikt. Men är det i så fall negativt? Ovädren blir inte fler i alla fall.
    Ordet klimatomställning används för att man då kan skrämmas med att negativa konsekvenser kan uppstå någon gång.
    Grunden är väl miljörörelsens kritik av industrisamhället som enligt dem ska avvecklas till förmån för hemmasnickrande och egna kolonilotter,

  6. Håkan Bergman

    Sören G
    Om bara viljan finns så kan man alltid hitta nåt negativt med ett varmare klimat.
    https://www.theguardian.com/environment/2022/may/20/global-heating-cutting-sleep-study-health-impacts
    För åtminstone på våra breddgrader vågar jag sätta en slant på att ljuset betyder mer än värmen för minskad sömn. Speciellt tidiga mornar när man väcks av ljuset kan det vara svårt att somna om och få den där extra sömnen, då tar man på en ögonmask och snor åt sig ett par timmar extra sömn. 10,8 minuter missad sömn om man går från -25⁰ till 30-35⁰ C, katastrof!

  7. #4
    En myt att ”organiska” isoleringar skulle vara mer ”klimatsmarta” än spunnet återvunnet glas eller diabas, som vi har närapå oandligt av.
    Vilket även domstolen konstaterar.

    https://swedisol.se/aktuellt/pressmeddelande/ny-dom-fastslar-forbud-av-uttalanden-om-klimatprestanda-malet-mot-hunton-om

  8. Magma

    #7
    Jag var kanske otydlig … jag har aldrig inbillat mig att hampa är ”klimatsmart”, och jag inbillar mig inte att jag över huvud taget kan påverka klimatet … fördelen med en isolering av hampa är att framförallt gamla hus som inte hålls kontinuerligt uppvärmda mår bättre av en isolering som kan leda ut kondenserad fukt – vilket en mineralull inte klarar.
    Ett äldre hus får en energibesparing med betydligt mindre risk för mögelproblem på grund av att kondenserad fukt leds bort på ett naturligt sätt med hjälp av hampan.
    Hållbart underhåll av äldre fastighet … något i det lilla.

  9. Sigge

    Om det finns elnät i närheten så är det ju billigare att ansluta mot det än att skaffa anläggning med solceller batterier och växelriktare.

    En familj som jag känner bor lite för långt ifrån elnät för att det skall vara värt att dra fram el dit. I minst 50 år har det haft ett eget elverk med först bensindrift och senare dieseldrift. När familjen flyttade dit för c:a 15 år sedan så fanns där ett elverk på 10-15 kVA 3-fas som drevs av liten dieselmotor. De undersökte vad det skulle kosta att få fram el, men insåg att de skulle kunna köpa mycket diesel för de 600-800 tusen som det skulle kosta att dra fram el.

    Det första som de gjorde när de flyttade dit var att skaffa batterier och växelriktare så de inte behövde ha dieselaggregatet igång så mycket. Efter det så har de skaffat solceller och utökat batterikapaciteten. Min bedömning är att de har c:a 100-120 kvadratmeter solceller.

    Det har kostat 200-300 tusen

  10. Claes Forsgårdh

    Go Green, Go Broke gäller förstås inte bedragarna som lurar oss andra på pengar, men för oss skattebetalare är det ett faktum. Undrar hur länge det finns pengar för den gröna omställningen/vansinnet??

  11. Sören Gustafsson

    För att lättare få folk att förstå och lyssna avseende klimatdebatten kan man framhålla att debatt i alla lägen ( svårt att argumentera emot ) bör främjas. Vad innebär ett varmare eller kallare klimat – positiva effekter – negativa effekter ( positiva effekter av någon grads förhöjd temperatur och positiva effekter av ökad halt koldioxid i atmosfären är ju ganska uppenbart ). Konsekvensanalys bör alltid göras inför alla beslut som tas vad det än gäller här i världen och absolut bör det göras innan man tar beslut i omställningar för klimatet. Förstår folk att omställningar inte har någon påverkan på klimatet men en oerhörd påverkan på ekonomi och välfärd i negativ riktning bör väl en och annan polett ramla ned ytterligare. Om man tar debatt med folk på det här sättet i en sansad ton kanske en förändring kan ske i klimatdebatten😊.

  12. Karl Erik R

    #7 och #8 Johannes & Magma

    Isolering bestående av organiska material som träfiber har väl samma effekt som annat trä som byggs in i hus, t ex skivor av träfiber. Så länge huset står kvar så är kolet bundet och borttaget från cykeln. Som vi vet har det ingen betydelse för väder eller klimat.

    Den stora fördelen är dess förmåga till fukttransport, särskilt viktig i hus som kallställs under vintern.

  13. Sigge

    # 11 Sören Gustavsson

    Ska man bli betrodd i en debatt så ska man definitivt inte ljuga. De flesta i det här landet känner till att klimatet har blivit varmare. En person som i en debatt påstår att det inte är så blir då inte trovärdig.

  14. # 13 Sigge. Underbart varmt i Luleå idag. Det tackar jag grävseminariet ( 500 journalister) om varit i Luleå fredag och lördag. Med klimatet i fokus. Värme skrämmer inte mig Sigge. Skrämmer det dig ?

  15. Sören Gustafsson

    ”13 Sigge” Det är vedertaget att temperaturen på, i och runt vår planet varierar cykliskt. Hur som, jag menar att man alltid bör göra en analys av läget och därefter vidta åtgärder. Konsekvensanalys. Jag tycker inte att man skall ljuga. Sanning och demokrati är för mig viktigt vilket det inte alltid verkar vara inom klimatalarmismen.

  16. #7
    Jag fick en ide. Nu har ju faktiskt en domstol lagts sig i en klimathetsfråga och dömt till dess nackdel.

    Förslag: Vi bildar en miljöorganisation och skaffar oss överklaganderätt för allt som berör miljön och klimat, dvs vindkraft, stora energiparker osv.
    Här är villkoren:
    * ha till huvudsakligt ändamål att tillvarata naturskydds- eller miljöskyddsintressen eller enligt sina stadgar har till ändamål att tillvarata friluftsintressen,
    * inte vara vinstdrivande,
    * ha bedrivit verksamhet i Sverige under minst tre år, och
    *ha minst 100 medlemmar eller på annat sätt visa att verksamheten har allmänhetens stöd.

    På så sätt får vi skapat fram en icke existerande kvävd debatt och lyft in klimatfrågan i domstol.

    Vad vänta vi på?

  17. Johannes #16,

    Har du någon länk?
    Klimatrealisterna är en miljöorganisation. Bland klimat- och miljöbloggarna har vi legat etta i Sverige i många år. Vi är icke vinstdrivande. Vi har funnits i Sverige långt längre än tre år. Men de flesta av våra medlemmar är, skulle jag gissa, naturvetare och ingenjörer.

    Vem kan något om att driva saken i domstol?

  18. Adepten

    #16 Johannes
    Bra idé 🙂 Enligt liknande modell som https://xn--auroramlet-75a.se/ ?

  19. Fred

    Att de hade ”ö-drift” var femte vecka, vad innabär det? Att de under ett dygn klarade sig på sin vindkraft, solkraft och sitt ”fossilfria” elkraftverk? Hur kan något sånt fiasko anses vara ett lyckat projekt? Var inte förväntningarna högre än så? Jag anser att de ljuger rakt ut om dess förträfflighet. Nu har de även tagit bort ”kontrollrummet” där man såg att elnätet krävdes större delen av dygnet.

  20. Vi får väl hjälpas åt, Jag brukar driva fastighetsfall vid sidan av. Meningen är att synas och låtas och sätta käppar för vansinniga megaprojekt eller den där vätgascontainern runt hörnet.

    Sakägare miljödomstolarna:
    Kap 16;13
    13 § Överklagbara domar och beslut om tillstånd, godkännande eller dispens enligt denna balk, om upphävande av skydd av områden enligt 7 kap. eller om tillsyn enligt 10 kap. eller i sådana frågor enligt föreskrifter som har meddelats med stöd av balken, får överklagas av en ideell förening eller en annan juridisk person som
    1. har till huvudsakligt ändamål att tillvarata naturskydds- eller miljöskyddsintressen,
    2. inte är vinstdrivande,
    3. har bedrivit verksamhet i Sverige under minst tre år, och
    4. har minst 100 medlemmar eller på annat sätt visar att verksamheten har allmänhetens stöd.

    Rätten att överklaga enligt första stycket gäller även om överklagandet enbart avser ett villkor eller en annan bestämmelse i domen eller beslutet och även om domen eller beslutet är resultatet av en prövning enligt 22 kap. 26 §, 24 kap. 2, 3, 5, 7, 10 eller 13 § denna balk eller en prövning enligt 7 kap. 13, 14 eller 16 § lagen (1998:812) med särskilda bestämmelser om vattenverksamhet. Rätten att överklaga enligt första stycket gäller dock inte domar och beslut som rör Försvarsmakten, Fortifikationsverket, Förvarets materielverk eller Försvarets radioanstalt.

    Den som vill överklaga med stöd av första eller andra stycket ska göra det innan tiden för överklagande har gått ut för parterna och sakägarna. Lag (2018:1407).

  21. #19
    Uffamej vilken hemsk indoktrineringsorganisation.
    Så j*vla lågt att skyffla barn framför sig.

  22. Om någon har funderingar på att starta firman Svindel & Båg, Ekologisk Isolering, ska jag gratis ge ett dräpande argument använt av alla franska företag i branschen, och de är många.

    Defasage (egen översättning av franska déphasage) ! Kort och något förenklat innebär det att den termiska isoleringen av ett hus dimensioneras så att det det tar 12 timmar för solvärmen absorberad av väggens utsida under dagen att nå insidan av väggen, liksom att det tar 12 timmar för nattkylan att nå insidan av väggen, d.v.s på dagen när det riskerar bli för varmt innomhus. Detta är ett fenomen som endast förekommer vid användandet av ekologiska organiska isoleringsmaterial, under förutsättning att dessa kostar minst tre gånger mer än motsvarande mineral-eller glasull. Som bonus får köparen av sådan isolering många, många godhetspoäng i ekologiskt medvetande och ansvarsfullt praktiskt handlande.

    Konceptet tillåter god vinsmarginal eftersom både beräkningen av isoleringsbehovet och det eventuella montaget av isoleringen faktureras. Beräkningen är komplicerad eftersom värme och kyla sprider sig med olika hastigheter genom väggen och blir därför dyr, vilket den ekologiskt välupplyste kunden har full förståelse för.

    https://fr.wikipedia.org/wiki/D%C3%A9phasage_thermique

  23. Karl Erik R

    #17 Ingemar Nordin

    Jag tror att föreningen ska ha:

    1. En av medlemmarna utsedd styrelse
    2. Hållit protokollfört årsmöte.

    Årsmötet kan ha genomförts via Teams. Behöver inte ha varit fysiskt.

  24. Karl Erik #23,

    Vi har haft årsmöten varje år, helt enligt reglementen. Nästa årsmöte är den 7/6 kl. 18.00. Men du måste vara medlem för att medverka. Det är både fysiskt och per Zoom.

    Kontakta vårt kansli:
    Lena Krantz
    Klimatrealisterna
    Urvädersgränd 6A
    116 46 Stockholm
    lena.m.krantz@gmail.com
    073 355 52 45

    Styrelsen finns på vår hemsida: https://klimatupplysningen.se/om-oss/stockholmsinitiativetsstyrelse/

  25. #24 Ingemar

    Hur många medlemmar?

  26. Anders

    Detta med att driva energi/miljöfrågor i domstol är helt rätt väg att gå. Men det brådskar nog, då det från grönmögelfolket säkert lobbas stenhårt på att ”klimatanpassa” även de instanserna. Det är nämligen Regeringen som utser domare och tekniska råd, som icke-jurister kallas i MMD och MÖD.

  27. Johan Tisell

    # 17

    Jag driver en juristbyrå och är regelmässigt ombud för sådana föreningar i fråga om strandskydd. Jag har haft flera prejudicerande mål i MÖD.

    Reglerna finns i 16 kap. 13 § miljöbalken.

    En av mina senaste framgångar:
    https://www.domstol.se/globalassets/episerver-forms/domstol/markochmiljooverdomstolen/avgoranden/m-3737-20-dom-2021-01-22.pdf

  28. Hans H

    #12 Karl Erik R

    Är ok med cellulosaisolering i gamla hus som kallställs under vintern där t ex ett mycket vackert gammalt trägolv vill bevaras.

    En förutsättning är att tillräcklig uttorkning hinner ske så att inte en successivt högre halt nås.

    Men badrum bör ångspärras totalt och köksdisciplin vad gäller kokning vid spisen råda vår och höst samt ventilationen vara adekvat. Går lätt öka halten i väggarna annars!

    Läste du mitt sista inlägg om Skallenlagret?

  29. Lars Kamél

    Simris och El Hierro är två exempel på att det inte fungerar med ”förnybara” energislag för att förse samhällen med nödvändig el. De kan kallas fiaskon, fast det går inte de ansvariga med på.
    Trots dessa ständiga fiaskon, vill de klimathotsreligiösa pröva igen och igen, på andra ställen. Vilket påminner mycket om socialisterna. Trots att socialismen ständigt misslyckas överallt där den prövas, vill socialisterna pröva igen och igen, i förhoppningen om att det någon gång ska fungera.
    Förmodligen är det ingen slump att klimathotsreligiösa och socialister har samma felaktiga idéer.

  30. Göran A

    Om man studerade den energi som producerades av vindkraftverket i Simris kunde man se hur de fluktuerade hux flux. En minuten 80 % av märkeffekten och några minuter senare 5 % och sedan några minuter senare 30 % för att fall till 10 % och till 50 % osv.

    Hur bygger man leverans av det? Hur håller man frekvensen med den variationen?

    Förmodligen skulle det krävas minst fem vindkraftverk i Simris som laddar ett batteri och batterier levererar el till en motor som driver en generator som levererar energi till konsumenterna. Är detta rationellt? Hur motiverar miljömupparna detta enorma slöseri med resurser?

    I årtionden har industrin rationaliserat sina produkter så att de kan använd mindre och mindre mängd material och bolag som ABB har forskat på hur de man minska förluster av distribution av elenergi. Nu ska vi gå åt motsatt håll; mer material och minskad verkningsgrad.