BRICS, den geopolitiska maktkampen och CO2

BRICS

Redan idag utgör BRICS 41,5 % av världens befolkning, står för 26 % av BNP och 44 % av koldioxidutsläppen. Kina själva 31 %. Redan för 20 år sedan beskrev ekonomen Jim O’Neill, Goldman Sachs, att den här gruppen med snabbväxande ekonomier gemensamt skulle dominera den globala ekonomin 2050.

Efter BRICS möte i Sydafrika nyligen står det klart att  gruppen kommer att utökas med Argentina, Egypten, Etiopien, Iran, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten. Andelen av jordens befolkning växer då till cirka 46%.  Mer än ytterligare tio länder står i kö för att bli medlemmar. Världen delas allt tydligare i  två block. FN väger allt mindre.

BRICs utvidgat

Kina trycker på BRICS-gruppen att bli en rival till G7-länderna. Efter Rysslands uteslutning blev G8 reducerat till Frankrike, Italien, Japan, Kanada, Storbritannien, Tyskland och USA. EU deltar också med representanter. Ordvitsen ”a wall of BRICS”,  i bilden ovan, ska vi ta bokstavligt. Syftar på  att världen delas med en ny, men symbolisk, (kinesisk) mur av tegelsten. (eng. brick)

Det är ingen slump på vilket sätt de nya länderna förstärker det kinesiska teamet. Kina dominerar redan tillgångarna för kritiska råvaror nödvändiga för omställningen bort från fossila bränslen i vår del av världen. En omställning som dels är högsta politiska prioritet, dels är både omöjlig att genomföra och genererar förödande omställningskostnader för de aktiva länderna i G7. Med större delen av världens oljeproduktion i laget plus den nya transportleden genom egna territorier, är det hög tid hos oss att vakna. Kinas grepp om planetens resurser stärks på både kort och lång sikt.

En gemensam hållning gentemot Kinas växande makt samt åtdragna tumskruvar och sanktioner mot Ryssland. Det var vad som stod på agendan när världsledare samlades till G7-toppmöte i japanska Hiroshima tidigare i år.

Vid mötet i Johannesburg var inte Putin med eftersom han är efterlyst av  Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag. Ryssland representerades av utrikesminister Lavrov.

Vi är övertygade att jakten på koldioxid är meningslös, men har potential att skada oss allvarligt. Här försöker vi sätta den i ett bredare globalt perspektiv.

Den mänskliga civilisationen bör i det här sammanhanget betraktas över några tusen år. För 3000 år sedan var Kina den mest högtstående kulturen på planeten Jorden. Sedan skiftade det till Europa, som spred den vidare till Nordamerika.

Det är inte av någon högre makt givet, att världsordningen kommer att vara oförändrad för all framtid.

Maktpolerna som dragkampen står mellan är USA och Kina. Ekonomisk makt och vapenmakt. I kraft av sin vapenmakt har USA efter världskrigen utgjort världspolis. Kina har i kraft av sin industriella utveckling försett världen med billiga konsumtionsvaror. Ryssland gör med sin olja och gas anspråk på att vara en stormakt, men är industriellt mindre utvecklade.

Det är ett klassiskt begrepp att inget är bättre än en gemensam yttre fiende för att hålla ihop folket. Romklubbens deklaration att utnämna koldioxiden till den rollen har i alla fall spelat någon roll för utvecklingen i vår åttondel av världens folk. Globalisterna har länge, och med kulmen i Paris 2015, agerat efter den planen. Understött av världens största kapitalägare.

BRICS-ländernas avoghet mot USA är det mest gemensamma de har. Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika är annars en spretig samling med avseende på samhällssystem och kultur.

Det går inte att blunda för att den rådande geopolitiska ordningen knakar i fogarna. Putin behövde kriget mot Ukraina för att utvecklingen i Ryssland aldrig närmar sig västländernas välstånd. Ryssarna är sedan tsartiden vana att ledas av en stark man.

Janerik Larsson: Undret i Kina finns inte mer | Janerik Larsson | SvD Ledare

Xi Jinpings maktposition har stärkts och han kan sitta länge om han levererar. Den kinesiska statskapitalismen ser inte längre ut som den framgångsmodell den varit. Planekonomi och politisk styrning tar ut sin rätt även i Kina nu. Havererad bostadsmarknad, skuldkris i en skala som inte staten kan hjälpa medborgarna med. Samt en demografisk situation orsakad av ettbarnspolitiken.

Den nya Sidenvägen – Klimatupplysningen

BRICS-länderna vill bryta dollarns dominans som världsvaluta. Olja har på ett eller annat sätt varit roten till krig och konflikter i mer än hundra år. Med Saudiarabien / Iran / Ryssland/Förenade Arabemiraten svarande för en betydande andel av världens oljetillgångar är det en snabbt växande maktfaktor.

Kina har med ekonomisk list länge skaffat sig hubbar längs den ”Nya Sidenvägen”. Djuphamn i Lysekil hann vi vakna innan den blev verklighet. Vindkraft i Sverige – där slumrade vi. Ministern såg inga problem med det.

Nu planerar BRICS-länderna en ny rutt via Iran,  vilket passar utmärkt in som del i Nya Sidenvägen.

sidenvag ny

Nu börjar du kanske undra vad det här har med koldioxid att göra.

Att bygga ekonomisk tillväxt och ökat välstånd och samtidigt eliminera fossila bränslen finns ingen realistisk lösning på i de tidskalor som diskuteras.

Här går en skarp gräns mellan den åttondel  (ca 12%) av världen vi tillhör och BRICS-ländernas 46% med de tillkommande länderna.

På vår sida satsar vi obegränsat med resurser på att eliminera koldioxidutsläpp från fossila bränslen i en infantil plan att ersätta dem med vind- och solkraft. Det går visserligen trögt men vi bygger i FN-regi fonder för att hjälpa fattiga länder för att skaffa sådan energi för sin utveckling och också förse dem med kompensation för skador, som klimatförändringarna sägs vara skyldiga till. Underförstått vi är skyldiga till. Världsbanken stoppar investeringar i fossila projekt, vilket hänvisar dem till Kina för att bygga billig kolkraft för sin utveckling ur fattigdom.

utslapp CO2

Kina däremot bygger nya kolkraftverk i en rasande takt. Verk som kommer att vara kvar i drift långt efter 2060 när de säger att de ska vara koldioxidneutrala. Deras utsläpp ökar hittills 2023 med i en årstakt av 10%, så då kommer de att sätta nytt rekord igen.

Asian Development Bank visar större förståelse för dessa länder och Kina bygger gärna kolkraftverk åt dem. Kina visar sig som en bättre kompis och har skaffat sig inflytande i Afrika, som förser världen med metaller, som vi måste ha för ambitionen att rädda planeten från klimatkatastrof. Förblindade av koldioxidens domedagsprofeter.

kina kolkraft

Om vi fortsätter resonemanget med färdriktningen med två maktblock i världen, Västländerna inklusive Japan versus BRICS, så förväntas USA med dollarn i det perspektivet vara viktigast för den ekonomiska stabiliteten i världen.

Frihandel är en viktig faktor för ekonomisk tillväxt och ökat välstånd. Den har också förutsetts ha en fredsbevarande kraft. Rysk gas har gett den visionen en rejäl törn. Det finns där en obehaglig koppling över blockgränsen. Kina äger en rejäl andel av US statsskuld.    11,6 % av utlandsskulden. Man kan kallt konstatera att amerikanerna konsumerat billigare varor från Kina med pengar som Kina lånat ut. Som att knarkkartellerna skulle låna ut billiga pengar till knarkare. Och vi tror oss veta hur ödmjukt de sedan ber knarkaren betala. (859 miljarder USD jan 2023). RoRo-fartygen angör Kaliforniens hamnar fullpackade och återvänder tomma. I längden en ohållbar handelsbalans.

BRICS har en gemensam nämnare utöver USA-antipati. De  jagar inte koldioxid annat än med läpparnas bekännelse. De svarar nu för 44 % av de globala utsläppen. (Jämför Sverige 1 promille! EU 7,9 %). De offrar inte sin ekonomi och välståndsutveckling på förödande kostnader för en utopisk grön omställning. I EU och USA kör vi på utan hänsyn till proportioner, kostnader eller förståelse för att gröper man ur produktiviteten förlorar man konkurrenskraft jämfört med de som kör på och tänker att klimatet tar vi sedan.

Det skulle förvåna om det här gänget, med Ryssland som ordförande nästa år i staden Kazan, är speciellt angelägna att stötta några sanktioner mot Ryssland.

Är vår åttondel av världens folk tagna på sängen? Kinas plan med asiatiskt tålamod är inget nytt. Att de samlar vänner för en ny världsordning kanske överraskar. Åtminstone fortsätter vi agera som om ingenting hänt.

Loss- and damage-fonden väntas väl huvudsakligen betalas av oss. COP 27 i Sharm el Sheikh aviserade behov av 10 000 miljarder USD/år för klimatåtgärder. Den gamla Green Climate Fund skulle samla i sammanhanget blygsamma 100 miljarder USD/år och det har gått sådär. Gemensam nämnare är att ”vi skyldiga ska betala”. Och med det menas inte BRICS.

USA har sin Climate Action Plan. Den undergräver metodiskt ytterligare deras redan bräckliga ekonomi på vägen mot nästa hot om statlig bankrutt och ännu en höjning av skuldtaket i sista momangen. Vi i EU hyllar oss själva för att Fit for 55 nu är avtalat och till delar lagfäst. Det innebär ogenomförbara mål för koldioxidreduktion och är förenat med gigantiska kostnader. För svensk del tror vi på Lomborgs beräkning och då blir det översatt cirka 300 miljarder /år framöver. (5 % av BNP).

Det är dags att kanske yrvaket vakna upp och efter förmåga hantera den baksmälla som redan är oundviklig. Vi har gått vilse för länge.

För svensk del, som ärat sig själva för ledartröjan, har vi glidit ut på svag is. Regeringens snabbutredare för hur vi ska klara Fit for 55, professor John Hassler, har i och för sig oroande utgångspunkter om klimatvetenskapen. Han har ändå meddelat ett par insikter. Reduktionsplikten bör vi slopa. Allt vad gäller klimatpolitik är verkningslöst utan en total global uppslutning skriver han i en publicerad rapport.

Vilket knappast kommer att ske. Det är bara för syns skull på BRICS agenda. Ännu mindre med de nya medlemmarna 2024.

Låt oss runda av med en allegori lånad av Mats Skogkär, Bulletin.

”Föreställ er följande fridfulla scen: Per Bolund i en segelbåt, ett hav, en loj vind. Blå himmel med enstaka molntussar. Vid horisonten en skog av majestätiska vindkraftverk vars gigantiska, långsamt roterande rotorblad har en närmast sövande inverkan på språkröret där han sitter vid rodret.

Plötsligt väcks Bolund ur sina gröna dagdrömmar. Det känns kallt och blött om fötterna. Till sin fasa ser han att vatten forsar in i båten. Samtidigt blir Bolund varse att han inte är ensam i sin farkost. Han har sällskap i båten av en kompakt man i övre medelåldern, iförd välsittande mörk kostym, vit skjorta och röd slips. Mannen i kostymen är påtagligt lik den kinesiske presidenten Xi Jinping.

Konstig klädsel för en ledig dag på havet, hinner Bolund tänka, medan han med flackande blick desperat söker efter öskaret. Förgäves. Språkröret börjar istället förtvivlat ösa ut vatten med en tesked han hittar på botten i båten.

Nu visar det sig att öskaret inte alls är borta. Det är mannen, märkligt lik Xi Jinping, som tagit det. Men istället för att ösa ut vatten öser mannen in vatten i båten med kraftfulla rytmiska rörelser.

Ovanstående tablå är en allegori. Segelbåten är Jorden. Vattnet som forsar in är växthusgaser. Bolunds tesked är svensk klimatpolitik. Mannen med öskaret är Kina, och det han öser in i båten är utsläppen från kinesiska kolkraftverk.”

Med fakta på fötterna borde vi alla i vår åttondel av världens folk känna oss både blöta och kalla i strumplästen.

Evert Andersson / Mats Kälvemark

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Magma

    ”Kinas plan med asiatiskt tålamod är inget nytt. Att de samlar vänner för en ny världsordning kanske överraskar.”

    Det borde emellertid inte överraska då det varit tydligt under lång tid, däremot så verkar det inte vara många i västvärlden som velat se det – möjligen för att deras strategi gett oss billiga produkter och att många svenskar, och för den delen många andra i väst, kunnat skapa rikedom genom att importera billigt och idka handel …
    I det korta perspektivet till synes en bra affär – i ett längre perspektiv någonting som bidrar till kunskapsöverföring, kapitalöverföring och maktöverföring – samtidigt som svenska politiker kunnat skapa en fiktiv bild av att vi är ett rikt land för att allmogen (vi) har haft råd att handla billigt …

    Framförallt skall vi vara medvetna om att det inte är någonting som ”bara har hänt”, och inte heller någonting som har hänt på grund av en medveten svensk ”strategisk plan” – däremot så kan vi vara ganska säkra på att det ligger en långsiktig strategisk kinesisk plan bakom skeendet …

  2. Lars Cornell

    Det var en kraftfull drapa. Må den väcka alla sovande journalister.

  3. Anders

    Extremt bra tänkt och skrivet!
    #9 LC. Önskvärt men osannolikt eftersom de då måste börja tänka 😉

  4. pekke

    Tackar för den artikeln.
    BRICS kommer köra över västs klimatambitioner.

    Den lilla anekdoten om Sverige( Bolund) och Kina( Jinping ) i ” klimatbåten ” skulle nog tecknas som en bild att visa upp för folk så att de begrep hur omöjligt Sveriges ” klimatarbete ” är så länge många stora länder gör tvärsom, det kostar bara enorma summor som kunde användas annorlunda.

  5. Göran

    ” Putin behövde kriget mot Ukraina för att utvecklingen i Ryssland aldrig närmar sig västländernas välstånd.”

    Verkligen ett högintellektuellt påstående. Något annat kan inte förväntas av en journalist på SvD.

    En anledning till att Putin är en ledare som är långt mer populär bland befolkningen än någon ledare i västvärlden är att under hans tid har Rysslands välstånd hela tiden ökat och fortsätter att öka.

  6. Claes-Erik Simonsbacka

    Den serbiske underrättelsechefen Aleksandar Vulin har föreslagit att landet ansöker om att ansluta sig till BRICS-blocket av stora tillväxtmarknadsländer snarare än att sträva efter EU-medlemskap. En ny undersökning tyder på att många serber skulle föredra detta val. 

    Vulins förslag följer en liknande uppmaning från Milorad Dodik, president för Republika Srpska i Bosnien och Hercegovina, om att Bosnien ska gå med i BRICS, som nyligen meddelade att det expanderar för att ta emot sex nya medlemmar. 
    Båda politikerna har länge förespråkat närmare band för sina respektive länder med Ryssland – en av de fem ursprungliga medlemmarna i BRICS – snarare än med västländer. De har också båda blivit sanktionerade av USA. Vulin sanktionerades i juni, där USA anklagade honom för inblandning i korrupta aktiviteter som underlättade Rysslands elakartade aktiviteter i regionen. Dodik sanktionerades 2017 och igen 2022. 

    Den serbiska regeringen har strävat efter ett EU-medlemskap, men entusiasmen har avtagit i takt med att anslutningsprocessen har dragit ut på tiden. En undersökning av New Third Way publicerad av Srbija Danas den 28 augusti visade att i en potentiell folkomröstning om inträde till BRICS skulle 43,2 % av de tillfrågade rösta för, och ytterligare 16,5 % skulle troligen rösta ja, vilket sammanlagt blir knappt 60 %. 

    Med tanke på valet mellan att gå med i BRICS eller EU skulle 46,9 % av de tillfrågade välja BRICS, jämfört med bara 35 % i EU. 

    Mvh,

  7. Ann Löfving-Henriksson

    Evert och Mats, Go’morron, go’morron och stort TACK.
    Då och då har klimatfrågan lyfts till allt högre nivåer till klimatfrågan ”i ett nötskal” här på KU.
    I dag bjuder ni på ett nytt lyft, insiktsfulla resonemang vad frågan verkligen handlar om.
    2009 vid klimatkonferensen i Köpenhamn försökte Obama (FN/Rockefeller) med ”resten av västern” ta kommandot genom global styrning av energiförsörjningen.
    BRICKS-länderna sa nejTACK, utveckling först och Merkel och kompani fick sin globala käftsmäll – men såg det inte komma, det som ni så initierat beskriver idag.
    Klimatet lever sitt fria liv oberoende av både klimatkejsare och andra med Unstoppable maktambitioner.
    Våra Net Zero-politiker både här hemma och i EU måste ruskas om och väckas innan de i sin inbillade godhet gemensamt leder oss till västs Net Zero.
    ”Nu mår jag mycket bättre” … som Körberg och Sjöholm så ljuvligt tolkar.

  8. Claes-Erik Simonsbacka

    Kinas aggressiva strävan att återuppliva och expandera BRICS har betydande globala konsekvenser. Resan är och blir dock inte utan utmaningar. Medan vissa nationer dras till BRICS-koalitionens tjusning, förblir andra tveksamma på grund av geopolitiska komplexiteter.

    Denna omvandling av BRICS från en ekonomisk förening till en mer politiskt laddad koalition betyder ett bredare skifte i global maktdynamik. När nationer omvärderar sina allianser kommer det internationella samfundet noggrant att observera BRICS:s nästa drag och deras bredare implikationer.

    Mvh,

  9. Thorleif

    En ganska bra sammanfattning över en synbar utveckling som gått fort sedan Kina blev vald till Most Favoured Nation (idag avbrutet) och senare s.k full medlem av WTO (av Washington) för 23 år sedan. Dessutom från ungefär samma tidpunkt som Jeltsin valde Putin till Rysslands räddare från oligarkernas och gangstrarnas övertagande av landet (inkl det amerikanska försöket att kuppa igenom oligarken Berezowsky (senare mördad) som president genom utpressningen av Jeltsin pga ”försvunna” IMF-lån).

    Då Ryssland till slut blivit av med kommunismen och haft tur med oljepris-utvecklingen började landet under Putin att snabbt moderniseras. Sanktionerna iom invasionen av Ukraina har gjort att man närmat sig sin andra ärkefiende Kina som en ännu starkare handelspartner osv men främst har man stärkt sin egen förmåga att utveckla egna konsument-industrier vilkas produkter tidigare mest importerats från väst.

    Europa som lydstater till ett allt svagare USA måste ställa sig frågan om man inte riskerar en allt sämre ekonomisk utveckling genom att man som deltagare i ett allt aktivare NATO (utvidgning) i Asien medverkar till ett ökande hot mot värlshandeln på lite längre sikt. Den tyska ekonomin som alltid varit en motor för svensk export håller på att industriellt förstöras. Därmed riskeras även EUs sammanhållning på sikt. Ungern och Serbien de första att lämna?

    Öst har råvarorna och resurserna (befolkningen) för fortsatt stark utveckling när väl Kina t.ex kommer ur nuvarande finansiella lågkonjunktur (och oro i landet med den snabbt ökande arbetslösheten) och fortsätta omställningen mot ökad andel konsumtion.

    EU skulle ju vara garanten för en fredlig utveckling men har under den senaste Kommissions-ledningen valt en helt annan väg. Rent vansinne enligt min mening. USA har sedan länge drygt 300 sanktioner mot länder som man inte anser följer Washington’s vilja. Dessa länder utgör även de en anledning för öst och den ”globala södern” att välja nya samarbetspartners.

    Framtiden ser onekligen inte optimistisk ut.

  10. Arne Nilsson

    BRICS är en märklig sammansättning av länder. Det enda de är överens om är att de är emot den fria världen. De flesta är usla på att sköta ekonomin, de är inte särskilt kreativa, många är beroende av sin handel med väst. Att de har en stor befolkning är ju inget framgångsrecept. Att de har några skurkstater som styr är inte heller nån garanti för framgång. Vad kan de komma överens om? Vi får se.

  11. Claes-Erik Simonsbacka

    En drivkraft för skapandet av New Development Bank (NDB) av BRICS-länderna (Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika) och den Kina-ledda Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) var missnöjet med deras brist på makt i de traditionella institutionerna.

    I den nya konfiguration representerar BRICS nästan hälften av världens befolkning, 37 % av världens bruttonationalprodukt och över 50 % av planetens kolvätereserver. Det är ett fakta som väcker respekt. Mitt emot dem ”väger” den gamla utvecklade världen, väst, förenade i G7 (Kanada, Frankrike, Tyskland, Italien, Japan, Storbritannien och USA), mindre och mindre: 9,8 % av befolkningen och en tredjedel av världens rikedomar. Tillsammans är kraven från BRICS desto mer legitima med beaktande av:
    Att det kärnbudskap som lades fast 1945 – ekonomiskt och finansiellt, men också politiskt – gynnar västländerna på bekostnad av andra – väst på bekostnad av ”resten”. Dessa sträcker sig bland annat från Internationella valutafondens (IMFs) och Världsbankens verksamhetsregler samt de asiatiska och afrikanska utvecklingsbankerna, Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling, interamerikanska utvecklingsbanken och till finansieringen av kampen mot den globala uppvärmningen och från ”rätten” att blanda sig i andras angelägenheter i form av sanktioner som dollarn som reservvaluta ger till USA och till sammansättningen av FN:s säkerhetsråd.

    Power and legitimacy of the G20 in a multilateral governance system

    https://www.boell.de/en/2016/12/05/power-and-legitimacy-g20-multilateral-governance-system

    Mvh,

  12. BRICS borde vara idealisk för klimathotarna. Kerry anser ju att Väst inte bör kritisera Kina. Så det är kanske första steget för att även USA och EU ansluter sig till BRICS? Demokrati och individuella rättigheter har ju ändå aldrig stått högt i kurs för den grönröda vänstern.

  13. LasseS

    OT men med en koppling till politikers, myndigheters, utbildningsanstalters ( från universitet ner till förskolor ) och massmedias starka vurm för ”klimatkris”, miljömål och agenda 2030. Idag diskuterades i P1 om den verkliga KRISEN i Sverige, den organiserade brottsligheten med skjutningar, sprängningar och bedrägerier. En bakomliggande orsak till att Sverige stod ut mot övriga länder konstaterade man var våra politikers och myndigheters naiva inställning i denna fråga. Lagar och regler har inte följt med utvecklingen.
    Men vad har man ägnat sitt intresse, kapital och tid åt? Jo den så kallade övergripande existensiella påhittade klimatkrisen och jämlikhetsfrågor. Alla organisationer och även företag har infört krav på sin personal att prioritera arbetet med dessa frågor och man har anställt många ”specialister”.
    Tänk om man istället ägnat motsvarande tid och pengar åt vår verkliga KRIS, brottsligheten.

  14. Thorleif

    #12 I Ingemar

    Framtiden är verkligen oviss. Det är ivf något vi kan vara säkra på.

    Ryssland försökte 2 ggr att få bli medlemmar i NATO (!). Clinton blev förstås tillsagd att tacka nej. Ryssland liksom Serbien är nog mer européer än något annat trots stora kulturella skillnader (givet sin sträckning i öst eller bättre sagt trots). Man har haft en önskan att bli en del av Europa efter upplösningen av Sovjet men USA måste helt enkelt ha en fiende (”fråga” Ike Eisenhower eller t.ex Z Brzezinski). Dessutom är Rysslands råvaror den absoluta lockelsen enligt gamla militära planer liksom Rysslands egna erfarenheter genom tiderna. Sovjets och nu det nya Rysslands auktoritära ledarskap speglar förstås även deras behov av att hålla ihop detta geografiskt stora och delvis diversa land.

    Serbien med utvecklingen i Kosovo etc ökar säkert landets dragning mot Brics?

    Är det tänkbart att väst politiskt kommer att använda klimatalarmismen som ytterligare hot i relationen med Brics? Jag tänker närmast på att få med sig massorna mot öst eftersom de fortsätter att ”spy ut koldioxid”? Vi får se.

  15. Thorleif #14,

    Det imperiebyggande Ryssland är förhoppningsvis på väg mot en upplösning. De var dock partners till NATO ett tag men man insåg väl att Putins diktatur syftade till nya erövringar, inte till fred och frihet. Och jag tror inte att BRICS är en räddning för dem. De verkar lika självmordsbenägna som Väst.

  16. Claes-Erik Simonsbacka

    Förändring i det afrikanska politiska medvetandet, är vad jag förstår, till stor del driven av kontinentens ungdomliga demografi, vilket driver fram anti-koloniala känslor. Då medelåldern på 20 i Afrika understryker längtan efter förändring bland den unga befolkningen, vilket leder till att de söker olika partnerskap bortom de historiska banden med sina forna kolonialländer. De har ingen koppling till de forna makterna, som sina föräldrar eller farföräldrar. De tror inte heller att dessa kolonialmakter ska ha rätten att återvända till sina länder och de vill kanske ha en mångfald av partners. Några av dessa partners inkluderar t.ex. Ryssland, som nu har varit angelägen om att utöka förbindelserna på kontinenten och där vissa tror att de övervinner USA, när vissa afrikanska ledare i allt högre grad omfamnar Kreml.

    Det pågående skiftet i maktdynamiken avslöjar också komplexiteten i de forna kolonialmakternas förhållande till sina tidigare kolonier.

    7 of Africa’s oldest presidents in 2023

    https://africa.businessinsider.com/local/leaders/7-of-africas-oldest-presidents-in-2023/wd9wgt9

    Mvh,

  17. Paul Håkansson

    Lugn pojkar, detta löser Rockström.

  18. Lasse

    Utmärkande för dessa länder är deras totalitära syn på makt.
    Detta parat med försök till sabotage i länder med större frihet.
    Men även media med större frihet håller på med totalitär maktmissbruk vilket vi dagligen påminns om, inte minst här.
    En annan frihetskämpe är Tony Heller med sidan
    https://realclimatescience.com/

    Som idag tycks ha kapats!
    Frågan är vilka som ligger bakom denna kapning?
    Kineser? Ryssar? eller klimatrörelsen?
    Eller förresten stryk eller!

  19. Evert Andersson

    #16 Claes-Erik Simonsbacka

    Flertalet afrikanska ledare känner nog större gemenskap ifråga om att leda sina länder med Putin och Xi Jinping. Om de behöver förebilder.

    Det tragiska för Afrika är att de nya kolonialherrarna inte är trevligare än de gamla. Kanske tvärtom.

  20. Ulf

    Kina med sin nya Mao är ett mycket större problem än koldioxiden. I o m att han vill gå tillbaka till planekonomi i kombination med en åldrande befolkning, lär Kinas ekonomi bara gå sämre och sämre. Det ökar risken för avledande manöver, dvs invadera Taiwan.
    Xiping är sannolikt nästan lika korkad som Mao var och begriper inte ett smack om ekonomi. Han begriper bara våld, hot och kontroll. En extremt farlig person. Hans grannar inser detta så alla i området är emot honom. BRIC är en konstruktion som aldrig kommer bli en maktfaktor, eftersom länderna inte kan komma överens om något. Alla länder runt sydkinesiska havet behöver USAs hjälp för att stå emot idiotens hot. Hans maktposition i Kina bygger bara på brutalitet inte en gnutta intelligens. De som opponerar sig råkar illa ut precis som under galningen Mao.
    Vad gäller koldioxiden kan vi bara titta på när BRIC släpper ut. Men ingen tvingar oss till att förstöra för oss själva genom konstiga restriktioner mot koldioxid. Det bestämmer vi själva. Har inget med BRIC att göra. Vi kan rösta fram vilka politiker vi vill utan att kinesen kan göra något åt det.
    Sen drömmer fransmännen om våta drömmar om koldioxid tullar, men det ör bara för de aldrig riktigt begripit fördelen med frihandel.

  21. Lennart Svanberg

    Så snyggt beskrivet. Allegorin om Bolund i båten är underbar.

  22. Claes-Erik Simonsbacka

    Även om utmaningar och olika prioriteringar finns och kommer att finnas bland medlemsländerna, kommer BRICS ändå att vara ett viktigt forum för samarbete då samarbete, utveckling och inflytande i världsfrågor är kärnan i BRICS-målen.

    Följande verkar att vara några av de viktigaste BRICS-målen:

    1. Ekonomiskt samarbete: uppmuntra handel, samarbete och tillväxt bland medlemmarna, samt förbättra BRICS-ekonomiernas tillgång till marknader.

    2. Utvecklingsfinansiering: Skapande av institutioner som CRA och NDB för att finansiera infrastruktur och utvecklingsprojekt i medlemsländerna.

    3. Politisk samordning: Stärka den politiska diskursen och samordningen i internationella frågor, såsom att modifiera institutioner för global styrning för att ta hänsyn till det föränderliga globala ekonomiska landskapet och för att ge växande ekonomier en starkare röst och representation.

    4. Socialt och kulturellt utbyte: Främja mellanmänskliga relationer och ömsesidig respekt för varandras kulturer samtidigt som det främjar sociala och kulturella utbyten mellan medlemsländerna.

    5. Teknik och innovation: Stärka internationellt samarbete inom områdena vetenskap, teknik och innovation för att främja kunskapsutbyte, kapacitetsuppbyggnad och tekniska framsteg bland medlemsländerna.

    6. Hållbar utveckling: Främja miljövänliga och hållbara utvecklingsmetoder samtidigt som man arbetar tillsammans för att uppnå hållbara utvecklingsmål.

    7, Fred och säkerhet: Främja fred, stabilitet och säkerhet lokalt och internationellt samtidigt som man tar itu med gemensamma säkerhetsfrågor och risker, såsom terrorism.

    8. Syd samarbete: Stärka samarbete och samarbete mellan utvecklingsländer, dela bästa praxis och stödja initiativ som bidrar till den övergripande utvecklingen av det globala syd.

    Mvh,

  23. Mats Kälvemark

    #22 Claes-Erik
    Och observera, inte ett ord om klimat och att jaga CO2. Det får vår åttondel av världen fortsätta att pyssla med i vår harakiriväg mot ”the green hell”.
    När ska EU vakna ur sin Törnrosasömn?

  24. Evert Andersson

    #22 Claes-Erik Simonsbacka

    En närmast beundrande beskrivning. En hedervärd punktlista om den vore trovärdig.

  25. #Evert Andersson 19 och Ulf 20#

    Jag instämmer helt och hållet! Det finns all anledning att hålla Everts sista mening i minnet när vi talar om Kinas intresse för Afrika.

    Kina har ett stort potentiellt problem som det sällan talas om, förutom de som redan nämnts ovan, livsmedelsproduktionen. En stor del av Kinas jordbruksmark består av terrasser som svårligen kan brukas med moderna jordbruksmaskiner. Traditionellt utförs arbetet manuellt och huvudsakligen av landsbygdens kvinnor. Dessa flyttar nu till städerna för att lönearbeta, vilket medför brist på arbetskraft för jordbruket.

  26. Göran

    #22

    ”7. Fred och säkerhet” ????
    Är det vad Ryssland vill ha?

  27. Ulf

    Svar 22, man önskar dem lycka till. Molotovpakten hade större utsikter att lyckas. Kinas starke man är ingen man samarbetar med. Det är antingen underkastelse eller motstånd.

  28. Claes-Erik Simonsbacka

    IEA: Only 1% Global Solar PV Capacity In Africa

    Africa Can Install 125 GW Solar Capacity Between 2021 & 2030 Under IEA’s SAS Scenario In New Africa Energy Outlook

    Utdrag översatt till svenska:
    För närvarande har 600 miljoner afrikaner eller 43 % av Afrikas totala befolkning, särskilt i Afrika söder om Sahara, inte tillgång till elektricitet.

    ”Den omedelbara och absoluta prioriteringen för Afrika och det internationella samfundet är att förse alla afrikaner med modern och prisvärd energi – och vår nya rapport visar att detta kan uppnås i slutet av detta decennium genom årliga investeringar på 25 miljarder dollar, samma belopp som behövs för att bygga bara en ny LNG-terminal om året”, tillade IEA-chefen Dr Fatih Birol. ”Det är moraliskt oacceptabelt att den pågående orättvisan med energifattigdom i Afrika inte löses när det så klart ligger inom våra möjligheter att göra det.”

    https://iea.blob.core.windows.net/assets/27f568cc-1f9e-4c5b-9b09-b18a55fc850b/AfricaEnergyOutlook2022.pdf

    Mvh,

  29. Jag vet hur vi kan knäcka BRICS; Sverige går med och de väljer en miljöpartist som ordförande! 🙂

  30. Lasse #18,

    Tony Heller har flyttat sin youtube till https://newtube.app/TonyHeller

  31. iah

    jag lyssnade på lennart bengsson et al på det goda samhället idag. men jag måste säga att det de sa snarare stärkte mig i min uppfattning att co2 är ingen avgörande växthusgas. efter att i hundra år bara ökat 100 ppm vilket resulterat i 1,1 grad så måste det om man nu tror på klimatförändringen bero på andra faktorer som solen eller något så enkelt som att befolkningen ökat med 2 miljarder människor eller att den mängd jordyta som hårdgjorts/asfalterats har inneburit att antalet urban heat ilands har gjort att det inte längre är möjligt att jämföra data med data för 100 år sedan. oavsett så är min övertygelse hitills att det är ingen fara på taket

  32. Claes-Erik Simonsbacka

    Vad kostade de illegala migrationsflöden, från/till Afrika (in och ut ur), EU år 2022? Hur ingriper EU i de bakomliggande orsakerna till migrationen från Afrika?

    År 2022. 331,400 irregular border crossings. Increased by 66% compared to 2021148,000
    This includes:
    – 148,000 sea crossings in 2022. Increase of 29% compared to 2021
    – 183,400 land border crossings in 2022. Increase of 110% compared to 2021

    Geographical distribution
    – Increase in crossings on the Central Mediterranean (+56%, 105,600), the Eastern Mediterranean(+113%, 43,900) and the Western Balkan routes (+134%, 144,100) compared to 2021
    – Decrease in crossings on the Western Mediterranean (including the Atlantic route from Western Africa to the Canary islands) (-25%, 30,600) and the Eastern borders routes (-22%, 6,300) compared to 2021
    – 17% increase of deaths at sea: 2,406 persons were reported dead or missing in 2022 on the three Mediterranean routes, compared to 2,062 in 2021

    Returns; Overall figures
    År 2022::420,100 non-EU citizens ordered to leave the EU. A 23% increase compared to 2021

    https://commission.europa.eu/strategy-and-policy/priorities-2019-2024/promoting-our-european-way-life/statistics-migration-europe_en

    Migration Outlook 2022
    https://www.icmpd.org/file/download/56783/file/ICMPD%2520Migration%2520Outlook%25202022.pdf

    Mvh,

  33. Johan, Uppsala

    #31
    Jordens befolkning har ökat med över 6 miljarder, från knappt 2 till nu drygt 8 miljarder, de senaste 100 åren. Fakta som sällan nämns när översvämningar, brist på dricksvatten mm rapporteras. Då lyft oftast ”klimatförändringen” fram som orsaken.

  34. iah

    #33
    tack för det, det bara understryker vad jag vill få fram.iah

  35. Jan Ågersten

    På samma sätt som globalisterna har spridit klimatagendan har man även förankrat den globalekonomiska agendan. Jag vågar påstå att globalekonomiska agendan har bitit sig fast hårdare än klimatagendan. Den globalekonomiska agendan strider lika mycket mot erfarenhet och förnuft som klimatagendan strider mot fysikens lagar. Utan någon reflektion ser vi hur multinationella företag kannibaliserar på sig själva. I det korta perspektivet visar vinsterna på stora framgångar, men sen?
    BRICS-ländernas utveckling och utbredning kontra västvärldens minskande produktivitet bör ses som inledningen på den perfekta stormen. Vi får se vart vi hamnar, ingen vet.

  36. Lasse

    #30 Ingemar N
    Tydligen var det ”datastrul” som skapade ett vakuum.
    https://realclimatescience.com/
    Back on line!
    Tony Heller är inte bara skarp analytiker, han har gedigen datakunskaper.
    Dessutom har han tidningsklippen från förr, vilket lätt visar på hur media glömmer tidigare väderhändelser som tidningarna skrev om förr, vilket sätter dagens väder i skuggan.

  37. Ulf

    Svar 35,

    Alltså vad är en globalekonomisk agenda? Aldrig hört talas om.
    Ostridigt är att 50 år av mer och mer marknadsekonomi och frihandel gett en exempellös utrotning av fattigdom.
    Tycker mest det finns agendor för att stoppa detta och återgå till planekonomi och bidrag, som fullständigt ödelade flera länder bakom järnridån och i Asien.

  38. Lasse

    #37
    Global agenda och styrning av publicering av forskningen-jo nog finns detta!
    https://wattsupwiththat.com/2023/09/04/free-speech-suppressed-everywhere-you-turn/

    Varför finns det de som inte vill ha publik tillgång till information som kan lugna alla klimatalarmister?

    Notricks har idag något som kan förklara 87%:
    http://notrickszone.com/
    ”Nearly all of the alleged anthropogenic link to climate change can be removed simply by exchanging and/or replacing biased temperature and solar activity data sets.”

    Visserligen mindre än alarmisternas 97 % 😉

  39. Ulf

    Svar 38, det var inte vad jag ifrågasatte utan jag ville veta vad en globalekonomisk agenda var för något. Att olika politiska viljor bekämpar varandra är inget konstigt. Censur är förstås effektivt sätt att stoppa sin meningsmotståndare.

    Vad gäller klimathotandet har det kommit i självsvängning. Alltför många individer har alltför mycket att förlora på att klimathotet försvinner. Forskare politiker mm skulle både förlora sin trovärdighet och sina jobb. Människor är betydligt mer primitiva än man kan föreställa sig.

  40. Thorleif

    #35 o 37

    ”Den globalekonomiska agendan”

    Här ett ex som bedrivs bl.a inom det korrumperade och ”kidnappade” WHO;

    https://www.armstrongeconomics.com/international-news/disease/bill-gates-you-dont-have-a-choice/

  41. Thorleif

    Hitler t.ex hade en globalekonomisk agenda där näringslivet användes som partner. Idag är det ett flertal multimiljadärer som tillsammans med företrädare för stater söker flytta makt från parlament till överststatliga entiteter. Många av nästintill psykopatiska maktskäl likt B Gates, andra av rent ekonomiska.
    Detta är inget konstigt. Har alltid funnits sådana krafter men just nu har bl.a teknik och ekonomiska cykler skapat tillfällen som man inte vill missa. Samtidigt är långsiktighet utmärkande för dessa människor. Fascism kallas det och är en en spegelbild av kommunism som bygger på bl.a centralisering av makt hos ett fåtal.

  42. Ulf

    41, det där är rena fantasierna så jag avslutar där helt enkelt.

  43. Thorleif

    Ulf

    Ja och okunnigheten brukar alltid avfärda argument på det sättet😀

    Men som alltid är det svårt att på några få rader förklara långsiktiga komplicerade skeenden. Framtiden får utvisa.

  44. Ulf

    Den som inte kan sin historia blir avfärdad. Nationalsocialismen byggde på en plundringsekonomi. Man plundrade rättmätiga ägare på företag och förmögenheter och så småningom hela länder. Även Hitler ansåg att det fanns en globalekonomisk agenda (sjuka fantasier förstås), som han naturligtvis hjältemodigt bekämpade, med vilka medel som helst, bokstavligt talat, så därför är jag rätt allergisk mot dessa fantasifoster som sagt. Det räcker som det varit om man säger så.

  45. Håkan Bergman

    Ulf #44
    Några ekonomiska genier var inte nassarna. Priskontrollen på många varor, kol bl.a., skapade en ekonomi som i många avseenden fungerade sämre än t.o.m. den sovjetiska. Ska man ha priskontroll ska man socialisera och kontrollera industrin också. Jag har undrat varför Tyskland importerade så mycket järnmalm från Sverige, när man kontrollerade all järnmalm i Belgien och Frankrike? Kanske för att den tyska kolindustrin på så vis fick exportera kol till Sverige, till marknadspris i.st.f. att sälja kolet till förlust på den inhemska marknaden.

  46. Thorleif

    #44 Ulf

    Kommentaren modererad.

    Just nu pågår sedan flera år (2008) förvärv av bl.a privatbostäder osv av världens rikaste (t.ex Blackrock) i syfte att ”vi inget ska äga utan hyra och vara glada o tacksamma ändå). Dessa nya ägare är del i WEFs planer (medlemsföretag) att ”förslava” (UI) så många som möjligt i ett nytt centraliserat ekonomiskt system (lite efter kinesisk modell) där Agenda 2030 i FN/WHO utgör en utmärkt fasad. Makt och Kontroll via överstatlighet bortom nationella parlament. Den som lever får se men jag gör allt för att hellre sträva mot en decentraliserad samhällsekonomi. Med ett EU som inte axlar mer och mer federal makt t.ex.

  47. Claes-Erik Simonsbacka

    Alaska Air Force Base Home To Mini-Nuclear Reactor Pilot Project
    Sep 04, 2023

    ”The push for nuclear power comes as a new Pew Research Center survey shows that most Americans now want atomic power.”

    https://oilprice.com/Alternative-Energy/Nuclear-Power/Alaska-Air-Force-Base-Home-To-Mini-Nuclear-Reactor-Pilot-Project.html

    Mvh,

  48. Johan, Uppsala

    En intressant rapport om Sveriges utsläpp som visar att vi istället för att klimatstraffa ut vår egen industri borde stötta ökad produktion och export till framförallt den typ av länder som ingår i BRICS:

    https://ephi.se/wp-content/uploads/2023/08/EPHI-rapport_Svensk-exports-klimatnytta_21-augusti_PDF.pdf

  49. Thorleif

    #44 Ulf ang #46

    Eftersom jag blev modererad av Ingemar i min exemplifiering av definitionen av ”krig” tänkte jag avsluta min kommentar i ämnet med följande artikel om pågående totalitära utveckling i väst (där ”Klimatfrågan” i högsta grad utgör en centralfråga):

    https://folketsradio.se/dags-att-se-totalitarismen-i-vitogat/

    Låt se om du eller andra har någon substanstansiell invändning.

  50. Jan Ågersten

    #49
    Det är precis detta som artikelförfattaren skriver om som jag har stött på när jag har sökt klimatlögnens ursprung. Jag försöker förmedla delar av detta som passar in i mina inlägg.
    Artikelförfattaren i länken har beskrivit konspirationen väldigt bra.

  51. Johan, Uppsala

    #49, 50
    Jag vill tipsa er att läsa ”Vägen till träldom”, F.Hayek. Den är snart 80 år gammal, men mer aktuell än någonsin. Finns som pocket för en liten slant. Rekommenderas varmt.

  52. Thorleif

    #50 Jan Å

    Tack för dina insikter och att du förmedlar denna mycket långsiktiga plan för maktkonsolidering. Har man som jag hyfsat lång erfarenhet av den finansiella industrin är det inte långt till ”connecting the dots” långt före övriga delar av samhället.

  53. Jan Ågersten

    #51
    Under andra hälften av 90 talet grottade jag ned mig i den nordirländska konflikten men vid något tillfälle slank John Maynard Keynes och Vägen till träldom med i min polska attachéväska vid ett besök på biblioteket. Förmodligen var det på grund av 90 tals krisen som jag körde ett sidospår.

  54. Paul Håkansson

    Thorleif
    15:40, 2023-09-06

    ”connecting the dots”-ja det är en konst i sig att klara av det och det gör du alldeles utmärkt.

  55. Ulf

    Svar 49, jag tycker konspirationer är larvigt. För det finns inget där bakom.

    Klimatfrågan har kommit i självsvängning. Det är så många som skulle förlora sina levebröd och karriär om hotet skulle försvinna. Men någon konspiration är det naturligtvis inte.
    Det kan naturligtvis för en del känna som en konspiration, men det är bara vanligt mänskligt beteende som vi sett massvis av ggr i historien.
    Lika vanligt som det är för konspirationteoretiker att förklara irrationellt beteende som en konspiration.

  56. Lars Kamél

    När en grupp människor ”vet” vad de ska tycka, tänka och påstå, har det samma effekt som om de skulle ha konspirerat. De behöver inte ha träffats någon gång för att göra upp om något. De ”vet” ju vad de måste göra för att behålla sina inkomster och inte bli attackerade av journalister, aktivister och kollegor.

  57. Ulf

    56,
    Precis och 100.000 lämmlar kan aldrig ha fel. Sen går det som det går.

    Anledningen till att jag inte tror på konspirationer av det här slaget är att de aldrig funnits historiskt.
    Historiska konspirationer har en ganska kort livslängd och kännetecknas av snabbhet och handlingskraft.
    De här idéerna är ju alldeles för långsamma och dessutom rätt meningslösa.

    Klimatet är den nya religionen men ingen konspiration.

  58. Jan Ågersten

    En talesperson för WEF säger att koldioxid- och metanutsläpp orsakar pandemier som vi inte har någon immunitet mot.
    https://www.youtube.com/watch?v=0yYfI2A79G8
    Den globala klimatkatastrofen är ett intellektuellt missfoster vars enda syfte är att skrämma befolkningen till lydnad. Men tydligen är vi inte tillräckligt rädda utan koldioxiden skall få ytterligare en ny skrämmande dimension.
    Utöver energitransformationen från fossila bränslen för att skydda oss från allsköns faror vill WEF att vi skall äta insekter. Orsaken till detta beror enligt WEF på att jordbruksmarken inte räcker till för planetens befolkning. Men ca. 50–60% av jordbruksmarken är inte plöjbar och duger följaktligen bara till bete. Dessutom är insekter inte varmblodiga så det behövs uppvärmda lokaler för ändamålet. Utöver detta behöver insekter föda som inte går att odla där boskap betar utan produktionen av föda till insekterna konkurrerar med ex. spannmål för människoföda.
    En välfinansierad samling med dårar som vill styra världen genom rena lögner med mottot ”världen vill bli bedragen så låt oss bedra den” är förmodligen det största hotet vi har mot planeten.

  59. Håkan Bergman

    Vi är bra på att hitta mönster i våra intryck, även mönster som inte finns där. Nu är det här en viktig egenskap, när vi väl lärt oss läsa läser vi texten bara vi ser på den, det går inte ens att låta bli.
    ”Läs inte den här tetxen!”
    Hur många läste inte raden ovan? Men ni såg väl stavfelet?
    Det är väl lite så man tror att subliminal perception fungerar. Och reklamen kör med upprepning, det blir ofta idiotiskt kan man tycka men om det inte fungerade skulle man väl inte hålla på med det.

  60. foliehatt

    ## 55, 57,
    tack för dina kloka ord, Ulf.
    Hanlons rakkniv gäller

  61. Thorleif

    #55 Ulf

    Jag vet inte om du bemödat dig att läsa texten av Shapiro i länken?

    Varför använder/anklagar du han/mig för att vara konspirationsteoretiker när det är politikens olika delar som kritiseras varvid ”vi”, kritikerna, anklagas för att vara konspirationsteoretiker? Du ställer dig mao på samma sida. Var det inte just kritiken du skulle kommentera? Men du gjorde det lätt och bekvämt för dig genom att avfärda det som konspirationer du också😯!

    CIA och KGB för att ta några ex har ofta ägnat sig åt konspirationer på utländsk mark. Det var också CIA som myntade ordet ”konspirations-teoretiker” i syfte att neutralisera politiska försök (ursprungligen i centralamerika betr CIA) att avslöja kriminella aktioner (konspirationer). Benämningen har sedan använts flitigt, inte minst av msm, för att slippa behöva möta en saklig argumentation.

    Ta C-19 t.ex där msm anklagade alla kritiker av åtgärds-politiken (dess grundmotiv) som hade sin källa hos WHO (FDA osv) för konspirationsteoretiker. Det visade ganska snart att dessa ”teoretiker” hade rätt, i fråga efter fråga. Men inga ursäkter eller erkännande kommer utan istället tystnad eller undanglidningar.

    Vem har f.ö påstått att klimatalarmismen är en konspiration? Inte jag eller några av mina länkar. Det handlar om politik och särintressen som blivit ett allmänintresse via påverkan under lång tid.

    Oviljan av ”ansvariga” att sakligt debattera viktiga frågor och kritik känner du säkert igen från klimatdebatten. Bakgrunden och motiven är inte liks lätt att få grepp om (förutom ”science is settled”). Däremot är deras mål klart, dvs upphörandet av fossila bränslen. Att det finns (sär-)intressen som hävdar att det bästa sättet för planeten att nå detta mål genom att makt flyttas ovan nationella parlament är inte en konspiration. Däremot kan en maktförflyttnlng utnyttjas av intressen som inte delas av alla. Däri ligger mycket kritik som ännu inte delas allmänt av klimatskeptikerna som bara ser till de vetenskapliga frågorna.

    Domstolar skriver alldagligt i sina domar om konspirationer (angloamerikansk juridisk vanlig term) när man har bevis om hemliga uppsåtliga brottsliga ageranden. Det kan röra bedrägeri eller t.ex mord av närstående liksom företags undanhållande av faktabevis i vinstsyfte.