Brev från Clintel

Clintel artikel

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ajes.12579

Kära undertecknare till Klimatdeklarationen

Vi är mycket glada över att kunna anmäla publiceringen av vår referentgranskade artikel med titeln ”Carbon dioxid and warming climate are not problems”. Den publicerades i American Journal of Economics and Sociology. Tidningen skrevs av Andy May, pensionerad petrofysiker och för närvarande klimatskribent och bloggare, och Clintel-föreståndaren Marcel Crok.

Crok och May koordinerade det ambitiösa Clintel-projektet för att analysera IPCC AR6-rapporten, som förra året ledde till publiceringen av Clintel-boken The Frozen Climate Views of the IPCC. I boken dokumenterar vi allvarliga fel och fördomar i den senaste IPCC-rapporten.

Den nya uppsatsen är till stor del baserad på de många intressanta fynden i den boken.

Den nya artikeln får mycket uppmärksamhet, mest positiv och en del kritisk (såklart). Detta har lett till en imponerande uppmärksamhetspoäng (vilket ger en indikation på hur mycket uppsatsen diskuteras på bloggar och på X/twitter). Tidningen är redan i 99:e percentilen.

Det var lite dyrt (2330 euro) att göra artikeln open access så vi bestämde oss för att inte göra det den här gången. Men vår inskickade version kan laddas ner gratis https://clintel.org/wp-content/uploads/2024/07/Carbon-Dioxide-and-a-Warming-Climate-are-not-problems_Final_Submission.pdf

Undertecknare av World Climate Declaration kan hjälpa oss att stärka artikeln ytterligare genom att skriva om den på bloggar och/eller diskutera den på X (twitter).

Andy May har svarat mycket snabbt på en del av kritiken av artikeln, se här:

https://andymaypetrophysicist.com/2024/06/01/bonus-gets-it-wrong-about-may-and-crok-2024/ , https://andymaypetrophysicist.com/2024/06/04/all-things-equal/ , https://andymaypetrophysicist.com/2024/06/04/tinus-pulles-critique-of-may-and-crok-2004/

Hela sammanfattningen av artikeln kan läsas nedan:

Före mitten av 1800-talet var jorden i den lilla istidens grepp. Sedan dess har temperaturerna i genomsnitt trendat uppåt. Samtidigt har mänskliga utsläpp av koldioxid (CO2) ökat, och forskarnas intresse har vänts för att överväga omfattningen av de relativa bidragen från antropogen CO2 och naturkrafter till uppvärmningen.

IPCC:s sjätte utvärderingsrapport (AR6) Working Group II (WGII) hävdar att mänskligt orsakade klimatförändringar eller global uppvärmning är farligt. Enligt rapporten, ”Klimatförändringar orsakade av människor … har orsakat omfattande negativa effekter och relaterade förluster och skador på natur och människor, bortom naturlig klimatvariation. … Ökningen av extrema väder- och klimatextremer har lett till vissa oåterkalleliga effekter när naturliga och mänskliga system pressas bortom deras förmåga att anpassa sig (högt förtroende)” (IPCC, 2022a, s. 9).

AR6 WGI- och WGII-rapporterna mäter klimatförändringen som den globala uppvärmningen sedan 1750 eller 1850. Perioden före dessa datum kallas vanligen för den ”förindustriella perioden”. Den lilla istiden, en fras som sällan används i AR6, sträcker sig från omkring 1300 till 1850. Det var en mycket kall och eländig tid för mänskligheten, med en hel del väldokumenterat extremväder i det historiska rekordet från hela norra halvklotet. Det var också en tid av frekvent hungersnöd och pandemier. Förmodligen är dagens klimat bättre än då, inte sämre.

Icke desto mindre hävdar IPCC att extrema väderhändelser är värre nu än tidigare, men observationer stödjer inte detta. Vissa extrema väderhändelser, såsom landområdet under extrem torka (Lomborg, 2020), minskar, ökar inte. Globalt sett visar förekomsten av orkaner ingen signifikant trend (IPCC, 2013, s. 216; Lomborg, 2020).

Observationer visar ingen ökning av skador eller någon fara för mänskligheten idag på grund av extremt väder eller global uppvärmning (Crok & May, 2023, s. 140–161; Scafetta, 2024). Att minska klimatförändringarna, enligt AR6, innebär att man begränsar användningen av fossila bränslen, även om fossila bränslen fortfarande är rikliga och billiga. Eftersom det nuvarande klimatet utan tvekan är bättre än det förindustriella klimatet och vi inte har observerat någon ökning av extremväder eller klimatdödlighet, drar vi slutsatsen att vi kan planera att anpassa oss till eventuella framtida förändringar. Tills en fara har identifierats finns det inget behov av att eliminera användningen av fossila bränslen.

Översättning: Ingemar (och google)

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Sören G

    ”Klimatförändringar har gjort maten dyrare” enligt ett program som sänds i dag i P1 efter 12,

  2. Lars Cornell

    ”Tills en fara har identifierats finns det inget behov av att eliminera användningen av fossila bränslen.”

    JO, det gör det! Vi måste vara sparsamma med jordens ALLA resurser, inklusive kol, olja, koppar, litium, neodym mm. så att de räcker så länge som möjligt till efterkommande generationer.

  3. Anders

    #1 Enligt bl a artikeln ovan är det snarare de fåfänga och tillväxtförsvårande ”klimatåtgärderna” som resulterat i ”dyrare mat”. Vilket några i lönndom alltså tycker är bra… för ”klimatets skull”… Man har verkligen snurrat till begreppen i den rödgröna omställningsbranschen! Hujedamej!

  4. Anders

    #2 Jag skriver också under på vikten av sparsamhet och ekonomiserad råvaruanvändning. Men det har inget med klimatet att göra.

  5. Daniel Wiklund

    På text-tv just nu. ” Nytt svenskt rekord i regn”. ”Hela 3.8 mm under en minut”. Rekord, rekord och rekord. Nästa rekord blir väl regn under en sekund. Senaste istiderna räknades inte i minuter utan hundra tusen år. Undrar vilka rubriker det hade skapat om text-tv funnits då.

  6. iah

    Östra Beauforthavet har i allt högre grad genererat havsis ”choke points” som har minskat sjöfartssäsongens längd från 27 veckor (halva året) under 2007-2011 ner till 13 veckor (endast sommar) under 2017-2021. Och, som forskare nu varnar, ”visar den negativa trenden [i fraktsäsongens längd] inga tecken på att vända.”
    från notrickszone

  7. johannes

    #2
    Hur många generationer?
    Och sedan?
    Instämmer med #4.
    Fördelningspolitik mellan oss idag och kommande har inget med klimatet att skaffa.

  8. Sören G

    1# 3#
    Det hade varit missväxt på några ställen senaste året, som drabbat bl.a. cacao och oliver.
    Forskare vid Potsdam institut säger att det kommer att bli allt vanligare p.g.a.klimatförändringarna.
    Man grundar statistik på enskilda händelser.

  9. Micke

    Fjolårets olivskörd blev dålig framför allt i centrala Medelhavet. En vän som var där och pratade med några lokala personer sa att det berodde på en väldigt kall vår just när dom blommade.

  10. Sten Kaijser

    En tumregel för rapportering om väder och klimat med konsekvenser för matproduktion

    Varmt någonstans — rapportera och skyll på klimatförändringar

    Mycket regn någonstans — rapportera och skyll på klimatförändringar

    lite regn någonstans — rapportera och skyll på klimatförändringar

    kallt någonstans — skyll på extremväder (då tror den vanliga lyssnaren att det varit varmt : )

  11. Lars C #2,

    Om vi vill spara på jordens resurser så är det väl snarare sällsynta metaller i vindkraftverk och batteribilar som vi behöver vara försiktiga med. Olja, gas och kol har vi gott om.

  12. Berra

    #1 Sören G:

    Fast det ska ju sossarna & kommunisterna lösa med pristak på livsmedel

  13. foliehatt

    Sten, #10,
    jag vet inte om du menade att ditt inlägg skall läsas som aningen raljant – men, det otrevliga i verkligheten är att CCN propagerar för just sådan rapportering som du beskrev. Många av västvärldens massmedia är medlemmar i den klubben, vilken förutom att trycka på för sådan rapportering, till och med tillhandahåller färdiga artiklar med sådant klimatkatastrofnarrativ som de önskar se i tryck.

  14. Berra

    OT: Dödsvärmen har nått Småland såhär i mitten av Juli, hela 21º-25º.

    https://sverigesradio.se/artikel/smhi-det-kommer-kannas-ganska-varmt

  15. Ann lh

    Clintel kämpar på och gör det ena viktiga avtrycket efter det andra.
    Såväl Clintel som CO2Coalition hävdar nu att CO2 är en obetydlig växthusgas, att det finns mycket gott om de fossila bränslena kol, olja och gas att utvinna och att atmosfären är geohistoriskt sett fattig på CO2, ”anorektisk” med andra ord.
    Detta nappade Trump på med stöd av Heartlandinstitutet och W. Happer inför valet 2015/2016 och under hans omtumlande fyra år vid makten började USA bl.a. på grund av att han gjorde som BASIC+ länderna sedan länge gjort struntade i kraven på den bedrägliga ”Omställningen”, Obamas Change.
    Den stapplande marionetten Biden har försökt att fullfölja sitt uppdrag från Obama och är nu bara en besviken gammal gubbe eventuellt med Covid och nu förpassad till sitt fritidsresidens.
    Både Trump och hans kraftfulla och unge vice verkar vilja fullfölja Trumps linje m.a.p. energi och USAs energiförsörjning.
    Måtte de få möjlighet att lyckas med sitt uppdrag, för USAs och på lite sikt västvärldens bästa.

  16. Tege Tornvall

    # 2. Lars C. Dessvärre blev jag inte ingenjör men hyllar ändå principen att alltid spara med resurser. Rörande kol, olja och gas vill jag dock påpeka att ingen överhängande brist råder.

    Jag hänvisar till studier av bl. a projektet DCO (Deep Carbon Observatory) 2009-2019, ryssarna Kudryavtsev och Kutcherov och amerikaneerna Herndon och Gold med flera.

    Enligt DCO finns över 90 procent av allt kol Jorden fått från exploderande stjärnor i kosmos när den skapades fortfarande kvar i Jordens inre i olika former och föreningar. Kutcherov menar att olja och gas även nyskapas av ursprungligt kol under hög värme och högt tryck.

    Nu börjar detta prospekteras och utvinnas på större djup än där sedimentära fyndigheter finns. Marginellt men ökande.

    Detta är omtvistat, men ryska och amerikanska företag tycks redan ha börjat utvinna abiotisk olja och gas.

  17. Ann lh #15
    Covid kom ju väldigt lägligt för demokraterna. En utmärkt nödutgång för Biden. Ny kandidat kommer traditionsenligt att utses i ett rökfyllt rum, ordningen återställd där.

  18. Mats Kälvemark

    #2 Lars Cornell
    Patetiskt, sparsamma med jordens resurser skriver du?? Skicka det budskapet til Kina som står för en tredjedel, ca 33% av de globala utsläppen. Sverige en promille. Kina mer än 300 ggr mer! Ökningstakten i Kina blir på 3 dagar mer än hela Sveriges utsläpp. Elbilar är ett bra exempel på hur alla nyttiga idioter i vår åttondel av världen har gått på en ”scam” där den globala elektrifieringen av fordonsflottan om den möter IEAS naiva mål 130 miljoner batteribilar 2030 inte kommer att motsvara mer än 10% av den globala fordonsflottan. Dvs 90% är fortfarande bränslebilar (ICE) och kommer att så förbli under en överskådlig framtid.
    Brist på råvaror för tillverkng av batterier sätter gränsen i verkligheten för elbilars expansion.Hur ska det kuna ge ge sparsamhet med ”jordens resurser”??

  19. Björn

    I bruset av alla faktorer kring klimat, väder och vind, påstås CO2 vara den enda faktorn enligt hypotesen AGW som driver klimatförändringar. Varje individ som har lite kunskaper i ämnet inser att så inte kan vara fallet. Det man bortser ifrån eller inte vill kännas vid, är historiska fakta som exempelvis Lila istiden, variation i inflödet av solenergi, variabel molnutbredning och kosmisk strålning etc. Hur kan man då som med en dåres envishet, hävda utan att först förstå och analysera övriga fakta, att endast CO2 orsakar drivande av klimatet.

  20. Mycket bra från våra kämpar i verkligheten, inkl denna sida!

    Det ironiska kanske inträffar, dvs både Clintel och, naturligtvis, IPCC blir överspelade av realiteter. Ingen kommer att bry sig om klimatbedrägeriets motiv och CO2-halter när andra faktorer från verkligheten tränger sig på. Om två mycket näraliggande alternativ enligt den tekniska analysen spelar ut sina kort, klimat- och börskollapser. Det ena skojiga utesluter inte det andra utan naturligtvis är det tvärs om:

    https://www.placera.se/placera/telegram/2024/07/19/mark-spitznagel-forutspar-storsta-bubblan-i-mansklighetens-historia.html

  21. Ann lh

    # 16 Tege, ditt eviga tjat om abiotiskt kol vilket inte hör hemma på den här bloggen börjar bli generande.
    OM Du har hittat något av intresse för den omedelbara framtiden – hundra år – så redovisa i en upplysande artikel som vi alla får läsa. Annars vänd dej till något annat forum.

  22. Tege Tornvall

    # 21. Hur blev det abiotiska grundämnet kol basen för Jordens biologiska liv? Var, när, hur? Reproduktion, näring/energi/ämnesomsättning, medvetande.

    Se där det viktigaste studiefältet för världens vetenskaper. DCO menar sig ha nuddat gränssnittet mellan död materia och reproduktion i nära 4 mlljarder år gamla lämningar under ganska grunda hav, nådda av solsken.

    Metabolism har förvisso inte med klimatet att göra, men utan liv, inget klimat. Det måste upplevas för att vara ett meningsfullt begrepp.

    Nu finns kol både abiotiskt (ursorungligt) och biologiskt . Det är därför centralt för världens och mänsklighetens energiförsörjning men förbises/negligeras av IPCC och alarmister.

    Därför är det centralt också för klimatdebatten, som skyller påstått hotande uppvärmning på mer kol(dioxid) i atmosfären.

    Kan vi enas och utgå från det?

  23. Ann lh

    # 22 Tege
    ”Klimatupplysningen – för en genomtänkt klimatpolitik”
    Det är och har varit min ledstjärna. / Ann

  24. Tege T #22,

    Jag vet inte varför du tycker att IPCC skall behandla frågan om hur kol uppstått i jordskorpan.

    Nej, varifrån kol, olja och gas kommer ifrån är verkligen inte centralt för klimatdebatten. Som jag har förklarat många gånger för dig. Varifrån har du fått detta? Varför skulle det vara relevant?

    IPCC vill ha ett stopp på utvinningen av CO2-produkter, oavsett hur de skapats. Därför att de anser att en ökad halt av CO2 i atmosfären är skadligt för människan. Det står ingenting i deras uppdrag att de skall utreda grundämnenas bildande etc.

  25. Sören G

    Såg ett program i Kunskapskanalen i SVT om övergivna byggnader. Ett inslag om Longyearbyen visade att stora laviner hade förstört stora delar av staden och folk måste flytta därifrån p.g.a. ett hot som blir allt större som på sikt kommer att drabba hela planeten, påstod man.
    Orsaken till att Longyearbyen byggdes kommer att orsaka dess förstörelse, nämligen kolet.
    Man visade att uppvärmningen på Svalbard gått dubbelt så fort som resten av världen.
    Man skyllde alltså på koldioxiden. Men det var väl varmt där på tretti-talet också. temperaturern varier upp och ner beroende på havsströmmarna.

  26. Anders

    #25. Råkade se samma påkostade film om övergivna byggnader. Bra fram till CO2 nämndes. Då stängde jag av.

  27. Staffan Lindström

    5 Daniel Wiklund
    Vid 02-tiden hade artikeln förpassats till arkivet… Lite svårt att nå via TV kanske… Om vederbörande ”journalist” orkat läsa mer än ett par rader på SMHI:s blogg (Sverker Hellström) så skriver han att det blir många minutrekord just nu eftersom man bara haft minutmätning av nederbörd i ett par år….15-min-mätning sedan 1995 ca… Text-tv-artikeln innehåller ett kuriöst sakfel, att Torpshammar hade årets högsta temperatur i Sverige i mars 2022… Har hänt i Halland i april 1993…

  28. Adepten

    #21 t.o.m. #24

    Vi ska inte kasta in handuken än om det kan finnas abiotiskt kol, olja eller gas i eller under jordskorpan som vi kan utvinna när IPCC kommit på att CO2 inte påverkar klimatet så mycket som de tror🙂

    Här en kort översikt:

    • Abiotiskt kol: Grafit och diamant är former av kol som bildas under högt tryck och hög temperatur i jordens mantel, vilket är en abiotisk process.

    • Abiotisk olja och gas: Det finns teorier, särskilt i Ryssland, som föreslår att vissa olja- och gasreservoarer kan ha bildats genom abiotiska processer. Denna hypotes bygger på att kolväten kan bildas genom kemiska reaktioner i jordens mantel och sedan migrera upp till skorpan. Det finns dock begränsat empiriskt stöd för dessa teorier och de flesta forskare anser att de flesta av världens olje- och gasreservoarer har biotiskt ursprung, det vill säga att de har bildats från organiskt material över miljontals år.

    • Metan: Abiotisk metan har hittats på flera ställen, både på jorden och i solsystemet, som t.ex. på Titan, en av Saturnus månar. Metan kan bildas genom icke-biologiska processer som serpentinisation, där vatten reagerar med vissa mineraler i jordens mantel.

    Sammantaget finns det viss evidens för att abiotiska kolväten kan existera, men det är fortfarande en omdiskuterad och mindre etablerad teori jämfört med den traditionella biotiska bildningen av olja och gas.

  29. Ulf

    Skrämmande att det ständigt får påstås att det just nu är varmast globalt på 100.000 år när alla som är en aning eller mer insatta vet att det saknas helt data för att påstå detta. Detta totala hittepå är nog minst 90 procent av svensk befolkning övertygad om är sann. Den som läst lite klimathistoria, t ex Charpentier, vet att det är nys.