Bort med kritiska röster om klimatet

Grönlandsis

Det är intressant att följa diverse krumbukter som Public Service ägnar sig åt i sin iver att bygga upp en alarmistisk klimatbild och tysta kritiska röster.

Sveriges Radio hade ett inslag om rapporterna om en försvagad Golfström i Studio Ett torsdagen den 12 april klockan 16.00. Anders Stigebrandt, senior professor i oceanografi vid Göteborgs universitet var med i direktsändning från studion i Göteborg. Han satt alltså själv där medan de andra satt i Stockholm. Ingen hade pratat med Anders före programmet så det kunde inte veta exakt vad han skulle säga och framför allt inte att han skulle totalsåga idén om en försvagad Golfström. Klockan 22 sände de ett nytt Studio Ett där inslaget om Golfströmmen flyttats till sista timmen så inslaget börjar ca 56:10 in i programmet. Anders Stigebrandt blev helt bortklippt i den senare versionen.

Man kan också göra som SvT, dvs skriva två artiklar, en om rapporterna om en försvagad Golfström och en med Anders Stigebrands kritik. Den senare är i princip vad han sa i det ursprungliga Studio Ett. Problemet med SvT är att de länkar till ”Relaterade artiklar” under sina artiklar och naturligtvis har länken till den kritiska artikeln ”fallit bort” under artikeln om rapporterna om en försvagad Golfström. Artikeln finns alltså men de har gjort det svårare för människor att hitta till den.

Eftersom man aldrig kan veta om de helt sonika tar bort artikeln med den kritiska rösten publicerar jag den i sin helhet här:

”Professorn dömer ut larmet om försvagad Golfström

Global uppvärmning och smältande inlandsis har pekats ut som riskfaktorer för att Golfströmmen ska stanna av och beröva Nordeuropa dess milda klimat. Men åsikterna går isär om den värmande havsströmmen verkligen håller på att rubbas.
– Det är en överdriven bild som det egentligen inte finns några som helst belägg för, säger Anders Stigebrandt, professor i oceanografi.

Larmrapporterna om den hotade Golfströmmen har kommit med jämna mellanrum de senaste femton åren. Men enligt Anders Stigebrandt, senior professor i oceanografi vid Göteborgs universitet håller de inte vetenskapligt.

Belägg saknas

– Det är en överdriven bild och som det egentligen inte finns några som helst belägg för. Atlantens cirkulationssystem har tuffat på ända sedan den senaste istiden och kommer fortsätta göra det, trots global uppvärmning och smältande inlandsis på Grönland.

Enligt rapporten från Potsdam Institute for Climate Impact Research har den Nordatlantiska strömmen försvagats med 15 procent och om processen fortsätter blir konsekvenserna globala.

Missar viktiga fakta

Enligt upphovspersonerna gör ökad nederbörd och smältvatten från inlandsisarna på Grönland att Nordatlantens vatten blir sötare. Och eftersom sött vatten är lättare än salt dito, kommer det avkylda havsvattnet inte längre sjunka till botten och ge plats för varmare vatten söderifrån.

– Problemet är att rapportförfattarna har ett för snävt perspektiv och enbart tittar på Nordatlanten. De tar inte alls hänsyn till att Atlantens vatten i själva verket blir saltare – inte sötare.

Sötvattenexport till Stilla havet

Enligt Anders Stigebrandt beror detta på att de sötvattenmassor som Atlanten ständigt ”exporterar” till Stilla havet i form av fukt och regnmoln som förs västerut med passadvindarna över Panama-näset, är mångfaldigt större än det som ”importeras” från de smältande Grönlandsisarna, som han vid en jämförelse närmast liknar vid en rännil.

På grund av denna vindburna fukttransport blir Atlanten hela tiden allt saltare jämfört med Stilla havet och dess roll som ”motor” i det globala cirkulationssystemet för havsströmmar kommer därmed snarare förstärkas, menar Anders Stigebrandt. Men det nämner inte ens rapportförfattarna.

Populära katastrofscenarier

Varför tror du att sådan här forskning bedrivs om den är felaktig?

– Forskare vill få uppmärksamhet eftersom det ger nya anslag. Samtidigt är kampen för att synas hård. Tidskrifter som Nature och Science är vetenskapens kvällspress – man måste kräma på för att synas. Och ofta är det populärt att komma med katastrofscenarier som att Europas klimat håller på att förändras.”

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lasse

  Lena-tur att vi får info här!
  Även UI har vaknat till och tagit fram denna rapportering, dock utan vetenskapens svar på alarmet.
  Men kommentarsfältet är fritt: http://uppsalainitiativet.blogspot.se/2018/04/klimatforandringarna-har-forsvagat.html#comment-form

  När jag läste rubriken till dagens text så trodde jag vi skulle få uttrycka vårt gillande av att SVD slipper Jenny Stiernstedt och att möjligen kunna få fram en balanserad rapportering där!

 2. pekke

  Fake-news och källkritik tjatas det om i media, men själva är de nästa värre på att missa eller presentera sådant !
  När det gäller vetenskapliga rapporter/studier så bör man allt oftare ta dessa med en nypa salt numera oavsett avsändare.

 3. Ingvar i Las Palmas

  Tack Lena.
  Man skäms inte för att man gör dessa uppenbara ”korrigeringar” för att hålla myten om den globala uppvärmningen vid liv. Det ät TMF som en fanatisk religion!!

 4. Fredrik S

  Tja, det är tragiskt Lena. Sverige 2018 och vi har fortfarande kvar en jädra public service som gjort dem avundsjuka i DDR. Det här får ha ett slut snart.

 5. Lars Cornell

  Tack Lena. Här finns beviset för att SR/SVT ljuger och bedrar. Länken till den kritiska artikeln saknas.
  http://www.tjust.com/2018/klimat/ohederliga-svt.jpg

 6. Greger

  Dagens P1-program ”Klotet” (klockan 14.03) alarmerar om den avstannande Golfströmmen och de katastrofala konsekvenser det kommer att medföra.

 7. Argus

  Aaah,
  kollade på UI.

  Äntligen – vill jag tro – är Carbomontanus tillbaka! Fast nu under pseudonym heidruns hönseri.

  Japp, Linneus, Brent light, höns i murbruk. Seglatser på Oslofjorden (?). Morötter (rödrötter?) Lärdom, akademin, piedestal, ’Tänka fritt….’

  Låt anekdoterna flöda!

 8. Lasse

  SVT har gjort en propagandaversion av denna tveksamma artikel.

  Ren skrämselpropaganda där de sätter citationstecken kring ”komplexa system” och sen drar till med spekulativ redovisning: https://www.svt.se/nyheter/ovantade-klimateffekten-pa-golfstrommen

 9. Christer Löfström

  Kolla på SVT morgonstudion 18/4 2018 kl 7:50
  Forskaren, experten på källkritik, Thomas Nygren berättar att ungdomar använder traditionella medier för nyheter. Inte ”nya medier” typ KU! (Här häckar de gamla)

  Det krävs kreativa grepp för att bryta indoktrineringen.

  SVT är ett stort propagandaorgan. Det andra stora är näringslivets organ, Bonniermedia.
  TV4, Dagens Nyheter, Dagens Industri, Expressen och Sydsvenskan.

  Den intellektuella attacken bör riktas mot näringslivet och Bonniermedia som är känsliga för ekonomin. Det är inte SVT.

 10. Fredrik S

  SR i sin nuvarande form (SVT också för den delen) med gamla övervintrande kommunister plus en löjligt stor andel miljöpartister bland journalister samt ledning klar snart inte alls av att ens försöka låtsas leverera obunden och neutral journalistik längre. Det är nog nu.

 11. Ann lh

  Lena, jättebra!
  Sedan undrar jag hur det är med Jenny Stiernstedt. Har hon lämnat SvD helt och gått över till DI för gott?
  Någon som vet?

 12. Ann LH

  Ja som jag förstått det byter hon tjänst helt och hållet.

 13. Jan-Åke

  Studio Ett brukar väl ha en kvällsrepris som är exakt lika lång som e.m sändningen ?
  Är det så illa att en professor sa något oväntat som inte stödjer AGW , att det tas bort ?

 14. Ann lh

  # 12 Lena, om hon inte ersätts med något än värre är det bara att gratulera SvD – och återta e-prenumerationen, som vi sa upp och samtidigt meddelade att vi inte ville kännas vid tidningen så länge Jenny S. skrev om miljö- och klimatfrågor där.

 15. Björn

  Problemet är att SVT och media låter klimatreportage alltid stå oemotsagda. Det handlar inte längre om nyheter utan om uppsökande av forskare som stöder AGW. När det gäller Golfströmmen så är det likadant här, det finns ingen annan orsak än AGW, oberoende av vad som i övrigt påstås. Det handlar alltså inte om nyheter utan om propaganda.

 16. Fredrik S

  Christer #9

  Men de privata intressena har väl rätt att skriva vad skit de vill i ett fritt samhälle. Problemet är ju när public service inte ens orkar/försöker vara neutrala och oberoende längre. DDR-råttboet lever kvar sen 70-talet i hela organisationen, det som är nytt de senaste 20 åren är att det hela är kryddat med en absurd andel MP-journalister

 17. rale

  Jag har hört rykten om att några av Sveriges sista masugnar kommer att stängas p.g.a. politisk styrning mot minskad CO2.

  Undrar hur detta kommer att presenteras i media när delar av välståndets vagga i Sverige försvinner. (Den minskade järnproduktionen lär nog kompenseras med högre järnproduktion i en annan del av Världen-så aktionen kommer inte lösa några påhittade problem).

 18. Robert N.

  Opinionssiffrorna är mycket låga för MP och riksdagsvalet närmar sig. Så det är inte undra på att MP-Pravda (SR o SVT) jobbar och lobbar för högtryck.
  Hur ska det se ut i medierna närmare valet kan man ju undra, kanske apokalypsen inträffar i september.

 19. Fredrik S

  För hälsans skull är det bästa nog att hålla sig utomlands så mycket man kan tills i höst. Varsomhelst är nog bättre än här känns det som!

 20. Håkan Bergman

  Robert N. #18
  Jag har en bestämd känsla av att kampanjen har startat alldeles för tidigt, ska det fortgå så här fram till valet kan vi nog se fram emot valet med tillförsikt, det finns en gräns för vad folk tål. Sen kan man undra hur sossarna reagerar och tänker, det borde börja gå upp för dom att MPs krav helt enkelt inte går att mätta, för varje eftergift S gör kommer MP, stärkta av framgången, med nya krav. Som man bäddar får man ligga.

 21. Lasse

  Klotet om Arktis idag är en lek där vi skall försöka finna flest fel:
  https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1056475?programid=3345

  Till hjälp kan vi ju ha denna bok om Svalbard-den är lika aktuell idag som på 1950 talet 😉
  https://archive.org/details/glaciervariation00ahlm

 22. Robert N.

  #20 Håkan B.
  Instämmer till full i din analys.
  Det går nog inte att ropa på vargen hur länge som helst.

 23. Bosse Blomberg

  @Lena K: Att ta bort länk till notisen om Stigebrandts invändningar och, ännu värre, att klippa bort honom i reprisen av programmet på kvällen, är väl nåt som du kan anmäla till granskningsnämnden? Väldokumenterat brott mot sändningstillståndet, tycker jag.

 24. Christer Löfström

  #16
  Jag delar åsikten om SVT, men förklara varför Bonnier media, näringslivets röst, beter sig som SVT.
  Ungdomar får inte en beskrivning av verkligheten. Årets val handlar om annat än energi o miljö.
  Det krävs annan aktivitet än SI o den startar, som allt annat av värde, i Skåneland.

 25. Bosse Blomberg
  Vad som publiceras på hemsidan ingår inte i granskningsnämndens ansvar, det är bara sända program. Vad gäller reprisen gissar jag att de kan hänvisa till utrymmesbrist då det inte var en repris i sin helhet. De tyckte att det som hände i Svenska Akademin var viktigare.

 26. Leif Eriksson

  Se hit. Någon som har kommentarer att lämna?
  https://www.facebook.com/regionorebrolan/posts/984191508400478?comment_id=986163284869967&reply_comment_id=987515681401394&notif_id=1524047197513672&notif_t=feed_comment_reply&ref=notif

 27. Håkan Bergman

  Stackars Örebroare, nu kommer det att regna hela maj.

 28. Henrik ekblom

  Hej nyfiken österbottning
  Kollade just Uppsala initiativet. Dei gick ej att kommentera. Yahoo. Gäller tydligen. Jag är en gammal g…..e man. Förstår inte att så många orkar prata väder. Klimat det är bara vad vi måste lära oss att leva med , har just 70 är so referens Endast. Mina barn växer upp som klimatrealister, jag fick lära mig som barn. Pissar man i motvind ,då får allt tillbaks i ögonen, på dialekt i gruset.

  MVH
  Henkka

 29. Heja Leif,

  det är bra att de får veta att det finns opposition.

  De kommer naturligtvis inte att låta sig påverkas men att deras glada budskap inte är populärt hos alla kanske kommer som en överraskning för dem.

 30. Ulf

  Idag står det i expressen om att 1000 stockholmare dör i förtid pga dieselbilarna.
  Men har inte dieselbilarna ökat pga att det är lättare att hålla nere koldioxidutsläppen med dieselbilar?

  I så fall kan man säga att denna högst ovetenskapliga hysteri i onödan dödat tusentals människor. Redan som barn fick man lära sig om dieselns dåliga miljöegenskaper men allt offras på för den heliga sakens skull.
  Nog är det så också att många viktiga miljöproblem kommer i skymundan för den heliga sakens skull.

 31. Sören G

  #30
  Så blir det när dumheten råder.

 32. Håkan Bergman

  Ulf #30
  Hittar inte i expressen, men det kan vara för att det är okänd terräng. Men jag har börjat undra över begreppet förtida död, så leta leta. Kom till folkhälsomyndigheten och fann att definitionen är människor som dör mellan 5 och 64 år.

  https://www.folkhalsomyndigheten.se/folkhalsorapportering-statistik/folkhalsans-utveckling/halsa/fortida-dodlighet/

  Rulla ner på sidan och förundras, varför är det ingen som oroar sig för Norrbottningar och Gotlänningar, för att nämna två exempel där folk verkar dö som flugor i förtid jämfört med Stockholms län? Och mera finns att hämta på SCB, ska plocka ner lite omasserade data att leka med senare idag.

 33. Håkan Bergman

  Hittade inte Expressens artikel, men Aftonbladet har så klart en om samma sak.

  https://www.aftonbladet.se/bil/a/qnwxam/ny-rapport-1000-personer-dor-i-fortid-av-luftfororeningar

  ”Systemet för luftöver- vakning består bl. a. av mätningar, utsläppsdatabaser och spridningsmodeller. SLB-analys driver systemet på uppdrag av Luftvårdsförbundet.”

  Jag tror att nyckelordet är ”spridningsmodeller”, för nåt belägg för dom där förtida dödsfallen går inte att hitta. Däremot så hittade jag Socialstyrelsens databassida och där kan man hitta mycket skojigt

  http://www.socialstyrelsen.se/statistik/statistikdatabas/dodsorsaker

  Den här t.ex.

  https://drive.google.com/file/d/1S7Q0oaDDWpj9uc4rGL-WB2kK2eG0-ipm/view?usp=sharing

  Tur att man flyttat ifrån Jämtland och Blekinge borde göras om till en miljözon.