Bojkotta Facebook!

Jag hade ett konto på Facebook. Jag avslutade idag efter att ha fått följande mail.

This Saturday we are shutting off all of our lights from 8-9pm!
Why are we doing this?
If all Where I’ve Been users turns off their lights for one hour, we can reduce this year’s carbon footprint by approximately 22,290,910 pounds. That’s equivalent to saving 400,000 trees or preventing 8.4 million pounds of carbon dioxide from entering the atmosphere. WOW!!!
What can you do?
Turn off your lights!
Last year 2.2 million people shut off their lights for one hour to show their awareness towards global warming. If we can help to spread the awareness, we can become a part of a great cause that will help to preserve the earth!
Join Where I’ve Been in this Earth-saving crusade by visiting our page and signing up!
Let’s help fight global warming together and keep our Earth a spectacular place to travel!

Where I’ve Been
”The travel industry’s leading social networking application.” – Forbes

På själva sajten basunerar man ut Al Gores budskap – sluta med kol och olja eller dö.
facebook.png
När AGW smyger sig in i sociala nätverk börjar jag må illa.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. L

  Släck ljuset så att vi kan fortsätta resa..? Vore det inte enklare att sluta resa?
  Nyligen gick Porsche-klubben ut med ett pressmeddelande att dom skulle köpa utsläppsrätter för att kompensera för sina banträffar. Något som inte uppskattades av alla medlemmar, jag sparade in 600 kr i årsavgift direkt.
  Nu verkar det som dom skjutit på beslutet till årsmötet, men bara det faktum att dom vill köpa utsläppsrätter genom Gröna Bilister betyder att det är bortkastade medlemspengar.
  Jag håller med dig Maggie, det är sorgligt när sociala nätverk börjar driva politiska frågor. Men det är tyvärr så att många är helt övertygade om att vad FN:s klimatpanel sagt är till 100 procent rätt och sant. Och då betraktas alla ”icke troende” som vilsna fårskallar som måste ledas rätt…

 2. Ja det sitter lång inne nu i de flestas huvud eftersom flera år av missvissande propaganda, jag tror dock att om det blir en vanlig kommande vinter kommer folk att vilja veta lite mer. Dessutom kan media inte tystna alla nya seriösa kritiker som kommer ut världen över…

 3. Leif

  Inte kommer det att ta slut.
  Inte kommer någon krypa till korset, aldrig, hur överbevisade dom än skulle bli.
  Frågan handlar övergripande inte ens om koldioxid eller om klimat, för den delen.
  Det är bara medel och verktyg i en långsiktigare plan.
  Det läskiga är att man lyckas hjärntvätta, inte ett lands befolkning utan en imponerande stor del av jordens befolkning.
  Det kryper in i en mängd organisationer där man inte skulle tro att det skulle kunna ta en plats.
  På arbetsplatser är det tokiga Greta som är drivande. Det kommer naturligt. Hon var också utsedd att driva agenda 21.
  Det jobbiga med Greta är att hon tror på virvlat vatten och seanser också, ämnen som hon försöker vika in i det stora konceptet med mindre framgång.
  Men vid en punkt, där tillräckligt många TROR, så vill de flesta vanliga människor inte bryta flockbeteendet, utan slutar tänka alls.
  Det är inte längre en diskussionsfråga annat än på detaljnivå.
  Den kritiska delen av tänkandet, vänds mot HUR man åtgärdar problemet, inte OM vi har ett problem.
  Vetenskap, forskning och information, har dom senaste åren fått ta mycket stryk och det här är bara början, för hur ska man kunna lura ett folk som rättar till dumheter genom kunskap och självständigt, kritiskt tänkande.
  Jag läste idag att en vanlig vinter i Europa, dör 40.000 personer i vanlig förkylning.
  Är det ett problem?

 4. JOCA

  Vad bra! Då kan jag damma på med alla lampor jag har! 🙂

 5. Peter

  Maggie, varför inte lansera en motaktion?
  ”Turn on your lights” för att göra folk medvetna om att klimatdebatten inte är ensidig…
  (Nu kommer Thomas Palm beskylla mig för att vara en kontrarian men det bjuder jag på… 🙂 )

 6. Peter, javisst, en bit barnsligt, men vi är ju alla Guds barn, eller hur?
  Alla som inte håller med om att människan bär skulden till klimatförändringarna – på med alla lampor på lördag kväll! 😉

 7. Så länge vi inte kör med röda lakan hängandes från fönstret
  😉
  http://www.youtube.com/watch?v=Y-K1p5gYRBY

 8. Peter

  Maggie: Det är väl inte barnsligare än ursprungskampanjen? 😉

 9. Peter: Jag tror att främsta anledningen till att Facebook börjat intressera sig för AGW är helt enkelt att det är ”trendigt”. Och det är kanske det som är mest upprörande i det hela.

 10. Satsa på antistresskampanjen första april i stället. ”World freeze day”. Klockan 18 på centralstationen i Stockholm kommer hundratals (förhoppningsvis) människor stå helt still mitt i en rörelse mellan 18.00 och 18.05.
  Facebook är väl helt passé, eller?

 11. Det är väl inte mer förbjudet för AGW-kampanjer att göra reklam än för andra?
  Jag har personligen inte blivit påprackad Earth Hour, utan blev inbjuden till den av en vän som event och tänker delta.
  Earth Hour handlar ytterst inte om klimatförändringen, utan om att uppmärksamma den höga energikonsumtionen i dagens samhälle. Det ser jag inget fel med.
  F.ö. så har jag vänner som är med i anti-AGW grupper med syften liknande den här bloggen, och jag bojkottar varken dem eller facebook för det…

 12. Tharand, jag har principiellt inget emot att WWF kör sin Earth Hour-kampanj. Däremot en rättelse – Earth Hour handlar precis som global uppvärmning och inte mycket annat.
  På sin hemsida skriver Earth Hour: ”Created to take a stand against the greatest threat our planet has ever faced, Earth Hour uses the simple action of turning off the lights for one hour to deliver a powerful message about the need for action on global warming.”
  I likhet med dig är jag för energikonservering. Det finns ingen anledning att slösa bort energi och pengar.
  Anledningen till att Facebook samarbetar med WWF är dock snarare att försöka bättra på sin dalande image än äkta övertygelse och miljöhängivenhet. Som vanligt handlar det om – pengar.

 13. maggie: visst är det primära syftet med EH klimatfrågan. samtidigt respekterar jag naturligtvis ditt beslut att inte stödja EH.
  facebook samarbetar med lite av varje, och jag upprörs inte särskilt mycket över det. Är man med i leken… dessutom så tycker jag att deras reklam fungerar förvånansvärt bra eftersom den dels är diskret och dels faktiskt inte alltför sällan stämmer väl överens med de tjänster jag efterfrågar.
  Vad jag tycker är konstigt är att många personer med höger/liberala åsikter (jag anser mig vara grön liberal) ofta försöker förklara EH, köpfria dagen och liknande som farligt. Hur kan det vara farligt att människor av egen fri vilja för en timme eller dag avstår från någonting bara för att få tid till lite eftertanke?

 14. Christopher E

  Inte farligt kanske, men konsumtionen är basen för teknologi och tillväxt. Det betyder att om köpmotståndet breder ut sig kommer fler människor i framtiden att leva fattigare och sämre än de skulle gjort annars.
  Men alla får göra som de vill.
  Köpfria dagen är en bra dag att handla. Mindre köer och trängsel, samt lättare att hitta parkering. Och om efterfrågan på el minskar, blir den billigare för oss som gillar att använda el.
  (Är inte helt seriös här. I praktiken har dessa rörelser så få anhängare att det saknar betydelse.)

 15. Joakim Asplund

  Skyll inte på FaceBook utan skyll på de som utvecklat applikationen i stället:
  ”This application was not developed by Facebook.”
  http://www.facebook.com/apps/application.php?id=2603626322
  Däremot så är FaceBook onda på andra sätt, deras villkor rörande material man laddar upp på sin presentation är inte att leka med t.ex. De får göra vad de vill med bilder man laddat upp t.ex.

 16. Tharand, jag tycker inte att EH eller köpdagen är särskilt farliga. Däremot tycker jag att det är underligt att man ska behöva instifta en Earth Hour bara för att få människor att släcka lyset. Jag bryr mig om min miljö och försöker att inte slösa med energin oavsett om EH finns eller inte.
  Lite apropå. Jag har några vänner som inte firar jul. De menar att det har gått inflation i allt julklappshandlande. I stället ger familjen varandra presenter när som helst på året, vilket jag tycker är mycket sundare.

 17. Senaste nytt: Kungen släcker sina slott!
  http://hd.se/inrikes/2008/03/28/kungen-slaecker-sina-slott/

 18. maggie: EH är bara ett i leden av nya rörelser som utnyttjar de nya nätverken för att på enkla sätt sprida enkla budskap och mana till eftertanke. Detta är ett exempel. 400 personer som hejar på ett slumpvis utvalt knattelag är ett annat.
  Jag håller helt med om julklappsfirandet och gör på det sättet själv (det är ju bara korkat att betala överpriser i julrushen bara för att bekräfta sina närmaste…) Det är just den typen av problematik köpfria dagen försöker belysa även om det finns fundamentalister på bägge sidor som försöker göra den till något annat.
  Christopher E: haha ja så kan man ju också se det…

 19. Ytterst onödigt att stänga ner ett facebook-konto på grund av den anledningen! 😉
   
  / Nabil.