Lös dagens problem först

Roger A. Pielke, miljöpolicyexpert vid University of Colorado i Boulder, hävdar att den globala uppvärmningen kommer att bli mycket mindre allvarlig än många forskare tror. Han anser att det är både billigare och mer effektivt att anpassa sig till klimatförändringar än att försöka motverka dem. I stället för att spendera en ohygglig massa pengar för att försöka stabilisera koldioxidnivåerna borde vi fokusera på dagens stora problem och motverka hunger, fattigdom och spridning av sjukdomar.
Läs hela artikeln i Los Angeles Times.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Länkar till Copenhagen Consensus. Listan är från 2006. Ny lista kommer senare i år.
  för dom som inte känner till Copenhagen Consensus, ett snabbreferat.
  Ett större antal ekonomer och forskare, (ett stort antal nobelpristagare), gör en prioritets lista på vad som skulle gynna mänskligheten om vi åtgärdade och vad som är ekonomiskt försvarbart att åtgärda.
  Notera hur många saker som ligger i kö för åtgärd innan DOM tycker att det ens är dags att titta på klimatförändringar.
  Jag kan garantera en sak. Om dom inte sätter klimatet först i årets lista kommer den inte dyka upp i någon media. Hoppas dom står emot den dumheten.
  http://www.copenhagenconsensus.com/Default.aspx?ID=797

 2. Varför måste det ena utesluta det andra? Det behövs förövrigt inte så mycket pengar för att lösa dom problemen du nämner, då det mest ligger i mänsklighetens ovilja att se konsekvenserna av deras livsstilar. Börja med att tänka vegetariskt, så skapar det ett skarpare seende och medvetande kring hur saker ting hör samman i vår värld, kring svält, fattigdom och sjukdomar. Sjukdomar som väldigt ofta beror på just dåliga val av livstilar, och som kostar bara vårt svenska samhälle MASSOR med pengar varje år.

 3. Janne

  Att lämna handeln med utsläppsrätter är sannolikt omöjligt. Hur skulle det då gå för Al Gore och hans affärer?

 4. Veggie Jonas: Varför tror du människan har utrustats med starka hörntänder? Tror inte samhället förlorar särskilt mycket pengar av att folk äter kött. Däremot av rökning, alkohol, droger och annat.
  Janne: Al Gore kommer göra sig själv och väldigt många företag stenrika på handeln med bluffrät…utsläppsrätter.

 5. Janne

  Läste någonstans i bloggvärlden att det är omöjligt att se solen som pådrivare av klimatet eftersom man då inte kan lösa problemet med utsläppsrätter. Al Gore var med från början redan i Rio -92 lotsade han fram bl a utsläppsrätterna som förutom familjens oljehandel med gamla Sovjet har utgjort grunden för han förmögenhet.

 6. Peter

  Janne: Det var väl runt den tiden han uppfann internet också..? 😉