Bob Carter – 1942-2016 – R.I.P.

Carter at Bendigo 230609

Bob Carter var en av de verkliga förebilderna för oss på KU. Han är djupt saknad. Jag hade förmånen att träffa honom två gånger, och hade en del övrig kontakt under åren

Jo Nova’s minnesteckning på denna länk rekommenderas, liksom kommentarerna http://joannenova.com.au/2016/01/bob-carter-a-great-man-gone-far-too-soon/

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Ingemar Nordin

  Jag har aldrig träffat Bob Carter, men jag har läst artiklar och lyssnat på föredrag som han hållit. En fantastiskt bra pedagog!

 2. Christopher E

  Lägger min kommentar från annan tråd även här:

  Så ledsamt…

  Jag gillade hans sätt att resonera, kanske inte så konstigt då han var paleontolog liksom min bakgrund är. Det vill säga, han berörde ofta det som intresserar mig mest, hur dagens förändringar i klimat står jämfört med historiska förändringar. Han kunde visa att alarmisternas ständiga påstående att vi lever i extrema tider helt enkelt inte håller.

  Han är saknad.

 3. Ann L-H

  Från tidigare tråd:
  Robert M. Carter, hjärtinfarkt, det var tungt!
  Hans föreläsning i Stockholm 2006 gjorde stort intryck. Just nu minns jag främst när han visade vilken intressant forskning han var bredd att satsa på, men som inte skulle bli av i brist på bidrag. Hela han utstrålade då besvikelse och frustration.
  Hans fantastiska bok Climate: The Counter Consenus avslutas däremot med en varm episod. Ett av barnbarnen frågar om The Global Warming Scare är en konspiration och efter svaret kommer följdfrågan om vad Mummy då ska ge sin årliga donation till. Svaret från Grandpa, ”…till att lyfta de fattiga. Den enda säkra vägen för att skydda Jorden är att lyfta de fattiga ur sin fattigdom och hjälpa dem att skapa sin egen välfärd”.

 4. Lejeune

  Om jag inte missminner mig var Bob Carter i Sverige samtidigt som Lars & Maggie släppte sin bok och träffade flera av oss på Södermalm i samband med lanseringen. Ett möte som lämnade ett ljust och bestående minne.

  Det finns många filmer på YouTube av Bob Carter, här är en klassiker från 2007 i fyra delar, mycket nöje:
  https://www.youtube.com/watch?v=FOLkze-9GcI

 5. Ann L-H

  Innehållet i länken ovan till Jo Nova berör på djupet. De stora har sagt sitt och det är bara att hålla med om känslan av tacksamhet och tomhet.
  En liten passus i Jo Novas beskrivning av vad Bob Carter hade att tampas med är också värd att minnas:
  ”…Probably the saddest aspect of the whole petty saga of the Blackballing of Bob Carter was that JCU felt it was fine to explain that Bob’s mistake was that he had come to an inconvenient conclusion on climate change. It wasn’t that he got the facts wrong, instead his “views on climate change did not fit well within the School’s own teaching and research activities.” So much for academic freedom…”

 6. Peter Stilbs

  #4 – jo, det är riktigt. Carter och Spencer var då inbjudna att tala på en hearing i riksdagshusets andra kammare. Tillsammans med Erland Källén och en klimatförhandlare, som jag glömt namnet på. Jag hittar just nu inte motsvarande inlägg på KU eller dåvarande TCS. Jo, då har jag träffat honom 3 gånger.

 7. ThomasJ

  Bob Carters alltför tidiga hädanfärd är i sanning en mycket stor förlust för hela världens BONA FIDE vetenskapsfär.
  Hade turen att få ett längre samtal med honom i samband med hearingen i riksdagens andra kammare, som Peter & Lejeune nämnde ovan, vid releasen av ”Chill Out”. Oj, vilken fenomenalt härlig människa; tålamod till tusen, humor så det räckte till många och blev över, orädd, integer, anständig, hederlig – en Hjälte i ordets verkliga bemärkelse. Sedan dess har vi haft kontakt och han var alltid ’på bettet’ när jag frågade om nåt – prompta svar, alltid. Hans vänlighet kom i uttryck i att han skickade ett signerat exemplar av sin bok ”The Counter Consensus” som har en alldeles speciell plats i bokhyllan.

  På JoNovas blogg strömmar det in kommentarer och en jag fäst mig vid speciellt är den där det eftersöks, att bevara Bob’s minne och arv genom att föra hans budskap vidare, vitt och brett. Övertygad om, att de allra flesta här på KU ’hakar på’ här!

  R.I.P. Bob !

  Mvh/TJ

 8. ThomasJ

  ”Bob Carter cost me my career” lyder rubriken hos Joannenova och är skriven av den – för många – välkända Michael Smith. Ett i sanning läsvärt och inte minst lärorikt stycke text om hur en varmist (ut i fingerspetsarna) kommer till insikten, att cAGW och allt vad där tillhör är bluff, båg och bedrägeri av historiskt gigantiska mått, omfång och samhällsletala konsekvenser.
  Länken lyder:

  http://joannenova.com.au/2016/01/47469/

  Mvh/TJ

 9. AOH

  http://www.breitbart.com/big-government/2016/01/22/sick-warmists-gloat-over-the-death-of-climate-science-hero-bob-carter/

  Här visar klimat- patienterna ( sick warmisterna ) sitt rätta ansikte. Är det inte någon här som i vått och torrt brukar försvara Wikipedias klimat -marodör WC ?

  Usch jag bara ryser i denna kyla.

 10. Thomas P

  AOH #9 Connolleys kommentar var förvisso inte den artigaste, men Delingpole är kanske inte rätt person att klaga. Dels för att han fortsätter inlägget med en serie sanslösa personangrepp på Connolley som för att visa hur personangrepp verkligen skall gå till, och dels för att han bara några dagar tidigare angripit en döende Piers Sellers:
  ”NASA Chief: Global Warming is Real Because I Have Cancer”
  http://www.breitbart.com/big-government/2016/01/18/nasa-chief-global-warming-is-real-because-i-have-cancer/

 11. Ann lh

  Bob Carter’s bidrag till att sätta ljuset på vetenskaplig skepticism i fråga om klimatvetenskapen kan knappast överskattas. Videos, som en i centrum för arbetet med NIPCC, den kanske bästa boken av alla för ”allmänheten” Climate The Counter Consensus och inte minst som en i gänget kring Taxing Air Facts and Fallacies about Climate Change.
  I inledningen till den boken skriver författargänget att ”klimatvetenskapen” är så komplex att det skulle behövas kanske 100 olika experter för att täcka ämnet. Vänder man på det inser de flesta att vi alla är amatörer inom hela eller större delen av klimathotsfrågan. Med humor, allvar och djupa insikter från väsentligaa områden har de gett sig i kast med att skriva en lättläst och heltäckande bok för oss alla oavsett om man har ett specialområde eller inte i frågan.
  Ett inte helt oväsentligt kapitel har rubriken The ad homininer zoo: skepticism, deniers, agnosticism and warmaholics. Perjorative name calling is the stoff of politics, not science.
  Få har spritt så mycket ljus över diskussionen om vetenskap eller inte i klimatfrågan som Bob Carter och med sådan humor och värme.

 12. Ann lh

  Ber om ursäkt. Tryckte av misstag på skickaknappen medan jag kollade stavningen. Det står ad hominem i boken vilket min padda inte var med på i första varvet och name-calling och stuff. Bob Carter var noga med texten. (Ett litet a för mycket i väsentliga tillhör petitesserna men rubriken får inte chikaneras.)

 13. Sören F

  Skärpning Thomas, du låter precis likadan som efter 101010: ”inte så … ” nånting.

 14. L

  Det var en tråkig nyhet. Bob svarade alltid snabbt och trevligt på mina mejl och ett par gånger ringde han till och med från Australien för att förklara saker bättre. Han hade många motgångar, men jag tror att han var ganska nöjd med utgången av COP 21 i Paris som blev hans sista stora engagemang.