Biobränsle – ett brott mot mänskligheten?

biobränsle
 
(h/t Benny Peiser)
Många av USAs bönder har haft torka i år. En konsekvens av detta är att USAs utbud av soja och majs har minskat med 40%. En stor del av världens konsumtion av dessa basfödor går numera till produktion av biobränsle, med benäget skattestöd från regeringar för att lägga om till en ”grön” ekonomi. Självklart innebär torkan i kombination med dessa gröna subventioner att matpriserna världen över går upp.
Detta var helt förutsägbart. I en artikel på BBC News skrev Grant Ferrett redan 2007: ”En FN-expert har fördömt den ökande användningen av gröda för att producera biobränsle som ersättning för olja som ett brott mot mänskligheten. FNs särskilda ombud för rätten till mat, Jean Ziegler, sa att han fruktade att biobränsle skulle innebära mer svält. Ökningen av produktionen av biobränsle har medverkat till att puffa upp priset på en del grödor till rekordnivå. Det är, menade han, ett brott mot mänskligheten att avsätta brukbar mark till att producera grödor som sedan bränns som drivmedel.
Financial Times skriver: ”Världen har brist på majs. Det är budskapet som marknaden levererar när torsdagens priser för första gången hamnade över $8 a bushel. … Den största potentialen för att reducera efterfrågan finns i etanolindustrin som förbrukar cirka 5 miljarder bushels, eller nästan 40% av den amerikanska skörden varje år för bränsle till bilar och djurföda.”
Andrew Montford anmärker bistert: ”Man skulle kunna tro att efter det att FN beskrev biobränsle som ett ”brott mot mänskligheten” så skulle det kunna ge en tankeställare. Men det tycks emellertid som om löftespolitik övertrumfar allt, och att rusningen efter att reducera mattillgången och efter att öka etanolproduktionen fortsätter oförhindrat. Jag är säker på att människor som inte längre har råd med en limpa bröd känner sig tröstade av det faktum att UK-regeringen åtminstone diskuterar sin biobränslepolitik.
Fler oroliga röster i det internationella mediautbudet:
The Guardian, 19 July 2011, The Hill, Reuters, 10 June 2011, Nuffield Council on Bioethics, 13 June 2011.
Uppdatering: JoNova har idag ett inlägg om andra mycket skrämmande effekter än matbrist som en följd av efterfrågan på biobränslen.
Välkommen, du sköna, gröna Nya Värld!
Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. KF

  OT, ännu en propagandafilm på TV 10 kl 14.40. ”Vår framtida planet: En  resa till jordens ände. 

 2. Visst är det trevligt att köpa flygfraktade rosor från Kenya, naturkött från Brasilien (att Amazonas ryker gör väl inget) och Etanol från  producenter långt borta så vi kan låtsas vara empatiska miljövänliga själar som stöder de fattigare länderna.

 3. Thomas

  Den största potentialen för att reducera efterfrågan finns i etanolindustrin som förbrukar cirka 5 miljarder bushels, eller nästan 40% av den amerikanska skörden varje år för bränsle till bilar och djurföda.””
  Är då inte köttätande också ett brott mot mänskligheten när så mycket mat som skulle kunna ätas direkt istället går till djurfoder så vi (dvs de som har råd) skall kunna äta en massa kött? Sen finns det andra som menar att användningen av fossilbränslen i nuvarande omfattning är ett brott mot mänskligheten.
   
  Lenas uppmaning till mindre polarisering vart det inte mycket med.

 4. Staffan

  Men ”fracking”, oljeutvinng ur skiffer, har blivit till stor glädje för indiska jordbrukare.  Vissa, alltså.  I öknarna i Rajasthan i NV Indien.  Man odlar guar, ”ko-föda”, en böna som annars används för ”guar gum”.
  Men guar kan också användas för att föra bort sand i borrhålen vid ”horizontal fracturing”, alltså olje-utvinning.
  Det här ser man som en välsignelse i Rajasthan.
  New York Times har berättat.  Men där ska du nog inte gå in (du har 10 fria tittar i månaden).  Läs i ”Planet Gore” i stället, National Review’s klimathörna.
  http://www.nationalreview.com/planet-gore/309676/how-us-fracking-lifting-rajasthan-india-out-poverty-greg-pollowitz

 5. Slabadang

  Kommentar borttagen

 6. KF

  Thomas #3
  ”Är då inte köttätande också ett brott mot mänskligheten när så mycket mat som skulle kunna ätas direkt istället går till djurfoder så vi (dvs de som har råd) skall kunna äta en massa kött?”
  Inte många rätt där inte. Människan är i grunden köttätare. Vi har en viss förmåga att tillgodogöra oss vegetabilier, men det är inget bra strategi, då vår matsmältning är anpassad till i huvudsak en animalisk kost, inte spannmål, alltså kolhydrater. Så det är ren rappakalja att påstå att vi kan äta spannmålen direkt istället för att låta djuren äta det. Kött är oerhört mer näringstätt än spannmål. Kött kan överhuvudtaget inte jämföras med spannmål, gram för gram. Men sedan är det ju så att inte ens nötkreatur är anpassade till att äta spannmål, de ska äta gräs och inget annat.
  ”Äta spannmålen direkt” är inget annat än ideologisk grön rappakalja helt utan vetenskaplig förankring. 

 7. Thomas

  KF #6 i verkligheten så varnar ”vetenskapen” för att äta för mycket kött, speciellt nötkött, men det är väl samma ideologiskt drivna vetenskap som varnar för klimatförändringar antar jag du tycker.
   
  Vår matsmältning klarar alldeles utmärkt av en i huvudsak vegetabilisk diet, även om det underlättar om man äter lite kött, dock inte så mycket som dieten i västvärlden numera innehåller. Det är precis som socker, en gång i tiden var båda svåra att komma åt och därför attraktiva och aktiverade kroppens belöningssystem, nu äts därför båda i alltför stor omfattning.

 8. Slabadang

  Jonova idag på samma ämne!
  http://joannenova.com.au/2012/07/sugar-cane-ethanol-biofuel-produces-10-times-the-pollution-of-gasoline-and-diesel/
  Etannol skapar tio ggr mer ”pollution” än bensin och diesel. Miljöförstörelserörelsen caught in action igen!!

 9. Börje S.

  Stefan Johansson (illa sedd bland partikamraterna i s):

  Etanol leder till ökad svält i världen och fossil energianvändning, etanol är ingen uthållig framtidslösning, etanol är en politisk bubbla.
  Läs om arbets och miljöförhållanden på sockerrörsplantagerna:
  http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1465&blogg=49297#Comment
  Thomas! Du försvarar en sjuk sak (precis som Slabadang skriver med TITTA EN FÅGEL-argument). Varför?
   

 10. Börje S.

  Jag citerar Stefan direkt här:
  ”Idag kommer huvuddelen av svensk biletanol från Brasilien. Ju mer etanol som importeras desto mer sockerrör måste produceras i Brasilien. En ny sockerrörsodling i Brasilien sker främst på före detta småbruk, som jämnas med marken med bulldozers efter det att paramilitären har jagat iväg människorna till Sao Paulos slum. Marken ägs av sockerbaronerna, och småbrukarna har bara fått ”låna” marken.Fruktträden huggs ner, husdjuren slaktas, de små åkerplättarna blir hårdförgiftade sockerrörodlingar, grundvattnet förgiftas, arbetarna är praktiskt taget slavar, flickorna blir horor och pojkarna kriminella.
  Den gröna öknen, kallas det i Brasilien när man bränner bort blasten före skörden. Tjock rök täcker in landskapet, och sockerarbetaren arbetar i det giftiga sotet redan följande dag. Det går vilda historier om arbetare som inte får någon lön alls, utan i stället endast matkuponger, och blir skjutna på fläcken om de mopsar upp sig.”
  Så står det alltså till med den gröna bilismen och MP:s och CP:s sagor om miljövänlig energi. Dyrt, miljöförstörande, inkluderande slaveri, markstöld och brott mot de mänskliga rättigheterna.
  Och centerpartiet är direkt inblandade i skiten. Fyf-n.
   

 11. Thomas

  Det kanske är värt att påminna om att jag inte är någon vän av biobränslen som fordonsbränsle (jag är ju sådan där bilhatare 🙂 ), så det var inte så att jag är ute efter att försvara dessa i #3. Däremot tycker jag uttryck som ”brott mot mänskligheten” är osmakliga. I princip blir då all konsumtion av ”fel” sort brott mot mänskligheten: köper du ny TV istället för att ge pengarna till kampen mot malaria, har du husdjur som äter mat som kunde blivit människoföda, kör du bil på fossilbränsle bidrar du till att pressa upp priset på olja vilket eftersom jordbrukssektorn är energiintensiv höjer priset på mat så de fattiga inte har råd att köpa den osv.
   
  http://www.smbc-comics.com/index.php?db=comics&id=2674#comic

 12. KF

  Thomas #7
  Och du har så klart vetenskapliga artiklar att stödja ditt påstående om rött kött? Alltså riktiga, interventionsstudier, inte epidemologiska? Och som inte slår ihop kött och charkuteriprodukter? 

 13. Börje S.

  Det var detta utdrag ur föregående citat som jag tänkte på när jag nämnde brott mot mänskligheten.
  ”Marken ägs av sockerbaronerna, och småbrukarna har bara fått ”låna” marken.Fruktträden huggs ner, husdjuren slaktas, de små åkerplättarna blir hårdförgiftade sockerrörodlingar, grundvattnet förgiftas, arbetarna är praktiskt taget slavar, flickorna blir horor och pojkarna kriminella.”
  För en tag sedan fick vi från public service (konstigt nog) reda på att samma sak händer i t ex Sierra Leone och då med stöd av svenska skattepengar till företaget Swedfund. 
  Etanolintressenterna snor helt enkelt odlingsbar mark från de tidigare brukarna. Markstöld från de fattigaste är vad det är, åtminstone moraliskt sett. 
  Vilket gör de politiska partier som främst drivit fram etanolsatsningarna till gangsterpartier enligt min mening. Att en viss fd partiledare dessutom har nära kopplingar till etanolbisnissen (liksom till vindindustrin) gör det än mer osmakligt i mina ögon.

 14. Skogsmannen

  KF #6, Thomas #7!
  Måste ge Thomas en poäng där med följade kompletteringan . Människan är en allätare, närmast att jämföra med grisen (jo, så illa är det 🙂 ). Men man måste samtidigt i denna diskussion komma ihåg att kor kan utnyttja råvaror (exempelvis gräs) som människans kropp aldrig kan utnyttja.
  Vidare som en parentes (jag flummar ut lite men det kan vara av intresse), skall vi ha öppna landskap så kräver detta i praktiken kossor, får och hästar som förutom att de håller öppna landskap samtidigt bygger högkvalitativ biomassa som folk är beredda att betala för. Alternativt att skicka ut hundra tusen människor för att röja sly till stora kostnader (utan avkasning av kött).
  Ja, jag vet! Köttproduktionen kräver dieselolja också för att klara vintrarna men det är väl investerad energi, anser jag.
  Vidare kan man i förlängningen diskutera biologiskt värde hos proteiner (tillfört kontra utnyttjansbart) hos olika råvaror. Vegetabiliska proteiner innehåller generellt proteiner av lågt biologiskt värde för människan och köttätare jämfört med animaliska proteiner. Detta innebär att även om man lyckas täcka behovet med vegetabiliska proteiner får njurarna jobba mycket hårdare för att ta hand om rester från det smältbara proteinet. Därför bättre att låta kossorna och övriga vegetarianer ta den biten ty för kossor är detta inget problem, de är anpassade för detta och kan utnyttja fler aminosyror (färre essentiella) än allätare och köttätare för anabolism. Bara att välja alltså!
  För övrigt anser jag att nyttigheten med att bara äta vegetabiliskt är 1900-talets största scam!
  Men som sagt, för och för mycket och för lite skämmer allt!

 15. Thomas

  Skogsmannen #14 jag förväntar mig heller inte att alla skall äta vegetariskt. Det går men kräver extra omtanke om vad man äter för att man skall få i sig alla näringsämnen. Om inte annat får man ju alltid i sig en del kött genom insektsrester i all mat. Det lär bli något kilo om året.
   
  Som du säger kan kor äta mat som vi inte kan, men det håller bara till en viss gräns, därutöver stoppar man in kraftfoder för att kunna producera mer kött till lägre pris, och då uppstår direkt konkurrens med människoföda.

 16. Pelle L

  Thomas #11
  Du har en bra poäng där, med ditt resonemang om ”brott mot mänskligheten”.
   
  Om vi drar ut konsekvenserna av vårt handlande slutar det ju i att vi borde sitta stilla, andas så lite som möjligt och möjligen suga lite på tummen, annars medverkar vi i ett ”brott mot mänskligheten”.
   
  Men jag oroas av dina val av ”lättsamma” illustrationer.
  De rinner ju över av dystropi!
  Ser du ingen ljusning i mörkret?

 17. Skogsmannen

  Thomas!
  Har en granne som håller 1000 köttdjur (ingen liten skutt alltså).
  Inget kraftfoder där, men väl frigående och stöttade med ensilage och hösilage på vintern.
  Men visst, det sätter inte nivån för hur det svenska jordbruket fungerar, men kanske hur det borde!
  PS. Föreslår som alternativ Argentinskt nötkött. Drivs av Gauchos på pampas. Bättre (och miljövänligare) finns inte.
  Men det kostar! DS
   

 18. Skogsmannen

  Thomas!
  Fö köper jag ditt resonemang (dock ingen bilhatare) enligt #11.

 19. Skogsmannen

  Thomas, #15!
  He, he, noterade nyss även i den kommentar:
  ”Om inte annat får man ju alltid i sig en del kött genom insektsrester i all mat.”   
  Har nog svalt delar av ett kilo ”frigående” genom åren.
  Säger bara – högt biologiskt värde!  🙂

 20. Hans H

  Jag har ekologiskt kött i massor utan diesel och kraftfoder eller gödsel och transporter…den urbana människan kan gott sitta på sina sopor och sin avföring och äta pellets…jag äter mitt vilt 🙂

 21. Ingemar Nordin

  Jag vet inte om ”brott mot mänskligheten” är den rätta beteckningen. Det fanns i citatet. Men att lagstiftningen och subventionerna av etanol skulle leda till problem med världens matproduktion och matpriser var ju som sagt knappast någon överraskning. Ändå så har våra politiker utan hämningar och helt kallsinnigt gått vidare med denna gröna politik. Oetiskt är det i alla fall när man bedriver sådan här symbolpolitik utan att bry sig om konsekvenserna.

  De skyldiga borde bestraffas i nästa val.

 22. KF

  Skogsmannen
  Man kan inte överleva på en hundraprocentig vegetabilisk diet. Däremot går det alldeles utmärkt att överleva på en hundraprocentig animalisk diet. De friskaste människorna på jorden är rena köttätare. Tänker främst på massaii och inuit.
  Det har hänt att indiska heliga män som flyttat till England med tiden får väldigt dålig hälsa. När man undersökte det hela så kom man fram till att de hade låga B12-värden. Orsaken var visst att de var rena vegetarianer. Men hemma i Indien är det lite si och så med hygienen på grönsakerna. De fick i sig tillräckligt med B12 via alla insekter de oavsiktligt åt. I England är däremot livsmedlen så rena att de verkligen blev äkta veganer. 😉
  Jag anser inte att människan är blandkostare, utan köttätare med en viss, begränsad förmåga att tillgodogöra sig vegetabilier. Energin är det inga problem med, men näringen kommer vi inte åt utan att koka vegetabilierna, till skillnad mot kött som med fördel äts rått. (inte för att jag gör det, urk)

 23. Gunbo

  KF #6,
  ”Människan är i grunden köttätare. Vi har en viss förmåga att tillgodogöra oss vegetabilier, men det är inget bra strategi, då vår matsmältning är anpassad till i huvudsak en animalisk kost, inte spannmål, alltså kolhydrater.”
  Du kanske är medveten om att majoriteten av Indiens befolkning är vegetarianer. De verkar inte må sämre av det! Den nutida teknologiska utvecklingen i Indien visar att de är fullt ut lika skärpta som vi köttätande västerlänningar är. 

 24. Skogsmannen

  Hans H!
  Skjuter du blyfritt? 🙂 

 25. Gunbo

  KF #22,
  Ha, ha, vilket sammanträffande! Vi postade båda referenser till indier.
  ”Det har hänt att indiska heliga män som flyttat till England med tiden får väldigt dålig hälsa. När man undersökte det hela så kom man fram till att de hade låga B12-värden.”
  Kan du länka till den studien? Det låter som att de heliga männen fick B12-brist p g a den engelska kosten.
   
  Jag har bott i Indien och aldrig sett B12-innehållande insekter i maten. En ren skröna alltså!

 26. KF

  #23
  ”Skärpa” har mycket lite att göra med hälsa. Är du medveten om det?

 27. KF

  #25
  Oavsiktligt = osynliga. Alltså, så små att de inte syns. Svårt med läsförståelsen? 

 28. Peter Stilbs

  I SvD i dag var det åter Stockholmskommuner som klappar sig för bröstet för att göra biogas (i Uppsala) av matavfall från hushållen (en stor extra brun plastcontainer per hushåll). I mina ögon helt absurt att ha sådana mängder matavfall – men det verkar ingen bry sig om?
  Själv har jag i stort sett noll matavfall.  

 29. Skogsmannen

  KF!
  Den här diskussionen kan vi nog köra till f-n kommer och hämtar oss. Men att framförallt vuxna människor kan överleva på en rent vegetabiliskt kost är ett otvetydigt faktum (men för unga människor i växten är det näst intill omöjligt).
  Finns många människor som lever som rena vegetarianer i Sverigee  så vi behöver inte referera till några ”utomlands” (och nej det är inte så att de äter lite animaliskt av okunskap).
  Risken för bristsjukdommar är dock stor och att vara vegetarian ställer mycket höga krav på kunskap, vilket få har. Men jag vågar påstå att även om man äter rätt så kostar det att vara vegetarian i form av onödigt slitage på njurar (själv skulle jag aldrig komma på tanken att bli vegetarian).
  Men å andra sidan kan man väga det ena mot det andra. Själv skulle jag vilja påstå att slitage på njurar måste vägas mot det största folkhälsoproblemet – dvs överkonsumtion.
  Så enkelt är det inte att göra rätt! 

 30. Gunbo

  KF #26,
  Du glömde länka till studien av de heliga männen!

 31. KF

  #30, Du hittar den säkert om du letar. Jag bryr mig ärligt talat inte. 
  Skogsmannen, så är det säkert. En sak som jag tycker talar mycket för att vi är köttätare är våra tänder. Hur skulle en vegetarians eller vegans tänder se ut om de inte borstade dem? Äter man bara kött händer inget alls. Och vad jag vet så är människan det enda djur som måste borsta tänderna för att inte få karies. 😉

 32. Skogsmannen

  Gunbo, #25!
  Akta dig för det engelska köket, vi avhandlande det här för ett par veckor sedan, behövs inga vidare länkar! 🙂 
  Men B12 kan du få i dig genom alger och vissa groddar (uhrk!) 

 33. Gunbo

  Skogsmannen #29,
  ”Själv skulle jag vilja påstå att slitage på njurar måste vägas mot det största folkhälsoproblemet – dvs överkonsumtion.”
  Så rätt! Även i Indien är vällevnadssjukdomarna, högt blodtryck, hjärt/kärlsjukdomar och diabetes överrepresenterade bland de besuttna.

 34. Gunbo

  Skogsmannen #32,
  ”Akta dig för det engelska köket,…”
  Jodu, jag har prövat på det minsann så jag vet!
  ”Men B12 kan du få i dig genom alger och vissa groddar (uhrk!)”
  Blää, jag föredrar nog mitt viltkött! Hoppas jag orkar jaga ett tag till – blyfritt. 

 35. Skogsmannen

  KF, #31!
  Frågan är mer komplex än så, titta bara på funktioner i munnen avseende enzymproduktion och styckning/malningsförmåga (människan har inga caninetänder = huggtänder), förmåga att smälta olika råvaror, dess aminosyrasammansättningar, förmåga att kolhydratladda i lever och muskelceller etc, etc.  
  Skillnaderna mellan strikt köttätare, köttätare, allätare, växtätare, limnovorer osv, osv har definierats av människan men inte ens där finns det några tydliga gränser. Man kan faktiskt tvingas utfodra hästar vintertid med fint kött och sjövass vid extrema tillfällen (läste i en hästbok att man tvingades göra så i Sverige under kriget och det fungerade). 
  Vidare kan vargar överleva långa tider på rötter och bär stöttat med avföring från vegetarianer och en och annan insekt (kattdjur är det mycket värre för, men de är å andra sidan mycket skickligare jägare).
  Men skall man dra någon slutsats utigrån definitionerna så är människan en allätare – närmast jämförbar med grisen.  🙂

 36. Peter F

  INGERMAR NORDIN #21
  Om jag inte är felunderrättad köper SEKAB upp det mesta av EUs överskott av vin som inte kan säljas. Överskottet kommer av EUs stora subventioner till vinodling. Grönt sjukt så det förslår.

 37. Skogsmannen

  Peter F!
  Är detta måhända ett exempel på grönt alkoholmissbruk? 🙂 

 38. Hans H

  Skogsmannen…visst skjuter jag med bly men tar vara på kulan…däremot kanske jag inte alltid är helt etanolfri 🙂

 39. Skogsmannen

  Hans H!
  Inga peoblem, etanolen är biologiskt nedbrytbar!
  Gunbo, #34!
  Bästa foderstaten, tveklöst!
  (sagt av en som byter till sig viltkött) 

 40. hahn

  Åropå Stefan Johansson S och följande citatklipp, ”Fruktträden huggs ner, husdjuren slaktas, de små åkerplättarna blir hårdförgiftade sockerrörodlingar, grundvattnet förgiftas, arbetarna är praktiskt taget slavar, flickorna blir horor och pojkarna kriminella”
  Är det bara jag som får svårt att andas av den tjocka röken från magstarka påstånden i opinionsbildningens namn? Törs man ifrågasätta sanningsghalten i det där? Eller åtminstone om det påstådda skeendet är representativt för hur det kan gå till.
  Därmed inte sagt att han inte har rätt i sak när det gäller markbruket.     

 41. Pelle L

  Hahn #40
  Nej, det är nog många av oss som tycker att han brer på väl tjockt,
  och förlorar trovärdighet
   
  Det enda som saknas är väl att vattnet håller på att ta slut,
  och att havsnivån stiger och dränker alla fattiga som inte har båtar.
   
  För övrigt är säljer visst pojkar sexuella tjänster mer än flickor,
  men det hör ju egentligen inte hit. Pojkar är säkert mer kriminella också.

 42. Utan kor får barnen ingen mjölk. 
  Utan kor får vi ingen naturgödsel utan måste tillverka med hjälp av olja.
  Utan kor får vi inga öppna landskap och inga skor.
  Kan vi ha kor utan att slakta dem så att de blir tärande köttproducenter? 

 43. Börje S.

  #40, Hahn
  Stefan Johanssons beskrivning kan jag inte verifiera, men med tanke på kolonialistisk brutalitet som jag misstänker fortfarande råder på landsbygden i Brasilien håller jag de inte för otrolig.
  Swedfunds agerande i Sierra Leone är ett annat skattefinansierat exempel, med brutna löften om byggande av skolor och sjukhus och vägar, förstörande av vattentillgångar till de törstiga sockerrörsodlingarna. Företaget själ vattnet från småbönderna i området!
  ”Det här är ett brott mot mänskliga rättigheter. Det hotar rätten till mat och till vatten.”
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5088614
  Etanolrofferiet avslöjar den gröna agendans rätta ansikte.
  Fy bövelen.
   

 44. KF

  Skogsmannen, nog har vi huggtänder. Inte så framträdande dock, då behovet av dem försvann då vi började tillaga köttet. I get djur får karies av sin artriktiga föda. Vi får karies av att äta mycket stärkelse (förutom hela batteriet av sjukdomar som hör det metabola syndromet till) vilket bör betyda att vi inte ska äta några mängder av det. Vi får inga kända sjukdomar av att äta kött, så länge det är naturbeteskött eller vilt. Vi klarar av mindre mängder rötter, nötter, bär och frukt. Men det är säsongsvaror och inte något vi ska proppa i oss kilovis 365 dagar om året. Människan uppstod troligtvis på afrikas savanner och/eller kustlandskap. Kött och fisk var den primära födan. Jägare-samlare alltså. Med betoning på jägare. Vi hade aldrig utvecklat vår stora hjärna på endast vegetabilier. Näringen och energin i dem räcker helt enkelt inte till. Och glöm heller inte vår stereoskopiska syn. Något som carnivorer är tämligen ensamma om. 😉

 45. Palmoljan som utvinns genom skövling av regnskog och ersätta med
  odlingar för palmolja,flera mycket skrämmande konsekvenser med
  Bio energi.
  Bioenergin visar inga framsteg för människan framtida utveckling.
  Bilist hatare ,de har ingen bil själva,undantag finns alltid.
  Tallolja som diesel ett litet tillskott för Sverige möjligen.
  Diverse biogas som komlement,men den fossila har ändå över-
  taget som viktigast,detta faktum gäller ännu ett bra tag för framtiden.
  Methanol är giftig men har framförts som exempel bör drift av
  fordon,Gengas mm.Lokalt kanske dessa kan användas som ett
  visst tillskott.
  ALI.K.

 46. Peter Stilbs

  Dagens Brännpunkt på SvD har ett förslag till köttfri Nobelmiddag i år…

 47. Ingemar Nordin

  Peter S #46,

  Verkligen behjärtansvärt! Ibland undrar man ju över SvDs policy på Brännpunkt …

 48. Slabadang

  Jag tror det finns slitningar inom Moderaterna om synen på EU!
  Carl Bildts artikel talar mellan raderna om dn enorma besvikelse som finns mot EU och försöker lappa ihop och försvar i alla fall nån form av samarbete, men visst går det att höra hur handduken redan kastats inom tron på ett folkligt stöd för en utökad EUmakt?
  Att prata om ”ideer” om framtiden och den historiska bekgrunden till EU är enligt ”titta en fågel” för att dölja EUs haveri och direkta ansvar för den ekonomiska härdsmälta ”EURO samarbetet” inneburit.
  Ur carls Bildts artikel:
  ”Steg för steg byggs nu nya institutioner för att ge den ekonomiska och monetära unionen ny stadga. Svårigheterna är påtagliga, men det är uppenbart att en stabil euro och en framgångsrik eurozon ligger i Sveriges intresse.”
  Hur långt bort i de utopiska tassemarkerna befinner sig våra politiker idag? Varklighetsautismen är häpnadsväckande omfattande och politkernas eget lilla EUprojekt har satt hela vår framtid ekonomi samt demokrati på spel. Inkompetensen är är hissnande. Lägg ner skiten! Erkänn det otroliga misslyckandet och börja om frpn början utan europeisk politbyrå!
  http://www.dn.se/debatt/vi-vill-starka-europas-rost-som-fredsunion-i-varlden
  På SVD näringsliv hittar vi en helt annan problemanalys:
  http://www.dn.se/debatt/vi-vill-starka-europas-rost-som-fredsunion-i-varlden
  Guld!!
  http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/eu-tar-hem-spelet_7357090.svd

 49. Skogsmannen

  KF, #44!
  Nja, det där med huggtänder på människor får du nog utveckla lite.
  Inte lika utvecklade, hmm….Visst har människan motsvarande hörntänder (canine), men följer man utvecklingskedjan bakåt så har inte jag hittat något som kan liknas vid huggtänder i människosläktet. Närmast är väl vid delningen med chimpansen för 6-8 milj år sedan.
  Att den mänskliga hjärnan utvecklades när människan började äta kött råder det väl knappast några tvivel om, frågan är på sikt vad som händer med vegetarianer.
  Vi har kanske sett det första steget i form av – veganer! 🙂 
  Sedan skall man nog inte dra allt för mycket slutsatser av överdrivet ätande av stärkelse, det är ju faktiskt ett ganska modernt påfund i den mänskliga evolutionen.

 50. Peter Stilbs

  Ingemar #47 – denna gång är det många agressiva veganer som försvarar inlägget i Kommentarsfältet – visst underhållningsvärde …

 51. Slabadang

  Peter S!
  Man har svårt att bibehålla nån form av seriositet gentemot den gröna extremismen. Jag tycker att det är betydligt lättare att skratta åt dem och deras fixa ideer. Men man måste samtidigt ta dem på allvar inte för vad de säger utan för att i princip ingen ställer sig upp och säger ”Basta” åt dumheterna.
  Vi kan väl starta en motrörelse där vi tvingar veganer och vegeterianer till omvändelse att äte kött mint fem ggr i veckan. Så de ”tar ansvar” för hela den biodiversitet som uppstår genom djurhållning. Att försvara den ”ekokedja” våra köttdjur skapar med gödsel till odling är viktigt, flugor som mat till fåglarna, öppna fält beroende arter och odlingens betydelse för bl.a småvilt. Solidaritet med alla de barn som får sina livsviktiga proteintillskott genom kött och mjölk. Kossor och nötdjur som hjälper till att hålla marker öppna för arter som inte klarar konkurrensen i den vilda tjockskogens artfattigdom. Låt biodiversiteten vid en bondgård eller anlagd golfbana med sina vattenhål gräsmattor och sanddynor bli föredömen för miljöförbättringen och en ökad och skyddad biodiversitet!

 52. Gaupa

  Slabadang # 51
  Instämmer verkligen!
   http://www2.jordbruksverket.se/webdav/files/SJV/trycksaker/Pdf_rapporter/ra09_11.pdf

 53. pekke

  Slabadang.
  Verkar som att EU:s ekonomi står inför ett totalt sammanbrott just nu.
  http://www.di.se/artiklar/2012/7/23/spanien-nara-avgrunden/
   
  http://www.di.se/artiklar/2012/7/23/tysk-minister-skeptisk-till-greklands-framtid-i-euron/
   
  http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/svart-dag-pa-europas-borser_7364786.svd
   
  När den ekonomiska verkligheten knackar på dörren så får vi se vad ” klimathotet ” är värt.
   

 54. Peter S# 46 Om du är bjuden så välj då veg. mat eller kött/fiskfritt. Det går alldeles utmärkt. Går även dricka vatten i stället vin.

 55. Slabadang

  Pekke!
  Det är redan kört och sammanbrottet för EURO-systemet kan bara skjutas på några enstaka veckor. Det kommer svida riktigt riktigt rejält när vi tvingas skriva av de många ländernas stora skulder och mycket skit kommer som konsekvens ……. men!! Vi kommer äntligen till vägsände och det politiska ansvaret och insikten om att ekonomin måste få styra politiken och inte tvärtom blir oundviklig.
  Den väg EU valt för sin ”krishantering” är totalt galen eftersom man hanterar fel kris på fel sätt av fel orsaker pga av fel analys, och som endast förvärrar skadan och skuldsättningen som är grundorsaken till hela kollapsen. Det monetära samarbetet är i sig orsaken till samanbrottet och inte medicinen emot den.
  Alla europeiska stadschefer måste se sina medborgare i vitögat och meddela att den staliga lånefesten är över och de system man byggt ohållbara. Klart att det sitter långt inne men det äör en nödvändighet för att vi skall börja göra rätt igen!! Efter detta stålbad så kommer en lång tillväxtperiod våra politiker idag bara kan drömma om.
  ”Tillväxtpakter” ”bankunioner” ”bankgarantier” ”stimulanspaket” ”euroobligationer” ”nödlån” nej för helvete! Bit i det sura äpplet pröjsa räkningen, lär av misstagen och börja om på nytt och sluta lova saker till folk ni inte kan leverera.

 56. Peter F

  Slabadang #55
  Det ska finnas en grundläggande ekonomisk teori som säger att om man ska bilda en union av länder eller stater, en pakt, ett konsortium o s v, får det inte finnas svaga länkar bland deltagarna. Deltagarna måste stå på ungefär likvärdiga  ekonomiskt  ben. EUs skapare var politiker och inte utbildade ekonomer. Ska bli intressant luta sig tillbaka och beskåda undergången vetande att Sverige har halverat sin statsskuld på 15 år till 30 % av BNP. Greklands statsskuld uppgår till 130 % av BNP  !!!

 57. Slabadang

  Pewter F 🙂
  Sen har vi ju den där räntan som ska sätts i förhållande till risken !! 🙂
  Grekland under samma EUROränta som Tyskland!!! ?? Jovisst sörrru, funkar säkert skitbra ska du se!! 
  Vad svenska medier inte rapporterat är bl.a detta: Tur att våra svenska politker är förunnade med ett begåvat folk som sade NEJ till EURON;
   När majoriten av ledamöterna i ECB represnterar länder med sturkturella underskott,l  ilka länders skattebetalare kommer till slut att få stå för notan?  När Merkel gick med på bankunionen lär Finlands representant ha utropat ”Märkele!” ?
  http://europaportalen.se/2012/07/tyskt-ekonomuppror-mot-merkel

 58. Peter F

  Märlele,,,hahahaha

 59. LBt

  Brott mot mänskligheten, men det är väl bara ett brott mot den fattigaste delen av mänskligheten. Och i vår kapitalistiska ekonomi är det väl inte ens ett brott utan en naturlig marknadskonsekvens. 
  Men det är ett exempel på hur tokigt det kan gå, hur överdrifter griper tag i massmedia och politiker samt hur marknadskrafterna kortsiktigt utnyttjar det. 
  Jag tycker emellertid det kan vara helt i sin ordning att provocera och sätta epiteten ”brott mot mänskligheten” på vad som är ett allvarligt snedsteg, jag tycker också att Al Gore gjorde helt rätt när han provocerade och överdrev för att få igång en problemdiskussion avseende klimatet.