Billiga solceller tack vare kinesiskt tvångsarbete

bomull kina

Stackars Hennes & Mauritz. Bolaget har i flera år månat om att vara politiskt korrekt i olika frågor. Och man har inte varit sen med att godhetsflagga med det i sin reklam. Men den här gången så uppvisade man sin korrekthet gentemot fel land, nämligen Kina. Jag håller givetvis med om att det är rätt att undvika att ha bomull i sina kläder som kommer från tvångsarbetande Uigurer i den kinesiska provinsen Xinjiang. Men problemet är att H&M i vanlig ordning gick ut och gjorde ett politiskt statement om det. Det gillade inte diktatorn i Peking. Så nu bojkottar Kina H&M-butiker i Kina. En bojkott mot en bojkott kan man säga.

Nu hamnade Biden i ett liknande läge när han skulle förmå Kina att göra eftergifter i samband med sitt klimatmöte.

President Biden satsar som bekant stort på sin Green Deal i USA. Det innefattar bl.a. stora satsningar på solkraft. Och för att bygga ut solkraften krävs det satsningar på solceller. En stor del av dessa solceller byggs eller använder material från just Xinjiang. Med hjälp av tvångsarbete.

Men varför då inte köpa från annat håll, frågar man sig. Till saken hör dock att priset på solceller minskat drastiskt på senare år, och det har gjort att Kina utkonkurrerat stora delar av solcellstillverkningen i USA och Europa. De har nämligen låga arbetskostnader i Kina. Tvångsarbete kostar inte så mycket.

Gröna organisationer har glatt sig åt att solceller blivit billigare och billigare. Och gröna byggherrar jublar. Men föga eftertanke har ägnats åt att fundera över hur det kommer sig att solceller blivit så billiga. Och åt att fråga sig varför nästan alla solceller kommer från Kina.

tvangsarbetskraft kin

Kritik mot Kinas hårdhänta ”kinesifiering” av Uigurer i Xinjiang har kommit från flera håll, bl.a. från USA och EU. Med rätta.

Problemet, eller dilemmat, för det klimatvurmande Väst är att man både vill ha billiga solceller som man kan klä hustaken med, och samtidigt förkasta tillverkningen av dem. Just detta dilemma sattes på sin spets härom veckan då Bidens klimatsändebud John Kerry träffade sin kinesiska motsvarighet Xie Zhenhua i Shanghai. Det var ett förberedande möte inför Bidens stora klimatträff med världens ledare den 22-23 april.

Tanken var att Kerry skulle komma hem med ett bindande avtal med Kina om att tillsammans minska koldioxidutsläppen. SVT skrev entusiastiskt: ”De två länderna ska enligt dokumentet både själva minska sina utsläpp och gemensamt hjälpa utvecklingsländer att satsa på mer miljövänliga energikällor. De ska även samarbeta för att kunna åta sig att följa de mål som sattes upp i Parisavtalet från 2015.” Men vid en närmare granskning av dokumentet så upprepade Kina bara sin tidigare kända position, nämligen att eventuellt försöka göra något någon gång efter 2030.

Enligt vissa källor så var mötet i själva verket ganska fientligt och aggressivt. Och det berodde nog inte bara på att Kina inte ville binda sig vid klimatbekämpningen för egen del, utan också på att Kerry tog upp situationen i Xinjiang. USA skall inte lägga sig i Kinas inre angelägenheter, menade man. De får nöja sig med att köpa billiga solceller till sin Gröna Deal. Så Kerry fick komma hem med tomma händer och med svansen mellan benen till Bidens klimatmöte.

Nu skall sägas att Kina inte varit helt oberörd av kritiken. I en bra och informativ artikel i New York Times redogör man för hur Kina hanterat kritiken mot slavarbete. Kineserna är duktiga på att slingra sig, och att spåra alla vägar och delar där tvångsarbete är involverat är svårt. En del tillverkare utanför Kina hoppas naturligtvis på att nu få del av den amerikanska satsningen på solbaserad el.  ”Det har satt Demokraterna i en svår position”, säger Francine Sullivan, vice president för affärsutvecklingen på REC Silicon, en tillverkare av polysilikon baserad i Norge med fabriker i USA. ”Vill du stå upp för mänskliga rättigheter i Kina, eller vill du ha billiga solpaneler?”

Så, vad väljer Västvärlden? Skall man hålla fast vid sitt fagra tal om mänskliga rättigheter eller att få billiga solceller? Det är samma typ av dilemma som vi tagit upp tidigare angående barnarbete och tillverkningen av bilbatterier och andra anläggningar för att lagra el.

Ingemar Nordin

PS. Jag återkommer med synpunkter på Bidens klimatmöte i morgon.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Lars Thorén

    Tack! Man förstår varför vissa produkter har lågt pris. EU-kommissionen arbetar enligt Anna Hallberg, (S), fram en nytt lagförslag angående företags ansvar: ” … Därmed tydliggörs krav på företagen för att tillförsäkra sig om att underleverantörer lever upp till dessa regler. Kommissionen har aviserat att man kommer att lägga fram ett förslag i juni 2021.”

  2. Ulf

    Intressant med den totala bristen av stöd till HM ifrån Sveriges regering. Man säger bara att det är bra att svenska företag tar ansvar, men något eget ansvar vill man som vanligt inte ta. Tydligt att man är livrädd för att stöta sig med Kina.

  3. Lasse

    Det pågår en rättegång mellan vår telestyrelse PTS och Kinesiska leverantörer av telekomutrustning.
    Tydligen har SÄPO lämnat in en skrift där de reste farhågor om inblandning och möjlig kontroll av samhällskritisk infrastruktur via Kinesiska leverantörer.
    Där har vi i alla fall vågat peka på Kina som en möjlig säkerhetsrisk!
    Detta kan komplicera vår industris framgångar i Kina, för Kineser kan ju uppfatta vår ovilja till risktagande som ett handelshinder.

  4. Tack Ingemar, dubbelmoral, eller snarare brist på moral, är utmärkande för västvärldens progressiva företagskultur. Grönmåla, vitmåla, polera ytan. Det är trist och deprimerande. Men det är viktigt att göra klart för sig sakernas tillstånd.
    Ulf, ”Intressant med den totala bristen av stöd till HM ifrån Sveriges regering.”.
    Det finns nog inget annat än björntjänster i det här läget.

  5. Lennart Bengtsson

    Vad man än anser om kinesisk politik så får man också inse att man medvetet försatt sig i en beroendeställning. Vill man inte utvinna egna jordmetaller på grund av miljökonsekvenserna så tvingas man importera dem från Kina eller något annat land eller också får man fortsätta att producera el som tidigare( vilket fungerade utmärkt) men som man inte vill längre. Likaledes vill man sälja billiga kläder så får man också importera billigt osv.
    Om utvecklingtrenden fortsätter får man till slut köpa det mesta från Kina eftersom Sverige inte självt längre kan producera vad som krävs för att uppehålla dagens standard och välstånd liksom alla tillhörande välståndsmyndigheter.

  6. L

    #5 så sant

  7. BENNY Wiktorsson

    Ser ni inte att allt ont i världen kommer från de stora globalistforetagen med Wallenberg och Investor och några till i spetsen. Läkemedel, finans och el/teleinfrastruktur. Börja med att granska där så kommer samhallsstrukturen i världen att framträda väldigt tydligt.
    Privata vinstmaximeringsintressen i samhällsbärande verksamheter kan aldrig komma allmänheten tillgodo.

  8. Ulf

    Svar 5

    Just regeringens sabotage av svensk gruvnäring är en stor skandal. Detta är garanterat jobbigt för S att tvingas anpassa sig till MP politik. Norrländska S politiker är definitivt inte särskilt glada.

  9. Lasse

    #7 Benny W
    Nej!
    Vaccinet kommer från dessa globala företag.
    Större delen av Sveriges välstånd skapas av företag med global utsträckning.
    Socialism prövas i land efter land. Med liknande resultat!

    Det är därför de åtgärder som tvingas fram av klimatoro är så skadliga. Energiwände gör Tyskar fattigare.

  10. Tvångsarbete och tvångsarbete. Det finns många miljoner arbetslösa som gärna vill ha ett arbete.
    Vad skulle ske om massor av arbetande i västvärlden fick för sig att arbetet inte var fritt nog?
    Om dom dessutom la ner sitt arbete och levde på det sociala och krävde mänskliga fri och rättigheter?
    Då skulle plötsligt tvånget att få mat på bordet göra att man tar det jobb som finns.

    Att samtidigt anklaga Kina, som vill hålla koll på sin uigurer och andra potentiella radikaliserade islamister, går utmärkt. Gloria och godheten bara lyser desto mer.

  11. Ivar Andersson

    Kina satsar på mer miljövänliga energikällor genom att bygga kolkraftverk med moderna reningsanläggningar. Smogen är ett problem som ska elimineras men koldioxid gör kanske mer nytta än skada. Kineserna har sunt förnuft.
    Vi eldar sorterade sopor och har avancerad rening och ingen upplever några nackdelar med sopförbränningen. Askan deponeras på ett kontrollerat sätt och plastavfallet i soppåsen hamnar varken i havet eller i naturen.

  12. Hans H #10,

    Jag har ingen förstahandsinfo till om anklagelserna mot Kina är korrekta eller ej. Men eftersom de inte tillåter journalister och FN-personal att åka in i Xie Zhenhua och göra oberoende undersökningar så är det tillräckligt skumt. Därtill finns långa rader med vittnesmål från Uigurer. Kinas aggressiva och hotfulla attityd mot detta är under all kritik.

  13. sibbe

    Hans H:
    Byt ut uigurerna mot judar…
    Att ett antal islamister finns bland uigurerna, är väl inte att undra över. Religiös tolerans finns inte i diktaturer. Att sätta en miljon människor i koncentrationsläger, för det gör kineserna, skulle nog inte gå i ett annat land utan att man bojkottar det. Men Kina är ju vår klimatvän.
    Och tänk efter: uigurer sätts i slavarbete precis som tyskarna gjorde med framförallt judar. Det finns väl inte ett tysk bolag frän tiden före 1933, som inte utnyttjade KZ- fångarna som slavarbetarna, bara nämna ett av många: BMW. Du faller för kinesisk propaganda, eller hur?

  14. Robert Norling

    Om nu våra svenska politiker verkligen trodde på CO2 hotet och Jordens snara kollaps så har jag ett radikalt förslag som inte kostar en förmögenhet. Det behövs heller inte byggas 10 000 tals vindelindustrier i norr och därmed inte heller 100 tals mil med kraftledningar.
    Lägg omedelbart ner LKAB, statsägt som det är. 2/3 av hela Sveriges CO2 utsläpp skulle försvinna i ett nafs.
    6 miljarder är den årliga vinsten för LKAB och det är en billig prislapp som staten kan klara sig utan, allt för att framstå som värdens samvete. Dessutom behövs inte de 300-400 miljarder som stål utan kol kostar så det är en garanterad vinst.
    Dessutom så finns det inte så mycket järnmalm kvar att bryta, vad som är känt idag.

  15. Kjell Lindmark

    #12 Ingemar Nordin

    Kina har haft stora problem med militanta islamister i Xinjiang-provinsen. Det är IS-grupperingar och Al-Qaida människor som återvänt efter besök i Mellanöstern.

    Man har upplevt 254 terrorattacker som krävt drygt 1000 döda och över 2000 skadade människor sedan 1989. Kina har valt att tackla terrorismen med avprogrammering och integrering av dessa människor. För övrigt en metod som diskuterats även här i Sverige för återvändande IS personer.

    Kinas kamp mot terrorn är humant i jämförelse med USA som dödat ½ miljon människor efter 2001.
    Mänskliga rättigheter innefattar att få vara vid liv och inte dödas vare sig i terrorattacker eller antiterrorattacker.

    Kina har bjudit in västföretag, diplomater och journalister till Xinjiang för att själva bilda sig en uppfattning om förhållandet.

    Du har ingen förstahandsinfo nä men jag har, eftersom jag besökt Kina ett flertal ggr och rest runt i landet. Jag har bott tillsammans med vanligt folk och har aldrig sett eller hört om några övergrepp mot någon etnisk grupp där.

    Kinas regering har däremot investerat i infrastruktur som bekant och sett till att utbildning och arbetstillfällen även kommer Xinjiang till del. Studenter från Xinjiang får även tillgodoräkna sig förmåner att söka sig till högre utbildning.

    Något slavarbete förekommer ingenstans i Kina och de mänskliga rättigheterna är väl tillgodosedda mer än vad vi själva kan skryta över.

  16. Sören+G

    Förhandsinformationen till Agenda i kvälll.
    ”Går det att lita på världsledarnas nya löften om en snabbare väg mot lägre utsläpp? Klimatforskaren Johan Rockström och klimat- och miljöminister Per Bolund (MP) i Agenda. Vindkraften är en central del i den gröna omställningen av Sverige – men lyssnar politikerna tillräckligt på dem som drabbas av utbyggnaden?”

  17. Kjell L #15,

    Nämen så fiffigt integreringsprogram som Sverige kan ta efter ditt föregångsland Kina; spärra in alla muslimer i landet. Vi har kanske en del koncentrationsläger kvar sedan 2:a världskriget?

    Du upprepar bara den officiella propagandan från den kommunistiska enpartistaten.

    Läs en initierad rapport här https://www.aspi.org.au/report/uyghurs-sale

  18. Lars Kamél

    Hur billiga solceller än blir, så kommer elen att bli dyr om det sätts upp en massa solceller. Dels behövs det då en massa reglerkraft och dels behövs mer elnät än för planerbara energislag.
    Kina hävdar att uigurer ägnar sig åt terrorism och fundamentalism och behöver avprogrammeras. Jag vet inte om anklagelserna är riktiga. Och om de stämmer: Är verkligen lösningen acceptabel? Ska slavarbete, om det det nu förekommer, ingå i avprogrammering?

  19. Sören+G

    Judith Curry ”How we fool ourselves. Part III: Social biases”
    https://judithcurry.com/2021/04/25/how-we-fool-ourselves-part-iii-social-biases/#more-27411

  20. Håkan Bergman

    Lars Kamél #18
    Priset till panelägaren lär inte bli högt om det blir många paneler, 2020 gav solelen i december mindre än en hundradel av produktionen i juni. Och under dom sommarmånader panelerna levererar toppar dom under några timmar mitt på dan, hur kan nån tro att det är en lysande affär. För oss elkonsumenter lär det bli en dyr affär dock.

  21. Istvan

    Märkligt med vår nyvakna känslighet mot kommunistiska diktaturer. Vi har ju en lång, om än inte stolt, tradition av beundran, politisk och ekonomisk stöd till det värsta av dessa. Lenin, Stalin, Mao, Pol Pot, Castro, Tito, Nyrere, Kaunda, Mugabe etc. etc.

  22. Hans H.

    Till flera av er:

    När ni adresserar signaturen Hans Hellsing (#10) skulle jag uppskatta att ni inte använder förkortningen Hans H.

    Det är mitt namn här på bloggen och ger upphov till risk för missförstånd. Jag delar inte alls Hans Hellsings åsikter.

  23. John S

    Ingemar Nordin #17

    Huvudförfattaren till ASPI-rapporten, Vicky Xu, var 24 år när hon skrev den. Hennes CV visar inga relevanta akademiska meriter, men hon är passande nog en ståuppkomiker. Hennes medförfattare Nathan Rusher var 19 år och ansvarade för att peka ut koncentrationsläger i Xinjiang hjälp av Google Earth. Han har inte ens ett CV på APISs hemsida.

    Rapporten bygger bl a på ”forskning” utförd av Adrian Zenz, en självutnämnd expert och ”kristen” fundamentalist som anser att gud har gett honom i uppdrag att bekämpa Kina. Uppgiften om att ”Minst en miljon muslimer har satts i läger…” bygger t ex på hans undermåliga ”forskning”.

    Det enda vederhäftiga med rapporten finner man på sidan 2:

    “Important disclaimer
    No person should rely on the contents of this publication without first obtaining advice from a qualified professional.”

    https://s3-ap-southeast-2.amazonaws.com/ad-aspi/2021-04/Uyghurs%20for%20sale%2019%20April%202021.pdf?CifExOIYXRwRJRTR.kMqSgL9cx7nKia8

  24. John S #23

    OK, Jag märker att Kinas dementimaskineri har kört igång på denna tråd.

    Läsare kan själva välja att tro på uppgifter från människorättsorganisationer , nyhetsmedia, FN och andra myndigheter eller ej. Här är bara några länkar som jag stött på:

    https://yubanet.com/world/china-un-experts-deeply-concerned-by-alleged-detention-forced-labour-of-uyghurs/

    https://www.theguardian.com/environment/2021/apr/23/revealed-uk-solar-projects-using-panels-from-firms-linked-to-xinjiang-forced-labour

    https://news.un.org/en/story/2021/03/1088612

    https://www.youtube.com/watch?v=v7AYyUqrMuQ

    https://www.youtube.com/watch?v=t28nnviKar4

    https://www.bbc.com/news/world-asia-china-56250915

  25. Lennart Svanberg

    Att bemöta #15 är meningslöst. Den här ’boten’ och andra som svamlar här emellanåt i kommentarerna är uppenbarligen sponsrade för att så split.

  26. Kjell Lindmark

    #17 o #24 Ingemar Nordin

    Ok, jag respekterar din uppfattning men jag har min och vi kan väl i alla fall vara överens om att vi inte är överens. Så jag drar ett streck i debatten för min del.

  27. foliehatt

    Istvan, #21

    ”Vi” ??
    Det får stå för dig. Räkna inte in mig bland dem.

  28. Kjell Lindmark

    #25 Lennart Svanberg

    Tyvärr måste jag göra dig besviken, jag är inte sponsrad från någon.

  29. foliehatt

    Kjell Lindmark ## 15, 26.
    Nej, det går inte för sig att offentligen krama diktaturer och sedan när detta inte faller i god jord hävda att andra ska bortse ifrån klavertrampet (=grovt understatement). Jag kommer för alltid läsa dina inlägg som att de kommer ifrån en av Nalle Puh godkänd röst.

  30. Lars i Huddinge

    Lite OT men vad säger vi om dagens Agenda. Bolund försöker undvika problemen med landbaserad vindkraft med att havsbaserad ska lösa problemen för de kringboende. Menar han då att landbaserad vindkraft inte kommer att utökas? Och Rockis framför att vi har 10 år på oss (igen, hur då? sedan hur många gånger har vi hört det) att minska våra CO2-utsläpp. Jag är skeptisk!

  31. Lennart Svanberg

    Och när skall journalisterna börja hålla alarmisterna vid sina ord? När skall Al Gores förutsägelser bli kritiskt granskade som alla andra politiska förutsägelser brukar bli i demokratiska länder?

  32. Ingemar #24 och Kjell L
    Ingemar, du skriver ”Läsare kan själva välja att tro på uppgifter från människorättsorganisationer , nyhetsmedia, FN och andra myndigheter eller ej. Här är bara några länkar som jag stött på:”
    Ingemar, skriver du om klimatfrågan? Grejen är att den sortens argument inte duger! Det är därför vi är här. Sen må du ha rätt i alla fall – kanske.

  33. Bengt Alme

    Johan Rockström är inte klimatforskare, han har en professur i miljövetenskap. Viktig skillnad!!

  34. Karl Erik R

    #14 Robert Norling

    LKAB står inte för 2/3 av Sveriges CO2-utsläpp. Du kanske tänker på SSAB+LKAB tillsammans, men inte ens då blir det 2/3.

    Problemet med att stänga LKAB är att kunderna kommer att köpa malmen från andra gruvföretag, vilket med säkerhet kommer att öka jordens CO2-utsläpp. Det är ju samma som om vi skulle stänga all svensk skogsindustri och köpa allt sågat virke och papper från utlandet. Sveriges utsläpp minskar men jordens utsläpp är oförändrade eller ökar. För en verklig minskning behöver vi totalt minska konsumtionen av stål, virke och pappersprodukter.

    LKABs malmtillgångar håller inte på att ta slut. Den fanns bara inte just där man tidigare trodde och när man inte har tillräckligt med borrhål i den så får man inte officiellt säga att den finns. Marknaden har mycket strikta regler för detta, just för att oseriösa företag ska ”blåsa upp” sina tillgångar och därmed också sin aktiekurs.