Beställ din nya Ecat

Ecat
ECAT 1 MW aggregat går nu att förbeställa enligt ECAT egen hemsida. Leveranstiden är tre månader och den första generationen ECAT för hemmabruk kommer att finnas på marknaden 2013 lovar man också. 1 MW-aggregatet kostar 1,5 miljoner dollar, priset på hemmaaggregatet på 10 KW är ännu inte prissatt men finns som prototyp och även på bild.  Bränslekostnaden kommer att vara försumbar menar man och hänvisar till sin kostnadskalkylator. När man har 10 000 förbeställningar kommer produktionen av hemmaaggregatet att starta. Teckningen är inte bindande.
Enligt Ny Teknik drivs sidan ECAT.com av svenska fysiker i samarbete med Andrea Rossi.
Enligt källor närstående till hemsidan så är det ingen tvekan om att systemet fungerar och man säger också att flera andra konkurrerande företag nu också är på väg ut på marknaden under hösten. Själv är jag fortfarande hälsosamt tveksam till detta eftersom saker som visar sig vara för bra för att vara sanna ofta också är det. NASA tycks dock inte avvisa det hela. ”Något verkligt händer”, säger man.
Vad ska man tro? Finns det en färdig produkt på marknaden i höst som i ett slag löser världens energiproblem?
 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Vad skall man kalla det här? Är det kärnkraft Gen6 eller vad är det?
  Hur som, intressant är det i vart fall. Det kan komma att konkurrera ut vindkraften totalt.
  Nu kan man nog vänta sig, att C och Mp kommer att vilja förbjuda Ecat i Sverige för att ytterligare skydda den redan skakiga och konkurshotade vindkraftindustrin.
   

 2. Är det här sant behöver vi varken vindkraft eller de gigantiska överföringsledningar som planeras. Elproduktionen går från den idiotiska tanken att vara Europeisk till att bli lokal. Det borde tilltala alla – särskilt miljömaffian.

 3. Inge

  Jag brukatr följa detta på denna hemsida:
  http://www.e-catworld.com/

 4. Istvan

  Avvaktar med bestalling tills version 2.0 har kommit ut pa marknaden.

 5. JonasB1

  Det hade varit enkelt att visa funktionen om den fungerat. Alltså tyder allt på en bluff. Vänta bara tre månader… Har det hetat i två år.

 6. Peter Stilbs

  Bondfångeri 

 7. Bengt Abelsson

  #6
  Ja, men vi vill ju så gärna att det ska vara sant.

 8. Thomas

  Om anläggningen mot förmodan skulle fungera tror jag du kan få vissa problem med svenska myndigheter om du vill ha en kärnreaktor i källaren. Vår lagstiftning är inte gjord för att riskfri kallfusion skulle fungera.
   
  Seriösa företagare skulle se till att lösa detta först. Bygga en prototyp, få den typgodkänd och lobba för att man skall modifiera kärnenergilagstiftning så den får användas. Först därefter är det någon mening med att gå ut och sälja den.

 9. Bim

  Om NASA tror på det här, så är det bluff. 😀
  Vi skeptiker bör avvakta, låt alarmisterna satsa slantarna först, verkar vara en klok strategi. 😀

 10. Håkan

  Hela cirkusen kring E-cat känns lite som när man försöker sälja något dyrt på Blocket, det kommer erbjudanden från andra sidan klotet på dålig engelska med fantasifulla historier där köparen av olika skäl inte själv kan medverka i affären men där det praktiska enkelt skall ombesörjas via speditörer och betalning via PayPal.
  Det är lätt att förstå att man kommer att bli lurad men inte alltid på vilket sätt det kommer att ske.

 11. Carl-Axel

  Bluff i klass med AWG..

 12. Jan-Erik S.

  Carl-Axel #11:
  🙂

 13. U B Lööf

  I en faktaruta skriver Ty Teknik:
  ”Energikatalysatorn laddas med nickelpulver samt ett antal hemliga katalysatorer och trycksätts med vätgas. Överskottsvärme produceras möjligen genom en okänd form av kärnreaktion med nickel och väte inblandade.”
  Nutida alkemi? Hokus Pokus? Ska i alla fall bli intressant att följa fortsättningen.  
   

 14. LBt

  En nåd att stilla bedja om.

 15. Staffan

  ”An international patent application has received an unfavorable international preliminary report on patentability because it seemed to ”offend against the generally accepted laws of physics and established theories” and to overcome this problem the application should have contained either experimental evidence or a firm theoretical basis in current scientific theories.” …
  ”Roland Pettersson, retired Associate Professor from the University of Uppsala, who witnessed it said ’I’m convinced that this works, but there is still room for more measurements’.”
  http://en.wikipedia.org/wiki/Energy_Catalyzer

 16. Björn

  Fysiken bakom kall fusion har varit känd sedan minst 20 år tillbaka och Adrea Rossi är den förste som har lyckats tillämpa denna fysikteori. Det är alltid så med ny teknik att det finns de som är skeptiska, men oftast är det de med minst kunskaper som mest hånar och skojar om nya tekniska artefakter. Rossis E-cat är för bra för att vara sann, men det är inte en folkmobb som skall bedöma dess värde, utan av teoretiska experter som förstår bakomliggande fysik.
   
   

 17. Hayek

  Rossi i all ära men faktum att det finns minst 5-6 olika grupper/företag som förefaller att seriöst arbeta med att kommersialisera tekniken gör att bluffscenariot känns väldigt otroligt, speciellt med tanke på alla de namnkunniga personer och institutioner som står bakom dessa. Att det skulle handla om självbedrägeri känns också väldigt långsökt. Men det är bara att vänta och se vad som kommer ur detta, jag följer det mer som ett spännande verklighetsdrama än med några starka förhoppningar om att vi snart har nästan gratis energi.

 18. Stickan no1

  Om man kunde visa något som fungerar hade man gjort det för länge sedan.
  De förevisningar som gjorts är bedrövligt dåliga mättekniskt och visar mer på oförmåga än förmåga.
   

 19. Jan E M

  Det känns som att det lång tid kvar innan det finns en fungerande produkt på marknaden. Frågan är om man skall räkna i år, decennier eller sekel?
  Jag är skeptisk.

 20. Lars-Erik Molin

  En annan intressant produkt är SEG (Searl Effect Generator) som utvecklas av Searl Magnetics http://searlmagnetics.com . Det handlar om en apparat liknande ett rullager med tre ringar och magnetrullar. Den beräknas ge 15 kW och behöver inget bränsle utan tar sin energi ur omgivningen.
  Jag besökte dem i Spring Valley (nära San Diego) i julas och såg där arbetet med att göra en prototyp av generatorn.
  Om det ska lyckas beror för det första på om principen fungerar. Det som talar för det är att det finns uppgifter om att Searl tidigare har byggt fungerande sådana apparater.
  Det avgörande hindret är nog dock att många har ekonomiska intressen av att sådana apparater inte byggs…

 21. Johan M

  Om det fungerar så skall jag ät upp min hatt …. å andra sidan skulle jag äta upp den med glädje. Hoppet är ju det sista som överger människan så hoppas gör man ju alltid.

 22. ThomasJ

  test

 23. ThomasJ

  På tal om: ”kom och köp konserverad gröt/luft” alternativt ’nigeriabrev’, här nåt som kan tillfogas den listan:
  http://www.regeringen.se/sb/d/16251/a/194844
  Mvh/TJ

 24. Pelag

  Johan M #20
  Jag har ingen hatt. 

 25. Slabadang

  Jag tycker att det är roligt att se en ny åsiktsfront bildas här å TCS!:)
  LENRtroende och skeptiker i inom ledet. BRA! 🙂
  Jag har tidigare redovisat min resa från extremt skeptisk till ”troende” och man kan bedöma sanninghalt och trovärdigheter på olika sätt med olika kunskaper och erfarenheter och på så sätt skapa sig en uppfattning i frågan.
  Mitt numera ”troende” kommer inte ifrån mina fysikkunskaper som inte sträcker sig längre än gymnasium och artillerilära. 🙂 Jag bedömere Rossi dels ifrån de hinder och den utveckling han genomgår när han som forskare/entrepenör skall ut på marknaden med sin produkt och jag har även erfarenheter ifrån både magplask och succeer och har en erfarenhet för hur man ”hypar” en produkt dvs bara är ute efter stålar och hur man beter sig när man har förtroende för sin produkt och vill tjäna sina pengar på msrknaden och inte på riskkapital. Här kan jag bocka av Rossi steg för steg och han beter sig prcis enligt den senare varianten där han satsar på att tjäna på att tjäna pengar på rätt ställe.
  Jag har även testat Rossi på denna för mig vitala och skvallrande punkt. Han är totalt ointresserad av externa icke kompetenta investerare och hans Ecat är rena drömmen för att sätta upp för vilket riskkapitalbolag som helst och skulle dra in hur många miljarder som helst på en kafferast. Att sälja denna idè på det sättet hade avslöjat hans motiv och att han INTE väljer att göra det utan saqtsar på att sälja sin produkt på marknaden istället visar rätt uppsåt.
  Att vi har haft svenska professorer H Essen bla som tittat på demonstrationer av e-caten utan större invändningar mer än begripliga frågetecken om själva reaktionen. Varför jag till slut blev ”troende” är att jag i mitt nätverk har en ingenjör som bla jobbat med värme/kylsystem till rymdfarkoster och som bara avfärdade min skepticism med ett skratt och ”It works get ower it!”. Vad han presenterade som ”problem och utmaningar för Rossis e-cat är precis vad Rossi sedan själv bekräftat i efterhand och Rossis första tekniska konsulter i USA konsterade snabbt att även om själva reaktionen är revolutionerande ny så är tekniken ”Low tech” och till för massmarknaden och den byråkratiska snårigheten när det blir svårt att placera vad e-caten skall sortera under kommer bli det största hindret. Vad du kan tjäna pengar på i form av rättigheter och patent är också mycket osäkert. Rossi kamn vara i en svagare situatioin här än vad H Lanz var och är i.
  Riskanalysen har gett Rossi hans strategi att vara ledare genom att först komma ut på marknaden med en produkt och på det sättet hamna och ligga före plagiat och kopior. Det märks på Rossis uttalanden vartefter att han sprungit rätt in i denna verklighet och krånglighet.
  Entrepenörer har nästan alltid en naiv förväntan om den tid det tar ifrån prototyp till marknad och det gäller många av ”skeptikerna” till e-caten också! Kommer han ut med en serietillverkad produkt redan i år så är det en ren bedrift. Det kan ta fem år att få en mycket enkel produkt med en säker marknad att gå från prototyp till masstillverkning. Ett sjuhelvetes stort steg ofta mycket större än utvecklingen av prototypen. 
  Har jag satt min tillit till fel personer och äger inte förmågan att läsa vad som annars skulle vara ett ”spel” från Rossis sida? Möjligt men än så länge så väger min grunden för min tro tyngre än skepticismen.
  Att Peter S skriver ”Bondfångeri” får mig att tveka på min tro, men i andra örat hör jag ”It works get ower it” plus de djupa affärsmässiga bedömingarna av produkten i sig. ”Low tech” biter sig fast likaså!! 🙂
  Är det en värmeväxlare? En katalysator som gör vad då? En reaktor? Ett värmeelement som drivs av nickel och väte? I Rossis intervjuer hörs de funktionella problem och svar tillverkningindustrins ingenjörer ställt honom igenom. Att anpassa produkten till lsutkund i form av Svensson ställde Rossi inför helt nya utmaningar och krav där bara reglering av on/off funktioner samt öka/minska plus enkel installation och säkerhet skall lira ihop.
  Så för mig är det allt annat än någon överraskning att saker förskjuts tidsmässigt och jag tycker tvärtom efter mina erfarenheter att han levererat snabbare än vad jag förväntat mig. Att han gick till fel parter initialt blev ändå rätt, för de hänvisader honom snabbt vidare till rätt samarbetspartner för produkten.
  ”With e-cat? … at least thermal energi sector… is dead!, and it probably will kill some other fields as well ”
  Någon kommer rodna när bevisen blir helt obestridiga och för er som är skeptiska .. är detta också två bedragare? (kan ta någon minut att ladda ned) Kanske Peter S börjar tveka i sin skepticism? 🙂 Jobbar de inte med samma problem som Rossi …. regleringen ?
  http://coldfusionnow.org/wp-content/uploads/2012/audio/2012-03-27-Robert-E-Godes.mp3

 26. Slabadang

  Om andra lyssnar på intervjun och kommenterar den så väntar jag med att avslöja vad jag hör i denna intervju om deras situation och problem!

 27. Sandra

  Det som får mig att bli tveksam i Rossis fall är inte att en person utan naturvetenskaplig utbildning löser ett problem som fysiker brottats med i årtionden. I vissa fall kan det vara en fördel att inte vara alltför insnöad på området.
  Det jag däremot ser som ett stort problem för hans trovärdighet är att Rossi redan varit drivande i en lång rad av lukrativa bedrägerier inom energiområdet. Ända sedan oljekrisen på 70-talet (då han ”uppfann” en maskin som omvandlade hushållssopor till råolja) har han satt i system att lura investerare och politiker. Jag skulle inte våga tro att det här är ett avsteg från hans vanliga affärsidéer.

 28. Carl-Axel

  Det hade varit toppen om det fungerar. Det finns ingen fysik som är känd i dag som gör detta möjligt. Det finns ett antal klumpiga hemmabyggen till teoretiska modeller för att beskriva en likartad process, oftast brukar man hänvisa till Widom-Larsen vilket är ett skämt.
  För att få fram framtidens energi och el finns det massor med spännade lösningar som tex att använda fission för att driva fusion eller olika former av reaktorer som nyttjar uttjänt kärnbränsle från dagens reaktorer. 
  Rossis äventyr och bravader är en kul dokusåpa men precis som för  CAGW äventyrarna stämmer inte hans karta med verkligheten och då är det verkligheten som bestämmer utfallet.

 29. Slabadang

  Reklam!
  Lyssna på intervjun jag länkat till! Det är alltså från Rossi och Focardi helt fristående konkurrenter och lyssna till vad de så öppet berättar om deras nu tioåriga utveckling och om var de står idag. Är de bedragare de också?? Ljuger de om hur långt de kommit och vad de jobbar och jobbat med?
  http://coldfusionnow.org/wp-content/uploads/2012/audio/2012-03-27-Robert-E-Godes.mp3

 30. Bosse J

  Hmmm, att det finns flera bedragare än Rossi bevisar inget annat än att Rossis ide är framgångsrik. Affärsidén alltså.

 31. Slabadang

  Bosse J!
  Så din slutsats är att de är bedragare ?

 32. Dag Blomqvist

  Nasa har lyckats med samma sak som Rossi. Kolla in denna artikel på tidn Ny Teknik och se videon:
  http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/energi/article3384168.ece
  Sen meddelas det att en anläggning på 1 MW är nu levererad till USA och har startats upp där. Så nu är den i drift.
  En anläggning på 1MW kan du se här plus alla data om den:
  http://www.leonardo-ecat.com/fp/Products/1MW_Plant/index.html
  Vänligen
  Dag Blomqvist

 33. Gunnar Strandell

  Slabadang #25
  En sann skeptiker blir aldrig ”troende”.  Och det är ett handikapp vi bär med stolthet. 😉

 34. Slabadang

  G S 🙂

 35. Bertel

  G S
  Hear, hear.   🙂 
  OT. 1-1 i fotboll, hittintils svag insats av Sverige.  Obs nu blev det 1-2 till Ukraina.
     

 36. Thomas

  Dag #32 ”Andrea wrote that a 250 kW diesel plant will be delivered together with the E-cat-plant. So a grid connection is not necessary.”
   
  Hade det inte varit smartare att skicka med en turbin som kunde drivas med värmen som reaktorn skall producera…

 37. Karl-Oskar

  Jag tycker vi skall beställa det verkar ju vara riskfritt i varje fall till det är dags att skicka pengar.
  Lite förvånande är det att inte alla som säger att de vill rädda miljön satsar på det här kan det vara så att det är planekonomin som är deras mål och inte kodioxid fri energi.  
  Här är en länk till mer info om cold fusion.

  http://world.std.com/~mica/cft.html

 38. Slabadang

  Thomas! 🙂
  Det riktiga racet är om att få ecaten att kunna köras kontinuerligt vid 400-600 C sen är det en nästan en ”pertum mobile” med egen elförsörjning. 

 39. Slabadang

  Ukraina böööh! Kom igen!!

 40. Bäckström

  Slabadang
  Kul att du verkar så övertygad om detta, men vart tog skeptikern vägen helt plötsligt?
  Jag håller mig 0-ställd tills det facto görs riktiga oberoende tester som bekräftar eller förkastar E-caten.