Bävrarna styr klimatet

beaver

(Bild från Wikipedia – söta, är de inte ?)

En artikel i Geophysical Research Letters pekar på bäverdammars funktion som tillfällig koldioxidsänka, tack vare den mer långsamma nedbrytningen av trä och bark under vattenytan…

Ja, förstår man egentligen allt om kolcykeln 😉 ?

En mer seriös aspekt av det hela är kanske att det åter är ett exempel på hur forskare tvingas vinkla sina studier i hopp om att få del av de politiska satsningarna på klimatrelaterade ämnesområden.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Tudor

  Hästen är också ett djur som kan rädda klimatet. (förutsatt att den slaktas i sverige).
   
  Älgen verkar däremot vara en ondskefull varelse som vi får se upp med.
   
   

 2. Håkan Bergman

  Man kunde kanske söka anslag för ett forskningsprojekt för att lära bävrar bygga vattenturbiner och generatorer. Bävrar må se söta ut, men se upp.
  http://www.guardian.co.uk/world/2013/may/29/beaver-kills-man-belarus

 3. Peter Stilbs

  Personligen tror jag myror, termiter och liknande har en ganska stor roll i kolcykeln – speciellt i ex Sydamerikas regnskogar. Mängderna lär vara ENORMA i jämförelse med annat djurliv.

  Minns för övrigt en notis från sena 60-talet, som påstod att de tidiga astronauterna observerade någon form av hägring/spegling av ljus över Amazonas – som tillskrevs metan från förmultningsprocesser i området. Jag har dock aldrig sett någon liknande uppgift senare.

  Någon som vet ?

 4. Tudor

  Man borde göra upp en lista över djur som har klimatpåverkan och fastställa den optimala storleken på varje population utifrån dess klimatpåverkan. Thomas P som vet allt om klimatet kan säkert hjälpa till.

 5. Thomas P

  Peter #3 att termiter är en enorm källa för metan är välkänt.

 6. Tudor

  #5 Thomas P
   
  En utmärkt början!
   
  Jag är övertygad om att du har fastställt varje arts optimala storlek – och den ekologiska jämvikt som följer av detta – innan denna tråd avslutats. Klimatsmart blir det av bara farten.

 7. Peter, du måste vara snäll mot myrstackarna !

 8. tty

  Håkan Bergman #2
  Det slår mig att vitryssen som blev ”attackerad” av bävern borde ligga rätt bra till för ”the Darwin Award”, som tilldelas den som under året gjort den största insatsen att höja mänsklighetens medelintelligens genom att eliminera sig själv:
  ”he spotted the beaver along the side of the road and stopped the car. As he tried to grab the animal to have his picture taken, it bit him several times”
  Sensmoral: brottas inte med bävrar i onödan. Det märkligaste är att han överhuvud taget fick tillfälle att attackera bävern (vilket är en korrektare beskrivning). Det är verkligen inte ofta man kommer bävrar inpå livet i dagsljus. Det har bara hänt mig en gång, f ö på samma sätt, jag kom körande på en skogsväg och överraskade bävern.

 9. Thomas P

  Apropå bäverattacker var det en kvinna som vart biten av en bäver i Vinterviken i Stockholm härom veckan. Hon kom dock undan med något stygn. Jag tror i alla fall att det placerar bävern som farligare för människor än vargen i Sverige 🙂

 10. Castor fiber för döpas om till Carbon fiber

 11. Håkan Bergman

  tty #8
  Mitt första möte med bäver var också på en skogsbilväg, jag kom körande med en lastmaskin när jag såg nåt konstigt som rörde sig i diket. Jag backade tillbaka några meter och såg att det måste vara en bäver, som låg på rygg och ”rev” sig på buken med alla fyra, kan det ha varit en födande bäverhona tro? Några år senare hade jag flera gånger sällskap av en nyfiken bäver som stod ca 50 m. ifrån mig och kollade när jag fiskade. Jag var mest orolig att bävern skulle hoppa i och dyka efter draget men det hände aldrig, bävrar lär väl inte ha mycket till jaktinstinkt. Jag kan tänka mig att även om bävern i grunden är skygg så känner den sig nog trygg när den sitter ett par meter från vattnet, som ekorrar i närheten av ett träd.

 12. Eftersom tråden nu behandlar bävererfarenheter, så får jag bidraga med min. För många år sedan åkte vi hela familjen flotte nerför Klarälven. Det var mycket trevligt, och bl a såg vi några gånger bävrar plaska omkring vid strandkanten. Varken de eller vi hade förstånd nog att bli rädda.

  /C-G

 13. Det finns mycket bäver i Stockholmstrakten numera. Om man går strandstigen längs Rönningesjön i Täby från Ängsholmsbadet och norrut så finns det flera bäverfällda träd.

   

  Mitt första möte med en bäver var vid Bockån för ett par år sedan. Jag kom gående på en stig längs ån som var nedanför en brant strandsluttning och bävern kom simmande i ån.

 14. Håkan Bergman

  Här har vi en bäverfamilj i Huddinge som gör vad den kan för att rädda planeten, tyvärr tycks det förorsaka lite konflikter.
  http://www.svt.se/nyheter/regionalt/abc/bavrar-blotlagger-botkyrka

 15. Pelle L

  OT, helt bäverfritt:
   
  Härom dagen blev vi varnade för vad den ökande temperaturen skulle ställa till med för vårt dricksvatten (vem dricker vatten för resten) av självaste landsministern Erlandsson. 
   
  Och så igår kom backlashen: TBE, Tick Born Encefalitis, dvs hjärnhinneinflammation överförd av fästingar, har minskat kraftigt på grund av (eller kanske tack vare?) den kalla vintern/våren.
   
  Se där, vi skall oroa oss över det allt varmare klimatet,
  men kan fortfarande glädja oss åt det allt kallare vädret 🙂

 16. Pelle L

  Det skulle naturligtvis stå landsbygdsministern.

 17. Sören G

  Ja just det: ”Varmare klimat och kallare väder”.

 18. Sören G

  Komplettera med ett utropstecken (!).

 19. Angående hr. Erlandssons titulatur.
  Jag erinrar mig moderniseringen av det gamla ordet byfåne, dessa skall numera tituleras glesbygdsexcentriker. Kunde inte detta passa?
  När vi ändå är inne på centerextremister tycker jag att valet av bild på Thomas P hedrar redaktionen som kunde valt långt värre bilder.
   

 20. Pelle L

  Perfekt #19
   
  Glesbygdsexcentriker 😀
  Det är alltså de som uppträder på campingplatserna klädda i glesbygds-smoking
  (=träningsoverall, företrädesvis av märket Adidas)  🙂
   
  Men var ser du bilderna på TP och andra?
  Jag ser inga bilder. Kanske för att jag är lite excentrisk och bor i glesbygd  🙂

 21. Pelle L #20
  mitt fel, det var tydligen en bild på en bäver. Jag tyckte den var snarlik, men långtmer estetiskt tilltalande än den bild jag tidigare sett på TP.
   
  Glesbygds-smoking har jag inte hört talas om men glesbygdskavaj är ju namnet på HellyHansentröjor.

 22. Thomas P

  Perfekt #21 du gör dig bara mer och mer löjlig med dina personangrepp. Vad får dig tro att du ens sett en bild på mig?

 23. Thomas P #22
  Så bra att du har uppmärksammat mitt inlägg. du har händelsevis inte sett alla de andra där jag frågar efter:

  belägg för att aktiva på TCS skrivit hatmail till Böjs
  Huruvida du trodde på desmogfantasin om betalda demonstranter
  Belägg för att kolgruvearbetare tvingades skänka pengar till Romney
  En art som dött ut av AGW
  En plats där det har blivit obehagligt mycket varmare.

  Det finns säkert fler men börja du med dessa.
   
  Jag har sett en bild som sagts föreställa dig, men det kan ju vara elakt förtal.
  https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Thomas_Palm_i_ZERO-1.jpg

 24. Pelle L

  För att fortsätta med lördagsdumheterna…
   
  Landstingsbakelse = ett Mariekex som serveras till eftermiddagskaffet på landstingens sjukhus.
   
  Passar väl bra i Erlandssons storsatsning Sverige – det nya mat landet  🙂
  http://www.regeringen.se/content/1/c6/22/04/20/38eb9f63.jpg
  http://www.regeringen.se/sb/d/12806

 25. Pelle L

  Varför sär skriver jag 🙁

 26. Pingback

  […] Bävrarna styr klimatet. LÄNK […]

 27. Thomas P
   
  Jag vore också intresserad av dina svar på Perfekts frågor.

 28. Håkan Bergman

  Perfekt #21
  Jag förväntar mig en ursäkt.
  Till bävern alltså.

 29. Thomas P

  Perfekt #23 Detta belyser bara hur godtrogen du är. Någon hittar en bild på en av alla Thomas som finns i Sverige och omedelbart tror du att det är mig bilden föreställer. ”Never check a good story” som det heter. Inte för att det spelar någon roll, ditt ”skämt” är lika löjligt ändå.