Axplock bland läsvärda länkar

clamorouscits
Det är ju inte var dag man hittar något riktigt maffigt att dra upp inom TCS ämnesområden, men antalet maskar verkar närmast oändligt i den ”can of worms” man får serverad, för den som vågar titta, läsa, lyssna och tänka. Jag tänkte därför i dag kopiera Maggie’s gamla approach att bidra med lite lästips från runt om i världen istället för att söka komma med egna försök till djupsinnigheter.
I övrigt känner jag viss skrivkramp efter alla dessa år, men åkte på att vikariera i dag för en av oss som förmodligen fryser i skidbackarna uppe i Härjedalen. Någon kanske i veckändan såg den 20 år gamla filmen Barton Fink på SVT – som bygger på samma författarsyndrom.
Det mesta är väl sagt i klimatfrågan, men trots allt är det nödvändigt att ständigt upprepa det – bland annat för nytillkomna som utsatts för påverkan som liksom vår koltrast ovan sträcker på sanningen så den nästan går av.
Vi kan ju börja med Donna’s blogg – den 19 januari. ”Authors of ‘Extreme Misrepresentation” – jo, bara nya avslöjanden om den inre cirkeln i IPCC – läs och förskräcks.
Och IPCC surar på, med ett tvåsidigt ”statement” om den senaste läckan
En person som Londonborna tror på, brittisk journalist som på allvar vågar ifrågasätta den förhärskande AGW-dogmen – ganska underhållande. Ja, jag tror proppen är ur nu.
En stackars stelfrusen eko-aktivist i England, som tillåts av polisen att gå hem på kvällen för att värma sig för att sen återvända till sin sittstrejk i en vägtunnel på morgonen. Ja – han längtar nog efter global warming.
Den aktuella vädersituationen i England beskrivs målande här.
Från Watt’s blog – om den Europeiska utsläppshandelns fortsatta ”downfall”.
Vanliga människor lider genom politikernas lekstuga – här en rapport från Wall Street Journal om dagens realiteter. Det är inte bara i Tyskland man nu stjäl ved.
And now for something completely different – sjukdomsspridning via egna sunkiga väskor, istället för att använda livsmedelsaffärernas fräscha plastkassar – som sen används för att paketera hushållssopor.
Mitt eget boendeområde har en tid haft insamling av matavfall i särskilda soptunnor för dem som ”önskar” – dvs genom att mutas med väsentligt lägre sopavgift än övriga. Aldrig ett ord om det bisarra i att stimulera matslöseri, istället för att tillaga och äta bara det man behöver?
Dimensioneringen är dessutom en tunna varannan vecka! Förmodligen också fastfrusen på vintern så den inte töms – och bevisligen illa stinkande på sommaren.   Jag skrev mer om detta här i ett inlägg ”Miljöskadlig Miljöomsorg” för något år sedan.
Ja – det blev väl inte så mycket – men kanske TCS läsare kan bidra med en livaktig debatt i dag, och några ytterligare lästips? Så kanske jag kan komma med något mer, senare i dag?
 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Ulrik

  Jordbruksverket vill minska jordbruket!
  http://www.expressen.se/nyheter/rapport-foreslar-extraskatt-pa-kott/
   

 2. Länken till ”brittisk journalist” skulle ha nog bli förolämpad över.Karln är BoJo..den nästan kultpopuläre bildningsgiganten och borgmästaren av London. En som britterna lyssnar på. 🙂

 3. Peter Stilbs

  Hans H – tack för påpekandet. Jag hade lite bråttom i går med skrivandet. Nu korrigerat.

 4. Janne

  Boris Johnson var journalist innan han kom in i politiken. Han är kontroversiell och folklig, oerhört populär och förutspås ta över som partiledare efter Cameron.
   
  En politiker med verklighetsbild, vi skulle behöva några som han i Sverige.

 5. Daniel F.

  Här är en helt annan länk. Fler stackare med klimatångest…
   
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/monicagunne/article16107903.ab

 6. Peter F

  Ulrik #1
  Jordbruksverket borde lärt av dansken http://www.svt.se/nyheter/varlden/danmark-slopar-fettskatten

 7. Ann L-H

  OT Förslag på ny koldioxidskatt – denna gång kött! Allt för att minska utsläppen och ”rädda världen”, tex tropiska regnskog enligt utredaren på jordbruksverket. Men har han inte missat poängen? En ökad koldioxidhalt har ju visat sig öka tillväxten såväl i växthus som globalt inte minst i tropikerna.

 8. PT

  ”The BBC froze me out because I don’t believe in global warming: Outspoken as ever, David Bellamy reveals why you don’t see him on TV any more”
  David Bellamy var en mycket populär TV-personlighet och stor naturkännare.
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2266188/David-Bellamy-The-BBC-froze-I-dont-believe-global-warming.html

 9. En tänkvärd konsensus:
  http://stevengoddard.wordpress.com/2013/01/22/97-of-vatican-experts-agree-that-earth-is-center-of-the-universe/

 10. Pelle L

  Daniel F #5
   
  Aftonbladet innehöll flera poänger
   
  T. ex nämns yrkesgruppen sirapsodlare.
  Någon som har sett när sirapen vajar för vinden?
   
  Och där nämns att  ”Glaciärer och permafrost smälter allt fortare” vilket påverkar det dagliga livet i USA.
   
  Arma folk!

 11. bom

  #5
  Ja Gunne var ett rätt typiskt ABstolpskott – enfaldig och okunnig över parodins gräns. Jag rekommenderar bloggen Bojkotta aftonbladet!
  Här har Du en annan bloggare med en förmåga att stilistiskt överglänsa fru Gunne: http://blogg.tianmi.info/

 12. Peter
  Angående insamling av matavfall från hushållen, så har ju M + C gått ut med ambitionen att samla in 50 % av allt matavfall från hushållen i olikfärgade påsar. Jag har skrivit ett inlägg om det föga genomtänkta i detta förslag här: http://www.fredmanpakvarnberget.blogspot.se/2013/01/ar-det-vettigt-att-sortera-matavfall.html

 13. Fredrik L

  Jonas N, Christopher E, m fl som känner sig manade:
  UI-gänget har ju lagt upp en video som försöker förklara att den globala uppvärmningen fortsätter som vanligt om man rensar bort ”kylande bidrag” och bara tittar på CO2-bidraget.
  Vad har ni för tankar om denna lilla video? Och vilka av dessa kylande bidrag/effekter hade IPCC kunnat ta hänsyn till i sina prognoser. Nu känns det lite som att man i efterhand försöker anpassa modellerna till verkligheten.
   
   

 14. Intressant Peter
   
  Länken till Donna F (som bla lutar sig på Roger Pielke Jr läsning) handlar om USGCRP-rapporten som diskuterads här för någon vecka sedan. Det var sign BjörnT som vill lyfta fram denna (eller bara LA-Times rapportering om den) som ett ’tungt inlägg’ för alarmismen.
   
  Don Wuebbles, som var författare av ’klimat-kapitlet’ är involverad i  alarmistiska aktivistiska trams-organisationen Union of Concerned Scientists (UCS, där fö även Anthony Watts hund Kenji är medlem)
   
  Detta är lite fascinerande att åse denna ’tyngd genom floskelupprepning’ eller tom rena felaktigheter får fortgå … och lyckas dupera folk (men det sista är väl just skälet till att det fortsätter)

 15. S. Andersson

  bom #11: Originaltexten låter så här:
  ”Corn producers in Iowa, oyster growers in Washington state and maple syrup producers have observed changes in their local climate that are outside of their experience,” states the report.”
  Detta översätter Fr Gunne med Kornodlare och sirapsodlare och ostronodlare. Man tar sig för pannan. Jag tycker inte att det är nödvändigt för en svensk journalist att kunna utrikiska språk men då ska man avhålla sig från att ens läsa utländska tidningar.
   
  Aftonbladet är verkligen den svenska journalistikens illaluktande avfallstunna.
   
  Dessutom var artikeln i Guardian, inte Observer.

 16. Bertel

  Peter Stilbs.
  Jag har två stycken av soptunnor(har en villa i Huddinge) och jag tog erbjudandet av bekvämlighetsskäl(ej miljöskäl). Enda nackdelen är just matafallet(lukten på somrarna), eftersom hämtning sker varannan vecka, men fördelarna övervägde vid beslutet, för jag kan slänga allt i dessa(i separata behållare), plast, tidningar, kartong, glas, batterier, lampor, elavfall, metall, grovsopor(kläder, skor, porslin mm), dvs att jag behöver inte åka någonstans för att bli av med all afall(endast större föremål och kemikalier kräver åktur till tippen). Jag är fortfarande facinerad hur mycket plastafall det blir(vi är tre personer i hushållet). Om man hämtade matavfallet oftare vore jag helt nöjd.   
   

 17. Bertel

  OT. Handlar om enbart om språkbruket. Det var ett bra tag sedan ordet klockren var utsatt för granskning här på TCS. En mer språkbegåvad individ(gentemot mig) påpekade hur, när och i vilket sammanhang detta ord bör användas. Väldigt sent svar/inlägg i debatten kommer här. Se och njut. 
  http://www.klockren.nu/ 

 18. Peter Stilbs

  Göran #12 – utmärkt skrivet på Din blogg. Tack

 19. Peter Stilbs

  Bertel #16 – det verkar konstigt att de vill man ska slänga ”allt” utom mat i tunna #2 – det borde vara bättre med ”brännbart enbart” – resten är ju inte så mycket, och det är väl inget större problem att åka till återvinningscentralen med det någon gång i halvåret. Åkersberga (där jag bor) nya central är riktigt bra och genomtänkt. 

 20. Bertel

  Peter # 19.
  Jag skall förtydliga. I tunna 1 slängs matavfall, ofärgad glas, grovsopor, pappersmaterial(katonger mm) och den töms varannan vecka. I tunna 2 slängs tidningar, färjat glas, plast och metall samt kan man fästa en lite mindre behållare(vid behov) där man har lampor/elavfall och batterier(separata boxar). Den töms var fjärde vecka. Fördelen för mig, utöver bilresan, är att jag behöver inte ha kartonger, flaskor mm inne i villan nån längre tid, utan slänger dom i tunnan ”direkt”. Vi har också en välfungerande återvinnigsstation men ligger ca 40 minuters bilresa(tur och retur) bort och jag kan tänka mig att de äldre som bor kvar i sina villor(de som är inte bilburna)har nytta av denna service. Och som sagt, så är denna val av enbart bekvämlighetsskäl.  
   

 21. Sirapsodlaren

  Ett helt tramsigt inlägg men eftersom stämningen ändå är lite uppsluppen i tråden: Nu har efter 18 års internetanvändande äntligen hittat det perfekta internetsmeknamnet (eller ”nicket” som det ju heter.).
  Tack för tipset, läser aldrig aftonbladet eller liknande tidningar annars.

 22. Staffan

  Vi är för många!  Inga fler barn nu!  Norske professorn i – you guessed it – klimatstrategi, Jörgen Randers, som tidigare krävt drastiska sänkningar av utsläppen av klimatgaser, inser nu att det inte räcker!  Värmen blir allt svårare (i alla fall på vissa fakulteter).  ”Vi är mer illa ute idag än för fyra år sedan. Världens utsläpp av klimatgaser når en topp 2030.”
     Högst ett barn per familj, kräver Randers därför!  Som i Kina!  ”Enbarnsfamiljer dämpar befolkningstillväxten och det är en del av lösningen på klimatfrågan.”
     Vi är ändå en bit på väg.  51.000 personer utvandrade från Sverige 2011!  Så ska det vara!  Samtidigt invandrade förstås 96.000…  Behövs i arbetskraften, säger de som förstår så’nt.
  -17º just nu, här i Norrköping, säger vackertvader.se.   -19º i morgon bitti, säger SMHI.   Jag har bott här sedan 1975.  Kallare än -15º så låter jag cykeln stå.  Det har hänt några få gånger på dessa år.
     Men så dum jag är.  Klimathotet har ingenting med grader att göra.  Det har jag fått veta här, när jag varit dum nog att trötta ut er med siffror från SMHI.  Nu gäller det… gäller det…  Ja, vad då, egentligen?
  http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/enbarnspolitik-raddningen-enligt-norsk-professor_7848352.svd

 23. Staffan

  För många barn föds?  Här?  Nettoreproduktionstalet gick under 1,0 år 1968, hade ett minimum 1983 (0,769), och ett annat 1998 (0,725),  var en hårsmån över 1 år 1990-1991-1992, men har annars varit under 1 alla dessa år.  (Siffror senare än 2008 har jag inte.)
      Om NRT är 1,0 – c:a 2,1 barn per kvinna, justerat för befolkningsstruktur – förblir folkmängden konstant.
      1964 var NRT 1,177.  Men det året kom p-pillret, sex blev meningen med livet, och vi måste anpassa oss.
      Och det har vi gjort.  Aborter:  1965  4,8%.   1970  12,7%.   1974  21,7%.   1979  26,4%.   Nu har siffran stabiliserat sig på 25%.  Vart fjärde litet barn tas bort.
       Men 1969 blev Sveriges fokmängd 8 miljoner,  år 2004  9 miljoner,  och 10-miljon-strecket når vi år 2021, tror SCB…