Ännu fler klimatexperter II

 

metrotak2

Märkligt påstående, mot bakgrund av 23 snöfattiga vintrar innan nuvarande. Kanske professorn borde koncentrera sig på det i del 2 av sitt inlägg – utbildning av dessa konstruktörer, samt verka för bättre byggkontroll och mindre byggfusk?

metrohav

I Svenska Dagbladet har vi kunnat följa ett insändarutbyte mellan ovanstående herrar och en Herr Orre – detta är insändare nr 3. Undrar var de fått detta med en accelererande havsytehöjningsprocess ifrån. Den har stadigt varit 1.5 mm per år det senaste seklet, att jämföra med nuvarande landytehöjning vid Stockholm på 4 mm per år, enligt denna källa.  Klimatmodeller ?

Egentligen tror jag allt detta bottnar i suktan efter forskningsanslag till sitt eget område. Samma olyckliga drivkraft som påverkat klimatforskningen, och varit en starkt bidragande orsak till de skandaler som nu kommit i dagen.

Politikerna är dubbelt skyldiga till den utveckning vi bevittnat senaste decennierna inom det akademiska. Dels genom att lägga ut forskningsmedel som ska ge legitimitet år någon politiskt korrekt tanke – endast de som har ”rätt projekt” får pengar – och dels genom att skära ner alla fakultetsmedel till nästan noll – så professorernas oberoende ställning stryps.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Lars W

    Jo, jo, det är många som hänger med på värmeböljan! Men man kan gott vara galen om än man äger snille.
    Solen har vist piggat på sig på sistone så vi kanske klarar nedisningen den här gången också?

  2. Landet kommer att täckas av vatten.
    Göteborg kommer att översvämmas på grund av att jorden har feber.
    Febern har Herr Reinfelt bekräftat. Politiker i Göteborg har därför diskuterat att flytta staden till Skara.

    Detta bör inte ifrågasättas för då kan man bli blöt om fötterna.

  3. Till chalmersprofessorn kan man säga som en antikvarie från Länsstyrelsen i Sörmland en gång sa till oss apropås limmade betongstenar (med köttlim?): ”Man ska inte använda material och metoder som inte är utprovade minst 300 år!” En nog så klok tanke i dessa dagar!

  4. Nej, 1.5 mm/år stämmer nog inte. Det var 1.8 mm/år så länge beräkningarna baserades på data från vattenståndmätare i kustsamhällen. Det ökade till 3.2 mm/år när rådata började komma från satelliter i stället. Sedan har det sjunkit till 2.3 mm/år. Alla värden ligger i och för sig lägre än landhöjningen i Stockholm, och det finns då verkligen inga tecken på en acceleration de senaste åren, tvärtom.

  5. Är det inte vid grus o avlopp Klas jobbar?
    (högskolemobbing är ganska plump, vad med kvantfjant?)
    Professorer lär använda det mesta av sin tid till anslagsansökningar, hur är det för dig Peter?
    Efter CO2-hotnojan bör ditt namn ge bifall omedelbart…
    Men då kanske du tagit bågen och dragit till områden med det klimat som rådde här för 4500-7500 år sedan?
     
    Jag skulle gilla ett inlägg från Peter om vattnets gas/vätske-cykeln och dess energitransport.
     

  6. Hasse

    Indoktrinering och klimatpropaganda av värsta sort med skånes kommuner,länsstyrelsen och region skåne.Miljöpartist och heltidspolitiker Anders Åkesson som ordförande för detta Samverkansprojekt.Startkapital 2 mille.Även de skåningar som inte är direkt engagerade i klimatarbetet ska märka av att Klimatsamverkan startats. Anders Åkesson har idéer om att sätta samman någon form av folkbildningspaket kring klimatfrågan.
    — Det ska göra klimatfrågan begriplig och förståelig ur ett skånskt perspektiv. Jag tror att det är väldigt väsentligt. All förändring sker nerifrån. Under året ska vi försöka få till ett samarbete med bildningsförbunden.

  7. Labbibia

    Tack Peter S

    Jo, pratet om accellererande havsnivåer började väl tidigt i höstas? En del i propagandan för Cop 15 förmodligen?

    Hur som helst, Lars Kamél i # 4 har rätt.
    Professorn i insändaren snackar bullshit!

    Naturligtvis varierar vattenståndet beroende på vindar, strömmar, nederbörd osv……Men trenden är solklar.

    Det är grymt låga vattennivåer nu. Lägsta jag sett på 20 år. Jag tog med mig kameran härom veckan och fotade en kaj där man tydligt kan se att vattnet brukar/de vara uppåt ca en halv meter högre…..Dessutom har det dykt upp några pålar (bryggrester) ur vattnet. För ett tiotal år sedan syntes dessa pålar knappast alls. Just i dag är de 40-50cm över ytan.

    Det roliga i sammanhanget är att det finns bilder från området tagna 1917, 1922 och i nutid. Så man kan lätt jämföra….. 

  8. Labbibia

    Mitt eget # 8

    SMHI:s uppgifter om vattenståndet just nu. Stämmer rätt bra med det jag skrev i mitt # 7
    http://www.smhi.se/hfa_coord/BOOS/Sealevel/Stationplot/Current_month/Stockholm.html

  9. Peter Stilbs

    Bra kommentar om byggfusket. Men det kanske inte kan kallas fusk, utan en anpassning till de snöfria vintrarna och allt prat om att dom ska bli än mer snöfria… d v s väldigt föreseende 😉

  10. Ingemar

    Håller med dig Peter Stilbs, det är trist att se hur många inom den akademiska världen som är beredda att prostituera sig och påstå vad som helst för att få forskningsbidrag. Jag vet inte hur vi hamnat där men rektorerna ligger på oss för att dra in mer och mer externa forskningsbidrag – som de sedan kan beskatta för att öka byråkratin och göra sina egna ”strategiska satsningar”. De i sin tur uppmuntras av utbildningspolitikerna att hora runt på det här sättet genom att mer och mer forskningsanslag skall ”konkurrensutsättas”. Konkurrens om vaddå? kan man fråga. – Jo, om att vara politikerna till lags.

  11. Mats

    Beroende på entreprenadform, utförande- alt totalentreprenad, så dimensioneras förhoppningsvis takkonstruktioner efter krav i BBR, kan det vara som så att bygg entreprenörer önskar ”prisvärda” lösningar och inte önskar överdimensionerade konstruktioner som de inte anser sig få betalt för – det förekommer säkert en viss påverkan på dessa konstruktörer att inte ”överdriva” säkerhetsmarginaler etc

    Var i bygghandlingar anges vilken dimensionering som tex taket har, tex vad avser snömängd per m2?, alt kN/m2? – hur ska kunden veta när det är dags attt skotta? – ska de överlåta denna bedömning till entreprenörer som utför snöskottning vintertid?

    – vad anser våra stora bygg entreprenörer i denna fråga? – varför ställs inte högre krav i BBR så att inte tak rasar in? – ansvar passas vidare så att ingen vet vem som bär ansvaret och om alla fyller i kvalitetsdokument/egenkontroll – lappar och skickar till varandra så är allt bra tills det rasar och ingen vet vem som har fallerat – och nu ska vi skylla på klimatförrändringar – sätt en skylt i trappuppgången som visar vilken snölast som taket klarar, uttryckt i rätt enhet och storhet

  12. Mats jag mins inte hur det var i Sverige men det är säkert som här.
    Vi har geologiska snölastzoner som ger dimensioneringen, vid risk för extrema snömängder varnas på radion att om inte ägarna skottar risker takens konstruktion att brista.
     
    Lika med hur vi dimensionerar tjälskydd och värmeanläggningar.
    Tunga konstruktioner som jag gillar (med värmetröghet) får schablonmässigt en dimensionering för det kallaste förväntade 3-dygnsperioden… Men mina klarar lätt det kallaste 100års 10dygnsmedelvärdet.
     
    Egentligen vill man kanske bygga för det kallaste medelåret… Stockholm 7-8C? Løten 3,5%C?…. he he he he
     
    Förra sommaren smälte inte Oslos snöupplag, trots omflyttning med hjullastare, där byggs nu en mänsklig glaciär… 😉

  13. Micke

    På tal om ”experter” ser det ut som om Lord Monckton får chans att göra bort sig i debatt mot Tim Lambert som driver Deltoid blogg

  14. Lena Krantz

    Jag läste i på någon mediasajt (DN kanske) att de är oroliga över tunnelbanestationen Gamla Stan eftersom den ligger öppet och nära vattnet. Ja och ni vet, det vanliga tugget, att på grund av klimatförändringarna kanske man skall bygga om den. Hmm…med tanke på landhöjningen och att den har klarat sig fint hitills så känns det för mig rätt överspelat vid det här laget.

    Nämndes något om landhöjningen i artikeln? Nej, naturligtvis inte…

  15. tty

    Ursäkta, men ligger inte tunnelbanestation på Mälarsidan av Gamla Stan? I så fall borde den ju inte påverkas särskilt mycket förrän den stigande Östersjön forcerat uppför Norrström?

  16. L

    T-banan i Gamla Stan kan drabbas av framförallt vårflod då Slussarna från Mälaren är för snålt dimensionerade. Därför har det funnits tankar om att gräva en kanal från Sundbyberg, Bällstaån, till Lötsjön, Råstasjön och ut i Brunnsviken.

  17. Lena Krantz

    tty
    Visst gör den det dessutom men det måste vara kajen utanför ingången som ligger mot mälaren (inte den mot gamla stan) som de menar skulle kunna översvämmas.

  18. Lena Krantz

    L
    Vårfloder kan göra mycket  men vad har det med en förmodad värmeuppgång att göra? Borde det inte vara tvärtom, dvs om det inte finns någon snö som smälter så blir det heller ingen stor vårflod att oroa sig över?

  19. L

    Lena, AGW-kramarna har ju hotat med svårare oväder, såväl snö som regn och framförallt höga flöden på våren. Men om hela KarlJohans-slussen nu byggs om/ut så ska det problemet lösas. Det har ju faktiskt varit några översvämningar under senare år, så att problemet finns redan utan klimatkris vet vi.

  20. Lena#14 hej!
    Rejält OT
    Angående en ombyggnad av Gamla Stans T-station för att ”klara”(för att tala med Mona) klimathotet i framtiden.
    Visst(nu satir), och jag är orolig för att alla människor som har underbett riskerar att drunkna när dom duschar.
    Rent hypotetiskt skulle det vara möjlig och rent fysikaliskt. Borde inte socialstyrelsen tillsätta en utredning om riskerna med att duscha?
    Här kan man också väga in försiktighetsprincipen. Även om ingen har drunknat hittills finns det inget som säger att att det inte kommer att hända i framtiden.
    Förslag till åtgärder:
    Förbjud intsallation av duschar som strilar rakt uppifrån.
    Alla med underbett ska erbjudas korrigering av käkställning alternativt en betald tremånadersutbildning i duschhantering som  skall leda till duschvettscertifiering.
    Osv.
     

  21. Lena Krantz

    L
    Det har alltså mer att göra med ett felbygge och mindre att göra med någon klimatförändring?

    Dvs att Slussen är rätt dassigt byggd från början eller?

  22. Lena Krantz

    Rosenhane
    Gäller inte det bara dem med underbett?
    😀

  23. L

    Lena, ja slussarna har alltid varit för små. Problemet idag är att Mälaren är vår största dricksvattentäkt så man måste ständigt hålla nivån högre än saltsjön. Då kan stora vattenmängder i samband med regn göra att utflödet inte räcker till och det blir översvämningar. Senaste större var 2000 då det började sippra in vid Munkbrons T-banenedgång. Några centimeter till och man hade fått stänga hela Stationen. Nya Slussen behövs därför snarast.

  24. Lena
    Det funkar med överbett också, alla ska med; Carin Götblad behöver inte känna sig utanför. 🙂

  25. Lena Krantz

    L
    Ok, då köper jag att man måste bygga om men det handlar ändå inte om AGW s a s. Däremot kanske mer nederbörd under de senaste åren?
    Eller har problemet egentligen alltid funnits?

  26. Lena Krantz

    Rosenhane
    Ha ha…
    😉

  27. L

    Lena, problemet har alltid funnits, men om saltsjön skulle stiga ännu mer än den gör idag, vid t ex lågtryck, och Mälaren följaktligen måste hålla en ännu högre nivå, så får vi problem. Dels i städerna runt Mälaren och Hjälmaren, dels med gifter i dricksvattnet. Så visst kan klimatförändringar bli ett problem, oavsett orsak.

  28. L #27
    Men hur mycket menar du att saltsjön har stigit och i förhållande till vad?

  29. forts.28
    Och hur hamnar gifterna, vilka?, i driksvattnet?

  30. L

    Rosenhane, jag menar inte att saltsjön har stigit, men det händer att den stiger med uppemot en meter vid ”dåligt väder”.

  31. L

    Gifter finns utefter alla stränder och hamnar i vattnet om det stiger. Det kan också vara tankar, olja, avlopp mm som kommer ut. Har du aldrig upplevt en översvämning?

  32. L#31
    Nej, jag var inte med på Noas tid. 🙂
    Men skämt åsido har jag upplevt vattennivåernas variationer under snart sextio år både på sveriges västra och östra kust och ockulärt har jag hittilis inte funnit någon alarmerande avvikelse. Det ser ut som det alltid har gjort.
    Utanför Grand Hotell och Nationalmuseum har man för övrigt påbörjat 250 miljonersprojektet att sänka Strömmens kajer med en halv meter. Det känns tryggt!

  33. Gunnar Strandell

    Lena #14
    Delar av Stockhom sjunker!
    Det är 20 – 70 meter lera ned till grusåsen och ytterligare 20-30 m till berget i gamla stan. Ta en promenad och kolla källarfönster och trappor till portar som en gång hade tre steg uppåt. Husen står på rustbäddar i trä och ”flyter” i leran.
    Vetenskapsakademien väster om tegelbackenhar fått nytt källargolv, 1,5 m armerad betong. Pålar trycktes ned med domkrafter och huset restes ett par decimeter samtidigt som det riktades upp 1978.  
    Slussen sjönk och man fyllde under rälsen tills vagnarna strök taket. Men i slutet av 1980-talet borrades för pelare och hela kvarteret lyftes ca en meter. 
    Höjning av havsytan med 1,6 – 2,5 mm per år är ett litet problem.

    Högt vatten i Mälaren kan regleras av att slussen i Södertälje står på glänt. Sedan 1991 har jag inte sett mer än 1 m öppning av de 20 m  de har till förfogande, så marginalen är god.  😉

  34. L

    Rosenhane, ja Saltsjöns kajer har landhöjning, vilket är ett annat problem då grundvattennivån sänks och alla gamla hus som har trästolpar som grund riskerar att ”ramla omkull” då träet ruttnar bort…

  35. L

    Gunnar S, att man till vardags inte släpper ut mer vatten har jag redan förklarat. Det är vid plötsliga vattentillskott man får problem och behöver kunna öppna mer än idag. Idag finns ingen marginal för det.

  36. Gunnar Strandell

    L #35
    Jag påstår att det finns marginal genom att öppna slussportarna på vid gavel i Södertälje och jag hoppas att SMHI kan ge tillräckligt bra prognoser för att de öppnas i tid.

    Men jag delar din uppfattning om att vi behöver bli bättre på att hålla koll på gifter och sjukdomsbärare i vårt dricksvatten.

    Hässelbyverket har tunnel för avfallet till Käppala på Lidingö och släpper inte längre ut något i Mälaren.
    Det gäller inte för andra verk runt Mälaren och Hjälmaren, trots att de är vattentäkter.

    Så länge avloppsreningsverken fungerar ser jag inget stort problem, men jag är rädd för att det saknas tillräcklig backup eller lagringsvolym vid haverier som tar mer än några timmar att fixa.

    Våra  politiker verkar ha större bekymmer över toalettena i våra fritidsbåtar som åker i skärgården än över ett haveri i något av avloppsreningsverken i Köping, Eskilstuna, Örebro, Arboga, Kungsör, Västerås, Strängnäs, Uppsala, Sigtuna, Enköping eller Norsborg. 
    Jag citerar Falstaff fakir:
    -Vatten är ett dödligt gift, som omger Visby stift.
    Men han var väl aldrig en mälarpirat.
     🙂

  37. L

    Ja, den dag dom ordnat med tömningsstationer för båttankar kan dom börja lagstifta. Men den dagen får vi nog vänta på…

  38. Torsten Wedin

    Ni kanske undrar vart Totte tagit vägen.

    Svaret är att denna debat behöver inte mig längre. Snöbollen har börjat rulla och kan inte stoppas. Jag ägnar mig åt andra jaktmarker nu. Men jag observerar naturligtvis utvecklingen och om snöbollen stannar kommer jag naturligtvis tillbaka.

    Däremot tycker jag att ni på denna blogg ältar små detaljer in absurdum. Hur orkar ni? Ja, vi är ju alla olika, tack och lov!

    Centimeter havsyta, promille eller mindre CO2, tillfälliga grader hit och dit. Jag tänker inte så. Jag försöker få ett systemtänkande om det jag studerar, i detta fall klimatet, temperaturen. Då är smådetaljer inte intressanta.

    Jag tror i min enfald att jag hajat systemtänkandet när det gäller globala temperaturen. Planeterna, solen, solvinden, kosmisk strålning, molnbildning, avkylning, uppvärmning, PDO, El Ninõ, la niña, etc etc etc. Då är inte smådetaljer intressanta.

    God natt!
    Er allas Lilla Totte!
    Sov Lilla Totte!

  39. L

    Det är bra Torsten, du tänker stort som Al Gore, minst sex meters havsnivåhöjning och en isfri Nordpol ska det vara… 😉

  40. Torsten Wedin

    L #39:
    Fan vad fel du tänkte. För mycket whisky? Du missuppfattade min kommentar så mycket som det går att missuppfatta.
     

  41. Torsten Wedin

    L #39:
    Om du följt denna blogg och förstått, upprepar förstått, mina kommentarer så var din kommentar det mest idiotiska du kunde skriva. Men är du bland dem som snart kommer att krossas av snöbollen?

  42. L

    Nja, jag kan inte påstå att jag alltid  förstått dina kommentarer, men att du kunde missuppfatta min med smiley markerade hade jag inte trott.

  43. Torsten Wedin

    L #39:
    Har du genomgått en IQ-test nån gång?

    Jag har det även om jag inte tror på IQ-tester. De testar bara 2 eller 3 av de 11 – 12 intelligenser vi har. Men ändå, trots att IQ-tester har sin begränsning så hamnade jag utanför skalan, jag fick ingen siffra. De sa bara att det var det bästa värdet de nånsin uppmätt.

    Nu måste jag erkänna att jag känner ett antal personer som fått höga IQ-värden men inte kan utföra en arbetsuppgift utan att man talar om precis hur jobbet ska göras. Men den gruppen tillhör inte jag. Jag har löst massor av problem som ASEA/ABB ställts inför genom att anlita folk med hör IQ och till synes hög kompetens.

  44. Torsten Wedin

    L:
    Vi lägger ner nu, eller?

    Annars kommer jag igen.
    /Totte

  45. L

    Nej, jag har aldrig IQ-testats, men jag har sett Gökboet fem gånger.. 🙂

  46. Torsten Wedin

    L #45:
    Känner du dig hemma där?

  47. Torsten Wedin

    L som jag sa:
    Vi lägger ner nu.
    Jag tror du vinner på det.
    /Mvh Totte

  48. Håkan Sjögren

    Rosenhane # 20 : En utmärkt och mycket roande parodi på ”försiktighetsprincipen”. Mvh, Håkan.