Ännu ett miljöhot

Enligt SvD är vattenskador i kök och badrum en stor miljöbov. Varje sådan skada belastar miljön med ca 300 kilo koldioxid. Jodå, ni läste rätt. CO2. Lägger man ihop alla vattenskador som inträffar i Sverige motsvarar det i koldioxidtermer 5 000 flygresor från Sverige till Thailand (det sägs inte uttryckligen om det är enkla resor som avses eller t-o-r).
Det jag kanske gillar bäst med artikeln är kommentaren från signaturen Lennart:

Nu får ni ge er!

Sluta upp med denna uppenbara propaganda om koldioxiden. Det är faktiskt patetiskt nu!”

För jag håller med honom, det ÄR lite patetiskt att se hur CO2 dras fram i precis alla sammanhang.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Johan

  Miljöminister Andreas Carlgren skriver idag i NWT.
  http://www.nwt.se/asikter/debatt/article588868.ece
  ”Vetenskapens budskap är tydligt”.
  ”Det senaste dryga året har jag gjort mer än 50 resor till EU och andra nyckelländer i klimatprocessen.”
  ”I Köpenhamn behöver alla länder  vara med på en överenskommelse med högst två graders högre temperatur.”
  Vilken fantastisk minister vi har! Han kan faställa att vetenskapen är tydlig!
  Tänk! 50 resor på drygt ett år!  Tur och retur? Bryssel? Det blir ca 15 ton Co2.
  En minskning med 90% fram till 2050 tillåter ca 500 kg. per person och år enligt Naturvårdverket. Ja, alltså totalt per år. För resor blir det 120kg  och hälften till flygresor, 60kg . Allt enl. Naturvårdsverket. Tänk, vår miljöminister har rest för 250 år allaredan.  Jag tar tillbaka om han cyklat eller åkt tåg!
  Men han må vara förlåten om han tillsammans med våra andra folkvalda kan hålla jordens medeltemperatur stången!

 2. Tege Tornvall

  På 60-talet lär en amerikansk journalist ha retat sig på att media och allmänhet går på vad som helst. För att se hur långt det kunde drivas bildade han en förening för bevarande av djurens anständighet med täckande av deras anstötliga delar på programmet. Han väckte intresse, höll föredrag och bildade lokalföreningar utan större protester. När så Chrustjev skulle besöka USA spred han ut att han skulle träffa Krusse för samtal i denna allvarliga och angelägna sak. När inte ens det sattes i fråga, fick han nog och avslöjade alltihop.

 3. GunnarE

  Allt liv som inte binder ljus eller värmeenergi utan konsumerar energi som annat liv bundit på ett eller annat sätt är givetvis farligt ur den synvinkeln att CO2 frigöres. Vi får undanta den inbindning som skal och skelett står för och som fr.a.i haven ger mkt lång bindningstid. Alltså, främja en jord där endast växter finns. ? Hur länge skulle det dröja innan dessa utvecklade arter som parasiterar på andra  växter, så är det återigen ett frisläppande av den hemska gasen CO2 på gång.Visst blir man trött. Det är det sosm är den förväntade effekten av denna massiva propaganda.
  Fortsätter solen sova på söta örat kommer det att se annorlunda ut om ett tag. Då kommer jag att önska att sådant här tages fram och hålles upp framför vederbörandes näsor för att höra på hur de förklarar sig. ”Det är bara tillfälliga variationer i sol och kosmisk strålning som döljer den ständigt pågående uppvärmningen”?. Ja,ja! det är en spännande tid vi lever i.

 4. S. Andersson

  Undrar hur mycket CO2 ett inlägg här på bloggen genererar?

 5. S. Andersson: Med tanke på hur mycket energi jag och alla kommentatorer lägger ner? Mycket. 🙂

 6. L

  Johan, du har rätt. Carlgren och tusentals andra studsar runt jorden som popcorn! Idag Washington, sen New York, Pittsburgh, Bangkok och Barcelona innan Köpenhamn.
   
  CO2-utsläpp verkar vara deras minsta bekymmer.
   
   

 7. Fenix

  Johan #1
  Jag tror du citerar vår fantastiske miljöminister fel. Sä här lyder hans fantastiska slutord på min PC:
  ”I Köpenhamn behöver alla länder ska vara med på en överenskommelse med högst två graders högre temperatur.”
  Det dunkelt skrivna…..

 8. Lars Bern

  En klimatsmart åtgärd skulle vara om alla slutade att prenumerera på papperstidningar från t.ex. SvD och DN och gick över till att hämta sina nyheter från webben. Tidningarna finns ju i webbersioner så …

 9. L

  Lars Bern, det gjorde jag när jag fick bredband för 20 år sedan…

 10. Labbibia

  ”patetiskt” är ju väldigt träffande…..
  Den dag EU-parlamentet beslutar sig för att upphöra med den eviga flyttcirkusen mellan Bryssel-Strasburg, den dagen ska jag ta i övervägande att åtminstone börja lyssna på politikertugget om Co2-utsläpp.
  Innan det händer är det stört omöjligt att ta EU-politikerna på allvar.

 11. Johan

  Så sant Fenix #7!
  Trodde det var en felstavning.
  Man ska aldrig tro på det man läser 🙂

 12. Lennart har så rätt!
  Lägg av – är nog det enda tillropet. Men det går inte bara så där att stoppa skutan. I dagens SvD skriver ett gäng borgmästare om ett upprop som uppmanar världens ledare att fixa ett avtal i Köpenhamn för att rädda miljön (!), inte klimatet.
  Jag tror att reträtten kommer att ta den vägen. Med miljön som argument kan man fortsätta, CO2 frågan kommer att tonas ner och ingen kommer att märka att skutan åker åt ett annat håll.
  Ja, den politiken!

 13. totte wallin

  jag säger det igen … ”ekologisk porr ” i gomorron världen här om veckan …. det var inte satir !

 14. Vilken skön kommentar, det bevisar ju att inte alla har gått på myten eller går i klimat-kyrkan varje söndag och gör avbön 😀

 15. Åke Rullgård

  Det talas om en storskalig byggskandal till följd av en ny ytterväggskonstruktion som är en slags vattenskada. Den måste naturligtvis också räknas om i CO2-enheter. Och det betyder bara att Sverige får ännu ett åtagande i koldioxidjakten och den bör i så fall helt betalas av byggbranschen som mot bättre vetande byggt på detta sätt.

 16. Leo Kramár jr

  Jag har en fundering som jag måste dryfta. Är det fler än jag som retat upp mig på vissa uttryck som blivit allmänt gods i miljödebatten? Jag tänker på ord som ”klimatsmart”, ”hållbar” utveckling, eller ”koldioxidneutralt”. Jag förnimmer någon sorts Orwellskt nyspråk bakom dessa. Ett subtilt sätt att undermedvetet påverka allmänheten i en politisk riktning. Förmodligen har jag bara fått en släng av förföljelsemani;-)

 17. Steve

  Det ultimata miljöprojektet:  förbjud mjukt toa-papper — Washington Post idag: Environmentalists Seek to Wipe Out Plush Toilet Paper
  Soft Toilet Paper’s Hard on the Earth, But Will We Sit for the Alternative?
  ”Detta är en strid om Amerikas bakar.  Det är en kamp om toa-papper, den där sorten som är jättemjuk och blivit allt mjukare, så att tillverkarna slitit ut alla synonymer till ”mjuk”.
  ”Sådant är ett hot, säger miljö-grupper nu !  Mjukt helamerikanskt toa-papper görs genom att hugga ner och mala upp träd som är decnnier, kanske t.o.m. sekler, gamla.  Mupparna vill att amerikanerna också, precis som europeerna, ska torka sig i baken med papper som gjorts av gammalt återanvänt papper.
  ”Greenpeace…. Canadian Parks and Wilderness Society…  den globala resurs som våra nordliga skogar är, blir toa-papper…  fy fy fy…
  http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2009/09/23/AR2009092304711_pf.html

 18. L, intressant. och vilken webläsare menar du att du använde då för 20 år sen? Vilken form av bredband var det?

 19. L

  SixDays, jag har glömt vad webläsaren hette, bredbandet (fiber) fanns i Sophia Antipolis och i Monaco, snabbare än det mesta vi har i Sverige.

 20. L så du menar att du, 1989 satt med fiber som var snabbare än det vi har idag och att du använde en webläsare som du inte minns namnet på?

 21. Leo, när jag hör ordet klimatsmart så vill jag bara kasta en tegelsten i tvn, eller riva sönder tidningen, eller riva ned affischen som säger det.
  Det som stör mig med just ordet ”klimatsmart” är att det stinker gestapo. Känns som att nästa steg är en kampanj där man ska skvallra på sin granne om de inte är ”klimatsmarta”.
  Sen känns det som att man blir idiotförklarad om man inte trro på det.

 22. L

  SixDays, du får väl fråga någon annan om du vill veta såna detaljer. Många som jobbade där hade för övrigt webkameror med HD-bild mellan hemmet och jobbet…

 23. L, du måste vara den mest tragiska skitsnackare jag sett på jävligt länge.
  1989 fanns det inga webläsare. Kamera med HDkvalitet…kyss mig i arslet
  http://en.wikipedia.org/wiki/Webcam 1991 kom den frösta experimentiella kameran på cambridge university upp…så var det med det.
  ”First” idioter som du betackar jag mig för.

 24. L

  SixDays, du vet uppenbarligen ingenting om vad man sysslade med i Sophia Antipolis….

 25. Erpan

  L Du verkar vara en munchausen har allt vet allt men i själva verket är du väldigt liten på den här jorden. Du tror på allt du själv säger  va? Det du har är en sjukdom. Provat att söka hjälp!!!

 26. Erpan

  L en person som jobbar med topphemliga saker pratar ej om det, dom som pratar om saker är oftast dom som inte har någonting. Men som vill vara något, hävda sig lite. Som jag sa du är en väldigt liten person på jorden.

 27. L. LOL. Få gissa, du, Will Smith och the men in black med teknologi som låg 100 år fram i tiden, tillåt mig asgarva.

 28. L

  SixDays, garva på du. Eller ta reda på lite mer först kanske…?

 29. Behöver jag inte, du sa att du satt och surfade 1989 när den första webläsaren skapades först 1993. Liar liar, pants on fire.

 30. L

  SixDays, det är du som pratar om webläsare och surfning. Jag sa att jag läste nyheterna genom bredband 1989. Jag läste dom genom kopparkabel redan 1987, på franska Minicall.

 31. L

  Sorry, Minitel hette dom….

 32. Steve,du skrattar åt miljömupparnas idéer, men de är inte nya:
  Ett par i New York bestämde sig att leva ett år utan toapapper bland många andra sk koldioxidneutrala livsval.
  Eller sångerskan Shery Crowe som ville begränsa användningen till ett ark per toalettbesök pga av ’Global Warming’.

 33. Du svarade på ett inlägg som handlade om just web, webläsare och webnyheter. Inte att läsa nyheter via en vt420 terminal eller annat.

 34. L

  SixDays, jag sa att jag slutade prenumerera på dagstidningar när jag fick bredband för 20 år sedan. Nästan i alla fall, det var i början på november 1989. Resten är dina tolkningar.

 35. Six Days: Lägg av nu med webbsnacket. Det är fullkomligt ointressant i sammanhanget.

 36. Erpan: Inga personangrepp, tack. Har du någon sakfråga att diskutera så gör det på ett hövligt sätt.

 37. Labbibia

  Jonas N # 32
  Vi är ju rätt många som blivit på det klara med att det är något som stinker i klimatdebatten…… 😉

 38. Labbibia

  För övrigt, för att anknyta till det här med att ”våra skogar huggs ned” (#17)
  Jag vet inte hur det ser ut i Nordamerika, men i Sverige  ökar andelen skog, och har så gjort sedan början av 1900-talet.
  Ungefär halva Sveriges yta är idag täckt av skog.

 39. Visst hade Frankrike ett bredband långt före  cern fann på WWW?
  Paris är ju jordens mitt så bildtelefoni på 80talet var vanligt…
  Eller, har jag drömt allt?

 40. L

  Vilka tomtar, det är väl inte värt att säga att vi tittade på TV från KTH i början på 50-talet… 😉

 41. L

  Gunnar L, du har inte drömt. Jag letade just upp portalen i Sophia, dom finns kvar än idag.

 42. erpan

  Du är jävligt häftig L du har gjort allt du var väl på månen innan neil armstrong. Såna som snackar är oftast dom som ljuger. Försöker du vara någon? Det brukar ju vara så att personer som känner sig väldigt små, försöker vara stora på internet. I verkliga livet så kan jag tänka mig att folk säger ÅNEJ där kommer den där L som vet allt gjort allt , fyfan vad jobbig han är. Folk tar dig med en nypa salt.

 43. L

  erpan, om du bara visste.. 🙂
   
  Men som Maggie sa, det här är inte platsen att tjafsa om sånt på.

 44. erpan: Som jag sa tidigare, jag accepterar inte ditt sätt att uppträda här på bloggen. Skärp dig eller sök dig annanstans!

 45. Erik L

  Jonas N #32
  Lite funderingar runt  ” En ruta toapapper”:
  Om det vore ”klimatsmart” att använda mindre toalettpapper, (som är tillverkad av biomassa som sedan efter användning  används som gödning) innebär ju också  att vi då borde sluta köra bilar som går på biobränsle då den biomassan som då åtgår är otroligt mycket större i volym per användare än ett par ark toapapper!, samt att den faktiskt bränns i stället för att rötas! och vi vet ju vad förbränning orsakar för gas….
  Alla vill vara ”klimatsmarta” för att vara politiskt korrekta, men när man granskar vad dom egentligen gör så är det ofta helt motsägelsefulla insatser, först ska man minska på biomassaanvändningen, (dessutom tragiskt minimalt) genom att halvera toapapperanvändingen, för att sedan köra biobränslebil som kräver en hel hektar odlad biomassa per år (Oftast i regnskogsområden) , denna hektar eldas dessutom först av (”svedjebränning” med massor av orenade avgaser, sot och co2 som följd)  för att frigöra sockerrören,   sedan jäses en soppa med jättestor av metanavgång som följd, för att sedan bli etanol, Hela processen kräver dessutom nästan en kilovatt el samt 0,15l diesel per liter liter i produktion och transport. sedan förbränns bränslet i bilen med tillhörande avgaser och co2..
  Det är ådana bilar som dom som bara torkar sej med en ruta toapapper kör, och så tycker dom att dom gör jorden en välgärning då? Herregud! Hur tänker dom?…..
  OBS! bilar som körs på fossil diesel, bensin, naturgas eller EL, är ett betydligt bättre alternativ, då sparar man massor av hektar biomassa, som kan ge våra vilda djur habitater att leva i , och så får vi större arealer att odla mat på till alla svältande i världen. Då kan vi dessutom använda kilometervis med toapapper varje gång utan att ha dåligt samvete.
  Spårade visst ur lite från topic, men jag höll mej kvar på toan iallafall 😉

 46. Erik L, nästan alla ’åtgärder’ som olika ’miljöengagerade’ personer, organisationer och politiker mm sluter upp kring är totalt meningslösa symbolhandlingar. Och inte sällan värre ändå, alltså rent skadliga för just den miljö man säger sig värna om. Du kan ta allt från källsortering till lågenergilampor och kopparfri bottenfärg på båtar, från elcertifikat, kalkning av sjöar till etanolbussar och vindkraftsparker, eller som folk nu pratar om: Att ’rena’ förbränningsavgaser från CO2, som sedan skall lagras under jord.
  Det allra sista har vi inte sett ännu, men genomgående för precis allt (även det som faktiskt inte är rent dårpippi) är att det är symbolhandlingar där man inte har kalkylerat med samtliga aspekter som påverkar, inte sällan rena ritualoffer för att blidka dom lynniga miljögudarna och naturen. Handlingar som skall få oss att må lite bättre genom att vi visar att vi bryr oss, eller som samma tokpolitiker ofta uttrycker det, för att skicka signaler …
  Självspäkelse på dass är bara ytterligare en sådan. Och vad skulle nyttan vara ifall inte omgivningen ändå får reda på det. Utan NY-Times artikeln hade ju ritualskrapandet i avskildhet varit en helt bortkastad handling.

 47. Lennart har så rätt!
  Lägg av – är nog det enda tillropet. Men det går inte bara så där att stoppa skutan. I dagens SvD skriver ett gäng borgmästare om ett upprop som uppmanar världens ledare att fixa ett avtal i Köpenhamn för att rädda miljön (!), inte klimatet.
  Jag tror att reträtten kommer att ta den vägen. Med miljön som argument kan man fortsätta, CO2 frågan kommer att tonas ner och ingen kommer att märka att skutan åker åt ett annat håll.
  Ja, den politiken!