Ännu en skånsk skeptiker

Jag blev glatt överraskad av en debattartikel i dagens Helsingborgs Dagblad, signerad av meteorologen Bertil Larsson. HD har hittills inte utmärkt sig som någon ifrågasättande tidning, men nu ljusnar det även här. Bertil Larsson skriver om olika fakta som sällan kommer upp i klimatdebatten och avslutar med att säga:

”Det är dags för politikerna att tänka om och att vi nog inte behöver fler kostsamma klimatmöten. Klimatforskningen i världen har hittills förbrukat cirka 100 miljarder SEK, pengar som kunnat användas till mer angelägna projekt.”

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. JR

    Även GP har släppt in en insändare som avslutas med. ”Klimatfrågan är politiskt död.”

  2. Fler och fler kommer fram ur ”klimatgarderoben”. När ska den förste etablerade rikspolitikern ”komma fram”?
    Ot
    Såg ni att engelska MetOffice i sina långtidsprognoser har sagt att det kommer att bli en riktigt varm vår i Skandinavien?

    Jäklar också, jag som hade hoppats på att kunna sjösätta tidigt i vår! 😉

  3. Tege Tornvall

    Hur många meningsfränder har månne Bertil Larsson bland svenska meteorologer? Hur många fler vågar framträda öppet? Hur många är rädda om positioner och anslag?

  4. Lars C

    Skulle vara kul med en kommentar från Pohlman.

  5. Nordpholman

    Lars C
    Det är ganska hyfsat nu,  -5 grader… Men det är klart, ute är det ju mycket kallare.

  6. R Nilsson

    Bra o modigt Bertil, dina fakta kan förstås även av oss vanliga människor. Måtte förnuftet snart ta överhanden bland politikerna eller att något enstaka parti vågar ta till sig de enkla samband som pekar på fortsatt naturliga samband i klimatfrågan. Många mandat torde då återvinnas.

  7. J-O

    Skall det vara så svårt att skilja på väder och klimat ??
    Alla vet väl  att meterologer är de som pratar väder och ”väder-Pär ” den som pratar klimat…
    🙂

  8. Håkan S

    Man kan väl utgå från att Bertil Larsson är pensionär. Eller …?

  9. Joakim

    Jag har en bekant som har gått på utbildningen som meterolog och där är Al Gore gud och sanning samt att man spottar åt stockholmsinitiativet. Så några förbättringar  från SMHI lär nog dröja.

  10. Bertil Larsson är meteorolog och borde veta, men det är några saker jag reagerar på.
    Han anger vattenångans bidrag som 95 % av totala växthuseffekten.  Andra experter (?) brukar påstå att vattenånga och moln ihop ger 80-90 %, eller kanske lite mer.
    Hur varmt det var på bronsåldern,  romartiden och vikingatiden är mycket osäkert, men det var knappast kallare än idag i alla fall, trots lägre koldioxidhalter.
    Statistiken över hur många isbjörnar det fanns för 50 år sedan är mycket osäker. Det är mycket sannolikt att antalet har ökat sedan dess, men det kan ha varit en betydligt mindre ökning än en faktor fem.
    Annars är det ju bra att så många som möjligt ifrågasätter den felaktiga bild av sakernas tillstånd som svenska medier, miljöorganisationer och politiker brukar måla upp.

  11. Anders L

    Ett par kommentarer till Bertil Larssons artikel:
    1. ”Listan kan göras längre men detta räcker nog för att konstatera att mänskligheten möjligen endast marginellt har påverkat klimatet.”

    ”Marginellt”  kan vara illa nog för dem som lever på marginalen.

    2. ”Det vore förmätet av oss att tro att vi kan styra temperaturförändringarna. ”

    Jag tror inte att någon tror att människan kan styra klimatet. Men det betyder inte att den globala industrialismen och transportsektorn inte kan påverka klimatet. Hela AGW-rörelsen går ut på att försöka skapa en internationell samverkan för att minimera risken för att vi skapar okontrollerbara störningar i klimatsystemet. Det ligger inget förmätet i att inse att människan på olika sätt utgör en geofysisk och ekologisk kraft att räkna med även på global nivå.

  12. J-O

    Det mesta klimatpratarna åstadkommer är väl inget annat än just (mun-) väder ….

  13.  En fråga till Lars Kamél: Vad har ntalet isbjörnar egentligen med klimatet att göra? Det är väl snarare så att för 50-60 år sen jagades isbjörnar så hårt att stammen var nära att gå under. Idag är isbjörnen fridlyst och stammen växer till oavsett klimatförändringarna (en parallell till den svenska vargstammen). Sen kan man ju alltid undra vad vi ska ha isbjörnar till – det gör i alla fall de som lever med dem inpå knuten (precis som de svenska fårägarna).  

  14. Slabadang!

    Alf!

    Det är bara på Svalbard som det råder jaktförbud och där växer stammen rejält.I övriga områden hålls Isbjörnen i schack genom jakt.Precis på samma villkor som vi håller ålgstammen under kontroll.WWF är en lögnapparat!

  15. S. Andersson

    Slabadang #12: ”WWF är en lögnapparat” – Just det, men en jäkligt lönsam en.

  16. Lars C

    Lite Al Gore orkar ni med!
    http://www.timesonline.co.uk/tol/news/environment/copenhagen/article6959509.ece

  17. SS

    Tack Bertil Larsson för en mycket bra fakta artikel om klimatet, jag vet att till skillnad från skrivbordsforskare så har Bertil varit på båda polarerna och där kunnat konstatera fakta.            Det ’är inte bara pengarna som är åt skogen utan även dom tusentals så kallade miljövänner från hela värden som var i Köpenhamn hur kom dom dit, inte med cykel eller med gasbil, nej med flyg.
    Man undrar ju vad dom demostrerade mot?    

  18. Lars C

    Ett klipp från svt text
    ”Klimatrapport om Himalaya bluff
    FN:s klimatpanel IPCC la 2007 fram en
    rapport där ett av de centrala
    påståendena var att glaciärerna i
    världen smälter så snabbt att de i
    Himalaya kan vara försvunna 2035.

    Nu har det visat sig att rapporten
    byggde på en artikel i en populär-
    vetenskaplig tidsskrift och lösa
    uppgifter och påhitt, rapporterar
    brittiska tidningen The Sunday Times.

    Utalandena från den vetenskapsman som
    artikeln i rapporten byggde på var
    inte baserade på några vetenskapliga
    resultat. ”

  19. L

    Lars C, tror du vi får läsa om den bluffen i DN eller SvD..?

  20. När man läser mitt inlägg ovan kan man ju få uppfattningen att svenska fårägare lever med isbjörnar inpå knuten (vilket kanske vore kul för svenska ”isbjörnsfaddrar”). Givetvis är det vargar jag syftar på. Jag trodde i min oskuld att isbjörnen var fredad överallt och tackar Slabadang! för rättelsen. Men jag undrar fortfarande över sambandet mellan en minskande isbjörnspopulation  och eventuella klimatförändringar. Många zoologer har ju framhållit att det funnits isbjörnar också när klimatet i Arktis var betydligt mildare än idag. De flesta djurarter har en underbar förmåga att anpassa sig till nya förhållanden och de som inte kan anpassa sig dör ut (allt enligt Darwins tes om ”survival of the fittest”) och nya kommer i deras ställe. Ingen nyhet precis men ett odiskutabelt faktum.   

  21. Lars C

    L
    Tålamod! Jag tycker det var ett break att kunna läsa om den i svt-text.
    Ketschupflaskan har just börjat skakas. Och vem vet, kanske en dag?

  22. Slabadang!

    Hur man drar slutsatser från den historia man förfalskat!

    Titta på redovisningen av ishistoriken på följande länk.Lägg särslkilt märke till hur året 1922 är redovisat.

    http://arctic.atmos.uiuc.edu/cryosphere/IMAGES/seasonal.extent.1900-2007.jpg

    Jämför sedan med denna artikel som är skriven 1922!

    http://wattsupwiththat.files.wordpress.com/2008/03/changing-artic_monthly_wx_review.png

    Om vi nu skall bedöma trovärdigheten av den arktiska isens historik så ska vi jämföra mellan de ”beräknade” och de faktiska.
    Uppenbart blir att dessa klimatbedragare inte drar sig för någonting.Systematiken blir så oerhört avslöjande.Allt är riggat myglat och förfalskat till att visa det de vill bevisa.ALLA avslöjanden visar på att alla överdrifter och felaktigheter går  åt samma håll.Att visa all förändring som bevis på global uppvärmning.
    nu vet vi att inte heller ishistoriken är värt ett ruttet lingon!

  23. Anders L

    Lars C #15,
     
    Det här har vi haft uppe för ett par månader sedan. Siffran 2035 kommer från en WWF-rapport från 2005, som i sin tur har hämtat den från en rapport från Working Group of Himalayan Glaciology (WGHG) 1999. Men de hämtade siffran från en UNESCO rapport från 1996, skriven av ryssen Kotlyakov. Han skriver där att glaciärernas yta utanför polerna kommer att minska från 500 000 km2 till 100 000 km2 år 2350 (obs!). En enkel omkastning av siffrorna blev till 2035 … och så började man citera varandra utan att kontrollera källorna…
     
    Ursprungsuttalandet, en 80% minskning av de extrapolära glaciärerna på 200-300 år, är nog inte helt orimligt. ”Glaciers will survive only in the mountains of inner Alaska, on some Arctic archipelagos, within Patagonian ice sheets, in the Karakoram Mountains, in the Himalayas, in some regions of Tibet and on the highest mountain peaks in the temperature latitudes.” skriver Kotlyakov.

  24. Claudius

    Bra artikel av meteorologen Bertil Larsson. Det huvudsakliga innehållet är ju väl känt här på TCS, men det är värdefullt att hans många statistiska fakta ger en så tydlig bild av dels hur liten betydelse CO2 har överhuvudtaget, dels hur försvinnande litet vårt eget svenska bidrag till denna ”klimatfara” faktiskt är.

    Maggie, Lars, Peter m fl: Försök att få fram en kommentar till Larssons artikel från hans kända kollega Erland Kjällén!

  25. Slabadang!

    Jag trodde det var ett skämt först!!

    http://www.globalclimatescam.com/2010/01/top-obama-czar-infiltrate-all-conspiracy-theorists-presidential-adviser-wrote-about-crackdown-on-expressing-opinions/

    Miljötalibanska fascister på frammarsch! Demokratin ”fungerar inte” återkommer allt oftare.Det här är WWFs och Råckströms kompis!
    Läskigt! Det är klart att Sunstein inte vill att bluffen skall bli avslöjad.Att tysta oppositionen är tydligen medicinen.Små klimattalibanska spioner och tjallare på arbetsplatser redaktioner och kanske i hemmen? Barn som spionerar på sina föräldrar känner vi till från kommunismen.Att tysta oliktänkande meterologer och vetenskapsmän har de redan lyckats med.Rent otäckt! Det behövs inga konspirationsteorier.Sunstein är beviset på att konsprationer mot yttrandefriheten existerar och dessutom på hög nivå och inom klimattalibanismen.

  26. Slabadang!

    Ishistoriken!!
    Man seglade alltså ända upp OVANFÖR 89é
    breddgraden.Jämför man med 1998 till 2009 som skall vara speciella ”krisår” för Arktis isar.Så är det is ALLA åren nedanför 89é breddgraden.
    Allvarligt talat va fasen är det här för något???Jämför själva!
    http://arctic.atmos.uiuc.edu/cryosphere/
    1922 var alltså isarna mindre än något år efter 1998!!!!

    Ta hjälp av Google Earth så ser du long och lat enkelt.Jämför juli och Augusti de senaste åren med beskrivningen från 1922.

  27. Slabadang!

    Tjocka fingrar!!
    81 första lat 0 29 minuter.

  28. Kim B

    ”Hur många meningsfränder har månne Bertil Larsson bland svenska meteorologer?”

    Få kan jag säga av egen erfarenhet.

  29. Steve

    # 20.  IPCC varnade för två år sedan för att glaciärerna i Himalaya kunde vara bortsmälta år 2035.  Prof. Murari Lal, som ansvarade för detta kapitel, säger nu att påståendet bör strykas.  Det grundades på en artikel i New Scientist (1999) som i sin tur baserades på en kort telefonintervju med indiske forskaren Syed Hasnain.  Hasnain har nu sagt att det hela bara var ”en spekulation”, utan konkret forskningsstöd. 

    År 2005 fick WWF tag i New Scientist-texten och citerade den i en egen kampanjrapport.  Och härifrån kom ”bortsmält år 2035” in i den IPCC-rapport som Lal & co skrev ihop. Sannolikheten hade nu blivit ”very high”, dvs >90%. 

    Löjligt, menar riktiga forskare.  Glaciärerna är hundra eller hundratals meter höga, och ofta miltals långa. Den största minskning (uttunning) man observerat är ”2-3 fot” om året, en knapp meter.

    Elakingar undrar ju hur IPCC kunde gå på den här valsen.  Lal medger att han inte alls är expert, och att han inte varit på plats i Himalaya.  ”Men WWF-rapporten citerade en respekterad indisk forskare, och det var rimligt nog att tro att han visste vad han talade om.”

    Visst.  Rajendra Pachauri, IPCC:s ordförande, har tidigare slagit fast att all kritik av påståendet ”bortsmält 2035” skall uppfattas som ”voodoo science”.  I IPCC-kretsar, alltså.

    http://www.timesonline.co.uk/tol/news/environment/article6991177.ece
    Sunday Times, January 17, 2010, ”World misled over Himalayan glacier meltdown”

  30. tty

    Anders L #20

    …. ock Kotljakovs ”kalkyl” var i sin tur grundad på en rak extrapolation av trenden för en enda glaciär. Gedigen vetenskap av bästa IPCC-klass m a o.

  31. tty

    Slabadang! #23

    Att segla norr om latitud 81 i farvattnen nordväst om Spetsbergen har ”alltid” varit möjligt under gynsamma isår.  Scoresby nådde 81,5 med Resolution 1806 och den svenska Sofia-expeditionen nådde 81,7 grader 1868.
    Den holländska valfångststationen Smeerenburg från 1600-talet på Amsterdamöya ligger på 79,72 graders latitud, och kunde uppenbarligen nås årligen med segelfartyg, mitt under lilla istiden.

  32. Slabadang!

    tty!

    Bra så! Men med den kunskapen om isens variationer i Arktis blir den officella statistiken med sitt nästan raka streck innan 1980 ännu konstigare.1934 bedrevs säljakt uppe på 83è breddgraden.De har helt enkelt inte koll på historiken.Den är väl ”homogeniserad” den också.
    Jag tror inte heller det är en tillfällighet varför de satsat så hårt på just Arktis.Där bor ju inte en käft och det finns bara sporadisk data och berättelser att utgå ifrån.De skulle kunna hävda nästan vad som helst om Arktis historik.Vem kan kolla?

  33. Slabadang,

    Den tanken har också slagit mig. Att man ’hittat’ så mycket av den påstådda värmen i ödemarken där det inte kollas så mycket. Arktis är bra därvidlag, hela Sibiriens inland, Austalien brukar också vara varmt i dessa ’anomali-kartor’. Norra Kanada och Alaska ibland också. Och jag har för mig att man ’hittar’ mycket temperatur även högt uppe i Anderna.

  34. magnus

    Steve #26
    Glaciärer ligger inte still, utan ”rinner” neråt och kalvar (ofta i havet).Smältvatten under glaciärerna snabbar på deras rörelse neråt likaså ökar rörelsen om isen värms upp. Jag har för mig att det är den främsta mekanismen för ”glaciärsmältning” eller vad man skall kalla det.
    Solen behöver alltså inte smälta igenom 2000 meter is för att en glaciär skall minska. Lite som snö på taket under en vårdag. Kolla upp det. Det finns säkert beskrivet hur det fungerar på nätet nånstans

  35. Magnus, det verkar som om du också vill hålla fast vid IPCCs fadäs. Liksom hoppas att det vore sant ändå, fast det inte stämmrer någonstans. Det är en vanligt förekommande känsla hos dem som behöver klimathotet för att inte må sämre …

  36. magnus

    Jonas N

    Hur mycket kan du om glaciärsmältning?

  37. magnus

    Jonas N 30
    Men att dra slutsatser om det Globala klimatet baserat på att det är kallt i Sverige/Europaoch inte ta hänsyn till enorma obebodda områden som är varmare än normalt- är det mer rätt?

  38. Christopher E

    magnus;

    2000-3000 m is på tex Grönland kommer inte att ”rinna” ut i havet… den har uppförsbacke (centrala Grönland är under havsnivå).

    Dessutom saktar en glaciär in när den är tunnare.

    Ganska festligt hur illa underbyggda fakta i IPCC:srapporter är. Ingen källkontroll så länge det passar agendan…

  39. En hel del mer än du skulle jag tro, men det är eg irrelevant här …

  40. Steve

    Nobelfredspristagande IPCC menar ännu idag att sannolikheten att glaciärerna i Himalaya är borta år 2035, kanske rentav tidigare, är ”mycket hög” om jorden fortsätter att värmas upp som nu.
    http://www.ipcc.ch/publications_and_data/ar4/wg2/en/ch10s10-6-2.html

    Man stödde sig (2007) enligt BBC 5 dec. på tre dokument:  1) En WWF-rapport år 2005,  2) ett UNESCO-dokument om hydrologi 1996, och 3) en text i New Scientist 1999. 

    (En professor Cogley, Ontario Trent Univ, har dock ”hittat en text från 1996 av hydrologen VM Kotlyakov som ser 2350 som året för massiv och abrupt (massive and precipitate) glaciärsmältning”.  Kände IPCC till den?  Det vet man inte.)

    Indiens miljöminister kom nyligen med en rapport att IPCC varit  ”alarmistisk” om glaciärerna.   IPPC-bossen, järnvägsingenjör RK Pachauri,  kallade påståendet för ”voodo science” och slog fast att IPCC är ett seriöst företag (a sober body) vars arbete granskas av regeringarna.
    http://news.bbc.co.uk/2/hi/8387737.stm

    Själv tillåter jag mig påminna om att man ännu på 40-talet kunde finna isförråd i olika skjul, att användas i is-skåpen.  Det var ingen risk att de smälte bort under sommaren… Så fort gick det inte. Och går inte.

    (#  31:  Glaciärerna rinner nedåt?  Vad vet du om detta?  Jfr # 35.  —  Vad jag vill säga är att ”2035” var och är en nonsens-siffra.  En orimlighet.  Och att man borde ha kunnat inse detta.  Det är väldiga arealer som är täckta av is, från Tajikistan och nedåt förbi Karakorum (där min detaljerade karta slutar).

  41. Anders L

    Om man är intresserad av att se hur glaciärer flyter fram så är det här en fantastisk site med time-lapse-videofilmer. Här kan man verkligen beskåda glaciärernas dynamik, alltifrån Alaska och Island till Antarktis.

  42. Anders L

    Sorry – Alaska, Grönland och Island ska det vara.

  43. Anders L.
    Lär dig skilja på CO2halt i atmosfären och klimatändringar.
    Lär dig sedan skilja, för livet goda klimatändringar från onda.
    Vad mycken håglös pessimism du därefter kan ersätta med konstruktiv optimism.

  44. Slabadang!

    Pielke senior…

    Sågar Hansens påstående om att temperaturdata är granskad av ”oberoende”.Den korruperade lilla gruppen har smekt och kelat med varandras arbeten och alla som inte ingår i gruppen har hållts på avstånd.

  45. ThomasJ

    Kim B #25: Säger dig Tomas Casselgren dig nåt? Tror att han är meteorlog på F21 o aktiv inom ’Naturvetarna’ i vars tidning han skrev under rubriken: ”Släpp fram fler i klimatdebatten!” för nåt år sedan. ”Det är i praktiken de som följer stutsatserna i FN:s klimatpanel IPCC som hörts.”  [ang. seminarier etc.] och
    ”Det är allt fler problem med detta, bland annat den oheliga alliansen mellan forskare och politik i FN:s klimatpanel. Det är väldigt svårt att skilja på det en och det andra.” avslutar med:
    ”Det är hög tid att släppa fram forskare och andra inom närliggande områden för klimatet, som t.ex. solforskning, naturgeografi, ocenografi med mer i vår tidning, på seminarier och i debatten.”

    Mvh/TJ

  46. magnus

    Anders L #39. This is what Í’m talking about. Coola bilder. Tack för den länken

  47. magnus

    Kollade på filmerna på extreme ice survey. Ser ut att röra sig något mer än 2-3 fot om året. Men vad vet jag. Vad säger glaciärexperten.

  48. Håkan Bergman

    Anders L # 38
    ” Här kan man verkligen beskåda glaciärernas dynamik, alltifrån Alaska och Island till Antarktis.”
    Klockrent, glaciärer är dynamiska fenomen!

  49. Håkan Bergman

    Och som av en händelse:
    http://wattsupwiththat.com/2010/01/17/told-ya-so-ipcc-to-retract-claim-on-himalayn-glacier-melt-pachauris-arrogance-claim-backfires/#more-15350

  50. Christopher E

    Anders L;
     
    Det var en fin länk med snygga filmer. Säger just ingenting om AGW, men än sen, mycket illustrativt och vackert över hur glaciärer rör sig.
     
    Att glaciärer minskar på några platser är ingenting konstigt, det har ju ändå blivit varmare drygt 300 år nu. Av många glaciärer som varit möjliga att undersöka, var utbredningen mindre än nu under medeltiden. Vad vi ser är en naturlig minskning av den utbredning som kom till efter det under Lilla Istiden.
     
    Det är ganska typiskt att magnus med flera genast tolkar glaciärminskning som något onaturligt som bevisar AGW. Glaciärer är högst dynamiska och det vore mer märkligt om de var statiska, när klimatet aldrig varit det.
     
    TV-journalister kunde också behöva se dessa filmer för att förstå att kalvning inte är ett tecken på uppvärmning, utan en naturlig del av såväl växande som minskande glaciärer. De bara måste ju klippa in en scen med kalvning så fort det är någon klimatnyhet…

  51. magnus

    Steve 37
    Liknelsen med is som ligger förvarad i förråd och långsamt smälter är kanske inte 100% relevant?
    Jonas N #32. Vilket påstående i mitt inlägg #31 är så fullständigt fel att det får dig att tror att jag är en desperat AGW kramare?

    ”AGW anhängare som medvetet misstolkar och förvanskar” hette det i ett tidigare inlägg……

  52. Magnus, du verkade vilja hänga kvar vid ’2035 är dom bort i Himalaya’ i ditt inlägg #31

    Angående #34 så var min observation att det ser ut att ha blivit varmare i sådana områden där man slutat mäta temperaturer, eller ’rekonstruerar’ dem genom att mäta på andra ställen runtomkring i stället. Det är ett ngt märkligt förfarande.

    För att globala temperaturer är alls inte uppmätta alltid. Många av dem är beräknade och korrigerade av AGW-troende personer …

  53. magnus, har du tagit inntryck av Miskolczi ?

  54. magnus

    Jag menar att det inte är så vansinnigt att tro att en glaciär kan försvinna på ”kort” tid trots att den är ”hundratals meter tjock”. eftersom glaciärer inte smälter uppifrån och ner.
    OM dom smälter är en helt annan sak, men det finns det folk som försöker att ta reda på.
    sen var det andra som tolkade mig utefter vad de tror att jag tror, men det är mer regel än undantag….

    Elling Diesen #50
    Jag tar intryck av de som skriker mindre och kan mer….
    Men, nej jag har inte tagit intryck av Miskolczi.

  55. Steve

    Bilderna från Grönland (# 38) visar alla hur isen kalvar (”flyter”) ut i havet, eller hur?  Visst.  Men den helt överväldigande delen av inlandsisen där ligger tryggt förankrat över land.  Utan rutschbana.  Likaså över Antarktis.
    .   Min undran var alltså hur situationen är för glaciärerna i Himalaya-området.  Den enda detaljerade karta jag har når österut bara till 78ºO.  Ladahk Range/ Zaskar Range..  Och det verkar rätt klart att de verkligt stora is-ytorna i området (Karakorum!) inte befinner sig på ett sluttande plan. Rutschbanan finns nog ute i kanterna, men det är en mycket liten del av det hela.
    .   Uppvärmning, hette det ju.  RSS’ världskartor över ”decadal trends 1979-2008” visar tydligt nog att ”uppvärmningen” över Himalaya varit 0,1º à 0,2º per decennium (karta nr 2 — MSU/AMSU channel TMT –  Temperature Middle Troposphere).  Det blir inga katastrofala avsmältningar av sådana, för en människa inte alls märkbara, förändringar.
    http://www.remss.com/msu/msu_data_description.html

  56. Magnus, det är 25 år till 2035. Menar du att det finns någon som helst trovärdighet i att Himalayas glaciärer är borta då?

    (Din beskrivning i #31 har ju inte ett dugg med hastigheten den minskar att göra, du bara nämnde saker som förekommer)

  57. magnus

    Steve
     
    4 decennier gånger 0,15 grader/decennium  blir 0,6 graders temperaturhöjning.  Detta är definitivt märkbart för en människa, påstå inget annat. Om temperaturen stiger från -0,5 till +0,1 så smälter is och snö. Det ser man genom fönstret (om man inte orkar gå ut)
    ”uppvärmning” inom citationstecken???? Vad menar du annars att det kallas när temperaturen stiger.

  58. magnus, du blev nog övertygad om att Miskolczi har fullständigt falsifierat AGW i allmännhet och AGW mhp CO2 i synnerhet ? Om inte, varför ?

  59. Miskolczi skriker inte alls och det är nog problemet serru. Hade han skrikit som andra AGWare och gorakler, hade vi sparat inn alla dessa miljarder och denna tidsspilla i en tid der det blir kallare. Du får en ny chans till at ta till deg Miskolczi her . I mellantiden tar vi inte sk_t, ok ? Varför gör du inte hemläxa ? Hur många små besserwissrar tror du inte vi redan har avverkat här ? De största trofeerna är bra mycket större enn lilla magnus. Du kommer bara med brännvinsadvokatyr. Såna som dig går de 13 av på dussinet….

  60. magnus #57

    Du är på rätt spår när det gäller dina funderingar om glaciärer och temperatur. Forska vidare, men vänta dig inte så mycket stöd från kommentatorer på den här sidan.

    Jo du ska få ett tips från mig. Kan is och snö smälta trots att det är minus 25 grader i luften? Det var en retorisk fråga så du behöver inte svara.

    Vad händer solen lyser från en klar himmel och berggrunden vid sidan av glaciären är mörk. Jo snön och isen smälter på grund av att solen värmer berget och luften intill utan att reflektera bort lika mycket värmestrålning som nyfallen vit snö.

    Vad har isen som är ren från nysnö för färg? Ja inte är den kritvit.

    Det handlar om albedo. Och i Himalaya drabbas man också av nedfall av mörka partiklar från smutsig eldning i bl a Indien…

    Så låt dig inte förskräckas av att det sällan är plusgrader i skuggan uppe i Himalaya.

    Men främst sker tillväxten av glaciärer genom nederbörd i form av snö på topparna (en del tillväxt sker också genom rimfrost), så en minskad nederbörd där medför alltså att glaciären krymper och ”kryper” bakåt i de nedre delarna.

  61. Steve

    # 57:  ”Uppvärmning” har vi svenskar drabbats av, mer än andra.  RSS’ karta visar att framför allt norra Asien och norra Europa (däremot inte USA) blivit varmare.  Plus 0,4º à 0,5º per decennium i norra Kina och (tror jag) hos oss.  Plus 1,5º sedan 1979, alltså.
    Och vad innebär det?  Vintrarna har varit varmare efter 1989.  Somrarna har varit bra, men inte alls exceptionella.
    Enbart ett konstaterande att det blivit 1,5º varmare, genomsnittligt, på årsbasis, är alltså i praktiken meningslöst.  Klimatet, för att nu använda detta missbrukade ord, har inte ändrats.  Fråga vilken lantbrukare som helst!
    (Hela detta klimatjippot verkar drivas av typ 23-åringar från Sofo dvs Söder…  Samma figurer som säger att vi måste ha fler vargar ute i skogarna, alltså…  Vargen är ett utrotningshotat djur…. nähä, inte det…)
    http://www.remss.com/msu/msu_data_description.html

  62. magnus

    Uffeb
    Jag förväntar mig inte något stöd, (men det är kul när det dyker upp i alla fall)
    Elling Diesen
    Vilken skön inställning du har till dina medmänniskor. Kommer du ut mycket och träffar folk? Inte det….
     
     
    Towards the end of this “proof” site, he lists comments from some of the referees of journals that rejected his paper. I don’t know why; the referees seem to make very strong points. On this particular point, one said: ”The overall concluding statement that ‘the existence of a stable climate requires a unique surface upward flux density and a unique optical depth of 1.841’ makes absolutely no sense at all (min kursivering)

  63. Steve

    Geologen Vijay Kumar Raina har sammanställt en rapport för indiska regeringen, om att bevis saknas för att klimatförändringar skulle driva glaciärminskningen.
    Han säger:  ”De högsta glaciärerna i Alaska ligger lägre än de lägsta i Himalaya.  Indiens 9500 glaciärer finns på mycket höga höjder.  Det är ett fullständigt annorlunda system, a completely different system.
    Och:  ”Så länge vi har monsuner kommer vi att ha glaciärer.  Det finns många faktorer att beakta om man ska avgöra hur snabbt de smälter … regnmängd, debris cover (skräp på is-ytan), terrängen och dess relief.”
    Rapporten (3,8 MB) är på 60 sidor:
    http://moef.nic.in/downloads/public-information/MoEF%20Discussion%20Paper%20_him.pdf

    (Pachauri, IPCC, varnar dock för att den här farbrorn gick i pension för flera år sedan. En sådan ska man inte lita på!)
    http://www.guardian.co.uk/environment/2009/nov/09/india-pachauri-climate-glaciers

  64. tty

    Magnus #34
    Kalvning är bara möjlig för glaciärer som når havet (eller en stor sjö). Det är alltså inte aktuellt i Himalaya där glaciärerna vackert får ligga och smälta ”på plats”.
     

  65. Fadäsen med Himalayas glaciärer, Manns och Briffas träd i Utah respektive Jamal är ännu ett par skäl att beräkna ett världsklimat är helt fel. För att få till ett hållbart världsklimat skulle vi nog behöva en station var 100:e meter och det går ju inte. Att mäta med satelliter är bättre, åtminstone har experterna sagt det. Vi får väl se hur det är med det. Har vi nån ordentlig täckning för polerna ännu?
     
    Jag förstår att det är intressant med en global genomsnittstemperatur men om den ska behöva korrigeras hela tiden är det nåt fel på sättet vi mäter den, inte på planeten i sej.

  66. Peter Stilbs

    Carl – och betänk att värmekapaciteten i haven är ca 1000 ggr större än för atmosfären – de översta metrarna har lika stort värmeinnehåll som hela atmosfären. Och betänk att största delen av jordens yta är hav.

    Man får hävda vad som helst, men för min del tycker jag att det är en omöjlig uppgift att fastslå något relevant för sakfrågan om ”globala uppvärmning” ur dessa termometeravläsningar.

  67. magnus

    Peter Stilbs
    Men om temperaturen i haven också stiger?

    tty #64
     Om glaciärer bildas på hög höjd och rör sig neråt mot varmare områden där de smälter (+0,6 grader per 100 höjdmeter har jag för mig) så borde glaciärernas hastighet vara av stor betydelse för avsmältningen. Nån som kan svara på det?
    Jag vet att Himalaya inte ligger brevid havet. Google Earth du vet….

  68. magnus

    Carl #65

    ”Jag förstår att det är intressant med en global genomsnittstemperatur men om den ska behöva korrigeras hela tiden är det nåt fel på sättet vi mäter den, inte på planeten i sej.”

    Varför har du (liksom så många andra skeptiker) uteslutit möjligheten ”både och”
    Finns det något speciellt skäl?

  69. Vi förnekare har konstaterat iom ClimateGate at just detta manövreringsutrymme som uppstår med en oklar definition av global medeltemperatur utnyttjas för att manipulera nuffrorna uppåt.

  70. magnus

    Elling Diesen #69
    Låter som en idé baserad på en önskan om status quo snarare än fakta. Men för all del. Låt folk göra om statistiken efter ”Climategate” och se om det blir helt andra resultat. Repeterbarhet är ju en hörnsten inom vetenskapen. (minns uppståndelsen runt kall fusion t.ex.)
    Vad jag saknar från skeptikerhåll är en bättre klimatmodell än de som ”AGW sidan” lyckats komma upp med. Nåt i stil med Miskolczi, eller Svensmarks teorier men som faktiskt verkar hålla för kritisk granskning. Kritisk granskning fungerar åt båda hållen förstår du.

  71. För din del så stavas mitt namn Disen. För din upplysning så håller nationella meterologiska organisationer att uppdatera eller ändra sina records bort från den fuskbefängda smörjan de fått serverat från CRU och GISS. SMHIs världen över har trovärdighet som daglig hårdvaluta och har inte råd att liera sig med skojare. Va ph_en menar du med ”nåt i stil” med Svensmark och Miskolczi ?  Håller inte dessa inte måttet för dig eller er det bara det att du inte fattar ett dugg ? Din ton passar inte ihop med dine kunnskaper.
    Då AGWsidan inte har lyckats att komma med nåt som helst som platsar ens i FY101, var god ställ inte krav på 100% verifierad sanning på oss. Det blir Lindzens prosecutor’s fallacy om du orkar googla fram va det betyder. Saken gäller AGWs vara eller inte vara, basta. Sedan har vi god tid på oss till att hitta en syntes som benar ut samverkan mellan jordens energiproduktion- PDO-solen-kosmos-atmosfärinnehåll.

  72. L

    magnus, varför vill du ha en klimatmodell???

  73. L, magnus vill inte ha någon klimatmodell.
    Han vill ha något att säga/skriva, och gärna något flyttar fokus från alla ihåligheter i värme-fuskbygget ..

  74. tty

    magnus #70

    Jag har erfarenhet av datormodellering och jag kan försäkra dig att det är omöjligt att modellera en process som du inte förstår i detalj, i varje fall om du vill ha realistiska resultat. Vi förstår inte klimatsystemet i detalj, vi har inte några generella lösningar för de avgörande ekvationerna, och vi har inte beräkningskapacitet för att modellera med vettig upplösning. Hela konceptet är egentligen absurt. 

  75. L

    Jag skulle gärna ha en datamodell som visar när jag ska besöka en toalett nästa gång, praktiskt på resor t ex. Men eftersom det är så många naturliga och oförutsägbara aktiviteter inblandade inser jag att det är en fullständigt omöjlig modell att skapa.
     
    Hur skulle vi då kunna skapa en modell som förutspår klimatet för hela vår jord hundra år framåt i tiden? Glöm det.

  76. magnus

    Elling . Sorry för felstavningen. Det var inte meningen. Jag ska hitta andra sätt att vara oförskämd på.
    Svensmark och  Miskolczi har en del kvar att bevisa menar jag.

    L, Jonas N
    This must be the slow class……
    Ni är inte speciellt intresserade av naturvetenskap om jag tolkar er rätt.

  77. L

    magnus, Svensmark och Miskolczi är kloka nog att inte vara tvärsäkra.

  78. Magnus, jag har då inte sett mycket av dina tolkningar som jag skulle benämna ’rätt’, eller för den delen innehållandes något som närmar sig relevant naturvetenskap. Och då har du ändå fått en del hjälp menar jag …

  79. Håkan Sjögren

    tty # 74 : Största felet med datormodelleringarna är att man framhärdar i det motbevisade förhållandet att CO2 över huvud taget påverkar klimatet och matar in detta i de oskyldiga maskinerna. GIGO! Dvs Skit In, Skit Ut. Mvh, Håkan.

  80. magnus

    L #75

    Men lik förbannat kan jag säga med över 90% sannolikhet att du kommer att gå på muggen inom de närmaste 24 timmarna.
    Utmana mig…

  81. L

    magnus, det är inte säkert att jag lever om 24 timmar…

  82. Magnus har rätt att repeterbarhet är en av grundförutsättningarna för den hypotes som senare kan bilda en teori.
    Det är utom allt tvivel så att det var aningen varmare för knappt 1000år sedan och än varmare 2000 år tillbaka för att inte tala om perioden 4500-7500år tillbaka.
    Observationen som med ”öppna ifrågasättabara data” visar att inga av tidigare värmeperioder funnits.
    Senare delen av 1900talet var unik och sammanföll med ökande halt CO2.
    Observationen föll på repeterbarhet, eller hur Magnus?
    Den har visat sig vara fel och framfuskad.
    Vi återgår till verkliga verifierbara temperaturobesrvationer och volá…
    Nu framträder inte CO2-hotets observation, vi kan inte ens bilda en hypotes.
     
    Åter till den hårda fysiken… men den var ju utvecklad nog att förkasta CO2-hotteorin redan vid den första lika starka temperaturstegring under 1900:talet (vars temperaturdata såklart redigerats bort av de nu ogiltiga fusk kurvorna).
    Så önsketanken från de som så gärna ville att mänskligheten skulle stå inför sitt hittills största hot i form av CO2-hotet, är död.
    Är det inte ganska korkat att försöka bygga hotet på extrema förstärkningseffekter av små temperaturändringar?
    Kanske de skulle lyckats bättre om de hotat med att CO2 blev ett gift som skapar farliga mutationer?
    Kärnkraft gick ju att skrämma bort, i vart fall ett tag, till extremt stora kostnader för människor, djur och natur.

  83. magnus

    L#81
    Särskilt inte om du antar min utmaning (tänk på Tycho Brahe)

    Gunnar Littmarck
    Om det nu är så att ”Hockey stick” är ett resultat av forskningsfusk (vilket jag inte tycker att framgår av Climategate, men okej) så betyder det inte att ”noll hypotesen” är bevisad heller. Det är nog det jag hakar upp mig på främst i skeptikernas argumentation för tillfället. (och det bisarra ”Underdog perspektivet” som skeptikerna har. Hela världen är emot oss. Miljörörelsen som onda fascister som tar över. Miljörörelsens dödspatruller är fanimej snällare än oljeindustrins hur man än vänder på saken. Jämför Paul Watson med Shells Nigeria-”crew” så förstår du hur jag tänker . Men åter till ämnet…)

    ”Mann har ljugit alltså är det bevisat att mänskliga utsläpp av CO2 inte påverkar klimatet på något mätbart sätt” Nej det är inte bevisat.

  84. Magnus
    Nollhypotesen är med vetenskapligt avfärdad.
    Det väsentliga är att CO2-hot hypotesen inte ens har grunderna för en hypotes, en observation.
     
    CO2-hotet har ingen som helst vetenskaplig grund, tvärt om finns den tunga fysiken som klart och entydigt avvisar hotet.
     
    Varför kan inte alla gå över till stimulering av de energisystem som har förutsättningen att skapa en global välfärd, fred och miljövård?
     
    Då kan ni ju behålla er hot-religion, ty dagens system blir utkonkurrerade.
     
    Många utbildar sig (min syrra) i klimatologi (eller vad de kallar sina villfarelser) vid Stockholms universitet.
    De planerar en karriär som skattebetalda miljöansvariga.
    De vill inte lära sig den fysik som undergräver motiven för deras destruktiva yrkesval (ens om de hade den mentala förmågan 🙁 ).
     
    Men alla som inte vill hora på skattekollektivet, alla som vill bidra och har ett stort miljöengagemang, borde inte de se vägen mot den ljusnande framtiden?

  85. Jag tycker nog Miskolczi just har ledd nollhypotesen i bevis ( dvs hypotesen att CO2 inte har innflytande utöver mätosäkerheter)

  86. L

    Magnus, kan du berätta varför du skriver här när du inte verkar kunna mer än någon som läst Karin Bojs skrämselpropaganda? Vill du lära ut något, eller vill du lära dig något, eller vill du bara leka internet-troll?

  87. Inte utöver mätosäkerheter, är skilt från noll.
    Minsta ordo över noll har oändligt mycket högre värde än noll.  😉
    Praktiskt har du naturligtvis rätt Elling.

  88. magnus

    L
    Det är främst någon slags fascination för det bisarra antar jag.
    (Jag har för övrigt inte sett ”en obekväm sanning” och prenumererar inte på DN.)

  89. L #86

    Intressant frågeställning tycker jag.  Varför läser vi och kommenterar eller ställer frågor på den här bloggen?

  90. L

    OK, Magnus är ett troll. Uffeb, dig betraktar jag lite som en som hamnat i mittsträngen på motorvägen och inte vet riktigt vilken sida som är bäst.. 😉
     
    De flesta här är annars ganska säkra på vilken sida dom står och vill bara hålla sig uppdaterade eller bidra till debatten på ett enkelt sätt. Men när det blir maratondiskussioner om personligheter så är det för tidskrävande att följa med och lätt att tappa intresset.

  91. magnus jag ska ge dig en till möjlig anledning att skriva här.
    Bloggen läses av Sveriges i särklass bästa naturvetenskapliga forskare.
    Fråga om CO2-molekylens egenskaper, varför svänger syreatomerna på den teoretiska axeln genom kolatomen?
    Krävs kraften för svängningen mindre än en minsta energienhet?
    Beror frekvensen av massan och avståndet?
    Varför kan bara ir med ”rätt” frekvens öka amplituden någon nanosek, för att därefter sända ut en ny foton, men nu i godtycklig riktning…
    Vill du ha fler frågor som inga klimatforskare i Sverige kan besvara men du får svar på i denna blogg?
     
    Jag lovar dig magnus, du kan få svar på frågor du inte ens har bildning att formulera, här.
     

  92. magnus

    Nä inte troll, men frågan är varför jag fortsätter att skriva när jag förstår att jag aldrig kommer att få ett vettigt svar?

  93. Lena Krantz

    Magnus
    Jag är rätt facinerad över det bisarra själv, kanske främst hur en liten snöboll har kunnat växa till ett helt snöskred.
    Själv har jag dock ingen större lust att begravas i det där snöskredet men det kanske du har?

  94. magnus

    Gunnar Littmarck#91
    Intressanta tankar från en som anser att vi
    försörja världens befolkning med mat genom att odla i bergrum…
    (om det inte finns en annan Gunnar Littmarck förstås)

  95. L

    Magnus, där fick du ett vettigt svar redan innan du frågade! 🙂

  96. AOH

    L  # 90

    Uffeb, dig betraktar jag lite som en som hamnat i mittsträngen på motorvägen och inte vet riktigt vilken sida som är bäst..

    Värre är det med s.k.  Geisterfahrer-spökförare som kör
    helt åt fel håll på motorvägen. Även här på TCS finns några sådana från och till , Magnus kanke.?
    Har någon funderat över om en viss MW hos UI kan vara samma signatur ”magnus”  som vill retas lite här ?

  97. ThomasJ

    AOH #96: På tal om spökförare; hört i trafikradion: ”Varning alla bilister mellan A och B, det kommer ett fordon i fel körriktning emot er!” 
    En, säger en lyssnande bilförare, ”ph**n här vimlar det ju av dem!” 😉

     
    Din fundering kan f.ö. mycket väl ha en korrekt bäring…
     
    Mvh/TJ

  98. Gunnar L.
    >Bloggen läses av Sveriges i särklass bästa naturvetenskapliga forskare.
    Intressant kommentar. Kan du utveckla lite