Almedagsveckan, då media och politiker träffas

almedalen
Förgäves söker jag efter nyheter i veckan i svenska media om ”århundradets viktigaste fråga” och ”mänsklighetens ödesfråga”. Ni vet, den där frågan om klimatet som bl.a. Sverige lägger ned miljardtals skattekronor per år på.
Men jag hittar inget av allt det som Klimatupplysningen har tagit upp. Eller som tagits upp i utländska medier. Vare sig om klimatforskning eller om energipolitik. Men kanske talet om århundradets viktigaste fråga etc. bara är en chimär – något som man vill skall engagera människor men som i själva verket bara har som syfte att hålla oss i någon slags tacksamhetsskuld till politikerna som tar hand om alltihop?
Och nu stundar Almedalen. Förra året så lade myndighetssverige ned nästan 17 miljoner på att marknadsföra sig där enligt SvT.
Hit kommer 925 arrangörer och 500 journalister. Men också en rad myndigheter, och det är något som skattebetalarna får stå för.
146 statliga myndigheter uppger för SVT att de hade någon slags närvaro i Almedalen 2012.
Utöver dessa nästan 17 miljoner kronor kommer kostnader för polisinsatser och bevakning, samt de skattekronor som kommuner och landsting lagt. Så skattebetalarnas totala nota för Almedalen är sannolikt en bra bit högre.
De myndigheter vi varit i kontakt med menar att man inte är ute efter nå ut med budskap, utan att det är kontaktskapande som är viktigast.
Varför? Kan man undra.
I den kommande veckan så flyttar media, myndigheter och politiker tillsammans ut i naturen. Förmodligen det enda besök de gör där under året. Varenda litet utspel kommer att rapporteras av hänförda journalister, tydligt tagna av att kunna umgås lite informellt över ett glas rosé med makthavarna. Politikerna, å sin sida, kan skapa kontakter med journalistkåren – ”folkets röst”, ni vet.
Visst är det gulligt? Eller är det bara vanlig vänskapskorruption i enlighet med den svenska modellen?
Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Mikael

  Jippot, är väl till för att politikerna ska låtsas träffa folket? I själva verket så tycker de bara att vi (folket) är ett nödvändigt ont var fjärde år. Verkliga problem orkar de inte lösa, hellre fixar de ”halmgubbeproblem” som de kan ”lösa”. T ex Skogsdöden, Ozonhålet, AGW/Climate Change, löneskillnader mellan kvinnor och män…

 2. Det är väl inte korruption att politiker,myndigheter och näringslivstoppar hjälps åt 🙂

 3. bom

  Illustrerande bilden är välvald och riktigt frånstötande!

 4. Ingemar Nordin

  Hans H #2,

  Precis, det är så det heter. 🙂

  Förr i världen ansågs det olämpligt att journalister umgicks med makthavare privat. Detta för att man sade sig vara bevakare av makten och måste då stå fri från vänskapsband. Nu för tiden är det ingen större skillnad mellan dem. Det är samma lilla kompisgäng – och de som följer MSM tvingas stå ut med pseudonyheter i en vecka.

 5. Var just på Bromma flygplats. Annie Lööf sitter och väntar på ett försenat plan till Visby. Men hallå! Centerpartiet påstår ju att flyg förstör klimatet. Ska inte Annie Lööf ta båten eller ännu bättre segla (med vindkraft) till Visby?

  Inte bättre än Miljöpartiets Maria Wetterstrand som veckopendlade till Finland med flyg. Vilket hyckleri! Folket ska inte få flyga och helst inte åka bil men väl politiska nomenklaturan.

 6. Ingemar: Att myndigheter är överrepresenterade i Almedalen är slöseri med skattemedel. De tar gärna några dagars vimmel med god mat och vin på vår bekostnad.

  Klart det är vänskapskorruption som är en av värsta fallen av korruption. Svårt att bevisa då inga pengar direkt betalas.

 7. kommentaren borttagen

 8. Föräldravrålet är givetvis på plats.
  https://www.facebook.com/events/466668163425858/
  Den mest promineta bland de17 anmälda klimatexperterna är Väder-Pers sidekick Staffan Lindberg. Tillsammans reser dessa land och rike runt och skrämmer barn.
  Förmodligen kommer man att försöka prångla ut följande dynga till alla politiker man lyckas fånga:
  http://www.foraldravralet.se/politik-och-foraldravralet/argument-till-vara-politiker/
  Alltihop är så dumt att man baxnar, men här är det verkliga lågvattenmärket för de som inte orkar läsa hela smörjan:
   
  För att vi själva önskar oss regleringar som gör det lättare för oss att leva miljövänligt och sluta vara klimatsyndare.
  Stalin och Hitler kunde bara drömma om sådana medborgare.

 9. Gunnar Strandell

  Perfekt #7
  Men taxi räknas väl som kollektivtrafik!
  De får i alla fall åka i kollektivkörfältet och de betalar ingen trängselavgift. Dessutom får bara miljövänliga taxi åka till en del platser i Stockholmsregionen.
  Och det är ju gratis för riksdagledamoter! 😉

 10. Gunnar Strandell #8
  Regeringsplanet är nog också kollektivtrafik. Det är ju inte bara till för regeringen utan också för vanligt folk som svenska terrorister i behov av transport till Sverige. Det är lite grann som trygga rundan i Göteborg, en liten buss man kan beställa till vissa hållplatser om man inte kan åka med de vanliga bussarna.

 11. ThomasJ

  Tips till ’Föräldravrålet’ att vidareförmedla under den almedalska navelskådarveckan:
   
  http://nofrakkingconsensus.com/2013/07/02/the-coming-hellhole-exhibit-7-of-the-drama-queen-files/
   
    :mrgreen: 
   
  Mvh/TJ