AGW når till och med in i Svenska Akademin

AGW-beroendet sprider sig som ringar på vatten. Media, politiker, skolsystemet, näringslivet och nu även skönlitteraturen. Årets nobelspristagare Jean-Marie Gustave Le Clézio är enligt Sydsvenskan en ”världsnomad i en globaliserad värld” som i sina verk i äkta rousseansk anda beskriver människans magiska förbindelse med en orörd natur, med djuren, tystnaden och kosmos.
”I en värld som hotas av global uppvärmning är det också på ett konkret plan livsnödvändigt att leva i balans med naturen. De ekologiskt utopiska samhällen som Le Clézio skildrar kan i många stycken visa inte bara vad som är värdefullt i tillvaron, utan också nödvändigt för jordens överlevnad”, skriver Sydsvenskans Eva Ström.
Jag erkänner. Jag har inte läst Le Clézio. Men ekologiskt utopiska samhällen som rättesnöre för överlevnad? Det låter ju helflummigt. Kan någon med mera kunskap om Le Clézio utveckla tanken?

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Det är väl inte så många som tar vare sig litteraturpriset eller fredspriset på något större allvar längre. Och det är väl lika bra. Fast det är lite synd om dom andra priserna, alltså där där man fortfarande försöker belöna riktiga framsteg och upptäckter.

 2. L

  Martti Ahtisaari är väl OK som fredspristagare, så kritiken från förra året kanske fick fäste…

 3. L – Ja, det verkar så. Det är kul när man överraskas positivt för att man hade fel! 🙂
  Jag skall väl göra ett tillägg till:
  Bara för att man cyklar i diket både vad gäller politik, eller klimatalarmismen, betyder ju inte det att man kan ha förtjänstfulla sidor i andra sammanhang också. Ja, rentav vara briljant.
  Vad jag syftade på med första inlägget var väl snarare att Nobelkommittéerna försöker belöna sina egna politiska idéer och sitt tyckande, snarare än bedöma konstnärlig höjd. Att de emellanåt rentav tycks blanda samman dessa. Sådant är trist att åse, och det är ju inte bara i Nobelsammanhang man ser dylika sammanblandningar. De flesta journalister blandar ju också ihop sitt tyckande med återgivande av objektiva beskrivningar.

 4. 00

  Ahtisaari som fredspristagare är logiskt då Norska Nobelkommitténs ordförande tidigare hugnats till Kommendör av Finlands Lejons Orden.
  Gissa vem som utdelar den fina utmärkelsen? 🙂