Aftonbladet goes bananas

Proteiner
Idag har Aftonbladets lyckats med ett riktigt bottennapp och det på ledarplats. Det är Anders Lindberg som ondgör sig över LCHF-kosten och kallar den för samhällsfarlig och en del av klimathotet.
Han börjar med att använda sig av ett argumentationsfel, ett Ad hominem-argument, genom att plocka fram allt vad han kan hitta vad gäller märkligheter som Annika Dahlqvist har lyckats påstå. Naturligtvis plockar han fram att hon fick förvillarpriset 2009 som något slags stöd för hans elaka personangrepp.
Därefter gör han en kovändning och menar att det han just har skrivit inte är det viktigaste utan den effekt som ett ökande köttätande får på hälsa och klimat. Anders kommer med en del siffror som jag inte hinner kolla just nu. Jag vet därför inte om han avser endast nötkött eller all slags animaliska proteiner.
Mot slutet skriver han:
”De senaste hundra åren har temperaturen stigit med en grad i Sverige och 0,8 grader globalt. Och termperaturen fortsätter stiga. Effekten blir att havsnivån stiger, isarna vid polerna smälter och att vi får allt mer extremt väder som stormar, skyfall, extrem torka.”
Temperaturen fortsätter att stiga menar Anders men han har förmodligen inte ens närmat sig en graf över temperaturutvecklingen. Han är säker omedveten om den platå som vi har sett de senaste 10-15 åren. Isarna vid polerna smälter tror Anders och har säkert inte klart för sig de extremt olika förhållandena som råder vid Arktis och Antarktis. Ja och så får vi förutom mer skyfall och torka fler stormar tror han.
Jag tror att han tror en hel del men vet desto mindre.
Ändå tycker han att vi ska tro på honom för att, ja vad? För att Annika Dahlqvist fick förvillarpriset och därför är det fullt tillåtet att hacka på henne och att påstå saker om både kosten och klimatet som inte är sant.  Anders Lindberg har nämligen fel. LCHF-kosten rekommenderar inte ett ökat intag av kött, utan ett ökat intag av fett. Att vi har ökat vår köttkonsumtion är korrekt men anledningen till det kan han inte veta, han hittar bara på.
Varför inte istället ge sig på något helt annat som exempelvis alla ton grönsaker och frukt som vi importerar varje år? Varför inte vara en beskäftig Prussiluska och begära att människor skall avstå från annat än just kött som exempelvis kaffe och varför inte, bananer?
 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Peter Stilbs

  Tack Lena, av en slump kom jag just från Aftonbladets webbsida. Jag fattar bara inte var MSM får alla vansinnigheter ifrån.

 2. Pelle L

  Bra skrivet Lena Krantz, och bra slutkläm!
   
  Varför i h-e skall vi äta bananer?
  De är väl mest en massa kolhydrater, som vi ändå får nog av från våra sockerbetor, äpplen och bär, de transporteras i energislukande kylfartyg över oceanerna hit och är alltså knappast närproducerat, och de besprutas så lantarbetarna skadas. 
   
   
  Så varför äter vi bananer? Är det kanske något freudianskt 😉

 3. Och inte går det att kommentera om man inte är med i facebook. Trist tidning aftonbladet.
  Bra skrivat i alla fall Lena!

 4. Pelle L

  Aftonbladet skall ha en eloge, för mitt i all PK-ism har de ändå hållit kommentarsfältet öppet på webben (kanske drar det en del annonsintäkter).
   
  En sådan här kommentar ger i all sin stiliserade enkelhet artikelförfattaren ordentligt med smäll på fingrarna:
  ”Är det Livsmedelsverket på uppdrag av den psykopatiska politikeradeln som avlönar skribenten? Maken till korkskalle är inte ofta man ser…..förutom i AB då förstås.”

 5. Ingemar Nordin

  Varifrån får de all felaktig och missvisande information om klimatet? Ja, det är väl uppenbart vilka det är. Här är bara det senaste exemplet på en ohederlig vetenskapsman som förser media med lögner:

  http://wattsupwiththat.com/2012/10/09/trenberth-still-hyping-extreme-weather-events-and-climate-change/

 6. Anders Rydén

  Annika har rätt, gräsbeteskött rätt utförd binder kol i marken: http://tedxtalks.ted.com/video/TEDxDubbo-Tony-Lovell-Soil-Carb
   

 7. Pelle L

  Ingvar Engelbrecht #3
   
  Det är kanske lite bökigt, men man måste vara en aning ”smidig” också.
   
  O tempora, o mores du vet  😉
   
  Gör som jag: registrera ett FB-konto under t.ex. namnet Ingvar xyzåäö.
  Väl registrerat och accepterat så går det på räls sedan.
  Du behöver inte lägga upp hela ditt liv på fejan för det  🙂
   

 8. Staffan

  Juli 1912 var juli-tempen 18,0º i Uppsala (1914 var den 20,8º), säger SMHI.
  Juli 2009 var den 17,1º.  Och 2010  20,3º.
  20º har tempen varit 1730,  1752 (21,7º !),  1764,  1776,  1818,  1826,  1855,  1901,  1914,  1994,  och som sagt 2010.
  År 1800 hade Uppsala 5.105 invånare.  År 1900  22.818.   Idag 150.000 i stadskärnan.
  (Mätningarna har skett vid observatoriet.)
  –  Känsliga själar bland er rätttrogna störs av att jag nämner gradtalen, här på TCS, med kanske någon månads mellanrum.  Men det är ju enkelt ordnat för er:  Visa bara era egna, bättre siffror!  Visa oss klimatkrisen!
  –  Men visst:  fredag morgon blir det minus-grader här, säger SMHI!  12 oktober!  I Östergötland!  Vid kusten!  Visst är det en klimatkris!

 9. Pelle L.
  Jo jag har fundeat på det. Men det är ju ändå så att man måste identifiera sig på nåt sätt på facebook. det funkar väl inte att vara anonym. Om det funkar vad är det då för vits med att använda facebook som id-verktyg.
  Det finns ju neutrala ID-metoder som Disqus och OpenID som AB kunde släppa in. Facebook är ett riktigt ”pain in…. Vill inte ha med dem att göra över huvudtaget

 10. Börje S.

  #5
  Bob Tisdale kommenterar och lämnar en video innehållande mycket talande diagram jämförande den modellerade kraftiga uppvärmningen av Indiska Oceanen jämfört med  Indiska Oceanen i verkligheten, noll uppvärmning:
  http://www.youtube.com/watch?v=CM7IUkvT_Zg&feature=player_embedded
  Eller kika på hans egen hemsida där ytterligare talande diagram presenteras. Trenberth, som VET att Indiska O. och Stilla H.inte visat någon uppvärmning, kör tydligen ändå med att haven värms av koldioxiden. How come?
  http://bobtisdale.wordpress.com/2012/09/20/a-blog-memo-to-kevin-trenberth-ncar/
  För datan som används hänvisas till:
  http://climexp.knmi.nl/start.cgi?id=someone@somewhere
  Om det är något fel på KNMI:s data vet jag inte, men det lär vi snart få reda på av bloggens egen motvallsgube. 

 11. Ny forskning  rörande kopplingen mellan havstemperaturer och koldioxidhalt
  http://www.agu.org/pubs/crossref/2012/2012GL053018.shtml

 12. Rickard Berghorn

  Vem bryr sig om vad som står i en sådan skittidning som Aftonbladet? Visst ja, alltför många…
   
  Det är redan bevisat att VoF inte hade något på fötterna när de utsåg Annika Dahlqvist till Årets Förvillare — det går att visa punkt för punkt att deras motivering är falsk och felaktig, och det finns redovisat bl.a. här: http://www.newsmill.se/artikel/2011/04/06/efter-svininfluensan-vetenskap-och-folkbildning-m-ste-ta-tillbaka-f-rvillarutn-mn
   
  Men eftersom Aftonbladet var högst ansvarig för det drev som VoF utnyttjade på ett skamligt opportunistiskt sätt, kan de naturligtvis inte erkänna att Annika Dahlqvist var oskyldig. Smutskastningen måste fortsätta.

 13. Helge

  AB skriver vad som helst, bara folk blir upprörda eller engagerade och läser deras sidor. Tidningar och journalister har ingen heder längre.

 14. Helge

  Invar, min hund har ett facebook konto, så visst går det att vara anonym på AB. Men inte för myndigheter, de kan koppla ihop IP adresser med kontot.

 15. Lelle K

  LCHF-kost har förändrat mitt midjemått radikalt. I matväg är LCHF det bästa som hänt mig. Fett som energikälla för kroppen är tiofalt bättre än socker (läs kolhydrater). Allt detta under förutsättning att man rör på sittfläsket regelbundet, vill säga. Minst en till två ggr i veckan och minst en timme per gång skall man röra på sig (motionera) så man svettas och flåsar ordentligt. Då försvinner kilona som genom ett trollslag. Det bondeorganiserade miljöflummet mot LCHF som blossat upp på löpsedlarna är det väl ingen som bryr sig om, hoppas jag. Kroppens väl, istället för de organiserade vinst- och särintressenas väl.

 16. Helge.
  Å tusan. Då skulle ju aftonbladet lika gärna kunna  tillåta anonyma inlägg, Nu vill jag ju inte vara anonym när jag skriver inlägg i tidningar. Jag står för vad jag skriver. Och om man vill vara anonym på nätet kan man använda anonymiseringstjänster.  Finns flera sådana.

 17. Helge

  #16 Ingvar
  Om du pratar med en signalspanare så inser du att för de rätta myndigheter är ”anonymiseringstjänster” en barnlek. Handlar väl mest om du är intressant för dem eller inte.
  Skulle inte förvåna mig om en del av de sk ”anonymiseringstjänsterna”  drivs av CIA, KGB eller likande via bulvaner, är ju en frivillig ”filtrering”. Genom att använda tjänsterna signalerar man att man har något att förmedla som man vill hålla dolt, och det kan ju vara av intresse av olika anledningar. Är nog bara att inse, att vill man hålla något dolt, är elektronisk baserad kommunikation inte lösningen.

 18. Tålis

  Kors i taket! En DN-ledare idag är oerhört ovanligt nyanserad för att vara i fulmedia: Flygskatt: Ett slag i luften för klimatet
  Kort:
   
  Sveriges del av utsläppen i världen är försvinnande liten. Inte ens om vi fick guldstjärna och korades till Det globala föregångslandet skulle klimatförändringar och temperaturhöjning bromsas. Det betyder inte att vi ska strunta i att ta initiativ för att ställa om till energisnål uppvärmning av hus, ta fram effektiva, alternativa bränslen till transportsektorn eller satsa på utvecklingen av ett klimatsmart och miljövänligt jordbruk.
   
  Men inget av detta kan ensamt eller sammantaget ”rädda klimatet”. Det är märkligt att lyssna till hur svenska toppolitiker på bästa sändningstid diskuterar frågan i dryga tio minuter utan att en enda gång nämna lösningar som utgår från europeiskt och internationellt samarbete.
   
  Nu får väl Bajsaren slag och vi kan väl förvänta hennes motdrag, en-flera riktigt dåliga artiklar…

 19. Helge.
  Jag körde i alla fall Skype obehindrat via VPN till England trots att Skype är förbjudet i Dubai. Att signalspana på VPN är nog inte trivialt. TOM svenska regeringen använder sn sådan tjänst i vissa sammanhang TOR
  http://techworld.idg.se/2.2524/1.458775