African Lives Matter Too,

– Energy Policy Decisions Should Consider Their Needs

 Screen-Shot-2020-06-29-at-10_19_28

I måndags (29 juni) sjösatte GWPF (Global Warming Policy Foundation) rättviseprojektet, ”Energy for Africa” för att uppmärksamma oss alla här i väst på hur central tillgången till pålitlig energi är – även – för utvecklingsländerna.

https://www.thegwpf.org/gwpf-launches-energy-for-africa-week/

Några dagar tidigare hade de publicerat en liten aptitretare med NJ Ayuk´s syn på frågan.

NJ Ayuk är inte vem som helst, han är “Executive Chairman of the African Energy Chamber, CEO of pan-African corporate law conglomerate Centurion Law Group, and the author of several books about the oil and gas industry in Africa, including Billions at Play: The Future of African Energy and Doing Deals”, en betydelsefull afrikan, som inte behöver ta till storsläggan för att man ska ta till sig vad han har att förmedla. Artikeln påminner försynt, men övertygande och generande för oss att vi här i väst borde kunna se världen i ett lite större perspektiv än vad vi normalt visar upp.

NJ-Ayuk

NJ Ayuk

NJ Ayuk´s artikel fokuserar på ett yttrande från OECDs generalsekreterare Angel Gurria där OECD och IEA gemensamt förklarade att deras viktigaste uppdrag idag är att stödja ekonomier och samhällen under Covid-19 krisen och att de ska utnyttja detta tillfälle till att se över och reformera hur olika fonder används till subventioner. Subventionerna måste gagna planetens hela befolkning.

Det låter ju bra, men hur ska de se till att gagna planeten och dess folk? Svaret är att de ämnar utnyttja detta ”gyllene tillfälle” till att fasa ut stöd till de fossila bränslena och leda in världen i en era av förnybara energiresurser.

Detta invänder Nj Ayuk starkt emot. Han påpekar att OECD och IEA inte nödvändigtvis vet vad som är bäst för jordens olika nationer och att pressa regeringar till att stoppa deras stöd till fossila bränslen skulle till exempel varken vara bra för afrikanska olje- och gas företag eller de entreprenörer, som arbetar för en bättre framtid. Det skulle dessutom bli skadligt för samhällen, som letar efter gas-to-power initiativ för att kunna ge sina invånare möjlighet att använda tillförlitlig el.

NJ Ayuk skriver att klimatförändringar alldeles för ofta diskuteras ur ett västerländskt perspektiv, som inte tar hänsyn till de fattiga afrikanernas behov. Han påpekar också att det är ironiskt att en politik, som äventyrar afrikanernas möjlighet att utnyttja sina egna resurser lanseras samtidigt som BLM-protester över hela Amerika kräver rättvisa och hederlighet. Som det ser ut nu säger afrikanska entreprenörer, den afrikanska energisektorn och afrikaner som bekymrar sig över energifattigdomen symboliskt ”jag kan inte andas” och att ”det är dags att ta bort OECDs och EIAs knä från deras nacke”.

Nj Akuy är för förnybar energi, men skriver att afrikanerna inte ska tvingas till antingen eller lösningar. De behöver dessutom investeringar och inte hjälp. Att erbjuda Afrika hjälpprogram, som kompensation för att de minskar eller stoppar olje- och gasföretag är inte bra för afrikanerna. Nu är det inte tid att be om mer hjälp, Afrika har fått hjälp i nära nog sex decennier, men till vilken nytta?

Det är horribelt, skriver NJ Akuy, att OECD, IEA och andra organisationer lägger sig i våra naturresurser. Afrika med sina olje- och gasresurser kan bygga sin egen framtid. Med orden, stå inte i vägen för oss, vänder Nj Akuy sig till OECD och IEA och fortsätter att han respekterar att de vill hindra klimatförändringar, men när de beskriver tanken på att skada en stor afrikansk ekonomisk sektor som en stor möjlighet är det något som är fel. När de utsätter fria afrikanska olje- och gas företag för fara säger de att deras mål är viktigare än afrikansk strävan efter att arbeta för ett bättre liv och avslutar med tänk om !:

Detta är en möjlighet för oss alla att arbeta tillsammans för att öka Afrikas förnybara energisektor och att göra det utan att trampa på Afrikas rätt att ta vara på sina egna naturresurser efter eget odöme.

https://www.africaoilandpower.com/2020/06/22/african-lives-matter-too-energy-policy-decisions-should-consider-their-needs/

Samtidigt med att projektet sjösattes publicerades ”HEART OF DARKNESS Why electricity for Afrika is a security issue” av Geoff Hill. Det är en innehållsrik och gripande essä av en författare från Zimbabve, som har arbetat kors och tvärs över Afrika, på alla jordens sex kontinenter, erhållet ett otal prestigefyllda utmärkelser och räddat mer än 5000 ormar från urban miljö för att sedan släppa ut dem i det fria. Geoff Hills essä kompletterar, breddar och fördjupar NJ Akuy´s lilla rakryggade aperitif.

Screen-Shot-2020-06-28-at-13_34_31

https://www.thegwpf.org/content/uploads/2020/06/Heart-Darkness-Africa-Energy-Poverty.pdf

Tack GWPF!

Ann Löfving-Henriksson

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Jonas

    Tack för att du tar upp en mycket viktig fråga.

    För många människor är ju tillgång till energi inte en fråga om man ska ta elcykeln eller bilen till jobbet. Det handlar ju om grundläggande behov – arbete, mat, boende, vård.

    Även i klimatfrågan finns det ju två vågskålar. I den ena är ”risken” för att klimatet blir varmare- I den andra är risken för (fortsatt) fattigdom och misär. För många utvecklingsländer är detta nog mycket konkret.

    Jag tycker att det är tragiskt att klimathotarna använder sig av en fanatiskt retorik, där de påstår att klimatkatstrofen är ett accepterat faktum om vi inte vidtar drastiska åtgärder. Klimathotarnas ovilja att diskutera på ett balanserat sätt (de tar alltid värsta fall som det mest troliga) kan ju faktiskt orsaka stor skada för de fattiga människorna. Jag tycker att det är oetiskt.

    Om jag förstått rätt så har ju de afrikanska länderna svårt att få låna pengar från IMF (och liknande finansieringsorgan) till att utveckla fossilbaserade energisystem, och huvudanledningen är ”klimatkrisen”.
    Om klimathotarna har fel (vilket jag tror) så har de bidragit till att miljontals människor tvingas leva ganska eländiga liv i onödan.

    Återigen har vi MP´s totalt inkonsekventa politik. Vi ska välkomna flyktingar (tycker jag med), men de verkar inte fundera på varför de flyr. Jag tror att det vore mycket mer humant att vi hjälper dessa länder att få fungerande energisystem.

  2. Ann lh

    #1 Tack Jonas för kommentaren!
    Förmodligen har Du inte så här snabbt hunnit läsa Hart of Darkness. Den flyttade mej för en stund till Afrika på ett sätt som vanliga strikta rapporter med grafer och siffror inte förmått. Författaren Geoff Hill har ju fått mycket uppskattning internationellt. När jag väl börjat läsa essän kunde jag inte sluta trots att jag då var jättetrött. Han lyckades verkligen fånga mej och gav mycket att tänka vidare på. En riktigt läsupplevelse, som man brukar säga. Rekommenderas med andra ord.
    Rekommenderas även till våra inhemska klimataktivister av alla politiska valörer!

  3. Ann lh

    #2 Rättelse: missade ett förargligt e Heart ska det stå förståss.

  4. Tack Ann,

    att klimatpolitiken är människofientlig har ju för många av oss skeptiker varit huvudanledningen till att vi är klimatpolitiksmotståndare.

    Jag antar att det är för att ”väst vägrar att stödja vissa investeringar” som Kina rycker in och finansierar och bygger kolkraftverk.

  5. Bim

    Tack Ann!
    Jag har länge brunnit för Afrika, men från början av mer romantiska skäl från skoltidens historier om slavhandeln och de fruktansvärda orättvisorna den världsdelen genomlider även nu. Först 1991 besökte jag the Gambia och Senegal, naturligt vis som en vanlig turist. Jag trodde inte att det skulle vara så otroligt fattigt.
    Jag tycker det här inlägget är väldigt viktigt, så tack för det Ann. Varför vi redan utvecklade länder som utnyttjat Afrika i hundratals år skall försöka pracka på dom vår vansinniga energipolitik, visar ju bara att vi inte lärt oss ett smack om verklig humanism som vi skryter vitt och brett om.
    Vi är skyldiga Afrika en jäkla stor ursäkt för vad vi ställt till med där, den hjälp vi hållit på med har alltid varit vilkorad med olika slags lydnad.
    Verkligen bra att du tog upp detta ANN. Samtidigt måste vi nog inse att framtiden för Afrika ser ljusare ut än för oss själva.

  6. Ulf

    Tack Ann,
    Tyvärr är risken stor att Afrika nappar på dessa erbjudande. Det finns empiriska studier på att bistånd och bidrag hamnar i fickorna på mindre nogräknade makthavare. Så fort det vankas bidrag är en del afrikanska beslutsfattare gärna med, eftersom de vet att pengarna lätt kan hamna på det egna bankkontot. Egentligen är det således inte bidrag och bistånd som erbjuds utan i praktiken rena mutor. Mycket skadligt initiativ av OECD och IEA som tyvärr har alldeles för stor risk att lyckas.

  7. Ann lh

    # 6 Ulf, skadlig initiativ av OECD och IEA skriver Du. Det är ju inte bara de som tycker att detta ”gyllene tillfälle” måste utnyttjas. EU med Merkel i spetsen ska med sin återbyggnadsfond också nappa på tillfället och när Greta tidigt under pandemin började tala med samma tunga högg det i maggropen. Det känns som om den så allmänt tillämpade totala nedstängningen hejats på från högsta ort för att ge omställningen en chans.
    Det lär i varje fall komma mera från GWPF i veckan kring Afrikas framtid på energisidan.

  8. Bim

    Där har du rätt Ulf.
    Korruptionen härjar vilt i Afrika Med god hjälp av Sverige, Tanzania i gott minne.
    Afrika behöver inte bidrag, Afrika behöver slippa en massa halvidiotiska politiker som skänker villkorade bidrag, de behöver rimligt betalt för de varor och tjänster de faktiskt levererar. Då hamnar pengarna mer på rätt ställe, i industriella investeringar där afrikanerna vet bäst själva hu resurserna gör bäst nytta.
    Att vi skall lära afrikanerna vad som är bäst för dom, är ju som lära Jultomten vem som bäst behöver det ena och det andra.
    Jag säger bara, Sverige håll de uppblåsta, politiska fingrarna borta från andra länder och framförallt andra världsdelar.
    ”Verklig” fri handel bygger upp ett starkt välmående Afrika.

  9. latoba

    Tack An för intressant inlägg. Har laddat ner och börjat läsa Geoff Hills skrift verkar mycket intressant.

  10. Jonas

    #2 Ann lh

    Tack själv. Jag ska absolut läsa Geoff Hills essä.

    Jag brukar förundra mig över att MP (och andra) vurmar så starkt för klimatflyktingar, som ju ingen hittills har sett. Det vi däremot har sett är fattigdomsflyktingar. Det är ju en realitet – många människor har det så miserabelt att de är beredda att chansa på en riskabel flykt till europa.

    Min bild är att ”grön politik” förvägrar tron på en bättre framtid, och därmed också antalet fattigdomsflyktingar.

  11. Lasse

    Att fattigdomsbekämpning inte är en prioritet för klimataktivister är för dem besvärande.
    Borde i alla fall vara.
    Migration kan hjälpa en liten del men för massan kommer det aldrig vara lösningen.

    Ang invandrades hälsa så drabbas de av covid i större utsträckning, speciellt mörkhyade.
    Socioekonomi säger vissa, D vitamin säger andra. Hur som haver så drabbas de och det är vårt fel. Likvärdigt så snart de kommer över gränsen!
    Ändå är det gränslösa samhället som eftersträvas.

  12. Ingemar Nordin

    Lasse #11

    D-vitamin. För några år sedan så gjorde min allmänläkare ett D-vitamintest på mig. Det var lågt. Han sade att 80% av de etniska svenskarna led brist på D-vitamin. För invandrare med mörk hy var det ännu värre. Jag tipsade våra indiska grannar under oss om detta när frun i huset klagade över nedstämdhet och trötthet. Hon påstod efter några veckors D-vitaminätande att jag ”räddat livet” på henne! 🙂

    Jag tar givetvis en daglig dos av D-vitamin, sommar som vinter. En mycket enkel och billig sak för oss som är lite äldre (D-vitaminhalten minskar med åldern). Om det hjälper mot Corona vet jag inte, men varför inte ta det som en extra försäkring?

  13. Lasse

    #12 Ingemar N
    Jo det hjälper säger Dr John Campbell.
    https://www.youtube.com/watch?v=qyMFsLFAE5o
    D vitaminbrist är vanlig hos dem med mörk hud.
    Vi har tillsatt D vitamin till mjölken.AD droppar gavs till små barn.
    Stärker immunförsvaret.
    Finns undersökningar som kopplar D vitaminbrist och Covid.
    98 % dör med d vitaminbrist 4% utan (Indonesisk undersökning) (Från Youtube ovan.)

  14. mattias

    #12
    Ja, det finns mycket som indikerar att D-vitamin status är viktigt för hälsan. Mycket forskning pågår, men det verkar notoriskt svårt att förstå om det föreligger någon kausalitet. Myndigheter vågar inte gå ut med några rekommendationer trots att biverkningarna är få och det är svårt att överdosera. En enkel och billig åtgärd. De senaste rönen att T-celler kan vara involverade och skapa immunitet för lindrigt sjuka – kan också vara en effekt av vilken D-vitamin status man har, där för låga nivåer bidrar till ett dåligt T-cell försvar. Konstigt att det inte tas upp mer – jämför med debatten om munskydd – där finns fler olika läger – vissa säger att det hjälper, andra att det inte har någon som helst effekt och ytterligare några som påstår att det skulle kunna öka risken om de används på fel sätt.

  15. Robert Norling

    Småkylig kväll.
    Undrar om media rapporterar sån också.
    Stekenjokk -1,3 °C
    Gielas -0,2 °C
    Börtnan 0,5 °C
    Blåhammaren 0,8 °C
    Sylarna 1,0 °C
    Hemavan-Gierevarto 1,1 °C
    Tarfala 1,6 °C
    Gäddede 2,4 °C (*)
    Sveg 2,6 °C
    Mierkenis 2,8 °C

  16. Staffan Lindström

    15 Robert Norling
    …. och nyss 09:09
    SMHI:
    Kallast -1,8 °C
    Stekenjokk i Sverige
    Topplista: Kallast i Sverige
    MÄTSTATION TEMPERATUR
    Stekenjokk -1,8 °C (*)
    Gielas -1,6 °C
    Blåhammaren -0,8 °C
    Storlien-Storvallen -0,8 °C (*)
    Vilhelmina -0,5 °C (*)
    Korsvattnet -0,4 °C (*)
    Västmarkum -0,4 °C (*)
    Sylarna -0,3 °C
    Börtnan -0,1 °C
    Gäddede 0,2 °C (*)
    (*) Värdet har fastnat i våra preliminära kvalitetskontroller och det kommer att granskas manuellt.
    MIN KOMMENTAR: Inga problem med Oxelösund häromdagen både kallast 0,0C och varmast 22,7C… Maxvärdet möjligt dock INTE 0,0C då… Klimatmodellsfiltren verkar inte vara påslagna hela tiden?
    On topic: Håller med Geoff Hill om det mesta men snöfall i Nairobi 2017 var nog hagel…RIGHT?