Ljusförorening, eller ”light pollution”, uppstår då överflödig belysning används eller då ljuset lyser upp mer än vad som är tänkt. Ljuskällor som riktas längs eller över horisontalplanet medför att städer och tätorter får ett karakteristiskt orangegult sken på himlen ovanför.
Mängden av ljusförorening ökar så snabbt att själva nattmörkret håller på att bli utrotningshotat. Trafiken och de belysta byggnaderna har eliminerat det naturliga mörkret från stora delar Europa och östra USA. Det finns fortfarande ställen som är skyddade från starka ljuskällor, men ljuset från städer och vägar kan ses även i avlägsna ställen.
Ljusföroreningar medför att natthimlen blir diffus, vilket gör att till exempel astronomer har svårt att utföra observationer i bebodda trakter. Sverige är ganska lindrigt drabbat jämfört med övriga Europa. Trots det är det omöjligt att bedriva någon forskning här. För att studera stjärnhimlen får svenska forskare använda teleskop belägna på 2 400 meters höjd på Kanarieöarna och i Chiles öknar.
Felriktat artificiellt ljus ökar energianvändningen och orsakar onödiga kostnader. Onödigt ljus stör också vår sömn, påverkar produktionen av melatonin och kan öka risken för bröstcancer. Ljusföroreningen är dessutom en estetisk olägenhet i och med att skymningens olika nyanser försvinner. Många vackra byggnader förlorar sina särdrag och blir en intetsägande gråaktig massa.
Många av oss har dessvärre vant sig vid ”upplysningen”. Och när slöjorna för en gångs skull lättar så slår den stjärnbeströdda natthimlen ned som en chock. Så var det 1994 när strömmen försvann över hela Los Angeles efter en jordbävning. Folk ringde larmcentralerna och anmälde förskräckta att de såg ett gigantiskt, hotfullt silvermoln som lägrade sig över staden. Det var första gången de såg Vintergatan.
Att minska mängden ljusförorening innebär inte att vi ska famla i mörkret. Det betyder bara att belysning ska riktas nedåt, där den gör nytta. På några ställen i världen har det införts regionala lagar för hur mycket man får lysa upp tillvaron, och framför allt hur lampor får vara riktade. Sådana lagar finns på vissa ställen i USA och i sju regioner i Italien, inklusive dem som omfattar Venedig, Milano och Rom. Ljusförorening är även förbjuden i Tjeckien, enligt en lag som instiftades i juni 2002.
Nu börjar dessutom de första stjärnparkerna och stjärnreservaten bildas. Natural Bridges i Utah blev världens första stjärnpark i april 2007.
Samma år fick ett stort område i Quebec stämpeln som stjärnreservat. Och Cherry Springs Park i Arizona blev världens andra stjärnpark sommaren 2008. När får vi se Sveriges första stjärnreservat? Och då menar jag inte Stockholm.
Hej, Maggie!
Var tvungen att kolla datumet (ingen koll så här på morgonkvisten) så att det inte var första april idag… Likväl har du humor! 🙂
Kul att du tar upp light pollution, det är en anledning till att jag inte slantat upp till ett TeleVue 85 ännu. Det kan låta som ett tramsproblem, men tänk att växa upp och inte kunna se stjärnorna. En poetisk undran blir hur det påverkar förmågan till perspektiv och att tänka stort.
Så sant – men det gäller andra delar av elektromagnetiska spektret också – via alla trådlösa prylar och annat. Till och med våra elkablar används inom andra frekvensområden än 50 Hz i ett flertal sammanhang. Vi är omgivna av elektromagnetisk smog.
Ljusföroreningskampanjen verkar var en väl samordnad aktion av Astronomerna under Astronomiåret. I min tidning så får man cancer av gatuljuset!!!!
Jag vet att jag pratade med folk borta i USA som hade en förening mot ljussmog redan 1990. Frågan är inte ny.
Om man vore tvungen att prioritera miljöproblem från -viktiga att åtgärda snabbt- och nedåt, så hamnar detta miljöproblem lååååångt ner på min lista.
Därmed inte sagt att man kan undvika att öka problemet, genom (som du skrev Maggie) nedåtriktad belysning.
Labbibia: Det som Peter Stilbs tar upp i #3 kan ju plötsligt rusa upp på din prioritetslista den dag du drabbas av elöverkänslighet.
Tänk om vi kunde se den elektromagnetiska smogen. Då skulle vi nog bli ganska rädda.
Torsten W.
Nej. Även om jag mot förmodan skulle bli ”elöverkänslig” så kommer jag knappast att begära att världen ska ändra sig pga mig. Jag skulle nog flytta ut i en stuga i skogen och leva ”miljövänligt” 😉
Att skärma ljuskällor så att de inte strålar rakt ut i världsrymden låter högst förnuftigt men vi kommer inte att bli av med problemet för det. Vi får nog finna oss i att leva med även med nedåtriktade ljuskällor. Vi har ljuskällor för att belysa någonting så att vi kan fånga upp det reflekterade ljuset med våra ögon. Det är dock en försvinnande liten del som når våra ögon och en betydligt större del försvinner ut i världsrymden efter reflektionen.
Det var först när jag flyttade ut på landet som jag noterade vintergatan för första gången.
Vet inte om jag kan se det som något värt att lagstifta om… En effektiv lampa lyser dit den ska, behövs ingen mörkläggningsofficer som kommer o knackar på för att julgransbelysningen inte är neråtriktad
Ja detta är ju ett mkt viktigare problem än att lösa demokratiproblemen runt om i världen och se till att förhindra storskaliga konflikter i kölvattnet av finanskollapsen.
Verkligen…
Kan man få flytta till en annan planet där man inte har så mycket fritid så att man letar efter fjantiga problem att engagera sig i?
Jag tycker faktiskt detta är en viktig fråga, det är oerhört störande med onödig belysning överallt.
Visst finns kanske viktigare världsproblem, men detta är inte en sak som kostar en massa pengar att åtgärda. Tvärtom. Bara låt bli alla dessa lampor som inte är livsviktiga.
Jag hade en 65 mm refraktor i min mammas hus i yngre dagar. Det skulle inte vara lönt nu längre. Det senaste är alla dessa vindsnurror som förses med starka blinkande ljus och förstör natten miltals åt alla håll.
Själv har jag ingen trendig fasadbelysning på mitt nya hus. Skulle inte drömma om det.
Varför finns det elöverkänslighet bara i Sverige (och kanske Norden?)…är det genetiskt?…jag blir fundersam om mitt DNA!
Lars G #13: Elöverkänsligheten är vanligare ju längre norrut man kommer. Vid medelhavet är den nästan obefintlig. I norra norrland mera utbredd. Jag tror att det har med ljus/mörker-cykler att göra. Vid ekvatorn har man 12 timmar mörkt sedan 12 timmar ljust året runt. I norrland har man ljust flera veckor i sträck och sedan mörkt flera veckor i sträck. Detta är inte bra för kroppens tillverkning av melatonin/serotonin. Det ena av dessa ämnen, jag kommer inte ihåg vilket, tillverkas av kroppen i dagsljus. Det andra tillverkas av det första i mörker.
Kanske går det att få något vettigt ur detta inlägg????
Maggies, om man vill kyla jorden fungerar de fotoner som har tillräckligt kortr våg längd för att passera obehindrat i molnfri atmosfär som energitranstortörer….
Lars G
Förlängning på din fråga:
Varför har aldrig den svenska befolkningen varit friskare eller mer sjuksriven?
Varför är den tendensen än större i Norge som har avsevärt bättre uppbackning av valfläsket?
Kan det vara så att människan handlar rationellt?
Med alternativen en tråkig tidslåst vardag, eller fri disposition av tid, till l¨gre köpkraft väljer många att disponera sin tid fritt framför att skapa större mervärden än de och de sina konsumerar….
Är jag cynisk, eller é jag?
Hur många skulle gå till arbetet om sjukskrivning innebar 40h/v till skattebetalarnas fria förfogande, noll semsester???
Eller bara 40h/v rehabilitering och sammhällstjhänst, utan semester???
Blott de som är hjärndöda, saknar aktiv bidragsmöjlighet..
Alla är unika och världsmästare på åtminstone en sak…
Manar inte bilden på Europa nattetid till eftertanke?
Så bra och belysande(!) exempel på hur mänskligheten med sin teknologiska civilisation ger ett så otroligt avtryck! (Tack vare vår plötligt uppkomna förmåga att tillgodogöra oss jordens energiförråd)
Risken för någon slags grundläggande global obalans genom en så total dominans måste var överhängande…
Ingemar B: Vi, skeptiker, har aldrig hävdat att människan inte påverkar klimatet. Bara att koldioxiden spelar en marginell roll. 🙂
Ingemar B,
du lider av weltschmerz ( vad bra att kunna orientera seg i den germanska kulturen). Det kan utveckla seg till ett allvarligt tillstånd. Frågan er i vilket syfte du tyr till ett glas vin. Jag önskar dig allt gott. Uppriktigt.
Ingemar B>> ”Risken för någon slags grundläggande global obalans genom en så total dominans måste var överhängande…”
Tror inte att jag behöver se en sattelitbild över Europa nattetid för att begripa att Homo Sapiens Sapiens är dominerande.
Tycker inte att vi ska skämmas för det heller. Finns ingen logik i det.
Maggie #17,
Jag tror att människan starkt på det ekonomiska klimatet och samtalsklimatet, men jag tvivlar på att vi har några nämnvärda möjligheter att påverka det klimat som styr global temperatur och olika väderfenomen.
Undantag för sotpartiklar som kan öka snösmältningen eller överkonsumtion av vatten som kan sänka grundvattennivån eller torrlägga hela sjöar. Och givetvis är avverkningen av regnskogar på olika håll i Sydostasien och Sydamerika ett stort problem…
Och därför skrämmer mig all ensidig fokus på CO2, en ensidighet som riskerar att sabotera en vettig teknisk och ekonomisk utveckling.
maggie:
ja OK, tror ändå att allt hänger i hop…
Såna här bilder kan vara bra, eftersom vi så lätt glömmer de stora perspektiven i vår vardag. (Ursäkta om jag är tjatig…)
Oj…starkt påverkar det ekonomisk… o s v 😉
Ingemar B
Själv skattar jag mig lycklig över att vara född och få leva i det ”upplysta” Europa. Om du har möjlighet, titta på en nattlig satellitbild över Afrika, och jämför…….Visst är det slående så mörkt det är på den afrikanska kontinenten? Och där råder fred och välstånd, som vi alla vet?
Jag läste lite om hur dessa bilder kommit till och hur snabbt urbaniseringen går numera. Där fanns också någon kommentar om hur det kan påverka klimatet, dock utan att nämna CO2-hypotesen…
http://earthobservatory.nasa.gov/Features/Lights/
Labbibia>> Ja, suck, det är så lätt för oss att glömma varför vi egentligen började göra på ett visst sätt.
Varför började vi lysa upp boplatser? Tja, för att skrämma bort rovdjur och för att se om fienden närmade sig?
Varför började vi med bekämpningsmedel? Tja, för att kunna få regelbundna skördar och för att slippa få parasitsjukdomar etc?
Varför har vi överhuvud taget industrialism? Tja, för att kunna leva drägligt och slippa frysa och svälta ihjäl en masse vart fjärde år?
Varför har vi pengar istället för byteshandel? Tja, för att läkaren antagligen inte är intresserad av att byta sina tjänster mot mina tjänster som illustratör den dagen jag är sjukt. Vi måste ha en växelenhet som alla vill ha. Det visste redan sumererna.
”jag är sjukt.” Tur att jag inte är svenskalärare och blir sjuk. 😀 Hihihihi…
Nice picture of the ”Star Park” in Utah. Is the Natural Bridge being so well lit by reflected star light? To me it, looks like upward pointed artificial light. An example of cognitive dissonance for the ”light police”.
Less light will of course result in more sad/S.A.D. people in Scandinavia. Seasonal Affective Disorder is a well known medical disorder related to the lower amount of daylight in the winter months. A reduction in brain serotonin and an increase in melatonin is one postulated mechanisim.
What is one medical therapy? More exposure to light! Go out into the night and purchase a light box device and get happy again.
Charles Battig
Du missar poängen med det Skandinaviska tungsinnet..
När London belägradess blev svaret (populistisk berättelse)
-Det månde bli en god lösen, ty vi äro av ett tungsint släkte..
Jo tack, surdegar ska ha extra bra betalt…
Åanda sidan tror jag att årets lyckorus är ett nollsummespel, lika tunsinta vi är om vintern, lika high on life är vi på våren…
Då high on life är vad som skapar ny lösningar är den Skandinaviska modellen helt överlägsen, om än ej i annat än i god lösen..
Try goggle translate
Charles Battig #27,
I noticed the same artificial light. An furthermore, I belive the whole picture is a fake. The stars in the sky looks more like a close up of a small portion of the milky way to me…
It´s beautiful, but I would prefer to visit the place in daylight … 😉
Gunnar
Try spelling….
correction #29 … And furthermore …
Uffeb, # 29
Den ”stjärnpark” som visas på bilden tycker jag känna igen som ”The Arches National Park” i sydöstra hörnet av Utah. Det är inte heller någon bro, som någon nämnde, utan ett av de många (2000 st.!) ”windows”, som är en fantastisk naturupplevelse. Var där en solig sommardag. Lämnade parken på kvällen, då det blev bäcksvart därute. Den belysning av ”archen” som syns på bilden, är nog inte permanent, utan tillfällig belysning för effektens skull vid fotograferingen. Passera man över USA i flygplan på natten, ser man visserligen många platser, städer och vägar upplysta, men även mycket stora områden som är bäcksvarta, både ökenområden, skogar och sjölandskap. För mig låter det här med ljusföroreningar som en fokusering i stil med överdrifterna i CO2-debatten. 🙂
Uffeb!
Man ska inte vara sämre karl än att man kan medge sina fel:
Det var faktiskt en bild från Lake Powel: Dark-Sky Park och, precis som Maggie skriver en ”stjärnpark”. Ligger inte så långt från Arches National Park, nära gränsen mot Arizona och Colorado. Har bara några ”windows” eller ”natural bridges”,
medan Arches Park har 2000 sådana.
Sorry, Uffeb (och Maggie) för desinformationen i förra inlägget
Gunnasr,
Thank you for your suggestion re Google translate. I have pasted it here. It makes as little sense to me as your original Swedish did to my Swedish wife.
Via Google:
”You miss the point of the Scandinavian heavy heart ..
When London became belägradess answer (populist story)
-The mandate to be a good exercise, because we are of a melancholy race ..
Well thanks, leaven should have extra well paid …
AAnda I believe that this year EUPHORIA is a zero sum game, equal tunsinta we are in winter, just as high Wednesday life, we are in the spring …
Since high Wednesday life is what creates new solutions is the Scandinavian model is completely superior, although not otherwise than in good exercise .. ”
Now I see!
What a laf you gave3 me…
Thanks.
My best.. to your wife
she must be a thru viking…
All of oss are whanna bees
Nu är grytan interessant men ack så svag…sambal olek???
bara enj udd lite drygt???
Jag testar
Annars blir det mycket mer av allt annat
sade han som sågade benen av bordet.
Det blev sambal oelek endel vitlök och masor mer med paprika, nu ska det bara rundas….
Iven #33,
jag har inte varit där, men jag tror att du hade rätt i det första fallet och fel i din rättelse…
Däremot tror jag att det handlar om ett fotomontage med en närbild på en del av vintergatan.. 😉
Uffeb, #38
Har kollat ytterligare nu och konstaterat, att bilden visar en av Dark Sky Parks tre ”bridges”. De tre kallas Sipapu, Kachina och Owachomo. Som du mycket riktigt säger är det ”Milky Way” som man ser ovanför och det är inget ”bildmontage”! Att jag tyckte känna igen bilden beror på likheten mellan dessa formationer, som uppstod, när Coloradofloden hade mycket
högre nivå och skjöljde bort saltfickorna i sandstenslagren, så att dessa ”Windows, Arches eller Bridges” bildades. Det är också rätt, att man ändrat belysningen på besökscentret och på vägarna i detta området bl.a. med avskärmningar upp mot himmeln, åtgärder som vidtagits av USAs Dark Sky. Association.
Iven
Jag har varit precis där, vid Natural Bridges, som ligger en del söder om de områden du nämner. Det är väldigt vackert där också, och det liger ganska ensligt och avsides. Men inte lika spektakulärt!
Arches, samt Canyonlads (både ’uppe’ med ’Island in the sky’ och ’nere’ i Needles district) är häftigare och mer storslagna.
Söder om Natural Bridges kommer man ner från högre platån mot öknen där Monument Valley ligger, och åker man vidare genom kommer man åter till dem lamdhöjningen som utgör Grand Canyon. Mest fantastiskt av alla parker där är Bryce Canyon, i Utah, en bit norr om Gr Canyons North rim.
Hela den delen av västra USA är, enligt min mening, den mest storslagna naturen på jorden, Fantastiska vidder, knallrorange eller -dör sandsten, formationer, öken, canyons, labyrinter, lummiga dalgångar, meandrande floder mm.
Och nästan obebott. Jag får rysningar bara jag tänker på det …
(Det där med ’mörka parker’ är dock väsentligen trams. Det finns inte mycket mänskligt ljus någonstans där, om man inte står precis vid någon bensimack ien av dom få små orterna där)
Det var över 30 år sedan jag var där, men snart då norsk krona/us$ är o.k. kanske jag flyttar… eller blir det Indien????
Neeee jag är anglofil…trivs så bra i staterna, med dess åsiktsbredd och utrymme till personligt utvecklande.
Jag trodde inte tidigare att jag skulle byta land på länge, men numer blir jag allt mer förändringsmotiverad.
Jonas N.
Kul med storslagna naturupplevelser. Vi har vår son i Cortez och är där vartannat år. Har bara missat Dark Sky Park och ska reparera missen nästa gång. Man passerar Lake Powel på väg från Cortez till Gran Canyon. Håller med dig om att den trakten är fantastisk med alla dessa naturreservat (National Parks)! 🙂
Iven,
Jag har inte varit vid Lake Powell, och jag tror att det är värt en resa i sig. Några vänner till mig hyrde en husbåt och semestrade där men en familj till där i somras. Vackert!
Men jag ångrar att jag inte åkte förbi Goosenecks i Juan River (se här, eller här från rymden) när jag var så nära.
Har du varit i Bryce? Det tyckte jag var häftigare än Grand Canyon. Trots GrC var precis så storslaget man trodde efter att ha sett så många bilder! (Jag kan inte se var Cortez ligger på min karta)
Jonas, #43
Tack för bilderna, som väcker minnen och längtan. Har inte varit i Bryce National Park, men ska göra en utflykt åt det hållet nästa gång. Har varit Colorado runt, bl.a. Vail, Gran Junction, Telluride. Mesa Verde och Colorado Springs. Man blir aldrig mätt på den storslagna naturen i det stora landet ”over there”. Det gäller ju även alla andra delar av U.S.A. 🙂
Jonas N.
Cortez ligger i Colorado, sydvästra gränsen mot New Mexico, Utah och Arizona, intill Mesa Verde National Park och nära Four States Corner. Du kanske hittar Durango, som är närmaste något större stad. .-)
I min stuga utanför Uppsala, har jag blivit påmind om hur mycket ljus som finns runtomkring. Novembernattens stjärnhimmel är magnifik och nästan bortglömd… Kul dessutom att återse Natural Bridge, som jag besökte 1981…
Tack, jag hittade det när jag kollade i Colorado. Jag har inte varit i det hörnet. Besökte Estes State Park på en av mina resor genom Rocky Mountains. New Mexico är också häftigt. Men återigen något annat. Ja, det finns sannerligen fortfarande mycket vackert att se och upptäcka!
Lars, # 46
Dark Sky Association, som slår vakt om Dark Sky Park, påstår att man vid normal belysning kan se c:a 500 stjärnor, medan man i Dark Sky Park ser 15 000 en stjärnklar natt. Då kanske man menar när vintergatan (milky way) syns? 🙂
Var har du hittat källorna ? skulle gärna vilja veta lite mer för jag ska skriva en uppsats i skolan och blev väldigt intresserad av detta ”speciella” miljöproblem. Tacksam för svar .
Ingemar B: Vi, skeptiker, har aldrig hävdat att människan inte påverkar klimatet. Bara att koldioxiden spelar en marginell roll. 🙂