2017, tredje varmaste året

UAH dec 2017

2017 blev det tredje varmaste året under satellitmätningarnas 39-åriga historia skriver Roy Spencer.

”2017 ended up being the 3rd warmest year in the satellite record for the globally-averaged lower troposphere, at +0.38 deg. C above the 1981-2010 average, behind 1st place 1998 with +0.48 deg. C, and 2nd place 2016 at +0.44 deg. C. Thus, despite recent warmth, we are now entering the 20th year without beating the record warmth of 1998.”

Enligt satellitmätningarna är det alltså fortfarande 1998 som var det varmaste året och 2016 kommer på andra plats.

Uppdatering
Det var tydligen en miss av något slag men nu är det rättat så då gör jag också det.. 2016 är det varmaste året enligt satellitmätningarna.
”2017 ended up being the 3rd warmest year in the satellite record for the globally-averaged lower troposphere, at +0.38 deg. C above the 1981-2010 average, behind 1st place 2016 with +0.51 deg. C, and 2nd place 1998 at +0.48 deg. C.”

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Joachim

    Då vet vi att journalistkåren kommer basunera ut att 2017 var varmast. Och om vi påpekar felet så kommer anmälan slängas i runda arkivet. Det är bestämt att temperaturen bara stiger.

  2. Strumpan

    Jag skulle dock bli förvånad om vi inte slår 1998 inom en inte allt för avlägsen framtid.

    Främsta anledningen till min skepticism till dagens klimatlarm är att vi i slutet av 1800-talet började gå in i en ny värmeperiod. Det stämmer ju rätt väl sett till tidigare värmeperioder under denna interglacial att den borde komma då också. Att den då skulle ta slut efter några få decennier och koldioxiden helt plötsligt skulle stå för uppvärmningen blir för mig helt barockt.

    Dock innebär ju mitt resonemang att vi rimligtvis långt ifrån sett peaken på denna värmeperiod än. Låt mig gissa att vi når den om 100-200 år?

  3. Lena – Tror det blev fel på Spencers inlägg men som är rättat nu. Varmaste året var 2016 med 0.51 C, 2:a 1998 med 0.48 C och 3:a 2017 med 0.38 C.

    ”2017 ended up being the 3rd warmest year in the satellite record for the globally-averaged lower troposphere, at +0.38 deg. C above the 1981-2010 average, behind 1st place 2016 with +0.51 deg. C, and 2nd place 1998 at +0.48 deg. C.”

  4. Per
    Aha, då ändrar jag också givetvis.

  5. Björn-Ola J

    NOOA har en liten annan rangordning där -98 kommer lite längre ned.
    Kan någon reda ut vad de har gjort? Jag har fått intrycket av att man sänkt temperaturerna runt sekelskiftet i någon revidering. Var det efter Karls et al arbete?
    Eller har jag fel och det har sett ut så hela tiden?

    https://www.ncdc.noaa.gov/sotc/global/201710/supplemental/page-1

  6. sibbe

    Med tanke på den starka El Nino under de senaste 2 åren, kan man konstatera, att temperaturen stampar på stället. Hiatus fortsätter.

  7. Robert N.

    Nedan ett klipp från SVT-nyheter som nog svider att behöva publicera.

    Inför nyårshelgen utfärdades en varning för extremt väder i sex av Kanadas tio provinser.
    Även i östra USA huttrar många i arktisk kyla. Temperaturer på 11 till 17 grader under det normala för årstiden har fått myndigheter att utfärda köldvarningar från Texas till Atlantkusten, så långt söderut som till nordöstra Florida.
    Rekordkyla i Omaha
    Michael Kimberl på en organisation för hemlösa i Pensacola, Florida, berättar att han har delat ut extra filtar och försöker ordna tillfälliga övernattningsmöjligheter.
    I Omaha, Nebraska, har ett 130-årigt köldrekord brutits med temperaturen –29 grader, medan Aberdeen, South Dakota, har slagit ett rekord från 1919 med en temperatur på –36 Celsius.
    Kylan väntas ligga kvar de närmaste dagarna.

  8. Robert N.

    Går att se inslag i Rapport också 8,10 min in i programmet.

    https://www.svtplay.se/video/16395322/rapport/rapport-2-jan-18-00-1?start=auto

  9. tty

    #5

    NOAA har gjort flera ”Justeringar”:

    https://bobtisdale.files.wordpress.com/2015/06/animation-2.gif

    http://cdn.arstechnica.net/wp-content/uploads/2016/01/noaa_world_rawadj_annual.png

  10. tty

    #7

    I Calgarys zoologiska trädgård har de tagit in åsnepingvinerna inomhus p g a kylan!

    https://www.ctvnews.ca/canada/calgary-too-cold-for-penguins-zoo-brings-birds-indoors-1.3740974

  11. tty

    PS

    Åsnepingvinen är den tredje mest högarktiska pingvinen efter kejsarpingvin och adeliepingvin. Jag har faktiskt sett en koloni som häckade på ett isberg.

  12. Robert N.

    Synd om pingvinerna och människorna, då vissa tycker att vi ska ha ett mycket kallare klimat.

  13. pekke

    tty #10
    Läste det oxå nånstans i dag, verkligen ironiskt !

  14. Torbjörn

    Nu när det är extremt kallt i Nord-Amerika är det många som säger att det bara är väder.
    Det må vara så, men hur påverkar all snö aldedot? Indirekt borde det påverka klimatet också då mer solinstrålning reflekteras bort, eller är teorin att alla moln kompenserar för bortfallet?

  15. Huruvida det är v’äder eller ej spelar inte så stor roll för amerikanerna. De som är övertygade demokrater och därför opåverkbara tror fortfarande på den globala uppvärmningen — resten vill gärna ha det varmare och många kanske rentav hoppas att de genom att köra mycket bil kan bidra till att det faktiskt blir varmare. Hur som helst är extrem kyla bra för Trump och Pruitt.

  16. tty

    ”Nu när det är extremt kallt i Nord-Amerika är det många som säger att det bara är väder.”

    Givetvis, men orkanerna i höstas däremot, det var klimat det!

  17. Torbjörn

    #15&16 Sten och tty

    Ja nu är kylan på rätt plats.
    Som dom säger ”when hell freezes over” 🙂
    Det kanske avspeglar sig i temperaturmötningarns också så småningom, jag förmodar att det finns fler mätpunkter i USA än i Ryssland.

    Hursomhelst, har ni någon tanke om albedot?

  18. Andersson

    Äntligen börjar ni fatta! Onormalt kallt = väderförändring, onormalt varmt = klimatförändring. Att det nu är kallt i Nordamerika beror på vädret och det varierar, att det nu är milt i Sverige beror på klimatförändringar orsakade av koldioxid som vi människor släppt ut. Väder som påverkar oss negativt som orkaner, torka översvämningar är klimatförändringar som vi har oss själva att skylla för. Utan mänsklig påverkan skulle ju vädret bara vara lagom. Att tanka bilen är samma sak som att mörda en isbjörn! Själv bor jag på Södermalm och åker tunnelbana!

  19. Rider

    Det är inte så länge sedan (2014) som det i The New York Times spåddes att ”the end of snow” i USA var nära förestående.

    https://www.nytimes.com/2014/02/08/opinion/sunday/the-end-of-snow.html?_r=0

    Undrar om de som skrev artikeln känner sig lite fåniga idag eller har de anammat väder istället för klimat argumentet fullt ut?

  20. Björn

    Vi har fortsatt en ackumulerad värme i haven sedan ”solar grand maximum”. För de som tror på fortsatt uppvärmning måste förklara varifrån tillförd energi kommer nu när solen enligt mätningar och observationer minskar sitt flöde i både form av elektromagnetisk strålning och solvind. Den globala temperaturen kan bara gå åt ett håll och det är nedåt.

  21. Rider

    19 forts

    Hittade artikelförfattarens Porter Fox’s twitterkonto.

    https://mobile.twitter.com/PorterFox/status/905507216614182916?p=v

    ”Record rainfall in Houston. Record winds in Hurricane Irma. Record wildfires… How long will you ignore science? ”

  22. tty

    #17

    ”Hursomhelst, har ni någon tanke om albedot?”

    Snöarealen på norra halvklotet är helt normal. När det är riktigt kallt snöar det knappast.

  23. Ulf

    Konstigt att det inte kommit upp någon krystad klimatförklaring till kylan i USA och Kanada? Det brukar det alltid göra. Eller har jag missat något?

  24. Lasse

    #22 tty
    Vore intressant med en betraktelse över albedots betydelse under olika säsonger.
    Att solinstrålningen påverkas av albedot kan man förstå. Men vad händer under vinterns mörker?
    Strålar en vit yta ut mer eller mindre värme än en svart?
    Jag har blivit lite trött på den bild som förmedlas: Ett öppet isfritt hav som värms upp på ett accelererande sätt i en spiral som är svår att stoppa.

  25. Roland Salomonsson

    Kan man överhuvudtaget lita på något som använder data ur databaser där det pågår ”justeringar” av originaldata i ”Climate-Gates” anda?

    Justeringarna verkar leda till att ”global warming” fortsätter öka. Fan trót!

  26. Sören G

    I nyheterna beskriver man 2017 som det näst varmaste året någonsin efter 2016. Det är allså de manipulerade värdena som används där temperaturen för 1998 har sänkts.

  27. Lennart Bengtsson

    Om isbjörnar

    Enligt experter på området har antalet isbjörnar 5-dubblats sedan 1960-talet. Detta beror huvudsakligen på minskad jakt. Uppgifterna är förvisso osäkra speciellt för den tidiga perioden. En sakkunnig expert är den kanadensiska forskaren Susan Crockford. Isbjörnar är flexibla och anpassbara rovdjur i toppen av ”näringskedjan” och äter vad de kan komma över inklusive människor. Betänk att isbjörnarna överlevde holocen optimum för så där 3000-6000 år sedan då det var mindre is i den arktiska bassängen än nu. Problemet är att svältande isbjörnar har blivit ett lönande varumärke för Greenpeace och dess systerorganisationer och som man inte vill ge upp.

    Det kalla vädret i Nordamerika

    Aktivister som Al Gore och Mike Mann drar sig inte för att förklara kylan i USA och Kanada som en konsekvens av den globala uppvärmningen (växthusgasökningen). Extremt kallväder inträffar vissa år som en följd av atmosfärcirkulationen och inträffar slumpmässigt . Liknade händer i Skandinavien exempelvis under förvintern 2010/2011. Ännu mer markant var kylan vintern 1987 för att nämna ett år som de flesta läsarna kanske minns. För den äldre generationen har vi vinter 1965/66 och för de verkligt seniora det tidiga krigsvintrarna 1940, 41 och 42. Dylika regionala extremväder är till sin natur kaotiska och kan inte förutsägas mer än några veckor i förväg ( i bästa fall). De är en naturlig del av vårt klimat. När de har etablerats har de dock en tendens att ligga kvar eller återskapas inte minst under högvintern.