Miljöpartiets sista strid?

 

Katastrofer per år 1998-2017

Det är ju valår i år och Miljöpartiet verkar satsa på klimatfrågan som sin viktigaste valfråga. I Metro skrev Isabella Lövin och Gustav Fridolin häromdagen en debattartikel som ett avstamp inför valrörelsen. För så små partier som Miljöpartiet handlar detta val om liv och död, det gäller att komma ovanför riksdagsspärren.

Ibland blir vissa påståenden snabbt en myt som sprider sig och fastnar. En är den om att väderrelaterade katastrofer skulle ha ökat med 46 procent sedan år 2000 eller 2010. I artikeln skriver de sedan 2007 vilket är ett nytt årtal för mig. Jag skrev lite mer ingående om hur denna tidningsanka kom att plaska omkring i den svenska mediadammen här.

Tråkigt nog fortsätter vissa att sprida denna myt som just Isabella och Fridolin i sin debattartikel.

”Extrema väderhändelser som orkaner, skyfall och extrem torka har ökat med 46 procent bara sedan 2007”

Det lär väl blir svårt att bli av med de där 46 procenten men det är helt enkelt inte sant. Här ovan ser ni en graf med siffror hämtade från databasen EMDAT. Jag valde de senaste 20 åren då det ger en bra och någorlunda säker bild. Ju längre bakåt man går ju osäkrare blir siffrorna. Som ni ser har de inte ökat alls, snarare är trenden något nedåtgående.

Men det kanske syns något om vi tittar på de olika händelserna var och en istället?

Katastrofer i detalj

Nej, inte det heller. Isabella Lövin och Gustav Fridolin vet helt enkelt inte vet så mycket som de vill låta påskina eller så har de dåliga rådgivare. De borde förstå att om de presenterar siffror som fakta och det visar sig att de har fel så faller ju allt annat också. Därför är det med en viss förvåning jag noterar att myten om de 46 procenten lever kvar även hos dem som borde vara mest noga av alla med sin faktakoll.

Det blir nog ett spännande år det här!

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lasse

  Lena-
  MP hänvisar till WHO
  ”Extrema väderhändelser som orkaner, skyfall och extrem torka har ökat med 46 procent bara sedan 2007, enligt en forskningsrapport från bland annat WHO. ”
  Vi får väl inse att det finns gott om fakta som kan vridas och vändas efter eget godtycke.
  Vi får lita på våra känslor.
  Tyvärr har klimatfrågan kidnappat miljörörelsen och vi slår slag i luften hit och dit i takt med MP olika infall.

 2. Lasse
  De vet nog inte riktigt vilken rapport egentligen.
  Hus som helst är det samma databas.

 3. sibbe

  Det spelar ju egentligen inte nån roll om de tolkar fel eller alls har tittat på någon rapport.
  Det som är viktigt är ju budskapet, förr hade man sett Jesus komma, nu är det klimathotet som MÅSTE visas upp inför supportrarna, alltså medierna som ju slukar allt med hull och hår. Den som är inne i det här med klimahotet vill inte ha några fakta, utan de vill höra eller läsa om att det blir sämre.
  Och eftersom alla andra partier har hoppat på klimattågen, de som sitter i businessklassen , tar sen röster eftersom valfolket mera tror på deras lögner.
  Vad sker om de gröna trillar ur riksdagen? Även de kristliga ligger ju under gränsen?

 4. tty

  #1, 2

  Det är den här krian siffran kommer från:

  http://sciencepolicy.colorado.edu/admin/publication_files/2017.08.pdf

  Uppgiften står på sid 8 och är tydligen en helt okritisk räkning av antal rapporter per år från EMDAT. Totalt meningslöst, liksom den mesta statistiken i ”rapporten”. Lägg t ex märke till att de slagit ihop antal dödsoffer beroende på värme och kyla i en av sina ”hälsoindikatorer” (sid 11).

  En svensk institution är också inblandad. Nej inte Södertörns högskola, Umeå universitet givetvis. Sorgligt att se sådan dynga publiceras i Lancet.

 5. Daniel Wiklund

  I dagens tidning kan man läsa om månadens väder i Luleå. Luleås medeltemperatur (kl 8 på morgonen) sen 1921 för December är minus 7,1 grader. Medeltemperaturen för December 2017 är minus 7,2 grader. Kallaste var det 1978 med minus 16,5, näst kallaste var det 1981 med 16,0. Den varmaste var 1929 med plus 0,4, näst varmaste var det 2006 och 1972 med minus 1,1. Ur denna statistik är det svårt att hitta några extrema väderhändelser, men jag är ju inte Miljöpartist.

 6. tty

  #5

  Om du vore miljöpartist skulle du inse att vädret är extremt normalt.

 7. JIMMY

  Vad vilja dessa som kallas ( MP) och går under grön täckmantel och orwelliska falska dagis retorik flagg med ordet” Miljö”
  Uppdaterad definition av MP är =(MP-Medeltids Kommunist ECO Fascist Ekonomiskt självmord Malthus Partiet )

  🙂 🙂 🙂

 8. Björn

  Extrema väderhändelser fanns innan 1900-talets ”solar grand maximum”. Nu när denna tid är slut, får vi återigen uppleva historiens extrema väderhändelser. När skall media informera om detta solens maximum som har passerat? Klimatforskarna vågar eller vill inte erkänna att de har haft fel, när de har angivit antropogen CO2 som orsak till 1900-talets uppvärmning.

 9. Peter F

  Bland de mest horribla förslag jag har läst och hört genom åren från MP-politiker.

  1. Sverige ska avindustrialiseras under ordnade förhållanden
  2. En massiv upplysningskampanj ska dras igång syftande till att det föds färre barn i landet.
  3. Förbjud all ny bebyggelse på landsbygden.
  4. Nybyggda hus ska ha vita tak
  5. Straffavgift för bilägare som kör med dubbade vinterdäck
  6. Förbud mot bankränta
  7. Svenska försvaret ska inte bruka våld

  osv. Listan kan säkert göras mycket längre

  Det går säkert hitta galna förslag i alla partier, men nu handlar tråden om MP

 10. Roland Salomonsson

  I Nordamerika pågår just nu en ”EXTREM” väderhändelse. Men det handlar om kyla och mer snö än normalt. Alla vet ju, utom klimatbedragarna (nåja – de vet men erkänner inget), att överdödligheten av kyla är 20 ggr högre än vid EXTREM hetta (enligt FN stora undersökning). Detta är alltså vad som väntar Nordamerikas befolkning denna vinter.
  https://www.rt.com/usa/414886-bomb-cyclone-usa-freeze/

 11. tty
  Jag vet vilken rapport siffran kommer ifrån och det är fortfarande samma databas det handlar om. De uttrycker sig märkligt i rapportens sammanfattning och därmed startade myten.

 12. Sören G

  Miljöpartisterna och journalisterna som stöder dem driver en allt mer upphaussad klimathotsalarmism då de tror att MP:s vikande siffror kan hjälpas upp genom krämselpropaganda om kommande klimathot. – Det är nog i den belysningen som vi ska se de alltmer vansinniga överdrifterna av Jenny Stiensted och andra, inte minst Expressen.

 13. Lars Cornell

  Även Stiernstedskan i SVD är i gång med samma sak, citat:
  – En sisådär 306 miljarder dollar landade notan globalt på för ekonomiska förluster till följd av naturkatastrofer år 2017. En ökning med 63 procent – från 188 miljarder – år 2016.
  Det visar preliminära siffror från försäkringsjätten Swiss Re när fjolåret ska sammanfattas.
  Katastroferna ska ha kostat mer än 11 000 människor livet.
  En starkt bidragande orsak till de höga kostnaderna var den tuffa orkansäsongen i USA, där Harvey, Irma och Maria gjorde 2017 till det näst mest kostsamma året efter 2005.

 14. Evert Andersson

  https://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon/3950445 TV4–meteorologen Leon visar en graf från NASA. Jag är skeptisk bara av att veta ursprunget men hur ska man värdera uppgiften? Någon som vet. Han säger ju en klok sak. Att man ska skilja på väder och klimat. Det brukar inte vara hotarnas starka sida när det gäller väderhändelser som går deras väg. För att se något positivt i inslaget.

 15. Lars Kamél

  Alla borde väl kunna göra en rimlighetskontroll av påståenden? Är det på något sätt rimligt att extremväder skulle ha blivit 46 % vanligare från 2007 till 2016? Hur skulle det ha gått till? Varifrån skulle energin till allt extremväder ha kommit? Hur länge skulle den ökningen i så fall ha pågått? Om extremväder har ökat med 46 % varje tioårsperiod, blir det en ökning med 6,6 gånger på 50 år. Är det rimligt?
  Varenda en som gör en sådan rimlighetsfundering, begriper naturligtvis att det är fullständigt orimligt att extremväder har blivit 46 % vanligare 2007-2016. Men när ett orimligt påstående passar perfekt för en orimlig ideologi, har anhängarna ingen orsak att fundera över det.
  Det är dessutom inte sant att EM-DAT visar på någon ökning av extremväder hittills under 2000-talet.
  Vad EM-DAT verkligen visar är en ökning med 44 % för genomsnittet 1990-9 jämfört med 2007-16. Eftersom EM-DAT innehåller rapporterade naturkatastrofer, inte alla som har inträffat, är det möjligt att rapporteringsgraden har ökat med 44 %. Ja, det är till och med helt rimligt. Vilket skulle betyda att ingen verklig ökning av extremväder har skett.
  Den som hävdar att all ökning i EM-DAT är verklig, får svårt att förklara mångdubblingen från 1900 fram till nu. Somliga typer av extremväder, som svåra stormar, finns knappt alls i databasen för de tidigaste årtiondena. Hur rimligt är det? Vi vet ju till exempel att det hände att orkaner slog till mot Nordamerikas kuster även då. Dessutom har sådant som beror på kyla och snö också ökat rejält, enligt EM-DAT. I en allt varmare värld? Skulle det vara verkligt?
  Läser inte miljöpartister DN? Eller dn.se? Där har Anders Bolling påpekat att just data från EM-DAT visar att det inte har varit någon ökning av extremväder sedan 2000. Tvärtom, det har varit en minskning. Trots alla orkaner och skogsbränder, var det dessutom mindre extremväder 2017 än åren närmast innan.

 16. tty

  #10

  ”I Nordamerika pågår just nu en ”EXTREM” väderhändelse. ”

  Och det kommer att bli värre. En riktigt klassisk ”nor’easter”, är under uppsegling. Alltså en kraftig storm som drar upp längs ostkusten. Snöfall/snöstorm väntas från norra Florida norrut, eventuellt extrem snöstorm i New England, följt av extrem kyla. Dock får sydstaterna det varmare eftersom kalluften rör sig mot nordost.

 17. pekke

  Ja, sydöstra USA får extrem kyla ända ner till Florida och Mexikanska Gulfen.

  https://www.accuweather.com/en/weather-news/snow-ice-to-threaten-treacherous-travel-from-florida-to-virginia-at-midweek/70003718

 18. Lasse

  #16 tty
  Weatherbell talade just om detta. Liten snökanon som hämtar vatten från ett varmt Atlanten (global Warming). https://www.weatherbell.com/
  Där har de länge förespått denna köldknäpp baserat på kunskap och gamla mönster. Han (Joe Bastardi) är inte imponerad av USAs vädermodeller.

 19. Ulf

  Brukar tidningarna inte ha en sån där faktakoll över politikernas påståenden? Dags för MP att hamna där snart. De hoppas fortfarande på ”säleffekten” denna gång i form av extremväder. Båda lika fel men sälarna gav många riksdagsplatser.

 20. Tack TTY

  Din kommentar ledde till en egen längre analys och kommentar.
  https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/2018/01/03/klimat-miljopartiet-valjer-till-synes-logisk-taktik-infor-valet-2018-men-det-ar-nagot-som-inte-stammer-riktigt/

 21. Eilif Hensvold

  Inför valet, tips från landet till MP om valvinnande frågor. Från ATL´s
  läsarenkät ”Vad är dina tre värsta orosmoln?” i jan 2018.

  Myndighetskontroller 24.37% (1,140 röster)
  Ett förbud mot glyfosat 18.02% (843 röster)
  Dieselpriset 13.34% (624 röster)d
  Den blöta hösten 9.92% (464 röster)
  Växthuseffekten 7.99% (374 röster)
  Livspusslet 7.46% (349 röster)
  SAM-ansökningen 4.34% (203 röster)
  Afrikansk svinpest 4.32% (202 röster)
  Mjältbrand 2.67% (125 röster)
  Svartrost 2.18% (102 röster)
  Rotgallnematoden som hotar potatis 1.45% (68 röster)
  Newcastlesjukan 0.92% (43 röster)
  Koloradoskalbaggen 0.88% (41 röster)
  Andra 2.14% (100 röster)

  Totala röster: 4,678

 22. Björn

  tty [16]; Jag fick ögonen på den här meningen: ”Dock får sydstaterna det varmare eftersom kalluften rör sig mot nordost”. Jag hoppas att Du kan ge ett förtydligande, för jag förstår inte sambandet.

 23. sl

  mp är ett enfrågeparti.

 24. Ann lh

  Enligt SVT utlovar Trump ett Fake News pris, vilket ska gå till de mest oärliga medierna. Om det begränsas till de journalister som är ansvariga för skriverierna kring klimathotet ligger Jenny Stiernstedt bra till här i landet.

 25. L

  #24, skulle inte Stockholmsinitiativet kunna dela ut ett pris vardera till de två journalister som bäst och sämst skriver om klimathotet?

 26. Sören G

  Här är historien om klimathotarnas främsta argument:
  Manufacturing consensus: the early history of the IPCC
  https://judithcurry.com/2018/01/03/manufacturing-consensus-the-early-history-of-the-ipcc/#more-23734

 27. Lennart Bengtsson

  Låt oss knäppa våra händer i en stilla bön som en något sen nyårsförhoppning att vi kommer att befrias från Miljöpartiet vid valet i september. Partiet har varit en katastrof för landet, det är en katastrof och det kommer att bli ännu värre om inte väljarna tar sitt förnuft tillfånga. Miljöpartiet är ett 100% ideologiskt parti och som alla sådana partier sysslar de lättsinnigt såväl med sanning som med verkligheten. Att de har fått så mycket väljarstöd är dessvärre säkert en följd av landets miserabla utbildningssystem där kunskap har blivit ett särintresse samt den nyligen dokumenterade fallande intelligenskvoten i landet.

 28. Lennart Bengtsson
  Håller med dig till fullo. Miljöpartiet är helt enkelt inte regeringsdugligt och jag hoppas att de kommer under riksdagsspärren i det kommande valet.

 29. Ulf

  Det där med pris till journalister är ingen dum idé. Naturligtvis kommer säkert priset att hånas av media, men med snärtig formulering kan det gå att få ut ett budskap. Så pass tydligt att folk börjar förstå att det ljugs friskt om klimatpåverkan speciellt i Sverige.

 30. Peter Lindkvist

  # 23

  … som söker sin fråga.
  Miljön gick trögt när de kopplade den till klimat.
  Då försökte de sig på mångkultur, vilket gick överstyr när Mehemet Kaplan visat sig vara islamist.
  Och nu är de på gång med miljön igen, vid en tidpunkt som kan sammanfalla med valet – och med det ögonblick då stora delar av befolkningen upplever att någonting skaver i Co2 berättelsen.
  Högt spel.

 31. Håkan Bergman

  Peter L. #30
  Det är väl så enkelt som att klimatet är den enda fråga där S är villiga att ge dom lite ”framgångar”. Egentligen rätt billiga såna, många gånger bara dom gamla vanliga skattehöjningarna, men nu maskerade till ”klimatåtgärder”. Asylpolitiken blir fler poliser, lag och ordning i stället och Mp’s dröm om att bygga höghastighetsbanor på rekordtid blir jasplan, luftvärnssystem, ubåtar och återinförd värnplikt. Hoppas dom motgångarna kommer upp i valrörelsen, det borde kunna bli spiken i kistan.

 32. Robert N.

  Tydligen har svensk media bestämt sig för att MP ska räddas kvar i riksdagen. Skrämselpropagandan fortsätter på bredd front nu senast i SVT rapport.
  Skåne försvinner ner i havet och som bevis för klimathotet så har kajerna höjts i Halmstad.
  Fjällvärden ska invaderas av skog så så Kungsleden kommer att växa igen.
  Även länder lååångt bort har uppmärksammat förändringar.
  I länken nedan 19.40 in i programmet kommer ett inslaget.
  https://www.svtplay.se/video/16396066/rapport/rapport-3-jan-19-30-1

 33. Lars Kamél

  Ikväll har Aktuellt återvänt till den politiskt korrekta fåran och ljuger om klimatet igen. Typiskt är till exempel att jämföra nu med 1961, ett år under den senaste köldperioden. Klimatförändringar är ingenting som kommer att hända i framtiden, minsann, under händer redan. Ja, och de hände ”redan” för 3-4 miljarder år sedan också, fast det nämner inte Aktuellt.

 34. bom

  Lena Tranvik får nästan halva Aktuellt för att skrämmas om AGW. SLU Artdatabanken. Sverige blir allt ”grönare”!

 35. Robert N.

  Ett problem är att det är bara nio månader kvar till valet.
  Så även om vi skulle få se ett kallare klimat så kommer det bara att framställas som Väder av klimathysterikerna.
  Förhoppnings tycker väljarna att det är nog med kollekt i klimtkyrkans namn.

 36. Björn-Ola J

  Hela sommaren bjöd på extremväder, extremt dålig sommarväder,
  https://www.dn.se/nyheter/sverige/vaderaret-2017-samsta-sommaren-sedan-1922/

 37. Robert N.

  #36 Björn Ola
  Kan bara hålla med DN.
  En kall och blåsig (nordanvindar) sommar. Även om det var torrt och ganska mycket sol så blev det aldrig någon varmare period i norra Roslagen.

 38. Ja det verkar ju som att de har en ”klimatsatsning” även på SvT. Vi får väl se om den håller i sig när det nu kommer kallare vindar även över Stockholm. Enligt väderprognosen med början på lördag.

 39. Ingemar Nordin

  Sören G #26,

  Tack för länken om Lewins bok! Vi har tagit upp Lewin ett flertal gånger här på KU, inte minst angående händelserna under Madrid 95-mötet. Ett citat från JCs bedömning:

  ”I think Bernie Lewin is correct in identifying the 1995 meeting in Madrid as the turning point. It was John Houghton who inserted the attribution claim into the draft Summary for Policy Makers, contrary to the findings in Chapter 8. Ben Santer typically gets ‘blamed’ for this, but it is clearly Houghton who wanted this and enabled this, so that he and the IPCC could maintain a seat at the big policy table involved in the Treaty.”

 40. Rider

  Det är nog tur för jänkarna att de har sina ”good old fossil fuels” att förlita sig på!

  https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-01-02/america-s-power-grid-showing-signs-of-strain-amid-brutal-cold

 41. Christopher E

  #32

  Vilken dynga i Rapport. I Halmstad har ingen havsnivåhöjning mätts upp överhuvudtaget och de fixar kajerna för normala stormar, vilken de borde gjort för länge sedan. Har inget med ”klimatförändringar” att göra.

  Och de talar om ”klimatkrisen” i inslaget. Vilken klimatkris?

  De konstaterar att det blivit varmare jämfört med hundra år sedan. Jaha? Det har det, en hel del av det innan större utsläpp av växthusgas.

  Det helgarderas med att det ska bli blötare och torrare. Beroendet på fiaskot med alla prognoser om brist på grundvatten som åtminstone här på västkusten i verkliga världen blivit riktigt högt grundvatten istället, på kort tid.

  Priset i nivån på SVT:s ”vetenskap” tar dock slutorden, att mer ”varmblodiga” fåglar ska ersätta fjällripa mfl. Nytt för mig att riporna är kallblodiga… 🙂

 42. Rider

  #40 forts

  http://dailycaller.com/2018/01/02/us-shatters-all-time-record-for-natural-gas-usage-during-arctic-freeze/

 43. Lars Cornell

  Tack Lennart, Lena, Ann mfl. Jag tycker att de nu tar i så att de spricker av sig själva. Enfrågepartiet Mp lever farligt. Vi har bara att rulla tummarna och vänta på smällen. Reaktionen från befolkningen som inte ser dessa påstådda klimatförändringar kommer, var så säker.

  0,2 grader varmare på 15 år kan inte ha sådana konsekvenser ”redan nu”.
  https://www.klimatupplysningen.se/2018/01/02/2017-tredje-varmaste-aret/

  Men Lena Tranvik har ju faktiskt rätt. ”OM (!) vi har temperaturökning på 3 – 4 grader .. kommer trädgränsen att kliva upp kanske 500 m”. Vilket årtusende det kommer att ske sa hon inget om.
  Hon sa också ”Redan i dag ser vi att trädgränsen kryper uppåt”. Att den kryper uppåt kan nog stämma, men är det något att oroa sig för? Att ”vi” kan se det är däremot falskt eftersom det går så långsamt, 100 m (0,8°) på 100 år ungefär.

  Bjerström påstod att svampangrepp i skogen kan kopplas till det varmare klimatet. Någon från Skogsstyrelsen i Kronoberg lät sig utnyttjas som fåntratt genom att visa upp en tall med svampangrepp för att bevisa att Bjerströms påståendet är sanning. 0,2 grader varmare på 15 år motsvarar normal klimatskillnad på ca 3 mil i N-S riktning.
  https://www.klimatupplysningen.se/2017/12/30/oppen-trad-219/ – comment #13 och#32.

 44. Sören G

  #41
  Hörde Rapport med ett halvt öra. Varmare vårar skulle göra att blomning och insekter och fåglar kom i otakt. Men klimatet har ändrats många gånger förut, från varmare till kallare och från kallare till varmare. Från 1690-tailet ökade temperaturen nästan 2 grader på 40 år. Det såg en hembygdsforskare som gick igenom anteckningar från när slussarna inLilla Edet öppnade respektive stängde för säsongen. Även anteckningar från när isen la sig på Torne älv och när den bröt upp visade samma sak, liksom anteckningar i England.

 45. Lasse

  #44 Guy
  Rapport med Erika Bjerströms genomgång av förändrat klimat är mer roande än oroande:
  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sa-slar-klimatkrisen-mot-sverige
  Bilder från fjällen med en varning om högre trädgräns och utebliven vandring i öppen natur.
  Det är en återerövring av terrängen för träden tack vare en återgång till varmare klimat!
  https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:773100/FULLTEXT01.pdf

 46. Ulf

  Man behöver inte prata om kyla som väder. Istället påstår man bara att det faller väl in i klimatprognoserna. Typfall brist på golfström pga klimatförändringar.
  Detta område är perfekt för charlatanen eftersom korten inte går att syna förrän om 30 år.

 47. Ulf

  Kan man inte anmäla SVT för felaktig rapportering?

 48. Peter F

  Och Rockström fick orera fritt i Ekot SR1 igen utan en anda kritisk fråga,,,,stööön,,,,vad less jag blir

 49. Karl Eider

  Macron vill förbjuda falska nyheter. Vad händer då med allt ljug runt klimathotet i Frankrike? Tar kanske inte så lång tid innan Sveriges grön-röda regering går samma väg. Men hur ska då MP kunna fortsätta med allt sitt ljug?

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/macron-vill-forbjuda-falska-nyheter

 50. Simsson

  #25, 24 m fl

  Bra ide om att ge ut ett kalkonpris till värsta klimatförmedlaren. Priset skulle kanske kunna ha två kategorier:
  1. Årets värsta (sämsta) klimatnyhet. Urvalskriterierna skulle kunna vara grovt felaktigt påstående och att skribenten utan större besvär skulle kunnat ha kontrollerat fakta.
  2. Årets värsta nyhetsförmedlare. Urvalskriterierna skulle i detta fallet vara det medieorgan som oftast/mest förmedlat ”fake climate news”. Att inte ta in genmälen är en ”merit” för att vinna priset i denna kategori.
  Deltagarna i detta diskussionsforum röstar.

 51. Ulf

  Är klimatdiskussionen i Sverige bara ett sätt för ångestdrivna människor att få utlopp för att moralisera över andra människors levnadssätt. Mycket tyder på detta eftersom flygande, bilkörning och köttätande är i totalt fokus. Detta som diskuteras i andra länder nämns inte i Sverige.
  https://www.google.se/amp/www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-4757584/amp/Study-reveals-environmental-impact-keeping-pets.html

 52. Olav Gjelten

  En annan myt som miljörörelsen spridit är att vi äldre, som inte är miljöpartister, inte bryr oss om framtiden därför att vi själva inte har någon.
  Därför är miljörörelsen främst en talibanrörelse av unga fanatiker, som blint tror att vädret var annorlunda innan välfärdsländerna förstörde det. Uppenbart lättare att lura de som själva inte kan minnas.

 53. Lasse

  #50 Simsson
  Bra ide -väljer direkt Erika Bjerström till kalkonreporter.
  Hon har en lång meritlista-Vietnam är väl ännu höjdpunkten?
  Men gårdagens reportage är mest aktuellt.
  För att återgå till Miljöpartiet så är deras strategi att minska bilägandet.
  Jag misstänker att de medvetet dribblar med olika drivmedel för att få alla som köper en bil obekväma med sitt val:
  Först Etanol. -Hur aktuellt är detta drivmedel idag? Bilägarna får skämmas för mat i tanken!
  Sen Diesel: Lågt CO2 avtryck var försäljningsargumenten med vetskap om att andra utsläpp ökar.
  Nu är det fult att köra diesel!
  Nu gäller det elbilar: Dessa hyllas som miljövänliga världen över. Hur ser det ut när elen kommer från kol.
  Hur ser det ut med dagens batteriteknik. Morgondagens kan väl bli bättre. Men miljöpartisterna kommer säkert att slå ner på batteriernas miljökonsekvenser.
  På så sätt kan de bekämpa det de vill bekämpa-Bilen!

 54. Sören G

  Klimatkyrkans uppmaning till åtgärder har stora likheter med framförallt de förkristna religionerna. Man försökte att påverka t.ex. vädrets växlingar förutom via dans och musik också genom praktisk handling Man tillverkade föremål för att sätta upp som skydd och man offrade både föremål, djur och människor. Man förstod inte sambanden men man försökte i praktisk handling att göra någonting.
  Även i kristen kontext förekom ju späkning och prästerna skyllde det dåliga vädret på församlingens syndiga leverne.

 55. Håkan Bergman

  En del här ser MP som ett enfrågeparti för klimatet, men så är det nog inte man ska se dem. Man attraherar inte många med den frågan, särskilt inte som dom andra partierna också gör allt för att också framstå som räddare av planeten. I själva verket finns det knappt en fråga där MP inte intar en ren stolleposition, ett sånt parti borde vara lätt att splittra upp i fraktioner. Och nu sitter man i regeringen och har inte nån annan fråga än klimatet att visa upp för väljare och sympatisörer, klart som korvspad att man kör det spåret fram till valet. Vi får inte låta dom komma undan med det, ta alltid chansen att påminna folk om MP’s lista av svek, mot sina sympatisörer alltså, och den är lång, Bromma, Förbifart Stockholm, invandringsfrågan, integrationen, lag och ordning, polisen och försvaret, allt frågor där dom fått vika ner sig i regeringen. Under våren lär dom också bli överkörda i frågan om höghastighetsbanor, MP går all in för att bygga maximalt dyrt och fort med lånade pengar, jag kan inte tänka mig att Magdalena Andersson viker ner sig där och S vet att det är alldeles för sent för MP att lämna regeringen nu.

 56. John Johanson

  #49 Karl
  ”Macron vill förbjuda falska nyheter”

  Det gigantiska problemet med detta (som spontant kan låta bra) är vem som får makten att avgöra vad som räknas som en falsk nyhet.
  Känns som upplagt för missbruk, dvs som ett verktyg för makten att tysta jobbiga röster.

 57. Thomas P

  Ja, klimatfrågan är tydligen en gång för alla avgjord. Vi befinner oss nu i en ny liten istid, oberoende av vad termometrarna säger:
  http://klimatsans.com/2018/01/02/nya-lilla-istiden-har-borjat/

 58. Christopher E

  #57 Thomas P

  Jag får hålla med dig om att Sture tog i med rubriken där. Vad gäller den moderna värmeperioden, frestas jag mer att att låna från Churchill: ”Now this is not the end. It is not even the beginning of the end. But it is, perhaps, the end of the beginning.”

  Nåja, även om vi inte befinner oss i en liten istid så är vi däremot tveklöst inne i en stor istid.

 59. Christopher E

  #56 John Johansson

  Jag tänkte exakt som dig när jag läste om Macrons förslag i morse.

  Macron är en ulv i fårakläder. Med en sådan lag är det bara en tidsfråga innan falska nyheter definieras som de som ifrågasätter Macron själv.

 60. Peter F

  Macrons förslag att ”förbjuda” falska nyheter är helt i linje med alla de röster som vill skapa en världsregering (Figueres, Rockström, Wijkman, m fl), dvs avskaffa demokratin. Han är en varg i fårakläder. Han kommer att inrätta en myndighet, Sanningsministeriet, att avgöra och lagföra de icke politiskt trogna. Jag fruktar att vi har samma tongångar i vårt arma land. Undrar var den fria pressen tog vägen.

 61. Daniel Wiklund

  Om det nu är jobbigt för dig Thomas P att läsa klimatsans så kan du ju trösta dig med att det är Miljöpartiet som bestämmer Sveriges klimatpolitik. Du måste ju ha haft mycket att fira den senaste tiden, inte bara att det är ett nytt år. Utan att vi nu har en klimatlag, och höjda priser på bensin och diesel.

 62. Guy

  # 56 John J
  #49 Karl
  ”Macron vill förbjuda falska nyheter”

  Ett stort problem. Så sant. Vem skall avgöra. I gårdagens HBL skrev chefredaktör Susanna Ilmoni en krönika där problemet nämns.
  ”Alternativa fakta och fejknyheter är begrepp som etablerat sig i vår vokabulär och verklighet under den senaste tiden; fenomen som kan få den mest hårdhudade journalist och publicist att känna vanmakt…….Debatten hos oss om silvervatten, vaccinmotstånd, lekmannapredikanter och klimatförändringar visar att det finns en skrämmande beställning på faktaresistens i världen, trots att det aldrig varit lättare att få tillgång till information”

  Det intressanta är att klimatförändringen hamnar i samma menig som silvervattnet. Detta trots att HBL:s linje har varit att skriva om klimathotet som fakta och endast via debattsidorna tillåta oliktänkande.
  Vem hon syftar på i följande är oklart, men jag får en känsla av att det gäller skeptiker.
  ” Det verkar som om allt fler läsares uppfattning om mediernas roll och uppdrag har förändrats. Man kräver en avpublicering av nyheter man inte gillar, anser att en dagstidning ska innehålla enbart åsikter som går i samklang med ens egna……”
  Åter är det svårt att se vemdera som åsyftas.

 63. Håkan Bergman

  Macron får väl sätta upp ett sanningsministerium. Annars anar jag att Macron är ett övergående problem, en liten man i en alldeles för stor kostym, en kostym som syddes av DeGaulle för att passa DeGaulle, inte en liten fjant.

 64. Olav Gjelten

  Undrar hur extrem klimathotslögnen behöver vara innan miljörörelsen reagerar? Det räcker i alla fall inte med att säga att Syrien-kriget skylles klimatförändringarna. Heller inte att påstå att flyktingströmmen har samma bakgrund.

 65. Ingemar Nordin

  Christopher E #59

  ”Macron är en ulv i fårakläder.”

  Tyvärr inte bara han. Liknande tongångar hörs från alltfler politiska ledare i Västvärlden. Diktaturstater som Kina, Iran och Turkiet har redan gjort stora inskränkningar i yttrandefriheten. Men även i övrigt här i Europa så jobbar etablerade media ihop med politikerna för att åstadkomma samma sak. Man sätter även press på Google och Facebook för att följa statens önskemål.

  Det är en maktkamp mellan de styrande och det fria ordet som nu sluppit ut likt anden ur flaskan. Det handlar absolut inte om någon omsorg om att vi vanliga medborgare skall slippa ”fakenews”.

 66. Peter F

  Media har formligen exploderat och förfasat sig över fake news- fenomenet som om det vore nått nytt och hemskt. Redan Mark Twain lär ha sagt om dåtidens tidningar,,,” Den som inte läser tidningarna är oinformerad. Den som läser tidningarna är felinformerad”. Att media skriker i högan sky är märkligt eftersom det är de som förmedlar the fake news. Men så blir det när okunniga journalister okritiskt låter sig ledas som en skock bräkande får (-skallar).

 67. Daniel Wiklund

  Macron vill förbjuda falska nyheter. Han får väl ta kontakt med nån gammal STASI-agent. Alexander Radler, en av STASI-s superspioner. Verkade från 1965 till DDR-s upplösning. Han var professor i Lund, kyrkoherde i Burträsk (där hans fru är präst nu, han själv sitter och trycker i prästgården). Han sa att STASI var experter på desinformation. STASI bedrev en väldigt effektiv underrättelseverksamhet. 100000-tals agenter blev ju arbetslösa när muren revs, många av dom är kanske sugna på att göra come-back.

 68. Göran Gustafsson

  I dagens Aftonblad uppmärksammas solfläckscyklernas samband med ett föränderligt klimat. Ny istid på väg? Hoppsan!

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/G1QGPQ/ny-istid-ar-pa-vag-om-bara-nagra-ar

 69. Göran Gustafsson

  Jag mailade artikelförfattaren, Svante Lidén, och rekommenderade honom bl.a. att läsa Svensmark/Calder The Chilling Stars. Boken har nämnts flera gånger tidigare på bloggen, men jag vill passa på att varna för den svenska översättningen, De kylande stjärnorna. Den är urusel. Läs hellre boken i original.

 70. I Frankrike tar förslaget om kriminalisering av spridandet av ”fake news” stort utrymme i nyhetssändningarna. Under France Inters lunchnyheter ( motsvarar SVR PI ) intervjuades idag en regeringstalesman om den kommande lagstiftningen.

  Journalisten frågade bl.a om det inte var svårt att definiera vad som är sant och osant. Citerat ur minnet blev svaret: ” Nej, sanna uppgifter är sådana som utgör huvuddelen av MSM:s rapportering om en viss nyhet. Andra uppgifter är falska. T.ex Google har algoritmer som läser av MSM och sedan jämför dess uppgifter med vad som uppges bland alternativmedia och sociala media. Inom EU anser vi att det är en framkomlig väg, men visst kan det förekomma gränsdragningsfall.”

  Avsikten är att både allmän åklagare och privatpersoner ska kunna driva ”fake news” till allmänt åtal.

  Påpekas kan att alla journalister jag hittills hört uttala sig om den nya lagen är entusiastiskt positiva.

  Dags att jämföra Klimatupplysningens skriverier om klimatet med vad SVT, DN och SvD har att säga om detta?

 71. Ingemar Nordin

  Lars M #70,

  Med det kriteriet – att stormedia får rätten att definiera vad som är sant och falskt – så kommer inlägga som dagens inte att tillåtas längre. Lena K hänvisar visserligen till vetenskap och fakta, men innehållet går på tvärs mot vad som sägs av journalister i MSM. Journalisterna måste jubla.

 72. Argus

  @#70 mfl

  Nej, nej, nej. Ords betydelser har fastslagits av bla Wittgenstein. Ju fler som tycker lika -desto sannare blir det. Kan man med en algoritm sålla bort mångtydningarna återstår bara det fasta fundamentet: Sanningen! Ligger ganska nära att rösta, men den strategin har ju nackdelen att den kräver större föranstalter och en smart algoritm är ju – det hörs ju -mycket smartare.
  Här stöter vi på en sorts cirkelbevisning; vi fastslår sanningen och låter den sanningen definiera vad som är sant. Elegant!
  Ligger också i linje med cirkelekonmin (ursäkta skämtet 🙂 ) Så här ska det vara: ’Ligger på cirkeln runt cirkelekonomin och det cirkulära kroppsloppet.’

  Docent Knas Bohl

 73. Håkan Bergman

  Ja herregud, hur har man tänkt där? Antagligen inte alls, skulle jag tro. Kan man dömas även om det efter åtalets väckande har visat sig att det man skrev var sant? Har inte våra poliser, åklagare och domstolar nog att göra med den röra våra politiker ställt till med?

 74. Torbjörn

  #57 Thomas P

  Och vad visar termometern då?

 75. Ingemar Nordin
  Precis, att gå till botten med olika påstående i MSM och visa att de är falska innebär alltså att jag skulle sprida falska fakta istället för MSM enligt de kriterierna. Spelar ingen roll vad som är sant och falskt utan det är BILDEN av vad som är sant som är den sanna och den står MSM för.
  Hur fel kan det egentligen bli?

 76. Sören G

  Åsiktspolisen införs med modern teknik. STASI skulle vara gröna av avund.

 77. Thomas P

  Torbjörn #74 Här kom precis ett inlägg med rubriken ”2017, tredje varmaste året” (Enligt UAH). Låter det som vi är inne i ny liten istid? Mer normala klimatalarmister varnar för att vi om bara några år kommer gå in i en och flyttar ständigt fram prognosen när det inte blir kallare. Styre går dock steget längre och ignorerar helt verkligheten. Han tar den där hypotesen om att solaktiviteten styr klimatet på så mycket allvar att för honom måste det helt enkelt vara kallt när solaktiviteten är låg, sen får termometrarna säga vad de vill.

 78. Christopher E

  #77

  Lite kul sätt att uttrycka sig mot bakgrund av trådens egentliga ämne.

  Mer normala klimatalarmister varnar för att vi bara några år kommer att drabbas av fler väderkatastrofer och snabb havsytehöjning och flyttar ständigt fram prognosen när det inte vill hända. Miljöpartiet, gammelmedia mfl går dock steget längre och ignorerar helt verkligheten. De tar den där hypotesen om klimatkris och mer extremväder på så mycket allvar att för dem måste det helt enkelt redan vara så när koldioxidhalten ökat, sen får riktig statistik säga vad den vill.

  🙂 😉

 79. Björn

  Thomas p [77]; Eftersom ”solar grand maximum” nu avtar, kommer temperaturen att sakta avta. Hur skall temperaturen då kunna fortsätta stiga? Förklara!

 80. Sören G

  #77
  Det var en kraftig El Nino 1998 och ytterligare en 2016 (El Nino = soluppvärmt havsvatten). Värmen dröjde sig kvar 2017 men nu avtar värmen snabbt och en La Nina är på väg.

 81. Daniel Wiklund

  Undra om man kan lita på termometrarna i Luleå. Som har medeltemperaturen för December sen 1921 på minus 7,1 grader. 2017 var det minus 7,2 grader, ett extrem väder om man är miljöpartist. Just nu har vi extremt mycket snö i Luleå för att vara den här årstiden. Extremt är ordet för dagen. Fast vilket ord skulle man använda för att beskriva hur det såg ut här för 20000 år sen, med ett istäcke på drygt 2000 meter, kanske superextremt.

 82. Thomas P

  Christopher #78 Nog är man mer alarmist, dvs varnar för ett ej existerande hot, om man skräms med istid när det ständigt blir varmare än om man varnar för att den uppvärmning som pågår kommer fortsätta.

  Björn #79 Hur vet du att temperaturen kommer avta? Du är inte den första som gör sådana prognoser, och framgångarna hittills har uteblivit:
  https://www.theguardian.com/environment/planet-oz/2017/dec/19/checkmate-how-do-climate-science-deniers-predictions-stack-up

 83. Torbjörn

  #77 Thomas P

  Jag frågade vad TERMOMETERN visar.
  Inte vad den beräknade temperaturen visar

  Men det finns väl ingen som läser av en termometer längre, när man lika gärna kan beräkna och uppskatta

 84. Kommentar 70 fortsättning.

  Eftersom frågan om kriteriet för vad som är ”false news” är dynamit, ska jag vara mer precis om vad jag hörde på radio idag, angående det nya franska lagförslaget om detta. Jag lyssnade till flera program i bilen medan jag körde tillbaka till Normandie. France Inters luncheko var ett av dem
  ( https://www.franceinter.fr/emissions/le-journal-de-13h ). Inslaget om ”false news” startar strax efter 5 min. Där nämner man Googles algorithme, men inte att det diskuterats på EU nivå. Mannen som intervjuas är le ”batonnier de Paris”, en av de högsta juridiska positionerna i landet. Nästan exakt samma innehåll hörde jag på någon annan kanal där personen var regeringstalesman. Det måste vara där man talade om EU-samordningen av definitionen för fake news.

  På France Inters hemsida kan man också läsa om att det redan finns franska lagar som kan döma personer som publicerar falska nyheter till böter upp till 45 000 euros i böter ( https://www.franceinter.fr/info/fake-news-pourquoi-les-combattre-n-est-pas-si-simple ). Dynamiten ligger i kriteriet.

  Jag tror inte alls att det är på grund av ignorance som definitionen om MSM:s bild valts som kriterium för definitionen av ”false news”. Det är snarare väl genomtänkt.

  Vi har ofta här på Klimatupplysningen tackat oss lyckliga för att information numera kan spridas fritt och till små kostnader via Internet, medan etablissemanget svär högt av samma skäl. Givetvis måste motdraget bli att censurera informationsflödet på Internet. Vem blir förvånad?

 85. Thomas P

  Torbjörn #83 Någon speciellt termometer du tänker på, eller duger vilken som helst? GISS gör en global sammanställning av termometerdata men jag tror inte de är klara med 2017 än.

 86. Karl-Oskar

  Vi vet ju hur det gick för sovjetunionen, kommunism och censur strider mot evolutionen och vi vet hur det gick frihetens folk körde livet av dem att de aldrig lär sig.

 87. Torbjörn

  #85 Thomas P

  Det var du som skrev såhär i inlägg 57
  ”Vi befinner oss nu i en ny liten istid, oberoende av vad termometrarna säger”

  Det var därför jag undrade.

  Hur många år ska temperaturen ändras för att vara en trend enligt dig?
  Är man lite elak kan man redan nu säga att trenden är ner då 2017 är kallare än 2016 😉

 88. Argus

  @alla tex 84
  Surprise? Pas moi. De av det allmänna betalda/folkvalda… hrm, vet *by definition* bäst. Så det är klart att det är deras PLIKT att utradera avvikande subversiva uppfattningar. Självklart.
  Tyvärr är historiens – och också omvärldens.. fortfarande varstans – omdöme mycket klart negativt. Vad tycker vi nu när nassetyskland satte upp affischer där man blev upplyst om att lyssna på fienden var = Verräter. Dödsstraff gissar jag. Schyst rättegång? Skulle inte tro det. Läs Hans Fallada ’Ensam i Berlin’.
  I Kina: Weibo. Hur snitsar man till det så det passar…..
  Ryssland? (Nordkorea ska vi inte tala om. Jo, en sak: om Kim-Un byter kostym och snackar olympiska spel…, då är han *nästan* OK? Vilken grotesk skevhet!
  På (andra) affischer jämförs Trump med Kim.il-Un…….., Hur i hela världen har man tänkt där? Moralisk bottennotering anser undertecknad.)
  I kvällens regimnyheter fanns ett inslag om Macron’s laginitiativ. Några rörliga bilder när han tillkännagav sin hemska vision om informationskringskärning. Men inget mer. Inga ankare som bjöd in Göran Greider + nån mer.
  Kanske det skaver. Lite. Fortfarande. Behövs bara lite mer *värdegrund* (ett ord jag hatar) så fixar vi nog fram lite mer fokuserade mediadrev.

  Nej, tyvärr. Jag är inte förvånad. Samtidigt tror jag att det är Nödvändigt att bekämpa denna hemska utveckling.

  Allons enfants de la patrie….

 89. Björn

  Thomas P [82]; Det Du länkar till är bara propaganda. Solen modulerar ett delvis kaotiskt vädersystem. Det är alltså dess energi som är modulatorn och när solenergin ökar, ökar havstemperaturen och den minskar när solenergin avtar. Havens ackumulerade värme medför både termisk konvektion i haven och i atmosfären. Härav kaotiska väderfronter med varierande regionala temperaturer. Om den integrerade energin över solcykel 24 och i första hand nästa cykel 25, är halverad jämfört med 1900-talets cykler, då är väl inte ett sådant avtagande försumbart? Klimatforskarna undviker att tala om den passerade ”solar grand maximum”, eftersom det skulle ifrågasätta AGW-hypotesen. Det blir svårt att förklara den nedkylning som nu kommer, utan att inkludera den variabla solenergin.

  http://solarcyclescience.com/home.html

 90. Daniel Wiklund

  Vad har du Thomas P för temperatur där du bor just nu, och vad är medeltemperaturen för din ort för januari månad för dom senaste 100 åren. Och kan du av den temperaturen utläsa någon trend, och kan du se om människorna har påverkat temperaturen. Eller om solen haft en avgörande inverkan. Och hur ser framtidsutsikterna ut för din ort, blir det extremväder som dominerar, eller blir det onormalt normalt.

 91. Christopher E

  #82 Thomas P

  Alarmism är inget för mig. Varken farlig nedkylning eller farlig uppvärmning är några existerande hot vi behöver bry oss om.

  Med det sagt vore dock en hypotetisk nedkylning ett större bekymmer än din ”pågående” uppvärmning (beror på vilket tidsperspektiv man väljer huruvida något ”pågår”). Finns ju dock ingen förändring utöver normal variation som någon ens märker av under en livstid, så uppvärmningen är verkligen inget att ligga vaken över. Det enda bekymmersamma är uppvärmningsalarmisterna själva som inte tycks ha några gränser för sin lust att detaljstyra människors liv, försämra ekonomin och underminera demokrati och det fria ordet. Vädret är lindrigt jämfört med det. Hycklare är de förresten också, för de nettobidrar själva till koldioxidökningen.

  Observera att hela kvasidebatten ovan om vilka år som ”varmast” eller näst varmast osv hänger på hundradelar av en grad. Det vill säga vi har ingen aning om den ”verkliga” rangordningen. Egentligen sorgligt att även normalt mer sansade klimathotsskeptiker orkar bry sig.

 92. Svempa

  #91 Christopher
  Hear, Hear!

 93. Tröttnar ni aldrig på att prata om vädret?

 94. Larry

  Vet inte om detta visats tidigare, men man kan se att det land som förbundit sig att bidra med mest pengar till FN’s klimatfond är, föga förvånande, Sverige. Vi bidrar med ungefär 5 ggr mer jämfört med länder som Tyskland, Danmark eller Schweiz. Att MP fått fria händer av det Siocialdemokraterna att förhandla I Paris tycks ha gett resultat!!! (detta gäller per capita, det land som bidrar med mest pengar totalt är USA). Tabellen nedan visar en jämförelse mellan Godhetslandet och Tyskland, Danmark, Schweiz, först kommer totala beloppet sedan utslaget per capita. Intressant att notera att många I-länder landat på ungefar samma belopp räknat per capita dvs runt $10 – $12. Totalt är det 43 länder som förbindit sig att bidra till FN’s Klimatfond, dock inte stora länder som Kina, Indien, Brasilien eller Ryssland

  Sverige $581 $59.3
  Tyskland $1003 $12.4
  Danmark $71.8 $12.7
  Schweiz $100 $12.1
  USA $3000 $9.4

  Se även

  http://www.greenclimate.fund/how-we-work/resource-mobilization

 95. Sören G

  i Vetenskapsradion var det kris för korallreven igen. Om de inte hinner återhämta sig så kommer vi att få se mere och mer utslagna korallrev.
  Jaha. De har överlevt i 500 miljoner år. Det har varit varmare än vid varje varmperiod under holocen.

  I nyhterna kan man som vanligt inte skilja mellan väder och klimat. Viltolyckorna har ökat. Det sägs bero på att det dels var väldigt torrt med uttorkade diken så att viltet tog andra vägar. Sedan var det allt för mycket regn med översvämmade åkrar varför viltet tog andra vägar.

 96. Guy

  #91 Christopher

  Tummen upp för den texten!

 97. Lasse

  #91 Christopher Bra text som kan uppdateras med en bild av var värmen finns:
  https://wattsupwiththat.files.wordpress.com/2018/01/2017_lt_anomaly.png
  Varmt och kallt växlar med väder och plats.
  Sen är väl metodiken att mäta ännu under utveckling.
  Kanske är det inte så att vi känner till den bästa metoden än.
  Här är en ny: https://wattsupwiththat.com/2018/01/04/new-study-from-scripps-puts-a-crimp-on-claims-of-recent-rising-ocean-temperatures/

 98. Arne Nilsson

  #91 Christopher Just detta med att vi faktiskt inte sett några effekter av ”uppvärmningen” är ju den springande punkten. I Sverige har vi väl några av de längsta serierna av temperaturmätningar som finns överhuvudtaget. Några från 1700-talet. Visar dessa på något oroande? Jag tror inte det. De mätningar som visar att 2016 är det varmaste året (eller näst varmaste) tar sin början när då? För 10 år sedan? 20 år sedan? För att ha något att hålla sig till räcker inte korta serier. Dessutom 0,2 grader varmare. Kom igen, vem kan känna det?

 99. Gunnar Strandell

  Larry #94
  citat:
  ”..dock inte stora länder som Kina, Indien, Brasilien eller Ryssland.”

  Dessa har aldrig varit med för de finns inte på listan ANNEX II i Klimatkonventionen över länder som ska betala till en fond för de mindre bemedlade som inte finns med på listan.

  Som du har märkt har det skett en del sedan 1992 med olika länders ekonomier. Trump har lagt märke till samma sak.

  Länk, ANNEX II är den allra sista sidan:
  http://unfccc.int/files/essential_background/background_publications_htmlpdf/application/pdf/conveng.pdf

 100. PJ

  Ett par blandade kommentarer till tidigare inlägg;

  Det kan vara värt att notera att även Hanna Stjärne (vd SVT) driver samma tankar som Macron när det gäller ”Fake news”. Dessutom fortsätter ju SVT att anställa personer med ”rätt” ideologiska hemvist, så vi skulle verkligen behöva ”drain the swamp” även i Sverige!

  När det gäller Stasi och gamla agenters nuvarande hemvist är det värt att notera att de så kallade Stasi-arkiven har hemligstämplats av Sveriges riksdag. Enskilda personer kan få reda på om de själva förekommer, inte mer. Man lockas att tro att de som sett till att hemligstämplingen genomförts är samma personer som skulle förlora mest på om hemligstämplingen hävdes…