100 miljarder Euro i subventioner – men få fotoner når Tyskland

spiegel
En anmärkningsvärd artikel i två delar kom i för en tid sedan i Spiegel ONLINE – ett kort referat är som följer. Jo, verkligheten kan man inte göra så mycket åt…

 • The costs of subsidizing solar electricity have exceeded the
  100-billion-euro mark in Germany, but poor results are
  jeopardizing the country’s transition to renewable energy. For weeks
  now, the 1.1 million solar power systems in Germany have generated
  almost no electricity. The days are short, the weather is bad and the
  sky is overcast. As is so often the case in winter, all solar panels
  more or less stopped generating electricity at the same time. To avert
  power shortages, Germany currently has to import large amounts of
  electricity generated at nuclear power plants in France and the Czech
  Republic. To offset the temporary loss of solar power, grid operator
  Tennet resorted to an emergency backup plan, powering up an old
  oil-fired plant in the Austrian city of Graz.

–Alexander Neubacher, Spiegel Online 18 January 2013
 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lasse

  Men till sommaren!
  Då kommer elen bli billig eller?
  Har de feed in tariff så får elbolagen problem! Då gäller att snabbt stänga av nätet som under våren 2012!
  http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/solenergi/article3582728.ece

 2. Tege Tornvall

  Leksands klimatrådgivare hoppade för några år sedan 350 gånger jämfota i vår enda rondell för att tvinga CO2-halten ned till 350 ppm – förgäves. Men tyska klimativrare kan kanske dansa soldansen för att få solen att stiga högre och lysa längre?

 3. Håkan Bergman

  Men det går att få lönsamhet i solenergi:
  http://www.greenoptimistic.com/2012/11/28/new-trend-pot-growers-using-solar-power-instead-of-grid/#.UTYn1XEqM2o

 4. Ingemar Nordin

  NoTricksZone rapporterar om en opinionsmätning man gjort bland den tyska allmänheten angående ”Energiwände”. Stödet för denna Merkelska fanatiska satsning på att stänga ned den tyska atomkraften och istället förespegla en 100% grön energiproduktion i framtiden har sjunkit från 39% 2011 till 9% i år.

  De enda som tycks vara oerhört imponerade och uppfyllda av ”förnyelsebar” energi är EU-byråkratin, riksdagspolitiker, diverse myndighetschefer, samt, förstås, stormedias journalistkår. Kanske är det därför som riksdagspolitikerna föredrar att samtala med gammelmedia-journalister istället för med allmänheten. Media och politiker verkar leva i sin egen lilla glasbubbla.

 5. Ingemar Nordin

  #4,

  glömde länken:

  http://notrickszone.com/2013/03/05/german-doubts-on-renewable-energies-skyrocket-pollster-surprised-by-the-great-skepticism/

 6. Björn

  Så går det när politiker lägger sig i sådant som övergår deras förstånd. Självklart kan man inte ha energialstrare som inte fungerar när solen inte lyser och när det inte blåser. Det är obegripligt hur sådana omstörtande energibeslut kommer till. Med dessa solpaneler och vindkraftverk förstör man dessutom människors boende- och fritidsmiljö. Domen över de politiker som bidrar till detta energielände borde bli hård. De lurar ju folket in i en återvändsgränd där det bara finns kostnader utan att de får något för miljarderna. Dessutom drivs Tyskland mot energibrist. Det gäller att vi här i Sverige aktar oss för gröna politiker, för de begriper lika lite vad energi är för något och hur detta alstras på ett ekonomiskt och tekniskt optimalt sätt.

 7. 100 miljarder euro!!!!
  Otroligt! Kan väl Merkel knappast överleva med ett stöd från 9 %

 8. AOH

  Ingemar Nordin  #
  Nu hade du tur att inte vissa andra här uptäckte två ”fatala” skrivfel i ett enda ord. JJJ
  Energiwände skrivs ENERGIEWENDE.
  Wände  är det tyska ordet för väggar.
  Det är kanske sådant som UI avser med   ”klimatskeptikernas” spridande av missuppfattningar och desinformation” och får dem att gå i ”väggen”  JJJ

 9. AOH

  Skrivfel av mig – JJJ skall förstås vara S M I L E Y S
   

 10. Ingemar Nordin

  AOH #8,

  Javisst. Tack för rättelsen. Fast nog verkar ”Wände” vara en adekvat benämning på deras energipolitik just nu 🙂

 11. Slabadang

  Det är media!
  Små skrikiga extrema minoriteter släpps fram och majoriten ges långfingret!! Så funkar media idag och är ett konkret växande hot mot demokratin. De bygger upp falska opinonsbilder och SVT och SR tillhör världsmästarna i den klassen. Aktivisterna har lärt sig att söka sig till journalistyrket där de kan puffa fram varandra.

 12. Tege Tornvall

  Håkan Bergman, 3: 1. Det är mörkt på natten. 2. Dagtid är det ofta molnigt 3. Flertalet länder på norra halvklotet har för låg solvinkel större delen av året, särskilt på vintern, när energin som bäst behövs.4. Det är svårt och dyrt att lagra större mängder elenergi. 1-4. När vi inte har tillräcklig sol- eller vindenergi måste vi anlita reglerenergi, för Sverige alltså vatten- resp. kärnkraft. Lika bra att göra det från början.
  Eller?

 13. Orm

  Slabadang#11
  Som någon mycket riktigt skrev:
  ”Kvalificerad journalistik ersätts av infantilt producerat nonsens, prrssmeddelanden, okontrollerade fakta från nyhetsbyråer och vad som förekommit i andra medier och återanvänds.”

 14. István

  Snygg kommentar till NoTricksZone artikeln:
  “If you torture data for long, it will confess”. 

 15. Bengt Abelsson

  Tege T # 12
  Håkan kanske skulle ha satt en smiley – den sortens lönsamhet han länkar till är nog inte ”konventionell”.
   

 16. Slabadang

  Farage!! Han är bara så totalt underbar!
  Han läxar upp politrukerna i EUs Politbyrån så det luktar stekt bacon! Det är inte lätt att vara ödmjuk när  man har både rätt och är bäst.
  http://www.youtube.com/watch?v=Y_1NA4K4H0I

 17. Janne

  Det är konstigt att man inte ser några rapporter från ekonomer om hur kostnaderna för energivansinnet påverkar Europas ekonomi. 100 Miljader Euro på bara ett projekt. Sa man inte i EU:s senaste budget att 20% skulle gå till klimat och miljöåtgärder.

 18. deep

  Såg en annons om en filminspelning i Stockholm nu på söndag. Hela filmen verkar vara en våt fantasi av CAGW-lobbyn. Läs och förundras:
  http://www.facebook.com/events/494559573936203/
  Klimatdemonstranter sökes!
   
  Vi söker ca 200 statister till en inspelning av inledningsfilmen till scenkonstföreställningen ”Rörelsen” som är ett samarbete mellan Teater Tribunalen, Privatteatern och Stockholms dramatiska högskola.
   
  Söndag 10 mars spelar vi in en kort film där hundratals klimatdemonstranter har tagit över Stockholm. Vi gör en vandring längs Brännkyrkagatan, ockupationens backstageområde, runt kvarteret och in på Tribunalens scen där den stora debatten/rättegången över klimatet, motståndsröre…lsen och jordens framtid äger rum.
   
  Till inspelningen behöver vi demonstranter, musiker, banderoller och banderollmålare och mycket mer.
   
  Vill du vara med och demonstrera? Har du banderoller om miljön, klimatet eller något annat att låna ut? Ta med dina bästa revolutionära prylar och kom och hjälp oss iscensätta den största klimatdemonstrationen på länge!
   
  Hör av dig till Teater Tribunalen eller till Hanne Wirde på hanne.wirde@student.stdh.se eller 0739-90 79 85
   
  Inspelningen pågår under söndag 10 mars, ungefär mellan kl 08 och 18, i kvarteret Ringvägen-brännkyrkagatan-Bysistäppan-Hornsgatan.
   
   
   
  Såhär beskriver Teater Tribunalen föreställningen Rörelsen på sin hemsida:
   
  Hösten 2012
  En vecka innan FN:s klimatmöte i Doha släpper Världsbanken rapporten Turn Down the Heat som varnar för temperaturhöjningar på 4 grader. Höjningar som vida överskrider vad många menar är möjligt att anpassa samhället till. Om inget görs nu är klimatapokalypsen ett faktum. Först ut är de människor som har minst resurser, människor som redan i dag tvingas fly sina hem på grund av en klimatsituation de själva inte har skuld till.
  Efter 12 dagars förhandlingar avslutas FN:s klimatmöte i Doha. Resultatet är en svag kompromiss som på intet svarar på den klimatsituation vi befinner oss i: En förlängning av Kyotoprotokollet till år 2020. Inga framsteg i frågan om ett större globalt avtal. Inga nya pengar från de rika länderna för avbetalning av sina klimatskulder till de fattigare länderna. Världens ledare befinner sig i förnekelsestadiet.
   
  Våren 2013
  Gigantiska demonstrationer blossar upp runt om i världen. I Washington, Bagdad, Paris och Stockholm går unga människor ut på gatorna, de vägrar vara generationen utan framtid. De kräver att industriländerna tar sitt klimatansvar och ställer om mot en rättvis och hållbar värld. De är många och välorganiserade och deras handlingskraft tvingar makten till dialog. Medan en jättelik ockupation stänger av hela centrala Stockholm, samlar sig regeringen för ett uttalande i direktsänd TV.
   
  ———-  Tror ni de tar med motdemostranter med?  😉
   
   
   

 19. pekke

  AOH #8
  – ENERGIEWENDE
  Stryk W så blir det nog rätt ord för vad Tyskland står inför – ENERGIEENDE !
  Som sagt tidigare så har även britterna börja inse att sol å vind bara funkar när det finns sol å vind och när den lyser med sin frånvaro så gäller det att man har tillräckligt med bas- och reglerkraft kvar i nätet, annars så slocknar nätet.
  http://www.express.co.uk/news/uk/379845/Blackout-Britain-EU-environmental-directive-puts-millions-at-risk-of-power-cuts
   
  http://www.express.co.uk/comment/columnists/neil-hamilton/379844/Cameron-s-idiocy-will-put-you-in-dark-cold-poverty
   
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2283558/How-MPs-pay-subsidised-eco-firms-set-insane-new-carbon-targets-send-heating-bills-sky-rocketing.html
   
  Den gröna framtiden verkar bli väldigt svart.
   
   
   

 20. Pelle L

  Deep #18
   
  Nu händer det i en liten ”huvudstad” nära dig!
   
  Detta är ju Thomas P’s våta dröm, en exakt kopia av det som inte hände på Manhattan för några veckor sedan.
   
  Perfekt hoppas att du noterar detta!
   
  TP du ställer väl upp?
  Det är på en söndag, så du behöver inte ens ta tjänstledigt från ditt surfande.

 21. Sirapsodlaren

  Deep #18
  Associerade till det här direkt:
  http://www.youtube.com/watch?v=F9tBFBULj90
  Någon som känner sig på humör?

 22. Staffan Lindström

  LÄTT VID SIDAN AV ÄMNET men var ffg på länge inne på RTVE : 21:55
  På dagen 60 år efter Josef Stalin {och Sergei Prokofiev} ”muere presidente Hugo Chavez” … Another one hits the dust…

 23. OlleDahlström

  Även det lilla vinkraftbolaget Samkraft  har ekonomiska bekymmer, I en artikel i dagens Hudiksvalls Tidning kan vi  läsa att ägarna ombeds att satsa ytterligare 43 miljoner ty de klarar sig ej på dagen elpriser, ty deras kalkyler bygger på ett elpris som bör vara det dubbla mot dagens pris. Undrar vem som har blivit lurade/förda bakom ljuset förlåt vinden. Det blir inga nya investeringar om ej  elpriserna går upp. Men det kan ju våra politiker ändra på via nya CO 2 skatter, det skulle inte förvåna det minsta

 24. Slabadang

  Det är nya tider!
   
  Pirate Bay flyttar sin server till Nordkorea för frihetens skull. Från en Arabisk kanal Al Jazeera f¨år vi den debatt SVT SR med sina klimatstalinisterna förvägrat det svenska folket! Richard Lindzen intervjuas. Klimathotet fakta eller fiction.
   
  Head to Head Debates with Mehdi Hasan – FRIDAY 8TH MARCH at 7.30pm – PROF RICHARD LINDZEN : De ni ! Den fria debatten finns nånstans utanför västs jounalaism. Och här uppe i norra Nordkorea jagas surfplatteägare till att tvingas betala avgift för den statllgt sanktionerade propagandan. jag pröjsar hellre för Al Jazeera än till SVTs förbannade kommunisthånglare!
  Message: Al Jazeera English is launching a new discussion series called Head to Head, presented by Mehdi Hasan. Head to Head tackles the big issues of our times, from foreign intervention to faith and American supremacy.
  This week’s recording tackles the thorny issue of climate change as Mehdi Hasan challenges one of the world’s leading climate sceptics, MIT Professor Richard Lindzen and asks, Is Climate Change Fact… or Fiction?
  The event will be filmed in front of a live audience at the Oxford Union with questions from the audience.

 25. pekke

  Länk till OlleDahlström #23

  http://helahalsingland.se/halsingland/1.5645213-vindkraftbolag-behover-miljoner
   
  Här i Karlstad och Hammarö kommuner så skall det satsas 140 miljoner på renovering av de bara några år gamla snurrorna i Vänern.
  http://www.nwt.se/hammaro/article1261331.ece
   

 26. AOH

  Pekke  #  19
   
  ENERGIE  – E N D E  var mycket fyndigt.
   Ikväll var dom extremt ökande el-kostnader ett stort tema på tysk TV,  som kan komma att blir till nackdel för tysk industri
  En som däremot var nöjd med situationen var chefen för REW –  en av Tysklands största elleverantörer.  Dom hade full fart på sina gamla brunkol-kraftverk vilket gav klirr i kassan.
  REW trodde heller inte att el-priset till konsument skulle gå ned inom avsebar tid.
  Sköna tider, härliga tider vankas i Tyskland.

 27. Pelle L

  AOH #25
   
  Aj fan, blir detta döden för tysk bilindustri?
   
  Eller skall de börja tillverka Mercedes, BMW och Porsche i Sydkorea i stället?
   

 28. Staffan Lindström

  { 06.03.13 at 02:06 }
  Pelle L … MB Musso och MB100 tillverkas där… Porsche och BMW säkert på väg…om inte den unge gubben i norr får totalspatt och bjuder över… För övrigt Pelle, åker du fortfarande på badsemester varje sommar i DDR…?? Med en liten avstickare ned till Karl-Marx-Stadt??

 29. Håkan Bergman

  För berlinarna kan det gå riktigt illa:
  http://www.spiegel.de/international/business/an-unlikely-effort-to-buy-the-berlin-power-grid-a-886426.html

 30. BjörnT

  Här finns en bra sida på engelska för den som vill sätta sig in i Energiewende.