World Fair Trade Day

Nu på lördag, den 9 maj, är det World Fair Trade Day, meddelar Caroline Pettersson på Världsbutikerna. World Fair Trade Day är dagen då den rättvisa handeln firas världen över. Enligt pressrelease blir det bl.a. bananfest i Norrköping, rättvis föreställning i Halmstad, stor marknad i Malmö och Borås, och gratis kaffe och fika i Lidköping.
Många av aktiviteterna kommer att handla om kampanjen ”Rättvis Handel för ett Rättvist Klimat”, som jag berättade om i ett tidigare inlägg. Genom att köpa rättvis handel-produkter kan konsumenter vara med och bidra till att fler än 110 miljoner småbönder och andra rättvis handel-producenter i utvecklingsländer kan arbeta med att framgångsrikt möte de utmaningar som klimatförändringarna innebär.
Förutom det vi redan konstaterat, att det inte kan förekomma något rättvist klimat, och att formuleringen i sig är därmed (för att citera Thomas P) en plattityd, verkar själva aktionen intressant. The Climate Scam kommer att försöka att delta i någon av de lokala aktiviteterna för att kunna berätta mer om Världsbutikerna.Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Jag säger det igen.
  Det är nog bra detta för bönderna i utvecklingsländer, men betala mer för vår egen mjök så att våra bönder kan leva.
  Som det är nu betalar dom varja dag dom asar sig ur sängen för att gå ut i lagår´n och mjölka!

 2. Jörgen E

  Någon som såg dokumentären om Fair Trade för några månader sedan? Precis som väntat var det ytterst lite som kom fram till bonden, det mesta försvann till mellanhänder/korrumption. Någon som är förvånad?

 3. Inte ett dugg.
  Antag att du köper WFT kaffe för 1:- mer i butik. Bonden får 9 öre, staten får 20 öre i moms, resten till mellanhänder. En del till marknadsföring, balla förpackningar och vinst. Jag vet inte om WFT vill ha lite för att få ha logon på paketet. Någon som vet?

 4. Daniel N

  Ökade ersättningar orsakar väl inget annat än inflation, och bör ju bara försämra läget ytterligare för de ”vanliga” odlarna?

 5. E Turgman, Världsbutiken Helsingborg

  Angående dokumentären om de rättvisemärkta teplantagen: Rättvisemärkt har gett tydliga och läsvärda kommentarer om denna. Varmt välkomna att läsa dessa på deras hemsida. http://www.rattvisemarkt.se/cldoc/612.htm
  Till Jörgen E och Wolter: Rättvis handel handlar om att minimera mellanhänder, så att det INTE går åt pengar i fler led än absolut nödvändigt. Jag arbetar själv i världsbutik, tillsammans med över 20 andra volontärer, som inte tjänar en krona på det. Oftast finns det bara ett mellanled mellan producenterna och oss, nämligen importören. Jag uppmanar er att kontakta världsbutikernas riksorganisation, info@varldsbutikerna.org, för mer information om detta.
  Caroline Petersson, projektansvarig i Sverige för Rättvis Handel för ett Rättvist Klimat, kan ge mer info om denna kampanj som här ganska snabbt avfärdas – en framgångsrik kampanj som uppmärksammats gemensamt av alla rättvis handels aktörer i Europa.
  Välkomna att ta del av denna kunskap, så kanske några av era funderingar får svar 🙂

 6. E Turgman, Världsbutiken Helsingborg

  Ett ps! angående världsbutikernas så kallade klimatkampanj:
  Jag märkte på tidigare kommentarer att den svenska titeln på detta europeiska projekt inbjöd till möjlighet att raljera och avfärda kampanjens seriositet. Det är väldigt olyckligt.
  Det klimat som fokuseras på i kampanjen är mycket riktigt bland annat det ekologiska, men även det ekonomiska och sociala/samhälleliga.
  Ett exempel som kampanjen belyser är den rättvisa pepparhandeln i Pakkam, sydvästra Indien. Genom handelssamarbetet med rättvis handels-importören skapar sig kvinnliga småodlare, som annars vore utestängda från försörjningsmöjligheter i sitt samhälle, en hållbar försörjning, således ett bättre ekonomiskt klimat, en överlevnadsmöjlighet som inte bygger på bistånd.
  Det skapas även ett bättre samhälleligt klimat. Eftersom kvinnorna får rättvist betalt – alltså ett pris som täcker deras produktionskostnader och levnadskostnader –  har de kunnat återinvestera i sitt samhälle. Bland annat har det satsats på undervisningsstöd till studenter och informationsspridning om hälsa och medicin.
  Vad det ekologiska klimatet beträffar så är effekten av handelssamarbetet att de inte utsätts för starka bekämpningsmedel och kemikalier, som inte är tillåtna i Sverige men har förstört många andra odlares hälsa i sydvästra Indien.