Welcome to Amish land!

amish2

Har ni hört talas om en organisation som heter Carfree Sweden? Jepp, det finns visst en sådan. På deras hemsida står det att bilen snart kommer att börja fasas ut från samhället och att vi därför redan nu borde förbereda oss för ett liv utan bilar. Ett långsamt liv, kallas det.

bilfritt

”I framtiden kommer vi att färdas betydligt mer till fots, med cykel, till häst, med båt och med kollektiva färdmedel. I framtiden kommer vi att resa betydligt mindre än vi gör idag.”

Initiativtagaren till både Carfree Sweden och bakomliggande Slow Society är Tomas Moberg – samhällsdebattör och fristående långsamhetskonsult. Om det är någon mer än han som står bakom Carfree Sweden framgår inte.

Vad tror ni? Ett tidigt aprilskämt?

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Mats Jangdal

    Det var väl bara en tidsfråga efter slow-food som kom för några år sedan. Om jag inte missminner mig har man försökt göra Falköping till Sveriges första slow-city.

  2. Bosse J

    Tja, vad ska man säga? Jag gillar yttrandefriheten och jag är glad att det finns en sån här organisation och att jag stöder till 110% deras rätt att få propagera för sina idéer. Jag åberopar också min omistliga rätt att ignorera dom eller argumentera emot dem.
    I sak tror jag att deras idéer i praktiken skulle leda till att all landsbygdsbefolkning och orter med mindre än 50-100 000 invånare försvann i takt med bilen. Enda möjligheten att kunna organisera en produktion vore i stora befolkningsenheter pga arbetsspecialiseringen (som är förutsättningen för vårt välstånd). Alternativet vore att gå tillbaka till småskaligt och ineffektivt jordbruk och då tror jag att det blir utbredd massvält.
    Åtminstone är det vad jag tror.

  3. Johannes

    ”Resandet kan förväntas bli långsammare och dyrare i framtiden, oavsett om vi inför koldioxidransonering eller inte. För många kommer det säkerligen att bli ett stort bekymmer. Förhoppningsvis gör bristen på fossila bränslen att tågtrafik byggs ut vilket gör att även längre resor kan göras med tåg. Den som har släktingar på andra kontinenter kommer att behöva spara ihop tillräckligt med ransoner för att kunna ta flyget, eller göra resan i etapper med tåg och båt.”
     
    Det finns gott om bakåtsträvare så detta kan nog vara äkta. En sak som är viktig att framhäva att det idag faktiskt är fritt och resa långsamt. De flesta väljer dock den snabbare vägen och kommer så göra även i framtiden.

  4. Mats Jangdal

    Fel av mig, det heter Cittaslow. Flaköping är med i rörelsen sedan 2008.
    http://www.falkoping.se/kommunpolitik/cittaslowdetgodalivet/cittaslowfilosofin.4.7865cfaf121d36819ec80001451.html
     

  5. Labbibia

    Romantiker och drömmare har det funnits i alla tider. En del drömmer om en högteknologisk framtid, andra, vilket Carfree Sweden är ett utmärkt exempel på, drömmer sig ”tillbaka till forntiden”.

    De som drömmer om fantastiska framtida uppfinningar driver utvecklingen framåt.

    Forntidsälskarna förstår jag inte alls. Vad hindrar dem från att skrota bilen, slänga ut alla eldrivna prylar, och ”leva som man gjorde förr”?

    Ingenting. Det är bara att sätta igång!

  6. Slabadang!

    Bosse J!
    Det är lite roligt när människor blandar ihop sina egna drömmar med andras och utgår ifrån att de egna är sanna och de andras bör bytas ut.Att vi skall ha möjlighet att välja själva ingår liksom inte i ekvationen följdkonsekvenserna dyker upp iform av olika tvång.
    Vill du leva Amish?? Javisst tuta (smacka) och Kör! Men blanda inte in oss övriga!

  7. magnus

    Det kommer alltid att finnas platser på jorden där bilen inte är det mest praktiska transportmedlet. Någonstans i världen så kommer transporter att ske med åsna, inte på grund av fattigdom utan för att det helt enkelt funkar tillräckligt bra. Samhällsutvecklingen har inte en given riktning mot total mekanisering.

    Jag gillar min bil, och känner mig inte hotad av att det finns folk som tycker att de klarar sig utan.

  8. Slabadang!

    OT Magnus!
    Angående ditt svar om ”acidifieringen” titta strax på den tråden!

  9. Björn Ola

    Ja har faktist funderat på att köpa mig en häst hit till gården för bensinen kostar ju nästan 14kr/L  gräs har jag gratis.

  10. Håkan Bergman

    Slowthinking?
    Eller är det redan annekterat? Whoops hittade ett forum för dom här jönsarna:
    http://www.depressionforums.org/forums/Slow-Thinking-Slow-Speech-t15985.html

  11. Klimatveteran

    Vem har inte önskat sig en ”Havremoped” som de rika har, inte jag än men fattiga brukar ta efter de rika.

  12. Klimatveteran

    Från det ena till det andra, Du/Ni som skriver här på normal arbetstid, jobbar ni skift, är i Utanförskap, är arbetsbefriade eller får skriva här på jobbet?

  13. Lars C

    Klimatveteran!
     
    Vill du vara vänlig att definiera orden utanförskap och arbetsbefriade.
    Utanförskap är Reinfeldts påhitt, arbetsbefriade för tanken till taggtråd runt fabriker, som om arbete vore ett straff.
    Själv har jag i nästan hela mitt liv haft jobb där jag fritt disponerat min tid och mycket väl skulle kunnat skriva inlägg om nätet funnits hela tiden.
     

  14. Klimatveteran

    Utanförskap är visst alla arbetslösa som inte är döda. Arbetsbefriad är ett finare ord för arbetslös.
    och mycket väl skulle kunnat skriva inlägg om nätet funnits hela tiden.?
     

  15. Labbibia

    Klimatveteran #12

    Hur jobbar du själv? Eller jobbar du inte?

    Själv har jag jobbat heltid sedan 16 års ålder, med avbrott för militärtjänsten och inläsandet av gymnasiekompetens (1 år, komprimerat) Jag har vid snart 52 års ålder redan arbetat den ”förväntade livsarbetstiden” som är sisådär 32-34 år.
    På fritiden har jag studerat historia och samhällskunskap, politiskt intresserad, men inte aktiv……

    Numera jobbar jag fortfarande betydligt mer än heltid, men inte alltid på kontorstid, vilket innebär att jag ibland kan förpesta/förgylla/ bidra till Maggies blogg med mina kommentarer på dagtid. 

  16. Klimatveteran

    Var är kvinnorna här utom Maggie som ser ut att vara en, finns det fler?
    Inga könsbyten och nya signaturer tack:)

  17. Klimatveteran

    Jag har fasta arbetstider med eget och hinner sällan skriva här på kontorstid, vilka lönearbetare kan det, men en del har betalt för att göra det, så man kan undra vad folk jobbar med när andra löneslavar.

  18. Striktly Norrland

    Ann L-H

  19. Striktly Norrland

    Jag trodde länge att Gunbo var kvinna också.

  20. Lars C

    Klimatveteran!
    ”och mycket väl skulle kunnat skriva inlägg om nätet funnits hela tiden.?”
    Jag har haft tillgång till nätet sen våren 1995 men började jobba på 60 talet och varvade med studier i omgångar.

  21. Klimatveteran

    Man ser sällan kvinnor som skeptiker, män är kanske mer obstinata, jag har läst en klok expertkvinna men hon la ner och skulle skriva en bok istället.

  22. Klimatveteran

    Apropå arbete ska jag se en gammal bekant i Kunskapskanlen 15:40 om jag kan, en intressant tyska i Götet på akademisk nivå om ”sex som arbete”.

  23. Håkan Bergman

    Keep on working Klimatvaran, jag vill ha sänkt skatt på min pension som TobleroneMona lovar!

  24. Klimatveteran

    Jag jobbade med liknande saker  innan nätet och en del saker fungerade bättre då.

  25. Lars C

    Klimatveteran!
     
    Jag betraktar inte mig som skeptiker, jag ser CO2 hotet som en ickefråga, jag tror inte vi kommer inte dit hän att det blir någon större fara. Däremot så vill jag ha en så snabb avveckling av de fossila bränslena som möjligt utan att göra större skada än nytta. Det finns flera bra skäl att göra det. Men det får inte innebära en tillbakagång som somliga vill. Vi måste ha all den energi vi behöver. Stagnation och tillbakagång leder aldrig till något gott, bara elände, fattigdom och svält.

  26. Klimatveteran

    Håkan Bergman lovar dom mer än Alliansen?
    Endast Alliansen har tydligen 3 skeptiker om det nu är äkta, SVaMPsoppan lär driva klimatfrågan hårdare, M var ju emot det mesta förr och rumpnisse Carlgren är ingen tuffing precis.
    Den rödgröna röran vill ex. höja boendeskatterna igen och öka asylinvandringen, inget som de flesta verkar vilja och göder SD.
    S utan Mona och deras allians var bättre.

  27. Slabadang!

    Klimatveteran!

    Vi klimatrealister befinner oss i ett politiskt utanförskap.Men vi jobbar stenhårt för att utanförskapet istället skall omfatta dina AGW hysteriska polare!

  28. Lars C

    Klimatveteran
    ”S utan Mona och deras allians var bättre.”
    Din bästa kommentar idag, instämmer helt.

  29. Klimatveteran

    Lars C { den 20 mars, 2010 kl 14:46 }

    Klimatveteran!

    Jag betraktar inte mig som skeptiker, jag ser CO2 hotet som en ickefråga, jag tror inte vi kommer inte dit hän att det blir någon större fara. Däremot så vill jag ha en så snabb avveckling av de fossila bränslena som möjligt utan att göra större skada än nytta. Det finns flera bra skäl att göra det. Men det får inte innebära en tillbakagång som somliga vill. Vi måste ha all den energi vi behöver. Stagnation och tillbakagång leder aldrig till något gott, bara elände, fattigdom och svält.””

    Jag är skeptisk till att vi kan överleva, det räcker med att läsa på om ”positiv återkoppling” som fåtalet verkar ha gjort.
    Ingen vill ha det sämre men när det gäller klimatet måste dessvärre försiktighetsprincipen råda, precis som med kärnkraften ersätts nuvarande med det nya som kommer och är bättre, oljan kan användas till annat än att brännas upp snarast och ta onödiga risker.
    Eller som Aleklett sa, den ena vägen leder emot avgrunden.  Jag anser att det kan vara skarpt läge redan för att inte ta några risker, all onödig bränning bör bromsas, långa charterresor, motortävlingar, supresor på Finlandsbåtar etc.

  30. Håkan Bergman

    Från det ena till det andra klimatveteran, du verkar ha ett speciellt intresse för könsfrågor, så här lite rakt på sak, vad har du för kön själv, det framgår inte klart av ditt nic? Om du är osäker kan du gå ut på muggen och dra ner kallingarna alternativt trosorna och kolla!

  31. Lars C

    Klimatveteran!
     
    Finns det något jag är skeptisk mot så är det tanken på alenarådande positiva återkopplingar. Varje posititiv återkoppling måste ha en negativ kusin som stabiliserar det hela om än på en något förändrad nivå. Beviset är din egen spegelbild, din och min existens. Det har funnits många tillfällen till att allt skulle gå överstyr annars, minsta naturlig förändring skulle startat processen. Alla som jobbat med reglerteknik inser det. Men som sagt, ju förr vi startar färden mot framtiden ju bättre är det, jag tror nämligen inte att Aleklett är helt ute och cyklar. Allt som behövs nu är att få undan alla bakåtsträvare och miljöförstörare (vindkraft) i och utanför riksdagen som faktiskt förhalar processen och därmed i liten skala faktiskt gör så att CO2 utsläppen fortsätter längre än nödvändigt.
    Satsningen på vindkraft i stället för kärnkraft ökar importen av koleldad el.

  32. Bosse H

    Vacker bild på Amish Land. Besökte Philadelphia för ett antal år sedan och råkade möta en grupp Amish people i häst och vagn. Rörande vackert på något sätt. Verkar vara fullt accepterade och även respekterade av omgivningen. Dessa människor drivs dock inte av miljö- och klimatreligiösa motiv, utan snarare av riktigt och sant religiösa skäl.

  33. Tege Tornvall

    Möjligen Slow wits society? När väl personbilen resp. persondatorn uppfunnits och vunnit spridning, kan man inte icke-uppfinna dem. De ger enskilda frihet att röra sig i rummet resp. i etern. Oslagbart!

  34. hahn

    Klimatveteran #29. Som du säker känner till så dras ju vi människor med en grundföreställning som handlar om någon slags global katastrof som ska innebära slutet. Föreställningen är förmodligen lika gammal som människan och är manifesterad i urgamla religioner  likväl som hos allsköns aktivistgrupper än idag. Vi har ju diskuterat, ett flertal gånger varför vi, trots bättre vetande har så svårt att frigöra oss från denna föreställning.  Jag tror du är ett praktexempel på en individ som verkar oförmögen att identifiera detta hos dig själv.

    Nästa sak, Chile och Haiti är två länder som drabbats av varsin katastrof. I Chile uppgår dödstalet inte ens till 1000 personer trots en förödande tsunami. I Haiti har ofantligt mycket fler människor dött och katastrofen är av en helt annan magnitud. Detta trots att jordbävningen i Chile var avsevärt starkare. Det beror på att Haiti är ett mycket fattigare land. Fattigare människor har alltid en sämre beredskap, sämre räddningstjänst och sämre byggnader, sjukvård, medicintillgång och allt. Tyvärr är det så att en hel del av de, i dina ögon onödiga sysselsättningarna också är verksamheter med ekonomisk bärighet, som därigenom ger arbetstillfällen och genererar skatteintäkter. Det betyder att dom är med och betalar allt bra du kan tänka dig. Ett starkt samhälle med beredskap mot naturkatastrofer behöver vara resursstarkt. Alla dessa resurser skapas där det finns en efterfrågan och någon tillhandahåller tillgången. Därför bör Haitierna vara glada att vi har motorsport, resor mm. som genererar ett mervärde och skapar resurser i vårt samhälle. Resurser som vi sedan kan använda som hjälp till vår omvärld.

    Är det så svårt att fatta? Jag tycker i alla fall inte det!

  35. MPGE

     
    Klimatveteran #16#
    Här har du en kvinna till. 🙂
     
    Har läst och ibland kommenterat sedan TCS begynnelse.
     

  36. L.

    troligen någon uppgiven miljöpartist från Vasterass som ligger bakom…

    http://www.youtube.com/watch?gl=US&v=rQXQNHosHkY

    http://www.youtube.com/watch?v=GjZOvJfu4qU

  37. Hahn#34
    Jag har hittat en jingle till Al Gores nya film med reservation för att det kan röra sig om miljöpartiets valinformation. Den som lever får se 😉
    Dessutom har man konsulterat självaste Hieronymus Bosch för att uppnå full effekt.
    YouTube – Hell

  38. Robert Pettersson

    När slow-cityentusiaster uttrycker sig brukar jag påstå att jorden har utrymme för både fast-, slow-, höger- och vänstersamhälletn. Riktigt roligt vore att se folk från den rödgröna delen göra ett samhällsbygge. Själv vill jag leva i ”super-fast big city”.  ( Efter en stunds disskuterande brukar entusiasterna komma fram till att alla måste göra likadant, d.v.s. ingen oliktänkande får finnas.)

  39. Lars C

    Jag kan förstå tanken med ett slow-samhälle. Det är många värden som gått förlorade  i dagens ”har inte tid” samhälle. Men de glömmer en liten petitess, vill man backa tiden så får man sannolikt backa all utveckling också liksom antalet människor som kan livnära sig på det primitiva oljebefriade jordbruket. Gamla bortglömda kunskaper måste återupplivas osv. Ändå blir det problem. Det kustnära fisket är förstört för lång tid framåt. Bestånden är på sina håll så glesa att husbehovsfiske inte ger särskilt stor utdelning. Likadant i insjöarna.
     
    Men det finns alltid de som kan dra sig tillbaka och leva primitivt, kruxet är att det går när bara några få gör det. Skulle alla göra det så är det sannolikt inte möjligt.
     
    Vad jag tycker mig utläsa utan att förstå det är att de vill ha bort bilen som sådan, man nämner inte ens ordet elbil. Därmed så är inte budskapet seriöst och baserat på miljöhänsyn utan på ideologiskt nonsens.

  40. Steve

    Amish är anabaptister (mennoniter) och väljer sedan sekler, av religiösa skäl, att leva enkelt, utan modern teknik.  Någon gång mellan 16 och 25 år ska ungdomarna avgöra om de vill låta döpa sig och så bli medlemmar i samfundet.  (Alla unga gör inte det.)
    Det här kan väl ge ett bra liv, i en god gemenskap.  Det finns ju munkordnar (nunneordnar) där man också lever mycket enkelt, förenade kring en tro på en djupare mening.
    Men att i någon sorts rädsla för framtiden ’hoppa av’ samhället — kan det verkligen gå?  Man måste ju mena att ’livet var mycket bättre förr’ — men det är väl bara ett annat sätt att säga att ”tillvaron är rätt kass nu”
    ”Slow Society är ett rop på hjälp, ett alternativ till allt som gör oss kortsiktiga, en överlevnads­strategi, en modell för hållbarhet…”

    Fast det kan vara så att ”Carfree” faktiskt har en djupare mening med sitt ’avhopp’ — att man inte bara tröttnat på vulgo-tillvaron. 
    I morgon 21/3 och söndag 28/3 kan man kl 15 på Zita (Birger Jarlsg.) se filmen ”Your Mind is Bigger than all the Supermarkets in the World”, med ett samtal efteråt.  Regissören Cecilia Neant-Falk har varit på buddhistiskt meditationscentrium på Sri Lanka, och skildar sina erfarenheter.
    Det här verkar kunna ge mer än att bara vilja ’vara ute och cykla’.

  41. Lena Krantz

    Klimatveteran
    Och här har du ännu en kvinna!
    😉
    Jag skriver inte här på kontorstid men det är inte för att jag inte har tid utan för att datasäkerhetsreglerna inte godkänner bloggar. Självklart skulle jag in kunna sitta och bevaka vad som skrivs hela tiden men att gå in medan jag väntar på en jobbkörning ex skulle allt kunna gå för sig.

  42. Lena Krantz

    Vad gäller själva detta med att leva lite långsammare än idag så är det kanske inte en så dum idé ändå. Jag går till jobbet varje dag vilket tar ca 45 min. Skulle jag åka tunnelbana så tar det ändå ca 30 min eftersom det är en bit att gå i bägge ändar s a s så jag förlorar en kvart i tid men vinner så mycket mer. Jag slipper vara intryckt i en hysteriskt överfull tunnelbanevagn ex. Jag är också väldigt med i varje förändring vad gäller årstiderna för jag går ju där och noterar när löven börjar spricka upp eller hur högt vattenståndet är i mälaren just idag.
    Sedan har jag märkt att jag möter samma människor varje dag. Där är den medelålders mannen med sin portfölj, den trötta pappan med sin son och sin dotter, kvinnan som ibland ser ut att ha druckit lite för mycket, han som jag har glömt vad han heter men som jobbade på mitt företag förut (vi hälsar glatt) och så vidare. Jag behöver inte ens någon klocka, jag ser ju om jag är sen eller tidig ändå….

    Fast att vi skulle börja fasa ut bilen inom några år är nog ett rent önsketänkande från sajtens sida, det kommer inte att ske.

  43. Lena K: Jag tror inte att det handlar om att leva långsammare, snarare att ta vara på varje stund.

  44. Holmfrid

    1991 stoppade Jeltsin oljeleveranserna till Nordkorea och Kuba.  Nordkorea var utvecklat med modernt storskaligt mekaniserat jordbruk.  Allt stannade upp,  all skog avverkades som biobränsle,  konstgödseln ersattes med fekalier från djur och människor.  Hungersnöd utbröt som följd av brister i jordbruket och översvämningar då all skog avverkats.  2 miljoner dog.  På Kuba omorganiserades jordbruket, landet var dåligt utvecklat och klarade omställningen bättre.  Om ingenting görs och Aleklett får rätt blir bl a  EU ett nytt Nordkorea.

  45. Lena,
    Fasa ut bilen; förstå vilka dårar vi  har att göra med!
    Har du noterat frånvaron av  reportage om el-allergiker i dagspressen  det sista året?
    Inte en enda inplastad  husvagn med en skabbig filur så långt ögat når.
    Har de elallergiska sugits  in i klimattornadon eller har dom helt enkelt tillfrisknat?
    El-allergi som fenomen har  observerats enbart  i Sverige av alla jordens riken.
    Symptomaatiskt?

  46. Hasse

    Rosenhane
    El-allergi finns också i Finland.Har haft en elev vars mamma var el-allergiker. Tur nog blev jag varnad och höll inne med vad jag annars skulle ha sagt.
    Hasse
     

  47. Gunnar Strandell

     Rosenhane #45
    Är det männen från U.N.C.L.E som styr vår tillvaro?
    ”This message/people will selfdestruct within 30 secs/years!”  

    I Sverige har vi under flera sekel påstått att malmfyndigheterna räcker  trettio år till…

  48. Maggie,
    bilden som illustrerar ditt inlägg är ikonografiskt intressant.
    Finns mycket att surra runt kring som en skållad konstkritiker, exempelvis skulle nog  någon med genusambitioner haka upp sig phallossymbolen som är ganska påtaglig  men, jag fastnar för kusens öron som tycks vara på helspänn; han har insett sin belägenhet, bäst att dra omkring på dom här dårarna, annars slutar man ofelbart på som  grillbiff  eller kebab!

  49. Lena Krantz

    maggie
    Jo fast långsammare kan innebära just det. Kanske visar sig sådant extra mycket i en storstad där alla alltid har bråttom överallt. När man struntar i att ha bråttom så får man faktiskt de där stunderna som ger så mycket mer.

  50. Lena Krantz

    Rosenhane
    Ja men, det har du ju faktiskt rätt i, jag har inte sett ett enda sådant reportage på år och dar.
    Fast om det är sant så måste det ju vara hysteriskt jobbigt för dem som råkar ut för det.
    Nåja, att försöka fasa ut bilen förstår jag egentligen inte nyttan med till att börja med.

  51. Bengt Abelsson

    Man kan iofs anföra att velocipeden och 50-kubikaren på sin tid verkningsfullt bidrog till att minska kusingiften och inavel – hur långt kan man GÅ på friarstråt?
    /Bengt

  52. Gunnar Strandell

    Lena Krantz #42
    Genom livet har jag tagit mig till skola och jobb på alla sätt du beskriver, och några till.
    Under flera år har jag, liksom du, haft förmånen att välja, och jag har också lärt mig uppskatta de värden du beskriver hos de olika alternativen.
    Att kunna välja är en frihet i kontrast till att tvingas använda det politiskt bestämda mest miljövänliga alternativet. 
    Jag vill slå vakt om den friheten!

  53. Lena Krantz

    Gunnar Strandell
    Ja det vill jag med. När jag berättar att jag går till jobbet ända från söder till vasastan så tycker många att jag är ”duktig” och tror väl att jag gör det för motionens skull men så är det inte alls.
    Jag är bara en väldigt morgontrött person och att behöva trängas med en hop människor sådär på morgonen är obeskrivligt svårt. Att istället promenera i maklig takt och möta dagen och människorna passar mig mycket bättre.
    Min fd chef åker ner i garaget från sin lägenhet, kör bilen till jobbet (han bor också på söder), parkerar i jobbgaraget och tar hissen upp till kontoret. Det passar honom.

    Vad är väl jag att kritisera honom för det som passar honom bäst?
    🙂

  54. Mats Jangdal

    För mig har det varit uppenbart rätt länge att de som inte vill att vi ska ha bil, de är emot individuell frihet. Eftersom bilen varit den främsta symbolen för denna frihet sedan WWII, så är det naturligt att den är deras främsta hatobjekt.
    Men visst eftertänksamhet och tid att hämta andan är inte fel ibland. Att tex springa i en rulltrappa är under min värdighet 😉

  55. Hasse#46
     
    Men Finland har varit  i krig med allt vad det innebär och som naturligtvis har satt  sina spår som  tar sig  uttryck i  Valjakalja, skolmassakrer och  fyllefester. Skämt åsido, finnarna är av  en annan kaliber, inte  lika godtrogna och lättlurade  som    broderfolket  i väster.
     
    En historia:
    Pekka och Juha  hade  känt varandra sedan ungefär finska vinterkriget. Pekka  bodde  i Haparanda och Juha på finska sidan i Torneå.
    Dom hade inte setts på många, många år så en fredag efter jobbet tänkte Pekka att han skulle hälsa på sin gamle kompis.
    Han tog cykeln och cyklade över bron till Torneå och när han kom fram till Pekkas hus  var där ett djävla liv, cyklar i massor utanför och alla fönster öppna. Det var finsk tango och jänka och allt som kan förknippas med finska musik.
    Pekka parkerar cykeln och går in i huset och ringer på  och där pågår ett riktigt  finskt fyllekalas.
    Juha öpnar dörren med en fet cigarr mellan tänderna och säger :Satana Pekka, länge sen, kom in, nu ska vi supa och ha kul.
    Festen pågick oavbrutet  men, framåt söndagkväll började Pekka få lite Ågren.  Han hade ju jobbet att sköta så han tackade och tog sin cykel hem till Haparanda och på måndagen var allt som vanligt med jobbet på fabriken.
    När fredagen kom en vecka senare tänkte Pekka att ” jag borde nog cykla över till Juha och tacka för senast”.
    Sagt och gjort. Väl tillbaka vid Juhas hus,; fönstren på vid gavel  och ett  dunder av finsk tango och jenka strömmade ur högtalarna och en armada av cyklar utanför huset.
    Pekka knallar uppför trappuppgången och ringer på, Juha öppnar   precis som veckan innan med  uppknäppt krage och en stor cigarr i munnen och säger:
    Sena Pekka, har du varit ute och pinkat?

  56. Steve

    #45:  Popular Science har en artikel om en svensk el-allergiker den 4 mars:   ”The Man Who Was Allergic to Radio Waves” —  En lång artikel (fem avsnitt) på god nivå.  De första kommentarerna är massivt föraktfulla, sedan kommer sign ’spinneyhorse’ som berättar vad han varit med om, och ger flera länkar.  Det är rätt förvånande att se hur somliga totalt förkastar ens möjligheten av el-allergi…
    http://www.popsci.com/science/article/2010-02/disconnected

  57. Lena ,   el-allergin finns inte ungefär som att glååbel wåårming inte finns.
    Dvs. hjärtat hos varje  däggdjur  skickar en elektrisk impuls via sinusknutan  i hjärtat för varje hjärtslag. Utan denna signal skulle livet inte vara möjligt.
    CNS det centrala nervsystemet  i våra kroppar har en elektrisk bas utan vilken vi inte skulle existera. Ungefär som med koldioxiden.
    Vi är elberoende på både mikro- och makronivå
    och det är inget  vi kan dagtinga eller klimatbluddra  om.

  58. 57f
    Om vi vill leva vidare vill säga.

  59. Steve

    I UK vill man lära barn redan från början att ’nu brinner vi upp’.  Sött tänkt.  Men man duger inte ens till att få ihop rimmen i sagan:
    Jack and Jill went up the hill,
    to fetch a pail of water.
    There was none,
    as extreme weather
    due to climate change
    had caused a draught.

    http://static.guim.co.uk/sys-images/Media/Pix/pictures/2010/3/16/1268762322823/DECC-climate-change-ad-007.jpg

    Det var Department for Energy and Climate Change (!) som höll i pennan i den här reklamkampanjen — i TV, press och på annonspelare. En ’advertising watchdog’, Advertising Standards Authority, såg sig tvungen att säga att de här annonserna var misleading, scaremongering and distressing.
    Detta läser jag i The Guardian, som ju tidigare brukat hålla sig till de korrekta åsikterna. 
    http://www.guardian.co.uk/media/2010/mar/17/asa-climate-change-ads

  60. Oberoende

    Rosenhane, bara för att många processer i kroppen är elektriska så är detta inget argument mot el-överkänslighet. Snarare tvärtom. Det kan finnas sätt som kroppen påverkas av el- alt magnetfält som vi ännu inte känner till. Däremot finns det inga säkra belägg för att el-överkänslighet beror på just el- eller magnetfält.

  61. Halvdansken

    Klimatveteran #16#
    Ytterligare en tjej!!

    Rosenhane. Jag har själv problem med lysrör och vissa andra lampor. Det hettar i ansiktet och jag kan bli yr och illamående. Om detta beror på el eller nåt annat vet jag inte, men visst finns det människor som reagrar.

  62. Bertel

    Rosenhane.

    Jag går inte i diskutionen om elallergi men kan med  erfarenhet av självupplevda fall eller av närståendes berättelser om människor som har (på sin arbetsplats)klagat/sagt att det finns mögel i luften för att de ”känner” så och varit periodvis sjukskrivna har  hittintils alltid haft rätt.I början var jag skeptisk,men nu lutar jag mera på att vissa individer är oehört känsliga mot mögelporer.(Mätningar av partiklar i luften bevisade förhöjda halter av mögelsporer där folk ”kände” mögelluft. Det luktade inte av mögel.). Det har varit så kallad svartmögel under linoliumgolvet mm.
    Att vissa individer är överkänsliga mot mögel är jag övertygad om.
    Kan det finnas elöverkänslighet?Tyvärr finns det alltid sjukdomssökande individer som gör det svårt att bevisa/motbevisa frågan. 

  63. Steve

    En lokaltidning tog en ’el-överkänslig’ på en rundtur med bil — 7 mil eller så — och berättade att han kunde känna var det fanns radiomaster, och på vilken sida av vägen.  (Reportern hade tagit reda på det i förväg.)  Det här var för flera år sedan, men sedan dess har jag ansett det ganska sannolikt att det faktiskt handlar om överkänslighet mot strålning.

  64. Inge

    Halvdansken #61

    Jag känner en person som blir illamående av att vistas i rum med spotlights och känner också kyldiskarna i mataffärerna.
    Så länge hon hade en inflamation i en höft kunde hon inte bära  mobiltelefonen i den fickan.

  65. Lars C

    Holmfrid #44
    Nordkorea importerade spannmål redan på 70 talet. Att det sen blev värre efter 1991 är självklart men det var inte bra innan heller. Det blir det inte när en man styr ett land in i minsta detalj.

  66. Christopher E

    Känsligt ämne, det där med elöverkänslighet…
     
    … men kan inte låta bli att nämna att det finns rader av blindtester under kontrollerade former där personer som påstår sig ha besvär i närheten av bildskärmar, lysrör osv inte längre kan avgöra om de utsätts för elektromagnetiska fält när källan är dold.
     
    Steve; Låter inte som ett äkta blindtest. Om man tror sig vara känslig mot master har man antagligen koll på var de är. Det är lika lätt för andra som för reportern.

  67. Inge

    Ett annat sådant ämne är frågan om vår ev. känslighet för fullmånen och att en del har svårt att sova då. Jag känner flera som säger det men jag märker själv inget av det. För några veckor sen var ett program på TV om fenomenet och alla förnekade det, även Randi. Men det fanns en förklaring som jag fäste mig vid. Förr i jordbrukarsamhällena brukade man utnyttja fullmånens sken till att jobba i när det var för hett på dagarna. Jag tänkte att människan utvecklade en vana att vara vaken vid fullmåne för att jobba och att det gått in i generna. Fullmåne = uppmaning att gå upp och jobba. Det tycker jag skulle kunna vara en bra förklaring.

  68. Tage Andersson

    Steve #59
    Du har nog gett vårt miljödepartement ett tips. Vi här i Sverige är lyckliga nog att ha en av världens bästa barnskalder, Lennart Hellsing. Tänk bara på hans härligt rytmiskt gungande poesi och mästerliga lyteskomik i dikten om den groteskt tjocke herr Welam:
    Det syndiga ätandets hjälte
    stack nya små hål i sitt bälte
    Vid varje kalas
    fes han ut växthusgas
    Han prutta så jöklarna smälte.
    Och sjövattnet steg så det stänkte
    det sorlade, porlade, blänkte
    Allt land blev ett träsk
    men han flöt på sitt fläsk
    mens vågorna landskapet dränkte .
     

  69. Stickan

    Slow society?
    Ja inte är det från öster i alla fall.
    http://tinyurl.com/yewhqdc
    Kina vill bygga snabbtåg från London till Peking med restid på mindre än 2 dygn. Inom 10 år…..
     
     

  70. Mats Jangdal

    Rosnehane ”37
    Den här melodin/texten har jag ofta fått anledning  att ihågkomma.
    Hell and Gore
    Melodi. Helan går

    Hell and Gore
    Chung Hop father Allan, Allan ley
    Hell and Gore
    Chung Hop father Allan, ley
    On handsome in the hell and tar
    Hell are in the half and four
    Hell and Gore
    Chung Hop father Allan ley
     
    Angående diverse allergier. Sådana finns, en del klart objektivt påvisbara, men vi känner inte alltid till orsakerna.
    Vår kropp är beroende av inombords elektriska signaler, så tanken att elektriska impulser/magnetfält kan påverka är inte alldeles omöjlig. En bekant till mig fick 14000 volt genom kroppen, det blev han påverkad av. Själv har jag slutat ha mobiltelefonen i bröstfickan närmast hjärtat, för jag tyckte att det påverkade hjärtrytmen. Andra får huvudvärk i lysrörsbelysning.
    Mögel är jag extremt känslig för sedan jag sanerade en silo med mögligt ensilage och blev väldigt sjuk.

  71. Peter

    ”Slow society”… (varför alla dessa engelska namn??)
    Varför skall man begränsa sig till just bilar? Varför inte ta bort alla mobiltelefoner? Internet?? Mikrovågsugnar…hallå!!

  72. Halvdansken

    Inge nr 64. Ja spotlights kan också vara ett problem. Vissa spots för min del, såna däringade kvicksilvervarianter. Tror jag.

    Jeg hade en kompis som var glad för rödvin och kunde lägga en del pengar på dyra viner. Plötsligt en dag började han få allergiska reationer när han drack sitt vin. Varför då, plötsligt? Han gick till läkaren med det och läkaren frågade om de möjligtvis skaffat sig katt, och ja – det hade de. Tydligen är katt + rödvin en kombination som kan utlösa allergi. Men inte var för sig. Det finns säkert massor med liknande kombinationer.
    Så jag tror att det med elöverkänslighet kan vara en liknande sak, tex heltäckande mattor som är vanliga i många kontor, datorer givetvis whatever – jag är inte läkare, men det kan förklara att många experiment med detta inte alltid funkar, det är något som ”fattas” för att känsligheten ska lösa ut.

    fast nu är vi mega off-topic här. Ursäkta Maggie.

  73. Slabadang!

    Oberoende!
    Angående lysrör och spotlights..Det är helt enkelt inget behagligt ljus.
    Ljusspektrat är ”kallt och hårt” och kan upplevas som irriterande tröttande och skarpt.
    Men elallergi är ofta kopplat till helt…..andra diagnoser!!!

  74. Niklas Strömberg

    Förstår inte varför det ska vara så kontroversiellt att vi kommer att få åka mindre bil, och resa mindre överhuvudtaget när oljan blir en bristvara och oljepriserna börjar skena. Det första som kommer att få stryka på foten för gemene man är flygresandet då bränslepriset är en stor del av kostnaden och att det inte finns några realistiska alternativ till petroleumbaserade bränslen.

  75. Niklas

    Det kontroversiella är att ingen annan helller, som försökt förspå kommande knappheter eller prisutvecklingar och deras följder, har kunnat göra det med någon precision alls! 

     

  76. Helge

    De kommer säkert att gå och flyga, men det blir dyrare och långsammare, kanske någon Zeppelinarvariant. Bilåkande kommer att finnas kvar, vi kommer att hitta nya energikällor och drivalternativ. Människan anppasar sig.

  77. Niklas Strömberg

    Jonas,
    Nä, det är klart. Börjar bara priserna att stiga så kommer givetvis de geologiska processerna att känna lukten av dollar och börja skapa olja i en aldrig sinande ström!
    Seriöst, att spå om konsekvenser är nästan omöjligt men att vi snart når peak oil är svårt att blunda för (själv tror jag att vi nådde den kring -05 och att finanskrisen har lyckats ”mörka” det faktumet, vi lär väl snart få se) och det kommer då att bli första gången vi måste byta energikälla utan att det är för att vi hittat något bättre. De kommande decennierna kommer att bli väldigt intressanta att få bevittna då vi med all säkerhet kommer att få bevittna enorma omvälvningar av samhället (jag påstår inte nödvändigtvis att det kommer att vara hemska förändringar). Även om  vi inte med någon säkerhet kan förutspå vad som kommer att ske så kan man genom att se vilka sektorer som är mest beroende av energi från olja peka på var de största förändringarna kommer att ske. Mina gissningar är att de två sektorer som kommer att drabbas mest är transport och matproduktion.

  78. Halvdansken

    Slabadang : men nu är vi tvingade att använda dessa ohyggliga lågenergilampor, som dessutom är miljöfarliga och ska lämnas tillbaka på miljöstaioner, för att vi ska spara Co2…

    Det finns folk som reagerar negativt på dem, och hur många – helt ärligt – kommer att slänga dem i de vanliga soporna?  Tror att de flesta uttjänade lampor kommer att hamna i den vanliga soppåsen med ökad miljöförstöring.

    Om nån kan tipsa mig om en lågenergilampa som inte har det ohyggliga skarpa grönaktiga ljuset så är jag tacksam.
     

  79. Niklas

    Du gör samma fel som så många i liknande sammanhang, när du utgår från att ifall en sak ändras så förblir alla andra oförändrade i ditt resonemang, alla förutom dem du vill leda i bevis. Och det fungerar inte så, och det har aldrig fungerat så.

    Att du försöker ironisera över att geologiska processer ’känner lukten av dollar’ varken döljer eller förtar detta faktum.

    Både transporter och livsmedelsproduktion är helt centrala funktioner i samhället, och för båda finns där gott om möjligheter till alternativa lösningar både vad gäller genomföranden och/eller alternativa tillvägagångssätt. Dessa är kanske aningen för dyra idag för att vara konkurrenskraftiga men blir det i samma ögonblick när priser stiger.

    Alla liknande dystopier hittills har kommit på skam. Även om man hittar på nya ord för att måla upp dem hela tiden.  ’Peak Oil’ tex. Vi har haft hur många ’Peak ****’ som helst i historien, utan att det gått åt fanders. Och tvärtom har det hela tiden blivit bättre …
     

  80. Niklas Strömberg

    Att alternativ kommer att dyka upp om det blir dyrare stämmer mycket väl, men gör inget åt att det då faktiskt BLIR dyrare. Bara för att elbilar etc. blir konkurrenskraftiga gentemot bensinbilar gör de ju inte billigare för det.
     
    Skulle vilja ha en lista på dessa ”peakar” vi tidigare gått igenom under historien? Framförallt sådana som gällt den totalt dominerande energikällan.
     
    Vi har många gånger bytt primär energikälla eller resurs under historien men det har alltid varit för att vi hittat något bättre och billigare. Nu kommer vi bli tvingade att byta till något som i de flesta fall är sämre och definitivt dyrare.
    Och nej, jag är varken kommunist, miljöpartist eller agw:are. Jag tycker bara det är lite farligt att världen så totalt blundar för denna problematik . Mycket är klimathysterins fel.

  81. Steve

    ”Ohyggliga lågenergilampor” (#78):  Clas Ohlson har gamla fina ofarliga (miljövänliga!) glödlampor på katalogens baksida nu.   10 kr för tvåpack, 25 till 75 watt.  75w försvinner i september. Köp i tid!

  82. Nostradamus

    När jag som ung 20-åring äntligen hade skaffat mig mina drömmars amerikanska muskelbil förtogs glädjen ett tag av att tidningarna basunerade ut att om tio år så skulle bensinen vara på upphällningen och efter 20 år skulle den vara helt slut.
    Detta var något år efter bensinransoneringen på 70-talet.
    Som ung så glömmer man fort och så också detta.
    Sen kom nästa larmrapport som skulle ställa bilen i garaget för gott. I alla fall om man åkte amerikansk muskelbil av samma snitt som ungdomshjälten Steve McQueen. Skogen dör av alla avgaser.  Vi som inte var speciellt insatta i frågan (dvs vi brydde oss nog inte så värst) kunde inte förstå att var det någonstans som det växte så det knakade så var det i dikesrenen. Tvärt emot vad det skulle göra enligt dåtidens alarmister.
    Ja så har det fortsatt genom livet och så verkar det vara än idag. Alarmister verkar alltid finnas.
    Hur det är med dagens alla larm har jag inte koll på och orkar inte alltid försöka sätta mig in i det heller då mina tidigare erfarenheter visat att det är bättre och ta det lugnt så ordnar allt sig.
    Den enda gemensamma faktor som jag tror mig kunna se genom alla år är att en påtagligt stor del av alla dessa alarmister har haft sympatier åt vänster. Fast det är ju bara som jag tror. Kanske är det grundat på deras klädval eller något annat.
    Har jag lärt mig något genom åren kanske någon undrar… Mycket tveksamt skulle säkerligen alarmisterna säga då jag som en sen 50-års kris skaffade mig en amerikansk muskelbil och inte skäms för att använda denna.  Tog faktiskt ut och vädrade den en stund i gårdagens sköna sol och jag kan meddela att det var en njutning efter vinterns arbete i garaget.
    En sak är i alla fall säker. Jag är trogen läsare av TCS och kommer så att förbli.
     

  83. Helge

    Idag betalar vi oljenationer i dollar, stora pengar, när vi istället måste använda dem för lokal produktion av energi kan det bli ett visst uppsving i ekonomin. Sverige klarar sig nog på egenproducerad energi, om inte omvärlden trycker på. Värre blir det för vissa andra länder med stor befolkning. Men som sagt tidigare, vi lär anpassa oss. Energi finns det egentligen ingen brist på.

  84. Kalle

    Detta har absolut inget med miljön att göra. T.ex. DN har skrivit bilfientiliga artiklar sedan 70-talet. Man brukar hänvisa till miljö, trafikolyckor m.m. som slagträn i debatten men kärnan består av ett hat mot bilarna. I första hand vill man öka bensinskatten så att bara rika ska ha råd att förflytta sig. Många bilfientiliga bor i Stockholms innerstad med närhet till allt och utan behov av bilen i sitt dagliga liv. Många bilhatare har det gott ställt och använder taxi och flyg. Att de lågavlönade som inte bor i innerstaden måste ha bilen till arbete, affär och besök hos sina gamla föräldrar bryr sig bilhatare inte om.

  85. Steve

    Vänsterreaktionärer är väl vad bilhatarna är:  ”Det var bättre förr !  Då hade ingen så bråttom !  Då kände man en annan gemenskap !  På lördagarna tog vi allihop spårvagnen in till Slussen, och sedan färjan till Skansen !  Då var det varmt…  nejvisstnej, det var det förstås inte… eh”
    .   Och snart museispårvagn tillbaka, ända till Sergels Torg och Centralen !  Miljöpartilådor !

  86. Niklas

    Både elen och oljan är dyra inte pga att de är knappa på något vis, utan för att staten ser dem som alldeles umärkta skatteobjekt.

    Staternas (politikernas) beroende av energi som beskattningsobjekt är långt större än människornas beroende av att hålla kvar vid samma konsumtionsval.

    Jag skulle tro att (generellt) politkernas interfererande med hur lösningar skall vara beskaffade har varit värre för resurshushållningen och senarelagt omställningar.

    Och jag är säker på att du kommer på massor med råvaror där utvinningshastigheten har haft en topp och därefter sjunkit.

  87. magnus

    Jag har använt lågenergilampor i mer än tio år. För att jag är snål. En lampa fick jag ”slänga” för den hade ett obehagligt grönt sken, men det var ”budgetvarianten” så nu köper jag fullfärgslampor.

    Hur många timmar arbetar du varje år för att försörja dina glödlampor med ström? Jag tycker det är roligare att köpa annat för mina pengar. Men jag dömer ingen 🙂
     
    Kul alternativ miljörörelse som växer fram här. Glödlampor för miljön. Men vad gör ni av blyet som finns i sockeln?

    Men LED lamporna är framtiden.

  88. magnus

    Steve 85

    Ibland tar jag bilen till jobbet, för att spara tid (tänker jag)
    Sitter allt som oftast i bilkö nånstans vid Sollentuna där det börjar tjocka på. Det hade gått fortare att gå.  Svär över att jag inte tog tåget i alla fall.
    (samma sak fast omvänt sker när jag tar tåget förstås)
    Hur känner jag mig då?

    Vänsterreaktionär är faktiskt inte den första känslan som poppar upp. Men jag kan hata bilar i alla fall.

  89. Karl

    Det är: Tefat, svävare och (UFO) som hjäller som färdmedel i framtiden.  Bilarna bara bullrar och skrepar ner.

    Den 26- 29 april skall den svenska forskaren David Dune’r
    deltaga på en konferans som rymdfartstyrelse NASA håller i USA på ett univeritet i Kalifonien.  Ämnet föt D. D.  är hur vi skall  bemöta och sammtala med utomjordiska idivider. 

    På  billder jag sett av utomjordingar har de  saknar de öron. Slutsattsen  av detta kan vara att de andvännder sig av telepati när de komuniserar med varandra!  

    En intresant bok som handlar om UFO och nordmännen är Vänner i Univesum av Rolf  Telano  Finns för gratis nedladdning  från  nätet. 

  90. Lars C

    Karl#89
     
    Que?

  91. Labbibia

    Karl # 89

    UFO och Nordmännen? Är du säker på att det inte ska vara ”Nördmännen”? 😉
    Vilken kombination!

  92. Karl

    91

    Ja formulerinen och ordvalet kan misförstås.

    Med  Nordmännen syftar jag på den ras av utomjordingar som omskrives i nämda bok.  De har varit med om att utväckla livet på jorden. De frammgår också av boken att de uppehåller
    en övervakande koll på oss människor här på jorden.
    I kristider har  de flera observatörer här.

    Men om de kan hjällpa oss att fixa med väder och vindar får frammtiden utvisa.

  93. magnus

    Jag tror att Karl antingen har attraherats av länkarna till 2000talets vetenskap, eller driver med den.

    Men det var inte helt oväntat.

  94. DV

    Magnus #88,
    ”samma sak fast omvänt sker när jag tar tåget förstås”
    Varför hatar du inte tågen?

  95. Niklas Strömberg

    Jonas #86,
    Nej, jag kommer faktiskt inte på någon, annat än i vissa isolerade kulturer där t.ex. trädbrist har fått dessa på fall. Det är först i våra dagar vi kan börja se ”peakar” på ett antal viktiga resurser. Vi övergav t.ex. inte sten för att det blev brist på det, utan pga av att vi lärde oss använda metaller, framförallt järn istället. Vi gick inte över till olja för att kolen höll på att ta slut (det är först idag vi börjar på att närma oss peak-coal) utan för att vi hittade ett billigare och mer mångsidigt bränsle.
    Jag har förövrigt aldrig påstått att peak oil kommer att bli någon katastrof, utan bara att det kommer att medföra enorma förändringar i vårt samhälle. Vi kommer att bli tvungna att använda andra energikällor och anpassa vårt sätt att nyttja dessa, helt enkelt ett annat sätt att leva och organisera samhället. Så om man nödvändigtvis anser att samhället måste se ut precis som vårat, ja då kanske det är en katastrof…

  96. magnus

    DV

    Det gör jag också. Jag trodde att det framgick. Paradoxalt eller hur?

    Men tåget går fortare för mig och kostar inte ens hälften så mycket. Nackdelen är att man får vänta och trängas lite.
    Men det borde ju en vuxen människa klara av tycker jag.

    Poängen är väl att jag vill komma fram fort och smidigt. Om tillräckligt många vill göra det samtidigt på samma ställe behövs någon form av samordnad transport, verkar det som.

  97. Niklas

    Att du inte kommer på de ’peakar’ vi har haft kanske beror på att de inte alls ledde till någon slags framtida dystopisk kris. Betänk att vi inte har övergett oljan pga av att det är brist på den, utan det du talar om är fortfarande bara ett dystopiskt  framtidsscenarium.

    Jag kom att tänka på valolja, odlingsareal, koppartråd,  fångad fisk, bisonoxar, silver mm som man var rädd för att den inte skulle räcka i framtiden, och där produktionen har nått en topp och sedan sjunkit. Och då har jag ändå inte letat efter bättre exempel. Det finns de som på fullt allvar hävdar att antalet arbeten skulle ta slut ..

    Jag är dels inte så övertygad om att ’peak oil’ skulle vara något så definitivt som det framställs som, och sedan är jag inte så bekymrad över att människorna även i framtiden kommer att behöva anpassa sig till ändrade förhållanden. Eftersom det alltid har varit så ..

     

  98. Niklas Strömberg

    Ja, om du inte hittar några bättre peakar än så där så är det illa. Det enda av någorlunda betydelse skulle väl vara fisktillgången och det har ju lämnat ganska tydliga avtryck också.
    Vi pratar här om en resurs som har varit totalt dominerande  och en förutsättning för tillväxt under den tid då nästan all ekonomisk tillväxt genom historien har skett. Det lär inte gå obemärkt förbi.
    Peak oil är inte heller något definitivt, utan det är börjar på en gradvis minskning av utbudet som med tiden kommer att leda till en kraftig prisstegring. Kom ihåg vad som hände året före finanskrisen då priset på olja tredubblades på väldigt kort tid. Jag har mina misstankar om att det var en större bidragande orsaken den krisen än vad den har utmålats som. Och se vad som nu händer med priset när världsekonomin åter börjar ta fart.
    Den som lever får se…

  99. Gunnar E

    #97#
    Sen är en del inte vad man tror.Jag paddlade i nord-Norge för länge sedan  och fick klart för mig att det där med den norska olja från havsbottnen är bara nys. I en undanskymd vik upptäckte jag ett par stora cisterner och på dem stod det med stora bokstäver ”silloljefabrikk” Så det så! Det är därför det har gått åt så mycket sill. Och hur detta inverkar på peak-oil vet  jag inte. Dom är ju kluriga därpå västkanten. Att bara komma på att  använda spill-ånga till att göra lutfisk! Jaja, vi här i det loja broderlandet kan bara häpna.

  100. Niklas, jag är inte den som säger att tidigare peakar skulle varit en katastrof, det är du som målar upp en sådan (eller motsv) för någon som ännu inte har skett …

    Du har alldeles rätt att oljepriset tredubblades på kort tid, men att detta inte påverkade konsumentpriserna alls lika mycket. Och märk väl, det var inte oljepriset som orsakade finanskrisen, eller ens förvärrade den nämnvärt ..

    Som sagt, Niklas, det är du som ser framtida kriser … inte jag!

  101. Niklas Strömberg

    Jag har för bövelen sagt att jag inte ens kunde se några peakar i historien. Ja du Jonas… 🙂
    Jag ser framtida samhällsomvälvningar. Kanske som ”kriser” kanske som mer smygande paradigmskiften. Vad jag är rätt säker på är att energin per capita i framtiden kommer vara mindre, om inte något totalt oväntat inträffar.
    Gunnat E,
    Sillolja till alla! 😀

  102. Nilkas, missförstår du vad jag säger?

    Det finns amssor med ’resurser’ historiskt som man varit rädd för inte skall räka i framtiden … och vilka också nådde någon produktionstopp under historien … men utan att där följde någon katstrofal brist. Det är vad jag säger …

    Du klagade både på att du inte kom på sådana, och sedan att där inte följde några katastrofer på dem jag räknade upp.

    Dvs två ggr vad jag hävdade från början. Och du har rätt i det sista också:

    Att resursförbrukningen för vilken nyttighet som helst har minskat formidbelt genom historien, och kommer sannolikt att göra det (för allt utom politk, som bara blir dyrare och levererar sämre för varje indriven krona .. tyvärr inte oväntat)

  103. Niklas Strömberg

    Jonas,
    Ja, om du tycker att tran och bisonoxar är en klockren analogi med olja så har du förstås helt rätt. Och jag är säker att det rådde en närmast panikartad stämning  av att brist på koppartråd (var har du fått den peaken från?) skulle få hela civilisationen att gå under…

  104. Niklas,

    Analogin är att de som försökt förutspå framtida kriser och katastrofer pga av en resurs skall ta slut inte har haft någon träffsäkerhet alls …

    Du jämför fortfarande dina visioner om framtiden (inkl katastrofer) med verkligheten historiskt (utan katastrofer) och noterar den stora skillnaden …

    Och det är ju det som är min poäng!

    Och vet du hur du skall ha det? Skall där komma framtida katastrofer, eller skall det bara bli dyrare och därmed tvinga fram anpassningar och förändringar? Hur skall du ha det egentligen? Eller skall civilisationer tom gå under nu?

    Paniken finns ju mest bara hos några få som vill göra den till sitt varumärke. Och så har det ju varit tidigare också (Malthus, Ehrlich mfl)

  105. L.

    Tror det fossila bränslets sorti i en mycket avlägsen framtid kommer ske genom att en resolut Margaret Thatcher-typ i territoriet Longtbortistahan stänger den sista pumpen – och det trots fackliga protester. Det är ungefär så omvälvande det kommer bli.

    Det svenska priset på bensin utan skatt pendlar idag runt 5 kronor/litern (det inkl. oljebolagens mycket goda vinster). En liter standardmjölk kostar samtidigt kring 7,70 kronor/litern någonting. Betyder det att vi står närmare peak milk än peak oil? 🙂  

  106. Ulf Åkesson

    Jonas:
    Ursäkta att jag lägger mig i men du uttrycker dig klart som korvspad. Det du säger kan inte missförstås. Niklas vill helt enkelt inte ta in vad du säger. Det är kanske ett hot mot dennes världsbild, eller nått.

  107. Niklas Strömberg

    Jonas,
    Vi kan väl säga så här. Du anser att ingenting hemskt har hänt i historien så därför kan ingenting hemskt inträffa i framtiden. Själv anser jag att vi har ett problem med peak oil i framtiden och om vi inte inser det idag så  kommer vi inte ha tid eller vilja att försöka lösa det problemet innan det potentiellt blir ett allvarligt problem. Men visst, det ser ju faktiskt ut som att vi kommer få hålla våra tummar att marknadskrafterna kommer att lösa det; vi får väl hoppas att de gör det.

  108. magnus

    Niklas

    Jonas tillhör väl dem som anser att om något inte kan bevisas  så kan det inte heller inträffa. 🙂
    (och ingenting kan heller bevisas om du frågar honom)

    Ett bra sätt att avskärma sig från personligt ansvar i jobbiga frågor har jag förstått.

  109. Niklas,

    (lägg gärna inte ord i min mun)

    Det har hänt massor med saker i historien som var både hemska och jobbiga. En del av dem har varit av arten att man överutnyttjat någon resurs, eller blivit för många eller motsv och behövt finna nya vägar.

    I stort sett alla hemska saker (förutom riktiga naturkatastrofer (tsunamin, jordbävningar vulkaner mm) som har drabbat människor har varit makthungriga eller tom -galna) politiker och dikatorer, kungar etc.

    Historiskt för att de har startat krig över resurser som (för dem) var åtråvärda men begränsade. Främst landareal, men även över annat. PÅ senare tid har de politiskt orskade katastroferna oftast drabbat de egna befolkningarna (det gjorde de förstås förut också, men därutöver andras också, och dessutom som mål)

    Jag försöker inte ta ifrån dig din oro för framtida oljebrist, men av din oro följer inte att vi har det problem du oroas av, och än mindre följer där att vi måste göra en massa verkningslösa symbolåtgärder för att säga ’men vi gjorde ju iaf någonting .. ’

    Meningslösa symbolåtgärder (politiskt dikterade) är ofta mycket värre resursslöseri än det man låtsas vilja avhjälpa …

    Magnus, försök gärna få någorlunda rätsida på saker du själv vill få sagt, innan du skall spela ’kännare’ av vad andra egentligen menar ..

  110. Rolle

    Evolutionen är en ständig omvandlin av energier. Och i denna process gör vi människor erfarenheter, och vårt medvettande är vår fömåga att tatill oss och bearbeta information!  Detta låter ju nästan lite Poetiskt.

    Ekonom och pengar är för många med mig ett problem att ”brottas” med. Därför blev jag jätteglad när jag på nätet hittade denna adres. http://www.ekonomiskreform.se

    Väl mött hälsar Rålle

  111. magnus

    Tänker jag inte…. 🙂

  112. Hittar ingen lämpilig tråd just nu.

    Men jag ser på TV1.

    Kronprinesessan med flera är på tur till Grönland.
    Många kloka funderingar väcks. 

    Men jag kan hålla med om att det är ett program som kan väcka ilska hos skattehatere och de som är ensidigt skeptiska till människans förmåga att samarbeta.

    Jag tror inte havet stiger med 7 meter och världen går under om någon eller några generationer på grund av bilåkning och industrier. .
    Jag tror inte att solens minskade aktivitet förpassar oss till en ny och förödande istid för våra barnbarnsbarn.

    Däremot tror jag att en ökad polarisering när det gäller skatter, nationer, religioner och naturresurser kan få väldigt obehagliga konsekvenser framöver. 

    Inte bara globalt. Det kan börja som ett pyrande missnöje lokalt. Ett korkat och kortsiktigt missnöje som utgår från insikten om den egna förträffligheten.
    Eller oron för  det egna tillkortakommandet… 😉

  113. Gunnar E

    Niklas#
    Jodå, och fort kan det gå om man ser till hur den nyliga ekonomibubblan fortplantade sig. Vi kan svårligen avgöra idag hur det kommer att te sig. Hög prio måse till vad beträffar mer ekonomisk användning av energi. Det handlar inte i första hand om snållevnad på lampnivå utan att tänka till ett varv till i industri och samhälle. Undrar om den här inriktningen på CO2 har varit ett sätt för politiken att försöka hantera energiproblem utan att behöva tänka i klartext.

  114. Håkan Sjögren

    L # 105 : Apropå olja och mjölk. Vet Du vad man kallar araber som säljer kamelmjölk? Jo ”milkshakes”.

  115. Gunnar E

    #114#
    Kul!
    Det tog en stund för slanten  …..

  116. Håkan Sjögren #114

    Och i viss mån Gunnar E.

    Lyteskomik är ju inte vare sig nyttigt eller roligt. Det vet varje svensk.

    Religionskomik är precis lika värdelös. Men det handlade kanske mer om någon sorts folkslag än religion den här gången?

    Eller handlade det om en yrkesgrupp? 
    Kamelridare är ju inte så många, men dom finns. Och eftersom dom är få så är dom värda att göra sig rolig över.

    Har du druckit en milkshake skakad av en kamel och haft kul?
    I så fall förstår jag att det inte var ett skämt. 😉

    Det blev lite OT, men jag tycker inte att det var min förtjänst.

  117. Gunnar E

    ”116#
    Snarare språkskämt

  118. L

    Signaturen L som dykt upp här, är inte jag, som funnits med sen TCS-starten. Om någon skulle undra….

  119. L

    re L (den 22 mars, 2010 kl 21:19) , Ja här dyker jag upp, förlåt visste inte att du abonerat bokstaven L i alfabetet. Upplysningsvis har jag också funnits här sedan starten.

  120. Arnold S.

    Mangnus 111

    Att smida medan järnet är varmt är ett gammalt ordspråk.
    Det  nya är: smida medan hjärnan är varm. 

    Att arbeta med data kan ses som ett mikro-smide.
    Tekniskt är datorn som en smidesverksta!
    I datorns processor (hjärnan)  ingår det många mili. meter. små  intergerade kretsar inuti en sådan ”flaga” kan det de i en modern dator innekålla över en  milon- 1ooo ooo.- transistorer.

    En enskild trasistor kan med anndra ord liknas vid ett smidesstäd som hammrar I. ettor och nollor O. !