Vintermörkret sänker sig över energipolitiken – igen

Vintermörkret1
I en offensiv i lokaltidningarna påminner Maud Olofsson svenska folket om  ”hur tufft det var i vintras när elpriserna sköt i höjden bland annat för att kärnkraften inte hade full funktion och vattenmagasinens nivåer var låga”. I vinter ska detta minsann inte upprepas. Eller?
Närings- och energiministern gör sig skyldig till en rad felslut i sin artikel där hon bla skriver: ”Vår elproduktion som i huvudsak består av vattenkraft och kärnkraft gör oss sårbara. Regeringens ambition att skapa ett tredje ben i elförsörjningen i form av ny elproduktion från bland annat vind- och biokraft är därför fortsatt prioriterat.”
Jag har skrivit en artikel om detta på Newsmill
Maud i Hallandsposten
Läs även Maud Olofssons artikel som varit införd i flera tidningar.
 Här i Hallandsposten.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Bra Jonny
  Jag ska läsa och se om jag som icke ansluten privatperson, kan tillföra något som gagnar dig, mig och viktigast… mänskligheten på hållbarast tänkbara vis..
   
  Vad tror du Thomas, föreslår jag hållbarare vägval än Maud?
   
  Tänk att Indien hissar… 40GWe av dagens kärnkraft ska driva 400GWeFBRTR som i sin tur ska producera startbränsle till obegränsat antal toriumreaktorer, för export…
   
  Va! fanns inget problem med långlivade restprodukter?
   
  Va! fanns ingen råvarubrist?
   
  Var allt bara trams?
   
  Eller hur Kjell Aleklett?

 2. Labbibia

  Vår elproduktion som i huvudsak består av vattenkraft och kärnkraft gör oss sårbara”
  Det var nog bland det dummaste jag hört på länge? Och det vill inte säga litet för någon som försöker hänga med i energi och klimatdebatten.

 3. Gunnar Strandell

  Jonny!
  I artikenl finns en liten utsaga om att flöda vatten förbi våra kraftverk som jag gärna vill se djupare analyserad och  kanske mer belyst.
  Om vindkraften bidrar med energi som sparas i vatten i våra vattenkraftdammar blir de ju fyllda till bredden så småningom.
  Maud har sagt att vi då kör vattenkraften och exporterar el söderut och på det sättet minskar koleldningen där. Maud kallar det klimatsmart, men hur ser pengaströmmarna ut?

 4. #3 om den svenska befolkningen gjorde en liknande uppoffring som den tyska för… 70 år sedan, skulle landet kunna bygga ledningar, vindkraft och vattendammar så en stor del av Europa köper ström..
   
  Det handlar om en resursansträngning liknande att gå ut i krig med nästan hela omvärlden emot oss.
   
  Jag skulle kanske gilla det ty:
  Då blev den politiska, byråkratiska och diplomatiska sfären reducerad mot noll.
   
  Inga simulanter, det är tagelskjortan på.
   
  Yes we can—— (som regligiösa fundamentalister, jag tänker mig en konstruktiv variant likt al-Quaida…)
   
  Snacka om motsägelsefullt, den muslimska skitföreningen lever och drivs av destruktivitet.
   
  Nästan alla muslimer är goda samhällsmedborgare.. javisst.
   
  Men konverterade alla muslimer blev vi av med 99% av all terror…
   
  Eller hur Mahmoud Ahmadinejad?
   
   

 5. Rosenhane

  Labbibia#2
  Undrar om Mådan tror på vad hon själv säger?
   
  Hallandsposten är dessutom en tidning som ger lätta associationer till Åsa-Nisse.
   
  Jag glömmer aldrig den 16 augusti 1977.
  Förstasidan hade stora svarta rubriker om huvudnyheten:


  ”Vandaler skar sönder traktordäck i Slöinge”
  eller var det möjligen Getinge.
  I en oansenlig notis någonstans inne i tidningen stod att läsa:
   
  ” Rocksångaren Elvis Presley har avlidit i sitt hem i Memphis, Tennesee. Elvis Presley blev 42 år.”
   
   
   
   

 6. bom

  Tittade nyss på Europes Ill Wind hos Kättarbloggen. 20 minuters väl underbyggd vindkraftskritik.

 7. Labbibia

  Rosenhane
  Nej, så korkad kan hon bara inte vara? Det är väl ändå inte möjligt?
  Jag tror mer på ”svågerpolitik”….är inte hennes son en av höjdarna i Pite-projektet? Jag har åtminstone läst det någonstans.

 8. bom

  Den ministern är en riktig hönshjärna. Läs på Newsmill även Skanåkers invändningar mot en annan (ja minister då). Politikerna känner att kriminalpolitiken hamnat i diket med den väldiga inströmningen av illegala vapen till den undre världen(Expressen skickade sin husalban till Malmö och han stödde den illegala vapenhandeln genom att på nolltid till våldsamt överpris köpa ett balaknvapen – polisutredning om detta flagranta vapenbrott pågår). Alltså måste man simulera åtgärder och förutskickar skärpning av vapenlagarna oaktat att det här handlar inte om sportskyttar och jägare (som aktar lagen) utan om de kriminella som inte kan utöva sin verksamhet utan skyddet av de otaliga olaga vapen som de i förakt för alla lagar förser sig med. Ask torde gå till historien som en värre justitieminister än hela rykan av odugliga sosseministrar (ja bordellministern kanske ändå är omöjlig att slå?).

 9. bom

  Rättelse: Balkanvapen

 10. Rosenhane

  Labbibia
   
  Överhuvudtaget vore det intressant att veta vad som rör sig i politikernas huvuden och hur tongångarna går internt.
  Kan inte tänka mig annat än att t ex Jan Björklund är skeptisk till både vindkraft och klimathot men som sagt omsorgen om den egna taburetten ligger väl närmast om hjärtat. Och naturligtvis omsorgen om alliansen.
  Men ändå,  vilka j-a evertebrater….

 11. Kent Forssgren

  M O var KU-anmäld för jäv avseende detta. Men slingrade sig ur. Det tyska bolaget bakom projektet har bildat ett antal dotterbolag. Sonen var inte anställd i bolaget som fick tillståndet.  

 12. Labbibia

  Rosenhane
  Ja, det vore verkligen intressant att få veta……Jag är ju inte insatt, men vad politikerna gör är väl  att driva de beslut i olika frågor  som tagits på respektive partis kongress? ThomasJ  vet säkert…
   I bland tror jag det blir jäkligt jobbigt för dem.  Kjell Olof Feldts klassiker om löntagarfonderna är väl kanske ett passande exempel.
  ….”löntagarfonder är ett jävla skit,
  men nu har vi baxat dem ända hit”….

  ………klottrade han ju i sitt kollegieblock i riksdagen…..Feldt var nog ingen varm anhängare av löntagarfonder?

 13. bom

  ”Det skall inte vara en LYX att betala elräkningen” skriver människan. Påminner om den gamla klokskapen att det är bättre att hålla käft och bli misstänkt för att vara dum än att öppna käften och undanröja varje tvivel. Detta bör klassas som det shalinska uttalandet att ”det är häftigt att betala skatt” (f ö är ju numera elräkningen till största delen skatt och moms på skatten!

 14. Labbibia

  Kanske dags att Maudan skaffar sig ett riktigt yrke? Precis som för en del här på bloggen verksamma klimataktivister. Kanske någonting med cyklar? Där finns ju ändå en koppling till miljön, ”klimatsmart” färdmedel osv… 😉
  http://www.youtube.com/watch?v=rxfzm9dfqBw&NR=1

 15. bom

  Nja cykelreparationer kan ju vara tekniskt krävande så sökanden klarar nog inte uppgiften. Frågan är bara vad som skulle passa den som gör bra ifrån sig som skitsnackare? Politiker kanske?

 16. Har just varit på ett kåseri om kvarkar av prof. Göran Nyman, subatomär fysik, CTH.
  Sol och vind hållbart?
  Solen förbrukar i sin kärnreaktion/fussion 4,4 ton massa/sek! Och nästan 100%  förslösas! Kommer ej mänskligheten till godo!
  Vi syndiga människor anklagas för att vi förbrukar ej hållbar energi, olja osv! Detta är väl ett spott i M…jämfört med solen!Här får vi anklaga skaparen för förbrukning av ändliga resurser och enormt slöseri!! Hemskt!

 17. Kent Forssgren

  Svevinds ansökningsunderlag för  Markbygdens vindkraftspark finns här:
  http://www.kolerbygdenslandskapsskydd.se/
    

 18. #16 förut då nebulosateorin försökte stärkas till en vetenskaplig teori (CO2-hotet klarade aldrig att bilda en vetenskaplig hypotes) ansågs det att inga solar slösar med någon ting. (jag borde kanske ha ett snack med Göran Nyman ? 😉 )
   
  Då klarar en pluttsol som vår att bilda grundämnen upp till kol… av väte och helium…
   
  Stora solar, så stora att de bara lever något tiotals miljoner år, bildar enligt nebulosahypotesen (som numer är sågad) ända upp till uran och torium…
   
  Kärnkraft är ett förnyelsebart energisystem, dessutom hållbarare än solen, för mänskligheten, ty enbart med kärnkraft kan vi flytta i tid (solen kommer förgasa Tellus) och kolonisera andra platser i vår del av det vi kallar vårt universum, av kanske oändligt många och utan massa eller tid…
   
  Eller hur Ulf Danielsson?

 19. #16 det som är riktigt intressant med kvantfysik är att den digitaliserar massa och energi…
  två upp och en ner kvark, bildar basen (så har vi Rubias superkvarkar, som får mig att tänka på att ingen fast materia egentligen kan finnas, allt är bara singulära punkter i en rymd utan tid och dimension..).
   
  För alla som ligger i starten av gymnasiet:
   
  Minsta mängd energi är 1 energikvanta…
   
  Om det åtgår mindre än så att få en elektron att byta elektronmoln blir det noll… det finns inga bråkdelar…. vi får superledande material, teoretiskt kan hela Sveriges energi förmedlas genom en tunn ledning…
   
  Om inte kvantfysiken fanns, om den var analog som i vår dimension, skulle inga datorer fungera, inga av dagens mobiler, eller ens hushållsmaskiner… pang bom tillbaka till 60:talet… visst hemicuda var ball, men fy så långsamt med räknestickor (analoga datorer… he he he, jag har faktiskt lekt en del med dem,,, det är häftigt, men fan så ineffektivt)

 20. en upp och två ner, bör det vara,,, men vad är upp och ner???
  I vart fall är namnet kvark från SF… science fiction ligger nog ganska nära fysik och kosmologi… hm hur är det Ulf??? jovisst,,, du funderar i de banorna, som vi andra… vetskapen om den oändliga okunskapen, fascinerar.. i vart fall mig..

 21. L

  Gunnar L, jag använder fortfarande en räkneskiva. Strömlös…

 22. Gunnar Littmarck #20
  Nu ska jag sussa, men först läsa vidare i bok två av  The Hunger Games. En trilogi på ett kul amerikanskt orginalspråk som handlar om någon sorts framtid där TV-evenemang som Robinson utvecklats till fulländning…
  Egentligen ungdomsböcker, men vad f-n man har väl varit det också alldeles nyss. 🙂

 23. Olaus

  Sverige har i höst importerat elström sedan i slutet av augusti, tidvis för en miljon kr per timme. Samma bild var det i fjol höst.
   Maud Olofsson kallade till sig elproducenternas representanter 21 okt för uppläxning.
  I början av nov sjönk  importen märkbart i och med att Forsmark kärnkraftverk gick i full produktion.
  Just nu klockan 02-03 är importen 1444 MWh, 632 000 kr.
  För närvarande är tre reaktorer utan produktion, Oskarhamn 2 0ch 3 samt Ringhals 1.
  Frågan är vad som händer, då extrem kyla sätter in.

 24. ces

  Det är inte Maud Olofsson som är problemet. Hon förlitar sig på uppgifter från sin miljöminister. Det är Andreas Carlgren som är problemet.

 25. ThomasJ

  Maud O. / Andreas C. etCons borde läsa igenom [& förhoppningsvis begripa innehåller/konsekvenserna ur] nedan:
  http://www.americanthinker.com/2010/11/the_epas_climate_change_tyranny.html Länder som Spanien, Italien, Tyskland och inte minst Danmark har börjat ’nyktra’ till inför de [där] hittills väl dolda letala konsekvenser s.k. ’förnybar energi’ [primärt vind, sol & våg] har för industrialiserade samhällen.
  Vid fortsatt vägran hos ansvariga politiker [Maud, Andreas m.fl.] att åtgärda den katastrofsituation som Sverige rusar mot, dvs. stoppa ALL utbyggnad av ’förnybar energi’ – vind, sol & våg – intill dess, att fullödiga och OPARTISKT genomförda konsekvensanalyser är genomförda och utvärderade respektive kommunicerade till alla berörda, dvs. praktiskt taget alla invånare i detta land, borde överläggas huruvida ett riksrättsförfarande kan inledas.
  Var är de stora ’organisationerna’, t.ex. Svenskt Näringsliv, FöretagarFörbundet, Skattebetalarnas Förening, KVA, IVA?
  Vad ämnar RRV o/e EKObrottsmyndigheten, ESN m.fl, vidtaga avseende kontroll/analys och inte minst granskning av de särintressen, inkl. bakomliggande ’intressen’, som skrupellöst utarmar landet?
  Mvh/TJ
  PS: kul se dig i cyberrymden igen ces! //DS

 26. Pär Green

  ”Det är inte Maud Olofsson som är problemet. Hon förlitar sig på uppgifter från sin miljöminister. Det är Andreas Carlgren som är problemet.”
  Nja, ingen av dom har någon som helst kunskap!
  De skall snarast byta rådgivare.

 27. Bertel

  ThomasJ #25
  Bra skrivet och jag delar din saknad av att de stora organisationerna lyser mer eller mindre med sin frånvaro i debatten och speciellt är jag förbannad/förtvivlad över saknad av konsekvensanalys(ang vad övergång till sol,vin,vågenergi och tex etanol innebär i samhällskostnader mm eller om det är överhuvudtaget genomförbart utan katastrofala samhällsekonomiska följder)som du mycket välformulerad med ”spets”, påpekar och betonar ordet oberoende.