Vinskördar hotade i Kalifornien!

WUWT har uppmärksammat en rapport från Stanford University  som menar att

” Global warming could significantly alter the U.S.  premium wine industri within 30’years, say Stanford scientist”

Med modellernas hjälp har man kommit fram till att klimatet i framtiden riskerar att orsaka att skördarna av vindruvor kommer att minska i vissa vindistrikt, bl a i Kalifornien på grund av höjda temperaturer i området.

”The new study focused on premium wines – the 25 percent most expensive wines on the market – and how global warming could affect growing conditions in four premium wine-producing counties by 2040: Napa and Santa Barbara counties in California, Yamhill County in Oregon’s Willamette Valley and Walla Walla County in Washington’s Columbia Valley.”

(min fetning)

Men hur har temperaturutvecklingen varit hitills i dessa distrikt?

NAPA (temperaturkurva enligt GISS)

 NAPA temperaturkurva

Walla Walla (temperaturkurva enligt GISS)

Walla Walla temperaturkurva

Santa Barbara (temperaturkurva enligt GISS)

Santa Barbara

Den sista, Yamhill County in Oregon’s Willamette Valley hittar jag tyvärr inte på GISS men om någon annan gör det så kom gärna med info.

Vad gäller Napa och Walla Walla tycks temperaturkurvorna inte tala för en stor befogad oro (än) men kanske för Santa Barbara? Personligen kan jag tycka att det är högst intressant att titta på vad som verkligen sker på en regional och t o m på en lokal nivå. Det är ju ändå det som händer runt just den enskilda människan som är det intressanta för honom eller henne.

Avslutningsvis konstaterar de:

”It’s risky for a grower to make decisions that consider climate change, because those decisions could be expensive and the climate may not change exactly as we expect,” Diffenbaugh said. ”But there’s also risk in decisions that ignore global warming, because we’re finding that there are likely to be significant localized changes in the near term.”

Man kan alltså aldrig vara säker, ungefär som med väderprognoserna kanske?

😉

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. L

  Ännu ett exempel på bortkastade forskningspengar. Vinodlare har alltid levt med varierande väder och skördedagar.

 2. Ingemar Nordin

  Diffenbaughs kommentar är ju en utmärkt illustration till varför ”försiktighetsprincipen” är totalt värdelös i beslutssammanhang där vi inte har kunskap ens för att beräkna sannolikheter. Den bör skrotas!

 3. Staffan D.

  Diagrammen visar den årliga medeltemperaturen.  Men ingen tar skada om årsmedeltempen går upp någon grad, rentav från 16,5º till 18,2º som på nedersta (otillförlitliga) bilden.  Visa oss medeltemperatur för juli i stället!  Eller ännu hellre maxvärdena för sommaren — dygnsmax, alltså, och hur ofta de förekommit.

 4. Labbibia

  Förmodligen ger John Christy svaret på frågan om hur man ska lösa ”problemet” med värmen i Santa Barbara, han tar upp just Kalifornien och temperaturökningen där ca 8 minuter in i filmen.

  http://www.youtube.com/watch?v=ACo2OCSJnBI

  Depopulate the Valley and turn into a desert again
  är hans recept.

  För övrigt kan man ju av grafen utläsa att det på någon 10-dels grad när var lika varmt i Santa Barbara på 1930-talet som förra året….

  Scary! 😉

 5. Labbibia

  Lena
  Ber om ursäkt, glömde tacka dig för ett bra inlägg. Reparerar min fadäs med ett stort ”Tack”!

 6. Jan E M

  Här är temperaturkurva för McMinnville i Yamhill County

  Själv så tycker jag det är fel att bara titta på lokala förutsättningar. För då går det alltid att leta upp extremfall som stämmer överens med egen åsikt.

  Om man har åsikten att temperturökningen varit katsrofal så tar man någon väderstation i Alaska, där temperaturökningen varit som störst, som t ex Fairbanks.

  Om man har den motsatta åsikten kan man göra som Lena Krantz och utelämna en temperaturkurva om åsikterna stämmer inte överens med statistiken.

 7. Jan E M

  Det funkade inte kopiera in tabeller.

  Länk till Mcminnville
  http://data.giss.nasa.gov/cgi-bin/gistemp/gistemp_station.py?id=425726940050&data_set=1&num_neighbors=1

  Länk till fairbanks

  http://data.giss.nasa.gov/cgi-bin/gistemp/gistemp_station.py?id=425702610000&data_set=1&num_neighbors=1

 8. Jan E M #7

  Tack för länken, jag skrev ju att jag inte hittade den, dvs jag utlämnade den inte medvetet trots allt!

  😀

 9. Staffan D #3

  Tror att du har en god poäng där men om det har blivit varmare i ex juli så borde det ju ha blivit kallare någon annan tid på året. Jag kan dock inte bedöma vad det har för betydelse för vinodlarna.

 10. Labbibia #5

  Det är lugnt!

  😉

 11. Sten Kaijser

  Hej Lena
  och tack för ett trevligt inlägg (jag gillar det som inte är övertydligt utan som låter läsarna göra som TCS föreslår – tänka själva)
  Sten

 12. Slabadang

  Bra Lena!

  Allt mer samlas under fliken ”värdelöst vetande” i klimathotspärmen.

  Ännu mer bizarrt bir det när färändringarna ligger inom ”smothing marginalen” var det varmare ller kallare på trettiotalet,?

  Jo…nu!! vänta…. inte nu….. men nu igen … inte nu..men Nu! 🙂

  http://wattsupwiththat.com/2009/07/14/giss-for-june-way-out-there/

  Jag kör med humorn som vapen idag. Känner mig lite inspirerad faktiskt för de är så generösa med ideer och underlag fran andra sidan kilmathotsgraven.

  https://www.klimatupplysningen.se/2011/07/02/en-miljointresserad-matematiker/#comment-235793

 13. Staffan D.

  Ingen upplever årsmedeltemperaturen (som visas på diagrammen)!  Vad alarmisterna borde kunna visa är att värme-extremen (dygn, vecka eller månad) blivit påtagligt högre.  Kan man det?  Vår svenska erfarenhet säger nej;  maxtemp 38º nåddes, dels vid Ultuna utanför Uppsala 1933, dels vid Målilla i Småland 9/7 1947.  (Världsrekordet för värme kom, sägs det, 13/9 1922 vid Al’Aziziyah i Libyen — 57,7ºC.)

 14. Jonny Fagerström

  Det är ett tekniskt fel på tråden Semesterfredagstankar. Ska försöka åtgärda det!

 15. Slabadang

  Lena K.

  Med ”The Berkeley Project” i åtanke och den blinkande graf som påvisar GISS ”smothing” av de amerikanska temperaturerna.

  http://wattsupwiththat.com/2009/07/14/giss-for-june-way-out-there/

  Så är det väldigt intressant att se vad projektet kan komma fram till.
  Muller har inte sagt flaska på länge och ingen förklaring till varför de inte håller tidsplanen. Ingen har kunat kontrollera på vilka grunder dessa ”smothings” utförts. vad säger du?

 16. Jan E M

  Lena Krantz #8

  Jag tror på att du inte hittade någon väderstation från Yamhill County. Det tog mig en liten tids letande att få fram uppgiften.

  Att jag skrev att du medvetet skulle utelämnat den, beror på att just det är en vanlig kritik här på TCS mot klimatforskarna, att det påstås att de utlämnar relevant fakta.

  Men min kritik kvarstår mot att göra lokala jämförelser. Beroende på vad man har för åsikt så kan man välja områden som stämmer överens med de åsikter som man har.

 17. Slabadang #15

  Om man skuttar runt lite på GISS och tittar på diverse temperaturkurvor världen runt upptäcker man rätt snart att om det nu har blvit varmare globalt så har det inte det lokalt på många platser. Därför börjar jag mer och mer tycka att det lokala eller regionala klimatet borde vara mer intressant.

  Det är väldigt svårt att ens spekulera i vad Muller kan tänkas komma fram till men på mitt lilla enkla vis har jag kommit fram till att det borde vara ett mycket svårt projekt eftersom det ex inte ens finns temperaturmätningar under hela 1900-talet på många platser i världen och de glesar ut s a s ju längre tillbaks du går. Till detta får du lägga UHI-effekt plus andra faktorer som kan ställa till det.

  Men det skall bli väldigt intressant att få ta del av resultatet när det väl kommer!

 18. Pär Green

  Jonny Fagerström # 14
  Du har mer jobb att göra!
  https://www.klimatupplysningen.se/2011/06/30/vaktavlosning-pa-the-climate-scam/

 19. Peter Stilbs

  Lite OT, men Piprökaren har fått spel igen (länk finns bland inlänkarna till vänster på TCS). Han skulle inte bli kvar många millisekunder här … 😉

 20. Jan E M #16

  Jag fick i alla fram en som WUWT inte hade med!

  Vad gäller lokalt kontra globalt så handlar det väl om att komma fram till rätt åtgärder (om det behövs några). Ex kan det ju ha blivit varmare på en plats men det kanske beror på att man har huggit ner all skog och på så vis skapat en halvöken mer eller mindre. I det fallet borde ju den bästa hjälpen vara att människor får tillgång till billig el så att de slipper hugga ner skogen. Sedan kan man försöka återskapa skogen och därmed få tillbaka ett fuktigare lokalt klimat.

  Det är ju bara ett exempel men jag tror att det är bra att studera vad som händer och har hänt på en lokal nivå.

  Däremot håller jag med dig om du menar att om man använder en lokal temperaturkurva för att försöka påvisa att den globala temperaturen har gått upp (eller inte) så är det en märklig debattmetod.

  Fast studien handlar ju om lokalt klimat och inte globalt och dessutom på just de fyra platserna.

   

 21. Slabadang

  Lena K!

  ”Smoothningarna” är nog de som först bör hamna i trålen av 1.6 miljarder mätpunkter. Salingers ( då CRU) ”smothing” av de nya Zeeländska temperaturerna låg ju till grund för den globala statistiken och representerar ett mycket stort extrapolerat område som nu skall rättats med hela 0.7 C. 

  Det ska bli mycket intressant att få en ”extern” sammanställning så man bäöttre kan känna sig mer trygg och säker på statistiken, GISS och CRU har redan spelat bort sitt förtronde.

 22. Peter Stilbs #19

  Just skogsdöden har ju intresserat mig lite men han skriver fel. Om man lyssnar på inslaget så ställer reportern frågan om skogsdöden var ett hjärnspöke och på detta svarar Anders Göransson ja.

 23. AOH

  Lena:s tråd:

  „…..Med modellernas hjälp har man kommit fram till att klimatet i framtiden riskerar att orsaka att skördarna av vindruvor kommer att minska i vissa vindistrikt, bl a i Kalifornien på grund av höjda temperaturer i området.…..”

  Länken nedanför förklarar utförligt att många olika faktorer påverkar vinodlingen varför det kanske är lite förmätet att göra stort väsen av klimatförändringar

  http://de.wikipedia.org/wiki/Folgen_der_globalen_Erw%C3%A4rmung_f%C3%BCr_den_Weinbau

  Folgen der globalen Erwärmung für den Weinbau

  En annan intressant länk är
  http://www.pik-potsdam.de/~stock/presentations/Breisach_Stock_2006-11-16.pdf
  där dom ökända klimatskrämmarna P I K ( Schellnhuber, Rahmstorf, Edenhofer, Stock m.fl.) redan 2006 använde sig av Al Gore:s hemskheter för att skrämma vinodlarna i Breisgau / Freiburg ( bl.a fina rödviner) vad som kan förväntas där fram till 2055.

  Ingenstans i alla grafer finns några alternativ till lägre årstemperaturer.

 24. Slabadang

  De e nåt vaj och jag hoppas det inte har med den nya Modereringspolicyn att göra!
  Inlägg försvinner och jag lägger in molnens utslällning av AGWhotarna här på försök.

  Jan EM:)
  Du är sanslöst roligt aningslös.
  Om du inte anser anser att  Wibjörn Karlèn arbetat professionellt med ”Klimatvetenskap”. Så hoppas jag att du förstår konsekvensen av vad du säger. För du inkompetensförklarar minst 2400 av IPCCs 2500 ”klimatforskare” på ett bräde. Jag tycker också iofs att IPCC är djävligt inkompetent men så långt som du vill jag inte gå och Kasrl?en tillhör inte den kadern.
  Vad gäller solen så visar ju de nya upptäckterna att IPCC med NASA i sällskap påvisat en hissnande inkompetens.Bla Scafetta Shapiro Laken och Spencer kan med sina arbeten påvisa varför.
  Vi har haft en artikel om hur solen direkt påverkar jetströmmarna på väg igenom peer reveiwprocessen sedan snart ett halvår tillbaka. Den av Greenpeace hatade Willy Soon har påbörjat en artikel på samma ämne. Under tiden så har Piers Corbyn redan både fattat och applicerat detta sedan länge och därigenom blivit världens främste prognosmakare för klimat och extremväder.
  Kvar på på fel perrong med dumstruten på står IPCC och NASA medan den fria Astrofysikens snabbtåg försvinner i fjärran.
  IPCC har räknat fel på TSI med faktor SEX Hoppsan då!!
  IPCC kände inte till en förstärkningsfaktor genom förändringen av den kosmiska strålningen med 3-4 ggr Hoppsan! Hoppsan!
  IPCC kan alltså underskattat solens forcing med 18-24 ggr. Hoppsan Hoppsan Hoppsan !
  Men de e väl bara en teori och hypotes typ CO2 va?
  Att solen och månen påverkar jetströmmarna direkt är väl helt otänkbart??
  Jag vet inte men jag tror att det är ödet. Faktiskt en ren hämnd  från tre av IPCC illa behandlade kliamtforcings som nu djävlas tillbaka.
  Solen harklar till lite och påkallar uppmärksamhet och blänger IPCC i ögonen.
  De sanslöst feltolkade och av IPCC demoniserade och exploaterade molnen biter tillbaka genom iskallt svara AGWhotarna.
   ”he! he! he! Jodå ! Nog påverkas vi av kosmisk strålning alltid, och vi kyler planeten. Men på vår förstärkande uppvärmningseffekt på vår polare CO2…. kan ni känna er blåsta! Å våran husse är den där ständigt lysande grejen där ute som driver och basar över allt vad som händer i hela sitt solsystem!
  Skulle han få reda på att ni bara ser honom som en lampa så kanske han lackar till och börjar räta ut saker och ting med er. Å ja lovar att det är att mucka med helt fel gubbe. För då kan vi snacka om RIKTIGT klimathot alltså.
  Kolla in Mars!. Bossen lacka till på att de höll på å tjafsa med honom och blåste bort atmosfären där på en  halv fikarast. Visa lite respekt för fasen!. De e liksom i hans turf ni bor! Å varför mucka med oss med sån respektlöshet? Vi e liksom ert enda skydd mot att bli som på Mars om blir bossen lite het i temperamentet. Vi som e liksom era enda polare och täcker upp för er varenda gång det hettar till.
  Å sen hur faaan ni kan hacka på polarn CO2 är fullständigt PUCKO!
  Har han nånsin gjort nån illa? Eller e de så att allt levande på planeten alltid gör ”vågen” när han visar sig som mest över jordskorpan och minglar här med oss och alla? jamenar drar han i från vårt lilla party så blir det liksom helt dött. Har det brunnit i huvudet på er av förföljelsemani när ni inte kan skilja på vänner och fiender längre? Jamenar kalla CO2 för ”utsläpp” och ”giftig” det är inge hygglo! Anklagade ni oss för samma sak skulle vi dra till en annan planet direkt genom att tala om för chefen hur ni håller på och muckar och be honom hosta åt det här hållet som på mars. Sen får vi väl cirkla i rymden nåra billenier innan vi kommer till nån planet där man uppskattas för vem man är.Sånt här djävla tjafs pallar vi inte med.
  Sen kan ni ju hinna stå där i två sekunder utan att hinna fatta vad som hände medan vi drar till nästa party i nån annan galax.
  ” Å förresten! Du!

  -Jag?
  – Ja just du. Vad heter du?
  – P pp ppp pppauchari
  – Okey! Jag fick ett signalement på dig ifrån grabbarna och tjejerna på stratocirrusavdelningen. De hälsar att du ska klippa av dig tomteskägget, stoppa det i truten och kamma och snygga till dig på stubinen!

   

 25. Peter Stilbs

  Lena #22. Han yrar också om försäkringsskador . Relaterade tydligen till översvämningar. Jaha. Vad jag minns var det stormar det gällde från början. Och socialisten ställer sig på storfinansens sida… 😉

 26. Slabadang

  Lena Krantz!

  Flykt i från sin delaktighet är vad artikel handlar om. ”Inte jag minsann men alla andra sa” Man undrar ju då varför han inte gick sakligheten i försvar. Hur lång är den totala listan på falska eller extremt överdrivna miljölarm som fått oss att rycka ut och göra fel saker av fel skäl?

 27. Slabadang

  Vadslagningen om temperaturen Armstrong Gore.

  Det har sin fördel att ha vetenskapliga principer om prognoser bakom sig när man ska slå vad om framtiden.

  http://www.theclimatebet.com/?p=66/

  Gore svarade Skavlan på frågan om hans ägande i CCX att ”Why wouldn`t I put my money where my mouth is”. Det gällde tydligen bara den säkra investeringen i hans aktiers uppgång. När han skulle betta 10.000$ för välgörande ändamål vid leverans av sina profetior som drog han iväg som en häxpipa och hade inte tid och i den munnen stoppade han ens växelpengar.

 28. Bertel

  Lena Krantz

  Lyssnade på radio(p1) med ena örat, när jag var ute i de sörmlänska skogarna efter mina älskade gula/trattkantareller och gula trumpetsvampar en fin höstdag för tre år sedan och kommer ihåg att samtidigt som jag hittade en myrkant med hundratals gula trumpetsvampar(en av dom godaste svamparna jag vet) berättade en människa(man) med brinnande intresse för naturvård, att han var aktiv miljöpartist sedan skogsdöden och han sa ordagrant att han hoppades att koldioxidhotet inte skulle visa sig vara lika illa underbygd hotbild som skogsdöden, för det skulle innebära oreparabel skada för miljörörelsen. Han hade klart för sig att alarmen och orsaken gällande skogsdöd i MSM var falsarium.

  För övrigt gillar jag dina artiklar och tonen i reflektioner.   🙂   

 29. Pär Green

  Du postar kommentarer alltför snabbt. Sänk farten.

 30. Ingemar Nordin

  Slabadang #24,

  Du är verkligen helt sanslös – rolig, alltså. Jag låg dubbelvikt av skratt. Undrar hur många som hängde med i Slabandangs vändningar där?

 31. Bertel #29

  Tack så jättemycket! Grönlänningshistorien blev kanske lite väl sorglig men jag tycker ju den är det. Nåja, det är kul och eftersom jag redan innan ”scannade av” diverse sidor är det ju bara att fortsätta.

  Hur kan en människa verkligen VILJA  att ”klimathotet” skall visa sig vara ett stort hot? Får mig att fundra en stund  här. 

 32. Ingemar Nordin

  Lena K #32,

  Det är som en SF-novell: Sista rymdskeppet lämnar planeten. Kvar finns bara en liten grupp människor med ett förråd som kommer att räcka exakt 3 år. De vet att de är dömda till döden, och glömska… SF-genres kännemärken – tragik, universums obönhörliga lagar och järnhård logik. No happy endings. Det stimulerar ens fantasi!

 33. Slabadang

  Ingemar N!

  När Schnelluber Rockström och Pauchari buktalar för planetens räkning så har väl vi rätt att sno molnen och CO2 för att göra samma sak?

  Kul att du gillade min lilla utskällning ! 🙂

 34. Bertel

  Lena Krantz # 32

  Med dessa få ord träffade du Bullseye ”Hur kan en människa verkligen VILJA  att ”klimathotet” skall visa sig vara ett stort hot? Får mig att fundra en stund  här.”

  Outgrundliga är herrens vägar och trots min +30 år inom psykiatrin, slutar jag inte att fascineras av vår mänskliga drift att vilja bli styrda av armageddon.

  PS. BD James räcker för mig som undanflykt ur verkligheten. DS   🙂 
   

 35. Bertel

  # 36 PD James skulle det har stått.

 36. Slabadang du borde sitta i Svenska akademin för språkets utveckling
  och förnyelse ,utökning av Svenska ord,förnyare av ord och meningar
  och betydelse.
  ALI.K.
   

 37. Björn Gillberg var en miljökämpe,men hade mer realistiska metoder
  för förbättring av samhällets miljöarbete,gillade metanol som bränsle.
  S.k Grön utveckling är helt subtanslös i sin miljösträvan,det handlar
  mer om att locka väljare till sin politik.
  Det värsta är handlingsplanen är så orealistisk,sombör förlora på sitt
  eget grepp.
  När börjar folket att genomskåda det programlösa av verklig miljö-
  förbättring med energifrågan som den främsta.
  ALI.K.
   

 38. Bertel#
  I Usa odlas dessa armageddon sedan 80-talet.med undergångsfilmer,
  Värsta Stormen,Solensmm ,Al Gore fortsatte med samma upplägg i sinfilm.
  Pentagon hade hemliga experiment med CO2,men som rann ut i sanden,som betydelöst i  krigföring.
  ALI.K.

 39. Nu ökar länders ekonomiska bankrutt,ny är Egyptiensom det senaste
  exemplet.
  ALI.K.
   

 40. Jan E M

  Lena Krantz #20

  När det blir tillfälligt varmt på någon plats på jorden så brukar det bli tillfälligt kallt på något annat ställe.

  Om vi tar förra vintern då vi i februari hade väldigt kallt, så kunde man se på OS i Vancover att där var det inte minusgrader. Det var den varmaste vintern sedan de börjat mäta.

  Om klimatet blir varmare globalt så kan det vara så att vissa platser t o m kan få det kallare för att vindar, havsströmmar m m förändras.

  För 31 år sedan när jag var aktiv inför kärnkraftsomröstningen, så använde vi som propagerade för kärnkraft att kärnkraften inte hade några svavel- eller koldioxidutsläpp.

 41. Skogsmannen

  Jan E M, #40!

  Möjligt att du har rätt om Vancovencr värmerekord. Men visste du att medeltemperaturen i Vancover aldrig understiger 0 grader C någon gång under året.

  Varför lägger man ett vinter-OS där?

 42. Jan E M #40

  Jo ja, allt det där känner jag väl till. Jag var mer ute efter att det kanske inte är så intressant att stirra sig blind på den globala kurvan s a s. I den ligger ju (som du skriver) både lokalt kallare klimat och lokalt varmare.

  Men en ökad värme lokalt behöver ju inte bero på kodioxid i första hand, vilket var det jag skrev, utan andra orsaker som i så fall skall beaktas.

 43. Staffan D.

  ”Liberala” PETA har bett Pakistans president att få måla slogans på Bin Laden’s hus.  ”Give Peas a Change — Go Vegan” t.ex., och ”Non-violence Begins On Your Plate”.  Klimatet borde väl också komma in där!  Se bara på bilden av Pamela Anderson!  Kalifornien i sin prydno!  Hot!
  http://www.thegatewaypundit.com/2011/07/peta-asks-pakistan-for-permission-to-advertise-on-bin-ladens-compound/

 44. bom

  41 Skogsmannen
  Det gör man för att i de kringliggande bergen har man rediga vintrar. Klimatet ändrar sig av bara sjutton bara med några mils förflyttning från kustremsan och upp i bergen. Om Du går åt andra hållet och far till Vancouver Island så finner du prunkande trädgårdar och riktig regnskog.
   
  Lenas topic är roligt. Universitetet har lagt pannan i djupa veck och ställt sig frågan ”Hur skall vi nu på bästa sätt hota vår målgrupp? Jo dom gillar ju kvalitetsviner (vem gör väl inte sammalunda?) alltså hotar vi dom med att nu är det slut med det!” ”Ni lever konsekvent över våra tillgångar och hotar därmed produktionen av kvalitetsviner(som ni är beroende av. Nu måste ni ändra levnadssätt och ägna er åt den flaggelantism vi vill ålägga er. Gör så eller det är kört för er (kvalitetsvinerna kommer vi själva att förse oss med)!”
  Jämför: Fridolin var folkhögskolelärare och talar nu i Almedalen för 3000 fler folkhögskoleplatser samt höjda lärarlöner. Ja inte för egen del då utan för ”de stackars arbetslösa ungdomarna som flunkat sina gymnasiestudier. Själv har han ju sitt på det torra nu?

 45. Labbibia

  Staffan D # 43

  Pamela Anderson tycks ha diametralt motsatt åsikt visavi den svenska fiskerinäringen då?

  Ur dagens DN, det handlar om ”Torskmasken” som tydligen sprids av sälar…..

  http://www.dn.se/nyheter/fiskerinaring-tyst-om-fruktad-mask
  ….”– Förutom att ge infektioner förstör de också fisken. Det är ett stort problem för fiskindustrin, säger Håkan Westerberg.
  Så vad kan man göra?
  – Skjuta sälarna.”……

  Hoppsan! Ord och inga visor…..

 46. Jag har för mig att EL Nino hade startat innan OS i Vancover,att varmahavsströmmar påverkade då,när sedan spelen började blev det kallare och spelen kunde genomföras.
  Om Alaska och Nordvästra Kanada har en 800 årig uppvärmning med
  upp till 3 grader,glaciärer smälter med hundraåriga intervall och
  försvinner och återbildas.
  Finns en vetenskaplig forsk,rapport om dessa områden omväxlingar.
  ALI.K.

 47. Slabadang

  Ali K!

  Tack du för nomineringen den värmde. Tyvärr har jag lite problem med lätt ydslexi 🙂 Horace Engdahl är en man jag beundrar som lyckats hålla undan akademien ifrån politiseringens röda hackspettar som kommit flockvis. Han har verkligen förklarat värdet av akademiens integritet och självständighet hru politiskt inkorrekt det än ansetts vara . En idag sällsynt bedrift som vi behöver se betydligt mer utav.

  Ska jag vara positiv så kan klimatgeggan som är en blandning med 80% politik och 20% vetenskap få stå som ett mycket varnande exempel på hur långt åt helvete det kan gå när man sätter chimpansen vid ratten.  Men jag kommer aldrig förlåta dem som agrade som hobbydiktatorer och definitft aldrig de som suttit med makt och ansvar ifrågan. De har uppvisat så många hål i moral och värderings kedjan att de avslöjat sig som ruttna.

  Den där förbannade vetenskräpsredaktionen gör mig mer förbannad än något annat. De har liksom femdubbla synder att ansvara för. Jag hoppas innerligt att det blir tusentals som skriver på JO anmälan av granskningsnämnden för att på det sättet tydligt markera. Den debatten skall sedan föras på nätet utom SVT s makt och kontroll.
  De ska på saklig grund få åka hissen ner i förtroendets katakomber och det passar perfekt nu med den nya public service utredningen.

  Man får inte göra så här helt enkelt på SVT. De har blåst hela svenska folket på sina demokratiska rättigheter till saklig opartisk information. Kritiken kommer ju inte ifrån att public service är oviktig utan tvärtom och än mer viktig.Klimatpoltiken har ju varit den största frågan sen många år tillbaka. Partioligopolets välsignande hand ligger över Greenpeace och WWFredaktionen.

 48. Vancover ligger i den norra tempererade zonen.Uppgifter från
  världens klimatzoner,som jag har upphämtat.
  Också som upplysning till andra som läser i denna blogg.
  ALI.K.

 49. S.V.T har en skyldighet att balansera olika synpunkter,det får inte
  åsidosättas,Vetenskap(skräp)magasinet har tagit ställning i veten-
  skapliga klimatfrågor,det har betonat AGW sidans som en sanning,
  De verkliga klimatforskare har skjutits åt sidan,kompetensen har
  varit låg i dessa klimatfrågor.
  Dessa eviga Arktiska smälltande isar har betonats som katastrofala,
  trots att det kommit andra rapporter och förklaringar till de verkliga
  läget för Arktis.
  En kraftig skärpning av S.V.T är nödvändig i public kanaler.
  Man kan inte upprätthålla någon ’konsensus’ i dessa klimatfrågor.
  ALI.K.

 50. Att Klimatfrågan blivit ett Tabu,men övriga politiska och vetenskapliga
  inslag har varit mer kritiska och granskande, har fungerat i S.V.T.
  ALI.K.

 51. Du såg eller läste Slabadang att vi har en på vår blogg,med erfarenhe-
  ter av DDR systemets fasor,detta berörde mig.
  Hur klarar man av dessa upplevelser,att leva med det.
  ALI.K.

 52. Slabadang

  Var ? vem?

 53. Bertel

  Ali K.  # 39

  Vi får hoppas att vår försvar(som är obefintlig, se Finland)inte är koldioxidbunden i sin experimentlust.   🙂

 54. Slabadang#
  Finns i comment B.Björnbom,temp utv.
  ALI.K

 55. Skogsmannen

  Bom #44!

  Jo, jag vet att det är kallare i de omgivande bergen. Men några OS-grenar genomfördes nära stan (sånninga där brädåkning bl.a). Och det gjordes en himla affär på nyheterna över värmen som tvingade lastbilar att köra snö till backarna. Detta i ett område som aldrig någon gång på året har en medeltemp under 0 grader celsius.

  Möjligt att denna vinter var varmare än normalt, men i så fall kallas det för väder inte klimat.

 56. Peter Stilbs

  Vad jag minns fick Vancouver OS i konkurrens med Åre/Östersund.

  Dagen det invigdes fanns ingen snö att tala om för längdskidåkningen, om den hade varit i Sverige. Vancouver hade större tur – eller kanske Åre/Östersund hade det som inte fick OS – just det året.

 57. Peter Stilbs

  Sorry – jag blandade ihop det med Salt Lake City 2002 – men det förändrar inte så mycket i sak.

 58. Staffan D.

  Snowbird caps longest season with holiday skiing. A few thousand mostly red-and-blue-clad skiers celebrated the Fourth of July on the white slopes at Snowbird Ski and Summer Resort.  ”This is unbelievable,” said Salt Lake City resident Melissa Witman, who wore a red, white and blue bikini top Monday on the resort’s final day of the ski season. ”It’s summer skiing!”
  –  By being open for skiing Monday, Snowbird set a record for the number of days it was able to stay open in a single season with 202…  (Deseret News, Salt Lake City, Utah)  [202 av 365! ]
  http://www.deseretnews.com/article/705375684/Snowbird-caps-longest-season-with-holiday-skiing.html

 59. Staffan D.

  ”Varför klimatförändringen har blivit politikens ’Dead Parrot Sketch’.”  Klimatisterna inser att de nu har ett ’kommunikations-problem’ som bara kan lösas om, eh, förre vicepresidenten Al Gore gör en Oscars-vinnande dokumentär, eller något.  ”On the whole, the most scientifically literate and numerate subjects were… less likely, not more, to see climate change as a serious threat…” Nejvisstnej.  Kalifornien… George Lucas har krävt att Greenpeace tar ner en parodisk Star Wars-reklam.  Det där är verkligen inget man vill ha på sin egen bakgård.
  –  Det är bäst att ni ser Monte Python-sketchen Norwegian Blue. Och associerar till klimatismen. (5:33)
  http://www.powerlineblog.com/archives/2011/07/why-climate-change-has-become-the-%E2%80%9Cdead-parrot-sketch%E2%80%9D-of-american-politics.php

 60. Staffan D #59

  Ha ha ha….den är underbar!

  Här hittade jag en annan kul liten sång:

  http://www.youtube.com/results?search_query=RayStevens+%E2%80%93+The+Global+Warming+Song&aq=f