Vindkraftsdebatten tar inte semester. Juli har varit en ganska aktiv månad med flera intressanta inlägg och vändningar.
En mycket intressant vändning har varit att flera ledare i olika tidningar har börjat svänga över mot motståndarsidan. Man har börjat förstå kontexten kring miljöförstöringen, ekonomin och ineffektiviteten. Många har kanske hittills trott att vindkraftsmotståndet bara beror på NIMBY-faktorer men för oss som inte själva är drabbade av storskalig vindkraft är samhällsekonomin den kanske allra viktigaste frågan, vilket allt fler börjat upptäcka.
Göteborgsposten var först ut i juli med en bra ledare där man pekar både på miljöfaktorer och ekonomiska sammanhang, tätt följd av Kristianstadsbladet. Gotlands tidningar pekar i första hand på tunga miljöfaktorer, vilket också är mycket bra. Även dagens Gefle dagblad har insikter.
Mest positivt var SvD:s ledare i söndags. Stockholmarna och ”stormedia” tycks nu också ha vaknat, bla med anlening av vindkraftsprojekteringar i Stockhoms län. Sent skall syndaren vakna, men jag tackar ändå SvD för detta. SvD har dessutom varit den av storstadstidningarna som varit mest lyhörd för kritik av vindvansinnet tidigare, bla med lovvärda publiceringar på Brännpunkt och även granskningar av vindindustrins framfart ute i landet. Har vi lyckats få opinionen att börja svänga?
Striden mot vindindustrin har också pågått med oförminskad styrka. Undertecknad och Sune Sjöström, FSL:s ordförande, har under juli månad följt upp Annika Helker-Lundströms, VD för Svensk Vindenergi, artiklar med repliker i ett flertal lokala media, tex Trollhättans tidning, Dagbladet, Piteåtidningen, Nerikes Allehanda, Helsingborgs dagblad, Norrköpings tidning, Motala/Vadstena tidning samt ett flertal andra tidningar som inte finns i digital upplaga.
Den omhuldade frågan om alla utlovade vindkraftsjobb avslöjades brutalt i Gefle dagblad häromdagen när det redovisades att jobbarna ”kommer från världens alla hörn”. Så gick det med alla utlovade lokala jobb.
Även ekonomifrågor har diskuterats i samband med det brev som vindindustrin skickade till regeringen i april, där man begärde mer subventioner. Det visar sig att vi haft rätt hela tiden och vindbolagen börjar nu att redovisa väntade förluster. Rabbalshede kraft störtblöder, men även Eolus och Arise börjar hacka.
Den politiska vindkraftsdebatten har även den fortsatt, främst med Miljöpartiet, i ett antal lokaltidningar där undertecknad och Björn Törnvall besvarat Lise ”100 % förnybart” Nordins alla inlägg. Här exempel från Sundsvalls tidning, med replik från Lise, och vår slutreplik. Här fortsätter debatten i NSD
Ja, det har varit en hektisk men intressant juli och detta var ett skrap på ytan i vindkraftsdebatten.
Hoppas att alla ni andra haft en skön semester 🙂
Avslutningsvis – en löpsedel från igår (tack Christopher E)
I UK tycks verkligheten hunnit ifatt Cameron (vars svärfar arrenderar ut stora markområden för vkv och tjänar multum-multum på detta) etCons och där kommer uppenbarligen rejäla revisioner av landets s.k. ’klimat-/energi-mål’.
http://thegwpf.org/uk-news/6247
Frågan är när, om öht, verkligheten kommer ifatt Camerons svenska polare(?), Fredrik R. etCons??? 🙄
Mvh/TJ
Det är minsann inte bara NIMBY-effekten som bör styra vindkraftsdebatten.
Det vore intressant att undersöka hur stor del av allmänheten som har grepp om hur mycket vi alla tvingas subventionerna vindkraften med genom elcertifikaten. Vad jag förstått är det lite si och så med den saken även bland de sk bildade. Vissa har dock förstått. I dagens Svd skriver fyra företagsledare i branschen ”Varför stoppa svenska biobränslen”.
De har fått blodad tand av vindkraftens framgång med just dessa certifikat och skriver:
Varför inte använda systemet för elcertifikat som modell för att finansiera
utvecklingen mot ökad produktion och en fossiloberoende fordonsflotta 2030?
Ett drivmedelscertifikat, som belastar fossila bränslen, kan ge de resurser och vara det styrmedel
utanför statsbudgeten, som krävs för att nå målet om fossiloberoende transporter.
Tack vare ditt och andras tålamod får allt fler tydligen upp ögonen för vad som är på väg att ske med vårt landskap och detta utan att vi löser något problem – snarare skapar vi nya.
Det visar sig återigen, som så många gånger tidigare, att politiskt beslutade subventioner inter är någon bra idé.
Det är ett fantastiskt arbete ni utför! Tack för det!
Det är med NIMBY reaktionerna är de första som drabbas oss. Man skulle kunna säga att SvDs uppvaknande är ett exempel på detta eftersom de nu börjar inse att även Stockholms län kommer att drabbas.
På lång sikt torde emellertid ekonomin, landsskapsförödelsen och det faktum att vi inte behöver den el de genererar bli avgörande. Jag tror även utbyggnaden av ledningsnätet kommer att bidra på sikt.
El skall konsumeras så nära källan som möjligt, vilket då kan ske med små transportförluster (varför tjatar man om lokalproducerad mat när man samtidigt anser att el skall transporteras kors och tvärs genom Europa?). El är inte en Europeisk marknad!
Vindel kan inte konsumeras nära. Se på Gotland som var tvungna att stänga ner sin vindelsproduktion när landkabeln var trasig i våras.
Keep on! Vi som bor runt om i landet gör vad vi kan för att stötta upp.
Jonny, fortsätt ert arbete för hur som helst verkar det röra på sig och förhoppningsvis läser våra politiker tidningarna också.
Sedan sprider sig också kunskapen om att den dåliga ekonomin och lögnerna om hur mycket jobb det skulle bli. Denna insikt i synnerhet har vi Fagerström med fler att tacka för att den spritt sig.
Bemötandet på insändarsidorna ovan är alldeles utmärkt. Bra skrivet!
Igår hade GT en rejält vindkraftsnegativ artikel. Uppblåst på löpsedlarna här på västkusten, till min smärre förtjusning. Mitt i värsta sommargästruschen möts turisterna av löpsedeln: ”Hallandsuppror mot spridningen av vindkraft – Ingen anledning att bo kvar”.
Turistindustrin som är stor här har all anledning att intensifiera motståndet mot förfulningen.
Jonny, du har mail.
Någon annan kanske kunde ta itu med biobränslesubventionslobbyisterna i SvD i dag
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/varfor-stoppa-svenska-biodrivmedel_7372944.svd
Tiggeriet har spritt sig från gatorna – och Etanol-Jesus verkar glömd
Varför?
Du och SLS har bevisat att MSM/PS inte längre självklart kan hjärntvätta svenska folket samt styra politiken med ensidig propaganda och undanhållanden av grundläggande enkel fakta.
Era enkla tydliga logiska argument mot vindkraften har till slut brutit igenom den kompakta mur av MP-skyddande gatekeepers inom, MSM och deras propaganda.
Nu är det bara den fanatiska klimattalibanska sekten som ockuperat SVT/SRbunkern och rikets klimatalarmcentral som skall rökas ut ur den. Gå in på SVT hemsida och sök på ”vinkraft” och ni får hela TIO SIDOR med inslag och artiklar. INGEN av de som redaktionerna producerat ifrågasätter vindkraftens fundamentala existensberättigande eller nytta, de ”problem” som formuleras ör utifrån att det inte tillräckligt ”satsas” på VK och alla ”problem” de som klagar och överklagar utgör för VK utbyggnaden. Tio hela sidor av ren vindkraftsreklam och propaganda.
Slå sen in ”KVA” eller ”obegriplig” eller KVA kritik vindkraft eller vilka kombinationer ni hitta på, så kommer ni kamma NOLL. SVTs politruker och gatekeepers undanhåller ifrån den klimatalibanska bunkern det svenska folket från vetskapen om denna fundamentala opartiska vetenskapliga och sällsynt skarpa kritik.
/Handelsblatt studerar Siemens rapport.
Allmänt ”Die rezession kommt!”
http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/sverige/peter-norman-problemlanderna-maste-fora-en-trovardig-politik_7357692.svd
Att EU först skulle skapat ett trovärdigt och hållbart EUROsystem finns tydligen inte med i tankebanorna.
🙂
Jag gillar avslutningen på artikeln i NSD och ger den i min tolkning
– Vindkraft minskar inte CO2 utsläppen.
– Vindkraft är beroenda av elcertifikaten som vi betalar för annan el.
Slutsats:
– Vindkraft kan inte förbättra vare sig miljö eller ekonomi!
Sverige och Norge 8 – 9 € MW/h, Danmark 49 € !!
Den där hemsidan skulle alla följa och begrunda vad som pågår.
http://www.bdew.de/internet.nsf/id/20120726-pi-erneuerbare-energien-liefern-mehr-als-ein-viertel-des-stroms-de
http://www.bdew.de/internet.nsf/res/ACED1E84A69D8DE3C1257A4000321F5B/$file/Magazin_2-2012.pdf
http://www.nwt.se/asikter/debatt/article1142121.ece
Lise skriver:
”En fördel med vindkraften är också att den producerar mest el under de kallaste vintermånaderna när vi behöver som mest el.”
Vasaruatt??
Lena! Det Du tog fasta på här är en ”miljöpartisanning”. För att få till en sådan vänder man hela paketet 180 grader och så klämmer man till med magstöd så att alla sväljer produkten. Att när polarluften från norr ligger som ett lock över hela Sverige det är totalt stiltje uppmärksammas icke av dem som också har total stiltje ovanför axlarna precis hela året och sen vartenda följande år. Att tänka på elbehovets säsong- (rimmar på långkalsong!) variation är i det aktuella sällskapet icke salongsmässigt. Dom struntar helt i elbehovet liksom dom struntar i fakta, rim och reson. Ändamålet helgar medlen! 🙂
2……Der ”grüne Infrastrukturriese” verdient weiter am besten mit Gaskraftwerken und Ausrüstung zur Stromgewinnung aus fossilen Quellen…..“
Och det blåser andra vindar hos Siemens ”gröna” marknad
SIEMENS ANNONSERAR UPPSÄGNINGAR
http://www.fr-online.de/wirtschaft/stellenabbau-siemens-kuendigt-sparprogramm-an,1472780,16724078.html
„……Vor allem im Geschäft mit Erneuerbaren Energien, auf das Siemens viel Hoffnung gesetzt hat, herrscht Flaute. Um zwei Drittel sind hier die Auftragseingänge im dritten Quartal abgeschmolzen. Vor allem dort setzt auch das Kostensenkungsprogramm an…..“
Framförallt inom affärsverksamheten ” grön ” energi, där Siemens hade stora förhoppningar, råder stiltje
Orderingången där har minskat med 2 / 3 delar det senaste kvartalet.
Där framförallt kommer ”kostnadsminsknings-åtgärder” att vidtas.
Det är tragiskt för alla oskyldiga som lurats in i en hopplös affärsidè några få hinner stoppa fickorna fulla. Många gjorde klipp på börsen när Vesta rusade och pensionsfonderna steg på med pensionärernas pengar när det blev dags för utförsbacken. De som arbetear förlorar sina jobb.
Tysklands off shore vindpark måste vara en av världens sämst planerade byggen någonsin fullständigt hvudlöst ansvarslöst.
Min poäng med citatet var just att det är ”Grå” energi och inte ”Grön” som de tjänar pengar på.
Intressant i Sydafrika (vet ej om Siemens levererar något till dessa verk)
Medupi och Kusile
Det sker mycket intressant ingenjörsarbete inom energiomvandling/miljö samt gruvnäring världen över som varken berör sol, vind eller kärnkraft. (som alla tjabbar om i Sverige)
http://www.flsmidth.com/en-Us/News+and+Press/News/2012/South+Africa+to+house+eighth+FLSmidth+Supercenter
http://www.eskom.co.za/c/article/57/medupi-power-station/
http://www.eskom.co.za/c/article/58/kusile-power-station/
Tidigare har jag kommenterat här på TCS.
Framtiden tillhör globalt kol och gas. Kärnkraften försvinner inte. Sol och vind har kommit för att stanna och utvecklas.
Hur mycket av vad, när och var, har jag inte en aning om.
Slabadang #25,
alla oskyldiga som lurats in i en hopplös affärsidè
Det är möjligt att en del privatpersoner oskyldigt lurats in i denna sörja genom medias missledande rapportering.
Men du har också en mängd banker som lånat ut pengar till vindkraftsprojekt. Och som kanske också lockat en del av sina kunder att satsa sina sparslantar där, samtidigt som de finansierat en hel del ideologiproduktion som gynnar deras investeringar i denna bubbla. Nu flockas en rad spanska och portugisiska banker i Bryssel för att bli utlösta från sina egenproducerade skulder.
Det blir nog svårt att ta sig ur detta haveri utan att människor i Europa kommer att lida ansenlig skada.
LOL!
Även Ethanolbanditerna vill gå till anfall mot skattebetalarna & regeringen så här i semestertider, gärna mitt i SVD.se och helt utan möjligheter för läsarna att berätta vad de tycker om charlatanerna.
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/varfor-stoppa-svenska-biodrivmedel_7372944.svd
Löjliga argument som framförs om diesel i artikeln:
1. Diesel kan ge cancer…. [Deras alternativa produkt är nog den mest sjukdomsframkallande produkten i västvärlden, nämligen sprit].
2. Diesel är det enda miljövänliga fungerande alternativet till flytande bränsle. Diesel kan tillverkas från trä, svartlut, spannmål, sopor eller valfritt brännbart material innehållande kol. Diesel kan även produceras från olja. Produktion av Diesel ger både större volym drivmedel vs. input OCH 100%+ längre räckvidd med dagens dieselfordon. [Kör själv VW, 0,36L/svensk mil, ”Bluemotion]…
3. Förfalskning av ”hur det ligger till med motortekniken”. Att bygga fordon som klarar skitiga bränslen har vi kunnat i det här landet sedan Volvo Amazon, det är bara det att det inte finns en marknad för det, annars hade alla kört gammal volvo som man kan tanka på nästan vad som helst. Att skryta med ”motorutvecklingen” är verkligen fel när dagens bilmotorer anpassats till renare bränslen för att utnyttja den högre graden av renare bränslen i syfte att sänka bränslekonsumtionen. Bara för att bilmotor är robust nog att köra på 40% spritinblandning, eller i Volvos gamla fal, köras på ricinolja så innebär detta inte att det är bra.
4. Sedan ljuger de som vanligt när det gäller storskaligheten i Ethanol, tvärtom så är Ethanol en skitprodukt och diesel den stora produkten.
5. Sedan hävdas det att 20% av Sveriges drivmedel skulle kunna ersättas med ethanol, skulle detta påstående mot all förmodan vara korrekt så kan omkring 40% av Sveriges drivmedel ersättas av grön diesel. Ethanolgänget är alltså kastrerade både miljömässigt och ekonomiskt.
6. De hävdar att Norge, England och Ryssland är politiskt instabila. Man hör och häpnar över allt skit de vräker ur sig.
7. Sverige har aldrig någonsin levererat spjutspetsteknik inom vare sig vindkraft, solkraft eller alternativa bränslen. Rent skojeri alltså.
8. Slutligen försöker de hitta på att regeringen kritiserar sig själv genom sina valda remissinstanser. Mycket ska man behöva läsa innan man blir gammal och grå, miljömuppets i ett nötskal.
Jag gick förbi Kockums fabriksområde i Malmö hamn häromdan och såg massor, kanske ett hundra, stora tuber. 1-2 meter diameter och kanske nåt i stil med 10-20 meter långa. Svagt konformiga, alla verkade vara olika formade. Eftersom det var Kockums så tänkte jag på fartyg, men kunde inte riktigt föreställa mig hur det där kunde höra hemma på fartyg.
MEN, bilden till denna artikel visar ju samma slags rör! Så det betyder att det är fler vindkraftshelvetar på gång! Massor av dem t.o.m. Jag ville inte veta det. Suck.
…
Kommentar modererad
Någon som vill kommentera?
#31
Filur!
Det är samma artikel som Lise Nordin med lokala representanter ur MP varit ute med tidigare. Replik är skickad.
Skön omslagsbild och intressant läsning.
http://www.vindkraftsbranschen.se/wp-content/uploads/2011/10/Vindkraftverk_nedmontering.pdf
Ingen kollade väl i mina länkar till BDEW, så här kommer några siffror för förnybar elproduktion i Tyskland första halvan av 2012.
Vind 9.2 %
Sol 5.3
Bio 5.7
Vatten 4.0
Övr förnyb 0.9
Totalt 25.1% (67.9 miljarder kWh) av elproduktionen.
Man kan skriva en lång uppsats om problemen kring tysk energipolitik, men det är inte i dag man skall göra bokslut utan om 40 år.
#37 Svar nej!
Vid Gräftåvallen i Oviksfjällen med många fritidshus planerar Triventus 66 vindkraftverk med 200 m höjd. Bergs kommun är positiv.
Ca 30 verk kommer att ligga inom 10 km från stugbyarna. Tre gamla byar kommer att hamna i bullermatta med 40 dB.
Jämtland lär vara den kommun, där befolkningen är mest positiv till vindkraft. Vad jag förstår är det jobben, man är ute efter.
Hur länge entusiasmen består, är dock frågan.
”Storsatsningen på elbilar är en flopp. Bara 16 privatpersoner har nappat. Regeringen skulle storsatsa på så kallade supermiljöbilar. Men ytterst få har utnyttjat premien.”
http://www.dn.se/ekonomi/satsning-pa-elbilar-en-flopp
”Bertil Moldén som är vd på Bil Sweden stod i år och lyssnade på lyriska politiker som pratade om elbilens fördelar under Almedalsveckan.
– Då frågade jag hur många det var i rummet som ägde en elbil. Jag var den ende som räckte upp handen, säger han.”
http://www.svk.se/Energimarknaden/El/Kraftsystemet/
Norges vindkraft visar negativa siffror. Är det så att vindkraften måste ha tillförsel av el när det inte blåser? Har läst det nån stans. Nån som vet bättre.
Du kan inte göra ett bokslut på vindkraft om 40 år, för då har vindsnurrorna kilat iväg till de sälla jaktmarkerna precis som vindmöllorna gjorde en gång i tiden. De vindkraftverk som har en framtid är robusta minivindkraftverk av ickepropellertyp på 20-80W, vilka startar att producera el vind 0,5m/s och är excellenta i tex. skärgårdsmiljö och inte är större än en ryggsäck, samt eventuellt framtida 1km:ers torn, ifall man stänger ned luftrummet som vid artilleriskjutningar och liknande. De övriga kommer att trilla av pin, av tre skäl: De är för dyra i drift, de ogillas av närliggande verksamheter OCH framförallt att livslängden på moderna vindkraftverk verkar vara lägre än 10år, sett till statistiken på vindstat (närmare 1000 vindsnurror, sedan 2002).
I övrigt så verkar du ha missuppfattat rollen av förnyelsebar energi, vattenkraft har inget med förnyelsebart att göra liksom ”biobränslen”. Möjligtvis kan man tycka att det är förnyelsebart, men men men….
Vindkraft och solkraft är som vi alla vet notoriskt ickereliabla energikällor, helt olämpliga i Nord och mellaneuropeiska klimat.
Vattenkraft är reliabelt i reliabla händer medan biobränslen, uran, gas och fossiler är extremt reliabla energikällor.
Det verkar finnas ett samband mellan anonyma kommentatorer och dålig läsförståelse. (och allmänt klen intellektuell förmåga)
En nedranns stor säck penga-penga för…, ja, för vaddå???
Och motsvarande i den blågula ankdammen…? Que…? Finns där någon som har koll på kostnaderna för hypen ’förnybar energi’ (som per definition inte ens finns till!)?
Länk:
http://thegwpf.org/opinion-pros-a-cons/6255
Mvh/TJ
Solceller är antingen helt beroende av kisel på samma vis som integrerade kretsar eller beroende av plaster. Vidare går det åt en massa land och material till ställningar, tvätt och reparationer. Livslängden är inte särskilt lång i ökenklimat, saltvattensklimat osv. Traditionella solceller klarar ungefär 3 år i Sahara klimat. Däremot är solceller bland de mer förnyelsebara varorna på förnyelsemarknaden, mest pga. att solen förväntas räcka till ett bra tag framöver.
Vad gäller vindsnurror så håller dessa i <10 år. Vidare producerar de inte särskilt bra och lönsamt. De tar upp mark och stör uppenbarligen folk i området där de ställs upp. Vidare förändras luftströmmar över tid och det går åt enormt mycket energi för att ställa upp vindsnurror, frågan är om de någonsin går energi+?
Vad gäller bioenergi så har den några få nackdelar, nämligen just bristande hållbarhet i termer av utmärgling av jorden och övergödning.
Vattenkraft tar upp både mark & vatten. Vattentillgång kan förändras över tiden och eko-system kan allvarligt störas. Vidare kan vattenkraften vara farlig i termer av dammbristningar etc.
Helt klart är vattenkraft & bioenergi allra bäst även om solkraft tenderar att vara teoretiskt, mest hållbart.
Så herr löfström du allt vässa intellektet.
Men även biosystem av drivmedel för generatorer förekommer även.
I Spanien har deras stora solkraftverk gått i konkurs,underhållet är dyrt .
Vilket är lite sorgligt att solens energi inte kan tillvaratas bättre.
Helt andra tillvägagångs sätt för att använda solenergi krävs i en
framtid om den skall komma i bruk på ett ekonomiskt möjligt system.
ALI.K.