Vindkraft – aldrig där när den behövs

Chicago beach
Jonathan Lesser, PhD, VD för Continental Economics, ett energikonsultföretag baserat i New Mexico, skriver i Energytribune.
Luftkonditioneringarna var i full drift non-stop i Chicagoområdet under första veckan i juli. Det är inte ovanligt, förstås. USA toppar efterfrågan på el i juli och augusti. För att klara hög efterfrågan måste man ha gott om kapacitet, vilket innebär att alla nukleära, kol- och naturgaseldade anläggningar var igång för fullt.
Vindkraften bidrog dock nästan ingenting under värmeböljan eftersom verkligheten är att det nästan aldrig blåser när det är som varmast och efterfrågan på el är som störst. Tyvärr stoppar detta inte statliga och federala politiker från att använda konsumenternas- och skattebetalarnas pengar för att finansiera förnybar energi med generösa federala subventioner för att koppla in dyr vindkraft till nationens elnät, särskilt i Mellanvästern och Texas.
President Obamas hemstat Illinois är ett perfekt exempel. Enligt American Wind Energy Association har Illinois en av de mest aggressiva programmen för vindkraft i landet. I slutet av 2011 hade över 2700 MW vindkraft installerats (som i hela Sverige ungefär) och ytterligare 600 MW är under byggnation. Som jämförelse har Braidwoods kärnkraftverk sydväst om Chicago en produktionskapacitet på 2300 MW. (Jfr Forsmark 3500 MW). Under värmeböljan, när temperaturen i Chicago steg till 39 grader C, stod dock vindkraftverken still. Illinois vindkraftsel bidrog med mindre än fem procent av sin installerade effekt under värmeböljan, vilket ger i genomsnitt endast 120 MW el från de installerade 2700 MW.
Den 6 juli, då efterfrågan på el i norra Illinois och Chicago var i genomsnitt 22 000 MW (nästan lika mycket som hela Sverige en vinterdag) var den genomsnittliga mängden tillgänglig vindkraft under den dagen nästan obefintliga 4 MW (två större vindkraftverk på fullast) eller endast tillräckligt för att driva 4000 hårtorkar. Den största mängd el från vind som producerades på en dag under värmeböljan var i genomsnitt 320 MW den 3 juli, eller ca 10 procent av kapaciteten av alla vindkraftverk som byggs i Illinois.
Vindkraftens misslyckande under värmeböljan är inte en engångsföreteelse. Förra sommaren var resultatet ungefär detsamma: Ju varmare väder och ju större kundernas efterfrågan på el var, desto mindre produceras från vindkraft. Naturligtvis är detta inte förvånande. När sommaren är som varmast är det fuktigt och stilla. Vad som är förvånande är dock att beslutsfattarna håller på och kastar konsumenternas och skattebetalarnas surt förvärvade pengar på vindkraftsproduktion.
Eftersom Illinois har en av de mest aggressiva förnybara programmen i landet, kommer subventioner och elräkningar fortsätta att skjuta i höjden och köra bort fler företag från en stat som fortsätter att blöda jobb i tuffa ekonomiska tider. Det är svårt att föreställa sig en sämre energipolitik.
 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. bom

  Den Svenska energipolitiken kanske? Eller kanske EU:s energipolitk?

 2. Läget är likadant vid köldhögtryck som också utmärks av svaga vindar. Julen 2010 låg ett sådant över Storbritannien. Den 20 december var det minus 5,6 C och vindkraften som teoretiskt skulle kunna ge 5,2 GW el producerade bara 40 MW (0,04 GW). Som Jonny Fagerstöm skriver: vindkraften är aldrig där när den behövs.
  Smålänningar och skåningar har extra högt elpris på grund av Danmarks satsning på vindkraft. Sverige bygger sin elproduktion på kärnkraft och vattenkraft, ca 130 TWh om året. Vår hajpade vindkraft producerade 6 TWh år 2011. Vad den har kostat skattebetalare och elkunder är svårt att beräkna men dyrt är det.

 3. Bim

  ” Det är svårt att föreställa sig en sämre energipolitik.”
  Det är svårt att föreställa sig sämre förvaltare av skattepengar än politiker.

 4. Lars W

  Och i Norden står vindkraften stilla när det är riktigt kallt…
  Uppenbart behövs en annan energipolitik som inte bygger på subventioner. Varför inte slå ihop påsarna  med Polen som har mycket skiffergas?
  Energi måste rimligtvis bli valfråga 2014. Det parti som kommer med bästa upplägget skall få min röst… 

 5. Lars

  Nu kan vi nog snart glädja oss över de första konkurserna i vindkraftsbranchen hoppas jag .
   http://www.di.se/artiklar/2012/8/2/snalblast-for-vindkraften-nar-elpriset-stortdyker/?allcomments=&activetab=Last

 6. Labbibia

  OT
  Tips till TCS-redaktionen!
  DN fortsätter att överraska.
  Hypotesen om att det var klimatförändringar (sic!) som utrotade neanderthalmänniskan avfärdas i just DN.
  Herregud, Bojsan kommer att tugga fradga när hon läser detta! 😀
  http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/det-var-nog-vi-som-gjorde-slut-pa-neandertalarna

 7. Skogsmannen

  Att diskutera hur mycket (lite) vindkraftverken producerar är väl en sak. Men jag tycker att det skulle vara intressantare att se statistik på produktionen kopplat till elpriserna då elen produceras.
  Har nämligen en känsla av att vindkraften till stor del producerar då efterfrågan och därmed priserna på el är relativt sett låga! 
  Har någon sett något sådant? 

 8. Lars W

  Skogsmannen #7
  Det är väl snarast så att när det är överproduktion av el (vind) så sjunker priset  markant? 

 9. Lars W

  Det händer ju tom att priset bli negativt…

 10. Skogsmannen

  Lars W, #8!
  Ja, så kan det (också) vara. Men man kan nog inte bortse från att efterfrågan också påverkar. 
     

 11. Lars W

  Jo men vist. Missmach mellan tillgång och efterfrågan…

 12. John Silver

  Jag kommer ihåg att jag redan på 70-talet påpekade för några vindkraftnördar att det blåser inte på vintern när det är som kallast.
  I Norrland där jag är uppväxt så lägger man märke till sådant. Det skulle annars vara obeboeligt där. Mycket kall, torr och stillastående luft går att uthärda med lämpliga kläder, i varje fall tillfälligt.

 13. Slabadang

  Den klimattalibanska stadstelevisionens rapportering här upp i norra Nordkorea.
  Enligt SVTs klimatalibanism är det enda problemet för vindkraften att utbyggnaden inte går tillräckligt fort och att folk fortfarande har rätt att överklaga. Vad KVA tycker går inte att finna
  http://www.svt.se/2.155764/1.2423154/google_globalsok?cx=016627510293305566253%3Azcqj3kzdvam&cof=FORID%3A11%3BNB%3A1&ie=ISO-8859-1&q=vindkraft&siteurl=http%3A%2F%2Fwww.svt.se%2F
  Få från en ynka liten sida en koncentrerad tillbakablick över vad de klimatalibanska redaktionerna på SVT producerat om klimatet. Deras tolkning av ”balans” ”opartiskhet” och ”saklighet” och 49%-iga oberoende av MP. Försök gärna att hitta uppgiften om den uteblivna globala uppvärmningen 🙂
  http://www.svt.se/2.131363/klimatet

 14. pekke

  Danmark konsumerar dubbelt så mycket el som de producerar under det här dygnet.
  http://www.nordpoolspot.com/Market-data1/Power-system-data/Consumption1/Consumption/ALL/Hourly1/
   
  http://www.nordpoolspot.com/Market-data1/Power-system-data/Production1/Production1/ALL1/Hourly1/
   
  OT
  Lite vädernytt.
  Njut av sommaren som den är nu, för det blir nog inte bättre än så här !
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/ingen-hogsommarvarme-i-sikte-nu-blir-det-kallare_7395340.svd
   
  Ha en trevlig Lörda´ !
   

 15. Vindkraft kan vara bra på en reglerad elmarknad som ett komplement till vattenkraft. När vinden blåser så behåller man så mycket vatten det går i magasinen. Man sparar till en torr dag.
  Att tro att Vindkraft kan vara en pålitlig primär energikälla är naivt.
  För att dra en parallell, det fans en anledning att segelfartygen försvan…….

 16. HenrikM

  olle w #15
  Vad är det som gör att du bedömmer att vindkraft kan vara bra? Tar du med i din beräkning vad det kostar att ”tillverka” vindkraft? Vet du att vindkraft kostar mellan 60-80 öre/kWh? Kärnkraft kostar 20 öre/kWh (5 ,5 öre är då effektskatt så egentligen kostar den 14,5 öre/kWh). Hur kommer du fram till vindkraft ”kan vara bra”?

 17. Slabadang

  Yttrandefriheten finns fortfarande inom de områden klimattalibanismen inte ännu kontrollerar.
  Marc Morano Fox News:
  ”The movement has kollapsed”
  http://www.youtube.com/watch?v=U3ELs2697Hw&feature=youtu.be

 18. Hans H

  det vore bra om man höll isär politiskt motiverad vindkraft och egen småskalig
  som driver pumpar och lämnar bidrag till lägre elförbrukning ibland..speciellt i fattigare länder…vi vill väl inte stöta bort alla som har positiva erfarenheter av en liten snurra som inte stör eller ägs av vind-krafs bolag med statsstöd ?

 19. Inge

  Dagens Industri har en artikel om vindkraftens dåliga lönsamhet:
  http://www.di.se/#!/artiklar/2012/8/2/snalblast-for-vindkraften-nar-elpriset-stortdyker/
  Där framhålls att priset på Nordpool nu är 11,5 öre/kWh men vi har nu fått erbjudande från vår vanliga elleverantör  om ett ettårigt avtal på 90 öre /kWh inkl. skatt o moms. Sen tillkommer nätavgift på 20 öre/kWh samt en fast avgift på 300 kr/år. Kilowattimpriset blir då 17 öre lägre än förra året. Men varför skillnaden mellan  11,5 öre och det erbjudna avtalet? Enligt specifikationen för i fjol var elprisdelen 71 öre/kWh. Konstigt.

 20. HenrikM

  Hans H #18
  Jag kan förstå att man använder vindkraft för att pumpa upp vatten. Men varför ska ”fattiga” länder behöva använda vindkraft som 4-5 ggr dyrare än många andra vettiga alternativ? Jag kan förstå att man vid ödsliga platser kan vara bra med både vind och solkraft om man behöver lite el för hobbybehov. Men behöver man ordentligt med el på ödsliga platser så är det väl dieselgenerator som gäller.

 21. Ingemar Nordin

  Jag satt vid hamnen i Hamburgsund idag, åt en glass och tittade på alla fina båtar (de flesta norska!) som seglade förbi. Flera av dem hade en liten vindsnurra. Jag antar att de laddade båtens batteri.

  Se där, en vettig användning av vindtekniken! 🙂

 22. ThomasJ

  Ingemar N. #21: För bövfelen, asså!, När så ’nära här’, pls. slå en signal för (evtl.) ’chatt’ på bryggan i Skärhamn…
  Tel: 0766 – 191 033
  Mvh/TJ

 23. HenrikM Har du ens läst vad jag skriver?
  Jag förklarar klart och tydligt vad som kan vara bra med Vindkraft på en reglerad marknad.
  P:S Förstår du att mitt inlägg är mycket kritiskt till vindkraft?

 24. Hans H

  #Henrik ..i Usa och överallt i världen står små snurror och snurrar år efter år nästan underhållfritt…man skulle kunna sätta elnät,kablar eller dieslverk där..men man skiter i det för snurran gör det den skall…energioptimerad..nej…men den behöver bara vara primitiv för en enkel uppgift…vind är trevligt och vettigt i vissa fall

 25. ThomasJ

  Intressant läsning om/kring vindkraft – visserligen gällande UK, dock i stora drag/mesta/ direkt överförbara till motsvarande i Norra Nordkorea:
  http://thegwpf.org/images/stories/gwpf-reports/hughes-evidence.pdf
  Timbros rapport ligger inte helt fel…
  När ska ’tomtarna’ i ’transportkompaniet’ (=riksdagen) vakna upp till verkligheten? När ställs ansvariga, nuvarande samt för detta, ansvariga ministrar till personligt ansvar för vkv-vansinnet?
  Mvh/TJ