Senaste numret av Elbranschen

Elbranschen
Jag vill passa på att slå ett slag för tidningen Elbranschens senaste nummer som innehåller en hel del bra läsning. Bla Wibjörn Karlén som recenserar Anders Wijmans bok ”Den stora förnekelsen” men även artiklar om Rio-konferensen mm.
Se även Elbranschens webbplats!
 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. L C

  Kan någon tala om för mig vilka beslut som är fattade i EU och Rio om utsläpp, förnybart etc. Inte förslag, det har jag redan, utan beslut.

 2. pekke

  Besluta de inte att de skulle besluta sig nån annan gång ?!?

 3. István

  Elbranschen  är alltid läsvärd. Ett ljus i mediamörkret.
  Det finns dock ett inlägg i tidningen som länge har fascinerat mig.
  Ett nytt revolutionerande vattenturbin presenteras av två herrar agronomer från Skara.
  Är det ett slags landskamp på gång mot Småland?
  I syfte att detronisera Åsa Nisse? 

 4. bom

  István #3
   
  Två agronomer! Jag vet det kan vara Axelsson och Rockström för dom två är agronomer. Wijkman- ja han är ju varken eller?

 5. Ingemar Nordin

  Tack Elbranschen! Ett fullmatat nummer,

  Apropå Wibjörn Karléns recension så slår det mig hur opålästa Wijkman och Rockström verkar vara. Visserligen har jag inte läst boken och vi vet att Wibjörn är skeptisk. Men de exempel som framförs på hur författarna argumenterar visar ändå på djupa och allvarliga kunskapsbrister om klimatforskningen (och om skeptiska klimatforskare) och hur den utvecklats under senare år.

 6. Ann L-H

  Wibjörn Karlén skriver alltid på ett sätt som kräver eftertanke, men det är skarpt som en nyslipad egg. I sin recension av ”Den stora förnekelsen” skriver han ”Författarna hävdar vidare att ”klimatförnekarna” styr världen mot en totalt kollaps. Möjligen är det tvärtom; den ensidiga koncentrationen av resurser på begränsning av CO2-utsläpp är den stora faran”
  och
  ”Lite eftertänksamhet och uppdatering beträffande sena framsteg inom forskningen hade kunnat höja bokens nivå avsevärt”.   
  Avsnittet Pinsam referens till ”hockeyklubban” är i sin helhet högst äsvärt och avslutas med ”några konkreta data om sådana förändingar är det emellertid svårt att hitta”.
  En njutning att läsa av en klimatforskare och svensk dessutom! 
  Fler läsvärda artiklar finns i denna såväl som i varje nummer och  Elbranschen är verkligen värd en eloge! 
    

 7. ThomasJ

  Ann L-H #: Goodie! Mången tack för uppmärksamheten!  😀
  Mvh/TJ

 8. ThomasJ

  Rätt märkligt är att ’Elbranschens’ publikationer näst intill aldrig refereras av svensk MSM – och, troligen just därför! – att de håller sig strikt till vad som är

  Gällande är vad som eventuellt kan, inom vissa konfidentieller (?), eventuellt , måhända, under förutsättningen att ’våra’ datormodeller (’CGMs’) i egendefinierade skaras ’ensemble’ [läs t.ex. SMHIs rapport avseende havsytnivåer…] …. ’hända’…. Jösses djefvlar, asså…
  Snacka om ett Arma Land!!(*)
  (*): ’Arma Land’ är ett uttryck undertecknad präntade(?) ~ 5 år sedan på TCS – Glad & tacksam att det tagit [lite] ’skruv’ och vidareförmedlas…  😉
  Mvh/TJ

 9. Gaupa

  Tack Jonny Fagerström, för länkar! Mycket intressant läsning.
  ThomasJ # 8
  Mmm… det säger allt om vilken ensidig rapportering svenska folket utsätts för.
  Tack för att ni finns och hoppas att den höga besöksfrekvensen på TCS håller i sig. 🙂 

 10. ThomasJ

  Gaupa #9: Tack själv – känn Dig (som jag gör!) hedrad över ’vår’ förmåga och vilja/önskan här på TCS  att: TÄNKA SJÄLV!

  Mvh/TJ

 11. Janne

  Lite OT, jag hörde på radion när jag körde upp genom Småland i fredags och där uppgavs på nyheterna att Kalmar län var i Juli 1,7° varmare 2011 än referensperioden 1961-1990. Allt enligt Klimatindikatorn O2.
   
  Jag blev lite nyfiken och kollade lite fakta och fann att om man jämför perioden 1931-1960 i Juli så var det ett par grader varmare då. Det är ju lätt att få till värme om man jämför med kyliga perioder.
   
  http://www.cisionwire.se/o2
   
  http://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/normalperioden-1931-1960-1.12507

 12. Janne

  Hela artikeln hos O2
   
  http://www.cisionwire.se/o2/r/klimatindikatorn–storst-temperaturokning-i-norrbotten,c9289131
   

 13. Tålis

  Janne 12
   
  Ostjesus! O2 är lögnare/okunniga eller både och. En förändring av medelvärdet från ett år till ett annat säger ingenting! Som jag ”tjatat” om här, är medelårsderivatan ca ±1 °C för Sverige. För ett län eller en väderstation är den ännu större. Över de senaste ca 150 åren är variationsbredden för Sveriges årsderivata 6 °C (min -2,8, max +3,2 °C); 600 ggr större än genomsnittliga årliga trenden +0,01 °C.