Vem kan man lita på?

Häromveckan kom den årliga ”Förtroendebarometern”, där innehållet som vanligen är ganska overkligt i vissa stycken. Speciellt detta diagram är märkligt, och man undrar egentligen vilka frågor som ställs – och hur de ställs.

sifo

Det verkar snarast som man frågat ”vilken av dessa har Du stort/ganska stort förtroende för” – men svaren summerar ju inte till 100%. Men kanske man kunde välja mer än ett alternativ?

Vad gäller ”trovärdighet” för nyhetsförmedling och opinionsbildning finns det ju inte heller särskild relevans i sammanhanget för TV3 – vars utbud bara består av dokusåpor och realityserier. TV4 är väl också av samma skrot och korn som SVT – men kanske folk inbillar sig annat?

tidnin

Själv har jag absolut noll förtroende för SVT – om någonstans lyser journalistkårens 70% snedfördelning mot MP+V igenom, och lögner, politisk korrekthet, feghet och vinklingar förekommer i stort varje kväll i nyhetssändningar (som jag trots allt ser). Också via urval och produktion av övriga program.

Inom ”klimatfrågan” är det regel att eventuella nyhetsinlägg signeras av totalt irrelevanta personer som Erika Bjerström eller Bodil Appelquist, som spär på genom att leta upp någon okänd person som presenteras som expert eller professor. Vid närmare granskning är det typiskt en doktorand eller någon anställd propagandist vid ett Rockströmliknande institut.

En företeelse som är ack så vanlig i SVT’s nyhetssändningar är också sedan länge det förutsägbara ”försvinnandet” av textremsor så fort det är något ”känsligt” i rutan. Häromveckan var det exempelvis ett ganska långt inslag utifrån, som gällde ISIS förstörelse av mångtusenåriga konstskatter. Det lät och såg ut som de intervjuade i närområdet hade en hel del galla att spy över dessa barabarer, men det kom givetvis inte fram i klartext. Tillfällighet, eller olycksfall i arbetet? Knappast.

Ja, vem kan man lita på? Aldrig har det väl varit så viktigt att tänka själv, och att leta information på Internet – så länge inte den också blockeras av åsiktscensur. Sådan har ju redan implementerats här och var i världen.

Ja, vi slapp i alla fall att se Anna Hedenmo på nedanstående lista

gwp

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Mats G

  För mig ter sig den här undersökning helt märklig. I min bekantskapskrets är alla förtroende utomordentligt lågt för all gammelmedia. Om den stämmer, vilket jag är skeptisk till, så kan man konstatera att det sovande folket sover än. Det skulle vara kul att se en åldersfördelning. Både på TV tittande och förtroende. Jag har en stark känsla av att den nya generationen struntar i gammelmedia.

 2. Carbomontanus

  Hei, allesammen

  Nå må dere skjerpe dere.

  Hvis dere ikke har noe bedre kan jeg anbefale nettstedet Yr.no. Da slipper man å tro. Da får man visse data og da kan man vurdere og evaluere og spå selv.

  Så har vi klimaet.

  Der ville jeg ikke stole på noen av de oppførte svenske mediestørrelser, men feste meg ved og legge merke til Carl von Linne, upstairs ved Universitetet i Uppsala. Hans cadaver ligger der i marmorsakophag side om side med selveste emmanuel Swedenborg på nordveggen i Domkyrkan i Uppsala, og Immanuel Kant har sagt at Swedenborg var en sjarlatan.

  Men en viss Swedenborg på pensum gjør at vi kan diskvalifisere enhver annen theosofi og antroposofi. Det renser luften. Man slår om seg med Swedenborg, man trenger bare å nevne navnet, og dermed er saken klar.

  Men så, var det Linnaeus. Han fikk et glasstør av selveste Celsius fremdeles Upstairs ved Universitetet i Uppsala. Til bruk i drivhusene.

  Drivhusene var lange, og man fyrte bare i den ene enden, og så hadde man en lang rad av potteplanter på benkene, og nederst i andre enden så frøs det.

  Apparatet og Scalaen til Celsius er svært saklig men Linnaeus fant at Celsius hadde montert scalaen gal vei. Det skal vise 100 der oppe ved fyringa der vannet koker og null der nederst i drivhuset der det rimer og fryser når det er kaldt i Uppsala. Så Linnaeus tok bare og snudde på scalaen og det er den vi bruker den dag idag. Det er ikke Celsius men Linnaeus- temperaturer. Som er klart mer saklig botaniske og biologiske. De skal man heller forholde seg til. Da kan dere trygt diskvalifisere alle de svenske TV- stasjonene og mediamagnatene.

  Dette er noe vi vet.

  Jeg var borte i USA på gjesteopptreden. ”Juneiten” heter det. Det var giftermål, bryllupsfest på høy-akademisk niveau, og til støtte så hadde vi faktisk med ”svensken”, eller ”The swede” som han blev omtalt som, en professor i biokjemi fra universitetet i Oslo og med håret i vill uorden.

  Det tildro seg en scene på gressplenen på folkemuseet i Connekticut. ”svensken” sto der med sine 2 mobiltelefoner av merket ”Nokia”, som kom i kontakt med hverandre innbyrdes, Men de kom ikke ut på nettet. Og oppå administrasjonsbygningen til folkemuseet i Connecticut så sto det en mobilantenne.

  ”Svensken”, The Swede, bante så det lyste over hele det nordamerikanske kontinent. ” Dom e så domma här borta…!”

  Jeg så min plikt og klarte å få ham ned på bakken og botanisere efter Linnes system. Hva er vi biokjemikere for? Vi må bruke god LATIN og vite å ord- legge oss, da behersker vi situasjonen og er verdens herskere. Men hvis ikke, så mister vi Imperiet……

  Jeg viste ham alle sortene, Plantago og Polygonaceae og Compositae og Leguminosae og Veronica og Potentilla og Stellaria også i gressplenen inne i folkemuseet i Connecticut tross alle ugrasmidler og gressklippere. Ikke de samme arter som vi kjenner hjemmefra , men temmelig nær. Vi gjenkjenner slektene efter Linnes system på LATIN, og da har vi overtaket. Da er vi verdens herskere og kan peke og instruere.

  Jeg sa ham at jeg har studert menneskene i 1, Baaaaaasten Massachusetts og 2 Rhode Island og 3, Massachusetts efter samme system. Vi ser klart ”diversity” men jeg gjenkjenner klart mange av sortene, og de er slett ikke dumme alle sammen.

  Da roet han seg.

  Moral:
  Dere må aldri glemme Carl von Linne upstairs ved universitetet i Uppsala.

  God LATIN efter Linnes skole er ofte hva som gjør utslaget og roer ned og berger situasjonen og gir overtaket og gjenoppretter og sikrer ledelsen.

  CIA noterte den dagen at to finner sto der og kjefta inne på museumsområdet i Connecticut men kom heldigvis ikke ut på nettet slik hensikten også var. men det klarte Linnaeus.

 3. Peter F

  Kritiker av ”barometern” finns.

  http://www.svt.se/kultur/forskare-lagg-ner-fortroendebarometern

 4. Sören G G

  Karin Bojs fick välja mellan att bli sportjournalist eller vetenskapsjournalist:
  http://www.resume.se/sections/nyheter/helgintervjuer/2013/08/30/karin-bojs-jag-skriver-en-bok-om-min-slakt-under-50-000-ar/

 5. Iven

  Frågan är väl dels hur man formulerar sina frågor och VEM man frågar…
  Att tillfrågade miljöpartister och vänstersympatisörer är helt nöjda med SVT:s vinklade publikservice råder knappast tvivel om. Och när det gäller klimatfrågor är det väl 98% konsensus hos tillfrågade klimatexperter också – (bland de 70 personerna, som av IPCC-byråkraterna ansågs vara kompetenta av 10 000 tillfrågade…)
  Tur för oss skeptiker att KU finns…

 6. Ingemar Nordin

  Universitet/högskolor ligger högst på 68%
  Radio/Tv får 51%
  Den lokala morgontidningen litar 49% på
  Kungahuset har gått förbi riksdagen i förtroende med 40% mot 37%
  Dagspressen får 26%
  De politiska partierna ligger sist med bara 20% i förtroende.

  Själv skulle jag nog rösta på ett ganska lågt förtroende för Universitet/högskolor som i alltför hög grad är i händerna på riksdag och de politiska partierna.

 7. Greger isaksson

  Som trogen läsare av klimatupplysningen under många år och efter de sista posterna ser jag en positiv trend som börjar få genomslag. Gammelmedia har långt i ifrån spelat ut sin roll, men de får mer och mer konkurrens från bloggar som denna och en tidning som SVD har blivit mycket bättre på bara några år. Mycket vi läser bestäms av vad vi är intresserade av, och om vetenskap var så mycket bättre förr vet jag inte, men nu finns kommunikationsmöjligheter som aldrig förr och det börjar så sakta synas i debatten. Vi får se nu vad som händer i Paris, men jag börjar tro att peaken är nådd för klimat kyrkan☺
  /Greger

 8. AG

  Ja, vem kan man lita på?
  Judith Curry har en lång men mycket, mycket intressant artikel om flockbeteende iidag: http://judithcurry.com/2015/03/08/big-players-and-the-climate-science-boom/#more-18002
  Den innehåller en bitvis ganska avancerad engelska men är oerhört viktig för att förstå mekanismerna bakom IPCC och dess anhängare. Jakob Nordangård MÅSTE läsa inlägget. Det bekräftar ALLT han har sagt och skrivit om!!!

 9. Slabadang

  Hur man luras utan att direkt ljuga !

  Det är SVT som pröjsar för undersökningen och den är bluff från början till slut då de ställer helt fel frågor.
  Vilket ”Benchmark” har du när du jämför och graderar svensk media ? Att ställa fel frågor i fel sammanhang och jämförelser är tricket och siffrorna går inte ihop i något avseende.
  Den korrekt ställda frågan skall vara i förhållande till rätt kategori . Dvs vilken av de reklamfinansierade Tvkanalerna har du högst förtroende för ?

  I förhållande till uppdraget ” Opartiskhet saklighet och oberoende” vilket betyg ger du SVT/SR?
  Tycker du själv att public service är ideologiskt neutral ?
  Vid nej markera med kryss på nedanstående skala ”vänster” respektive ”höger”
  Vad tror du att andra svarar på ovanstående frågor ?

  OSV …

  När vi sedan tittar på olika yrkesgrupper så ligger journalistkåren ohotad år efter år som outstanding JUMBO så benchmarken är fel, frågorna är fel ställda och trots att politrukerna på GBG universitet försöker få fusket att gå ihop så lyckas de lika förbannat inte. Hur kan de som producerar skiten dvs journalisterna vara i den absoluta förtroendebotten medan de har mage att påstå att svenska folket har högt förtroende för SVT ? Skulle Bergendorf Hans Karlsson Landahl Bjerström och Hûbinette vara såna klippor till förtroende ? Ni fattar själva att ”It makes no sense”. Att slå Aftonblaskan och Häxessen är knappast nån bedrift och frågan är om inte debattredaktionen i Göteborg ligger sämre till än kvällstidningarna. De har ljugit för oss i trettio år och de kommer att fortsätta trots känningen av den iskalla kakelväggen..

  Märk sedan vilka individer det är som ligger i toppen och vilken typ av individer det är. Vart tog den förkrossande majoriteten av vänsterfolket inom journalistkåren vägen ? Folk med integritet och självständighet och befriade från kulturmarxistiskt nonsens och som INTE ägnar sig åt propaganda utan försöker producera journalistik ligger i toppen.
  SVT ljuger om precis ALLT!! Precis ALLT ! Att sparka ledning och låta demokratins vindar få vädra ut denna de manipulativa lögnernas bunker ute på Gärdet är vad en mycket mycket stor majoritet av svenska folket önskar.
  När allmänheten får berätta varför förtroendet brister för public service så är det kört för SVT. SIFO vägrade ta uppdraget att undersöka med vilka argument allmänheten uttryckte och förklarade det låga förtroendet för den svenska journalistkåren, ni vet han Toivo Sjögren ”opinionschef” på (S)IFO kul titel va ?”opinionschef” sug på ordet! ”Vad ska jag lura i svenska folket att de tycker idag då ? ”. … Jag ringer och frågar Jan Axelsson på SVT.

 10. Slabadang

  OT men kul ifrån Bishop Hill :

  In the case of the Eagle Ford region, one of the most prolific in North America, rigs are producing at a rate 18 times more efficiently than they were in 2008, and 65 percent more efficiently than they were in 2013.

  Technology is whitewashing old school rules. In many ways, Moore’s Law has finally arrived in the oil patch.

 11. Rider

  Citat om BBC och deras ståndpunkt till klimatförändringen.

  ”The fact is that they know they have a legal obligation to be impartial. They know that they are breaking the law. But they also know they can get away with it, because no one in authority will ever call them to account for doing so.”

  http://www.telegraph.co.uk/comment/11456612/BBCs-climate-change-stance-in-brazen-defiance-of-the-law.html

  Samma gäller för SVT.

 12. Peter F

  OT

  Dramatiskt …….det brådskar….vi behöver pengar nu

  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/sjunkande-land-vadjar-om-bistand_4395087.svd

  Verkligheten inte speciellt dramatisk

  http://tidesandcurrents.noaa.gov/sltrends/sltrends_global_station.htm?stnid=750-012

 13. Lasse

  Relevant fråga. Det fortsätter bli allt varmare i USA. Dvs det är en kontinuerlig revision av gamla data:
  http://www.drroyspencer.com/

  ”As can be seen in the following chart, the largest adjustments were to earlier years in the dataset, which were made colder. The change in the linear trend goes from 0.2 deg F/century to 0.6 deg. F/century.”

 14. Lasse

  #12Peter F
  Precis! Jag tänkte att det är något som bör kollas här.
  +0.58 mm per år bör knappt märkas speciellt i förhållande till andra förändringar som tidvatten och vågor.
  Det brukar vara vattenuttag som orsakar sättningar och därmed saltvattenproblem.
  Atollerna består av levande material som växer till sig.
  Så vårt bistånd kan koncentreras på vattenproblemen!

 15. Olav Gjelten

  I Sverige råskäller man bara på Putin för att han skall vara värstingen som bekämpar demokratin.
  För mig låter sådana omdömen som väldigt ensidiga då vi själva har kollossalt mycket av demokratiproblem här hemma, där bara en sida hela tiden tillåts få uttrycka sig, medan den som har obekväma åsikter riskerar väldigt mycket.
  Här hos oss räcker det f ö gott att ställa sig på ”fel” sida i en fråga som klimatet för att råka illa ut. Det bevisar väl om något att det gått väldigt långt i nermonteringen av demokratin. Vi kanske borde se mer om vårt eget hus innan vi så kraftfullt kritiserar andra.