Vart tog katastroferna vägen?

hungary
I början av oktober var media fulla med katastrofreportage och dithörande påståenden om olyckan i Kolontár, där 9 dog och ungefär 100 skadades när en damm med rester från aluminiumframställning brast (huvudinnehållet var ungefär samma som pigmentet i Falu rödfärg, det kom från från mineralet bauxit som kokats i stark lut för att extrahera aluminiumhydroxid).
Det påstods att materialet var radioaktivt och cancerframkallande (Ungerns biträdande miljöminister), fullt av tungmetaller och arsenik (Greenpeace) och att området nu var utdömt för all framtid, och att det hela skulle sprida sig till Donau och vidare. 
Våra svenska media to glatt upp det hela och bredde på. Bilden ovan har jag snott från en av våra större dagstidningar.
Det verkliga problemet, förutom en svår uppstädning var att geggan var så alkalisk (pH ca 13) att människor fick frätskador, och att fisk och andra floddjur dog av den första vågen.  Vissa av de 9 döda hade dränkning som närmaste dödsorsak.
Hela tiden sökte dock  mer insatta personer få folk att lyssna. Facit är att geggan inte är farlig i någon normal mening, när nu väl pH-värdena på naturlig väg återgått till det normala – men typiskt hörs inget om detta i media. Samma observation gör man om medierapportering från oljekatastrofen i Mexikanska gulfen.
Som exempel på desinformation från Greenpeace kan man notera att de bl.a. påstod  att geggan hade 25 ggr  högre arsenikhalt än tillåtet i dricksvatten. Jaha – vem skulle dricka denna röda gegga?  Kanske mer relevant att jämföra med gränsvärden för vad bönder fick sprida på åkrar (rötslam etc) – ja – halten är nära densamma.
Den som vill läsa mer finner en artikel i Science, Vol 330 , 22 oktober – sid 432-433.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Desinformation eller inte, men du har rätt i att ingen skriver om detta längre. Innebär det att problemet är löst eller bara inte tillräckligt intressant längre? Eller var det så att man ”mjölkade” storyn och överdrev hotbilden? Jag har faktiskt en ungersk väninna så jag kan kolla med henne vad som händer.

 2. J-O

  Det säger sig själv när följande citat kommer från ordf i SNF   ”Vi på SNF försöker att ha ett miljölarm i månaden.”  Här helgar ändamålet medlen och vi vet alla vilken på verkan våra ekolobbygrupper har på media.  I detta fall var GP sanningsreferensen i IPPC Himalaya var det WWF…
  http://sv.wikiquote.org/wiki/Mikael_Karlsson

 3. Micke Johnsson

  OT! Men DN idag…
  http://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/cool-it-smarta-losningar-mot-klimathot-1.1207135

 4. Lena Krantz

  Micka #3
  Attans, du hann före!
  😀
  Jag såg den just och de skriver en helt ok artikel om filmen faktiskt!

 5. Claudius

  Det kan också vara den gnerella tendensen i svenska media, att varje ny större nyhet av typ ”katastrof” mer eller mindre raderar de närmast föregående inslagen.
  Nu senast: Den stora cirkusen inom Socialdemokraterna har sopat bort t o m klimatmötet i Cancún.

 6. pekke

  Claudius  🙂
  ” Härdsmältan ” inom S verkar just nu vara den största katastrofen som pågår i media !
  Vem kommer i håg Haiti där man fortfarande inte fått de utlovade miljarderna för uppbyggnad av landet eller oljeutsläppet i Gulfen där oljan verkar blivit uppäten av mikrober.
  Svensk media klarar nog bara av en katastrof i taget eller så säljer det bättre att slå upp en katastrof stort på flera sidor och mota andra katastrofer till notissidorna.

 7. Patrik

  Nu ligger La Niña bakom bränderna i Ryssland häromsistens och andra missöden tydligen. Åtminstone enligt DI:

  http://di.se/Artiklar/2010/11/12/219994/La-Nina-kan-ge-rekorddyra-livsmedel-nasta-ar/?sr=6&tr=280658&rlt=0
  🙂

 8. Patrik #7
  Om du är intresserad av mer om La Niña och prognoser inför kommande vinter i USA kan du t ex titta här:
  http://www.noaanews.noaa.gov/stories2010/20101021_winteroutlook.html

 9. Ulf L

  Tack. Sån här information har jag letat efter hela tiden. Alla tidningar skrev om gift och tungmetaller men inte vilket gift och vilka halter det stod inte.
  En annan information som skulle vara intressant är en uppföljning av alla miljölarm man får höra om. Överbefolkning, ozonhål, skogdöd, säldöd, koralldöd. Dom här frågorna har studerats på djupet numera men den informationen kommuniceras inte lika effektivt. Varför det?

 10. Peter Stilbs

  Jag glömde påpeka att Science-artikeln skrevs bara 2 veckor efter utströmningen. Nu har det gått ca 5 veckor. 

 11. Michelangelo

  Vi får de naturkatastrofer vi är värda.
  T.ex  årliga snöfall i Sverige som orsakar mycket lidande pga dålig snöröjning. Naturkatastrof !  Orkanen katrina en av många i området men  som orsakade katastrof i New orleans p.ga dålig invallning. Årliga översvämningar i Bangladesh , etc.etc.
  Man blir så d-a trött på denna misshushållning med resurser som baserar sig på c02/klimatlögnen – tänk om pengarna som används för att subventionera vindkraft etc ,C02 reduktion, utsläppsrätter och andra finansiella innovationer kunde användas för att förbättra villkoren för riktiga människor i en riktig värld och inte en fabricerad av  ”duktiga  idioter”  och deras hjärnspöken.

 12. István

  Det är mina hemtrakter,så jag följe händelserna noga i ungerska medier.
  Två saker blir tydliga i katastrofens spår.
  1. Man får en klar bild av en totalt ansvarslös kommunistisk industri anläggning.
  2. Likaså får man en klar bild av våra mediers asgams-mentalitet.
  Det är givetvis geenpiss som är kunskapens källa. Man vet med sig att allt och för alltid är förgiftat.
  SvD har noga kunnat rapportera när giftvågen på Donau kommer att nå Rumäniens huvudstad Bukarest!
  Goda kunskaper i geografi. Bukarest är de facto, Rumäniens huvudstad! Dock ligger milavis norr om Donau.
  För övrigt inga förhöjda värden kunde mätas vid Budapest, och då är det lång väg till Rumänien.
  Hur farligt är då själva slammet? Ungersk media säger ungefär som Peter. Det var den den höga Ph halten som var den stora faran, som man försökte neutralisera med stora mängder gips.
  Tungmetaller? Yes, mängder. I form av järn, som är ju en metall, och tung är den ju också. Dock inget kadmium, kvicksilver och bara knappt spårbara mängder bly, enligt ungerska myndigheter.
  Den som, likt mig, inte har för vana att ta utsagor från ungerska myndigheter helt okritiskt, kan ta sig en Google Earth safari över det berörda området. Skriv ”devecser” på sökrutan,och du ramlar ner från yttre rymden direkt i närheten av den röda slam dammen.
  Man kan då lågflyga över området och få sig en bild av hur det såg ut före olyckan, och troligen i decennier. Man kan klicka på massor med inlagda foton som visar hur det ser ut på marken. Där ligger idylliska småbyn Devecser,bara ca 1 km väster om dammen. Höjdsiffrorna visar att byn ligger ca 8m under dammens ytnivå! Pinsamt.
  Själva Al-verket ligger österut, nästan hopbyggd med småstaden Ajka. Man ser röda körvägar till flera anläggningar typ dagbrott. Allt inbäddat i prunkande grönska!
  Så har man alltså levt med sin industri i många år.
  Det finns tom några små fiskesjöar alldeles i närheten av dammen.
  Mitt intryck således att den ”faluröda” stoffet kan inte vara särskilt giftigt,
   

 13. István

  Det blev hastig slut mitt inlägg. Tryckte på fel knapp.
  Vill Du studera ännu värre fall av kommunistisk industri planering så skriv ”almasfuzito” på google earth.
  Där ligger en ännu större röd slam damm, bara tiotal meter från stora Donau stranden! Studera inlagda foton. Rena Mars-landskapet.
  Massor med bilder på numera nedlagda aluminium verket.
  ”Arbetet hos oss är en Ära och Härlighet” förkunnar inskriptionen på kontorsbyggnaden.
  Min favoritbild visar en liten hydda, mitt i ruskiga fabriksmiljön, och med skylten:” Obst Gmüse Colonialwaren”
  Häpnadsväckande! Dels att texten är på tyska och dels, vem faan kunde tänkas köpa sin banan i denna miljö?
  Kanske var det en butik för nomenklaturan?
  Elitarbetaren (stachanovisten), uppfylld av Era och Härlighet, som fick handla här.
  Ute på stan fanns det inga kolonialvarur att införskaffa!
  Peter
  Det lär finnas 80 miljoner ton av denna härliga slam i Ungern.
  Säkert mycket mera på annat håll.
  Hög järnhalt och även stor halt titan. Det är inte lönsamt idag att utvinna dessa metaller idag. Det finns utrymme för god svensk metallurgi konst att göra en insats.