Vart tog fågelinfluensan vägen?

I takt med att vårtecknen avlöser varandra ( som i dagens SvD och Sydsvenskan) och fågelsången stiger mot himlen undrar jag vad i hela fridens namn hänt med det förra stora hotet – fågelinfluensan. Trots att flyttfåglarna återvänder på snabba vingar tycks de hostande änderna ha försvunnit, förmodligen skrämda av klimathotet, precis som resten av världen.

På webbplatsen www.fagelinfluensan.info, som är ett samarbete mellan Krisberedskapsmyndigheten, Socialstyrelsen, Läkemedelsverket, Länsstyrelserna, Jordbruksverket, Statens Veterinärmedicinska Anstalt, Smittskyddsinstitutet, Livsmedelsverket och Arbetsmiljöverket (en minst sagt diger lista), är den senaste nyheten daterad 24 maj 2006.

På en snarlik sida, www.fagelinfluensa.info, även den ett samarbete mellan ovanstående (undrar om de glömt att de redan har en hemsida?), finns det inga nyheter överhuvudtaget. Istället hänvisar man till de enskilda organisationernas webbplatser. En snabb titt där visar att intresset för sjuka fåglar är ljummet. Smittskyddsinstitutet oroar sig snarare för klimatförändringarna.

För bara några år sedan varnade WHO att ett par miljarder människor skulle komma att insjukna i fågelinfluensa. Mellan 20 och 50 miljoner skulle dö.

Innan dess oroade vi oss för den galna kosjukan. Och SARS. Inte heller de tycks ha gett några bestående men.

Jag är tämligen övertygad om att tio år från nu kommer ingen att minnas klimathotet. Men förmodligen har man då hunnit koka ihop en ny världskatastrof för att skrämma oss till lydnad.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Anonymous

  Tyvärr skördar fågelinfluensan fortfarande liv;
  http://www.nhandan.com.vn/english/life/180208/life_l.htm

  Samma med ”Galna-ko-sjukan” som helt nyligen tog ännu ett liv.

  Men därifrån till den livsnödvändiga koldioxiden är det långt…

  /L

 2. Inga Dogmer

  Ja, både fågelinfluensan och BSE förekommer fortfarande. Koldioxiden kommer heller inte att försvinna. Och tur är väl det. Annars hade det varit slut med mänskligheten.