Värmefattigdom i Storbritannien

cold
kyla

Under flera vintrar har Storbritanniens folk lidit av att inte kunna värma sina hem ordentligt. Mer än 25% av walesarna och vart tredje hushåll i Skottland ligger under gränsen för ”värmefattigdom”, dvs då hushållet måste spendera mer än 10% av sin totala inkomst på uppvärmning (räknat på årsinkomst inklusive bidrag). ”Extrem värmefattigdom” definieras som då hushållen måste lägga mer än 20% av sin inkomst på uppvärmning. Se här, här och här. Fattigpensionärerna eldar böcker i sina kaminer eftersom billiga pocketböcker utkonkurrerar koldioxidbeskattad kol.
Storbritannien är för tillfället i ett mycket utsatt läge beträffande energi. Man har ingen vattenkraft att tala om, utan det är kärnkraft och fossilkraft som gäller. De gamla kol-, gas- och kärnkraftverken börjar dock bli utslitna, och t.o.m. farliga att använda. De måste förnyas inom bara några få år. Men man har under flera år, p.g.a. de gröna lobbygrupperna, prioriterat ”förnyelsebar” energi och besparingar framför att satsa på att modernisera kärn- och fossilkraftverken. Därför är energin mycket dyrare där än här.
Nu börjar det alltså krisa på allvar för våra vänner på öarna i väster. De importerar redan mycket el från kärnkraftverken i Frankrike. Den nuvarande regeringen – den ”grönaste i Englands historia” – drömmer dock fortfarande om att vind- och solkraft skall kunna rädda landet från energibristen. Där liksom här är nämligen alla politiker, från höger till vänster, fast i AGW-ortodoxin. I land efter land kan man konstatera samma sak: det är det totala vansinnet som råder.
Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Slabadang

  Ja du Ingemar!
  Vem som drog ur proppen till detta vansinne är den stora frågan.Jag skulle så väldigt gärna få sitta med som en mus och lyssna mig fram till när logiken och sansen fullständigt lämnade klimatpolitikerna. Det kommer inte bara elräkning till väljarna det kommer en väljarräkning till politikerna också.
  Samtidigt tycker jag att det är bra att de så tydligt avsklöjat sin inkompetens och bristande ansvar för folkens väl. När det vänder i MSM så har vi nu en uppdämning av galenskaper att oja oss över.
  Kolla looooser fejset från Cancun. The Guardian lägger halva rapporten från någon mupp ifrån ”jordens vänner” att babbla om Japans svek och ”ansvar” Den Japanske regeringsförträdaren är totalt bullshitbefriad och talart mycketr enkelt och tydligt verför Koyoto avtalet är helt värdelöst.
  http://www.guardian.co.uk/environment/2010/dec/01/cancun-climate-change-summit-japan-kyoto

 2. hahn

  EN FRÅGA TILL SAMTLIGA.
  Känner någon till om det gjorts någon genomgång av temperaturserierna vid de svenska mätstationerna? Helst stationer utanför tätorter.
  Jag som arbetar med analys av stora datamängder har nämligen börjat titta på det men tänkte försöka undvika att göra sådant som redan gjorts.

 3. Labbibia

  hahn
  Kontakta Prof. Wibjörn Carlén. Han är nog den som har bäst koll på den biten. 

 4. Labbibia

  Ingemar
  Tack!
  Vi är snart där själva……..Vi måste verkligen tillsammans försöka att få politikerna att inse vansinnigheten med att satsa på vindkraft!

 5. Jan-Erik S.

  Mycket bra länk där Ingemar.
  Tyvärr så lär det aldrig omnämnas i svensk press eller radio/TV.
  Och där är egentligen problemet för oss svenskar.
  Vi har tyvärr en vänsterstyrd massmedia som i första hand redovisar det som passar sina intressen.
  Det som är mest skrämmande är att politikerna inte inser, eller vill inse, att vi styrs i botten av allt flum som pågår inom debatten.
  För det kan väl inte vara så att våra regeringsföreträdare inte försöker skaffa sig information från andra ifrågasättande källor som TCS ex-vis.
  Fattar inte var förnuftet tagit vägen.
  Ger snart upp sverige som nation och överväger flytta till något land med mindre vänstervridet synsätt.
  Nordkorea kanske?
  Ser mörkt ut för oss alla…
   

 6. Jan-Erik S.

  När jag ändå är igång…
  Det påstås att kylan här i Nordeuropa orsakas av den globala uppvärmningen.
  Hoppas då det inte blir så mycket varmare för då har vi ju snart istiden här.
  Och kommer den…ja, då får vi verkligen hoppas att den globala uppvärmningen inte fortsätter.
  Lite av Moment 22.
  Ju varmare det blir…desto kallare vintrar.
  Man tar sig för pannan.

 7. Börje S

  3 av 4 NGO-organisationer har efter att ha kört upp ett finger i luften visst ”glömt bort” den förskräckliga uppvärmningen som hotar oss alla.
   
  http://devconsultancygroup.blogspot.com/2010/11/one-year-after-copenhagen-quick-survey.html
   
  Den  av de undersökta som fortfarande står för profetiorna om en värld som kokar bort är Christian Aid, vilka har slagit ihop det lristna budskapet med Al Gores. Sådana organisationer har förstås vanan inne, jag menar med att envist med och/eller utan dödligt hot propagera för att händelser som aldrig någonsin inträffat ändå har hänt på något outgrundligt gudomligt vis.
   
  Dagens pris på ett ton koldioxid är visst 5 cent. Det är bra mycket billigare än att köpa koldioxid till det egna växthuset från AGA till exempel. Nu är det förstås inte äkta koldioxid som t ex Chicago Carbon Exchange kränger, utan så kallad symbolisk sådan. Hur som helst inte en jävel vill köpa`t.
   
  Al Gore och Pachauri  har rått det BarackObamastartade luftpappersaffärsföretaget Chicago Carbon Exchange, CCE att stänga.
  Vad mera? Jo ett väldigt fint citat från förre ordföranden i ”Department of Meteorology” professor Reid Benson:
   
  ” Om du går ut och spottar på trappan, så har du åstadkommit lika mycket klimatförändringar som en dubbel koldioxidhalt i atmosfären.”
   
  TOMAS! Vad du gör så spotta inte på trappan! Gräv ett så djupt hål du bara kan, spotta däri och skyffla sedan över det fort som fanken, annars blir det som att dubbla CO2-halten! Och då blir det ju verkligen inget vidare, om vi nu ska lita på dina enträgna spådomar i ämnet.
   
  Det är inte fint att spotta tyckte min mamma, och jag kan inte erinra mig att hon någonsin gjorde det. Konstigt.
  En annan konstig ska med mamma var att jag visserligen fick säga ”kissa” om det var absolut nödvändigt. Men sa jag ”pissa” så tog det hus i helvete. Jag undrade mycket över hur det kunda vara sån skillnad kiss=OK, men pissa=åt helvete. Någon vettig förklaring kunde jag, trots försök, aldrig få ur mina dagars upphov, men trots det: frid över hennes minne.

 8. ThomasJ

  Förvisso very ’English’, dock med mängder av paralleller till svenska förhållanden
  http://autonomousmind.wordpress.com/2010/12/01/an-open-letter-to-the-chancellor/
  Definitionen på en duktig diplomat är att personen ska kunna be någon dra åt humhum & samtidigt få denne att se fram emot resan dit…  😉
  Mvh/TJ

 9. ThomasJ

  OT, dock med fortsatt [klar] bäring mot desperata former av deception:
  http://edition.cnn.com/2010/OPINION/12/02/schmidt.climate.science.policy/index.html
  Gavin S… jösses! Borde inte den sitta bakom galler, tillsammans med ’en och annan’ av ’teamet’…?  😉
  Mvh/TJ

 10. Slabadang

  Gommorron! Man satte morgonkaffet i vrångstrupen!
  Carlgren har en debattartikel i klimathotslalarmistiska DN.
  Han har tydligen helt flippat ut och nu så erkänner han öppet att han utan att fråga oss väljare först försöker sälja ut beskattningsrätten på oss till nån djävla världsregering lik förbannat.
   Det här är den väl undangömda hårda kärnan och syftet med hela klimathotslögnen.De försöker blåsa oss på demokratin och göra oss till nickedockor under nån internationell korrupt panel av ”experter” som ska styra våra liv och rensa våra plånböcker utifrån ”planetexperternas” behov och prioriteringar och inte våra egna. Det är dags att gå man ur huse och läxa upp de arroganta skitstövlarna.
  När Koyotoprotkoll Köpenhamn och Cancun säckat ihop står ”internationell beskattning” av sjöfart och flyg kvar.Sista nuvarande halmstrå för att sätta upp grunden för den världsregering de alltid planerat att sätta oss under.Så djävla fegt hycklande falskt så det finns inte ord för det.
  Nu får vi bekräftelse på varför de gör grundlagsutredning till en liten internuppgörelse politiker emellan utan att fråga befolkningen först.De vill helt enkelt inte att vi ska ha någon makt eller rättigheter.De vill kunna sopa upp oss och kasta iväg oss till den sopsäck de själva bestämmer.Grundlagsdebatten uteblir eftersom det gynnar det politiska etablissemanget och ger svängutrymme åt den politiska makten på bekostnad av medborgarna. De har ju redan lärt sig genom IPCC hur de kan rycka på axlarna och peka ut i den internationella cyberspacen och förklara sig som lydiga maktlösa sprattelgubbar under utländsk panel som vi inte har insyn makt eller kontrolk över och där regeringens ”rådgivare” är ensidigt ekonomiskt beroende av att panelen och dess diriktiv fortsätter i form av SEI och J Skrockström.
  Alla som har haft nyckelbefattningar i detta folkbedrägeri har belönats av sina bluffande korrupta kamrater som sitter i samma båt. De belönas meds stipendier ”Årets Svensk” och Nobelpris som tack för deras lojala insatser.Ju mer korrumperad du är ju större chans till utmärkelse. Korrupta Al Gore caschade hem gigantiska belopp på sina aktier i CCX och korruptionen är så utbredd att ingen reagerar utan tvärtom bara funderar hur de själva skall få kunna ta del av den skattefinansierade klimathotskakan. 
  MSM är rena folkförädarna som bevisligen är den politiskt korrekta maktens manegekratta och skiter fullständigt i medborgarmakt och inflytande utan nyttjar sin makt till att hjälpa etablissemanget att blåsa oss.
  Att carlgren lutar sig mot EU är ytterligare en tydlig bekräftelse på att EU var bara första steget mot icke folkvalda kommissarers rätt att hitta på vad fan fan som helst och är naturligtvis den största påhejaren för att flytta medborgarmakten ytterligare längre ifrån oss genom att vara den mest aktiva parten att finansiera denna utveckling-.
  De blåser oss så uppenbart tydligt säljer oss pinkar och skrattar år vår maktlöshet och helt respektlöst snor våra hårt inarbetade skattestålar och använder dem till att finansiera det som skall öka förskingringen och stölderna.
  Carlgren är som tur är så uppenbart korkad att han inte klarar av att luras då han är genomskinlig som gladpack i vad han och hans miljölobbyorganistioner planerat. Nu får det fanimej vara nog!!! Den gröna fascimen måste stoppas NU!
  http://www.dn.se/debatt/sverige-ar-en-brobyggare-mellan-fattiga-och-rika-1.1221290

 11. Slabadang

  Som motkraft till Carlgren!
  Tre republikanska senatorer begär att alla stålar till ”klimathotet” fryses.Det finns tydligen några politiker som tänker på sitt folk i första hand.
  http://wattsupwiththat.com/2010/12/02/senators-petition-secstate-to-freeze-climate-bailout-money/#more-28800
  Republikanerna kommer att vinna en jordskredsseger i USA och alla senatorer som prostituerat sig med klimathots globalisterna kommer åka ut. Det finns en folkvrede emot maktmissbruk bakom teapartyrörelsen som skrämmer skiten även ur det Europeiska ledargarnityret. Vi komnmer få en motsvarande rörelse här på något sätt.
  Att bekämpa centralstyre och internationella institutioner är att kämpa för demokratin.

 12. Kent Forssgren

  Ruskig sammanfattning över vansinnet.
  http://cfact.eu/2010/12/01/a-new-dark-age-for-germany/
  Vi kommer att bli drabbade, kanske först till och med. Sverige skall leda utvecklingen  säger minister AC.
  Germans will have to prepare for significantly higher electricity tariffs and more frequent blackouts.  “If all German wind power projects are realized as planned, the country will incur economic losses well over 100 billion Euros by 2010,”  Heinzow reports.  “The only word that describes this ‘world improvement’ strategy is suicidal.”
  Does America really want to follow Europe down this suicidal path?
  Och vi i Sverige kommer självklar att drabbas : The Carlgren way och The Maud Olofsson way. Genom deras styrning av Vattenfall kommer att givetvis ledningen där se till importera några watt tysk havsbaserad  vindkraftsel och vips får Sverige samma elpris som Tyskland. Och vips har ledningen i Vattenfall, som förståss har provision på vinsten, ökat sina löner med att antal miljoner. På svenska skattebetalares och elkonsumenyters bekostnad.   
  Hur sjutton skall vi stoppa denna totala brist på styrning avVattenfall. Vattenfall tillhäör svenska folket. Därför skall Vattenfall sälja elen till oss för självkostnadspris.

 13. Lars W

  Kent F #12
   
  Hur sjutton skall vi stoppa denna totala brist på styrning avVattenfall. Vattenfall tillhäör svenska folket. Därför skall Vattenfall sälja elen till oss för självkostnadspris.
  Starta ELUPPRORET nu !

 14. Kent Forssgren

  Hahn # 2.
  Stockholmsvädret världens bäst dokumenterade.
  Redan år 1756 började man mäta lufttemperatur på Observatoriekullen i stadens centrum.
  http://www.fof.se/tidning/2006/8/stockholmsvadret-varldens-bast-dokumenterade
  Redan år 1756 började man mäta lufttemperatur på Observatoriekullen i stadens centrum.
  Under 250 år har vädermätningar utförts på exakt samma plats i Stockholm, vilket gör serien till ett unikt dokument att studera klimatväxlingar med. Så kan man konstatera att 1800-talet, med undantag av 1820-talet, var genomgående kallt, och kallast, -32 grader, var det den 20 januari 1814. Den högsta temperaturen någonsin på Observatoriekullen, 36 grader, noterades den 3 juli 1811.
  Det kallaste året var 1867 med hård kyla i maj-juni vid inledningen av växtsäsongen. Följande sommar blev däremot varm och exceptionellt torr. Tillsammans ledde det extrema vädret till missväxt och hungersnöd. Följden blev att fler lämnade landsbygden och emigrerade till Nordamerika.
  Under 1900-talet blev det varmare, med en topp under 1930-talet. Även de senaste 18 åren har varit varma, med framför allt milda vintrar. Åren 1934 och 2000 är de varmaste i hela Stockholmsserien. Kallast under 1900-talet var den 25 januari 1942, -28,2 grader. Varmast sedan 1901 var det den 6 augusti 1975 – då svettades stockholmarna i 35,4 graders värme.

 15. Kent Forssgren

  Lars W # 13
  Ja. Hur går vi till väga för att nå ut?

 16. Micke Johnsson

  # 10  Slabadang
  Jag är så förbannad att det kokar inom mig. Carlgren ska avsättas och politiker ska inte få sitta mer än 2 mandat. Och EU ska det finnas kameror i varje sal så även i vår riksdag. Inga politiker ska ha mer makt än folket. Just nu skyddar politikerna varandra. M går i säng med MP bara för att hålla SD utanför. Hela politikereliten ska bort, det ska inte får finnas fler Mona S, Reinfeldt eller Palme som är födda in i politiken(påminner lite om Skull o Bones i USA). Hela jävla politikerkåren ska bort. ”Vanligt” folk ska styra Sverige om det så ska ske omröstningar ala Schweiz.

 17. ingemar

  Jag ser att Spencer har ute sina siffror för november:
  http://www.drroyspencer.com/2010/12/nov-2010-uah-global-temperature-update-0-38-deg-c/
  Det är fortfarande sjunkande temperaturer, mest i tropikerna där man nu ligger under genomsnittet 1979 – 2010

 18. Kent Forssgren

   Vi börjar med att kräva att Riksrätten återinförs. Varför inte som i USA? Med öppna förhör i Riksdagen. Där alla riksdagsmän tvingas att närvara.
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Riksr%C3%A4tt
  En riksrätt är en domstol eller en domstolsliknande process med uppgiften att behandla åtal mot högre statliga ämbetsmän och befattningshavare, såsom regeringsmedlemmar, domare eller landets statschef. I Sverige avskaffades riksrätten 1974, och dessförinnan hade den inte använts på 120 år. Men i en del andra länder förekommer riksrättinstitutet alltjämt; i till exempel USA kan alla unionens befattningshavare och tjänstemän kallas till förhör i kongressen och kan också av representanthuset ställas inför riksrätt (impeachment) i senaten
   

 19. Börje S #7
  Slutklämmen va bra:
  With our objectives attained, accordingly, we will be continuing this blog until December.
  After that the blog will transform itself to  addressing issues and challenges of coping with global cooling!
   
  http://devconsultancygroup.blogspot.com/2010/11/one-year-after-copenhagen-quick-survey.html

 20. Kent Forssgren

  Ingvar Engelbrecht # 19
  Stycket dessförinnan är inte tokigt heller.
  ”The carbon market,  an important fulcrum of the climate scam, is dead and this signals a quick end is in sight for the issue of Climate Change. While the issue may survive the expected failure of Cancun, it may not survive this coming La Nina winter, which experts has forecasted as one of the harshest in recent times. There might not be a formal acknowledgment that the issue was a false alarm. But for all practical reasons, the main actors in the Climate Justice Movement will allow it to quietly fade away.”
  (Min understrykningar.) Detta taktiska drag har man redan börjat på, även i Sverige. Klimatfrågan hade kallnat redan i valrörelsen, som temperaturen har gjort nu. Som man alltid gör när larmen visar sig falska. Aldrig erkänna felen och aldrig ta politiskt ansvar för alla kostsamma åtgärder som påtvingats oss skattebetalare och elkonsumenter.
  Men, vindkraften kan inte tigas bort. Detta försöker man nu. Bort med alla subventioner till vindkraften, subventioner som motiverats med koldioxidspöket. Ett enkelt och logiskt beslut.

 21. Lena Krantz

  hahn #2
  Vad menar du med genomgång? Jag roade mig med att ladda ner alla data från databasen Nordklim och gjorde lite excelgrafer bl a.
  Den innehåller dock bara fram till 2001 så det man får fram är hur mycket värmen har stigit under 1900-talet.
  Resultatet: Island och Grönland har lägre temperaturer under slutet av 1900-talet än 1930-1940 och det är mycket tydligt.
  För övrigt ser man att städernas värmehöjning dominerar, dvs är mycket kraftigare under slutet av 1900-talet än  samt att kuststäder har mindre dramatiska skillnader än inlandsstäder.
  😀
  Men du kanske skall börja med att fråga SMHI vilka analyser de har gjort. Jag har mailat dem flera gånger och de svarar faktiskt alltid och dessutom snabbt.

 22. Pär Green

  Vindkraft på ett sätt!
  Meddelande: – Eftersom vår skog har blåst ned kunde vindkraftverket bli vår pensionsförsäkring. Kalkylerna visar att investeringen skulle vara betald på 15 år och därefter ge 10-12 procents avkastning. Elnätsägaren, i det här fallet Eon, är ju skyldig att köpa den el som produceras, säger Stefan Jonsson.

 23. Pär Green

  # 22
  Från en som drabbades av stormen ”Gudrun”

 24. Staffan D.

  @14:  Uppsalas temperatur från 1722 kan hämtas ned från SMHI:
  http://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/temperatur/1.2855
  Januari hade på 1730-talet medeltemperaturen -1,67º.  På 2000-talet var det -1,85º…
  (Den som vill arbeta med dessa data i Excel måste troligen dela i två,  t.ex. vid årsskiftet 1899/1900, och ändra alla decimalpunkter till decimalkomma.)

 25. Pär Green

  Slabadang # 10
  Läste också DN idag!
  Visst är det lätt att hantera andras pengar!
  Byrackan fick en lång promenad idag, men inte hjälpte det.

 26. István

  Alpha Ventus. Framgångssaga för vindkraft!
  Bra namn för övrigt. Ventus = Vind, men också Dårskap.
  Jfr. ” Juventus Ventus ”

 27. Pär Green

  I DN debatt får Carlgren motstånd.
  http://www.dn.se/debatt/sverige-ar-en-brobyggare-mellan-fattiga-och-rika-1.1221290

 28. Talade med min dotter i London i går. Rent kaos. Man har inte ens pogbilar utan använder salt. Saltet är redan slut! Uppvärmning och isolering av bostäder är urusel!
  INGEMAR! Dina inlägg här är hyperintressanta och håller hög klass! TACK men oljan är inte fossil. Den är ”a-biotic” – ej biologisk. Att den skulle vara fossil är en hypotes från 1757 och inget bevisat! Metangas bildas i magman och polymeriseras till metanseriens kolväten= råolja.Vad gäller stenkol innehåller den fossilt material men kan vara delvis ”a-biotic”. Brunkol är troligen helt fossilt???

 29. #28 skall vara ”plogbilar” och ”plogar”.

 30. Halvdansken

  Är inte problemet något annat?
  Om nu britterna kund lära sig bygga ordentliga hus, så hade man kanske inte behövt lägga så mycket pengar på uppvärmning och kunnat dra ner på förbrukningen av kol o gas och el till dessa evinnerliga elektriska filtar..
  Engelska hus är oisolerade med enkelglasfönster, närmast att jämföra med våra sommarstugor. 

 31. Halvdansken #30
  Engelsmännen har väl haft gott om billigt kol, och senare trott väldigt mycket på kärnkraft… så även om dom har haft kallt förr så fanns det kanske ingen anledning att isolera och bygga om?
  Eller vad tror du? Är dom ovanligt korkade, eller har klimatet plötsligt blivit ovanligt bistert i England (OK Storbrittanien…).
  Eller skulle dom ha investerat i energisnåla hus redan långt innan det tycktes vara smart att prata om energisnålhet?

 32. Labbibia

  Uffeb
  I mitten på 80-talet var jag på besök över Jul-Nyår hos en kompis som flyttat till Irland och gift sig med en irländska. De bodde i Wicklow, några mil söder om Dublin. I den lilla staden Wicklow fanns endast ett hus som var jämförbart med svensk normalstandard. Det ägdes av en bror till kompisens hustru. Paddy, som han hette, var oerhört stolt över sitt hus, och hela grannskapet viskade imponerat att han hade ”central  heating”……dvs han hade installerat el-element i alla rum, och isolerat sitt hus. Resten av invånarna i den lilla staden kämpade på med sina hus enda värmekälla, den öppna spisen,  som var legio i alla hus, i alla vardagsrum.  

 33. Halvdansken

  Uffeb. Med risk för att förnärma någon så går jag på varianten ”de är korkade”.
  Jag bodde några år i Nya Zealand, som består av invandrade engelsmän, och de bygger hus som engelsmän.
  När jag som svensk ifrågasatte den urusla standarden vilken innebär dragiga, osisolerade hus med enkelglas, fukt, mögel och ruttna heltäckningsmattor, så kom de med argument som ”men då blir det alldeles för varmt inomhus”. De fattar helt enkelt inte konceptet. Det var likadant på Dickens tid, och då eldade man med kolmjöl vilket innebar smog och dödsfall av dålig luft.
  Det är helt enkelt omöjligt att värma upp ett hus som bara släpper värmen rakt ut.

 34. Halvdansken

  I meningen ”…med enkelglas, fukt, mögel och ruttna heltäckningsmattor, så kom de med argument som …”
  skulle det stå
  ”…med enkelglas, fukt, mögel och ruttna heltäckningsmattor, och rekommenderade isoleing och två-glas fönster så kom de med argument som….”
  Men ni fattade kanske ändå 🙂

 35. Labbibia #32
  Kul. Synd om den stackaren som ska betala elräkningarna.
  Och vad kallade man uppvärmningen med en enda värmekälla i form av en öppen spis? Fjärrmande värme?
  Och varmt vatten hade man förstås inte?

 36. L

  Uffeb, med vattenledningar utanpå husen hade man ofta inget vatten alls.

 37. Labbibia

  Uffeb.
  Elen var inte så dyr på den tiden.
  Varmvatten fanns förstås, men man hade samma koncept som i många svenska sommarstugor. En stor varmvattenberedare, som räckte näääästan till att fylla ett varmt bad. Nästan, men inte riktigt. 🙂 

 38. Labbibia

  Uffeb.
  Faktum är att det var oerhör primitivt, ungefär i klass med det hus jag växte upp i. Och det byggdes i slutet av 1800-talet. Dock var 1800-talshuset vettigt isolerat.

 39. Halvdansken #33
  Möjligen finns det fortfarande en hel del konservativa engelsmän, men att kalla dom korkade bara för att dom tror att allt ska bli som förr är lite elakt tycker jag.
  Dessutom tycker jag nog att ett fåtal exempel knappast kan beskriva mer än hur dina bekanta där nere på New Zealand försvarade sin unkna lukt i hemmet.

 40. Håkan Bergman

  L #36
  Men tänk så mycket lättare att reparera när rören frusit!

 41. Labbibia

  Håkan B # 40
  Javisst, det måste ju bli mindre rörigt då…. 😉 

 42. István

  Re #30
  Ett av engelsmännens problem är kanske att dom inte tror på kärnkraft.

 43. Staffan D.

  Au pair-råd:  ”Det är lite skillnad på att komma till en helt engelsk eller en svensk/halvsvensk familj. Engelska hus är inte isolerade, de har enkla glas i fönstren och det blåser rakt igenom ytterdörren. Värma upp huset är en lyx som bara verkar finnas på vintern, och inte hela dagen. Se till att ha med varma koftor, tjocka sockar och ett par tofflor. Eller köp det när du kommer till London. Som au pair är man inte riktigt i position för att gnälla om att huset är för kallt. Jag kan inte säga att det är regel men svenska familjer i London verkar ha mer koll på hur man isolerar sitt hus.”
  http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=626295

 44. L och Labbibia
  Jo jag känner till hur det fungerar i England med vattenledningar utanpå husen och dålig isolering. Jag har själv varit där lite till och från under åren genom jobbet.
  Kris nästan varje vinter.
  Men om det är ett tecken på en oväntat kalla vintrar på ön eller att man ofta längtar tillbaka till kolonialtiden vet jag inte.
  Det beror nog mindre på att dom är korkade än andra faktorer.
  Och när det gäller kris varje vinter så kan ju vi i Sverige sluta skratta nu när det blir avåkningar och stopp på motorvägar och havererade tågförbindelser även här hemma. Förr var det bara ett typiskt fenomen där borta i England.
  Jag tror inte att det kan bero bara på politik, men visst krävs det en hel del gemensamma investeringar för att det gemensamma ska fungera. 
  Det fungerar inte om den enskilde tågresenären ska betala sina kostnader, och bilisten sina, när det handlar om avsättning till investeringar för framtiden.

 45. Labbibia

  Uffeb
  Du skriver:
  ”Och när det gäller kris varje vinter så kan ju vi i Sverige sluta skratta nu när det blir avåkningar och stopp på motorvägar och havererade tågförbindelser även här hemma. Förr var det bara ett typiskt fenomen där borta i England.”
  Lustigt att du skriver så…..för när jag åkte hem från Irland (jag hade bilen med mig) råkade jag ut för en riktig snöstorm. I  de branta backarna på E 4:an efter Jönköping (upp mot Sthlm) stod långtradarna i drivor, både bokstavligt talat och i antal bilar…. Detta måste ha varit 1986-87….Och det finns gränser även för vad snöröjningen klarar….
  Men jag håller med dig angående tågtrafiken. Underhållet verkar helt klart vara eftersatt, och det är bedrövligt att ingen vill ta ansvaret för det.

 46. Håkan Bergman #40
  Ja inte bara det. Tänk så många färre vattenskador det blir.
  Jag vet inte hur det är här uppe bland alla kloka svenskars fitidshus, men jag kan tänka mig att det uppstått problem nu när det blev oväntat kallt redan i November…
  Oväntat hos oss som har bättre förstånd än korkade egelsmän 🙂
  Det som egentligen var ursprunget till den här ordväxlingen.
  En kommentar från någon:
  ”Uffeb. Med risk för att förnärma någon så går jag på varianten ”de är korkade”.   … och då var det tydligen ett helt lands innevånare som avsågs…
  Där ungefär drog diskussionen igång…

 47. Håkan Bergman

  Nej korkade är inte engelsmännen, jag tror mera det beror på skilda ekonomiska förutsättningar. Vi kan lätt räkna hem en investering i bättre isolering med minskade uppvärmningskostnader under en lång vinter, för engelsmännen ger samma investering visserligen lägre uppvärmningskostnader, men bara under en relativt kort period, att det ger ökad komfort under en längre period ger s.a.s. ingen payoff.

 48. Labbibia #45
  Jo vi har haft problem på snö och halka på vägarna ibland. Jag har själv varit med om det. Men oftast har jag kämpat mig vidare med dubbade vinterdäck i mer eller mindre anpassad fart.
  När det gäller järnvägen så är det ett ganska nytt fenomen. Eller har jag fel syn på hur det har varit?
  Jag vet inte vad det beror på, men på något vis pekar du på problemet när du skriver:
  ” Underhållet verkar helt klart vara eftersatt, och det är bedrövligt att ingen vill ta ansvaret för det.”

  Jo så är det nog. Banverket sparar pengar och SJ tjänar pengar.
  Kan det vara så att vissa saker som bygger ett lands välstånd i en internationell konkurrens bör vara delegerade till de politiker som styr mycket annat i landet?
  Eller ska vi låsa in politikerna till att bara bestämma över oväsentligheter och låta den internationella (globala) marknaden ta över resten?
  Ska vi stimulera skapandet av en ny sorts världsordning där våra politiker bara blir välbetalda marionetter?

 49. Staffan D.

  ”Den ultimata inlåsningen:  Sju fast i Yorkshire-pub de senaste ÅTTA dagarna”.  ”Hårt snöfall och intensiv vind har tvingat gruppen stanna på Lion Inn i Blakey Ridge, Kirkbymoorside, sedan i fredags, med små chanser att komma därifrån.  Drivor på upp till 16 ft blockerar dörrar och fönster, och vägarna är oframkomliga. För att göra saken värre är de strandade sjus bilar begravda under nio fot snö. — Gruppens svårigheter i den fjärde högsta puben i England fortsätter, eftersom man förutser minusgrader minst en vecka till, med nattemperaturer ned till -10C i sydöstra England.”
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-1335602/UK-snow-Seven-trapped-Yorkshire-pub-days-Big-Freeze-set-week.html

 50. Håkan Bergman #47
  Klok kommentar om payoff.
  Även om det ibland blir oväntat allt så kan man inte räkna hem  en investering för att anpassa livet för den perioden. Klokare att satsa på tofflor och varma tröjor. Och vattenledningar utanpå husen för att slippa vattenskador i väggar och trossbotten.
  De är nog inte så dumma de där borta…

 51. Staffan D.

  ”Anaestetiska gaser kan ha samma effekt på klimatet som en miljon bilar”:  En studie av danska och amerikanska forskare hävdar att gaserna kan bidra till den globala uppvärmningen upp till 1620 gånger mer än CO2.  På årsbasis har de samma potentiella inverkan som en miljon bilar.  Professor Ole John Nilsen och hans amerikanska kolleger skriver om detta i British Journal of Anaestheia.
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-1335623/Anaesthetic-gases-effect-climate-million-cars.html

 52. Staffan D.

  ”Klimatförhandlingarna fastlåsta — västnationer anklagas för att vilja gå och bada”.  FN-mötet på ett lyxhotell i Cancun skall leda fram till ett avtal om att hindra temperaturerna att stiga mer än 2C.  Men efter den första veckan verkar det inte gå.  Venezuelas förhandlare Claudia Salerno sade att de sade att ’de (västingarna) vill gå till beachen, för det händer ingenting i hotellet under nästa vecka’.
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-1335576/Climate-talks-deadlocked-Western-nations-accused-wanting-visit-beach.html

 53. Föreslår att den ”tyska länken” skickas till NyTeknik och DN Karin Bojs för kännedom.

 54. ThomasJ

  #53: Tror du det skulle hjälpa?….. Vad i så fall..?  😉
  //TJ

 55. Peter Stilbs

  Staffan D  #51: detta är ”bull”

 56. Iven

  Jämför man rapporten från Eike-konferensen i Berlin med Lyx-konferensen i Cancun, undrar man på fullt allvar, varför vår miljöminister inte valt Berlin istället, för att bilda sig en mera objektiv bild i klimatfrågan som underlag för regeringens kommande beslut i klimatfrågan!
  Platsen för klimat-konferensen i Cancun är ett lyxhotell, där vissa delegater bor i lyxsviter à drygt 3000 kronor natten och man har 3 swimmingpooler, 14 restauranger, 12 barer och en egen golfbana förutom jättestor badstrand till sin disposition.
  Där påstår man sig att vilja enas om hur man ska tygla det globala klimatet främst genom att reducera mänsklighetens CO2 utsläpp.
   Prognosen för denna farsartade tillställning är redan efter en veckas sittningar 100% negativ – dock med uttalade förhoppningar om att lyckas bättre vid nästa lyxmötet i Sydafrika.
  En stillsam undran: Är det med våra energiskatter och s.k. utsläppsrätter man finansierar dessa spektakel? 🙂

 57. Staffan D.

  ”Här i Minnesota fick vintern en brutal start.  Det tog mig mer än två timmar att köra hem i dag, genom vinterstormen.”  —  Men sedan fortsätter John Hinderaker med bilder från hur fint man har det i Cancun, och en video från en av festerna:  ”Bureaucrats Gone Wild In Cancun” (2:10).   Se den gärna!   115 gillar den, 4 ogillar den just nu.
  http://www.powerlineblog.com/archives/2010/12/027823.php

 58. Kent Forssgren

  Att välja Cancun för ett globalt möte om vår miljö, visar att det är en annan agenda som intresserar politikerna.  Till och med Greenpeace, den lokala givetvis, protesterar mot den skövling av mangroveträsk och korallrev som skett för att bygga upp denna konstgjorda lyxturismenort. Men så många steg, två, tänker uppenbarligen inga miljöministrar. Suck. Riksrätt.

 59. Halvdansken

  Uffeb – jag svarade bara på din fråga ”Är dom ovanligt korkade, eller har klimatet plötsligt blivit ovanligt bistert i England (OK Storbrittanien…).”
  Så du kan sluta slänga gliringar åt mig. Av dina två alternativ valde jag det ena.

 60. Halvdansken

  Uffeb – dessutom bodde jag i NZ i drygt 4 år, så det är inte några bekantas berättelser jag citerade.

 61. Staffan D.

  Varmast året någonsin?  Atlanta, Georgia:  ”Trots kylan kämpade hundratals människor om plats i kön för federal hjälp för att kunna betala värmeräkningarna denna vinter… Ambulanser kallades dit, och tog åtminstone två personer till sjukhus pga kylan…  ’Det är nästan som att stå i en soppkö under depressionstiden.’ ”
  http://wsbradio.com/localnews/2010/12/applicants-battle-cold-for-fed.html

 62. Staffan D.

  ”Nu när Västeuropa huttrar ihop och våra energiräkningar går genom taket har tiden kommit för oss att göra något åt våra politiker som hängt med i det här pratet.  När statsskulden ökar med tre miljarder pund i veckan, varför låter vi då regeringen avsätta £2,9 miljarder för att hjälpa uländerna att bygga meningslösa vindturbiner och solpaneler?  Varför tolererar vi att parlamentet avsätter £18,3 miljarder i 40 år för Climate Change Act, utan att man har det ringaste begrepp om hur vi ska kunna hålla belysningen på?  Den globala uppvärmnings­rädslan kan ha varit kul för barnen så länge det varade.  Men nu har tiden kommit att förklara att skämtet avslutat.  Helt avslutat.”  —  Christopher Booker i The Telegraph 4 dec.
  http://www.telegraph.co.uk/comment/columnists/christopherbooker/8181558/Cancun-climate-conference-the-warmists-last-Mexican-wave.html

 63. Staffan D.

  ”Tabloider:  Varför är Sverige bättre på att hantera snö än UK?”  Och svaret:  ”Antag ett ögonblick att en brittisk regering blev så orolig för rubriker om snökaos att den stiftade en svensk-liknande lag som gjorde vinterdäck obligatoriska.  Vem slår vad med mig att UK skulle vakna till rubriken ’Nanny-staten tvingar bilisterna skaffa europeiska £300-däck’?” — Economist 2/12.
  http://www.economist.com/blogs/bagehot/2010/12/britain_under_snow

 64. Staffan D.

  @49: Daily Mail rapporterar att de sju som fastnat i puben The Lion i norra Yorkshire — fem stab och två ’kunder’ — trivs med inlåsningen.  Snön blockerar ju dörrar och fönster och gör vägarna oframkomliga.  Det betyder att man tillbringar tiden med att äta, dricka och spela spel.  Man äter av färskmaten, men orkar inte med allt;  mycket måste slängas.  Värden och värdinnan missade inlåsningen;  de var hemma, fem mile bort, när snön satte in.
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-1335602/UK-snow-7-trapped-Lion-Inn-pub-Yorkshire-NINE-days.html

 65. Staffan D.

  I Cincinnati övernattade folk i minusgrader (”temperatures in the 20s”) utanför Harper’s Point supermarket, för att få Sarah Palins namnteckning i hennes nya bok.  Det där förstår sig svenska media inte på…  (Kylan?  Inte den heller.  Men jag menade Palin.)
  http://news.cincinnati.com/article/20101203/NEWS01/312020010/1055/NEWS/Hundreds-cheer-Palin

 66. Staffan D.

  Jag menar, Sarah Palin är ju jättedum.  Det vet ni alldeles säkert, som följer svenska media.  Hon sade att Nordkorea var USA:s allierade!  Att hon sagt rätt 8 sekunder tidigare vet ni inte.  Att hon var Alaskas guvernör (2006-2009) när McCain valde henne till sin vice-kandidat, det har ni förträngt.  Att hon var borgmästare i Wasilla 1996-2002, delstatens snabbast växande stad, det har ni glömt.  Att hon ledde Alaska Oil and Gas Conservation Commission vet ni inte.  Att hon 2008 avtalade med TransCanada Pipelines om att bygga en gaslinje från North Slope till kontinentala USA, det vet ni inte heller.  Vad ni vet är att hon är stockdum och reaktionär.
  –  Det är rätt kul med svennemedia, eller hur?

 67. Håkan Bergman

  Uffeb #48
  Nja, lyssna på verkschefer som tjatar om höjda anslag leder inte långt, när hörde du en verkschef klaga över för höga anslag senast? Jag har 30 års erfarenhet från järnvägen, från gräsrotsnivå och en bit upp, jag kan lova dig att det minsta dom behöver för att få ordning på eländet är mera pengar. Förmodligen vore det effektivaste en neutronbomb eller gas och bygga upp en helt ny organisation från grunden, men så gör vi ju inte i ett civiliserat samhälle, så vi får stålsätta oss och härda ut och se an en gradvis förnyelse, den kommer, men gå inte på blåsningen att högre skatter leder till paradiset, tålamod!

 68. ThomasJ

  En annan form av ’fattigdom’ i UK:
  http://wattsupwiththat.com/2010/12/06/bbc-disappears-headline-coldest-december-day-on-record-for-some-sites/
  Å andra sidan é la BBC i samma propagandaliga som SVT… no wonder m.a.o.  😯  ?
  Mvh/TJ

 69. Staffan D.

  ”Hundratals bilister fastnade i sina bilar i minusgrader när Skottland upplevde sin värsta tidiga vinter sedan 60-talet.  ’Tailbacks’ på upp till 20 km bildades på motorvägarna och tvingade somliga förare att sitta fastlåsta upp till 20 timmar, när snö och förädisk is ledde till kaos i landet.  Värst drabbat var det tättbefolkade centrala bältet, med Glasgow och Edinburgh, där bilister klagade över att de inte fått veta att vägarna blivit ’no-go areas’ förrän de faktiskt var ute på dem.  Och fastän de flesta stannade i sina bilar, hejdade av hopvikta lastbilar och andra hinder, var det några som övergav sina bilar för att söka skydd, och därmed blockerade vägarna för ambulanser och plogbilar.  Temperaturen sjönk till -13ºC i Edinburgh och -11ºC i Glasgow, där folk som bodde nära de blockerade vägarna tog varm dryck och mat till de strandade bilisterna.  Några av dem sägs ha ätit snö för att fylla vätskebehovet.  – På andra håll i höglandet blev det -17ºC.”
  –  Något för SvD att rapportera!
  http://www.guardian.co.uk/uk/2010/dec/07/motorists-trapped-overnight-freezing-weather

 70. Staffan D.

  ”The big freeze is back:  Forecasters warn of 8in of snow by tomorrow morning”.  Daily Mail kl 1824 sv.t.:  ’UK får ännu en hård omgång väder, när meteorologerna varnar att snön som gav kaos i Skottland flyttar söderöver i morgon. Kylan drabbar Yorkshire, Lincolnshire, Norfolk, Suffolk and Cambridgeshire i morgon förmiddag, lagom för kaos i rusningstrafiken.’
  –  Det här vet väl svenskar ingenting om?  Jag menar, media är väl inte roade av detta?
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-1336546/The-big-freeze-Forecasters-warn-8in-snow-land-tomorrow-morning.html?ITO=1490

 71. Staffan D.

  Jo, DN hade en notis idag, 57 ord, helt säkert bara nätet.  För övrigt intet, om man ska tro Google Nyheter.