Varmare igen

Samtidigt som Climategate rasar kommer nu november månads temperaturdata.
UAH_LT_1979_thru_Nov_09
November 2009 har en avvikelse på +0,50 C. Temperaturkurvan tar alltså ett litet skutt uppåt (se diagram ovan). Roy Spencer skriver att det är det högsta novembertemperaturen som uppmätts sedan satellitmätningarna började 1979.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Helt Underbart, tänk om Lars Franzen har rätt, det finns värmeperioder med 1000årig periodlitet?
    Det vore enormt skönt om vi fick vikingarnas klimat.
    Det skulle bli mindre temperaturskillnad vilket leder till färre extremväder, det skulle bli mer nederbörd vilket leder till mer växtlighet och ett jämnare dygnsklimat.
     

  2. Labbibia

    Ja, november var ovanligt varm, vilket man får vara tacksam för när man lever i ett land som Sverige. men nu är ju vinterkylan här….-5 grader igår, och just nu är det -3…..
    Vad det nu har med klimatet att göra? 😉
    OT i Aftonbladets nätupplaga tar man upp Phil Jones ”tillfälliga avgång” Det stod inget om detta i pappersupplagan igår. Men vem vet, det kanske dyker upp i dagens nummer av Aftonbladet?
    http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6224805.ab#abArticleComments

  3. KristianA

    El Nino? Är inte den på gång?

  4. Tomas

    Jaha,
    Kan man nu lita på detta efter senaste tidens avslöjanden och med endast några få dagar kvar till Köpenhamns mötet med dess avtal som man vill få påskrivet kommer liksom riktigt lägligt?
     
    Enorma ekonomiska/politiska intressen för att få igenom avtalet.

  5. KristianA pojken lär vara på g för tredje gången sen 1998.
    De kan tydligen vara mycket olika kraftiga, några har spått utifrån det att 2010 kommer bli varmare än 1998, det skulle hjälpa livet på jorden och vara mindre obehagligt för mig som är så korkad att jag bor där årsmedeltempen är 10C för låg…
    Men det är ljus på sommaren.
    Man borde lite som vikingarna dra iväg halva året.

  6. Labbibia

    Tomas # 4
    USA kommer inte att skriva på något bindande avtal i Köpenhamn. Indien och Kina skriver bara på ett avtal som tillåter dem att ÖKA sina utsläpp rejält. Ryssland har inget intresse av att inte få sälja sin olja och naturgas. Vilka blir det då som blir sittande med ”Svarte Petter”? Ja just det. EU. 

  7. Christopher E

    Tomas, du kan nog lita på detta. Satellitdata, om än ej perfekta, är ändå det bästa vi har. Men det betyder ganska lite att ha ett månadsrekord över en sekvens på bara 30 år.
    Jo, det är El Niño, vilket bidrar till högre mätvärden, men samtidigt är vi torts allt inne i en uppvärmningscykel som pågått i bortåt 300 år sedan lilla istiden.
    Själv har jag aldrig köpt att vi skulle vara på väg mot en ny liten istid i brådrasket, även om förändringen av solaktiviteten just nu är spännande många vis.
    Enlig 1500-årscykeln har vi långt kvar till nästa topp, så klimatalarmisterna har gått om tid kvar att skylla naturlig uppvärmning på människan. Vi andra kan njuta av att jorden fortsätter mot en behagligare värme. Inte ska man önska kyla bara att platta till alarmister.

  8. Lars C

    Christopher E
    En enstaka månad betyder ingenting. En rekordkall november som följde på en ovanligt kall oktober. Enligt en sajt med atmosfärforskning jag såg för en tid sedan så blir det svinkallt efter jul, det byggde på hur jetströmmarna går.

  9. Jag har översatt”Ett enkelt bevis för att den globala uppvärmningen inte är orsakad av människan” av Dr David Evans på min blogg http://fredmanpakvarnberget.blogspot.com/2009/12/ett-enkelt-bevis-for-att-den-globala.html

  10. Tomas

    Global Styre,
    Jag har inte varit aktiv här innan och vill bara kolla att konsekvenserna av Köpenhamns avtalet har beskrivits tidigare typ att man defacto skapar ett globalt organ, och om det varit länkat till Köpenhamns avtalet text där detta klart beskrivs i punkt 38?
    Ett intressant klipp,
    Det som gäller för USA ekonomiskt i klippet nedan gäller också för Kanada och Europa, som jag ser det. (Australien klarar sig som det ser ut)
    Om man nu bara använder den där gråklumpen för en sekund så kan man undra varför miljön skulle bli bättre genom att tvinga iväg den tillverkande industrin med stor arbetslöshet som följd till alla de delar som har sämre eller ingen lagstiftning alls på området för det blir helt klart konsekvensen av detta, varav en borde vara ökade utsläpp och nedsmutsning för att inte tala om arbetslöshet.
    Fast med stor arbetslöshet så kommer givetvis konsumtionen gå ned…..
    Titta noga på Al Gore’s ansiktsutryck i klippet när dom kommer till Enron’s storskurk Ken Lay en bit in i videon.
    Al Gores lies Exposed By Congress,
    http://eclipptv.com/viewVideo.php?video_id=8499

  11. Bevakar man Googles, svenska sidor, nyheter, framgår att ett större antal tidningar i går hade nyheten att CRU:s Phil Jones avgår (iaf medan Climategate utreds). Jag slutade räkna efter att jag hittat ett dussintal notiser om saken, även bland en rad tidningar som tidigare inte tagit upp skandalen. Får jag tippa kan 30-40 (!) tidningar ha skrivit om saken.
      Troligen har TT helt enkelt sänt ut ett nyhetstelegram som många tagit upp. Så är det när många tidningar skriver om samma sak på samma gång.
      Här en annan artikel (Corren har inte tidigare skrivit):
    http://archive.corren.se/Varlden/?articleId=5050479&date=&menuids=
    –Ahrvid

  12. Tege Tornvall

    Hur sammanhänger detta med den ökade molnighet vi upplevt åtminstone här i Sverige? När det drar sig mot vinter har ju moln en värmande effekt. NASA har ju per satellit konstaterat kraftigt ökad kosmisk strålning i atmosfären, vilket stärker Svensmarks rön om samspel mellan lägre solaktivitet och mer kosmisk strålning med mer molnbildning.

  13. Tomas

    Ahrvid Engholm #11,
    Tyvärr kommer säkerligen resultatet av en sådan utredning bli en ”white wash”.
    ”Move along, nothing to see here..”
    Luta er bakåt slappna av och åk vidare lita på oss.
    Det intressanta är inte att det görs en utredning, utan av vilka.
    Universitet som fått in mängder av kapital bland annat pga. Jones kommer inte att hitta något som förstör gåsen som lägger gyllene ägg, även om äggen är ruttna.
    Hoppas man har fel dock.

  14. Tomas

    #13, attans första gången jag klippte in från word, inte så bra som det ser ut, man lär sig något nytt varje dag.
    Ahrvid Engholm #11,
    Tyvärr kommer säkerligen resultatet av en sådan utredning bli en ”white wash”.
    ”Move along, nothing to see here..”
    Luta er bakåt slappna av och åk vidare lita på oss.
    Det intressanta är inte att det görs en utredning, utan av vilka.
    Universitet som fått in mängder av kapital bland annat pga. Jones kommer inte att hitta något som förstör gåsen som lägger gyllene ägg, även om äggen är ruttna.

  15. Steve

    Öppnar man diagrammet härovan i ny flik (och gör det större) ser man:
    nov  +0.5ºC,  okt   + 0.3ºC,  sep  + 0.42ºC över normalen.
    Sedan går man till RSS månadsdiagram, klickar på Anomaly, och ser hur avvikelserna fördelar sig.  November är inte klart ännu.   Men i oktober fanns ett värmeöverskott över land från Turkiet och upp bortom Moskva, +2ºC eller mer.   I Baltikum minus 2ºC !  I Sydsverige normalt.   Hela Nordamerika mycket kallare än normalt, -5ºC i (ungefär) Nebraska. 
    I september däremot var det varmt i Canada, +5ºC.  Men kallt nedåt Texas, -2ºC.  Varmt från Irland till Moskva, men kallt från Marocko till Iran och bortom.
    http://www.remss.com/msu/msu_data_monthly.html
    RSS har också en karta över temp-avvikelserna decennievis. 
    http://www.remss.com/msu/msu_data_description.html
    Det har blivit lite varmare i norra Europa och Asien, en halv grad på tio år kaske, men är i stort sett som vanligt i Nordamerika och på andra håll, t.o.m. lite kallare nedåt Sydamerika, fläckvis i Östafrika, och till havs norr om Antarktis.
    Vi här uppe i norr har fått det bättre:  bra somrar, mildare vintrar.  I tropikerna är det ungefär som förr.  Och på södra halvklotet har det snarast blivit kallare…

  16. Björn

    Det är ingen som nämner att det var under det normala i oktober, så det jämnar säkert ut sig. Sen kan man fortfarande fråga sig om inte frånvaron av solfläckar har någon betydelse? Henrik Svensmark är nog inte uträknad än. För övrigt nämndes han bara en gång i CRU-mailen,  så solen har väl inte varit någon betydande faktor i klimatmodellerna. Underligt!

  17. JR

    Ni kommer väl ihåg denna? som någon hade inne här eller hos Klimatbluffen:
    Tidningen Dagen den 3 februari 1898
    texten lyder/
    “Våra milda vintrar är icke något i sitt slag ensamt stående. År 1172 var vintern så mild, att redan i februari träden stodo i full knoppning och fåglarna bygde sina bon. År 1289 hade man egentligen ingen vinter alls. År 1421 blommande fruktträden i mars och i slutet af april blefvo körsbären mogna. År 1538 i januari månad stodo trädgårdarna redan i blomning. År 1572 var förhållandet detsamma som 1172. Äfven vintrarna 1607, 1612 och 1617 utmärkte sig genom en särdeles mild temperatur. År 1659 hade an hvarken snö eller is. År 1782 behöfde man så godt som ingen eld i kakelugnarna. Äfven om 1791, 1807, 1822 och 1894 utmärkte sig för milda vintrar.”
    Kul även om det inte bevisae något om klimatet

  18. J-O

    T.o.m DN har nu skrivit om Phil Jones avgång – dom skrev inte ens att det var temporärt. Det hela närmar sig Karins domäner … 
    En annan fråga: Jag brukade titta in på CRU för att se temperaturdata  men i samband med Climategate verkar man ha tagit bort en massa info.  Tidigare var den uppdaterad till oktober 2009 men nu är det endast fram till februari 2009.
    Någon som vet varför man skulle ha tagit bort detta ?
    http://www.cru.uea.ac.uk/

  19. JR #17: Det var nog därför de fick gör om kalendern så att ett år verkligen var ett solår och inte bara ungefär ett solår. Jag tror inte månader före kalenderomläggningen är mycket att jämför med.

  20. Steve #15: Jag har länge undrat över rimligheten att göra ett globalt medelvärde. Vad symboliserar det egentligen? Jag vet tex att när jag jämför min temperatur och nederbörd hemma med SMHI så kan det ofta skilja flera grader. Då måter vi ändå i samma kommun (Lund) men på drygt 1 mils avstånd. (Fö så gissar SMHI nästan alltid fel på väderprognosen)

  21. Christopher E

    Jag tycker det blandas ihop lite med lokalt och globalt härovan. Diskussionen om satellitvärden gäller alltså (i det närmaste) globala medelvärden.
    Hur Sverige haft det, och jetströmmar som fördelar värmen annorlunda hör inte riktigt hit. Några enstaka månader under normalen, dvs 1961-1990, har inte funnits globalt på länge.
    Långsiktigt finns en trend mot varmare tider, som jag alltså gissar kommer fortsätta (av naturliga skäl huvudsakligen), så nya ”rekord” är att vänta.
    Men trenden är förstås långt under IPCC:s alarimistiska antropogena modellhypoteser, innan någon tror jag bytt sida… 😉

  22. Chrille

    NicklasE (#19),
    Man flyttade kalendern 10 dagar i Sverige. Det är em lägre siffra än felmarginalen man får genom en så oexakt uppgift som  månadsnamn. Säger man i skriven text att januari och vintern är varm så får man anta att det var så, inte att den bara flyttades 10 dagar. Sedan kan det ju vara så att den som skriver överdriver värmen….

  23. En intervju med Michael Mann som försöker släta över de CRU-läckta mailen:
    http://www.accuweather.com/video-on-demand.asp?video=28984389001
    Och tjatet om att de skulle ’taken out of context’ är ju bara för tröttsamt. Det är långa mailkedjor som man kan följa. Det finns inget ’out of context’ alls med dem. Men Mann hoppas på att iaf politikerna inte ser igenom skakigheten klimathoteriet … (och det är väl vad han har kvar att hoppas på)

  24. Hayek

    re. Nicklas E
    ”Långsiktigt finns en trend mot varmare tider, som jag alltså gissar kommer fortsätta (av naturliga skäl huvudsakligen), så nya ”rekord” är att vänta.”
    Inte alls så säkert. Vad baserar du prognosen om en långsiktigt varmare trend på? Trenden kanske redan har vänt och nu ser vi en liten topp pga. El Nino. Vi har ett mycket oroväckande solminimum som vägrar ta slut. En ny liten (eller stor) istid skulle inte vara kul. Vad jag vet så har jorden aldrig varit ”för varm” (om vi bortser från tiden innan livets uppkomst) i betydelsen att det varit negativt för livsbetingelserna, men kyla slår stenhårt mot livsbetingelserna om vi tittar på historiska fakta.

  25. Olaus Petri

    Con-text har fått en helt ny innebörd Jonas. Man(n) made dessutom! 😉

  26. Chrille #22: Du har naturligtvis rätt. Driften på den Julianska kalendern var bara 7.8 dagar på 1000 år. Jag hade för mig att det var mer.
    Hayek #24: Jag gissar att du svarade till Christopher E och inte till mig 🙂 Dock ser jag det inte som helt orimligt att vi faktiskt har haft en svagt trend uppåt sedan senaste istiden. Den dagen den trenden vänder så finns det nog anledning till viss oro…

  27. Dan

    Vem har bestämt var 0-avvikelse-linjen ska ligga? På vilka grunder? Vilken period bygger den på?

  28. Nicklas: Du har rätt om detta med skakiga globala medelvärden. Jag har skrivit om detta tidigare på min blogg http://fredmanpakvarnberget.blogspot.com/2009/10/har-vi-verkligen-global-uppvarmning.html. Temperaturen mäts i regel i eller i närheten av städer och tätorter där temperaturen är högre än i omgivningen. När städerna växer ändras de lokala förutsättningarna, se t ex Osaka på ovanstående blogg.

  29. Per

    Om att mäta global medel temperatur.
    http://www.uoguelph.ca/~rmckitri/research/globaltemp/GlobTemp.JNET.pdf
     
     

  30. Tack Per för tipset om global medeltemperatur. Välinformerade läsare av denna blogg. jag ska läsa uppsatsen.

  31. Lars C

    #8 ”En rekordkall november” Ska naturligtvis vara rekordvarm.
    Tryckfels-Nisse.

  32. Steve

    Inne i stads-områden blir det varmare (som sägs i # 28), utan någon extra CO2.   Det är bara att ta en promenad, när det är kring 0º, från sta’n ut på fälten, så märker man det.  
    Artikeln länkad i # 29 säger vidare att ”det finns ingen fysikaliskt meningsfull global temperatur i detta sammanhang, ’global uppvärmning’ ”.  
    Yessir.  ”Årsmedeltemperaturen” är nästan helt ointressant, särskilt när det rör sig om ”differenser” på 0,7º eller så.  Det viktiga är hur det är årstidsvis (eller veckovis).  Lantbrukaren vill kunna så, och kunna skörda.  Medeltemperaturen andra årstider kan han i stort sett strunta i.

  33. Anders L

    Per #29,
    Mmm… den här artikeln ligger 3:a på en lista över de 5 värsta (bästa?) förnekaruppsatserna hittills:
    5. ”Thermal pollution causes global warming” Bo Nordell, Global and Planetary Change 38 (2003) 305–312.
    4. G. V. Chilingar, L. F. Khilyuk, O. G. Sorokhtin. Cooling of Atmosphere Due to CO2 Emission,Energy Sources, Part A: Recovery, Utilization, and Environmental Effects, 30(1), 1 – 9 (2008). Actually anything by this trio. Brings incoherence to new heights.
    3. Christopher Essex, Ross McKitrick, Bjorne Andresen; Does a Global Temperature Exist? Journal of Non-EquilibriumThermodynamics, 32(1) 1-27.
    2. Ferenc Misckolczi; Greenhouse effect in semi-transparent planetary Atmospheres. Quarterly Journal of the Hungarian Meteorological 111(1), January–March 2007, 1–40.
    Cohenite’s favorite and a hot contender
    1. Gerhard Gerlich and Ralf Tscheushner, Falsification Of The Atmospheric CO2 Greenhouse Effects Within The Frame Of PhysicsInternational Journal of Modern Physics B, 23(3), 275-364 (2009). Get close and feel the spittle
    🙂

  34. Per

    Ok.
    Då kanske man skall ta den på allvar då.

  35. På följande site finns en diskussion om temperaturmätning
    http://www.lars-kamel.se/vetenskap.htm

  36. Anders L

    Per #34,
    Nja … det är väl inga Nobelpriskandidater direkt …

  37. AOH

    AndersL # 33

    ”Mmm… den här artikeln ligger 3:a på en lista över de 5 värsta (bästa?) förnekaruppsatserna hittills:”
    Flera ggr har jag påpekat för dig att inte vara så godtrogen om de källor där du inhämtar dina kunskaper.
    Här t.ex. hänvisar du till en ” Rabbet Run”-lista en av de mest aggressiva AGW-bloggar som finns.
    Hittar man dessutom där väl ( ö ) kända kommentatornamn som ” Thomas Palm” och ”Magnus Westerstrand” så är det nästan fatalt om du försöker förmedla din godtrogenhet till dem som kanske inte har varit med ett tag här hos Maggie.

  38. Vefem

    Göran Johnson #9
    Tack för Din översättning av den långsiktiga historiska temperaturen. Hoppas att EU:s ordförande nu kan ta till sig dessa fakta och bestämma om vi skall backa till vikingatiden eller det kallare men mera kulturella 1700-talet

  39. Lena Krantz

    J-O
    Det var som fasiken…..
    Jag brukar också kika in på CRU via NASA och de har faktiskt tagit bort alla data från mars i år. De har också bytt ut diagramet även om det verkar vara samma kurva men med andra färger. Märkligt märkligt…

  40. Lena#39
    Från Mars? 😀

  41. Lena Krantz

    Rosenhane
    *fnittrar hysteriskt*
    Jepp….data från Venus är dock kvar…ha ha

  42. Tobias

    Antar att global temperatur inte gick att mäta i juni 2008 heller.

  43. Anders L, Eli Rabbet är nog precis vad du söker efter. Om du bara läser där och hos Tamino tror jag du slipper obehaglig information och kunskap. (Jag tror Real Climate ligger lite för högt i nivå, men även där slipper du konfronteras med de delar av verkligheten som kan verka upprörande för dig).
    Däremot kommer du här både se och kunna läsa saker som inte konformerar med dig tro, och ibland blir du tom tilltalad angående sådant. Och då blir det ju jobbigare ändå …
    Men klimathotskramare verkar ju ha en viss tendens att vilja uppsöka obehag, då det tycks vara en nödvändighet för dem …

  44. Christopher E

    Hayek #24
    ”Vad baserar du prognosen om en långsiktigt varmare trend på?”
    På Dansgaard-Oeschger-cykeln med ett medelvärde på ca 1500 år. Det är den cykel som moderna värmetiden, lilla istiden, medeltida klimatoptimumet, dark ages kallperiod, romanska värmeperioden mm mm passar in i. Den konstaterad tydligast 12000 år tillbaka i Nordatlanten, men även 400000 år i iskärnor. Den är förstås överlagrad på större och mindre cykler av annan amplitud och längd.
    Eftersom det är endast är ca 1000 år sedan sedan förra toppen (MWP), är det sannolikt att vi har lång tid kvar innan nästa topp. Det behöver dock inte vara så mycket som 500 år, då D-O-cykeln har en variation i längd.
    Jag vet naturligtvis inte, men om man får gissa håller jag alltså på att nuvarande brist på uppvärmning är tillfällig och inte början till en ny liten istid. Att för hårt propagera för att en kallperiod är på gång nu ger för övrigt alarmisterna vind i seglen om nu den naturliga uppvärmningen fortsätter igen.

  45. Steve

    På University of Texas, Austin, skulle man ikväll kl 19 fått lyssna på ett föredrag i serien Global Warming – Lone Star Impacts:  Climate change is coming to Texas but how much and in what ways will Texas be affected by global warming?
    Tyvärr har föredraget måst framflyttas en vecka till fredagen den 11 december.  Det snöar nämligen i Texas.  För Houston’s del (närmare kusten) var det tidigaste snön någonsin;  gamla rekordet var 10 december åren 2008 och 1944.
    http://www.esi.utexas.edu/outreach/ols/lectures/North/
    http://jammiewearingfool.blogspot.com/2009/12/gore-effect-strikes-again.html
    KENS 5 TV i San Antonio har vackra bilder från Fredricksburg lite norrut:  A winter wonder: Snow flurries fluttering across Hill Country.  There is a lot of anticipation, a lot of people waiting and hoping, and at last snow is falling in the Hill Country.
    Snön väntas fortsätta längs ostkusten upp mot Washington, NY och Boston.  Men redan i onsdags sade UPI att ”en stor del av mellersta USA huttrar av den polarluft som av starka vindar förts söderut”… ”Varmare igen” ?