Varm Midsommar från Väder-Pär

Urban tipsar om ett litet klipp från Aftonbladet TV, där Pär Holmgren får kommentera SMHI:s nya forskning. Och enligt den kan temperaturen komma att stiga med hela tio grader på hundra år. Det kallar jag Midsommarvärme!

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. PÅ TV4-nyheterna berättades det i kväll att hudcansern ökat dramatiskt sedan 1998. Var det inte från och med då som den påstått globala uppvärmningen började plana ut? Och har inte den kosminska strålningen ökat på grund av solens svaga aktivitet. Ett samband kanske?

 2. Torsten Wedin

  Väder-Per har bara mun-väder.

 3. Lena Krantz

  Jag såg också det där klippet, tittade sedan ut över den regntyngda nejden.
  ;o)
  När skall verkligheten komma ikapp alarmisterna?

 4. Labbibia

  Holmgren går från klarhet till klarhet…….. 😉
  Från att ha varit en halvt bortkommen vädergubbe, till att sia om Thermageddon.
  Å andra sidan hade jag inte klagat  om det varit lite varmare just nu.
  Jag ska spå lite väder själv. Jag tror inte att vi behöver vänta hundra år på 10 grader varmare väder. Snarare 3-4 dar.
  Tack och lov!

 5. Olleeeee

  Tur att han inte presenterar några belägg för varför det skulle bli såhär.

 6. kokokokooo
  Ja 13+10 = 23 här på västkusten så ja tack…………..

 7. Det är märkligt att höra alla dessa domedags cenario om klimatets förändringar det är inget nytt fenomen det har vatt så många gånger för.
  Att skrämma upp folk och i synerhet naiva Svenskar har man lyckats väl med när man hör Raifelt tjata sitt globala hot i alla debatter och intervjuer den största annledningen till denna skräck propaganda är endast till för att finnansiera dom stora skatte sänkningarna för dom som känar mästt och då får vi som har sjukbidrag 64% av lönen och alla andra låginkomstagare som inte lär kunna köpa en sprillans ny bil med lägre co2 utsläpp stå för rainfelst mantra styrmedel och det han syfftar på är höja bensin o diselskatten + energiskatterna för el med mera.
  Allt detta dravell står mig upp i hallsen för hur mycket dom än plågar vanligt folk med nya pålagor så kommer det inte att förhindra förändringarna i klimatet det kommer att fotgå vad än vi gör och hörde nu att nys va man förtvivlad för is smälltningen i nordostpasagen men i går på nyheterna stod man och sa att dom Ryska vetenskapsmänen var oroliga för att den har börjat att växa igen men det hör man inga stora nyhets rapoteringar om märkligt!!!!!!!
  Pax Vobisqum

 8. Inge

  10 grader på 100 år! Det var det värsta! Det är ju varmare än perioderna utan istider då det varit 7 grader varmare än nu.
  Men Pär lever ju på att alarmera så han sköter väl bara sitt jobb? Suck!!!
  Under tiden stiger globala värmen med 0,7 grader per århundrade precis som vanligt …

 9. Martin

  Hmm…känns som att folket på SMHI först ska lära sig att göra 5-dygnsprognos!

 10. Jag tror att jag ska ut med en prognos att temperaturen kommer att stiga med minst 15 grader på 100 år, bara för att vara värst. 😉

 11. Ulrik

  Pär har nog efterträtt den där same-gubben som gjorde långtidsprognoser efter färgen på fiskfenor. Han var ju också ofta citerad i media. Särskilt inför somrarna. Pär får skaffa en folkdräkt.
  Jag läser också, att vinterturismen var all-time-high i Sverige senaste säsongen. Skidturister från hela Europa kom hit. Det var väl Pär som påstod, att Vasaloppet snart måste köras på vattenskidor.

 12. Pelle

  En randnotering: kvaliteten på inslaget kan möjligen också bedömas utifrån Aftonbladets förmåga att stava rätt. Holmgren benämndes meterolog (vad det nu är), inte meteorolog som han väl är.

 13. Gunnar Littmarck

  Ulrik 11
  Då jag byggde om på sötvattenlaboratoriet på Lovö, passade jag på att få en föreläsning av ansvaig på fiskfjäll bilblioteket.
  Men ska inte underskatta systemen i naturen.
  Det är inte helt motbevisat att ex, bävrar bygger avsevärt kraftigare hyddor före vargavintrar och fiskars fjäll, återspeglar otroligt många samverkande faktorer.
  Jag blev mycket imponerad, men är en stor skeptiker, ty så många yttre faktorer styr nästa vinters kyla…
  Kanske kommer det ibland signaler på sensommaren, som vi inte ännu lärt oss tyda?
  Fiskfjäll är tillsvidare av samma prognosvärde som kaffesump för mig.

 14. Labbibia

  Ulrik # 11
  Enok Sarri hette han. Väderspåmannen alltså. 
  http://wapedia.mobi/sv/Enok_Sarri

 15. Jonas N

  Jag gillade påannonseringen av tjejen:
  .. kommer från SMHIs forskningsinstitut …. utgått från ett specifikt antal variabler och mätt en period av etthundra år framåt i tiden …

 16. JR

  Hemskt vad ni hackar på VäderPälle! Det är väl inget större fel på honom… Förutom att han inte går att stänga av. 🙂

 17. Peter

  http://www.youtube.com/watch?v=K9rdx1-Odp8

 18. Björn

  Per Holmgren drar ett löjets skimmer över sig själv, vilket med tiden kommer att straffa sig. Han förefaller förneka verkligheten, eftersom vi andra sunda människor börjar fråga oss om inte den globala temperaturen är på väg att sjunka i stället, med tanke på det extremt kalla vädret för årstiden. Vi kommer framöver att tyvärr få se många liknande verklighetsförnekelser från inbitna AGW:are.

 19. Intressant program på TV1
  Lördag 20 juni (imorgon) kl.11.40
  ”Berulfsens pengabinge”
  Norsk faktaserie från 2008 om pengarnas historia.
  Jag såg inte hela programmet men blev nyfiken när det berättades hur makten och överheten historiskt använt tvång och lögner för att beskatta undersåtarna.
  Speciellt nämndes avlatsbrev som ju kan jämföras med ”miljösyndernas” förlåtelse genom att betala för utsläppsrättigheter.

 20. Mats Frick

  Hej Björn #18 – Kan du förklara hur vädret i Sverige under sommaren har förklaringvärde med avseende på globala klimatförhållanden. Med tanke på trenden undrar jag vad det skulle vara för verklighet som undflyr oss AGWare.

 21. Mats Frick # 20
  Du kan inte övertyga oss om en katastrofal och mänskligt orsakad temperaturförändring på klotet som beror på ökad halt av CO2 genom att visa den sortens temperaturkurvor.
  Vet du hur dom mäter och beräknar den globala medeltemperaturen?
  Kika på den här länken : http://icecap.us/images/uploads/NOAAMAY.pdf

 22. Lars C

  Mats Frick
  Med alla de parametrar som jag har möjlighet att överblicka så lutar jag nog mot att en avkylning av okänd längd står för dörren. Men AGW påverkan hänger med oss hela vägen till nästa värmeperiod, överlagrad det som kan komma att visa sig vara än större naturliga variationer. Så AGW:s okända grad av farlighet får vi kanske vänta på tills min tid på planeten är förbi. har vi otur är det ingen nu levande som får uppleva någon katastrofvärme. Otur eftersom en lång kall period kommer att reducera mänskligheten rejält.

 23. pekke

  Den här trenden från  giss/nasa ser inte så hotfull ut för ev. framtida katastrofer !!!
  http://data.giss.nasa.gov/gistemp/2008/Fig2b.gif

 24. Torsten Wedin

  Mats Frick #20:
  ”Med tanke på trenden undrar jag vad det skulle vara för verklighet som undflyr oss AGWare.”
  Ni AGW:are verkar ju inte titta på verkligheten överhuvud taget. Ni blundar, eller också är ni dumma. Ni väljer!

 25. Torsten Wedin

  Jag fattar inte hur dumma människor kan bli. Hur kan man blunda för den globala nedkylningen som nu är ett faktum?
  Jag måste referera till Einstein:
  ”Det är två saker som är oändliga:
  1) Universum
  2) Folks dumhet
  men jag är inte säker på det första!

 26. Mats F: #20 Du är förstås medveten om enheterna på skalan i den graf du hänvisar till? Vi talar om tiondels grader.

 27. Christopher E

  Torsten, nu tycker jag du är fel ute. Mats Frick är en bra och artig debattör och allt annat än dum. Han må tolka data annorlunda än många av oss, men det är inget principellt fel i hans invändning i #20.
  En kall sommar i Sverige säger faktiskt ingenting. Glöm inte svenska sommaren 1998, som ändå var ett av de varmaste globala åren i modern tid.
   
  Det enda jag påpeka är att just GISS-grafen är en utliggare som får 1900-talet att se mest dramatiskt ut. Andra serier har en mindre dramatisk skillnad mellan värmepuckeln 1940 och nutid. Eftersom GISS inte använder några satellitdata efter att de är tillgängliga de senaste 30 åren är också känsligheten för UHI-störningar mycket stor. James Hansen har också en suspekt bearbetning av data som vid varje omarbetning får 1900-talskurvan att bli ännu brantare, när man tycker att ökande insikt om UHI rimligen borde ge motsatt resultat, även om den allmänna trenden kvarstår. Det här må låta som ett svagt retoriskt argument, men strunt samma, Hansens starka övertygelse som aktivist gör att jag har reservationer vad gäller hans objektivitet.

 28. Christopher E: Hear, hear!

 29. Torsten Wedin

  God morgon Maggie!
  Totte

 30. Totte: God morgon! Ännu en överlevare av den svenska midsommaren, ser jag. 🙂

 31. Torsten Wedin

  Ja, men jag ska inte köra bil idag, känner jag!
  Hoppas din midsommarafton var lika trevlig som min. Jag drack sill och åt OP-Andersson tillsammans med min son. Eller var det tvärtom? 😉
  Får jag göra litet reklam (off-toppic) för mina två underbara barnbarn?
  http://www.myspace.com/ELLICURLY
  http://www.myspace.com/agnesemerald
  Gud va goa dom är!

 32. Totte: Vilka två underbara tjejer! 🙂

 33. Labbibia

  God morgon alla! 🙂

 34. Torsten Wedin

  God morgon Labbibia!

 35. Torsten Wedin

  Maggie:
  Fortfarande off-toppic! Barnbarn, det är livets efterrätt!
  Tyvärr får inte mina barns mor uppleva detta. Jag är nämligen änkeman sedan 18 år.

 36. Torsten Wedin

  Maggie 32:
  Morfar är väldigt stolt. Jag tror att du förstår vad jag menar.
  Maggie, jag önskar dej all lycka!! Jag gillar dig. Om du inte bestämt dig för att gifta dig med herr Crusell så skulle jag stött på dig, jo du är min ”typ”.
  Kraaaam! Maggie!
  Totte