Var slänger du dina lågenergilampor?

Svd om kvicksilverlampor

SvD ställde frågan och svaret, som naturligtvis inte är statistiskt säkerställt, är i skrivandets stund att nästan 60% inte lämnar lågenergilamporna dit de ska göra det. I artikeln idag uppmärksammas särskilt de lampor som kastas i glasåtervinningen.  

Det rör sig om ca 200.000 lågenergilampor per år som felaktigt slängs i glasåtervinningskärlen och så småningom hamnar på sorteringsbandet på Svensk glasåtervinning i Askersund. För dem som tvingas hantera dem på anläggningen handlar det i första hand om en arbetsmiljöfråga men kvicksilvret läcker även ut på vägen till anläggningen.

Minna Gillberg, miljöexpert,  ifrågasätter miljövinsten om inte kvicksilvret hindras från att spridas i naturen. Hon menar att miljönyttan egentligen är en politisk nytta, ett uttryck för en symbolisk klimatpolitik som inte gör någon verklig miljönytta.

––Först ägnar man årtionden åt att rensa Sverige på kvicksilver, sedan sprider man ut det igen helt okontrollerat. Det är fullständigt absurt.

Vi har ju uppmärksammat problemet med lågenergilampor som innehåller kvicksilver flera gånger här på TCS och det är bra att MSM nu börjar granska detta. Artikeln i SvD tar alltså endast upp problemet med de lampor som slängs i glasreturkärlen, i nästa kanske de tar upp det betydligt större problemet, dvs de lampor som slängs i hushållssoporna.

I december kommer rapporten som visar hur mycket utsläppen av kvicksilver från förbränningsanläggningarna har ökat (eller minskat). Det är med en viss bävan jag inväntar den.

 

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Peter Stilbs

  Ett annat problem är ju också att många ”lågenergilampor” av denna typ har någon form av keramisk fot. Keramik, även i små kvantiteter, kan förstöra tonvis med glassmälta – om glaset verkligen avses smältas ner för återvinning…

 2. bom

  För att inte tala om keramiskt material i gullfiberproduktionen!

 3. Adolf Goreing

  Kanske får vi sånt överskott av kvicksilver överallt att vi kan demonstrera det klassiska experimentet med kvicksilverhjärta i skolorna igen? Det har sedan länge försvunnit från agendan.

  http://www.youtube.com/watch?v=0hxt6hd-wV0

 4. Thomas

  Oroar ni er lika mycket för kvicksilverutsläpp från kolkraftverk?

 5. inge

  Thomas

  Utsläppen från kolkraftverken mäts så det finns i alla fall kunskap om utsläppen där. Alla sopförbränningsstationer måste också ha mätning i skorstenarna med multianalysatorer som mäter många ämnen samtidigt.

 6. Thomas #4

  Sverige har ju nästan inga kolkraftverk så det känns ju lite svårt att påverka den delen.

  Men visst, jag hade ju hellre sett att Tyskland utvecklade kärnkraften istället för att bygga nya kolkraftverk.

 7. Slabadang

  Miljörörelsen= IQ fiskmås!

  Mikael Kralsson har en debattartikel på SVT debatt där han hittat en ny slagdänga om att ”Regeringen måste stoppa förgiftningen av mannen”
  ge grabben en rå strömming så han slutar skrika och slutar släppa sin måskit i spalterna.

  http://debatt.svt.se/2011/11/18/regeringen-maste-stoppa-forgiftningen-av-mannen/

  Vad ska man säga??? Hur korkat på en skala mellan 1 och 100 är det att först lobba för kvicksilverlampor in i hemmen för att sedan klaga på at kvicksilver sprids? Kan det bli mer korkat och oseriöst? 

  Jag pratade med min karriärväxlingsökande luttrade marinbiolog i går som hävdar att kalkningen av vattendrag mer verkar ha skadat redan innan utsatta bestånd av både vattenlevande växter insekter och fisk än tvärtom.

  Hur genomkass och oansvarig är hela miljörörelsen och dess tillhörande vetenskap? Har den överhuvudtaget någon susning om vad den sysslar med?

 8. Björn

  Den traditionella glödlampan värmde lite grann samtidigt som den lyste. Det är bara genom kollektivt tänkande och styre, som så ointelligenta förslag som den lagmässiga utfasningen av glödlampan, har kunnat genomföras. utan ”förstånd” har politikerna genomfört en helt meningslös åtgärd, i tron att man kan förhindra global uppvärmning genom minskning av CO2-emission. Det är en skam att vi har politiker som låter sig luras av diverse gröna idealistiska organisationer, eller faktiskt sitter i knäna på dem. Den traditionella glödlampan var åtminstone ren och kunde ha utvecklats ytterligare för att sänka den ”förfärliga” energikonsumtionen. ”Gröna politiker” tycks inte förstå någonting av vad energi innebär, vilket har resulterat i glödlampseländet, vindkrafteländet etc etc.

  När vi nu har förbjudit glödlampan, måste elektriska fläktar och luftavfuktare installeras. Värme från en glödlampa sätter luften i rörelse och skapar en naturlig luftström mot en ventil, samtidigt som den har sin funktion att belysa. Innan man inför någonting nytt måste man alltså först tänka över vad man vinner och förlorar. I detta fall med glödlampan har man förlorat stort med energibehov av fläktar och giftiga ersättningslampor. Skäms politiker!!!!!!!
   
   

 9. Thomas

  Lena #6 beslutet om utfasning av glödlampor har tagits på EU-nivå, och i EU finns det massor av kolkraft. I och med att näten är sammanbyggda så påverkar också elförbrukningen här i Sverige hur mycket kolkraft som behövs.
   
  inge #5 vad hjälper det att vi känner till utsläppen?

 10. #4 Thomas har du läst Kemikalieinspektionens instruktioner vid sönderslagna Hg-lampor i hemmet. Har du små barn? Vi har Hg-fritt i vårt hem. Jag har ett barnbarn på 5 år som är vild och har slagit sönder flera glödlampor!
  Han sniffar inte på Hg-utsläpp från rökgas från tyska kolkraftverk!
  Tycker du att Hg-lampor i hemmen är bra? Är det inte bra att förbjuda Hg-spridning?

  Alarmister är för kvicksilver i lampor som ger nervskador och etanol som orsakar svält och död! SUCK!

 11. Thomas

  M. Sc. Eng. #10 äter ditt barn möjligen fisk som fått i sig kvicksilver via utsläpp från kolkraftverk? Det är inte så att utsläppen försvinner när de lämnar skorstenen, förstår du.

 12. Använd ”vanliga” glödlampor eller LED-lampor!! Varna era vänner för Hg-lågenergi-lampor!

 13. Thomas #9

  Jo jag vet (vilket du vet att jag vet) men det som är felet är att man inte gjort en bra och enkel kedja, och du vet det där om den svagaste länken….

 14. Thomas, jag ha jobbat i aktionsgrupper mot dåligt renade rökgasutsläpp från sopförbränningsanläggningar. Askan innehåller massor med gifter som urlakas till grundvattnet. Jag är mot Hg-användning och Hg-utsläpp i alla former. Har du fattat? Är du för Hg-lampor? Såg inget svar!!!!
  Ang fisk , vi äter mest havsfisk. Äter abbore, gös, siklöja, löjrom några ggr per år.Jag bor vid Väner och har fiskere från Spiken som vänner. Äter du fisk?

 15. István

  I Spanien gäller bara soppåsen.
  För Hg lampor såväl som för Alu-burkar.
  Däremot kan man kanske räkna hem en del besparing på strömmen, till skillnad från ett svenskt hem. Där ingår ju värmen från lamporna till uppvärmning av huset. 

 16. Christer Löfström

  M.Sc.Eng. #14
  Jag ställde en fråga till dig tidigare.
  Har du skrivit något jag kan läsa? (utom kommentarer under signatur)

  Aktionsgrupper har nog sin plats.
  Inget går dock upp mot riktig ingenjörskonst!
  Som tidgare arbetskamrater forsätter med, och fortsätter med och………..

  http://www.flsmidth.com/en-US/News+and+Press/News/2011/GSA+sales+driven+by+legislation

 17. Thomas

  M Sc Eng, jag är mot energislöseri, däremot vet jag inte om det var så genomtänkt att införa regler som i praktiken kräver minilysrör så att det byggs upp en stor produktionskapacitet för sådana samtidigt som det är rätt klart att LED snart tar över.

 18. Peter Stilbs

  LED-lamporna är klart lovande – men man blir irriterad på påståenden om ”varmvit”, när den är närmast blåaktig (och dessutom begränsad till olika våglängdsband – så den går inte ens att jämföra med en glödande kropp).

 19. Ingemar Nordin

  M.Sc.Eng. #14 och Thomas #11,

  I Linköping säger tekniska verken att deras filter på förbränningsanläggning (som levererar både värme och el) stoppar 99,8 % av alla ovälkomna gaser. Tillhör just kvicksilver det som dessa moderna filter släpper igenom?

  Jag tror inte det. Det tycks mig som om kvicksilverutsläpp från kolkraftverk och sopförbränningsverk är tekniskt, ekonomiskt och administrativt lösbart. Däremot är kvicksilver från s.k. energilampor i vanliga sopor en mycket större miljöfara.

  Det kanske t.o.m. vore enklare att upphäva förbudet mot vanliga glödlampor – om man nu till äventyrs skulle vara intresserad av miljön.

 20. BoE

  ”I december kommer rapporten som visar hur mycket utsläppen av kvicksilver från förbränningsanläggningarna har ökat (eller minskat). Det är med en viss bävan jag inväntar den.”

  Hm……..Vi kanske får vänta lika länge som på de jämförande luft-partikelanalyserna mellan Slussens T-bane station och Hornsgatan.
  (Apropå dubbdäcksdebaklet). Dvs det riskerar att bli pinsamt tvär-tyst! 

 21. Thomas

  Ingemar, Peter m fl. Ni får skaffa lite siffror till stöd för er tes om ni vill ändra EU:s existerande beslut.

 22. Ingemar Nordin

  Slabadang #7,

  Det är intressant att notera hur Naturskyddsföreningen mer och mer uttalar sig som en statlig myndighet. De ger direktiv och uppmaningar om hur riksdagen bör hantera frågan om s.k. energilampor.

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/naturskyddsforeningen-kritisk-till-hantering-av-lagenergilampor_6650528.svd

  Det här är en order till riksdagen: ”Det här är ett ämne som ska bort. På längre sikt ska det inte finnas alls i våra hem, säger han.” (dvs Mikael Karlsson). Det är bara att rätta och packa sig!

 23. BoE

  Politiker kan lösa detta lätt….
  Sätt en kvicksilver-pant på lysrör och energilampor.
  Dra till med en hundring per styck….Det höjer ju också BNP märkbart.
  Fast å andra sidan…Tänk att riskera att bli rånad utanför Ikea på sin kasse med lampor man just skulle returnera……

 24. Christopher E

  Att ändra EU:s idiotiska förbud låter sig nog inte göras med alla siffror i världen, det är byggt på klimatreligiös ekoteologi, lobbying från lågenergilampstillverkare (10 ggr mer betalt för en sämre produkt) och numera en rejäl dos prestige.

  Jag är dock oförmögen att svara på frågan i inlägget, de glömde ett alternativ. Jag bunkrade upp i tid med åravis och åravis förråd av billiga utmärkta glödlampor och har inte planerat äga några lysrörslampor. Och behöver därför inte slänga några.

 25. Maths

  Hg renas bort ur gaser med aktivt kol (i vissa krematorier tillsätts selen innan kremering ihopp om att det ska bilda HgSe och binda kvicksilvret). Effektivitet ca 95%.

  http://www.ivl.se/download/18.7df4c4e812d2da6a416800072072/B1883.pdf 

 26. Christopher E

  BoE #23

  Pant på lampor för att lösa ett problem onödiga lagar skapat… där bekräftas i så fall en ”naturlag”, en positiv återkoppling större än och säkrare än AGW-alarmisternas. Ett dumhet fortplantas och eskaleras till fler dumheter. 😉

  LIVE-RAPPORT:

  I skrivande stund talar Rapport 18 om problemen med kvicksilver från lågenergilampor som slängs.

  … direkt följt av ”nyheten” att CO2-utsläppen är större än någonsin. Jojo, Durban närmar sig och skrämselmaskineriet är igång.

 27. Peter Stilbs

  Maths #25 – jag tillåter mig att tvivla på att aktivt kol adsorberar kvicksilver på något meningsfullt sätt. Och vad gör man sen med kol – om det är kvicksilver i det ?  Blev inte klok på denna rapport Du länkade till.

 28. #16 Sorry Christer! Jag har inget jag kan presenterat av efterfrågat FN-relaterat material. Jag har jobbat praktiskt i u-landsföretag (tex var jag med och startade upp export av svart granit från Angola efter självständigheten), i industriministerier och med förstudier för industrietableringar i en mängd branscher.

 29. Helge

  Glödlampsförbudet är ren skär idioti, en symbolfråga där man gör sken av att göra något miljönyttigt fast det är tvärtom. Jag kan välja att göra av med hur mycket energi som helst genom att bada varje dag, alltid ha bastun på i fall jag blir sugen, ha en jacuzzi på året runt på altanen, ha 26 grader i vardagsrummet, bygga mig ett 120 kvadratmeter varmgarage för en bil. Men jag får inte köpa en glödlampa ens när den är det optimala valet, t.ex på vinden eller den sensorstyrda utelampan.
   
  Samtidigt har nu lampindustrin betydligt bättre marginaler och gör större vinster, miljön får betala priset.
   
  Ren skär klåfingrighet från byråkraternas sida som visar att EU inte ska ha mer makt, för hur dumt beslutet än anses vara av folket, går det inte att ändra på, det är ju ett EU-beslut.

 30. Helge

  #23 BoE
  Det löser inte problemet med dem du slår sönder, och plötsligt har du skapat en marknad för att stjäla lågenergilampor.
   
  Alla miljöproblem löses bäst genom att ta bort källan/orsaken där så går, inte genom att skapa byråkratiska regelverk.

 31. Måste fråga.
  Halogenlampor är väl fortfarande OK? Här i lägenheten i Las Palmas har jag skruvat ur 8 st lysrörslampor och ersatt med halogen. Men jag vet fan inte var jag skall göra av med lysrörslamporna.
  Bättre ljus blir det också.  EU-byråkratin är befolkad kocko-byråkrater som förmodligen fått hjärnan förstörd av kvicksilver eller nåt. Och som har fått för sig att förbjuda att man påstår att vatten minskar uttorkning.
   

 32. Ingemar Nordin

  EUs beslut att förbjuda vanliga glödlampor ”för att spara energi” är ju bara patetiskt. Varför inte lika gärna förbjuda alla varor utom Euroshopper i affärerna ”för att spara pengar”?

  EUs obergränsade önskan att lägga sig i enskilda människors liv, och vilka avvägningar vi skall göra beträffande energi- och produktval, står ingen sovjetisk 5-årsplanerare efter.

 33. Adolf Goreing

  Kan man inte nominera Vaclav Klaus till ”årets sanningsägare” av SI elller nåt? Speciellt med tanke på det Ingemar skriver i #32. Det finns nästan ingen som vågar stå upp för den enskilda människan längre. Moderaterna i Sverige är ju numera ett socialdemokratiskt skämtparti.

 34. Thomas

  Ingvar #31, EU:s krav baseras på ljusstyrka/watt och halogenlampor och andra förbättrade glödlampor är fortfarande tillåtna.

 35. Maths

  Peter #27

  Man använder svaveldopat kol. Att det inte försvinner vet jag och det förvaras ungefär som atomsopor. Men Ingemar N verkade ju inte tycka det var några problem (#19). Han kanske kunde bidra med några tankar om hur? 

 36. Staffan D.

  40w-lampor säljs ännu (till augusti). 2012 ska alla glödlampor bort.  Ett litet lager av lampor har jag.  Tar de slut får man väl ta en kryssning till St Petersburg för att köpa?
  –  Hur gick det för tysken som ville sälja ”värmeradiatorer” på 75w för E27-konsol?
  http://en.wikipedia.org/wiki/Heatball

 37. Staffan D.

  ”Konstverket” Heatball kan köpas för €1,69 + totalt €9,90 i frakt inom EU.   75w i ett E27-uttag.
  http://heatball.de/bestellung.php

 38. Håkan Bergman

  Nåja, det börjar röra på sig, ett förslag i SvD, inlämning vid systembolag, genialt! Dit har ju dom flesta nåt ärende, och dom som inte har det får ett bra svepskäl.
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/lena-ek-situationen-ar-akut_6651732.svd
  Staffan D. # 36
  Finns väl lite 60-wattare kvar i en del butiker, dom låg med feta lager inför förbudet, och får sälja ut det dom har.

 39. John Silver

  ”kanske de tar upp det betydligt större problemet, dvs de lampor som slängs i hushållssoporna.”

  Största problemet är väl kvicksilver-ångan i barnens sovrum, när de råkar slå sönder lampan.

 40. Adolf Goreing #33
  Vaclav Klaus som årets sanningsägare
  Absolut! Det är i dagsläget den enda politiker jag gillar och oavsett om han är politiker eller inte så tycker jag att det är en utmärkt nominering. Han är ingen ”hymlare” precis. Rakt språk.

 41. Thomas #34
  ”fortfarande tillåtna”. Finns det en tidsgräns på dem också? Har jag svårt att föreställa mig. Högspänningshalogener är ju en ganska ny företeelse. Visserlige gillar jag lågspänningsvarianterna bättre. De har en betydligt längre driftstid och  hållbarhet (tjockare tråd) 

 42. Lena Krantz

  John Silver # 39

  Det ligger något i det men nu menade jag att människor inte lämnar in dem där de ska. Fast det är ingen kritik mot människor utan att man inte har gjort det enkelt.

  Själv skulle jag behöva åka ut till Årsta återvinningsstation om jag vill lämna in den när jag själv vill. Har faktiskt funderat på att göra det, dvs åka ut med EN lampa….he he. Givetvis med bil. Jag skulle rulla in, kliva ut och lämna min enda lampa med ett stort leende och sedan åka därifrån.

        

          

 43. Christer Löfström

  M.Sc.Eng. #28
  Tack för svar. Människor med erfarenhet av verkligheten borde skriva mer. Artiklar och/eller böcker.

  Peter Stilbs #27
  Jag kan inte skriva här om allt jag vet om t.ex. aktivt kol, men du får en länk till oficiell artikel nedan. Om du är seriöst intresserad av Hg rening, eller annan rening, kan du maila mig på den nya adress som TCS känner till.

  Notera i artikeln att Hg rening fås på köpet med GSA. 
  http://www.flsmidth.com/en-US/eHighlights/Archive/Cement/2011/October/SO2+emission+reduced+more+than+97

 44. John Silver

  Lena Krantz { 21.11.11 at 20:36 }

  ”he he. Givetvis med bil. Jag skulle rulla in, kliva ut och lämna min enda lampa med ett stort leende och sedan åka därifrån.”

  Bra projektidè. Samla så många bilister som möjligt med en lampa var och kalla på press och TV. Gör en Youtube video ochså för säkerhets skull.

 45. Ingemar Nordin # 32

  För övrigt har även Euroshopper fasats ut….. faktiskt. 😉

  Häromdagen besökte jag det stora möbelvaruhuset grundat av han smålänningen, ni vet.

  Tänkte passa på att köpa några glödlampor när jag ändå var där, men där fick jag tji. Frågade en tjej ur personalen om var de fanns, och fick svaret:

  Av miljöskäl har vi helt slutat med vanliga glödlampor, vi säljer endast lågenergilampor…..”

  Heja Kamprad!

 46. Lena Krantz

  John Silver # 44

  Ja, det skulle ju kunna bli en riktig show. Men, det är lite för mycket spektakel för min del. Det hade kanske varit på sin plats innan MSM hade uppmärksammat det men nu är ju bollen redan i rullning s a s. Bra så….jag är nöjd!

  😀

    

 47. inge

  Thomas #9

  Jag har varit iväg några timmar.
  Så du tycker inte det är bra att veta hur mycket Hg som släpps ut genom en skorsten?
  Vet man hur mycket som släpps ut kan myndigheterna sätta gränsvärden och kräva rening. Det är känt vilka reningsmetoder som finns och gränsvärden sätts därefter, ingenting konstigt med det.

 48. Thomas

  Ingvar #41, EU:s regler är i grunden teknikneutrala, men kravet på effektivitet skärps, och jag tror halogener kommer få det svårt så småningom. Du får läsa direktivet om du vill bli säker.
   
  inge #47 visst är det bra att veta, men som sagt, i sig gör det ingen nytta. Man har rening, men den är inte perfekt utan kolkraftverk står tillsammans med metallsmältning för merparten av Hg-utsläppen inom EU.

 49. Tack Thomas.
  Men det orkar jag inte läsa och kolla mot var halogenlamporna står.
  I vilket fall som helst tycker jag att halogenlamporna ger en bra belysning

 50. Christopher E

  Bäst att bygga upp ett förråd av billiga halogener också, då…

  I mina trakter finns Gekås Ullared som en bra källa.

 51. peter

  (“det var som fan”..eller. for att fortsatta pa engelska…)

  The complete, unpublicized, and strange story behind the EU ban on light bulbs – with sources and references
  http://ceolas.net/#euban
  .

 52. Peter Stilbs

  peter #51 – tala om konspiration

 53. Ulrik

  Det verkar vara tyst i media om den i Sverige helgonförklarade Margot Wallströms meverkan och ansvar i kvicksilverbyken.

 54. Adolf Goreing

  #48 tilläggas bör också att kolkraften står för den övervägande delen av radioaktiva utsläpp. Det är en massa ”intressanta” isotoper som frigörs vid förbränning av kol. Barsebäck släppte ut betydligt mindre än vad kolkraftverken tvärs över sundet gör.

 55. Mac

  http://climateaudit.org/2011/11/16/anderson-cooper-on-penn-state-secrecy/#comment-310961

  FOIA?? Ladda ner på egen risk.

 56. Jan E M

  En lågenergilampa får maximalt innehålla 5 mg kvicksilver. Om alla 200 000 lågenergilamporna innehöll så mycket så blir det sammanlagt 1 kg kvicksilver.

  Det är betydligt mindre än utsläppet från Oxelesunds Järnverk. 

 57. peter

  peter s  #52
  ja och det finns mer där…..

  Dessutom,
  det finns många skäl till varför det på det hela taget sparas väldigt lite energi genom detta belysnings -regelverk

  ”Besides, apart from affecting people’s product choice,
  the actual switchover savings are not that great anyway =
  less than 1% of overall energy use, and 1-2% grid electricity is saved,
  as shown by USA Dept of Energy,  EU statistics and other official information
  http://ceolas.net/#li171x
  with alternative and more meaningful ways to save energy in
  generation, distribution or consumption.
  Light bulbs don’t burn coal or release CO2.
  Power plants might.
  If there’s a problem – deal with the problem,
  rather than a token ban on simple safe light bulbs,
  light bulbs that people obviously like to use
  (or there would not be a ”need” to ban them!) ”

 58. magnus

  Undrar om det verkligen kan vara så att 30% av ny tekniks läsare inte känner till faran med kvicksilver.

  När vi ändå är inne på konspirationer kan jag inte låta bli att undra hur många ”glödlampskramare” som varit inne och röstat på alternativ 4 bara för att ”minsann visa dom”

   

 59. Jan E M

  magnus #57

  Hur tror du resultatet skulle bli om frågan ställdes på den här sidan?

  Själv har jag inte slängt en glödlampa, lysrörslampa eller lysrör i hushållssopor på över 15 år. Lysrörslampa har jag nog aldrig slängt i soporna, för vad jag kan påminna mig så är det bara en eller ett par stycken som jag gjort mig av med.

  Glödlampor har jag sorterat ända sedan det fanns det alternatvet på återvinningsgården någon gång under första halvan av 90-talet.

 60. Peter Stilbs

  Jag tycker det är konstigt att inget nyhetsinslag har berört det dubbelt olämpliga i att slänga dessa lampor i glasåtervinningen – då förstör man ju bara denna.

 61. Bertel

  Peter S # 60

  För att hårdra det ”lite”, så blir det inte föstasdestoff i Sverige, förran de hamnar på sophögarna i Gambia eller som återvinning i Bangladesh, för information inom MSM, gällande vå egen närmiljö, har hamnat kraftigt på efterkälken om vi bortser koldioxidens skadliga inverkan på växtligheten eller en genomrutten ek i östermalm(eken vid tv-huset).

 62. Jan E M

  Peter Stilbs #60

  Jag tror de flesta tycker det är ett litet problem. Lysrörslampor får innehålla 5 mg kvicksilver, de flesta innhåller mindre. 200 000 lysrörslampor innhåller max ett kilo kvicksilver.

  Om man jämför att totala svenska utsläppen av kvicksilver har minskat från några ton/år för 20 år sedan till c:a 500 kg/år nu.

  Mellan tummen och pekfingret så är det fördelat så här.

  100 kg kommer från kremering

  100 kg från sopförbränning varav några kilo kommer från ljuskällor.

  100 kg kommer från kolförbränning (kraftvärme och värme)

  100 kg från metallproduktion

  100 kg från övrigt

 63. Peter Stilbs

  Jan EM 62, jag avsåg närmast porslinet etc och annat meallskräp som inte hör hemma i glasåtervinning. Det försör processen.

 64. peter

  Även LED lamporna…
  Hälso och miljöproblem (bly och arsenik mm)enligt omfattande California studie(University of California, involverande flera fakultet)  nyligenhttp://ceolas.net/#li20ledax  med referenser
  ”Consumers should be aware of the potential harm from contaminants found in LED bulbs:Toxins like lead and arsenic are linked to various cancers, braindamage, hypertension, skin rashes, and other illnesses. Measures that could be put in place may be to wear personal safety protection when cleaning up a broken LED bulb, whether at home, or with a cleanup crew at a traffic accident.
  Under today’s law, LEDs are disposed of in typical landfills and arenot classified as toxic, but the researchers are hoping that theirstudy will change that.The diodes are widely hailed as safer than compact fluorescent bulbs, which contain dangerous mercury. But, as Oladele Ogunseitan, chair of UC Irvine’s Department of Population Health & Disease Prevention said,they weren’t properly tested for potential environmental healthimpacts before being marketed as the preferred alternative toinefficient incandescent bulbs, now being phased out under California law. ”

 65. peter

  (hur undviker man att kommentar text blir en stor klump..så skrevs det inte ut!)

 66. peter #65

  Antagligen fungerar det om du. innan du skickar det inklistrade, klickar in ett extra radbyte före varje nytt stycke…

 67. peter

   Uffeb #66
  tack för tipset prövar klicka extra radbyte…
   
  …just nu..
  (tror inte man kan klistra in radbyte?)

 68. peter

  ok tack 😉  – sista radbytet där med enkel rad fungerade visst  också, men fungerar inte alla ganger jag kommenterar här….
   

 69. pekke

  peter
  Kommentatorsfältet är lite konstigt till och från, i bland får du ett riktigt radbyte med mellanrum i bland inte och det som ser bra ut i fältet ser inte alltid så bra ut när det är skickat.
   
  Hipp som happ !  😉
   

 70. peter

  pekke 🙂