Sverige laddar för Durban

Figurer Page 12 e1321911957490

Från Miljödepartementet har jag fått en förteckning på de 45 (sic !) ledamöterna i den svenska officiella delegation, som nu förbereder sitt deltagande i COP 17 och CMP 7 i Durban. Den leds av miljöminister Lena Ek, som dock endast kommer att vara närvarande under den andra veckan. De två vice delegationsledarna är stats­sekreteraren på miljödepartementet Anders Flanking och vår klimat­ambassadör Anna Lindstedt. Av de sex representanterna kommer fyra från miljö­departementet, en från ambassaden i Sydafrika och en från Energi­myndigheten.

Resten av delegationen är listad som rådgivare (Advisors). Tio rådgivare är anställda vid miljödepartementet, fem kommer från Urikesdpartementet eller ambassader, två från andra ministerier. Från Naturvårdsverket och Energi­myndigheten kommer sex rådgivare, och från övriga myndigheter, t ex SMHI och SIDA kommer fem ledamöter. Till slut finns där också två riksdagsledamöter och en programdirektör från Sveriges Lantbruksuniversitet.

Det skulle kunna vara frestande att göra en affär att endast en delegat skulle kunna beskrivas som “klimatsakkunnig” med naturvetenskaplig bakgrund.  Å andra sidan stämmer det mycket väl med vad som redan sagts här på TCS – att dessa “klimatförhandlingar” är ett politiskt förhandlingsmaskineri i vilket kuggarna strävar åt olika håll beroende på vilket land som vrider på hjulet. Utrymmet för att diskutera det korrekta värdet på klimatkänsligheten torde bli minimalt. Dessutom fryser leendet måhända när man inser att denne klimatsakkunnige är allas vår Markku Rummukainen på SMHI. Vi på TCS skulle nog inte tröstas  av att delegationen innehöll ytterligare omsorgsfullt utvalda experter.

Den politiska vinklingen av Durbanmötet bekräftas när jag intervjuar Erik Bratthall, som är pressekreterare på miljödepartementet. På min fråga vad de svenska förväntningarna är inför mötet  svarar han att de är ”väldigt lågt ställda” och betonar att det är en svår situation. Det är få deltagare som förväntar sig en bindande överenskommelse. En fråga som det finns delade meningar om, är huruvida det är realistiskt att sträva efter ett förnyat avtal om emissions­sänkningar.  Ironiskt nog så har Japan mycket bestämt motsatt sig detta, under det att BRIC-länderna önskar just ett Koyto II.  Jag frågar på vilken sida Sverige ställer sig. Erik Bratthall svarar att Sverige som vill spela en ledande roll gärna ser ett nytt, verifierbart avtal kopplat till en bindande färdplan. Det är besvärande att USA inte öppnat för att ansluta sig till ett bindande avtal.

Avslutningsvis undrar jag hur den svenska delegationen ställer sig till att IPCC helt nyligen gjort en viktig reträtt ifråga om sambandet mellan antropogen klimatpåverkan och extremväder såsom orkaner. I motsats till TCS läsare känner Erik Bratthall inte till denna aktuella fråga. Han svara allmänt att den vetenskapliga grunden är väldokumenterad och att det inte är troligt att IPCC kommer att retirera i någon sakfråga.

Figurer Page 2

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. inge

  Ribbing

  Tack för din beskrivning och intervju, det känns viktigt med en kontakt med myndigheterna i frågan. Dock är ju Bratthall tillsatt för att spegla den officiella Svenska inställningen och har ju inga egna åsikter att redovisa. Han bara sköter sitt jobb s. a. s. Fast det är väl detsamma med ledamöterna. De bara sköter sitt jobb!?!?

 2. Alla vet vi att klimathysterin är farsartad, politiserad och korrupt. Ingen inblandad ”vet” vad det handlar om utan pekar bara på att det är ”andra” eller, möjligtvis, ”alla” som säger si eller så.
   
  Jag var häromdagen på ett miljö/klimatmöte som Länsstyrelsen i Kalmar anordnade. Det var en skrämmande upplevelse där jag drog slutsatsen att vår byråkrati är ett betydligt större hot än ett skenande klimat.
   
  Läs gärna rapport här:   http://igrevenstid.blogg.se/2011/november/igt-pa-dagis-2.html

 3. bom

  Jävla lekstuga! Att dom inte skäms! Jamen stanna hemma då för det ändrar ju inget.

 4. inge

  Bom

  Fast det kan ju vara lockande att besöka en konferens i lyxmiljö på andra sidan jordklotet. Något att berätta om för släkt och vänner!
  Jag såg en gång en tjej i morgonsoffan på TV, hon hette förresten Palm i efternamn och sysslade med planteringar i Indien. Hon hade varit på 5 såna konferenser och det var inför Cop 16. Ung och entusiastisk.

 5. Staffan D.

  Den politiska viljan är helt avgörande.  Sedan må Stephen Hawking vara fylld av undergångsrädsla.
  Obama talar:  ”I am absolutely certain that generations from now, we will be able to look back and tell our children that this was the moment when we began to provide care for the sick and good jobs to the jobless; this was the moment when the rise of the oceans began to slow and our planet began to heal; this was the moment when we ended a war and secured our nation and restored our image as the last, best hope on earth.”
  Barack Obama’s prepared remarks for a rally on June 3, 2008 in St. Paul, Minn. (AP)
  http://www.breitbart.com/article.php?id=D912VD200&show_article=1
  Och min’sju har inte havet lugnat sig, sedan presidentskiftet i DC!  Eller?

 6. Ann L-H

  C-G Ribbing. Tack för denna skrämmande men tyvär ändå inte förvånande redogörelse. Frågan är ändå om vi inte sponsrar ännu fler Durbanresenärer med våra skatter? De sk vetenskapsjournalisterna, Klotetredaktionen tex …

 7. Svempa

  Det är som med alla religioner. När väl den formativa ideologiskapande fasen är passerad tar organisation och ritualer över. Organisationen behöver riktlinjer för att ge en stark och enad framtoning. Axiom skapas i detta syfte. Orsaken till att organisationen skapades försvinner i ett töcken och endast axiomen ritualerna lever kvar. Heligast är den som följer ritualen med störst nitälskan. Mindre dogmatiska personer väljer följsamhet av sociala skäl.

 8. bom

  #2Wolter
  Kan det vara så illa att halva Länsstyrelsens i Kalmar personal är på väg till Durban också? Då är det därför Ditt aktuella Dagismöte ännu inte redovisats till mötesdeltagarna! Hon i näbbstövlarna byter Kalmardagis mot Durbandagis och Du skall se att på nästa dagismöte i Kalmar så får ni Wuwuzelor och fingerfärg att ”arbeta” med också. Sen får ni väl unisont sjunga Pata-Pata också för meningen med meningslösa resor är väl att lära sig något meningslöst. Huvudsaken är väl att anslagen inte brinner inne fast någon reduktion lär väl knappast komma till stånd i vår tid?

 9. Svempa #7
  Djefla bra beskrivning!

 10. Björn

  C-G Ribbing, i vilken status har du intervjuat Erik Bratthall? Det är intressant att veta för Maggie hade ju lyckats få till stånd någon form av journaliststatus i olika sammanhang. Det är viktigt att någon inom SI också har denna status. Politiker och andra som miljö- och klimatknuttar behöver grillas för att få fram vilka kompetenser de har i ämnet klimat.  

 11. Bim

  Prästen: Jesus sade….. MenJesus menade inte så, han menade att….
  Församlingsskeptikern: Hur tusan vet du det?

 12. Inge # 1

  Jag ansträngde mig för att ingen särskild skugga skulle falla på Erik Bratthall. Det är som du säger att han ”skötte sitt jobb” som presstalesman. Det jag tycker vore anmärkningsvärt vore om INGEN av de 45 är medveten om IPCC’s (unika?) reträtt när det gäller extremväder.

  Björn # 10

  Jag ringde helt enkelt och sa’ som det är: ”Sveriges största klimat- & miljöblogg”. Det räckte för att efter ett par försök få tala med Erik. Däremot inte till att få samtala med miljöminstern eller miljöambassadören. Det krävs särskilda arrangemang. Med tanke på extremväderfrågan hade det varit  intressant att få veta hur pålästa de högst ansvariga är.

   

  Hälsningar

  C-G

 13. Lars Jonsson

  Tack C-G
  för detta inlägg och bra initiativ att ta kontakt med myndigheten för att ställa direkta frågor, vilkte alltid är mer intressant än att citera från olika artiklar och uttalanden. Ett steg framåt i journalistiken.

 14. CFACT jobbar:
  CFACT to debunk climate propaganda and provide
  balanced perspective at UN’s COP17 in Durban, South Africa
  Lord Monckton, Marc Morano, Dr. Kelvin Kemm, Dr. Leon Louw, Craig Rucker
  Available for all media
   
  Ready to rise above personal attacks, innuendo and unbalanced repetition of extreme global warming pronouncements?
   
  Journalists seeking to improve upon the annual one-sided climate conference propaganda fest, kindly take notice:
   
  CFACT, the Committee For A Constructive Tomorrow (an international NGO and veteran of numerous UN conferences) is your go-to source to include balanced, open-minded perspective in your reporting.
   
  CFACT will lead a learned, witty, well-informed, but unabashedly skeptical delegation to COP17, the UN Conference on Climate Change, November 28 to December 9 in Durban, South Africa.  CFACT’s delegation will be available for interviews and media appearances before, during and after COP17.
   
  “Every December campaigners, bureaucrats and those seeking to cash in on climate, fly to a resort where the media parrots every dire or vitriolic pronouncement no matter how baseless or extreme,” said CFACT’s Craig Rucker who will lead the delegation.   “Polls show the public is tired of the hype and wants more.  CFACT is ready to clear the air once and for all.  Will the media rise to the occasion?”
   
  Marc Morano, who publishes CFACT’s “Climate Depot” will feature his report “From A-Z” which details a full gamut of failures in the argument for global warming.
   
  Lord Monckton and Marc Morano both make extremely articulate, informed and interesting guests on television and radio and offer valuable balance for print and online journalism.  Kelvin Kemm and Leon Louw will offer unique South African perspectives.  Craig Rucker co-founded CFACT well over two decades ago and offers a wealth of public policy experience.
   
  Global warming science and policy is anything but settled.  CFACT looks forward to engaging in a balanced, civil, informed and genuine dialogue in Durban.
   
  More details as well as contact information in Durban will be forthcoming at http://www.CFACT.tv.  Comment and news also at http://www.CFACT.org, http://www.CLIMATEDEPOT.com & http://www.CFACT.eu.
   

 15. Skickade nedanstående till våra riksdagsledamöter  och fick svar från
  Jan Ericson:
  —————
  Hej! kan du inte ordna en svensk översättning på intressanta delar av rapporten, och sprida till
  lämpliga personer….får nog mer genomslag då!

  Hälsningar Jan 
  —————————
  Ingen dum idé. Nån som känner sig manad?  Joint effort?  Koordinator??
  En vettig syntes av vad rapporten säger och på svenska.
  Jag skrev i mitt mejl:
  IPCC:s enga rapporter backar bort från sin tidigare alarmism.
  En bra sammanställning av läget:

  http://opinion.financialpost.com/2011/11/21/terence-corcoran-cooler-science/

  The real “extreme event,” however, may be the IPCC report itself, a pre-Durban warning of pending climate catastrophes that is short on catastrophes.
  It’s an IPCC science document that doesn’t give the UN policymaking arm meeting in Durban enough hot science to justify action.

  Det finns inte längre några argument för att försöka påverka klimatet som till största delen styrs av andra faktorer än mänskligt utsläpp av koldioxid
  säger nu IPCC själva!

  Dags för Sverige att backa från otroligt dyra och fullständigt meningslösa projekt för att minska de av människan  orsakade koldioxidutsläppen. Det är
  en fullständigt meningslös symbolhandling som enbart slösar bort avsevärt med skattepengar som kan användas på bättre sätt.

  Och att använda Orwellsk nysvenska och kalla det för ”klimatutsläpp” hjälper inte!

  Vad Sverige behöver är tillgång till billig och tillförlitlig energi!  Inte symbolhandlingar

 16. Slabadang

  Kanske styrelsen från Kraft &Kultur är i Durban?

  ”Klimatelbolaget” Kraft & Kultur

  http://www.kraftkultur.com/

  Har en bokföring där det saknas I.8 MILJARDER!!!!

  http://di.se/

 17. inge

  Ingvar

  Bra initiativ med dina utskick till riksdagsledamöter! Jag håller med  Jan Ericsson om att få fram sammanfattningar på svenska. Här på bloggen är det i princip engelska som gäller men det blir mycket enklare att begripa när man får det på sitt modersmål, det tycker nog alla egentligen och eftersom det är fackord som krånglar till det blir det ännu viktigare. Frågan är som sagt vem som är villig att översätta?

 18. AOH

  C-G Ribbing # 12
   
   
  „…Jag ringde helt enkelt och sa’ som det är: ”Sveriges största klimat- & miljöblogg”.……”
   
  Oj vad det skall reta UI-professorn , ”piprökare” m.fl. att du fick företräde hos regeringen med ett sådant argument.
   
  Dom lägger nog upp en ny tråd ” Förvillare påverkar statsmakterna”   Ha – Ha 

 19. bom

  #16
  De senaste tre årsredovisningarna ser fina ut för det svenska dotterbolaget. Omsatte 2010 drygt 2,6 Mdr. med hyggligt resultat (175 mille). Någon måste ha haft en jättelik skopa att ösa med. Var inte Boris Benulic VD där?
  Kraft och Kultur i Sverige AB. Förkortat så blir det väl KK eller hur?:-)

 20. Slabadang

  Svempa o Bim!

  Precis så! Hur många miljoner har inte gjorts ekonomiskt beroende av klimathotet? Folk har medvetet eller ofrivilligt blivit beroende av att hålla klimathotet igång.

  Fikonspräk från vindkraftens maffia Kraft & Kultur AB!

  ”På det här stadiet verkar manipulationen av räkenskaperna ha gått till på så sätt att framtida intäkter inte är fakturerade, men det är för tidigt att slå fast, enligt Johnsen.”

  Jassssåååå ??? Det är tydligen en nyhet att fodran måste existera innan den tas med i bokföringen. Kontentan blir alltså att de dolt gigantiska förluster genom att ta med fodringar de inte har. Jag måste kolla om det utgör underlag för ELCERTs intäkter eller ej.

  Jag håller på att kolla upp vad det egentligen handlar om och återkommer strax!

  Första koll verkar ge att jojomensan. Energimyndigheten tilldelar certifikaten som bolaget kan sälja

 21. bom

  Tänk att så fort något kopplas med Klimatordet så står lögnerna och bedrägerierna som spön i backen. 🙂

 22. bom

  Så största fordringsägaren i KK-boet blir nog Staten tätt följd av diverse elproducenter? Och sedan finns det partier som vill att staten/det offentlig skall anförtros mera? Och vad fan har revisorerna haft för sig? Bolaget grundat 1998. Och jag som tänkte en gång lägga mina inköp av el där (men så såg jag ett danskt namn i styrelsen och då blev det lilla Borås Elhandel i stället – puh!).

 23. AOH

  http://www.fokus.se/2011/11/%C2%BBjag-ar-glad-om-vi-ar-topp-tre%C2%AB/
   
   
  ”……..Industrivärdens Sverker Martin-Löf har sagt att »objektivt finns det inga bevis för att koldioxidutsläppen är så farliga som man framställer dem«. Hur ser du på att en företrädare för Handelsbankssfären med de kanske viktigaste klimatpåverkarna i Sverige – SSAB, Sandvik, SCA och Volvo – har den här uppfattningen?
   
  Alla har ju rätt till sin egen åsikt i ett demokratiskt samhälle. Jag kan bara konstatera att forskarvärlden har en annan uppfattning. Och att jag har en annan uppfattning…..“
   
  Det är bra att Lena Ek  har en annan  uppfattning att påverka världens industriella stormakter i Durban

 24. Slabadang

   KK! 🙂

  Bilden av Kraft & Kultur blir lite komplex eftersom de både köper och säljer Elcert inom koncernen- Troms Kraft som är ägare sitter på den ena sidan och KK på den andra i handeln med ELCERT.

  Troms Äger 12 vattenkraftverk och är delägare i ytterligare fyra.
  Total årlig produktion: 1,9 TWh
  Startat 2000 företaget Kraft&Kultur i Sverige AB.

  Med en omsättning på 2.6 MDR och 1.8 MDR i uppblåst balansräkning så är det bara att börja fundera hur många och hur många år på kåken det blir för de ansvariga. Det måste vara nåt jubelfelet Orvar och inte bara på ett ställe. Det är storleksmässigt helt ofattbara diskrepenser.

 25. Göran Lysén

  Kanske litet OT men ändå, så fick allas vår Karin på DN följande mail fråb mig idag.

  Kommentar modererad

 26. Mac

 27. Mac

  Nu får jag alltså kommentera. Kolla Climate Audit och alla andra sajter. Climategate 2.

 28. bom

  Ha Göran L! jag har faktiskt oroat mig över Din synbarliga frånvaro här på bloggen. Välkommen åter!

 29. Thomas

  Göran #25, vad bra du symboliserar det nya ”näthatet” som alla pratar om…

 30. Göran Lysén

  Tack bom! En föreläsningsserie och en kurs har tagit tiden i anspråk. Studenterna har startat med sin hemtenta idag, och nästa kurs drar igång den 30 dennes. Andra halvan av höstterminen är alltid tjock men slutar också alltid desto bättre i en fröjdefull Jul!

 31. Göran Lysén

  Thomas post # 29. Har litet svårt att ta till mig din kritik om s.k. näthat, ty min mail var ironiskt kritisk. I akademiska kretsar, så skulle man väl säga att det var ganska så snällt sagt. Tänk på den tiden i Uppsala då professorerna tog heder och ära av varandra över devisen på universitetshuset på 1800-talet. Mig synes det som om alla har blivit prinsessan på ärten – är all kritik att beteckna som ”näthat” numera? Drop dead som vi säger i USA! Nix, alltså!

 32. ces

  Sverige laddar för Durban, Kina laddar för framtiden:

  A demonstration nuclear power plant featuring small, modular reactors is to be constructed at Zhangzhou in China’s Fujian province. The plant will provide the city with electricity, heat and water desalination.CNNC New Energy will construct two small, modular nuclear power reactors at a cost of some RMB5 billion ($787 million).

 33. Göran Lysén

  Till ces at post #32! Ack ja, om Sverige vore Kina i denna del!

 34. Göran Lysén

  Hösten har bara varit helt fin med sin mildhet – sol, moln och dimma – bara så underbart vackert och dessutom ganska varmt. Vi längtar efter en grön Jul, tom min ryska hustru från Tomsk. Om det nu blir en grön Jul, så är det knappast den första gången i mitt liv, ty jag minns en från början av 1950-talet. Dock blev nyåret inbäddat i snö. Det som är märkligt är ju att det alltid skulle bli katastrof om det blev varmare, och det har det ju varit, så var finns katastrofen? Var det katastrof på bronsåldern t.ex.? Varför räknar inte alla klimatalarmister på en sänkning av temperaturen med 2 grader? Då blir det kaos! Här finns det uppenbarligen ett informationsbehov att fylla. Thomas och ni andra upp till kamp nu! Skall vi satsa på två grader minus?

 35. Pelle L

  Slabadang #20
   
  ”På det här stadiet verkar manipulationen av räkenskaperna ha gått till på så sätt att framtida intäkter inte är fakturerade, men det är för tidigt att slå fast, enligt Johnsen.”
  Påminner om den gamla goda ITbubblan, när de mest innovativa företaget förutom att redovisade sin orderstock, vilken var blygsam, även redovisade sin ”offertstock”, som däremot var gigantisk.

 36. IPCC tonar ner sig i sina förutsägelser,men förövrigt backar man inte, prestigen’väger tungt’ den gör man ingen avkall ,man inte förvänta sig nånting annat .
  För övrigt är det bara slå till med’dövorat’till alla de kommentarer i
  dessa klimatdagar,som jippo det är.
  ALI.K.

 37. Pingback

  […] bidrar enligt uppgift officiellt med 45 personer, se exempelvis CG:s inlägg förra veckan.  Åtminstone någon eller några har väl varit med på alla eller nästan alla COP:s alltsedan […]