Välkomna till revolutionen

gas revolution
USA är på god väg att bli störst i världen på olja och gas. Inom 10 år kommer produktionen att gå om både Saudi Arabien och Ryssland. Den teknik som möjliggör detta kallas ”fracking”, dvs att man borrar sig mellan 1,5 och 2,5 km ned till skifferlager. Därefter borrar man vidare horisontellt i dessa lager, och frackar/spränger upp dem så att oljan och gasen kan ta sig ut genom borrhålen upp till ytan.
Edward Morse skriver i Foreign Affairs om revolutionen som är på gång. Den amerikanska produktionen av gas har ökat med 25% sedan 2010. Oljeproduktionen har ökat med 60% sedan 2008. Bara för några år sedan var experterna överens om att USAs produktion av dessa fossilbränslen var på nedgång och att Peak Oil var nådd. Glöm det.
It is clear that vast amounts of hydrocarbons have migrated from their original source rock and become trapped in shale and tight rock, and the extent of these rock formations, like the extent of the original source rock, is enormous — containing resources far in excess of total global conventional proven oil reserves, which are 1.5 trillion barrels.
Mark Shenk skriver i Bloomberg att USA nu har mer olja i lager än vad man haft sedan 1931. Och att den republikanska kongressen vill lätta på landets exportrestriktioner. Detta skulle bl.a. kunna underlätta för Europa att ta sig ur den utpressning som Putin hotat med.
Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lasse

  Fracking kom på modet lägligt i USA efter finanskrisen. Det har blivit en storindustri och givit USA låga gaspriser. Därtill så har CO2 utsläppen sänkts.
  Men frågan är om det är uthålligt? Är prisnivån inte så låg (3-4 USD/1000 cu ft) att det blir rovdrift?
  Låga priser kan hållas eftersom det saknas en världsmarknad för gas. USA har tom exportförbud!
  Kortvarig lättnad för USAs krisande industrier?

 2. Slabadang

  Lasse!
  Vad är ”rovdrift” ? Det finns massor med hål som redan är borrade men ”pluggade” pga av prisläget. Frågan är vad som händer när allt fler fordon börjar gå på LNG (gas i vätskeform). Vi är bara i början på denna revolution och många länder kommer att utvinna sin egen gas/olja. Fråga Estländare nu och om ett par år även Engelsmännen och Ukrainarna hur beroende de är av Putin! Putin är körd! och nuvarande oljeländer kommer få det tufft!

 3. LarsW

  Vi tar det en gång till, Ingemar. Fracking, eller utvinning av skifferolja, är miljöskadligt, till och med i Texas. Vi pratar om nästan tre miljoner dollar i skadestånd för bland annat ”llnesses [they] suffered from exposure to contaminated groundwater, solid toxic waste and airborne chemicals”:
  http://america.aljazeera.com/articles/2014/4/23/texas-fracking-lawsuit.html
  Kommentar?

 4. Ingemar Nordin

  LarsW #3,
  Jag tar det en gång till: Det är ingen som förnekar att det finns risker med fracking. Det finns risker med all energiproduktion. Men det har också gjorts noggranna undersökningar i både England och USA där man kommer fram till att dessa risker går att hantera. Man undviker t.ex. att hälla ut frackingvätskan i öppna diken och man ser till att rören där gasen tar sig upp till ytan är täta.
  Jag skrev om detta i tidigare inlägg om skiffergas.

 5. Slabadang

  Ingemar N!
  Gå inte på propagandan! Är det inte konstigt att det INTE finns en enda specification på vilka ”gifter” och ”kemikalier” det handlar om? Bullshitlampan lyser illröd och sådana här utpressningsmål i USA är vanliga då man pröjsar för att bli av med kostnaderna för advokater och vem som pröjsar famikjens legala kostnader framgår inte av artikeln. ”marmite brer du på ristatd macka och den innehåller alla de ”kemikalier” och ”cancerogena” ämnen miljösabotörerna är ute och cyklar med. Är det inte konstigt allt skrikande och inte en enda konkret abgivelse av vilka ”gifter” det handlar om?

 6. HenrikM

  Jag antar att Fracking-revolutionen i USA är en av anledningar att Tyskland nu ger upp Energiwende. Tyska politiker verkar ha kommit till sans:
  http://notrickszone.com/2014/04/27/angela-merkels-vice-chancellor-stuns-declares-germanys-energiewende-to-be-on-the-verge-of-failure/

 7. Ingemar Nordin

  Slabadang #5,
  Jag håller med om att domen verkar vara baserad på ganska luddig bevisning. Men trots detta föredrar jag att sådana här saker grundas på civilrättsliga tvister, där man måste lägga fram konkret bevisning för att man (inklusive ens egendom) blivit skadad, framför statlig miljölagstiftning. Skador skall ersättas.
  Centralstyrd miljölagstiftning grundas i allmänhet endast på politiskt opportunism.

 8. Ingemar Nordin

  HenrikM #6
  Tack för din länk. Här kommer äntligen ett officiellt erkännande från den tyska regeringen att Energiewände står inför en kollaps.
  Sigmar Gabriel (S-politiker och vice premiärminister) säger ju rätt ut till solindustrin att det är slut med deras parasiterande på skattebetalarna. Tyskland kommer att upphöra med subventionerna. Dags att packa ihop och ägna sig åt något som är mer samhällsekonomiskt lönsamt än att leva på skattebetalarna och överpriser från energikonsumenterna.
  Svenska politiker borde ta lärdom från det tyska misslyckade experimentet! (Liksom dessförinnan från Spanien och Portugal)

 9. Daniel Wiklund

  Det vore önskvärt att svensk massmedia rapporterade om Gabries tal. Men det kanske är för mycket begärt av journalisterna som har sympatierna hos Miljöpartiet.

 10. OR

  Slabadang #5
  Enligt SVT: http://www.svtplay.se/video/1949187/avsnitt-12-frackning—bergets-gomda-energi, verkar det vara så att kemiska tillsatser är affärshemligheter i USA och att läkare kan få reda på vad det gäller för ämnen på villkor att de inte avslöjar det för sina patienter! Om det nu är så är det väl knappast något som skulle accepteras i Europa, och det är svårt att förstå varför hemlighetsmakeriet skulle vara till fördel för industrin. För övrigt lär det vara så att fracking-teknologin utvecklas hela tiden och det kan mycket väl vara fråga om olika kemiska tillsatser vid olika platser. Häromdan var här en länk till att en japansk grupp arbetar med att kunna spräcka berget med CO2; iallafall ännu en psykologisk dubbelbindning för motståndare.
  Men som Lasse #1 säger: det kom lägligt för USA:s ekonomi, och det var bråttom. Jag har tidigare föreslagit att hela klimathotet kan tänkas vara en iscensatt förutsättning för att genomföra den stora gasomställningen. För om man ser till vad som verkligen hänt på energiområdet i världen är det ju detta.

 11. Börje S.

  #6 Henrik
  Jaaaaaaa!!!
  Gosselin: ”Germany’s renewable energy gravy train has derailed for good.
  OTHER CONTRIES TAKE NOTE!”
  Just det. Får vi höra något om detta i morgon? Får vi läsa det i pressen?
  Ni som fortfarande har TV och tittar på Public Service: berätta!
  Ni som på morgonen brukar gå direkt till pappersåtervinningen med blaskan ni fortfarande prenumererar på, kika lite innan ni slänger den och berätta vad det står om miljö och centerpartiets stora förebild: tyskarnas succéprojekt Die(?) Energiwende!

 12. HenrikM

  Ingemar 8#
  Visst är det intressant… Först vad som händer i Tyskland, vi får väl se när de politiska besluten börjar rulla in. Än så länge är det väl bara munväder. Sen hur det kommer få återverkningar i resten av Europa. Tyvärr kommer väl denna våg av realisms sist till Sverige.

 13. Pelle L

  Skall vi nu vända oss till Al Jazeera för att få nyheter från USA?
  Var är New York Times, Washington Post, CNN, NBC osv?
  Är alla amerikanska media köpta av oljeindustrin?
  Och Al Jazeera är sanningssägare?
  Vad är det största hotet mot mellanösterns olja?
  Kan det vara amerikansk gas?

 14. Börje S.

  #8
  Maud O, Rockström, Wijkman , Gyllenhammar m fl darrar: Nu gäller det att rädda vad som räddas kan! De där representanterna för vindkraftsmånglarna (glömt namnen) som lyckats snika sig in bland pensionsfondförvaltarna måste så snabbt som möjligt se till att så mycket som möjligt av fonderna, gärna allt, placeras i vindkraftsindustrin, innan de statliga subventionerna huxflux tas bort och aktievärdet rasar.
  Kommer de att lyckas?

 15. Gunnar Juliusson

  Bolling i DN, läsvärt
  http://blogg.dn.se/framstegsbloggen/

 16. Slabadang

  OR!
  Det är inget hemlighetsmakeri! Vanligt poolvatten har högre halter av samma ämnen och det som tillkommer är förtjockningsmedel (samma som du har i glass läppstift yoghurt mm ) sen har du som ser till att vattnets viskositet blir lite högre och får större effekt vid påtryckning. Summa summarum som att hälla en doppe Yes i en kubik vatten en nypa vanligt salt och en pumpning av handvattendusch för strykningkrukväxter med deodorantvätska/fönstertvätt. Om det här anses vara giftigt blir det soptomt påp tvättmedels tandkrämsavdelningen i våra butiker och pooler tvärförbjudna! Fråga dig iistället vaasd som är behovet vid frackning. Det är ingen kemisk process det är en fysisk process av tryck vatten och pumpar.
  http://www.pahlen.se/poolkemikalier/poolkemikalier.html
  http://www.europeunconventionalgas.org/new-home/the-process/what-s-in-hydraulic-fracturing-fluid?gclid=CNm7tO6igb4CFSHecgod1VYAmA

 17. Ann LH

  #15 Gunnar Juliusson, stort tack för länken!
  Biologiska resonemang utan den ideologiska, romantiska och politiska belastning som normalt besudlar ekologin. Och detta i DN!

 18. Slabadang

  Gunnar J
  Tack för länken. ”Om ”hållbar utveckling” innebär att jorden bibehåller den ekologiska status den har i dag är den en illusion. Den kan aldrig realiseras, om vi inte efter hand accepterar bister fattigdom för det stora flertalet människor, menar Reichholf: ”Vi bör sluta använda jämvikt som en önskebild. Naturens funktion baseras nämligen på ojämvikter som ständigt byggs upp på nytt.” Och så fungerar även människornas samhällen, påpekar han: ”Redan det faktum att vi kommer till jorden som enskilda människor förändrar situationen för föräldrar, syskon och övriga medborgare i den gemenskap vi växer upp i, men också därigenom att det förstärker världsbefolkningens tillväxt. Ett stabilt tillstånd är orealistiskt att förvänta sig; att på konstgjord väg vilja etablera ett sådant är absurt eller ren förmätenhet.”
  Mumma !!!

 19. Olav Gjelten

  I stället för att glädjas över att det ena oljelandet (USA) skall vinna över ett annat oljeland (Ryssland), så skulle jag vilja se en utveckling mot att oljeländerna slutar sig samman mot det världsomfattande och utvecklingsfientliga miljöflummet. Det skulle hela världen tjäna på.
  Tänk om USA och Ryssland bara kunde komma överens om att få använda sina militära styrkor mot Greenpeace och annan pöbel för att äntligen på allvar komma igång med oljeutvinningen i Arktis. Vilken välsignelse för världens folk!
  Fienden för oss som vill se en välmående värld i utveckling är knappast de länder som som själva för en kamp mot mljöterrorismen och det påhittade klimathotet utan fienden är den grönbruna och antidemokratiska rörelse som vill föra världen tillbaka in i ett medeltida mörker.

 20. Rosenhane

  Socialporren har inga gränser i statliga media, just nu i tv2, Agenda, gråtande människor i Burma och Tailand ackompanjeras av experten Jens Orbacks snusförnumstiga analys. Orback, Mona Sahlins kompis.
  Alliansen har haft åtta år på sig……..

 21. Lasse

  Fracking sker i sedimenterade lager av sediment. Den stora faran är att dessa sediment isolerats genom den struktur som just lageruppbyggnaden garanterar. Horisontell strömning är lätt-Vertikal strömning är sedan årmiljonerna försvårad. Ett felaktigt utfört hål i dessa sediment kan förorena överliggande sediment.
  Slarvar man , tex pga låg lönsamhet, så kan föroreningar flyttas upp i sedimentlagren och hamna i vattenförande lager. Ju högre lönsamhet desto säkrare utvinning-därav rovdriftsvarningen i #1

 22. Holmfrid

  Tja, nu vill tyskarna ha mer kraftöverföring från Sverige för att nyttja vår vattenkraft i det som blir kvar av Energiwende – vindsnurrorna behöver lagringskapacitet. Topp EffektBehovet bedöms vara ca 60000 MW när vinden slutar blåsa. (Luleälvens maxeffekt är 4300 MW ur 11 kraftstationer). Putin tvingar indirekt Sverige att foga sig. Alliansen förhandlar om detta enligt morgonnyheterna. MP pratar enligt ekot om massiv utbyggnad av vindkraften vilket inte tyskarna (Eon) gillar.
  Min gissning är att Energiwende blir Energiende. De Gröna i Tyskland håller på att utraderas.
  Det brådskar nu med att ersätta O1 med nytt 1800 MW kärnkraftverk i Oskarshamn. Finansiering kan komma från Tyskland, kanske även Barsebäck kommer igång med finansiering från Danmark?

 23. stickan no1

  Energiewende översätts lämpligen med energivånda idag.
  Åtminstone enligt SR
  http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3304&grupp=6255&artikel=5842414

 24. Slabadang

  Enkel matematik är inget för klimat och miljömuppar!
  Solpaneler klimatboven Nr UNO!! 🙂 🙂 Inte en siffra rätt om man säger sååååå!
  http://notrickszone.com/2014/03/25/analysis-shows-solar-modules-cause-more-greenhouse-gas-emissions-than-modern-coal-power-plants/

 25. Slabadang

  Snacka om skandal!
  Varför sa ingen något? Hela artikeln om klimatboven solpanelen finns här på EIKE:
  http://www.eike-klima-energie.eu/news-cache/solarstrom-in-deutschland-klimakiller-nummer-1/
  Om Furillo inte räknat åt helvete fel så blir tokerierna med den energiutopiska politiken fullständigt horribelt
  surrealistisk. Lägger vi dessutom till priset . .. skattebortfsllet … ring Beckomberga!

 26. OR

  Slabadang #16 och #25
  Tack för länkarna. Jag garderade iallafall med att ”om det stämmer” med vad som sas i SVT. Det är verkligen ganska häpnadsväckande att så raka påståenden inte stämmer. Det som även SVT gjorde klart var att det gäller mycket små tillsatser i förhållande till sand och vatten. De flesta tillsatsämnen, som du säger, verkar ju ganska ofarliga. Fast jag föredrar förstås att inte få poolvatten i kökskranen och tycker att det är bättre med fluor i tandkrämen än i dricksvattnet. Det enda jag studsade för var polyakrylamid: Var det inte det vi prövade i Hallandsåsen?