Väder-Pär tar priset

Före detta tv-meteorologen Pär Holmgren fick årets kongresspris av Miljöpartiet. Anledningen är hans stora engagemang i klimatfrågan, skriver Upsala Nya Tidning.
Motiveringen lyder:
”Klimatfrågan är inte bara stor och avgörande för vår tid och dem som kommer efter oss. Det är också en komplicerad fråga som kräver kunskap och mod. I en demokrati som vår är det svårt att fatta viktiga beslut om inte människor är med och förstår varför de är nödvändiga. Pedagoger med auktoritet och förtroende är därför omistliga i den politiska och offentliga debatten.
Det behövs fler som visar att klimatfrågan är på allvar och berör oss alla. Fler som använder sitt förtroendekapital till de viktiga frågorna i vår tid. Årets kongresspristagare valde att lämna sin anställning för att kunna lägga all sin energi på folkbildning om klimatförändringarna och dess effekter. Han turnerar nu landet runt med sin föreläsning. Han skriver böcker och debatterar. Han ger energi, hopp och kunskap till människor som känner sig osäkra, vilsna och utlämnade. Han är meteorologen som inte nöjde sig med att prata om vädret.
Tack Pär Holmgren för att du rockar i klimatfrågan!”

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. L

  Igår intervjuades Pär Holmgren i radion om Mat och klimat, och konstigt nog höll han sig väldigt ”klimatneutral”. Inte några larm och pekpinnar vad jag kunde höra. Har han fått tid att läsa på månne?

 2. Raska puckar

  Jag hörde inslaget och blev förvånad över hans ”tvåvägs” kommunikation där han inte direkt var anklagare utan mer en positiv iakttagare med metreologbakgrund och jag tänkte följande, -har han bytt inställning eller har han fattat att det ligger ett uns sanning i vad vi vill påpeka att människan inte fullt ut eller ens nämvärt är skyldig till klimatförändringar. Han kanske förstått att han inte är amerikan och tänker som Al. Eller kanske tillochmed att han inser att han kan inte följa fundamentalistiska strömmningar som väller över världen från Al den store och hans anhang. Han, Per,  kanske tillochmed har fattat galoppen och inser fakta att det finns andra tankar och krafter som vaknat….nya sätt att se eller naturliga sätt att se. För kom ihåg att vi inte kämpar mot att det är ett klimatskifte utan varför och att ensidigt påstå att människan står för det är fel.

 3. Lena Krantz

  L
  Vilken kanal sändes intervjun i, jag skulle vilja lyssna och om det var på någon av Sveriges Radios kanaler så kan man ju spela upp den igen? Fast jag kan ju leta lite själv såklart!
  ;o)

 4. JR

  Herre min skapare, Först väderPälle och sedan Ulf Ekman på kanal 10  med sin Inteligent Design. Har alla människor blivit galna.
  Men det är klart tittar jag på kanal 10 så får jah skylla mig själv. 🙂

 5. L

  Lena K, det var nog i P4 Extra med Erik Blix igår eftermiddag runt 14.30

 6. Labbibia

  ……….”Han skriver böcker och debatterar”………
  Men tydligen inte med klimatskeptiker?
  Vill minnas att han flera gånger vägrat ställa upp på debatt? Bland annat Wibjörn Karlén har väl fått nobben?

 7. Peter

  Klubben för inbördes beundran dunkar varandras Al Gore-wannabe-ryggar…. ZZzzzzzzzz…..

 8. Lena Krantz

  L
  Tack, skall allt leta rätt på det där programmet!

 9. Tomas S

  Han läte väldigt vettig i den intervjun. Jag skulle nog kunna hålla med honom till 100% 0m jag bara hade kunnat vara okritisk nog att köpa AGW som ett grundantagande. 😉

 10. JR

  En passande undertext till bilden med det svävande ´jordklotet bakom VäderPälle:
  Gud, släng dig i väggen! Nu tar jag över.

 11. Kjell_A Jönsson

  Gär det verkligen inte att komma åt denne ”Väder-Pär” i hans egenskap av läroboksförfattare.
  Det finns väl i Sverige, liksom i England, lagar som skall skydda skolbarn från felaktig information.
  Kjell-A Jönsson