Vad skulle hända?

Tröjtryck

Jag upplever oss, klimathotsskeptiker, realister eller vad man nu väljer för epitet, som  ganska lugna och stabila och vi gör inte så mycket väsen av oss. Det får mig att undra vad som skulle hända om vi provocerade de som lider av klimatångest en smula och om det ens är en god idé?

I helgen går årets ”Klimatriksdag” av stapeln med många artister och andra som tror sig vara klimatexperter. Jag kan inte vara med då jag åker utomlands men det hade varit lite intressant att gå där och ställa frågor om ”den akuta klimatkrisen” som vi enligt dem befinner oss i. Ofta känner jag att de låter helt verklighetsfrånvända och tror att allt går fortare och fortare. I själva verket händer det inte så mycket om alls. Även om man går på IPCCs linje så är de här förändringarna så långsamma att inte mycket hinner hända på en tio-årsskala.

Klimatriksdagen avslutas med ett demonstrationståg från Humlegården till Riksdagen under söndagen. Under en av demonstrationerna under 1 maj fick en kille rejält stryk. Han hade ett tryck på sin T-shirt som inte uppskattades av extremvänstern. Vad skulle hända om vi lät trycka upp en T-shirt med något klimatprovocerande och bara stod där när de klimatengagerade marscherar förbi?

Förslag på lagom provocerande tryck (fyll gärna på).

(vi undviker kränkande tillmälen och annat enligt reglerna för kommentering)

Istiden är snart här – njut av interglacialen

Sluta att ha klimatångest  – börja leva

Kor är bra för jorden och klimatet

Trots allt verkar det löna sig att bråka för att få sin vilja igenom och vi syns ju lite dåligt kan man konstatera. Förmodligen skulle vissa blir väldigt upprörda över att få sin tro ifrågasatt och kränkande tillmälen skulle vara en självklarhet, för dem, inte för oss.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lasse

  Solen skiner och ger oss värme
  😉 😉 😉

  Med hänvisning till den enda mätbara förändrade effekten under 2000 talet:
  https://www.smhi.se/klimat/klimatet-da-och-nu/stralning-1.17841

  Resa bort under maj-är det till varmare länder finner jag det lite provocerande -Lena!

 2. Daniel Wiklund

  Dom vill ju att man ska bli en sponsor. Vad jag förstår så är jag ju redan med och sponsrar, jag betalar ju flera koldioxidskatter. Under klimatriksdagen kommer det att samlas människor med den rätta värdegrunden, dom verkligt goda människorna. I sin framtoning påminner dom om en religiös sekt. Under den senaste klimatkatastrofen i Sverige (nödåren på 1860-talet) så kunde man från predikstolarna höra att Guds hemsökelse med hungersnöd och lidande berodde på att människorna hade syndat. Inget nytt under den livgivande solen.

 3. Underbart Lena,
  vilka möjligheter du erbjuder

  ”Vi älskar värme” , ”Längre somrar åt alla”

  en annan idé är att bära en T-shirt med texten

  ”Klimatflykting – jag flyr kylan”

  när vi besöker semesterorter i Thailand eller vid Medelhavet

 4. Koldioxid – Livets gas
  Olja och kol – Människans befriare

 5. Koldioxid – Livets gas
  Olja, kol och kärnkraft – Människans befriare

 6. Robert N.

  Rädda värden – Köp en elcykel

 7. Labbibia

  ”Kyla dödar-Värme ger liv och välstånd” ….”Vindkraft- dårskapens seger över förnuftet”……”Klimatrealist-javisst”…….”En koprutt gör ingen värmebölja” 🙂

 8. Labbibia

  #1
  Tack för länken Lasse. Jag tycker ökningen av den sk ”globalstrålningen” i diagrammet ser ut att sammanfalla väldigt väl med järnridåns fall, och med den nedläggningen av många luftförorenande omoderna industrier. Man kan ju undra hur stor del av den ökade globalstrålningen, och därmed den uppvärmning som varit, som beror på att luften över Europa och Sverige helt enkelt blivit renare? Någon som vet?

 9. Lasse

  #8 Labbibia
  Solar dimming kallades det när solen doldes av svavelröken från våra bristfälligt renade utsläpp.
  Solar brightening kallas det för därefter.
  Denna artikeln fick jag av SMHI när jag ställde frågan:
  https://journals.ametsoc.org/doi/pdf/10.1175/BAMS-D-11-00074.1

  Varför SMHI vägrar ta upp denna tydliga förbättring är väl att det ligger utanför CO2 agendan och ger oss skeptiker vatten på vår kvarn!

 10. Olav Gjelten

  ”Istiden är snart här, njut av interglacialen”. Jag måste erkänna att det måste vara oerhörd starka krafter som verkar i samhället när hjärntvätten för att få oss att uppleva det motsatta håller på att lyckas.
  Jag saknar ord för hur perverst det hela är. Det allra extremaste är nog att det är de unga, som mest av allt borde bry sig om framtiden, ser just den som fienden och undergången (ett mer istidsliknande klimat) som räddningen.

 11. Ivar Andersson

  #2 Daniel Wiklund
  Klimathotstroende eller klimathotsreligiösa är ett passande epitet på fanatikerna som predikar om klimathotet.

 12. Guy

  En idé för text på T-skjortan vore: Jag samlar bevis för Global Warming!

  Kunde få en och annan diskussion igång när folk försöker komma med bevis som IPCC, Al Gore, Mann med fl.

 13. recon

  Förslag på t-shirt: https://imgur.com/a/fJvkqQ6

 14. Richard

  #6
  ”Rädda värden – Köp en elcykel”
  Eller kanske: Rädda cykelhandlaren och Miljöpartiet; köp en elcykel och få bidrag.

  Men kom ihåg att glömma bort att ökad efterfrågan på elenergi gör att kärnkraften lever längre i Sverige, gäller främst elbilar.

 15. jensen

  Läst någonstans”: Det är så oroväckande att se klimatet försämras dag för dag ”

  Nej, det mest välgörande är att skaffa sig ett välgrundat tidsperspektiv.
  Sedan holocen optimum har globala temperaturen sjunkit årtusende efter årtusende, och sänkningen har t.o.m. accentuerats sedan 3000 år, då insolationen 65 NH blev negativ.

  Om man baserar sig på 60-årscykler varm/ kall, vilket många trovärdiga forskare ha dokumenterat, måste man ha åtminstone två dylika cykler (tre toppar) för att få fram en ev. trendändring.
  Men varför skall man jämföra dagens temperatur med endast 30 år innan, som var en förhållandevis kall period. Det vore riktigare att jämföra med en 120-årsperiod.

  Det som en enskild människa upplever är ju väder, fast man skrämmande nog, tycks tro att det är klimat.

 16. Lasse

  ”Vi lever i den bästa världen”
  ”Mer sol och mer CO2 ger mer liv”
  ”Utveckla mer, avveckla mindre”
  ”Orolig för klimatet-sök hjälp genom kunskap”
  ”Sot och rök ger sämre kök”
  (WHO ser det som speciellt oroande att mer än 40 procent av världens människor inte har tillgång till rent bränsle för matlagning)

  ”Motionera mindre”
  (http://klimatriksdagen.se/paverka/motionslista/)

 17. Björn Holmström

  På klimatkonferensen i Mölndal i februari såldes en T-shirt med texten I love(hjärta) CO2. Den tycker jag är bra.

 18. Björn

  Ja, en liten istid har börjat. Kanske även början till den större om 100 000 år. Det som nu främst sker är solens avtagande aktivitet med en oundviklig följd av förändringar i den atmosfäriska cirkulationen. Förändrat mönster i jetströmmarna är tydliga. Meteorologerna med sin klimatforskning upprätthåller en falsk orsaksbild där antropogen CO2 är drivande till det förändrade mönstret. Såg att Moderaterna nu även säger att klimatfrågan måste få en framskjuten position i kommande val. Tror även de som MP, att vi med CO2-skatter kan påverka solens naturliga variation i flöde mot jorden?

 19. Lars W

  Vad med:

  ”Varmt och gott”

 20. Hasse Johansson

  En stor SOL

  Det är Solen,dumbom!

 21. Ingemar Nordin

  När man inte har fakta på sin sida så är man inte intresserad av en diskussion. Istället gör man allt för att tysta sin motståndare. För många innebär det att man använder våld. Andra nöjer sig med att förstöra din karriär, stoppa publicering och fula ut dig.

 22. Peter

  Köp en ELBIL
  SÅ skapar du jobb till barnen i Congo

  O.B.S ironi!

 23. Olav Gjelten

  Väldigt Intressant Swebbtv, som just nu belyser ”det stora bedrägeriet”.
  Du som följer med där kommer att förstå vilka enorma krafter vi har att kämpa mot och att klimatlögnen bara ingår i en större sammanhang för att globalt stärka makten för en extremt rik elit.
  Denna klick superrika oligarker har i dag tillgång till större delen av all media i världen. Skolorna, som behöver pengar, förmedlar just deras budskap – med mera, med mera..
  Är det någonsin möjligt att upplysningsvägen vinna över dessa krafter???

 24. Håkan Bergman

  Peter #22
  Vi kan ju sjunga till och varför ska man behöva betala för den.

  ”Oh Lord, won’t you buy me a Tesla Model 3?
  My friends all drive Priuses, I must make amends.
  Worked hard all my lifetime, no help from my friends,
  So Lord, won’t you buy me a Tesla Model 3?”

 25. Daniel Wiklund

  Varför inte ”April hela året”. En familj i Luleå har läst av temperaturen varje dag (kl 8) sen 1921. Luleås medeltemperatur sedan 1921 är 0,7. Årets temperatur är 1,0. Varmaste aprilmånaden är 1921 med 4,4 och kallaste 1955 med minus 4,4. Med tanke på hur opålitligt aprilvädret kan vara så kanske ”Juli hela året” vore ett bättre förslag.

 26. Larry Berggren

  varför inte:

  ”Nuförtiden ändras klimatet mycket snabbare än väderet”

 27. Rolf Mellberg

  En synnerligen kompetent vetenskapsman inom området ”modellering” – Peter Fritzson – är vice ordförande i föreningen Klimatriksdagen. Även om ”hans typ av modellering” är rätt väsensskild från klimatmodellering så tycker jag att han borde ha goda förutsättningar att ha en välgrundad åsikt… (särskilt i förhållande till övriga personer i detta sällskap)
  Skulle någon av er som bor i Stockholmsområdet kunna leta reda på Peter i dessa dagar och ställa följande frågor från mig:
  1) Varför ligger IPCCs undre gräns för klimatkänsligheten vid 1.5, varför kan den t ex inte ligga vid 1.0?
  2) Finns det inte goda skäl till att inta en vetenskapligt kritisk hållning tiil IPCCs budskap när man efter snart 40 års forskning står och stampar på samma fläck. (Klimatkänslihetens osäkerhetsintervall 1.5 – 4.5)
  3) Varför finns det på Klimatriksdagens website ingen information inom klimatvetenskaplig fakta?

 28. Rolf Mellberg

  Text på tröjan:
  1) Gallileio !
  2) Darwin !
  3) Svensmark ?
  (CO2 still unprooven,
  what a surprise)

 29. lennart back

  Jag kan tänka mig en t-shirt med texten ” Starta om globala uppvärmningen !”

 30. jensen

  Som på beställning. Kolla den någorlunda tydliga cycliciteten om ca 60 år

  ttp://notrickszone.com/#sthash.bEC1jUZp.6yPW6SLv.dpbs

  Räkna bort alla felaktiga HUI-beräkningar, Manipulationer m.m från IPCC´propaganda , så kanske man närmar sig verkligheten.

 31. jensen

  http://notrickszone.com/2018/05/03/its-here-a-1900-2010-instrumental-global-temperature-record-that-closely-aligns-with-paleo-proxy-data/#sthash.ipaGy5h8.dpbs

 32. L

  Förslag på T-shirt;

  Rothschild
  +
  Rockefeller
  =
  Klimathotet

 33. Sören G

  Miljöpartiets ungdomsförbund tycker att moderförbundet inte ställer tillräckligt långtgående krav. Ungdomsförbundet vill t.ex att flygskatten höjs mer än inflationen varje år. Och krav som leder till ekonomisk ruin.

  Personligen tycker jag det skull vara bra om det blev något varmare. Men i ställer blir det att hoppas på en snabb avkylning så att de kanske tar sitt förnuft till fånga. Men å andra sidan så skylls väl den också på koldioxiden.

 34. Hej Sören G,

  vi kan nog inte hoppas på att aktivisterna kommer till insikt, det enda vi kan hoppas på är att ”vanligt folk” tröttnar på alla nya pålagor och alla förbud som kommer i klimatets namn

 35. Ingemar Nordin

  Sten K #34,

  ”vi kan nog inte hoppas på att aktivisterna kommer till insikt”

  Nej, det är nog sant. Men problemet är att de flesta som är ”aktivister” har noll koll på klimatvetenskapen och begriper inte att de utnyttjas som nyttiga idioter. Det centrala för dem är engagemanget och just aktivismen. De borde, med en varsam hand, kunna ledas över till ett engagemang och en aktivism för revolt mot FNs och EUs klimat- och energipolitik.

 36. Hej Ingemar,

  men du förstår väl hur väl det nuvarande engagemanget stämmer med värdegrunden!

 37. Eva

  Gör jorden grönare – kör mer bil!

 38. Jörgen E

  Tror tyvärr att man skulle bli utkörd efter en stund, oavsett hur resonabel och trevlig man var. Det är inte direkt en demokratisk riksdag vi har att göra med.
  Tshirts:

  Vintern är ännu inte död – men Klimatjesus lever!
  Bild på väder-Per i bästa hårdrocksfrillan och ett urklipp från tidigt 2000 tal när han förutspår att Sverige inte skulle ha någon vinter 2018)

  Kyla – Nej tack. (Samma emblem med leende sol som gamla anti kärnkraftskampanjen) kan bli extra kul för de som inte tittar så noga och först tror att de hittat en meningsfrände.

 39. Sören Fogdenius

  ”Olja-Klimatets smörjmedel”
  ”Oljan tar inte kol på klimatet”
  ”Kol-livets byggsten”

 40. L

  Lite OT men intressant ändå när vi pratar kunskap om klimathotet. I kvällens Rapport korrigerade man vad Stefan Åsberg sa i söndagens sändning, om det stigande havet i Bangladesh. Nu var det landsänkning som gjorde att det blev översvämmat, alltså inte klimatförändringar….

 41. Jörgen E

  Svenska klimatflyktingar:
  Spanien – 90 000
  Frankrike – 30 000
  Thailand – 20 000
  Italien – 12 000

 42. Andersson

  Jag vill inte tro!
  Jag vill veta!
  Klimatupplysningen

 43. Strumpan

  ”Klimatförändringar – det händer med eller utan oss”

 44. Tack för alla förslag som jag har läst med stor behållning.

 45. Olav Gjelten

  Kommentar modererad, dvs i det här fallet borttagen

  Klimat och energi, det är vad bloggen handlar om

 46. tolou

  Slutet är nära – Skicka mera pengar!

  eller

  Vem fan är Lennart Bengtsson?

 47. Robert N.

  #40 L
  Fick Rapport kalla fötter för Stefan Åsbergs klavertramp.
  Hur som så anmälde jag inslaget till granskningsnämnden.

  BEKRÄFTELSE
  Vi har tagit emot din anmälan.

  Anmälningar och synpunkter är viktiga underlag för granskningsnämnden för radio och tv:s tillsynsarbete. Enligt myndighetens instruktion ska nämndens granskning främst avse de anmälningar vars prövning bidrar till en god efterlevnad av gällande regler. För att effektivt använda myndighetens och nämndens resurser prioriteras därför vissa anmälningar. Detta innebär att alla anmälningar inte kan prövas. Anmälningar som berör en enskilds personliga intressen eller ett företags intressen eller frågor av principiell betydelse ska dock alltid prövas av nämnden.

  VAD HÄNDER NU?
  Om din anmälan inte leder till någon prövning får du besked om detta inom cirka en månad.

  Ett ärende som leder till prövning bereds av en handläggare med utgångspunkt i bestämmelserna i radio- och tv- lagen och eventuella sändningstillstånd. I vissa ärenden behöver programföretagen yttra sig vilket kan påverka handläggningstiden. En kopia av beslutet skickas till dig och till programföretaget. Om ett program eller inslag anmäls av flera personer, handläggs dessa anmälningar gemensamt.
  Program: Rapport

  Kanal eller station: SVT1
  Sändningsdag: 2018-04-29
  Sändningstid: 19.30
  Utveckla varför du vill få programmet eller inslaget prövat:

  Blir det varmare och varmare för varje år i Dhaka, Bangladesh?
  Eller publicerar Rapport falska påståenden?
  I kvällens Rapport påstod reportern Stefan Åsberg att människor flyr in till slummen i huvudstaden på grund av klimatförändringar med årlig höjning av temperaturen.

 48. Kopernikus

  #39
  ”Oljan tar inte kol på klimatet”
  Det här var det bästa förslaget!
  Mycket bra.

 49. Olav Gjelten

  Att jag är en sympatisör med Klimatupplysningens budskap kan ingen ta tagit mista på genom många år.
  Däremot beklagar jag djupt att vi som skriver här tas bort varje gång vi ger uttryck för att vi ser det överdrivna klimathotet i ett större sammanhang.
  Jag bara uttrycker samma meningar som Václav Kraus och Lars Bern. Ingenting annat.

 50. Vanlig Svenne

  Nu säger t.o.m. moderatledaren att klimatet är väldigt viktigt, minns inte ordvalet exakt men moderaterna ska satsa hårt på klimatet, ”självklart”… är det bara SD kvar av alla riksdagspartier som har en någorlunda balanserad syn på vad Sverige ska göra i klimatfrågan…verkar så

 51. tolou

  Klimathotandet – värre än vi trott

  eller

  Klimatpolitiken – allt mer extrem

 52. Tolou

  Precis!

 53. Ingemar Nordin

  Vanlig Svenne #50,

  Ja, moderaternas utspel är en katastrof. Å andra sidan är jag inte så särskilt imponerad av SD heller. De vill visserligen satsa på kärnkraft men tycker att det skall ”forskas” på biogas och nya energikällor, och man tycker att sol- och vindkraft kan utgöra ett komplement till vatten- och kärnkraften. Något kraftfullt avståndstagande mot den förda energi- eller klimatpolitiken ser jag inte på deras hemsida.

 54. Ingemar Nordin

  Robert N #47,

  I kvällens Rapport kom de med en sorts modifiering om översvämningar i Dhaka, Bangladesh. De berodde inte BARA på den globala uppvärmningen, utan även på skyfall och landsänkning. 🙂

 55. Neoliberal Agenda

  ”Parisavtalet duger inte. Det blir som att bo 10 mil närmare ekvatorn.”

 56. Henric Franzen

  Har för mig att jag läste detta på KU:
  400 ppm in 40 000 ppm ut!
  #jagvägrarandas

 57. Daniel Wiklund

  Läser på text-tv en notis som nog kommer att diskuteras på klimatriksdagen. Man rekommenderar 10000 i sydöstra Skåne att lämna sina hem. Man har uppmätt potentiellt dödliga koncentrationer av koldioxid. Skämt åsido. Däremot så kam man läsa att vulkanen Kilauea på Havaiis huvudö haft utbrott. Där uppmanas 10000 att lämna sina hem, man har uppmätt potentiellt dödliga koncentrationer av svaveldioxidgas. Vulkanutbrottet har föregåtts av flera jordskalv i området. Men eftersom vulkanutbrott och jordbävningar inte kan kopplas till klimatförändringar så är det inte intressant för klimatriksdagen. För Malena E och Björn Ferry så kan ju ett vulkanutbrott vara positivt, för det kan ju leda till att flyget tvingas inställa.

 58. Håkan Bergman

  Det är den ökade medellivslängden som är problemet.

  Tobak, alkohol och oskyddat sex är det enda som i längden kan rädda oss från den fördärvliga uppvärmningen.

 59. Andersson

  # 58 Bergman. Idag redovisas bara förväntad medellivslängd vilken räknas fram enligt en matematisk modell. Ungefär som man räknar fram hur varmt det kommer att bli. Genom att räkna ”rätt” får man fram siffror så att man kan höja koldioxidskatterna eller pensionsåldern vilket behövs när pengarna är borta.
  http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Artiklar/Mans-medellivslangd-for-forsta-gangen-over-80-ar/

 60. Lasse

  #57
  http://www.bbc.com/news/world-us-canada-44001651
  Vulkanutbrott på samma ö där CO2 mäts-påverkan?
  http://www.woodfortrees.org/plot/esrl-co2

 61. Andreas

  #18 Björn,

  Vi är faktiskt ca 500 år över tiden angående nästa stora istid på ca 90 000 år.

  Här är en som tror att vi blott är ca 30 år från denna:

  http://www.ice-age-ahead-iaa.ca/kaleidoscope_science.html

  Domedagsprofeter ska man dock ta med en stor nypa salt. Dock tas mycket intressant upp som talar mot den konventionella teorin om att solen drivs av fusion, utan istället drivs av externa elektromagnetiska krafter (sk. Birkland-strömmar). Det framkommer mer och mer fakta och praktiska experiment som talar för detta.

 62. Andreas

  #18, #61

  Var kanske lite kortfattat i mitt tidigare inlägg.

  Enligt den alternativa teorin om solen som Rolf Witzsche pratar om i sina videor (som i sin tur baserar sig på det teorin om det Elektriska Universumet) är Solen alltifrån konstant utan genomgår stora variationer. När den inkommande elektromagnetiska energin sjunker, i form av minskande plasmadensitet, så minskar först solvinden. Efter detta sjunker temperaturen på solens yta gradvis ända tills de stora magnetfälten (primer fields) vid solens nord- och sydpol bryter ihop. Solen hamnar då i ett läge med 70% lägre utstrålning och Witzsche menar att detta är skälet till istiderna. Rymdsonden Ulysses, som på betryggande avstånd från solen, mätte trycket i solvinden under ca 25 år noterade en minskning med 30% i solvindstrycket mellan det näst sista och sista omloppet, som avslutades 2008. Detta, påstår han, är spektakulärt och om trenden fortsätter bryter primärmagnetfälten ihop runt 2050.

  Som kuriosa påstår Witzsche att det finns flera fel i den konventionella teorin om solen, bl.a.:
  – Solen borde vara åtminstone 1000 ggr tyngre för att trycket i centrum ska bli tillräckligt högt för att fusion (vätgas->helium) ska kunna uppstå.
  – Varför har Solen magnetfält och varför är de så kraftiga?
  – Varför har Solens en sk. korona, som befinner sig långt utanför, och varför är den så het i jämförelse med yttemperaturen (ca 1-2 miljoner C kontra ca 5800 C)
  – Varför accelererar solvinden med ökat avstånd från Solen?
  – Varför roterar ytan (fotosfären) på Solen betydligt snabbare vid ekvatorn i jämförelse med vid polerna?

  Den konventionella istidsteorin, de sk. Milakovic-cyklerna, förkastas också p.g.a. det faktum att Jorden erhåller samma mängd energi under ett omlopp, oavsett om omloppsbanan inte är centrerad runt Solen. Att jordaxel-lutningen också varierar förklarar inte att en istid kan uppstå på både norra- och södra halvklotet samtidigt.

  Teorin om Solens externa energiförsörjning via plasma, samt dess påstådda stora variationer, har mycket att bevisa men det pågår forskning och praktiska experiment. Vi har faktiskt en egen Nobelpristagare, Hannes Alfvén, som forskade och experimenterade mycket kring plasma och anses som en av pionjärerna.

  Här en grupp forskare som har lyckats replikera något som faktiskt påminner om vår Sol:

  https://www.youtube.com/watch?v=keJAQIWEyzY

 63. Rolf Mellberg

  Rolf Witzsches alster på youtube är mycket underhållande (om man har lite fysikintresse) och jag ser honom som en mycket framstående klimateolog. (Obs stavningen) Men att det också skulle finnas substans i hans teorier kommer som en överaskning för mig. Sättet han spelar profetrollen inbjuder till en religions- psykologisk betraktelse men du Andreas skulle kanske kunna vika ur hans fysik i nytt blogbidrag här?

 64. Sören G

  #47 #54
  Reportrar på radio och TV lägger slentrianmässigt in påståenden om Jordens uppvärmning och stigande havsnivåer även om personen ev. forskaren som de intervjuat inte har påstått det.

  Hörde ett inslag på Vetenskapsradion om en ny metod att avsalta havsvatten. Den som presenterade inslaget sa att: ”Det blir ju allt varmare och torrare så behovet att kunna avsalta havsvatten kommer att öka i framtiden”.

 65. Ulf

  Som alltid ska man utmana deras egen livstil som står i kontrast till deras religion.
  ”Uppfyll Parisklimatavtalet inom 10 år förbjud köp av husdjur”
  Lägg märke till att jag använder avtal eftersom skocken ändå tror att det är ett avtal.