Vad är hotat – klimatet eller vår frihet (Václav Klaus)

Elsa Widding och Jacob Nordangård tog sig nyligen friheten att delta i en konferens anordnad av organisationen Binders initiativ, (länk1):

«Bindersinitiativet er stiftet for å forsvare fred, frihet og demokrati som grunnleggende verdier i et velfungerende samfunn. Vi arbeider for å fremme ytringsfrihet, fri informasjonsflyt og åpen og fordomsfri samfunnsdebatt» (www.binders.info och binders.info/om – oss)

Enligt citatet från deras hemsida borde Elsa W. och Jacob N. (Rockefeller – en klimatsmart historia, 2018 (länk 2) och Den globala statskuppen, 2020) kunna känna sig hemma där. Men det där med yttrandefrihet och en öppen fördomsfri samhällsdebatt föll inte vår liberale utbildningsminister i smaken. Han anklagade Elsa W. med orden ”… att visa prov på ett kunskapsförakt som inte anstår en riksdagsledamot. Det är allvarligt att ge stöd åt konspirationsteorier om klimat, vaccin och förintelsen. Hon måste nu visa att hon står upp för vetenskap”. Resultatet blev efter några turer att Elsa W. lämnade SD och blev politisk vilde och att klimatfrågan fick förnyad uppmärksamhet.

Förutom detta pinsamma avslöjande om minister Perssons bristande insikter i aktuella samhällsfrågor visade samme Persson med sin ekon.dr i ekonomisk historia i bagaget att han inte kan ha satt sig in i Elsa W.s bakgrund och författarskap. Möjligen känner han inte ens till att den så kallade klimatbibeln IPCCs/SPM är politiskt styrd med en inte särskilt känd agenda medan klimatfrågans second opinion den tämligen okända NIPCC vilar på vetenskap.

¤¤¤

S. Fred Singer en av våra vetenskapligt sett tyngsta klimatforskare var tidigt med i debatten men blev efter hand djupt skeptisk till vad FN/UNFCCC/IPCC(SPM) bjöd på. Efter sin pensionering grundade han NIPCC, som på vetenskaplig grund analyserar samma data som IPCC men allt som oftast kommit till avvikande slutsatser. Dessutom utvärderar NIPCC forskningsrapporter som IPCC har ignorerat. IPCC och NIPCC skiljer sig på så sätt på väsentliga punkter från varandra. Förklaringen är att IPCC är pre-programmerad för att producera rapporter som stöder hypotesen om skadlig antropogen uppvärmning (CAGW) och behovet av kontroll av växthusgaserna enligt Global Climate Treaty, klimatkonventionen (UNFCCC).

51o1ieo36wL. SX384 BO1204203200

I förordet till NIPCC I Nature, Not Human Activity, Rules the Climate skriver Frederick Seitz (obs hans CV) att man ”ännu inte känner till några övertygande bevis för någon signifikant klimatförändring annat än från naturliga orsaker, (2008)”.

P:\JBast\Books\Singer NIPCC\April 2008 Second Printing\(04-09-08) Singer NIPCC.wpd (sepp.org)

I företalet skriver Singer själv om IPCCs historia, behovet av NIPCC och framtiden. Innehållet i övrigt, en tämligen översiktlig genomgång av klimathotsfrågans viktigaste parametrar, är väl värt att studera än idag även om forskningen gått framåt och nya forskningsområden, bland annat kring den så kallade klimatkänsligheten, har tillkommit. NIPCC I har följts av Climate Change Reconsidered II i tre delar fysik, biologisk påverkan och de fossila bränslena. Hela denna serie bjuder på djupa och omfattande kunskaper och insikter i klimatfrågan.

¤¤¤

NIPCC-projektet var inte det första upplysningsprojekt som S. Fred Singer grundade, 1997 startade han TWTW (The Week That Was).

The Week That Was Main Page (sepp.org)

Huvudsidan visar överskådligt hela det imponerande arkivet från 1997 och framåt. Där kan man vecka för vecka klicka sig fram, orientera sig och genom länkar följa en särskild fråga eller forskare. TWTW ger på så sätt möjlighet att djupdyka i klimatfrågans utveckling.

När man en gång har anmält sitt intresse levereras veckorapporten troget i stort sett varje måndag morgon. Även om man inte kan hänga med särskilt djupt i frågorna ger det i varje fall en inblick i vad olika forskare och grupperingar har för uppfattning kring klimatfrågans olika pusselbitar. En outsinlig källa som ständigt fylls på med ny näring.

22 april i år fick både Lennart Bengtsson och Gabriel Oxenstierna plats på scenen.

Oct 23 2010 tar bland mycket annat upp Tjeckiens President Václav Klaus´ Inaugural Annual GWPF Lecture. Den lektionen vilar på Václav Klaus´ rika erfarenhet och djupa kunskaper och bygger bland annat på hans bok ”Blue Planet in Green Shackles – What Is Endagered: Climate or Freedom?, (2008)”. Föreläsningen är mycket givande och finns naturligtvis även i GWPFs serie av publikationer:

InauguralNationalConf

Doktrinen om klimatförändringarna är en del av miljöaktivismen och inte vetenskapen

President Václav Klaus: Inaugural Annual GWPF Lecture – The Global Warming Policy Foundation (thegwpf.org)

Föreläsningen avslutades med “Our interest is, or should be, a free, democratic and prosperous society. That is the reason why we have to stand up against all attempts to undermine it. We should be prepared to adapt to all kinds of future climate changes (including cooling) but we should never accept losing our freedom”.

Det ligger i vårt intresse att värna om ett fritt, demokratiskt och välmående samhälle, därför måste vi stå upp för alla försök att underminera det. Vi borde förbereda oss för att kunna anpassa oss till varje slag av framtida klimatförändringar, men vi kan aldrig acceptera att förlora vår frihet.

GWPF grundades 2009 (länk 3). Äran att hålla den årliga föreläsningen har sedan tilldelats Richard Lindzen, Steven Koonin, Patrick Moore, Fritz Vahrenholt, Matt Ridley med flera.

¤¤¤

Det finns fler organisationer som vill bidra med vetenskapligt underbyggda argument i klimatfrågan inte minst co2coalition.org som grundats av William Happer (2015). Han svär i klimatkyrkan och hävdar att vi bör vara tacksamma för atmosfärens ökande halt av CO2. Happer menar att ökningen troligen i någon mån är antropogen och att den kan bidra med en blygsam global uppvärmning på mindre än 1 ℃ i ett hundraårsperspektiv.

¤¤¤

Media har köpt det politiska budskapet från IPCCs/SPM rakt av och hindrar det fria ordet i klimatfrågan. Det är ändå omöjligt att tro att vår samlade politikerkår inte har nåtts av möjligheten att underkasta sig samma krävande arbete som Elsa W. och många, många andra, inte minst här på KU, vilka kämpar med att söka erövra den vetenskapligt grundade synen på klimatfrågan.

När vår utbildningsminister nu anklagar Elsa W. för att visa prov på kunskapsförakt, hon som skrivit och redigerat både ”Klimatkarusellen – vilka frågor kan besvaras (2019)?” och ”Sunt förnuft om Energi & Klimat Fakta och Funderingar, (2022)” är det inte bara oförskämt mot henne och andra klimathotsskeptiker, det är allvarligare än så.

Klimat(hots)frågan handlar varken om att rädda planeten, klimatet eller människan, den styrs av FN genom UNFCCC med sin Agenda om Global Governance. Detta borde utbildningsministern vara väl förtrogen med!

Om utbildningsminister Persson överhuvudtaget kan sitta kvar efter sin avslöjande fadäs måste han omedelbart sätta sig in i frågan, trotsa medias kompakta motstånd mot det fria ordet och kämpa för en ansvarsfull och upplyst klimatpolitik bort från FNs mål och krav.

Klimatfrågan handlar om vår hotade frihet.

Ann Löfving-Henriksson

 

Länkar:

 1. Bindersinitiativet – Binders Initiativet

Binders Initiativet – Sannhet, Frihet og Demokrati

 1. Rockefeller – en klimatsmart historia – Klimatupplysningen
 2. Nigel Lawson, GWPF och Problemet med Klimatförändringar – Klimatupplysningen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Magma

  Det är bara att konstatera att vår nuvarande utbildningsministers ställningstagande för den alltmer framväxande cancelkulturen är ett lågvattenmärke som svärtar ner hela regeringen … !

 2. Matsa

  SvDs Emma Frans (doktor i epidemiologi) skriver i dagens tidning att ”Konspirationsteorierna frodas – ända in i riksdagen” och antyder att Elsa W lider av ”Sämre analytiskt tänkande och sökandet efter mening i tillvaron” som förklaring på hennes besök på ”den ökända” konferensen i Stavanger.

  https://www.svd.se/a/jlpVpn/emma-frans-darfor-lockar-konspirationsteorier

 3. Ann Löfving-Henriksson

  #2 Tack Matsa, jag läste vad hon skrev. Hon publicerar sig alltför gärna. Hennes bok ”Larmrapporten – att skilja vetenskap från trams” lät intressant men när hon sedan skulle ge exempel på sitt kunnande hoppade hon ändå i några ”galna tunnor” – som i den här artikeln.

 4. Matsa

  #3 Ann
  Ja, jag utgår ifrån att Emma inte har läst Elsas böcker, utan bara är ute efter att misstänkliggöra henne utan att behöva göra sig omaket att sätta sig in i frågan.

 5. Lasse

  Tack Ann
  Debattklimatet är upphettat bortom all sans och rimlighet.
  Ebba Frans brukar kunna skilja på sanna och falska påståenden. Är det klimatnödläge i forskarrapporten från IPCC eller är det FNs politiska råd som målar upp nödläget?
  Det är otacksamt att vara optimist i dagens klimatdebatt 😉

  Vi är inte centrum i utvecklingen av klimatet:
  The greenhouse effect has contributed just 10% to the warming trend, and the human contribution to the CO2 concentration changes is only a fraction (hundredths of a degree) of that 10% impact – about 0.03°C since 1980.

  Thus, not only is the “causality used in IPCC reports wrong,” but “the greenhouse effect cannot explain climate change.”
  https://notrickszone.com/2023/05/08/new-study-90-of-recent-warming-is-from-shortwave-cloud-forcing-humans-contributed-0-03c/

 6. Tege Tornvall

  Jag sänder fortlöpande regeringen och närstående politiker klargörande information, inkl. liberalerna Johan Pehrson och Mats Persson. Liksom också media. Inga som helst reaktioner. Alla tycks leva i samma bubbla med IPCC:s sammanfattning för beslutsfattare som enda sanningskälla. Kusligt!

 7. Daniel Wiklund

  Vädret och klimatet blir bara varmare och varmare. Dvs, bara sämre och sämre. Öppnar dagens kurir och ser att den ägnar flera sidor åt klimatet, som vanligt blir det bara värre och värre. Magnus Hieronymus, forskningsledare för havsklimat på SMHI, skriver ”Det blir ju hela tiden varmare och varmare på grund av mänsklig påverkan och då blir det lättare att slå rekord i värme och svårare att slå rekord i kyla. Jag tror att vi kommer att slå många värmerekord under det här seklet”. Ska snart ut på en cykeltur. Idag skiner solen och vi har just nu 10 grader. Behöver inte ha täckjacka och täckbyxor idag. Har haft det dagligen hittills i år. Hoppas att domedagsforskaren Hieronymus får ta del av den livgivande solen idag.

 8. foliehatt

  Daniel, #7,
  jag antar att du citerar tidningsartikeln som larmar om varmare hav.

  Tänk på att den kommer från TT. Linjärmedias moder av klimatkatastrofiska texter.

  Till skillnad från påståenden om onormalt väder så faller TTs produktion av alarmistiska texter inom det normala (för TT)

 9. Tack Ann,

  Det är intressant att Václav Klaus genast såg klimatlarmen som en grogrund för en totalitär ideologi. Men som en som levat under marxistisk fejkad vetenskap så kände han väl igen farorna. Tråkigt bara att så få andra europeiska ledare reagerat på samma sätt. Varningssignalerna är ju tydliga och har blivit allt tydligare med tiden.

 10. Tege T #6,

  Jag tror att det är mycket få klimatpolitiker som läst SPM. Den är inte lång, men den kräver en del kunskap och arbete för att penetrera. Nej, de flesta har väl fått sin information från SVT och DN. Djupare än så tror jag inte att deras inblick i klimatvetenskapen är. Mats Perssons okunniga uttalande är väl ett typexempel på detta.

 11. Anders Tengsved

  Är det någon som vet var man kan läsa de vetenskapliga och ekonomiska analyser som är grunden för vår politik och EU politiken när det gäller klimatfrågan. Vi vräker iväg tusentals miljarder i klimatåtgärder men det måste väl finnas något ekonomiskt underlag som motiverar kostnaden?

 12. Ronnie

  Mitt enda hopp nu är att Elsa genom att vara s.k. vilde själv bestämmer när hon ska delta i en debatt. Hon blir friare och kan om hon vill utnyttja den positionen.

 13. Lasse

  Nån som vill fördjupa sig i akademisk debatt.
  Igår i Lund.
  Skall akademiska forskare vara aktivister?
  https://www.youtube.com/watch?v=dNeFpEKjT3A

  Nån som nämner solen?

 14. Ann Löfving-Henriksson

  # 11 Anders Tengsved, BRA fråga!
  Troligen får vi inte ett tydligt svar, men det vore intressant att ställa den till ansvarig klimatminister.

 15. Sören G

  Media förutsätter att det blir mer torka i framtiden för att det blir varmare. Men i ett varmare klimat blir det mer avdunstning från haven och mer regn.
  Kallare klimat har historiskt inneburit mer torka som när de forntida civilisationerna kollapsade när klimatet blev kallare efter att ha blomstrat under en värmeperiod.

 16. Lasse

  #13 forts-Avslöjande debatt.
  En av damerna avslöjade att Svenska universitet skrivit på ett löfte att föra fram klimatfrågan på ett sätt som främjar omställningen, (54 min in-löfte från 2018)
  Där försvann all trovärdighet!
  Skrämmande eller hur?

  Odens väg till isranden just nu kommer således bara berätta om en sida av verkligheten. Undrar om kaptenens blogg är under kontroll denna gång. Senast var han fri- språkig-värre is än vanligt
  https://www.su.se/forskning/forskning-p%C3%A5g%C3%A5r/expeditionen-artofmelt2023-studerar-%C3%B6verg%C3%A5ng-till-sommar-i-arktis-1.646656

 17. Ivar Andersson

  Utbildningsminister Mats Persson kan lugnt sitta kvar i regeringen. Det är en merit att vara okunnig vetenskapsförnekare när man tillhör de klimathotsreligiösa.

 18. Björn

  Ja, på något sätt verkar det som om klimatfrågan är en Trojansk häst, som används för att störta den fria världens marknadssystem. Det är helt orimligt, på det sätt som nu pågår, att i princip förbjuda avvikande mening, eller andra hypoteser i klimatfrågan än vad som trummas ut av IPCC. ”En fråga eller påstående får vara hur dum som helst, men den måste ändå besvaras”.

 19. Mats Kälvemark

  #11 Anders
  Verkligheten är ju den totala avsaknaden av såväl vetenskapliga som ekonomiska analyser vad gäller grunden för vår politik och EU politiken när det gäller klimatfrågan. Trots att det räcker med grundskolematematik för att visa att alla pågående omställningsåtgärder dels är helt verkningslösa vad gäller önskad klimatpåverkan, dels är drakoniskt kostsamma. Det räcker att enbart nämna vätgasstålen i norr som paradexempel och bevis på detta. Vi pratar kostnader på tusentals miljarder och klimateffekter på någon tiotusendels grad om 80 år. God approximation av effekten är noll.

 20. iah

  man måste kunna skilja på vanlig kritik ock cat fight. Nu har väl emma frans upptäckt att elsa widding är ett lämpligt objekt att nedgöra för sina fötter, hon är ju redan sårad. Att angripa henne som konspirationsteoretiker vittnar om samma intelligens som expo tillsammans med utbildningsministern har visat. Inga fakta bara nonsens. Men även nonsens kan skada.

 21. Nr 7 Daniel W
  Havsforskningsledaren missar lite väl mycket om temperaturerna, trots ” rekordvarmt” hav slogs många köldrekord denna vinter – mer än hundraåriga rekord rök i Skandinavien och även USA plågades av extremköld..och flera platser runt om i världen följde samma mönster.

  Havsforskningsbossen borde vara med på Odens färd till Arktis – inget är så viktigt som verkligheten när temperaturer skall mätas och diskuteras.

  Modeller och teorier är intressanta men verkligheten är ännu intressantare.

 22. Micke

  Lite off topic men enligt väder per så har vi ca 10år kvar till jordens undergång.
  Stor konferens för dom rättrogna i EU ikväll.
  https://www.vk.se/2023-05-09/meteorologens-larm-da-ar-det-kort

 23. Sten Kaijser

  Hej Magnus, inte kan vi rätta oss efter verkligheten — den kan vi ju inte påverka. Då är det bättre med modeller! Eller hur?

 24. GK

  Här är länken till bl.a. en video från hela konferensen i Stavanger. Den är 9 tim lång!
  Andrew Bridgen kommer in vid 6:15 och Elsa Widding vid 6:45. Båda föredragen är mycket väl värda att lyssna på.
  https://childrenshealthdefense.eu/live-stream/

 25. Nr 22 Sten K.
  Modeller och direkta spådomar om väder och klimat idag är en mångmiljardindustri – och det verkar t o m som att Fn hellre pratar väder än krig i Ukraina.

  Vanligt folk runt fikaborden börjar att bli förbannade över alla klimatdumheter och vanliga ungdomar tycker att klimat är det löjligaste som finns – dom oroar sig för nästan allting annat än klimat – trygghet, relationer och ekonomi smäller högre.

  Media och svt har omedvetet dragit ner dumstruten över öronen i denna fråga – det kan bli ett hårt uppvaknande.

 26. Evert Andersson

  Tack Ann! Nyttig påminnelse om bra informationskällor.

 27. TB

  Det var värre än jag trodde. Följande skrift finns:
  KLIMATRAMVERKET
  – VÄGLEDNING FÖR UNIVERSITET OCH HÖGSKOLOR
  Där står bl a ”För att det ska vara möjligt att nå klimatåtagandena,
  såväl de globala som de nationella, krävs en omställning av hela samhällsekonomin.
  Alla samhällssektorer påverkas. Universitet och högskolor har i
  denna process fera roller ”o s v
  Skamligt att sådant ska finnas i Sverige!

 28. Paul Håkansson

  TB
  16:35, 2023-05-09

  Precis sådan här omdömeslös politik som försätter stater i kaos och sedemera revolutioner.

 29. Vad dessa ”Vetenskapliga Klimatpaneler” gör kan jag också göra, lika bra eller bättre! Användbara upptäckningar av historiska temperaturer finns huvudsakligen för USA och i någon mån för Australien! Dessa data har jag analyserat:
  https://science-mats.de
  För de sista 100 åren finns inte ett spår av någon tendens!
  Stora ”forsknings-team” kan heller inte trolla fram data som inte finns!

 30. Ann Löfving-Henriksson

  # TB 27, detta om den totala omställningen, sa Christiana Figueres för många år sedan och alltför få har tagit det på allvar.
  Dags att verkligen borra i det! Vi är på väg ditåt och frågan är om processen är möjlig att stoppa.

 31. Ann Löfving-Henriksson

  Forts. # 30
  Chrisitana Figueres var en av UNFCCC toppar.
  Här är senaste nytt från NetZeroWatch:
  https://www.netzerowatch.com/uk-government-is-playing-into-putins-hands/
  Och hur mycket lägger inte vi i Kinas korg, delvis på grund av den kostsamma omställningen.

 32. Christer Eriksson

  # Micke.
  Jaha så var det 10 år igen.Kan han inte variera sig lite
  T.e.x 12 år eller 8 år.
  Börjar kännas lite tjatigt.

 33. Staffan Lindström

  22 Micke
  I VK
  ”Det akuta klimatläget tas upp som en extrapunkt på de europeiska miljöpartiernas gruppmöte i EU-parlamentet under tisdagskvällen, för att alla ska informeras om de senaste rapporterna.

  Svenske ledamoten och meteorologen Pär Holmgren (MP) skräder inte orden.

  – Det vi ser just nu på planeten är den snabbaste förändring som jag har sett under de i alla fall 30 år som jag har följt klimatfrågan. Vi ser en snabb uppvärmning av världshaven, men framför allt ser vi en mycket snabb förstärkning av växthuseffekten, säger Holmgren till TT i Strasbourg.
  Tuff sommar

  Om situationen håller i sig, dessutom i kombination med uppvärmande vädereffekten El Niño på södra halvklotet, anser Holmgren att världens alla klimatambitioner måste höjas ”enormt mycket” – kanske till och med fyrdubblas – för att kunna uppfylla Parisavtalet från 2015.

  Redan på kort sikt varnar han för vattenbrist och dödliga värmeböljor i Europa.

  – Jag tror att vi kommer att få se den värsta sommaren hittills i framför allt Spanien, Portugal och delar av Frankrike när det gäller torka, värme och därmed förskräckliga konsekvenser för jordbruk och matproduktion, säger Holmgren.
  Åtgärder dröjer?

  Samtidigt befarar han att det kommer att dröja länge innan hans politiska motståndare reagerar.

  – Det jag berättar nu kommer antagligen att vara kärnberättelsen i nästa IPCC-rapport, som antagligen publiceras om sju-åtta år. Då kommer forskarvärlden att säga ”aha, det är det här som har hänt. Nu vet vi varför”. Sedan kommer det dröja ytterligare 10-20 år innan politiska partier som M, KD, L, C och S agerar utifrån det.

  – Då är det kört. Punkt, säger Holmgren i Strasbourg.”

  Tangerat rekord idag om det fortfarande varit mars….22,2C
  Mariestad…

 34. foliehatt

  Christer, #32,
  om rätt ska vara rätt så förutsåg han Vasaloppets död 16 år in i framtiden, 2006. Så han kör inte endast med tioårsförutsägelser.

  Intressant nog så hävdar han, helt kontrafaktiskt idag att han fick rätt.

  Där har Emma F en riktig konspirationsteori att skriva en drapa över.

 35. Krisen fick lite plats i kvällens Aktuellt också – några studenter fick berätta att när dom var barn – så var det alltid vita jular…
  Rätt värdelös och missvisande info – men funkar fint i aktuellt.

  Studenterna kan ju dock glädja sig åt att dom 2 senaste årens december varit rejält kalla – med ovanligt tidig isläggning, i ett 50 års perspektiv, hos oss i västergötland.

  Men jag gissar att studenterna missat att vara utomhus dom 2 senaste åren…..

 36. Nr 34 Foliehatt
  Visst är det underbart att dom valde vasaloppet som kvitto på klimatkrisen – jag ler å vinkar varje år dom modiga kastar sig utför dom 90km:arna..

  Smhi gav upp mätstationen vid Siljansfors för 30 år sedan – SLU fortsatte statistiken som pågått sedan 1920- talet…ingen märkbar skillnad i vintertemperatur under denna tid.

  Geografi och klimat ger fortsatt utmärkta förutsättningar för racet…norska berg i väster och hög bredgrad är stabilta grejer.
  Smhi – sliter sitt hår varje gång vasaloppet kommer på tal…dom vet.

  Per är dock en fullblods alarmist – som väljer att blunda med båda ögonen när han trycker ner gaspedalen mot…eehh, klimathelvetet.

  Enda gången, mig veterligen, det var snöfritt i Siljansfors var på 1930- talet!

 37. Daniel Wiklund

  För Per H räcker det inte med snabb, snabbare, snabbast. För att han ska kunna fortsätta att beskriva uppvärmningen så krävs det mer än tre böjningar av snabb. Eller så är snabb i hans värld att springa 100 meter på 100 sekunder. Han verkar ha missat att I universum så är snabbast 300000 km på en sekund.

 38. Ann Löfving-Henriksson

  #24 GK, tack för länken till den ”obekväma” konferensen. Elsa satte snyggt in vår svenska klimatpolitik i det ”lite större” globala OCH vetenskapliga perspektivet.
  Hur lågt måste vi sjunka innan den heliga Gretabubblan brister?

 39. Micke Lindström

  Business eller inte?
  Döm själva.
  Hämtat från detgodasamhallet.se 10/5

  Klimatbonus, Klimatneutral, klimatnytta, Klimatavtryck, Klimatkompensation, Klimatsmart, klimatbudget, klimatindex, Klimatdeklaration,Klimatklivet, Klimatminister, Klimatpolitiska rådetKlimatlagen/naturvardsverket.se, Klimaträttvisa (amnesty.se), Klimatutsläpp, Klimatflykting, Klimatförändring, Klimatmål 2030, Klimathotet, Klimatkrisen, Klimatuppvärminge, Klimatsmart mat, Klimatsmart semester, Klimatpsykologerna.se, Klimathjälpen sverige ab, Klimatgranskaren.se, Klimatklubben.se, Klimatkoll, Klimatneutrala pensionsfonder, Klimatförnekare, Klimatberäkning, Klimatanpassning, Klimatångest, Klimatpsykologi, Klimatångest över att skaffa barn, Klimatångestterapi

 40. Karl Eider

  #36 Magnus

  Vasaloppet har inställts tre gånger.

  1932 Snöbrist
  1934 För få anmälda
  1990 Snöbrist

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Vasaloppet?wprov=sfla1

 41. Lars Kamél

  Hur kan Pär Holmgren se en snabb förändring, när temperaturerna har stått stilla de senaste 8 åren? Vilket gäller i troposfären, vid jordytan, på land och till havs.
  Han kanske lever i en alternativ verklighet?

 42. Ivar Andersson

  #33 Staffan L
  Svenske ledamoten och meteorologen Pär Holmgren (MP) kan inte sin historia.

  Europas torka 1921 var den värsta på mer än hundra år. Se https://klimatsans.com/2023/05/08/europas-torka-1921-var-den-varsta-pa-mer-an-hundra-ar/

 43. Ann Löfving-Henriksson

  För övrigt.
  Den stora älgvandringen blev lite av en besvikelse, för få älgar. Klimatet, klimatet!
  Men ve och fasa!
  Det har varit en ovanligt sen vår. Man måste gå tillbaka till 1800-talet för att se något jämförbart. Allt enligt expert från SLU!
  Uppgift från ”vanligtvis välunderrättat håll” dvs SVT app.

 44. Christian H

  Självklart är det vår frihet som är hotad och inte klimatet. Det senare sköter sig själv och våra förehavande påverkar bara marginellt. Vi kan inte styra astronomiska skeenden som hur solen beter sig. Ej heller kan vi styra hur vulkanerna beter sig, hur polerna rör sig eller hur havsströmmarna förändras. Däremot är det ställt utom allt rimligt tvivel att vår frihet är hotad. Vi dignar under energiskatter, bränsleskatter och allehanda lagstiftningar och propåer om att vi måste minska vår konsumtion, inte köra bil, inte äta kött, inte resa, inte skaffa barn och framförallt inte ifrågasätta vad FN, EU, WEF, WMO och WHO anser om klimatfrågan. Det anses vara en stor synd inom klimatkyrkan och leda till evig förtappelse.

  #39 Micke Lindström hade uppräkning av olika företeelser med förstavelsen klimat och undrade om det var business eller inte. Självfallet är det business och dessutom så viktig att man tar till vilka gangstermetoder som helst som lögner, förföljelser, yttrandeförbud censur, avskedanden, mobbning, hjärntvätt m.m. Det flesta ord med förstavelsen klimat får mig numera att må illa. I synnerhet gäller det ordet klimakatsmart.

 45. Ann Löfving-Henriksson

  # 44 Christian H, tack för Ditt svar.
  Egentligen undrade jag varför den frågan inte debatteras öppet. Så som jag ser det har Kina ”lovat” att bli ledande inom samtliga väsentliga sektorer fram till 2050 eller så. De tar ett steg i taget och kommer för varje år allt närmre målet om dominans inte minst när det gäller energiförsörjningen – och detta tycks våra politiker inte bry sig om.

 46. Lasse

  #45
  En öppen debatt kräver en fri akademi som kan ge oss olika infallsvinklar på problembilden.
  Akademin har emellertid lovat att framhäva det som man kom överens om i Paris.
  Detta löfte bakbinder fria tankar och alternativa förklaringsmodeller.
  Jag tappade hakan när en av paneldeltagarna avslöjade denna överenskommelse!
  se #13 och #16

  Men det förklarar en hel del av akademins konstigheter som tex jakten på förnekare, något som tom vår utbildningsminister ägnat sig åt!

 47. Ann Löfving-Henriksson

  # 46 Tack Lasse, när Greta kan tilldelas titeln som hedersdoktor i teologi borde akademierna reagera till vetenskapens försvar.

 48. Christian H

  #Ann Löfving-Henriksson

  Javisst är det märkligt att vår frihet inte debatteras öppet. Man får intrycket att begreppet frihet åsätts värdet 0. Med tanke på alla de inskränkningar i vår frihet som ständigt förs fram i klimatreligionens namn är det inte underligt att det blir politisk oro som i Frankrike – och att ett nytt klimathotskritiskt parti i Nederländerna ökar från 2% till 22%. Risken för att den politiska oron ökar är påtaglig. Våra politiker vekar närmast förhäxade av Klaus Schwab och hans ondskefulla agenda. De tror sig kunna undslippa all kritik genom att skylla på direktiv från EU. Mats Perssons oförskämdheter och förtal av Elsa Widding visar hur illa det står till med åsiktsfriheten i Sverige. Som #16 Lasse ovan påpekade är det ytterst illavarslande att att Svenska universitet skrivit på ett löfte att föra fram klimatfrågan på ett sätt som främjar omställningen. Det verkar som de vill omstöpa våra lärosäten till fanatiska trossamfund där ändamålen helgar medlen. Vi som inte så lätt låter oss indoktrineras får se till att sprida våra insikter till alla andra som fortfarande besitter förmågan att tänka självständigt.

 49. Ann Löfving-Henriksson

  # 48 Christian H, Tack!